Taktyka
- CzeczenCZN
- Juventino
No ale co w 433 - da ci przecinak na środku? Kto będzie rozgrywał? OK Możemy tam ustawić Khedire - Pogbe na lewej, Marchsio/Sturaro na prawej.
Dalej problem rozegrania będzie - musi być środkowy w tym wszystkim:P
Marchisio dawał radę na regiście i liczę na jego drugi równie dobry sezon! Pytanie czy będzie się rozwijał tam!
Dalej za dużo? Emotikonek? No wrzucam je by post ładniej wyglądał
No dobra mogę jeszcze mniej :C
Marchisio dawał radę na regiście i liczę na jego drugi równie dobry sezon! Pytanie czy będzie się rozwijał tam!
Dalej za dużo? Emotikonek? No wrzucam je by post ładniej wyglądał

- LordRahl
- Juventino
Wydaje mi się, że ciężko o takiego prawdziwego registę, nie wiem Verratti?bajbek17 pisze:ForzaItanimulli3vujcm stary za dużo tych ikonek, a co do taktyki to ja widzę to tak. Albo decydujemy się na registę z prawdziwego zdarzenia, a nie wpychamy tam półśrodki, albo rezygnujemy z tej pozycji i ustawiamy tam przecinaka, a piłkarzy bardziej kreatywnych przesuwamy wyżej.
Mam problem z odszukaniem takich światowych nazwisk na tę pozycję.
Dlatego też uważam, że Twój pomysł z typowym przecinakiem jest lepszy, a nawet można iść dalej i zagrać bardziej uniwersalnie 4-2-3-1, z czego łatwo można przechodzić na 4-3-3, lub inne wariacje jak 4-2-1-3 ( gdzie ta jedynka może zarówno wchodzić pomiędzy 2 defensywnych w fazie obronnej lub też wysuwac się do przodu w ataku).
E. Jako ta 1 w ostatnim przykładzie doskonale mi pasuje nasz Marchisio, który umie doskonale się ustawić i powalczyć w def jak również włączyć się do ataku, uderzyć z dystansu, a przy 2 asekurujących miałby pole do popisu.
- bajbek17
- Juventino
Grając 3 w środku i stawiając tam jednego przecinaka wciąż zostaje dwóch rozgrywających. Przepych w środku i gra trzema rozgrywającym też może być zgubny. Mnie osobiście brakuje piłkarza typu Sissoko czy Vidal ze świetnym obiorem. Verratti to byłbu świetny zakup jak i moje osobiste marzenie czyli Modrić, ale trzeba rozumieć, że są to marzenia nieosiągalne. Osobiście chciałbym zobaczyć Sturaro w środku przed obroną.ForzaItanimulli3vujcm pisze:No ale co w 433 - da ci przecinak na środku? Kto będzie rozgrywał? OK Możemy tam ustawić Khedire - Pogbe na lewej, Marchsio/Sturaro na prawej.
Dalej za dużo? Emotikonek? No wrzucam je by post ładniej wyglądał![]()
ForzaItanimulli3vujcm w kwestii tych ikonek to chciałem zapytać czy jesteś kobietą? Nie chcę Cię obrazić.
- CzeczenCZN
- Juventino
Co rozumiesz pod pojęciem rozgrywających? boczni pomocnicy?bajbek17 pisze: Grając 3 w środku i stawiając tam jednego przecinaka wciąż zostaje dwóch rozgrywających. Przepych w środku i gra trzema rozgrywającym też może być zgubny. Mnie osobiście brakuje piłkarza typu Sissoko czy Vidal ze świetnym obiorem. Verratti to byłbu świetny zakup jak i moje osobiste marzenie czyli Modrić, ale trzeba rozumieć, że są to marzenia nieosiągalne. Osobiście chciałbym zobaczyć Sturaro w środku przed obroną.

Jest powszechna opinia że ustawienie 4231 mocno ograniczało by Pogbe, bo jak wiadomo grałby w tej 2 - no i nie wiem czy ze względu na niego miało by ono sens. Poproszę o fachową opinie kogoś
Ciekawi mnie, czy ustawienie 4231 z dwójką pomocników - Pogba i Gundogan/Verratti - było by dobre - wtedy to za napastnikami np. Isco (wiem marzenie.) ale powiedzmy taki Vasquez:P Na skrzydłach Dybala/Cuadrado i Lavezzi/Pereyra z przodu Mandzukic/ Morata
Na papierze fajnie :C
:rotfl: Hahahahaha - ja nie mogę - Tak, wiesz jestem dalmare z Serie A :rotfl: Tak na poważnie, po prostu lubię jakoś ozdabiać, podkreślać tekst, czyni go to efektowniejszym. Miałem ostatnio zwróconą uwagę przez mod - dlatego ograniczyłem ale jeżeli i tak jest za dużo, to mogę używać mniej:) Heh dodatkowo Oprócz używania emotikonek, myślałeś że te damskie palce w trójkąt na avatarze mogą być moje? Ściągnąłem to z Googlebajbek17 pisze: ForzaItanimulli3vujcm w kwestii tych ikonek to chciałem zapytać czy jesteś kobietą? Nie chcę Cię obrazić.

