Polityka
- Vimes
 - Juventino

Dworujesz sobie z tutejszych ekspertów, a sam najbardziej błyszczysz ignorancją i niewiedzą. To nie Kaczyński wymyślił termin kondominium, on tylko go użył:Makiavel pisze:Najcelniejszy strzał wzajemny: Kopacz do Szydło z pytaniem czy Kaczyński, który według BS ma zawsze racje, miał rację mówiąc o kondominium, szariacie i pasożytach. Niestety obie są merytorycznie tak słabe, że miałem wrażenie, że przygotowywały się z tych źródeł co większość tutejszych ekspertów :C

Debata nudna, ale PiS na koniec zrobił lepszą oprawę.
- Makiavel
 - Juventino

Dwie ciekawe rzeczy Vimesie. Dziwnym trafem na stronie CSIS podają, że Kaczyński tak nazwał Polskę a nie, że się posłużył ich narracją a profesor, którego cytujesz jest miłośnikiem Jarosława. Żeby było jeszcze ciekawiej, na stronie owego CSIS jest artykuł, w którym autorka, powołuje się na The Economist i określa politykę czasów Kaczyńskich, jako "rusofobiczną". A Ty, wbrew temu co mówisz, łykasz teksty z "wSieci" bezkrytycznie i robisz to, co mi zarzucałeś - podpierasz się tytułem naukowym autora.
Zapomniałbym dodać: zarówno w Grecji, jak i Austrii dementują informacje o chorobach natomiast świat znów na nas dziwnie patrzy po tym, jak słowa swojego guru podłapał prezydent Duda ośmieszając siebie i Polskę przy okazji.

Zapomniałbym dodać: zarówno w Grecji, jak i Austrii dementują informacje o chorobach natomiast świat znów na nas dziwnie patrzy po tym, jak słowa swojego guru podłapał prezydent Duda ośmieszając siebie i Polskę przy okazji.
"veritas odium parit obsequium amicos"
https://poema.pl/publikacja/2633-moj-dzionek
http://natemat.pl/210925,platna-prawica ... internetem
- Don Mateo bis
 - Juventino

Debata Szydło-Kopacz nudna i "merytoryczna" jak posty Makiavela. Wiadomym było, że obie Panie to waga kogucia, gdzie im tam do Kaczyńskiego, Kwaśniewskiego, Korwina, Dudy czy nawet Tuska, ale tutaj to parodia debaty. Obie Panie zero własnych przemyśleń, ciętych ripost wszystko wyuczone regułki, pomyłki językowe. Ktoś im coś podpowiedział, ktoś im coś napisał, gdzieś coś usłyszały (tak jak Makiavel w kręgach akademickich) i z tym pustym/zasłyszanym przesłaniem wyszły do ludzi. Na tym tle lepiej wypadła Szydło, ale nieznacznie. Po debacie Duda-Komorowski można było dojść do wniosku, że z Bronkiem debatę wygra nawet lodówka. Od dziś można powiedzieć, że Komorowski wygrałby pierwszą debatę w swoim życiu - z Ewą Kopacz właśnie.

Forza Juve!
						- Makiavel
 - Juventino

@Don Mateo bis Twoje pojęcie o tym, co mówisz:
Komorowski zaś punktował Dudę, krok po kroku, szczególnie w pierwszej debacie, którą zdecydowana większość obserwatorów uznała za zdecydowane zwycięstwo ówczesnego prezydenta.
Tak z innych informacji to poseł PiS na Opolszczyźnie prześladuje dzieci śpiewające po niemiecku a Zelnik bardzo chętnie chciał kablować na aktorów, którzy byli nieprzychylni obecnemu prezydentowi (radio udostępniło całe nagranie, gdzie słychać co Zelnik mówi i, że kłamał broniąc się).

