Język włoski - pytania i odpowiedzi
- Dzium
- Juventino

Do samodzielnej nauki włoskiego najlepsza będzie książka D.Zawadzkiej "Język włoski dla Polaków" ?
Czy może ostatnio na rynku pojawiło się coś ciekawszego/lepszego?
I co dodatkowo oprócz studiowania podręczników? Ktoś tu polecał oglądanie seriali z włoskimi napisami/włoskim lektorem-polskimi napisami
Chciałbym zacząć od kompletnych podstaw, a w przyszłości, beż ciągłego włączania translatora, czytać włoskie artykuły i być w miare komunikatywny w tym języku
Czy może ostatnio na rynku pojawiło się coś ciekawszego/lepszego?
I co dodatkowo oprócz studiowania podręczników? Ktoś tu polecał oglądanie seriali z włoskimi napisami/włoskim lektorem-polskimi napisami
Chciałbym zacząć od kompletnych podstaw, a w przyszłości, beż ciągłego włączania translatora, czytać włoskie artykuły i być w miare komunikatywny w tym języku
- platini88
- Juventino

teraz mnóstwo stron internetowych, na których można uczyć się zadarmo włoskiego. fajna jest strona duolingo.com, co więcej fajne tez sa aplikacje na telefon ze słownictwem podstawowym. w internecie można tego znaleźć całe multum
- Sila Spokoju
- Juventino

- Podziekował: 41 razy
- Otrzymał podziękowanie: 82 razy
W takim razie co polecasz ? polecacie ?ewerthon pisze:Jeśli ktoś nie zna angielskiego, to nie nauczy się włoskiego z duolingo.platini88 pisze:teraz mnóstwo stron internetowych, na których można uczyć się za darmo włoskiego. fajna jest strona duolingo.com
Ja również postanowiłem się wreszcie nauczyć j.włoskiego.
“Mam względem Luciano olbrzymi szacunek. To naprawdę zabawne, że od czasu do czasu zdarza nam się pokłócić… Ja przy nim w ogóle nie jestem trenerem, pracuję w tym fachu z przypadku…“ - MAX ALLEGRI

- ewerthon
- Juventino

Zapisz się na kurs, taki realny. Nauka podczas konwersacji z innymi jest najlepsza, nie to co bezsensowne wkuwanie słówek.Sila Spokoju pisze:W takim razie co polecasz ? polecacie ?ewerthon pisze:Jeśli ktoś nie zna angielskiego, to nie nauczy się włoskiego z duolingo.platini88 pisze:teraz mnóstwo stron internetowych, na których można uczyć się za darmo włoskiego. fajna jest strona duolingo.com
- Sila Spokoju
- Juventino

- Podziekował: 41 razy
- Otrzymał podziękowanie: 82 razy
To się zgadza. A orientujesz się ile może kosztować taki kurs np. w empiku ?ewerthon pisze:Zapisz się na kurs, taki realny. Nauka podczas konwersacji z innymi jest najlepsza, nie to co bezsensowne wkuwanie słówek.Sila Spokoju pisze:W takim razie co polecasz ? polecacie ?ewerthon pisze: Jeśli ktoś nie zna angielskiego, to nie nauczy się włoskiego z duolingo.
“Mam względem Luciano olbrzymi szacunek. To naprawdę zabawne, że od czasu do czasu zdarza nam się pokłócić… Ja przy nim w ogóle nie jestem trenerem, pracuję w tym fachu z przypadku…“ - MAX ALLEGRI

- Dybala 4ever
- Juventino

Siło Spokoju nie wiem czy teraz mieszkasz u siebie w Białymstoku czy też w większym mieście Kraków/Wrocław/Wrocław. Tam masz Włochów, wielu z nich ogłasza się na takim portalu szukaj-lektora.pl. Lepiej mieć zajęcia z native-speakerem, masz możliwość zajęć indywidualnie, a więc tylko pod Ciebie. Na takich kursach jak w Empiku jest grupka ludzi i nie są zajęcia robione pod kogoś jednego, ale pod grupę stąd też nie każdy jest zadowolony. Ja celuję w zajęcia z kimś kto zna ten język najlepiej ktoś właśnie z Włoch, bo jak uczyć się języka jak nie od Włocha ?Sila Spokoju pisze:To się zgadza. A orientujesz się ile może kosztować taki kurs np. w empiku ?ewerthon pisze:Zapisz się na kurs, taki realny. Nauka podczas konwersacji z innymi jest najlepsza, nie to co bezsensowne wkuwanie słówek.Sila Spokoju pisze:
W takim razie co polecasz ? polecacie ?
- mrozzi
- Juventino

