Polityka

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
Karowiew

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 08 czerwca 2015, 21:27

Chłopcy nie mogą się pogodzić z klęską :lol:

Lis zdiagnozował, iż Komorowski przegrał przez internetowych hejterów: http://www.pudelek.pl/artykul/80030/lis ... ampaign=o2

Bron zaś w kompletnej rozsypce: http://telewizjarepublika.pl/quotkomoro ... 20531.html

Mam dla niego radę - pracę już zmienił, teraz niech weźmie kredyt :wink:

A tak na serio, jak sobie pomyślę, że on będzie brał miesięcznie ok. 10 tysięcy tzw. emerytury prezydenckiej (suma podana brutto) + też 12 tysięcy na prowadzenie biura, to mnie szlag jasny trafia.

"(…) mówmy o przykrych rzeczach, ale… eee… musi… przejście na emeryturę musi być na tyle późne, że oczekiwany przeciętny oczywiście, oczekiwana przeciętna długość życia nie była bardzo długa" - Jacek Rostowski
Makiavel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 08 czerwca 2015, 21:55

Mam takie pytanie do wielkiego demaskatora Petru i Nowoczesnej.PL - Vimesa. Vimesie czemu nie podzieliłeś się z nami informacjami, jakie jeden z Twoich idoli - MatkaKurka, opublikował o Kukizie? Pamiętam, jak traktowałeś go tu jak wyrocznie, gdy była mowa o Owsiaku. Na jego blog trafiłem przypadkiem (firma koleżanki też ma słowo "Kurka" w nazwie i zamiast tej nazwy wpisałem nazwę bloga Wielguckiego) i zobaczyłem, że ostro beszta Kukiza. Pomyślałem sobie "skoro Vimes demaskuje Petru w czynie społecznym, jako deklaruje, to w czynie społecznym powinien też demaskować Kukiza, wszak źródło dla niego wiarygodne, już tu przywoływane". Zapomniałeś się z nami podzielić czy jak? Ja zrobię to chętnie. Jako, że broniłem tu Owsiaka i z dumą noszę serce WOŚP na ubraniu zimowym w styczniu, od razu wytrącam argumenty, że to płatny, "pełowski" hejt.

Tu jeden z wpisów. Na blogu znajdziecie tego więcej:

http://kontrowersje.net/zacznijcie_si_m ... ecie_p_aka

@Karowiew Gratuluję źródeł: Pudelek i telewizja, która niemal cały dzień pokazuje telezakupy.

gregor_g4

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 08 czerwca 2015, 23:45

a tymczasem Stonoga ujawnia akta afery podsluchowej, na razie 4 czy 5 tomów... ciekawe czy coś w mediach głównego nurtu o tym usłyszymy.

Alex96

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 09 czerwca 2015, 01:30

Shadow Marshall pisze:Że się wam chce gadać w tym temacie. Musicie mieć strasznie nudne życie. Wiadomo, że nikt nikogo nie przekona więc po co...? Zresztą nie ważne. Szkoda czasu.
Ty za to musisz miec mega ciekawe zycie skoro sprawy, ktore bezposredno Ciebie dotycza masz w czterech literach...

Karowiew

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 09 czerwca 2015, 11:03

Najnowszy "Chłodnym Okiem" - tandem Gociek i RAZiemkiewicz, polecam :D :

"(…) mówmy o przykrych rzeczach, ale… eee… musi… przejście na emeryturę musi być na tyle późne, że oczekiwany przeciętny oczywiście, oczekiwana przeciętna długość życia nie była bardzo długa" - Jacek Rostowski
Ivory

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 09 czerwca 2015, 17:01

Nadzwyczaj udzielający się w tym temacie Vimes, jak to zobaczy, to chyba go szlag trafi :prochno:
Lis z córką
Obrazek

Mrówa

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 09 czerwca 2015, 17:08

Dobry przykład do "rodziców się nie wybiera".