- bajbek17
- Juventino
Boczni pomocnicy to nie rozgrywający. Dobrze wyliczyłeś rozgrywających choć jeżeli wciskasz tam Marchisio to równie dobrze możesz wepchać Il Polpo. Dla mnie ustawienie bez świetnego odbiorcy w środku nigdy nie będzie powodować przewagi. Ile daje taki walczak chyba nie trzeba mówić świeżo po utracie właśnie kogoś takiego. Środek Pirlo (rozgrywający), Vidal (walczak) i Pogba (trochę tu, trochę tam) świetnie się uzupełnia. Z taką pomocą i formą mogliśmy od czas do czasu wpychać Marchisio (kolejny choć bardziej uniwersalny trochę tu, trochę tam) i nie było problemu. Teraz na boisku nie mamy rozgrywającego ani walczaka z prawdziwego zdarzenia, a aż roi się od tych trochę tu, trochę tam i moim zdaniem nigdy nie będzie to taka maszyna jak lata wstecz.ForzaItanimulli3vujcm pisze:Co rozumiesz pod pojęciem rozgrywających? boczni pomocnicy?Dla mnie rozgrywający to np. Verratti, Xabi Alonso, Gundogan, Pirlo, Verratti, też Marchisio Hamsik, Moutinho ... trequartista to np Isco, Oscar, Coutinho, Hernanes, De Bruyne a także Hamsik, Moutinho.
Pogba Khedira to boczni pomocnicy oni raczej reżyserami nie są - a chodzi mi o reżysera który będzie rozgrywał piłkę, uruchamiał atak, wprowadzał arytmie gry.
Jest powszechna opinia że ustawienie 4231 mocno ograniczało by Pogbe, bo jak wiadomo grałby w tej 2 - no i nie wiem czy ze względu na niego miało by ono sens. Poproszę o fachową opinie kogoś
Ciekawi mnie, czy ustawienie 4231 z dwójką pomocników - Pogba i Gundogan/Verratti - było by dobre - wtedy to za napastnikami np. Isco (wiem marzenie.) ale powiedzmy taki Vasquez:P Na skrzydłach Dybala/Cuadrado i Lavezzi/Pereyra z przodu Mandzukic/ Morata
Na papierze fajnie :C
To co proponujesz jest ciekawe choć mi wciąż brakuje tego odbioru, ale teoretycznie najlepszą obroną jest atak, dlatego też przeniesienie ciężaru gry na trequartistę też może okazać się dobrym posunięciem. Pogba w odbiorze nie wygląda źle, choć jego samego raczej interesuje gra do przodu.
- CzeczenCZN
- Juventino
No ale co wy z tym Pirlo? Przecież w zeszłym sezonie - najlepszym zresztą tamtej pomocy - był cieniem samego siebie! Marchisio grał więcej niż on na jego pozycji. Odejście Pirlo to nie jest duża strata. Chyba że szukamy pretekstu do marudzenia ! Khedira to kto jak nie defensywny pomocnik? W odbiorze jest świetny! Ponoć lepszy od Alkoholika z Chilebajbek17 pisze:Boczni pomocnicy to nie rozgrywający. Dobrze wyliczyłeś rozgrywających choć jeżeli wciskasz tam Marchisio to równie dobrze możesz wepchać Il Polpo. Dla mnie ustawienie bez świetnego odbiorcy w środku nigdy nie będzie powodować przewagi. Ile daje taki walczak chyba nie trzeba mówić świeżo po utracie właśnie kogoś takiego. Środek Pirlo (rozgrywający), Vidal (walczak) i Pogba (trochę tu, trochę tam) świetnie się uzupełnia. Z taką pomocą i formą mogliśmy od czas do czasu wpychać Marchisio (kolejny choć bardziej uniwersalny trochę tu, trochę tam) i nie było problemu. Teraz na boisku nie mamy rozgrywającego ani walczaka z prawdziwego zdarzenia, a aż roi się od tych trochę tu, trochę tam i moim zdaniem nigdy nie będzie to taka maszyna jak lata wstecz.
To co proponujesz jest ciekawe choć mi wciąż brakuje tego odbioru, ale teoretycznie najlepszą obroną jest atak, dlatego też przeniesienie ciężaru gry na trequartistę też może okazać się dobrym posunięciem. Pogba w odbiorze nie wygląda źle, choć jego samego raczej interesuje gra do przodu.

