Polityka

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 maja 2015, 23:01

Chłopaki, a może poczekacie z hejtowaniem Dudy przynajmniej do momentu, aż oficjalnie zacznie pełnić urząd prezydenta?

Obrazek
pumex

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 maja 2015, 23:01

Przy urnie byłem, zgodnie z planem oddałem głos nieważny.
Alfa i Omega pisze:
Makiavel pisze:To teraz czekam na obniżenie wieku emerytalnego dla mężczyzn do 65 dla kobiet do 60 albo podanie się do dymisji Dudy. Czyli na to drugie zważywszy na wyrok TK.
Duda powiedział, że złoży projekt albo poda się do dymisji, także bezpieczny jest.
Niech lepiej tego projektu nie składa, bo poprawcie mnie jeśli się mylę, ale na finiszu kampanii Duda łaskawie wtrącił między zdaniami, że obniżka wieku emerytalnego w jego wydaniu ma dotyczyć jedynie osób oskładkowanych przez 40 lat, a w dzisiejszych czasach oznacza to, że wielu i tak będzie zmuszona rypać do 67. Pic na wodę, o ile, powtarzam, dobrze zrozumiałem przekaz.

Obrazek
Smok-u

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Nieprzeczytany post 24 maja 2015, 23:03

Vimes pisze:Chłopaki, a może poczekacie z hejtowaniem Dudy przynajmniej do momentu, aż oficjalnie zacznie pełnić urząd prezydenta?
Właśnie, nawet ja Komorowskiego krytykowałem dopiero po 2-ugim roku jego beznadziejnej prezydentury. Dajcie Dudzie szanse. Wątpię by był bardziej partyjny niż "bul".

Siewier

Administrator
Administrator
Awatar użytkownika
Podziekował: 3 razy

Nieprzeczytany post 24 maja 2015, 23:08

Cytując Cejrowskiego: Gdyby rywalem Komorowskiego było żelazko, to zagłosowałbym na żelazko :prochno:

Strach zwolenników starego układu przed dojściem do władzy Kaczyńskiego i Rydzyka nie pozwala mi się przestać śmiać. Szok i niedowierzanie, koniec Polski, będzie wojna z Rosją! :lol:
Ostatnio zmieniony 24 maja 2015, 23:09 przez Siewier, łącznie zmieniany 1 raz.

Karowiew

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 maja 2015, 23:08

Dobry tekst z Twittera "Tylko tej ciężarnej zakonnicy przejechanej na pasach żal" :rotfl:

Monopol złamany, to w tej chwili ważne.

"(…) mówmy o przykrych rzeczach, ale… eee… musi… przejście na emeryturę musi być na tyle późne, że oczekiwany przeciętny oczywiście, oczekiwana przeciętna długość życia nie była bardzo długa" - Jacek Rostowski
Makiavel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 maja 2015, 23:10

Vimes pisze:Chłopaki, a może poczekacie z hejtowaniem Dudy przynajmniej do momentu, aż oficjalnie zacznie pełnić urząd prezydenta?

Vimesie wybrano nam prezydenta, strażnika konstytucji, który obiecał, że złoży niekonstytucyjną ustawę albo poda się do dymisji a jego obietnice wyborcze opiewają na 290 mld złotych czyli równowartość rocznych wpływów do budżetu. Zakładając rozłożenie tego na 5 lat i progres wpływów do budżetu daje to średnio jakieś 18% rocznego budżetu w każdym roku między 2015 a 2020. Czy aby nie byłeś tu w czołówce tych, którzy krytykowali PO za zadłużenie Polski?

szczypek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 36 razy

Nieprzeczytany post 24 maja 2015, 23:13

Powiem Wam tak, w piątek czytać zacząłem, w sobotę czytać skończyłem. A książek raczej nałogowo nie czytam, więc lektura była wciągająca. Bardzo wszystkim polecam książkę Sumlińskiego. Dla niektórych pewnie nie ma w niej nic odkrywczego, niektórym może pokaże, że na pewne kwestie warto patrzeć szerzej, niektórym może otworzy oczy.

