Mercato (Lato 2016)
- CzeczenCZN
- Juventino
Jacky pisze:Prawdopodobnie bedziemy miec na stale Cuadrado, zasadzamy sie na Lavezziego i Berardiego, czyli chyba dobieramy grajkow z mysla o 4-3-3, chociaz od bidy Argentycznyk i Wloch zagrali by ze soba pare napastnikow w 4-3-1-2. Jeszcze 2 tygodnie temu powiedzialbym, ze 4-3-3 to super i najlepsze ustawienie, ale jednak w 4-3-1-2 potrafimy duzo bardziej zdominowac srodek pola odbierajac przeciwnikowi chec do gry.
Wzialbym tego Zlatana, chocby na rok :roll:

Ibrahimovica byś chciał? Witaj w klubie! Tyle że, ja osobiście mam mieszane uczucia.
Po pierwsze - z powodu tego, że kosztem kogoś... Pewnie Mandzukica byś poświęcił? Ja go akurat uwielbiam i czekam cierpliwie, na to aż się przebudzi! Nawiasem mówiąc nie wymienił bym!
Chciałbym Zlatana, ale jednak siódemka - czy jak kto woli nie liczyć tam Cuadrado to Szóstka, bo równie dobrze można dopisać tam Pereyre - to już trochę za dużo!
Po drugie - nie mówiąc już o Mandzukicu - Zabierał by czas gry naszym młodym, a jako rezerwowy by na pewno nie przyszedł. Więc świetne to rozwiązanie na rok-dwa, natomiast średnie jeśli chodzi o budowanie drużyna na lata - patrz Milan! Chociaż jakby się uprzeć, można by i regularnie takie rozwiązania czasowe stosować. Bo trafiają się świetni gracze i w formie, tyle że już wiekowy, a Juventus to jest jednak marka która może takich wabić. No ale czy to dobra metoda budowania drużyny?

:juve:
- pumex
- Juventino
Ponieważ sprawiałeś wrażenie wielce oburzonego gdy zasugerowałem, że pieniądze uzyskane ze sprzedaży Moraty można by rozdysponować tak, by drużyna miała z tego większy pożytek niż obecniewojczech7 pisze:Po pierwsze - dlaczego założyłeś, że nie zgadzam się z tezą, iż za 35 mln można kupić bardzo wartościowego zawodnika?
Chodzi głównie o to, że oponent w każdym przypadku znajdzie argument przemawiający przeciw zaproponowanej kandydaturze. Kto? Isco ponoć zaczyna się nudzić w Madrycie. Pewnie byłby sporo droższy niż te 35 milionów, ale pozwoliłyby one już robić jakieś wstępne zakusy na hiszpańskiego trequartistę. Może Pastore, który niby ma dość silną pozycję w PSG, ale wiadomo, że tam gdzie jest gigantyczna kasa łaska pracodawcy na pstrym koniu jeździ. Dla Calhanoglu Bayer może okazać się zbyt mały. Szczerze mówiąc nie chce mi się wytężać mózgu na szukanie kandydatur, ale jak widać mając dodatkowe 35 baniek, czyli kwotę niemałą, można podziałać...wojczech7 pisze:Po drugie - dlaczego tak uparcie wzbraniasz się przed podaniem jakiejś "kandydatury"? Boisz się, że ktoś zarzuci Ci nadmiar FM'a? Mogę Ci zagwarantować, że z mojej strony Cię to nie spotka. Ot, zastanawiałem się, czy masz jakiegoś swojego kandydata. Nic jednak na siłę. Nie będę tutaj żadnej krucjaty prowadził.