Tusk tak zmiażdżył Kaczyńskiego w debacie, co przyznają gremialnie wszyscy, że PO m.in. dzięki temu wygrała wybory.gdzie im tam do Kaczyńskiego, Kwaśniewskiego, Korwina, Dudy czy nawet Tuska
Komorowski zaś punktował Dudę, krok po kroku, szczególnie w pierwszej debacie, którą zdecydowana większość obserwatorów uznała za zdecydowane zwycięstwo ówczesnego prezydenta.
Tak z innych informacji to poseł PiS na Opolszczyźnie prześladuje dzieci śpiewające po niemiecku a Zelnik bardzo chętnie chciał kablować na aktorów, którzy byli nieprzychylni obecnemu prezydentowi (radio udostępniło całe nagranie, gdzie słychać co Zelnik mówi i, że kłamał broniąc się).
- Ouh_yeah
 - Qualità Juventino

Kopacz tak dobrze wypadła w debacie, że w pierwszym wejściu zaraz po w tvp info czterech profesorów zgodnie stwierdziło, że jednak Szydło, a potem w osobnym segmencie dwójka dziennikarzy, Dominika Wielowieyska i redaktor Rzepy, orzekła, że Kopacz zmarnowała szansę, ale w sumie to remis, a sposób wyjścia ze studia obu pań to ewidentna wpadka sztabu platformy.

- Vimes
 - Juventino

Manipulacja, której autorem jest AFP, a powtarza ją Konrad Niklewicz z Platformy: http://niezalezna.pl/72046-afp-zmanipul ... odal-dalej.Makiavel pisze:Zapomniałbym dodać: zarówno w Grecji, jak i Austrii dementują informacje o chorobach natomiast świat znów na nas dziwnie patrzy po tym, jak słowa swojego guru podłapał prezydent Duda ośmieszając siebie i Polskę przy okazji.
Kolejna manipulacja, nawet GW mówi "przeproście Zelnika": http://wyborcza.pl/1,75968,19041688,prz ... lnika.html.Makiavel pisze:Zelnik bardzo chętnie chciał kablować na aktorów, którzy byli nieprzychylni obecnemu prezydentowi (radio udostępniło całe nagranie, gdzie słychać co Zelnik mówi i, że kłamał broniąc się)
W obronie Zelnika stanął nawet gej nienawidzący PiS-u Jacek Poniedziałek: http://niezalezna.pl/72006-jedna-z-najp ... bronie-zel
Makiavelu, łykasz manipulacje Niklewiczów i Wojewódzkich jak młody pelikan. Jeżeli tak łatwo Cię oszukać to nie dziwi mnie, że głosujesz na Petru.
- Makiavel
 - Juventino

Zapomniałem i Ty chyba też o jeszcze jednej rzeczy: Kaczyński nie mógł zaczerpnąć inspirację z amerykańskich źródeł bo nie zna angielskiego.
Rozmowę z Zelnikiem słyszałem a tekst z GW to nie jest dla mnie wyznacznik. Wielu w środowisku go, słusznie, krytykuje.
Duda opierał się na słowach prezesa a Ty lykasz tlumaczenia. Nie ma potwierdzinych przypadków tych chorób, więc o jakiej prasie on mówi? Bylo PODEJRZENIE u jednego turysty w Grecji, niepotwierdzone.

Rozmowę z Zelnikiem słyszałem a tekst z GW to nie jest dla mnie wyznacznik. Wielu w środowisku go, słusznie, krytykuje.
Duda opierał się na słowach prezesa a Ty lykasz tlumaczenia. Nie ma potwierdzinych przypadków tych chorób, więc o jakiej prasie on mówi? Bylo PODEJRZENIE u jednego turysty w Grecji, niepotwierdzone.
- Vimes
 - Juventino

Tykająca bomba biologiczna zagraża Europie: http://swiat.newsweek.pl/epidemia-polio ... 956,1.html
Infectious diseases on the rise in Turkey due to Syrian refugees: http://www.todayszaman.com/national_inf ... 94997.html
Syria crisis: Typhoid and hepatitis spreads around region as refugees flee: http://www.independent.co.uk/news/world ... 78541.html
Makiavelu, Ty oczywiście doskonale znasz angielski, więc może przetłumaczysz nam tytuł drugiego artykułu i to zdanie z trzeciego: "In short, we are nearing a point of a public health catastrophe where the security risks to Europe and the West from existing and novel infectious diseases are being increasingly heightened".