- Podziekował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Musisz sprawdzić, co zda egzamin w Twojej sytuacji. Jeśli masz wystarczająco dużo zaparcia, motywacji i jesteś gotowy uczyć się regularnie, sam możesz nauczyć się włoskiego i to biegle. Język włoski jest jednym z tych, których uczy się łatwo i przyjemnie (jako nauczyciel niemieckiego mogę powiedzieć, że w porównaniu z nim jest wręcz banalny). Wymowa jest prosta, akcent łatwy do opanowania i np. Polakom jest o wiele łatwiej go "przejąć" niż choćby rodowitym użytkownikom jęz. angielskiego. Polecam serię Affresco Italiano (od najniższego poziomu aż do C2) i Nuovo Contatto. Książki są drogie, ale naprawdę warto, nauka jest intuicyjna. Jeśli ktoś chce się póki co jedynie zaznajomić z językiem przyjemny jest multimedialny kurs Profesor Marco wyd. Edgard. Jeśli chodzi o rynek polski to znam świetną księgarnię internetową Italicus, która dysponuje właściwie wszystkim, co się może z tym językiem kojarzyć. Jeśli chodzi o słowniki to w Polsce warto wziąć pod uwagę głównie te z wydawnictwa REA (nie mówię tu o kieszonkowych, a o naprawdę ogromnej bazie słownictwa) - 2 tomy - włoski-polski i polsko-włoski (już nie pamiętam który, ale jeden z tej pary ciężko obecnie dostać). Z tego co się orientuję jest to najlepszy słownik dostępny u nas w kraju (jest też taki kilkutomowy "kolos", ale kosztuje ogromne pieniądze i jest przeznaczony głównie dla tłumaczy). Darować sobie wszelkie pozycje typu "Blondynka na językach", bo to badziewie, z bardzo wieloma błędami. Szkoda pieniędzy.Sila Spokoju pisze:W takim razie co polecasz ? polecacie ?ewerthon pisze:Jeśli ktoś nie zna angielskiego, to nie nauczy się włoskiego z duolingo.platini88 pisze:teraz mnóstwo stron internetowych, na których można uczyć się za darmo włoskiego. fajna jest strona duolingo.com
Do osłuchania się polecam filmy po włoski z włoskimi napisami. Jest to najlepsza możliwa metoda osłuchania się z melodią języka. To nic, że w początkowej fazie niewiele będziesz rozumieć - to przyjdzie z czasem. Na YT jest mnóstwo dokumentów/filmów/teledysków po włosku, na FB można znaleźć profile ludzi udostępniających konferencje/wywiady ludzi związanych z Juve, więc można połączyć przyjemne z pożytecznym. W necie jest też mnóstwo kursów Audio, do wymienionych wcześniej przeze mnie pozycji też dodają płyty. Można sobie też odpalić włoskie stacje radiowe/podcasty. Nawet pół godzinki dziennie zda egzamin, byle tylko regularnie.
Kurs grupowy ma to do siebie, że pracujesz nad językiem z ludźmi, którzy uczą się w różnym tempie i to może przysparzać później problemów. Jest to też droga zabawa. Jeśli chodzi o Wrocław słyszałem bardzo wiele pochlebnych opinii o szkole Bona, ale w każdym dużym mieście powinno się coś znaleźć.
Jest też mnóstwo stron ludzi, którzy pasjonują się językiem, dzięki którym można się uczyć za darmo. W necie jest od zatrzęsienia darmowych materiałów.
Jeśli chodzi o zajęcia indywidualne z native speakerami to trzeba uważać. Często za taką "pomoc" biorą się studenci, którzy nie mają kompletnie pojęcia o nauce języka, więc może być pod górkę. Jest to za to świetny sposób na konwersacje (chyba, że to ktoś z Neapolu ze swoim dialektem).
Jeśli się odpowiednio przyłożysz szybciutko opanujesz ten język. Potem będziesz miał max 2 kroki do hiszpańskiego, bo w bardzo wielu aspektach są podobne.
- Tassano
- Juventino

Wiem, że odkopuję stary temat, ale nie chciałem zakładać nowego, a zakładka z włoskim nada się chyba najbardziej:
Czy ktoś z Was zdawał może CELI, czyli egzamin na certyfikat z włoskiego? Interesowałby mnie poziom B2/C1 (z tego co słyszałem to dostaje się zaświadczenie z uniwerku w Perugii, tak jak Suarez :v). Ma ktoś jakieś doświadczenia, zna przykładowe zadania, klucze etc.?
Czy ktoś z Was zdawał może CELI, czyli egzamin na certyfikat z włoskiego? Interesowałby mnie poziom B2/C1 (z tego co słyszałem to dostaje się zaświadczenie z uniwerku w Perugii, tak jak Suarez :v). Ma ktoś jakieś doświadczenia, zna przykładowe zadania, klucze etc.?