Sry, ale skąd u Ciebie taka opinia o Moracie? Bardzo dobry napastnik tylko bez formy? To kiedy on miał formę, wyłączając pojedyncze epizody? Przecież Alvaro gra mniej więcej tak samo przez cały swój pobyt w Juve, zarówno teraz jak i na początku. Sinusoida z dłuższymi okresami słabej, bezproduktywnej gry. W poprzedniej kampanii było to samo, zero rozwoju. Co zaś się tyczy Ruganiego, jeśli obecna sytuacja będzie trwać, to jasne, że ostatecznie wolałbym mieć kogoś kto daje drużynie coś konkretnego, niż Ruganiego, który być może kiedyś, bo koniec końców w Juventusie nie ma na to ani czasu, ani miejsca.wojczech7 pisze:A co to ma do rzeczy, że Rugani nie dostał szansy? Daje drużynie obecnie jeszcze mniej, niż daje Morata, a pod takim kątem oceniasz, prawda? (...) Ja w Hipszanie widzę bowiem b. dobrego napastnika z kiepską formą, a nie młody talent, który może wypali. Może stąd wynika nasz brak zrozumienia?
Odpowiem Ci parafrazując... Ciebie: to, że krytykuję niektóre bzdurne, zaściankowe ruchy Marotty nieprzystające do tego klubu nie znaczy, że oceniam go zero-jedynkowo.wojczech7 pisze:No do Ciebie. Nie chce mi się kopać w czeluściach Twoich wypowiedzi, ale wydaje mi się, że takie - "pi razy drzwi" - jest zdanie Pumexa o Marotcie. Mylę się?pumex pisze:Sam już nie wiem.. to było do mnie?wojczech7 pisze:Swoją drogą bardzo ciekawe zjawisko. Osoba, która uważa, że nasz dyrektor sportowy ma problemy z robieniem mądrych zakupów pisze, że nie szkoda by było Moraty, bo 35 mln za niego otrzymane mogłyby być mądrze zainwestowane... :lol:
No to sobie poczekamywojczech7 pisze:Moim zdaniem, żeby to osiągnąć, należy spełnić kilka warunków.

- sebastian10
- Juventino
Berardi-ciekawy zawodnik ale nie ma miejsca dla niego to typ zawodnika taki sam jak dybala tylko ze gra bardziej agresywnie troche słabasza kiwka , razem na boisku ich nie widze . A jak ma grac tyle co zaza to szkoda go .
Lavezziego to juz inna bajka jest miejsce dla niego jest fajterem jak apacz .
Mandzukic mysle ze nie zabiera miejsce młodym zawsze jak gra walczy cos tam strzelił mimo ze zespoł gra bardzo słabo tak jak kadzy mysli ze jak bysmy lepiej grali to dybala by wiecej strzelał to samo dotyczy chorwata
Morata gra ostatni bardzo słabo ale grac przeciez potrafi a czemu nie gra to ciezko powiedziec raczej wina trenera
Lavezziego to juz inna bajka jest miejsce dla niego jest fajterem jak apacz .
Mandzukic mysle ze nie zabiera miejsce młodym zawsze jak gra walczy cos tam strzelił mimo ze zespoł gra bardzo słabo tak jak kadzy mysli ze jak bysmy lepiej grali to dybala by wiecej strzelał to samo dotyczy chorwata
Morata gra ostatni bardzo słabo ale grac przeciez potrafi a czemu nie gra to ciezko powiedziec raczej wina trenera
- wagner
- Juventino
Moim zdaniem Sweansa oferuje bardzo atrakcyjny football dla oka. Tam każdy gracz z przodu się podoba, począwszy od Shelvey'a, na Ayew i Montero skończywszy. Wiem co mówię, bo drużynę z Walii oglądałem w wielu meczach poprzedniego sezonu i obecnego. Dla samego Ghańczyka nie widzę pozycji u nas w skałdzie, w szczególności że to ta sama co Cuadrado (w systemie 4-3-3) czy Berardiego. Także.. nie można mieć wszystkiego.wojczech7 pisze:Swoją drogą; Arbuzini swego czasu wskazywał Andre Ayew jako tego, kto mógłby robić różnicę w nowym klubie. Dotychczasowe występy Ghańczyka w Swansea pokazują, że chłop wiedział, co mówi
Podrzucę i swoją kandydaturę, pewnie z małym stopniem prawdopodobieństwa, ale od czasu do czasu każdy z forumowiczów może sobie na to pozwolić... Eriksen :cwaniak: .pumex pisze:Kto? Isco ponoć zaczyna się nudzić w Madrycie. Pewnie byłby sporo droższy niż te 35 milionów, ale pozwoliłyby one już robić jakieś wstępne zakusy na hiszpańskiego trequartistę. Może Pastore, który niby ma dość silną pozycję w PSG, ale wiadomo, że tam gdzie jest gigantyczna kasa łaska pracodawcy na pstrym koniu jeździ. Dla Calhanoglu Bayer może okazać się zbyt mały. Szczerze mówiąc nie chce mi się wytężać mózgu na szukanie kandydatur, ale jak widać mając dodatkowe 35 baniek, czyli kwotę niemałą, można podziałać....