Infectious diseases on the rise in Turkey due to Syrian refugees: http://www.todayszaman.com/national_inf ... 94997.html
Syria crisis: Typhoid and hepatitis spreads around region as refugees flee: http://www.independent.co.uk/news/world ... 78541.html
Makiavelu, Ty oczywiście doskonale znasz angielski, więc może przetłumaczysz nam tytuł drugiego artykułu i to zdanie z trzeciego: "In short, we are nearing a point of a public health catastrophe where the security risks to Europe and the West from existing and novel infectious diseases are being increasingly heightened".
- gregor_g4
 - Juventino

Debata słaba, a patrząc po FB chociażby, budziła dużo mniejsze zainteresowanie niż debaty prezydeckie.
Generalni to im bliżej debaty, tym bardziej spodziewałem się porażki Szydło, w końcu była to ostatnia szansa PO, na odwrócenie losów kampanii. Poza tym jakby nie było doświadczenie Kopacz jest większe.
Pozytywnie zaskoczył mnie spokój Szydło, nie dała się wyprowadzić z równowagi. Owszem omijała niewygodne pytania nie udzielając odpowiedzi, jednak kilka razy celnie uderzyła w stronę PEK. Ta z kolei nie najlepiej weszła w tą debatę, od początku drgał jej głos, była mniej spokojna i ciągle przerywała kandydatce PIS jej wypowiedzi. Później wyraźnie się rozkręciła, jednak zawiodłem się końcówką, która potwierdziła tylko to, że PO ma klapki na oczach i samo się pogrąża. Mogła sobie darować to stwierdzenie, że tylko oni są w stanie obronić Polskę przed tymi złymi z PIS.
Ze strony Szydło nie padło i nie musiało wcale paść słowo "agresja" "histeria", by w Polskę poszedł taki właśnie komunikat na temat PO.
Oni go sami wysłali.
Dla mnie ta debata była bardzo słaba, na remis powiedziałbym. Nikt wyraźnie nie zapunktował. Merytorycznie bardzo słaba, poziom emocji również niski.
Już dużo ciekawiej było u Lisa, bo tam miało to formę którą można nazwać debatą - było więcej interakcji.
Po jego programie, nie mam najlepszego zdania o kandydatce Partii Razem - wyraźnie zagubiona i przestraszona na tle bardziej doświadczonej konkurencji. Podobnie zresztą jak i na temat Nowackiej, która stara się kreować na najmądrzejszą i wszystko wiedzącą.
Co do Petru - w wielu tematach mądrze gada i ciężko się z nim nie zgodzić - nawet mogę powiedzieć, że się z nim zgadzam. Problemem jest to, że za grosz mu nie wierzę... Dodatkowo strasznie irytuje mnie jego tik - to szybkie miganie powiekami - bardziej przystoi nastoletniej pannie, próbującej oczarować chłopaka, niż facetowi aspirującemu do miana posła (no chyba, że on też próbuje oczarować widzów).
Jeśli jednak uda mu się wejść do sejmu i nie stworzyć antyPIS koalicji, a dążyć do realizowania postulatów w imię dobra kraju i rodaków to będę zadowolony. Niemniej, chętniej widziałbym w sejmie KORWiN i Kukiz15 jego kosztem.
Najciekawsza jest wg mnie sytuacja Piechocińskiego, wręcz kabaretowa
 Oni chyba tam uwierzyli, że mogą mieć z urzędu miejsce w sejmie ( po dobrym wyniku w wyborach do sejmików) jednak wyniki wyborów prezydenckich i obecnych sondaży to dla nich brutalne zderzenie z rzeczywistością, a Piechociński wyrasta nam na antysystemowca numer 1 
W całym tym programie najlepiej wypadł Wipler - duża wiedza, poparta doświadczeniem, celne uwagi w stronę konkurencji. Mam nadzieję, że mimo rosnącej niechęci społeczeństwa do Lisa, jego wczorajszy program oglądało dużo rodaków, bo Wipler swoimi wypowiedziami mógł zarobić kilka %

