Bundesliga
- Vimes
- Juventino
Ponad trzy lata temu zrobiłem takie zestawienie przy okazji dyskusji o transferze napastnika: http://www.forum.juvepoland.com/viewtop ... 543#630543.Tom_my pisze:Robert jest ex aequo z Cavanim 4 najlepszym strzelcem ostatnim sezonów w najlepszych ligach europejskich. Jest też (również z Urugwajczykiem) 4 najlepszym strzelcem Ligi Mistrzów w tym samym okresie (tu nawet nie chciało mi się liczyć wszystkich graczy, bo większość nawet zbliżała się do 20 bramek).

Konkluzja była tak, że: "Cavani i Lewandowski wyglądają bardzo podobnie w większości kategorii". Jak widać już tak im zostało. Piłkarscy bracia bliźniacy

- Makiavel
- Juventino
@Vito Suarez owszem będzie pamiętany głównie ze względu na wybryki, Ibra ze względu na charakter i fenomenalne gole. Ale obaj zrobili, jak dotąd, w piłce więcej niż Lewy. Cavaniego, tak jak Lewego za te 5-6 lat będzie się wspominać jako jednego z najlepszych napastników w swoim czasie. W przeciwieństwie do Raula, Del Piero, Baggio, Ronaldo, C.Ronaldo, Messiego, Ronaldinho świat nie zapamięta ich jako ikony, legendy. Lewy nie zdąży się już wspiąć na szczyt listy strzelców wszechczasów w LM, nie będzie się mówiło o "zonie Lewandowskiego", Lewy raczej nigdy nie dostanie Złotej Piłki a na pewno nie tak seryjnie jak Messi czy w ilości takiej jak obaj Ronaldo. Powiem więcej, jest całkiem możliwe, że Lewy nie zostanie zapamiętany, jak Boniek, jako ważne ogniwo jednego z najlepszych teamów w historii futbolu ani jako ten, który poprowadził Polskę do historycznych triumfów na mundialu.
Nie napisałem też nigdzie, że Lewy ma złe statystyki, tylko, że jest wielu, którzy mają lepsze.
@Cabrini idol Benzema, Higuain, Ibrahimovic, RvP (mimo kontuzji), Cavani, Falcao wypadł ze względu na kontuzje. Porównywalne statystyki mają też Rooney, Aguero, Suarez. A propos statystyk to Luca Toni w dwa ostatnie sezony strzelił w lidze 42 bramki i miał 15 asyst
Kończę dyskusje bo widzę, że ja piszę swoje a wy nie potraficie albo nie chcecie zrozumieć tego, co piszę. Szczytem jest wypowiedź mateo369, którą pozostawiam bez komentarza. Lewandowski jest wielki, módlmy się do niego!
PS. Te statystyki, które podaliście pokazują dokładnie to, o czym piszę. Lewandowski jest JEDNYM Z NAJLEPSZYCH a nie najlepszym, najgenialniejszym, najcudowniejszym napastnikiem świata.
Nie napisałem też nigdzie, że Lewy ma złe statystyki, tylko, że jest wielu, którzy mają lepsze.
@Cabrini idol Benzema, Higuain, Ibrahimovic, RvP (mimo kontuzji), Cavani, Falcao wypadł ze względu na kontuzje. Porównywalne statystyki mają też Rooney, Aguero, Suarez. A propos statystyk to Luca Toni w dwa ostatnie sezony strzelił w lidze 42 bramki i miał 15 asyst