Obrazek
Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 09 czerwca 2015, 17:39

gregor_g4 pisze:a tymczasem Stonoga ujawnia akta afery podsluchowej, na razie 4 czy 5 tomów... ciekawe czy coś w mediach głównego nurtu o tym usłyszymy.
Dlaczego nikt na forum poza gregorem_g4 nie zwrócił na to uwagi? Rządzi nami polityczna mafia złożona z cwaniaków różnego kalibru. Teraz każdy może sobie o tym poczytać w necie, bo prokuratura jeszcze nie zdołała zablokować publikacji fotokopii akt na facebooku.
Ivory pisze:Nadzwyczaj udzielający się w tym temacie Vimes, jak to zobaczy, to chyba go szlag trafi :prochno:
Lis z córką
http://6.s.dziennik.pl/pliki/7852000/78 ... a-pola.jpg
Po pierwsze, nic nie mam do córki Lisa, bo rodziców się nie wybiera. Po drugie, Lis i jego córka kibicują Realowi i stąd czapeczka Juve, bo graliśmy z Barcą. Zapomnieliście jak Lis musiał się ewakuować ze stadionu w Manchesterze w obawie przed <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)>: "Tomasz Lis musiał opuścić stadion Manchesteru".

Makiavelu, Kukiz potem, bo teraz jestem pogrążony w ciekawej lekturze :prochno:.

Obrazek
gregor_g4

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 09 czerwca 2015, 20:57

@Vimes - być może dlatego, że materiałów, które Stonoga ujawnił jest od groma, nikt nie zdążył ich jeszcze przeczytać i zrecenzować, tak by gotowego kotleta rzucić ludziom. To co obserwuje na jego FB, to ogólny poklaski bo są jakieś kwity, a co w nich jest - mało kto sprawdził.

W mediach głównego nurtu, podobnie jak rok temu, tematem jest ujawnienie danych osobowych i kto stoi za przeciekiem. Nad treścią każdy milczy.
Był w TVP info jeden ciekawy gość, zapomniałem nazwiska (coś na O) który zajmuje się tą sprawą i starał się właśnie zwrócić uwagę na treść. Jednak redaktor TVP skutecznie mu to utrudniał.

Co tak na szybko wiadomo? Kulczyk zeznaje w sądzie na temat sprawy, podobnie jak Prezydent Komorowski - czyli ma nad sobą parasol ochronny, pytania są takie żeby tylko mu nie zaszkodzić.
Jego zeznania w tej sprawie to 1,5 strony i dotyczą głównie tego, gdzie jadał kolacje. 0 pytań o Ukrainę i kwestie energetyki. To już więcej z zeznań Grasia można wyczytać i poznać prawdę.

Sala VIP w "Sowa i Przyjaciele" regularnie przyjmuje gości z powiązaniami polityczno biznesowymi, kelner zeznaje co tam się dzieje i jak się bawią. O drogich winach i kolacjach było już wiadomo, o tym że do tej sali sprowadzano sobie prostytutki jeszcze nie, tak samo jak nie było wiadomo o tym, że córka Kulczyka kopulowała tam z byłym Pełowcem :D:D
Stonoga trafnie to podsumował: "same <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> i złodzieje".

Te akta pokazują jaką kpiną jest Polska, a konkretnie wymiar sprawiedliwości. Są równi i równiejsi, Ci u władzy mogą wszystko, okradają kraj i podatników, a ujdzie im to na sucho Nepotyzm i bogacenie się wykupując majątek narodowy - jednak nikogo (ani dziennikarzy, ani prokuratorów to nie interesuje).

To na pewno jest dobra strona ujawnienia tych akt przez Stonogę, może wreszcie ludzie przejrzą na oczy.

Mi jednak spokoju nie daje pytanie kim jest ten gość. Czy jest tak mocny i tak zabezpieczony, że może każdemu podskoczyć? Czy może jednak jest to podstawiony przez służby typ, który ma swoje zadanie.

Obecnie planuje zakładać partie, więc hipoteza, że chce odebrać głosy Kukizowi, lub PiS mogła by być słuszna.
Zobaczymy co czas pokaże.

Makiavel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 09 czerwca 2015, 21:02

Chciałbym wierzyć, że czytasz jakąś książkę, zawyżając dramatyczne statystyki czytelnicze Polaków, ale domyślam się, że czytasz te akta.

Cóż, normalni ludzie mają w życiu ciekawsze rzeczy do roboty niż czytanie akt i dowiadywanie się z kim sypia córka Kulczyka. Pozostali widocznie osiągają jakąś formę spełnienia podsłuchując innych albo czytając ich zeznania. Powiem tylko tyle, że ja z domu wyniosłem szacunek dla prywatności i zrozumienie tego, dlaczego funkcjonuje tajemnica śledztwa oraz dlaczego akta są tajne.

gregor_g4 mocno przestrzelił z sugestią o tym, że "media głównego nurtu" to przemilczą.