A wybory... Wygrał lepszy. Tyle.

Lucas87

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 maja 2015, 23:14

Co teraz nasz wielki towarzysz Michnik powie? Może coś o tej zakonnicy w ciąży...

SANCTI PER FIDEM VICERUNT REGNA OPERATI SUNT IUSTITIAM.
Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 maja 2015, 23:30

Makiavel pisze:Vimesie wybrano nam prezydenta, strażnika konstytucji, który obiecał, że złoży niekonstytucyjną ustawę albo poda się do dymisji a jego obietnice wyborcze opiewają na 290 mld złotych czyli równowartość rocznych wpływów do budżetu. Zakładając rozłożenie tego na 5 lat i progres wpływów do budżetu daje to średnio jakieś 18% rocznego budżetu w każdym roku między 2015 a 2020. Czy aby nie byłeś tu w czołówce tych, którzy krytykowali PO za zadłużenie Polski?
A czyż to nie Ty mnie przekonywałeś, że zadłużenie nie jest problemem? W końcu to Ty jesteś doktorantem ekonomii, a ja tylko "ekonomicznym hobbystą". Zresztą Jan Vincent Rostowski powiedział coś na temat obietnic wyborczych, ale Ty pewnie nie wiesz co, bo nie słuchasz taśm z nielegalnych podsłuchów, więc nie będę Cię tym męczył. Zagłosowałem na Dudę w II turze nie z powodu jego obietnic, tylko, żeby pokazać środkowy palec Platformie, która moim zdaniem w poziomie arogancji i zakłamania przebiła SLD. Podobnie w I turze zagłosowałem na Kukiza nie z powodu JOW-ów, chyba że rozszyfrować ten skrót inaczej jako "J**** Obecną Władzę" :prochno:.

Obrazek
joy

Katalończyk
Katalończyk
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 maja 2015, 23:34

szczypek pisze: A wybory... Wygrał lepszy. Tyle.
Raczej przegrał gorszy.

Siewier

Administrator
Administrator
Awatar użytkownika
Podziekował: 3 razy

Nieprzeczytany post 24 maja 2015, 23:35

joy pisze:
szczypek pisze: A wybory... Wygrał lepszy. Tyle.
Raczej przegrał gorszy.
Nie wygrał ten co zdobył mniej głosów.

Cabrini_idol

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 maja 2015, 23:41

No nic, jednak cholera. No to teraz trzeba zamiast szczepionki na dżumę, zaszczepić się na cholerę. Zawsze to coś nowego :prochno:

Obrazek
pablo1503

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 maja 2015, 23:44

szczypek pisze:Powiem Wam tak, w piątek czytać zacząłem, w sobotę czytać skończyłem. A książek raczej nałogowo nie czytam, więc lektura była wciągająca. Bardzo wszystkim polecam książkę Sumlińskiego. Dla niektórych pewnie nie ma w niej nic odkrywczego, niektórym może pokaże, że na pewne kwestie warto patrzeć szerzej, niektórym może otworzy oczy.
Ta książka znajduje się na mojej liście 'must have', więc po Twoich słowach wnioskuje, że się nie zawiodę. Mam tylko nadzieję, że Pan Sumiliński nie popełni w najbliższych miesiącach nieoczekiwanego samobójstwa
szczypek pisze:A wybory... Wygrał lepszy. Tyle.
Tutaj nikt nie był lepszy, ale na werdykt przyjdzie czas. Obiło mi się o uszy, że będę chcieli zrobić z Macierewicz ministra obrony :prochno:

Obrazek
Makiavel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 maja 2015, 23:53