- BlackJacky
- Juventino
- Podziekował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Tutaj akurat mega sie zgadzam. Synek na mnie zrobil bardzo pozytywne wrazenie grajac na tej pozycji z Frosinone (abstrachujac od tego, ze oczywiscie zabraklo wykonczenia). Super rezerwowy, a i o pierwsza "11" spokojnie powalczy.ForzaItanimulli3vujcm pisze:Na skrzydle (lewym) może jeszcze grać Pereyra i pod tym kątem trzeba go kształcić. Dopiero na lewym skrzydle może to być kawał piłkarza!
Nie ujmuje nic Mandzurowi, bo uwazam go za dobrego napastnika, ale to, co pokazuje (a raczej czego nie pokazuje) od przyjscia do nas, to glowa mala. Biorac pod uwage, to ze Chorwat jest juz blizej konca kariery (wiem, Zlatan jeszcze starszy, ale forma niesamowita) wolalbym w przyszlym roku Szweda, niz nadal czekac na wystrzal Mario. Swoja droga taki typ napastnika jak Llorente, Mandzu itp. zwyczajnie sie u nas nie sprawdza, wiec niech lepiej Marotta porzuci takie pomysly.ForzaItanimulli3vujcm pisze:Ibrahimovica byś chciał? Witaj w klubie! Tyle że, ja osobiście mam mieszane uczucia.
Po pierwsze - z powodu tego, że kosztem kogoś... Pewnie Mandzukica byś poświęcił? Ja go akurat uwielbiam i czekam cierpliwie, na to aż się przebudzi! Nawiasem mówiąc nie wymienił bym!
Nie za bardzo rozumiem o co pytasz, ale chyba o liczbe graczy ofensywnych(?) Tutaj znowu zalezy to od ustawien(ia), jakim(i) postanowimy grac oraz od tego, z kim sie pozegnamy. W formacji ataku do odstrzalu, jak dla mnie sa Zaza i Mandzukic.ForzaItanimulli3vujcm pisze:Chciałbym Zlatana, ale jednak siódemka - czy jak kto woli nie liczyć tam Cuadrado to Szóstka, bo równie dobrze można dopisać tam Pereyre - to już trochę za dużo!
Tevez pozdrawia. Druga sprawa, ze samymi mlodzikami nigdy nic nie wygrasz - Wenger pozdrawia. Trzecia sprawa: Ibracadabra Ci zagra i wysunietego i cofnietego w dwojce, wiec zawsze mozna jakiegos 'mlodego' do niego dokoptowac.ForzaItanimulli3vujcm pisze:Po drugie - nie mówiąc już o Mandzukicu - Zabierał by czas gry naszym młodym, a jako rezerwowy by na pewno nie przyszedł. Więc świetne to rozwiązanie na rok-dwa, natomiast średnie jeśli chodzi o budowanie drużyna na lata - patrz Milan!
Wybierz, komu chcesz pomóc: https://www.siepomaga.pl
"Lepszy [Arturo Vidal] prosto z baru Semafor niż ta cała reszta"
"Lepszy [Arturo Vidal] prosto z baru Semafor niż ta cała reszta"
- PrzemasJuve
- Juventino
chyba jesteś jedynyForzaItanimulli3vujcm pisze:Po pierwsze - z powodu tego, że kosztem kogoś... Pewnie Mandzukica byś poświęcił? Ja go akurat uwielbiam i czekam cierpliwie, na to aż się przebudzi! Nawiasem mówiąc nie wymienił bym!