Przykra sprawa, że w XXI wieku trybunami ludu w Polsce są ludzie tacy jak Kukiz czy Stonoga. Ale widocznie każdy ma takich idoli, na jakich zasługuje.

gregor_g4

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 09 czerwca 2015, 21:14

nie przestrzeliłem, bo tak jak napisałem w moim poście - media wykręcają kota ogonem nie skupiając się na treści.
Sugerowanie, że ktoś z tej dwójki jest moim idolem - na jakiej podstawie?

Ty, żyjesz w wyidealizowanym świecie, gdzie polityk to ładny Pan pod krawatem, który się ślicznie uśmiecha, nie kłamie i liczy się z dobrem ogółu.

Niestety prawda jest inna, jak pokazuje zresztą historia. Polityka to brudna gra, gdzie podstępy, gry, morderstwa były i są na porządku dziennym. A idealiści żyją krótko, o tym można poczytać w literaturze.

Ty twierdzisz, że wszystko jest super, bo jak idziesz przez Wrocław to widzisz ładne miasto, wskaźniki gospodarcze rosną i ogólnie w Polsce jest czadowo.

Ja twierdze, że należy spojrzeć na ogół - sam może nie narzekam, ale wiem, że w tym kraju jest ciężko nie mamy takich szans jak obywatele w państwach zachodnich, a nasi mniejsi sąsiedzi zaczęli nas wyprzedzać.
Ja chcę znac tego przyczyny. Dlaczego 38 mln naród, który podobno zerwał z komunizmem, cierpi na emigracyjną chorobę. Czemu wmawia nam się ciągle, że jest dobrze, jak nie jest. Skala ubóstwa, bezrobocie, brak pracy, rosnące podatki to tylko kilka podstawowych kwestii.

Ty masz w dupie to co robią politycy, a ja nie - ja chce ich rozliczenia - bo skoro potrafią tak pięknie obiecywać, to niech pokażą, że umieją też coś pożytecznego zrobić. I w głębokim poważaniu mam to, że ktoś ich podsłuchał i nagrał. Bo to jeszcze bardziej ośmiesza to państwo, w którym BOR jest po to by do takiej sytuacji nie dopuścić.
W tych rozmowach przynajmniej można usłyszeć prawdę z ust polityków (co nieczęsto się zdarza) i to jak traktują swoich wyborców.

Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 09 czerwca 2015, 21:28

Makiavelu, córka tego pana mnie nie interesuje, dużo ciekawsze są fragmenty o rozmowach jej ojca z politykami o tym jak się robi biznes w Polsce, rozmowa byłego prezydenta z byłym premierem o ich udziale w głośnej aferze, fragmenty o europejskich ambicjach marszałka niepoRadka czy o giełdowych przekrętach z gatunku "insider trading". Można powiedzieć, że jeden z bohaterów testował hipotezę efektywnego rynku w jej silnej formie :prochno:.

Z tego wszystkiego wyłania się obraz III RP jako bananowej republiki rządzonej przez zgniły układ. Kto tam z kim uprawia seks to jest akurat najmniej ciekawe w tym wszystkim.

Stonoga jest podejrzanym osobnikiem i zapewne został wykorzystany tylko jako przekaźnik informacji przez "smutnych panów": http://przemekwojciechowski.blogspot.co ... e.html?m=1. Faktem jednak pozostaje, że tych taśm jest sporo więcej, a materiały na nich mogą obciążyć wiele osób.

Tusk dobrze wyczuł moment kiedy trzeba się ewakuować z okrętu :wink:.

Obrazek
Lucas87

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 09 czerwca 2015, 21:29

Ewunia podobnież ujawniła tajemnicę wojskową Kanady. Wyklepała się dziennikarzom, że statki kanadyjskie uczestniczą w manewrach wojskowych, w Gdańsku. Ten fakt jak również - złożenie wizyty 200 stacjonującym żołnierzom kanadyjskim, przez premiera Harpera, miał być tajemnicą...Czy nie starczy już tej żenady w ich wykonaniu?

gregor_g4

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 09 czerwca 2015, 21:46

Vimes pisze: Stonoga jest podejrzanym osobnikiem i zapewne został wykorzystany tylko jako przekaźnik informacji przez "smutnych panów": http://przemekwojciechowski.blogspot.co ... e.html?m=1. Faktem jednak pozostaje, że tych taśm jest sporo więcej, a materiały na nich mogą obciążyć wiele osób.