Vimes pisze:
Makiavel pisze:Vimesie wybrano nam prezydenta, strażnika konstytucji, który obiecał, że złoży niekonstytucyjną ustawę albo poda się do dymisji a jego obietnice wyborcze opiewają na 290 mld złotych czyli równowartość rocznych wpływów do budżetu. Zakładając rozłożenie tego na 5 lat i progres wpływów do budżetu daje to średnio jakieś 18% rocznego budżetu w każdym roku między 2015 a 2020. Czy aby nie byłeś tu w czołówce tych, którzy krytykowali PO za zadłużenie Polski?
A czyż to nie Ty mnie przekonywałeś, że zadłużenie nie jest problemem? W końcu to Ty jesteś doktorantem ekonomii, a ja tylko "ekonomicznym hobbystą". Zresztą Jan Vincent Rostowski powiedział coś na temat obietnic wyborczych, ale Ty pewnie nie wiesz co, bo nie słuchasz taśm z nielegalnych podsłuchów, więc nie będę Cię tym męczył. Zagłosowałem na Dudę w II turze nie z powodu jego obietnic, tylko, żeby pokazać środkowy palec Platformie, która moim zdaniem w poziomie arogancji i zakłamania przebiła SLD. Podobnie w I turze zagłosowałem na Kukiza nie z powodu JOW-ów, chyba że rozszyfrować ten skrót inaczej jako "J**** Obecną Władzę" :prochno:.

Widzisz Vimesie to co nas najbardziej różni to to, że Ty mówisz "niech nawet zrujnuje Polskę, ale nie jest z PO" a ja mówię "niech to będzie nawet Komorowski, byle by nie zrujnował Polski". Tobie chodzi o pokazywanie fucka władzy, mi o Polskę. Problemem nie jest nasze obecne zadłużenie, relatywnie niskie na tyle innych państw i nie rzutujące negatywnie na naszą wiarygodność. Natomiast przypominam Ci, że nasze PKB to ok. 530 mld złotych a obietnice Dudy to 290 mld. To prosta droga do zrobienia z nas drugiej Grecji. Zresztą łudząco podobne pomysły - mniej podatków, więcej wydatków, mniej pracowania. Duda chyba zapomniał, że jak to wszystko runie od jego pomysłów, to w przeciwieństwie do Greków, Polacy nie wygrzeją się w słońcu nad ciepłym morzem patrząc, dla pocieszenia, na antyczne zabytki.

Dodam coś jeszcze. Będę w pierwszej linii tych, co będą chcieli wyrzucić z polityki PO jako partię i większość ludzi do niej należących. Ale wtedy, kiedy alternatywą nie będzie PiS albo Kukiz, który zafunduje nam już jesienią powtórki z rozrywki: nowego LiSa (połączenie LPR i Samoobrony) i posłów typu Wrzodak, Janowski, Lepper, Beger, etc.

Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 maja 2015, 00:04

Makiavel pisze:Widzisz Vimesie to co nas najbardziej różni to to, że Ty mówisz "niech nawet zrujnuje Polskę, ale nie jest z PO" a ja mówię "niech to będzie nawet Komorowski, byle by nie zrujnował Polski". Tobie chodzi o pokazywanie fucka władzy, mi o Polskę.
Środkowy palec pokazałem ministrowi, który powiedział, że "państwo polskie istnieje tylko teoretycznie", że polskie inwestycje rozwojowe to "ch, de i kamieni kupa". Ministrze, która twierdzi, że rząd przez siedem lat miał górnictwo w "de" oraz potwierdziła, że Niemcy niemiłosiernie ogrywają nas w sprawie górnictwa w UE. Całej tej zgrai miernot okradających Polskę, o której mówił Wojtunik. Prezesowi NBP, który zgodził się wyemitować pusty pieniądz, byle tylko to towarzystwo utrzymać przy władzy. Co robił prezydent przez ten czas? Spał w pałacu? Teraz wyśpi się we własnym łóżku. Platforma rujnuje Polskę już o siedmiu lat, a on się temu biernie przyglądał.
Ostatnio zmieniony 25 maja 2015, 00:07 przez Vimes, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek
ODPOWIEDZ