Magica Juve resiste il mio cuore lontano da te soltanto se penso alla figa!!
- CzeczenCZN
- Juventino
Miałem na myśli Atak: Morata, Dybala, Mandzukic, Lavezzi, Berardi o którym pisałem powyżej, w poście który cytujeszJacky pisze:Nie za bardzo rozumiem o co pytasz, ale chyba o liczbe graczy ofensywnych(?) Tutaj znowu zalezy to od ustawien(ia), jakim(i) postanowimy grac oraz od tego, z kim sie pozegnamy. W formacji ataku do odstrzalu, jak dla mnie sa Zaza i Mandzukic.ForzaItanimulli3vujcm pisze:Chciałbym Zlatana, ale jednak siódemka - czy jak kto woli nie liczyć tam Cuadrado to Szóstka, bo równie dobrze można dopisać tam Pereyre - to już trochę za dużo!

Trochę za dużo - bo inne pozycję też są! Wychowanka mamy w kadrze 1 - Marchisio.
Jacky pisze:Tevez pozdrawia. Druga sprawa, ze samymi mlodzikami nigdy nic nie wygrasz - Wenger pozdrawia. Trzecia sprawa: Ibracadabra Ci zagra i wysunietego i cofnietego w dwojce, wiec zawsze mozna jakiegos 'mlodego' do niego dokoptowac.

Coś ty taki niecierpliwy, sezon trwa! Jeszcze cię zaskoczy dopiero 13 kolejek. Każdy miewa gorsze okresy gry!Jacky pisze:Nie ujmuje nic Mandzurowi, bo uwazam go za dobrego napastnika, ale to, co pokazuje (a raczej czego nie pokazuje) od przyjscia do nas, to glowa mala
Swoją drogą - bez urazy, ale jak pojawiają się twoje posty to mam wrażenie że pisze je gościu z twojego avatara

- Arbuzini
- Juventino
Wolałbym już nie poruszać tego wątku, ale skoro wypłynął...wagner pisze:Moim zdaniem Sweansa oferuje bardzo atrakcyjny football dla oka. Tam każdy gracz z przodu się podoba, począwszy od Shelvey'a, na Ayew i Montero skończywszy. Wiem co mówię, bo drużynę z Walii oglądałem w wielu meczach poprzedniego sezonu i obecnego. Dla samego Ghańczyka nie widzę pozycji u nas w skałdzie, w szczególności że to ta sama co Cuadrado (w systemie 4-3-3) czy Berardiego. Także.. nie można mieć wszystkiego.wojczech7 pisze:Swoją drogą; Arbuzini swego czasu wskazywał Andre Ayew jako tego, kto mógłby robić różnicę w nowym klubie. Dotychczasowe występy Ghańczyka w Swansea pokazują, że chłop wiedział, co mówi
Był za darmo, trzeba było brać. Pozycja by się znalazła. Przecież on w poprzednim sezonie grał głównie na lewym skrzydle i jako środkowy pomocnik. Ma naprawdę świetne wyczucie do gry w różnych obszarach boiska. Dopiero w Anglii zaczęto wystawiać go po prawej stronie i myślę, że jako ofensywny wahadłowy też dałby sobie radę. Akurat w przypadku Ayewa nie musielibyśmy martwić się o to, gdzie znaleźć mu miejsce, bo sam by się tym zajął.
- wojczech7
- Juventino
Źle mnie zatem zrozumiałeś.pumex pisze:Ponieważ sprawiałeś wrażenie wielce oburzonego gdy zasugerowałem, że pieniądze uzyskane ze sprzedaży Moraty można by rozdysponować tak, by drużyna miała z tego większy pożytek niż obecniewojczech7 pisze:Po pierwsze - dlaczego założyłeś, że nie zgadzam się z tezą, iż za 35 mln można kupić bardzo wartościowego zawodnika?