Dla mnie wymiana Vidala na Khedire to wymiana w skali 1:1. Mówimy o Vidalu takim jaki był, czy byłby dalej w naszej kadrze czy nie, to nie ma znaczenia. Vidal i tak i tak nie grał by u nas tego co kiedyś, bo nie miał już motywacji do gry w naszych barwach. Gdybyśmy go nie puścili stawiam że były by z nim same pozaboiskowe problemy. Tak jak w przypadku Teveza byłby to realny scenariusz. :C
Szczerze mówiąc ustawienie 433 od 4231 różni się rozgrywającym, w tym drugim jest bardziej "wypchnięty"
- Yaro417
- Juventino
na Milan spróbowałbym 4:2:3:1 w następującym zestawieniu:
Morata
Cuadrado Pogba Dybala
Marchisio Khedira
Alex Sandro Bonucci Barzagli Lichtsteiner
Marchisio z Khedirą jako dwa przecinaki, Pogba na rozegraniu, Dybala na swojej ulubionej pozycji, a Cuadrado z drugiej strony, zaś Morata jako wysunięty napastnik czekający na wrzutki i długie podania. To chyba najlepsze ustawienie pod obecny skład personalny. Co o tym myślicie?
Morata
Cuadrado Pogba Dybala
Marchisio Khedira
Marchisio z Khedirą jako dwa przecinaki, Pogba na rozegraniu, Dybala na swojej ulubionej pozycji, a Cuadrado z drugiej strony, zaś Morata jako wysunięty napastnik czekający na wrzutki i długie podania. To chyba najlepsze ustawienie pod obecny skład personalny. Co o tym myślicie?
- bajbek17
- Juventino
Źle mnie zrozumiałeś. Nie płaczę za nimi tylko ich przykład pokazuje jak fajnie to się wszystko zgrywa. Nikt się nie dublował, a każdy wnosił coś innego. Teraz to wygląda tak, że Pogba to za mało i ma brak wsparcia. Marchisio to chyba wrócił do formy, a przypadkiem to był jego ostatni sezon gdzie grał dobrze. Khedira wygląda na to, że jest źle ustawiany i póki co jakby się dublował z w/w Włochem. Nie ma walczaka, który "rozrusza" nawet najnudniejszy mecz. Mamy innych wykonawców, a oni próbują grać dalej tym samym systemem. Coś nie gra, ale wydaje mi się, że gdyby podstawowym ustawieniem było 4231 z dobrym trequartistą to i po zmianie na 433 z obecnym składem również by się sprawdzało, bo jak jest forma i ład w drużynie to ustawienie, aż tak ważnej roli nie odgrywa.ForzaItanimulli3vujcm pisze: No ale co wy z tym Pirlo? Przecież w zeszłym sezonie - najlepszym zresztą tamtej pomocy - był cieniem samego siebie! Marchisio grał więcej niż on na jego pozycji. Odejście Pirlo to nie jest duża strata. Chyba że szukamy pretekstu do marudzenia ! Khedira to kto jak nie defensywny pomocnik? W odbiorze jest świetny! Ponoć lepszy od Alkoholika z Chile![]()
Dla mnie wymiana Vidala na Khedire to wymiana w skali 1:1. Mówimy o Vidalu takim jaki był, czy byłby dalej w naszej kadrze czy nie, to nie ma znaczenia. Vidal i tak i tak nie grał by u nas tego co kiedyś, bo nie miał już motywacji do gry w naszych barwach. Gdybyśmy go nie puścili stawiam że były by z nim same pozaboiskowe problemy. Tak jak w przypadku Teveza byłby to realny scenariusz. :C
Szczerze mówiąc ustawienie 433 od 4231 różni się rozgrywającym, w tym drugim jest bardziej "wypchnięty"
Yaro Morata już wyjątkowo dużo szans dostał i nie sprawdził się. Wolałbym teraz postawić na Chorwata.
- CzeczenCZN
- Juventino
Zamiast Walczaka wolał bym prawdziwego Registe! Co rozrusza grę podaniami. Nie wiembajbek17 pisze:Nie ma walczaka, który "rozrusza" nawet najnudniejszy mecz