Generalni to im bliżej debaty, tym bardziej spodziewałem się porażki Szydło, w końcu była to ostatnia szansa PO, na odwrócenie losów kampanii. Poza tym jakby nie było doświadczenie Kopacz jest większe.
Pozytywnie zaskoczył mnie spokój Szydło, nie dała się wyprowadzić z równowagi. Owszem omijała niewygodne pytania nie udzielając odpowiedzi, jednak kilka razy celnie uderzyła w stronę PEK. Ta z kolei nie najlepiej weszła w tą debatę, od początku drgał jej głos, była mniej spokojna i ciągle przerywała kandydatce PIS jej wypowiedzi. Później wyraźnie się rozkręciła, jednak zawiodłem się końcówką, która potwierdziła tylko to, że PO ma klapki na oczach i samo się pogrąża. Mogła sobie darować to stwierdzenie, że tylko oni są w stanie obronić Polskę przed tymi złymi z PIS.
Ze strony Szydło nie padło i nie musiało wcale paść słowo "agresja" "histeria", by w Polskę poszedł taki właśnie komunikat na temat PO.
Oni go sami wysłali.
Dla mnie ta debata była bardzo słaba, na remis powiedziałbym. Nikt wyraźnie nie zapunktował. Merytorycznie bardzo słaba, poziom emocji również niski.
Już dużo ciekawiej było u Lisa, bo tam miało to formę którą można nazwać debatą - było więcej interakcji.
Po jego programie, nie mam najlepszego zdania o kandydatce Partii Razem - wyraźnie zagubiona i przestraszona na tle bardziej doświadczonej konkurencji. Podobnie zresztą jak i na temat Nowackiej, która stara się kreować na najmądrzejszą i wszystko wiedzącą.
Co do Petru - w wielu tematach mądrze gada i ciężko się z nim nie zgodzić - nawet mogę powiedzieć, że się z nim zgadzam. Problemem jest to, że za grosz mu nie wierzę... Dodatkowo strasznie irytuje mnie jego tik - to szybkie miganie powiekami - bardziej przystoi nastoletniej pannie, próbującej oczarować chłopaka, niż facetowi aspirującemu do miana posła (no chyba, że on też próbuje oczarować widzów).
Jeśli jednak uda mu się wejść do sejmu i nie stworzyć antyPIS koalicji, a dążyć do realizowania postulatów w imię dobra kraju i rodaków to będę zadowolony. Niemniej, chętniej widziałbym w sejmie KORWiN i Kukiz15 jego kosztem.
Najciekawsza jest wg mnie sytuacja Piechocińskiego, wręcz kabaretowa
W całym tym programie najlepiej wypadł Wipler - duża wiedza, poparta doświadczeniem, celne uwagi w stronę konkurencji. Mam nadzieję, że mimo rosnącej niechęci społeczeństwa do Lisa, jego wczorajszy program oglądało dużo rodaków, bo Wipler swoimi wypowiedziami mógł zarobić kilka %
- Ouh_yeah
 - Qualità Juventino

Program Lisa wyglądał jak teleturniej. 40 sekund na odpowiedź, 20 sekund na odpowiedź, często wyraźnie podminowany redaktor dłużej zadawał pytanie, niż dawał czasu na odpowiedź  
  I ta urocza pyskówka z Wiplerem "Bo zaraz pan może zostać uchodźcą z tego studia" - "Niedługo to pan będzie uchodźcą z tej telewizji".
Makiavelowi chodziło raczej o to, że Komorowski w debatach wypadł dobrze, głównie dlatego że większość spodziewała się, że wejdzie na krzesło i będzie przekręcał co drugie słowo. W tym sensie, Bronisław Pierwszy bez wątpienia zapunktował w trakcie debat (choć nie użyłbym takiego zwrotu, że wypunktował Dudę), ale to już było dużo za późno i pokazało raczej kolejną wpadkę jego sztabu i jego samego, że nie przyszedł na debatę przed pierwszą turą ze wszystkimi kandydatami, bo choć by wszyscy wymierzyli w niego swoje włócznie, to jednak na ich tle wypadłby naprawdę dobrze, naturalnie, spokojnie, jeszcze by rzucił jakimś koszernym żarcikiem i by mu słupki wzrosły. Serio.