Tusk dobrze wyczuł moment kiedy trzeba się ewakuować z okrętu :wink:.
dokładnie - osobnik jest to podejrzany i miejmy nadzieje, że to nie służby nim grają. Co do tego dziennikarza - to Stonoga kiedyś tam wymieniał go jako swojego wroga, który miał mu pomóc a zrobił o nim upokarzający materiał przedstawiając go jako pedofila.

Zastanawiające jest, skąd on te wszystkie informacje ma. Czemu go jeszcze nie zamknęli. Przeszłość też ma bardzo hmm zastanawiającą...

Makiavel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 09 czerwca 2015, 21:47

http://www.money.pl/gospodarka/raporty/ ... 12982.html

warto zapoznać się z tym raportem, albo przynajmniej jego tezami.

To na początek.

Po wtóre, nie wiem czemu gregor_g4, uważasz, że gdy pisałem o ludzie, który ma takich idoli, miałem na myśli konkretnie Ciebie.

Po trzecie, może już czas by przestać tu pisać te wyzute z treści zdania typu "Ty żyjesz w świecie... Wyjdź na ulicę...W Twojej rzeczywistości...". Polityką interesuje się od dziecka. W gimnazjum czytałem "Księcia" a w liceum "Rozważania..." Machiavellego, czyli prekursora pisania o tym "jacy ludzie są, a nie jacy być powinni" (jak go określił Bacon). Nie potrzebuje oglądać "House of Cards" by się o tym dowiedzieć. Tak samo nie muszę słuchać prywatnych rozmów polityków ani czytać ich zeznań.

Różnica między nami jest taka, że Ty gadasz banialuki żywcem wzięte z kampanii wyborczej, powtarzasz slogany z "niepokornej" prasy a ja patrzę na Polskę racjonalnie. Dlatego zacząłem od raportu BCG. Dlatego warto czasem zerknąć na dane statystyczne i zestawić je z tym, co widać na ulicy. Dane statystyczne mówią, że się rozwijamy, bogacimy, żyjemy coraz lepiej. Na ulicy widać, że się rozwijamy, bogacimy, żyjemy coraz lepiej. Owszem można siedzieć i marudzić w oderwaniu od tego, co dzieje się naprawdę, twierdząc, że u nas jest źle, bo nie jesteśmy tak bogaci jak Niemcy albo Brytyjczycy. Są ludzie, którzy nie zrozumieją nigdy, że w 25 lat nie da się odrobić kilkudziesięciu albo stu kilkudziesięciu lat opóźnienia. Na to nic nie poradzę.

Ponieważ znam doskonale opcje, które mam do wyboru przy urnie obecnie zależy mi na tym by Polska zmierzała w kierunku, z którym się zgadzam. Reszta mało mnie obchodzi, bo przez ostatnie 14 lat moralnie skompromitowały się zarówno PO, jak i PiS a także SLD, które kiedyś bardzo popierałem. Co mi z wiedzy o czym przy winie i w towarzystwie pań z agencji mówią i robią politycy PO, skoro wiem, że ci z PiS i SLD robią i mówią podobne rzeczy. To, że PO to partia władzy, przeżarta pychą, arogancją i skorumpowana sprawowaniem władzy wiem i bez tego. Resztę zostawiam ludziom nieszczęśliwym, którzy widocznie nie mają własnego życia albo mają w nim zbyt mało podniet, więc szukają ich w nagraniach z podsłuchów i aktach. Do tego, że żyję w społeczeństwie o mentalności rodem z Pudelka (na którego ostatnio powoływał się jeden z użytkowników) już się przyzwyczaiłem.

Ktoś gra panem Stonogą a ja nie mam najmniejszej ochoty być baranem w stadzie tych, których ten ktoś rozgrywa. Tak, jak nie beczę w stadzie prowadzonym przez Kukiza, ani żadnym innym.

@Vimesie Naprawdę z tych akt wyłania się obraz Polski, jako małego, niestabilnego politycznie państwa o eksporcie zdominowanym przez jeden produkt z grupy rolno-spożywczych ewentualnie surowców? Taka jest, mniej więcej, definicja "republiki bananowej".

ODPOWIEDZ