Wiem, wiem
Ale my jesteśmy takim klubem! Którego MUSI być stać na owego kogoś!Za Wikipedia:
Zazwyczaj są to zawodnicy o dużych umiejętnościach technicznych, za nich też płaci się największe pieniądze przy dokonywaniu transferów (np. transfer Kaki z AC Milanu do Realu Madryt za ok. 65 mln € w 2009 roku).
Tak czy siak chce by te 21 miejsc dla nie wychowanków było rozgospodarowane jak najlepiej: By byli gracze i do gry 2 z przodu i do gry skrzydłami. No skoro przecinak, treq, regista i LN - Proponuje Witsel - przecinak, Teixeira/Isco/Vasquez - treq, Gundogan, Xabi - regista i Lavezzi LN - Ale to wymaga czystek!
:C
Yaro417 pisze:na Milan spróbowałbym 4:2:3:1 w następującym zestawieniu:
Morata
Cuadrado Pogba Dybala
Marchisio Khedira

Z tym że, podobnie jak kolega Mandzukica bym wolał - uwielbiam Moratę ale jest bez formy....
Nie licząc szpicy - tu można polemizować - czy Morata czy Mandzukic
Ta 5 to najlepsze co mamy! + oczywiście 1 z M&M's :C
- AdiJuve
- Juventino
- Podziekował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Dlaczego uważasz,że to ulubiona pozycja Dybali? Mówił coś w jakimś wywiadzie co mi umknęło? Żeby grać 4-2-3-1 potrzeba rozgrywającego,którym Pogba nie jest i jeszcze jednego skrzydłowego,którym Dybala nie jest. Cóż mamy taki skład,że do każdej taktyki brakuje nam kogoś do pierwszej 11.Yaro417 pisze:na Milan spróbowałbym 4:2:3:1 w następującym zestawieniu:
Morata
Cuadrado Pogba Dybala
Marchisio Khedira
- Alexinhio-10
- Juventino
- Podziekował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Yaro417 Na ten moment to idealne ustawienie. Hernanes jako zmiennik Pogby. Tylko co z naszymi mega snajperami...
- CzeczenCZN
- Juventino

----------------------Buffon---------------------
-Lichtsteiner--Bonucci--Barzagli------ Evra---
-Cuadrado - Marchisio--Pogba - Alex Sandro-
----------------Dybala---Mandzukic--------------
Co do 4231:
Dybala na prawej stronie może grać jak najbardziej, ma możliwość strzału, więcej miejsca, szybkość - bo to nie prawda że Dybala jest powolny.

Zresztą to ustawienie 4231 - to tak jak z naszym 4312 z poprzedniego sezonu - Vidal też nie był klasycznym Trequartista przecież, w tym ustawieniu po prostu Pogba grałby na środku i bliżej bramki.

Jak mówię nie ma nie ma co się czepiać cyferek układających się w 10 (no łącznie 11) :C
- Maly
- Juventino
- Podziekował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
gadacie o środku pola to ja tylko przypomnę, że w poprzednim sezonie Z POWODZENIEM trójkę pomocników tworzyli Pereyra-Marchisio-Pogba ;] w tym sezonie takiego środka nie było ani razu...
Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę.
magica Juve vinci
A nie mówiłem?
magica Juve vinci
A nie mówiłem?
- SKAr7
- Juventino
Nie muszę im mówić, bo oni doskonale to wiedzą i to ani trochę nie przeczy niczemu co napisałem. Skończyły się czasy, kiedy piłka pasowała takim graczom na tyle, że mogli być gwiazdami, strzelać masę goli w sezonie i wywoływać podziw kibiców. Coś a la centrzy w NBA. To se ne vrati. Ale teraz to nie dla goli i seksownych momentów ze skrótów są wpuszczani tacy na boisko. Madżukić jest jedynym napastnikiem w naszej kadrze, który jest w stanie przyjąć piłkę na mniej niż metrowym kryciu, przytrzymać ją, odegrać i pozwolić się przesunąć formacjom z piłką na połowie rywala, a nie tylko rozgrywając między naszymi obrońcami (ku rozpaczy taktykuf zresztą). Zresztą, kilkanaście akcji bramkowych i parę bramek tak już w tym sezonie zrobiliśmy. Żeby nie szukać daleko- mecz z Interem, pierwsze minuty. Ruszamy do przodu, Madżu przetrzymuje piłkę, przesuwamy się, ten wycofuje do Marchisio, przerzut do Moraty, który wypuszcza Asę na wolne pole. Oczywiście, jest w stanie wykończyć akcję (Capri), urwać się obrońcom (Udine), no ale o tym nie warto wspominać bo Morata i Zaza też to potrafią.Maly pisze: @SKAr7: powiedz to Guardioli i setkom innych trenerów
Szkoda, bo akurat Mario na Napoli by się przydał.
Twierdzenie, że Mario nie daje nic, jeśli nie strzela bramek to trochę brak szacunku dla gdzieś wszystkich trenerów świata, którzy jeszcze wpuszczają takowego na boisko.
Tak BTW, mam wrażenie, że ty po prostu nie znosisz ataku pozycyjnego i chętnie widziałbyś zawsze wymiany kontr.