Kończę dyskusje bo widzę, że ja piszę swoje a wy nie potraficie albo nie chcecie zrozumieć tego, co piszę. Szczytem jest wypowiedź mateo369, którą pozostawiam bez komentarza. Lewandowski jest wielki, módlmy się do niego!
PS. Te statystyki, które podaliście pokazują dokładnie to, o czym piszę. Lewandowski jest JEDNYM Z NAJLEPSZYCH a nie najlepszym, najgenialniejszym, najcudowniejszym napastnikiem świata.
Ostatnio zmieniony 23 września 2015, 14:43 przez Makiavel, łącznie zmieniany 1 raz.
"veritas odium parit obsequium amicos"
https://poema.pl/publikacja/2633-moj-dzionek
http://natemat.pl/210925,platna-prawica ... internetem
- kacek_
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
:snackgy: :snackgy: :snackgy:
Dawno się tak dobrze nie bawiłem, jak czytając JP w ostatnich dniach.
Najpierw jakiś geniusz zaczął analizować karnego Pogby biorąc pod uwagę ruchy płyt tektonicznych względem ułożenia stopy naszego murzynka, a teraz doktor ekonomii spuszcza się nad postawioną przez siebie tezą, że Lewy jest pipa a nie napastnik, a nasz kapryśny Alvaro za 5 lat będzie nakładał go czapką. Takie rzeczy tylko na JP!
Pozdrawiam i polecam, Piotr Fronczewski.
PS. Dobrze, że edukacje zakończyłem na poziomie licencjata...
Dawno się tak dobrze nie bawiłem, jak czytając JP w ostatnich dniach.
Najpierw jakiś geniusz zaczął analizować karnego Pogby biorąc pod uwagę ruchy płyt tektonicznych względem ułożenia stopy naszego murzynka, a teraz doktor ekonomii spuszcza się nad postawioną przez siebie tezą, że Lewy jest pipa a nie napastnik, a nasz kapryśny Alvaro za 5 lat będzie nakładał go czapką. Takie rzeczy tylko na JP!
Pozdrawiam i polecam, Piotr Fronczewski.
PS. Dobrze, że edukacje zakończyłem na poziomie licencjata...
- Garreat
- Juventino
- Podziekował: 32 razy
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Makiavel pisze:Lewandowski wtedy już będzie tylko wspomnieniem gracza, któremu w życiu wyszło trochę dobrych meczów i dwa (jak dotąd) genialne.
Czytanie ze zrozumieniem w tym przypadku nie ma nic do rzeczy. Pierdoły piszesz a potem się wykręcasz. Może ustalmy od razu czy piszemy o faktach, czy wdajemy się w teoretyczne bajdurzenie.Makiavel pisze:Macie gigantyczny problem z czytaniem ze zrozumieniem stąd ciężko jest dyskutować. (...)
Nikt nie stwierdził czegoś takiego to raz. Dwa, Juventus to odpowiednie miejsce dla piłkarskich geniuszy. Trzy, zawodników podchodzących pod to miano, ocierających się, możemy ściągać jedynie w bardzo sprzyjających warunkach (Tevez). Bo są zbyt kosztowni, zwłaszcza w utrzymaniu. Póki co pozostaje ściąganie tych słabszych ale z potencjałem, licząc że wejdą na wyższy poziom i łaskawie zgodzą się zostać.Makiavel pisze:to jednak jest piłkarskim geniuszem o poziomie gry nieosiągalnym dla Juve
Do tego kultywacja solidnego włoskiego muru w tyłach, by mieć szanse w starciach z tymi 'geniuszami'.
Ewentualnie możemy grać 18latkami. Tyle potencjału!
- vitoo
- Juventino
- Podziekował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 24 razy
Makiavel, w takim razie co takiego zrobił Suarez czy Ibra, że futbol zawdzięcza więcej im niż Lewandowskiemu? Gdzie te ich sukcesy, które sprawiają, że są lepsi od Polaka?
Jeżeli Lewandowski utrzyma obecny poziom jeszcze przez 5 lat, z czystym sumieniem wypiszę jego nazwisko obok futbolowych ikon typu Raul, Del Piero czy Ronaldinho.
Statystyki przytoczyłem niejako na obalenie tezy, że Lewandowski w Bayernie gra gorzej niż w Dortmundzie i nie jest tak przydatny Bawarczykom jak był BVB. Jasne, że nie ma aż tak dużego wpływu na grę jak miał w Dortmundzie - nie ma w tym nic dziwnego bo w Borussi cała gra obracała się dokoła niego i Reusa. W Bayernie zawsze było i będzie więcej klasowych piłkarzy, przez co obowiązki tam (również strzelanie bramek i asystowanie) są rozłożone na kilku graczy. Gdy obok ciebie biegają Ribery, Robben i Goetze oczywistym jest fakt, że masz mniejszy wpływ na wyniki i mniej zależy od ciebie. Przy czym, zauważam, że swoimi dwudziestoma-paroma golami i kilkunastoma asystami Lewandowski dołożył niemałą cegiełkę do zeszłorocznych wyników Bayernu.
Jeżeli Lewandowski utrzyma obecny poziom jeszcze przez 5 lat, z czystym sumieniem wypiszę jego nazwisko obok futbolowych ikon typu Raul, Del Piero czy Ronaldinho.
Statystyki przytoczyłem niejako na obalenie tezy, że Lewandowski w Bayernie gra gorzej niż w Dortmundzie i nie jest tak przydatny Bawarczykom jak był BVB. Jasne, że nie ma aż tak dużego wpływu na grę jak miał w Dortmundzie - nie ma w tym nic dziwnego bo w Borussi cała gra obracała się dokoła niego i Reusa. W Bayernie zawsze było i będzie więcej klasowych piłkarzy, przez co obowiązki tam (również strzelanie bramek i asystowanie) są rozłożone na kilku graczy. Gdy obok ciebie biegają Ribery, Robben i Goetze oczywistym jest fakt, że masz mniejszy wpływ na wyniki i mniej zależy od ciebie. Przy czym, zauważam, że swoimi dwudziestoma-paroma golami i kilkunastoma asystami Lewandowski dołożył niemałą cegiełkę do zeszłorocznych wyników Bayernu.
- Makiavel
- Juventino
@vitoo Suarez zdobył "złotego buta", wygrał LM, był królem strzelców dwóch silnych lig europejskich, Ibra był gwiazdą w lidze włoskiej, hiszpańskiej, holenderskiej, francuskiej, ma więcej tytułów indywidualnych i od dobrych 10 lat uważa się go za jednego z najlepszych piłkarzy (nie tylko napastników) na świecie. Jeśli Lewandowski przez 5 lat będzie utrzymywał taką formę to wtedy będzie można oceniać. To tak jak z tym Moratą, może za 5 lat będzie supergwiazdą. Napisałem tylko, że nie byłbym taki pewien czy lepiej jest mieć w składzie Lewandowskiego czy Morate patrząc na to w perspektywie dłuższej niż ten sezon oraz, że nie uważam, że Lewandowski czy Krychowiak to piłkarze, o których Juventus może tylko pomarzyć. Pomarzyć możemy o Messim i C.Ronaldo, Inieście, o tym, że Neuer zastąpi u nas Buffona. Ale o tym, że za sezon będzie u nas grał napastnik porównywalny do Lewandowskiego nie musimy marzyć, bardziej się tego spodziewać.
Osobiście wolałbym Cavaniego, bo sprawdzony w lidze włoskiej a do ligi niemieckiej nie mam zaufania.
Osobiście wolałbym Cavaniego, bo sprawdzony w lidze włoskiej a do ligi niemieckiej nie mam zaufania.
"veritas odium parit obsequium amicos"
- Lucas87
- Juventino
Oczywiście mogę się tylko pokłonić przed wyczynami i klasą Roberta! Życzę mu jednak sukcesów z drużyną narodową, aby po zakończeniu przez niego kariery można już z czystym sumieniem uznawać go za jednego z najwybitniejszych polskich piłkarzy w historii. A może nawet za najwybitniejszego. Przez lata gry za granicą, nabrał niesamowitej pewności siebie. Taka pozytywna bezczelność
Wczoraj po prostu przeszedł samego siebie! Nie porównywać go z Ibrą, Cavanim i resztą. Niech pozostanie Lewandowskim i tyle.
PS. Makiavel odwala kawał dobrej roboty, bo w pewnym stopniu zabija nudę na forum! Inaczej byłoby tylko i wyłącznie nasze biadolenie, nad stopą życia w Polsce i same peany względem Lewandowskiego ( zero kontrowersji i wzajemne poklepywanie po ramionach) etc...Jednak na niego zawsze można liczyć! :lol:

PS. Makiavel odwala kawał dobrej roboty, bo w pewnym stopniu zabija nudę na forum! Inaczej byłoby tylko i wyłącznie nasze biadolenie, nad stopą życia w Polsce i same peany względem Lewandowskiego ( zero kontrowersji i wzajemne poklepywanie po ramionach) etc...Jednak na niego zawsze można liczyć! :lol:
SANCTI PER FIDEM VICERUNT REGNA OPERATI SUNT IUSTITIAM.
- wojczech7
- Juventino
Widzę, że Makiavel się powoli okrakiem wycofuje ze swoich mądrości.
Wcześniej Lewandowski był "skutecznym napastnikiem, któremu wyszło kilka spotkań", teraz już jest jednym z najlepszych...
Pociśnijcie go jeszcze trochę chłopcy, to może kupi sobie koszulkę Roberta i będzie się wpatrywał w jego plakat z maślanymi oczami.
Wcześniej Lewandowski był "skutecznym napastnikiem, któremu wyszło kilka spotkań", teraz już jest jednym z najlepszych...
Pociśnijcie go jeszcze trochę chłopcy, to może kupi sobie koszulkę Roberta i będzie się wpatrywał w jego plakat z maślanymi oczami.

"Błogosławiony, kto nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa."
- Dragon
- Qualità Juventino
- Podziekował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Forum w gazie
Zamiast docenić kunszt naszego rodaka i zamknąć temat to proszę co tu się dzieje. Dostrzegłem też ten sławny fenomen Makiavela.
Trzeba zaznaczyć z kim on te gole strzelił, to nie jakieś parówy z 3 ligi, tylko zespół, który wraz z Borussią miał przerwać hegemonią Bayernu tak? 5 bramka piękna. Szczere gratulacje dla Roberta.