Można? :hellyes:pumex pisze:Chodzi głównie o to, że oponent w każdym przypadku znajdzie argument przemawiający przeciw zaproponowanej kandydaturze. Kto? Isco ponoć zaczyna się nudzić w Madrycie. Pewnie byłby sporo droższy niż te 35 milionów, ale pozwoliłyby one już robić jakieś wstępne zakusy na hiszpańskiego trequartistę. Może Pastore, który niby ma dość silną pozycję w PSG, ale wiadomo, że tam gdzie jest gigantyczna kasa łaska pracodawcy na pstrym koniu jeździ. Dla Calhanoglu Bayer może okazać się zbyt mały. Szczerze mówiąc nie chce mi się wytężać mózgu na szukanie kandydatur, ale jak widać mając dodatkowe 35 baniek, czyli kwotę niemałą, można podziałać...wojczech7 pisze:Po drugie - dlaczego tak uparcie wzbraniasz się przed podaniem jakiejś "kandydatury"? Boisz się, że ktoś zarzuci Ci nadmiar FM'a? Mogę Ci zagwarantować, że z mojej strony Cię to nie spotka. Ot, zastanawiałem się, czy masz jakiegoś swojego kandydata. Nic jednak na siłę. Nie będę tutaj żadnej krucjaty prowadził.
No chyba jednak miał, skoro znalazł się w tym gronie:pumex pisze:Sry, ale skąd u Ciebie taka opinia o Moracie? Bardzo dobry napastnik tylko bez formy? To kiedy on miał formę, wyłączając pojedyncze epizody? Przecież Alvaro gra mniej więcej tak samo przez cały swój pobyt w Juve, zarówno teraz jak i na początku. Sinusoida z dłuższymi okresami słabej, bezproduktywnej gry. W poprzedniej kampanii było to samo, zero rozwoju.
Napastnicy: Neymar, Luis Suarez i Messi (FC Barcelona), Cristiano Ronaldo i Bale (Real), Lewandowski i Muller (Bayern), Ibrahimovic (PSG), Aguero (Manchester City), Griezmann (Atletico), Alexis Sanchez (Arsenal), Morata (Juventus)
A to przepraszam.pumex pisze:Odpowiem Ci parafrazując... Ciebie: to, że krytykuję niektóre bzdurne, zaściankowe ruchy Marotty nieprzystające do tego klubu nie znaczy, że oceniam go zero-jedynkowo.
pumex pisze:No to sobie poczekamywojczech7 pisze:Moim zdaniem, żeby to osiągnąć, należy spełnić kilka warunków.Przez ten czas warto byłoby dopaść kogoś, kto pociągnie ten wózek nie potrzebując do tego aż tylu zmiennych.
No to się teraz spokojnie zastanów, czy Twój scenariusz faktycznie jest taki prędki

"Błogosławiony, kto nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa."
- Crunny
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Oprócz Lavezziego wygasa też umowa Van Der Wiela (fajna opcja za rok starszego Caceresa) i Banegi (fajna opcja za Hernanesa). Calciomercato pisało nawet 2 tygodnie temu, że Marotta chętnie zaproponowałby mu jakiś kontrakt, choć Argentyńczyk raczej chciałby pozostać w Sevilli.
3 porządnych graczy przed 30-tką za free albo za grosze! W 4-3-3 Lavezzi miałby szanse na pierwszy skład, a w 4-3-1-2 Banega. Van Der Wiel dałby odpocząć Lichtsteinerowi, bo na Caceresa nie ma co już chyba liczyć.
OUT: Caceres, Hernanes, Zaza
IN: Van Der Viel, Banega, Lavezzi
Juventus A:
Morata
Dybala - Cuadrado
Pogba - Marchisio - Khedira
A.Sandro - Bonucci - Barzagli - Lichtsteiner
Buffon
Juventus B:
Mandżukić
Lavezzi - Pereyra
Asamoah - Banega - Sturaro
Evra - Chiellini - Rugani - Van Der Wiel
Neto
3 porządnych graczy przed 30-tką za free albo za grosze! W 4-3-3 Lavezzi miałby szanse na pierwszy skład, a w 4-3-1-2 Banega. Van Der Wiel dałby odpocząć Lichtsteinerowi, bo na Caceresa nie ma co już chyba liczyć.