Makiavelowi chodziło raczej o to, że Komorowski w debatach wypadł dobrze, głównie dlatego że większość spodziewała się, że wejdzie na krzesło i będzie przekręcał co drugie słowo. W tym sensie, Bronisław Pierwszy bez wątpienia zapunktował w trakcie debat (choć nie użyłbym takiego zwrotu, że wypunktował Dudę), ale to już było dużo za późno i pokazało raczej kolejną wpadkę jego sztabu i jego samego, że nie przyszedł na debatę przed pierwszą turą ze wszystkimi kandydatami, bo choć by wszyscy wymierzyli w niego swoje włócznie, to jednak na ich tle wypadłby naprawdę dobrze, naturalnie, spokojnie, jeszcze by rzucił jakimś koszernym żarcikiem i by mu słupki wzrosły. Serio.
- gregor_g4
 - Juventino

dzisiaj w takiej sytuacji będzie Kopacz, a i Szydło w pewnym stopniu też. 
Chociaż spodziewam się, że uwaga większości skupi się na reprezentantce PO, jako partii rządzącej przez 8 ostatnich lat. Kopacz ani opanowania, ani wiedzy, ani umiejętności sprytnego wychodzenia z podbramkowych sytuacji inaczej niż kłamstwami nie ma, więc może być ciekawie

Chociaż spodziewam się, że uwaga większości skupi się na reprezentantce PO, jako partii rządzącej przez 8 ostatnich lat. Kopacz ani opanowania, ani wiedzy, ani umiejętności sprytnego wychodzenia z podbramkowych sytuacji inaczej niż kłamstwami nie ma, więc może być ciekawie
- Don Mateo bis
 - Juventino

Aaaaa, jak lekarz z Lampedusy powiedział, to tak musi być. Sprawdziłem w google, facet na wspomnianej wyspie ma przychodnię przy urzędzie imigracyjnym, każdy zanim uda się do urzędu przychodzi najpierw do niego. Zdrowych przepuszcza, chorych nie ma bo jak wiadomo trudów podróży nie przetrwali.Makiavel pisze:Lekarz z Lampedusy, który od lat zajmuje się uchodźcami i imigrantami wyraźnie powiedział, że nie spotykał się z przypadkami chorób zakaźnych a osoby chore nie prostu nie są w stanie przeżyć.
Ta, Tusk zmiażdżył Kaczora aż wygrał wybory. Równie dobrze ja mogę napisać, że Duda zmiażdżył Komorowskiego aż wygrał wybory. Faktem jest, że Donald dobrze wypadł z Jarkiem, ale gównie dzięki temu, że miał dobrego sprzymierzeńca w postaci publiczności.Makiavel pisze:]Tusk tak zmiażdżył Kaczyńskiego w debacie, co przyznają gremialnie wszyscy, że PO m.in. dzięki temu wygrała wybory.
Co do Komorowskiego; on sam się wypunktował. Poległ gdy przez kilka tygodni był pokazywany w każdej sytuacji - rozmowa na ulicy, wiece na rynkach, wśród zwykłych ludzi. Efekt widzieliśmy - kobieta kładąca głowę na jego plecach by podpowiedzieć odpowiedź, a gdy nie zdążyła to mieliśmy rady w postaci zmiany pracy, wzięcia kredytu, itp. Komorowski zaorał się sam.
Forza Juve!
						- Makiavel
 - Juventino

Vimesie wypadasz ewidentnie z formy: wrzuciłeś link do Newsweeka sprzed 2 lat, który świadczy o tym, że prognozy się nie sprawdziły, bo epidemii polio nie mamy. Potem niedziałający link, który mówi o zagrożeniu w Turcji, gdzie w obozach, na małej przestrzeni, jest 10 razy więcej uchodźców niż w Europie a na końcu zakładasz, że nie przeczytam artykułu gdzie są takie zdania :
To dokładnie te same opinie, do których dotarłem wcześniej, np. w sprawie dezynterii we Wiedniu - nie pamiętam jaka to organizacja, ale stwierdziła, że ta choroba jest groźna w Afryce ale nie przy europejskich standardach sanitarnych.
Moja rada Vimesie: mniej Kaczyńskiego w Twoim życiu, bo gaśniesz razem ze swoim guru

