Polityka

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
deszczowy

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 listopada 2015, 19:02

To, co się właśnie wydarzyło, jest tak żenujące, że zachciało mi się rzygać.

Dziękuję za uwagę.

I believe in Moise(s) Kean

http://www.pmiska.pl/
Lucas87

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 listopada 2015, 19:22

Aaaa, że niby Duda ułaskawił Kamińskiego.

SANCTI PER FIDEM VICERUNT REGNA OPERATI SUNT IUSTITIAM.
Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 listopada 2015, 19:28

Jeżeli ułaskawienie Kamińskiego oburza, to przypomnę, że Kwaśniewski ułaskawił Petera Vogla, brutalnego mordercę, zwanego "kasjerem lewicy": http://wiadomosci.dziennik.pl/wydarzeni ... vogel.html.

Obrazek
baron

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 2 razy

Nieprzeczytany post 17 listopada 2015, 19:30

Szczerze mówiąc to nigdy nie uważałem że właściwym jest demonizowanie wyczynów Mariusza Kamińskiego bo jak mniemam o ułaskawieniu go przez prezydenta napisał deszczowy.
Ułaskawienie przede wszystkim daję do ręki pałkę wszystkim politycznym przeciwnikom środowiska ''Prawa i Sprawiedliwości''. Dlatego z punktu widzenia strat politycznych jakie mogą z tego wyniknąć zwyczajnie tego aktu nie rozumiem. Będzie się to za nimi ciągnęło i tylko da argument, że było coś na rzeczy w domniemanym przekraczaniu uprawnień przez Kamińskiego

Gdyby to samo przytrafiło się w ekipie Tuska byłbym zniesmaczony i teraz też jestem. Toć to wygląda jak typowe kolesiostwo.
Chyba Pis liczy że przez tydzień będzie jazgot, a później sprawa przyschnie. Jednak po co iść na taki hazard jeśli jest się przekonanym o swojej niewinności. Co prawda jakie obiektywne w Polsce są sądy pokazał już sędzia Milewski jednak czy to wystarczające racje do usprawiedliwiania takiego gnoju.

Vimes

Ale niezbyt fortunne jest powoływanie się na Kwaśniewskiego, którego standardy moralne były przez środowisko Pis-u często określane jako dyskwalifikujące Kwaśniewskiego.
Ostatnio zmieniony 17 listopada 2015, 19:36 przez baron, łącznie zmieniany 2 razy.

CzeczenCZN

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 listopada 2015, 19:31

Przecież to była tylko i wyłącznie kwestia czasu - Ułaskawienie! Kolesiostwo, nepotyzm, robimy razem szwindel - NASZ Szwindel itp.
Z partią jest jak z mafią każda walczy o własny interes. W rządzie sprawiedliwość - a co to takiego ? Fakty tu nie mają nic do rzeczy! Nie liczy co jest robione, tylko kto co robi. Jeżeli my to OK!
Polityka to brudna rozgrywka. Czytając na forum wpisy Makiavela i Vimesa mam wrażenie jakby jeden był z PO (teraz Nowoczesna ) drugi z PiS'u - zrobili sobie partyjną debatę-rzekę z forum:) Każdy trzyma swojej strony - nie faktów!
Nie zdziwił bym się gdybyście obydwaj należeli do tych ugrupowań :)

https://youtu.be/ld3Ag-BCwlc

#cznandj #ripgangsquad :hi:
Wiking

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 14 razy

Nieprzeczytany post 17 listopada 2015, 19:45

Vimes pisze:Jeżeli ułaskawienie Kamińskiego oburza, to przypomnę, że Kwaśniewski ułaskawił Petera Vogla, brutalnego mordercę, zwanego "kasjerem lewicy": http://wiadomosci.dziennik.pl/wydarzeni ... vogel.html.
I co z tego? Serio, to że Kwaśniewski był dużą mendą, nie znaczy, że Dudzie wolno być małą mendą.

Jest mi zupełnie nie po drodze z deszczowym, ale tym tematem również jestem zniesmaczony.

Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 listopada 2015, 20:00

Wiking pisze:I co z tego? Serio, to że Kwaśniewski był dużą mendą, nie znaczy, że Dudzie wolno być małą mendą.
Po tym, jak na taśmach z rozmowy Kulczyka z Kwiatkowskim z NIK-u usłyszałem, że gdyby Tusk wcześniej wywalił Kamińskiego z CBA to nie wykryto by trzech afer to jakoś trudno mi rozdzierać szaty z powodu tego ułaskawienia. Aczkolwiek przyznaję rację, że nie poczekanie na rozprawę w drugiej instancji słabo wygląda.