Zamiast docenić kunszt naszego rodaka i zamknąć temat to proszę co tu się dzieje. Dostrzegłem też ten sławny fenomen Makiavela.
Trzeba zaznaczyć z kim on te gole strzelił, to nie jakieś parówy z 3 ligi, tylko zespół, który wraz z Borussią miał przerwać hegemonią Bayernu tak? 5 bramka piękna. Szczere gratulacje dla Roberta.

- Maly
- Juventino
- Podziekował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
dlatego ten kraj tak wygląda jak wygląda... mało kto potrafi czytać ze zrozumieniem a właściwie interpretować jeszcze mnie :facepalm2: koleś pisze 2 genialne - połowa rozumie dwa dobre, koleś pisze Morata może być lepszy - reszta rozumie Morata jest lepszy (a cała dyskusja zaczęła się od tego, że ktoś chciał wymieniać Moratę + kogoś za Lewego), koleś pisze o jakości piłkarskiej - reszta rozumuje 5 goli = debeściak, koleś nigdy nie napisał że przykładowy Cavani zjada Lewego na śniadanie - reszta co 3 posty pisze mu że Lewy najlepsza 9... mógłbym wymieniać takie kwiatki dalej ale co to da skoro i tak zrozumieją to 3 osoby ;]
zapytaj też Real czemu kupił Bale za 80 a nie chciał Roberta za darmo... kolejny raz mógłbym wymieniać tak długo ale po co? zobaczmy co po takim występie powiedział jego kolega z drużyny
uczcie się rozumieć co czytacie i widzicie
właśnie chyba odwrotnie - zobacz sobie wyniki złotej piłki za ostatnie lata i nie zapomnij sprawdzić tych najbliższychwojczech7 pisze:Makiavel wybacz, ale ładny błazen z Ciebie. Cała piłkarska Europa się myli, tylko jeden - Ty - oświecony.

to tyle w temacieAntek666 pisze:Jerome Boateng mówi, że występ Lewego to potwierdzenie, że "jest jednym z najlepszych napastników świata"

Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę.
magica Juve vinci
A nie mówiłem?
magica Juve vinci
A nie mówiłem?
- Cabrini_idol
- Juventino
Nie maly Ty po prostu nie lubisz typowych ,,9'' . Llorente, Dzeko, Mandzukic Lewandowski (choć on zjada reszte na śniadanie). Nie lubisz typowych silnych ,,9''. Wszystkich których wymieniłem a pewnie znalazłoby się ich więcej jak Bentake, Lukaku itp..
Pamietam jak narzekałes na Llorente mimo, że w 1 sezonie strzelał dosyć sporo, teraz narzekasz na Mandzu. Powiedz mi która obecnie 9 jest lepsza od Lewandowskiego ? Ibra ? Suarez ? Cavani ?
Pamietam jak narzekałes na Llorente mimo, że w 1 sezonie strzelał dosyć sporo, teraz narzekasz na Mandzu. Powiedz mi która obecnie 9 jest lepsza od Lewandowskiego ? Ibra ? Suarez ? Cavani ?

- RICTOR
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Ja jakbym miał wybierać to i tak bym wolał w drużynie Cavaniego albo Ibrę i nie ma na to wpływu narodowość Lewandowskiego bo uważałbym tak samo jakbym był Gibraltarczykiem czy obywatelem Luksemburga chociaż jak nacjonaliści chcą to mogą sobie poużywać teraz. Kwestia gustu co do dokładnej charakterystyki piłkarskiej i tyle. Ale co do tego, że Lewandowski jest jednym z najlepszych obecnie to spierać się nie ma sensu.
Co do tych bramek, osiągnięcie niebanalne. Druga i piąta szczególnie ładne. Trzecia za to to jakiś nieśmieszny kabaret ze strony formacji defensywnej Wilków. Jakby coś takiego we Włoszech się zdarzyło to zaraz by się zarzuty o sprzedaniu meczu pojawiły
Co do tych bramek, osiągnięcie niebanalne. Druga i piąta szczególnie ładne. Trzecia za to to jakiś nieśmieszny kabaret ze strony formacji defensywnej Wilków. Jakby coś takiego we Włoszech się zdarzyło to zaraz by się zarzuty o sprzedaniu meczu pojawiły

- AdiJuve
- Juventino
- Podziekował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Tak możesz wymieniać jeszcze milion swoich dziwnych gdybań no ale właśnie po co?Przecież co dziennie gadasz z Perezem i wiesz,że on nie chciał Lewego za darmo :snackgy:Maly pisze: zapytaj też Real czemu kupił Bale za 80 a nie chciał Roberta za darmo... kolejny raz mógłbym wymieniać tak długo ale po co?