@Alex96 Podobnie, jak don mateo bis wypowiadasz się o czymś, na czym się nie znasz. W 2010 roku Olechowski z łatwością wygrałby debatę prezydencką z Komorowskim, Kaczyńskim, Napieralskim i resztą, która była przed nim w wyborach ale trudno uznać, że dałoby mu to wygraną w wyborach. Komorowski wygrał zdecydowanie 1. debatę, druga była bliżej remisu ale ludzie dowodząc tego, że politycy słusznie mają ich za takich, za jakich ich mają, na złość PO zagłosowała na Dudę. No i teraz prezydent Ukrainy dziwi się, że prezydent Polski proponuje coś dotyczącego jego kraju a on o tym nie wie, prezydent Niemiec przeciera oczy ze zdumienia bo mu Duda mówi czemu wygrał wybory przy tym krytykując Polskę, a agencie prasowe na świecie dziwią się, że nasz prezydent podłapał (nawet jeśli w złagodzonej formie) retorykę swojego szefa, która łudząco przypomina retorykę faszystowską ("Żydzi niosą tyfus") o uchodźcach przenoszących pasożyty i drobnoustroje.
@Don Mateo bis

a pointą artykułu jest to, że Europie nie grozi nic specjalnego. Zaś zdanie, które kazałeś mi tłumaczyć jest wyrwane z kontekstu. Jego kontekst jest taki: jeśli nie zajmiemy się pomocą humanitarną dla Syrii, zamiast tylko ich bombardować to ryzyko epidemii będzie narastać.Professor John Oxford, emeritus professor of virology at Queen Mary, University of London, said diseases such as typhoid were unlikely to pose a risk to most European countries because of high standards of public sanitation and healthcare
To dokładnie te same opinie, do których dotarłem wcześniej, np. w sprawie dezynterii we Wiedniu - nie pamiętam jaka to organizacja, ale stwierdziła, że ta choroba jest groźna w Afryce ale nie przy europejskich standardach sanitarnych.
Moja rada Vimesie: mniej Kaczyńskiego w Twoim życiu, bo gaśniesz razem ze swoim guru
@Alex96 Podobnie, jak don mateo bis wypowiadasz się o czymś, na czym się nie znasz. W 2010 roku Olechowski z łatwością wygrałby debatę prezydencką z Komorowskim, Kaczyńskim, Napieralskim i resztą, która była przed nim w wyborach ale trudno uznać, że dałoby mu to wygraną w wyborach. Komorowski wygrał zdecydowanie 1. debatę, druga była bliżej remisu ale ludzie dowodząc tego, że politycy słusznie mają ich za takich, za jakich ich mają, na złość PO zagłosowała na Dudę. No i teraz prezydent Ukrainy dziwi się, że prezydent Polski proponuje coś dotyczącego jego kraju a on o tym nie wie, prezydent Niemiec przeciera oczy ze zdumienia bo mu Duda mówi czemu wygrał wybory przy tym krytykując Polskę, a agencie prasowe na świecie dziwią się, że nasz prezydent podłapał (nawet jeśli w złagodzonej formie) retorykę swojego szefa, która łudząco przypomina retorykę faszystowską ("Żydzi niosą tyfus") o uchodźcach przenoszących pasożyty i drobnoustroje.
@Don Mateo bis
.Wygrał Donald Tusk - ocenił prof. Zdzisław ------. Zdaniem socjologa [...], premier był "zepchnięty do defensywy" i nie był przygotowany na ostre starcie z szefem Platformy
Podobne zdanie miał Smolar, Flis i KrzemińskiPolitolog dr Marek ----- z Uniwersytetu Śląskiego uważa, że Donald Tusk zdecydowanie wygrał debatę z premierem Jarosławem Kaczyńskim. Wszystkie tercje, a także podsumowanie debaty Tusk miał zdecydowanie lepsze - powiedział
					Ostatnio zmieniony 20 października 2015, 10:59 przez Makiavel, łącznie zmieniany 1 raz.