Obrazek
Wiking

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 listopada 2015, 20:15

Vimes pisze:Aczkolwiek przyznaję rację, że nie poczekanie na rozprawę w drugiej instancji słabo wygląda.
Ogólnie zupełnie nie rozumiem tego posunięcia:
a) Politycznie/wizerunkowo wydaje się to być strzał może jeszcze nie w kolano, ale już na pewno w stopę.
b) Nie widzę bieżących zysków z tego zagrania, co budzi niepokój, że PiS bał się dalszej części procesu; coś na zasadzie: Uwalmy to teraz, a nie od razu po prawomocnym wyroku.

baron

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 2 razy

Nieprzeczytany post 17 listopada 2015, 20:36

Wiking pisze:
Vimes pisze:Aczkolwiek przyznaję rację, że nie poczekanie na rozprawę w drugiej instancji słabo wygląda.
Ogólnie zupełnie nie rozumiem tego posunięcia:
a) Politycznie/wizerunkowo wydaje się to być strzał może jeszcze nie w kolano, ale już na pewno w stopę.
b) Nie widzę bieżących zysków z tego zagrania, co budzi niepokój, że PiS bał się dalszej części procesu; coś na zasadzie: Uwalmy to teraz, a nie od razu po prawomocnym wyroku.
Może Kaczyński uznał że trzeba dać narodowi igrzyska. I tym razem nie będzie stwarzał pozorów tylko pełną parą będzie szedł do Orbanizacji kraju.
Wielu ludzi chce autorytarnych rządów. Nastroje społeczne często prezes odczytywał dobrze.

Smok-u

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Nieprzeczytany post 17 listopada 2015, 20:50

A nie jest tak, że jakby Kamińskiego skazali w II instancji to nawet po ułaskawieniu nie miałby dostępu do tajnych akt i nie mógł wykonywać pewnych funkcji?

Wiking

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 listopada 2015, 21:26

Smok-u pisze:A nie jest tak, że jakby Kamińskiego skazali w II instancji to nawet po ułaskawieniu nie miałby dostępu do tajnych akt i nie mógł wykonywać pewnych funkcji?
Też jestem ciekaw.

Wyciąg ze strony prezydent.pl
Prawo łaski jest szczególnym, określonym w art. 139 Konstytucji RP, uprawnieniem Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej. Istotą tego uprawnienia jest całkowite lub częściowe uwolnienie skazanego od skutków karnych prawomocnego wyroku sądu.

Akt łaski nie zmienia wyroku sądu i nie podważa winy skazanego. Celem postępowania ułaskawieniowego jest ustalenie, czy po wydaniu prawomocnego wyroku zaistniały w życiu skazanego szczególne wydarzenia powodujące nadmierną dolegliwość wymierzonej kary. Prezydent stosując prawo łaski rozważa opinie i sugestie pozostałych organów, biorących udział w procedurze ułaskawieniowej, to znaczy stanowiska sądu orzekającego w sprawie, opinie administracji zakładów karnych oraz wnioski Prokuratora Generalnego.
Co w połączeniu z:
- Zgodnie z konstytucyjną zasadą domniemania niewinności niewinnym jest każdy, kto nie został skazany prawomocnym wyrokiem; nie można zatem ułaskawić niewinnego - twierdzi konstytucjonalista prof. Marek Chmaj.
Budzi wątpliwości odnośnie sensu tego ułaskawienia. Być może Andrzej I Łaskawy się nieco przeliczył :think:

Makiavel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 listopada 2015, 22:54

Nie da się na spokojnie skomentować tego, co zrobił sługus Kaczyńskiego (chyba nikt nie ma wątpliwości, że Jarosław kazał mu to zrobić) ułaskawiając Kamińskiego. Widocznie szybko wybadali, że nie da się znaleźć swojego sędziego, który orzeknie tak, jak mu Ziobro rozkaże, więc bezczelnie, plując na wymiar sprawiedliwości, pokazując, że ich prawo nie dotyczy wykorzystali swoją pacynkę w pałacu prezydenckim. Rząd jeszcze się nie ukonstytuował a już jesteśmy na ustach całej Europy za komentarz autorstwa człowieka, który miał być jasną stroną tego rządu, mamy pełzający zamach na TK i stawianie się ponad prawem. Prawo i Sprawiedliwość :head: to jakby NSDAP nazwać "Partią przyjaciół Żydów" albo KPZR "Partią miłośników wolności obywatelskich".