OUT: Caceres, Hernanes, Zaza
IN: Van Der Viel, Banega, Lavezzi
Juventus A:
Morata
Dybala - Cuadrado
Pogba - Marchisio - Khedira
A.Sandro - Bonucci - Barzagli - Lichtsteiner
Buffon
Juventus B:
Mandżukić
Lavezzi - Pereyra
Asamoah - Banega - Sturaro
Evra - Chiellini - Rugani - Van Der Wiel
Neto
- RICTOR
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
W ramach ciekawostki wspomnę, bo póki co to nie są pewne źródła, że kilka osób napisało o możliwej wymianie z Sevillą Caceres - Banega.
Z innych informacji to bodaj od Agrestiego więc raczej dość wiarygodne: Allegri zażyczył sobie na zimę gracza ofensywnego (trequartista albo skrzydłowy) i środkowego pomocnika, Dortmund póki co nie chce sprzedać Gundogana, Banega to realne nazwisko, możliwe są 2-3 wzmocnienia, mieć na oku Vrsaljko. To tak na szybko z pamięci.
Z innych informacji to bodaj od Agrestiego więc raczej dość wiarygodne: Allegri zażyczył sobie na zimę gracza ofensywnego (trequartista albo skrzydłowy) i środkowego pomocnika, Dortmund póki co nie chce sprzedać Gundogana, Banega to realne nazwisko, możliwe są 2-3 wzmocnienia, mieć na oku Vrsaljko. To tak na szybko z pamięci.
- Alexinhio-10
- Juventino
- Podziekował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Ilu tych srodkowych ?! Bez przesady. Potrzeba ofensywnych skrzydlowych, a nie kolejnych srodkowych pomocnikow. Czasami sie zastanawiam, na jakiej zasadzie dobieraja potencjalnych pilkarzy... Vrslajko jest cieniutki, dosc juz ze sredniakami, potrzeba wzmocnien do pierwszej 11stki.RICTOR pisze:W ramach ciekawostki wspomnę, bo póki co to nie są pewne źródła, że kilka osób napisało o możliwej wymianie z Sevillą Caceres - Banega.
- Kucharius1
- Juventino
Banega ma niby kontrakt do końca sezonu, ale jego klub ma opcję przedłużenia na następny rok. Argentyńczyk chyba nie jest zawodnikiem kalibru Juventusu. Istnieje mit jego wielkiego talentu, choć w żadnym klubie nie utrzymywał formy przez dłuższy okres.
Jeśli będzie za darmo, można zaryzykować.
Ciekawych nazwisk jest więcej - Balanta, Veloso, Lucas Romero, Benassi <3, Vilhena, Widmer, Marcos Alonso, Ben Arfa, Ramirez, Carrillo, Feghiuli, Ibra i mega zdolny Zivkovic z Partizana.
Trzeba być jednak Beppe by wiedzieć który się nadaje a który nie
Jeśli będzie za darmo, można zaryzykować.
Ciekawych nazwisk jest więcej - Balanta, Veloso, Lucas Romero, Benassi <3, Vilhena, Widmer, Marcos Alonso, Ben Arfa, Ramirez, Carrillo, Feghiuli, Ibra i mega zdolny Zivkovic z Partizana.
Trzeba być jednak Beppe by wiedzieć który się nadaje a który nie

- Robaku
- Juventino
Stanie na Soriano, wzamian za Ruganiego, do tego Lavezzi i tak się skończy nasza zima. No może out Martina i Hernanesa, jeśli będą chetni, ja bym wymienił Brazola(wiadomo, że Palermo nie stac na Hernanesa, ale w tej wymianie chodzi mi o oddanie Hernanesa do innego klubu i w jego miejsce zakontraktowania zawodnika z Sycylii) na Vazqueza, ale Zampa będzie chciał mnóstwo hajsów.
- RICTOR
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Ilu środkowych? Z tego co rozumiem to szukamy kogoś do poukładania gry w drugiej linii a nazwiska jakie się pojawiają Gundogan, Banega, Valdifiori, do tego rzekomo Ander Herrera i Benat.