Napiszę to jeszcze raz. Ułaskawienie Kamińskiego oznacza, że Polska przestała być demokratycznym państwem prawa. Tak długo, jak długo rządzi PiS mogą robić wszystko, bo jeden telefon od Jarosława do Dudy i koniec sprawy. Prawo łaski nie obowiązuje wobec skazanych przez Trybunał Stanu, więc należy też podziękować PO za to niedopatrzenie. Obecnie, przy PiSowskiej większości w Sejmie, TS nikogo z nich nie skaże, więc Ziobro z Kamińskim mają drogę wolną do polowań na wrogów IV RP.

Wiking

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 listopada 2015, 23:10

Makiavel pisze: Widocznie szybko wybadali, że nie da się znaleźć swojego sędziego, który orzeknie tak, jak mu Ziobro rozkaże, więc bezczelnie, plując na wymiar sprawiedliwości, pokazując, że ich prawo nie dotyczy.
Tutaj wypadało by zapytać, jak na tle Dudy wypada Twój ulubieniec Kwaśniewski, z ułaskawieniem Sobotki i Vogla? To nie już nie było plucie na wymiar sprawiedliwości, i stawiania się ponad prawem, tylko element bycia najlepszym prezydentem w wolnej Polsce?
Rząd jeszcze się nie ukonstytuował a już jesteśmy na ustach całej Europy za komentarz autorstwa człowieka
Aż zapytam moich źródeł zagranicznych, bo wydaje mi się, iż to co się dzieje w Polsce Europa ma raczej w rzyci, a nie na ustach.

zbysioJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 listopada 2015, 23:21

Makiavel pisze:Napiszę to jeszcze raz. Ułaskawienie Kamińskiego oznacza, że Polska przestała być demokratycznym państwem prawa
To jak się w takim razie odniesiesz do tego, że trzy niezawisłe sady, które rozpatrywały wcześniej sprawę Kamińskiego nie dopatrzyły się znamion przestępstwa w jego działaniu a dopiero przez czwarty sąd został skazany? I jak to się ma do tych niezawisłych sądów? Czyżby każdy sędzia ulepiony był z innej gliny? Ile tych sądów potrzeba jeszcze było żeby go wreszcie skazać? Przecież tu z daleka śmierdzi, przynajmniej tak mi się wydaje jakimś naciskiem z góry na ten wyrok skazujący Kamińskiego a co za tym idzie jak to się ma do demokratycznego państwa. Choć to ułaskawienie też mi się wydaje za nadużycie władzy ze strony prezydenta.

EDIT:
Makiavel pisze:Podaj mi proszę prawomocne wyroki sądu uniewinniające Kamińskiego w tej konkretnej sprawie. Z tego co wiem, w Polsce obowiązuje zakaz sądzenia człowieka dwukrotnie za ten sam czyn. Ty piszesz nawet o trzykrotnym.
Nie, no jaja se robiłem :P
Ale tak naprawdę to dzisiaj wieczorem w TVP Info coś słyszałem o tej sprawie, że podobno te sprawy były umarzane, nie dopatrywano się w działaniach Kamińskiego znamion przestępstwa tak że coś w tym stylu. No, ale dobra Duda też trochę dzisiaj przegiął pałkę, być może wiadomo na czyje polecenie.
Ostatnio zmieniony 17 listopada 2015, 23:48 przez zbysioJuve, łącznie zmieniany 1 raz.

Azrael

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 listopada 2015, 23:32

Vimesie, czy "o take Polskę walczyłeś"? Bądźmy uczciwi, wszystko to sprawia ochydne wrazenie - od dziś możemy mieć wrażenie, że teraz już każdy polityk PiS piastujący jakieś stanowisko publiczne może dowolnie przekraczać swoje służbowe uprawnienia w celu uzyskania politycznych (i nie tylko) korzyści, bo nawet gdy wymiar sprawiedliwości "złapie go za rękę" to i tak prezydent Duda go ułaskawi. Politycy PiS właśnie oficjalnie stali się bezkarni. To Cię nie odstręcza? Mamy postępujące zawłaszczanie państwa przez jedną partię polityczną.

Jedynym "pozytywem" całej tej afery jest fakt, że tym sposobem pan Mariusz Kamiński przyznał się do winy, bo przecież nie da się ułaskawić kogoś niewinnego. Mariusz Kamiński jest więc ułaskawionym przestępcą.

Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