Polityka

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
Smok-u

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Nieprzeczytany post 10 maja 2015, 23:31

Ty masz wyższe wykształcenie, a ciągle jesteś na garnuszku rodziców, więc dlaczego zdanie ciężko tyrającego rolnika ma być mnie istotne od Twojego?

bajbek17

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Makiavel trochę Cię rozumiem, bo Ty boisz się rządów Kaczyńskiego. Ja choć też za nim nie przepadam to jednak boję się tak samo jak Ty, ale rządów PO. Pamiętam czasy PiS u władzy i pamiętam, że było kijowo, ale stabilnie, a PO to już tragedia. Orientujesz się w polityce, nie głupi chłopak jesteś więc nie rozumiem skąd taki zapał w stronę platformy. Nie trzeba być znawcą, żeby wiedzieć co oni robią. Sprzedają Polskę, prywatyzują co mogą, kasę rozdając między sobą, manipulują mediami, z wolnością słowa radzą sobie jak za komuny, a na koniec sobie zajadają w restauracji śmiejąc się, że Polski już nie ma. Mówisz o obietnicy Dudy i jego rezygnacji gdy jej nie spełni, ale ile takich miał Donald Tusk? Nie widzisz co się stało z tą Polską za panowania ich rządów? Młodzi ludzie za tę Polskę już tak ochoczo nie oddaliby życia. Trzeba wybrać mniejsze zło, a dla mnie ono jest proste. Możesz mówić, że się nie znam na polityce, bo tak jest. Prosty chlopak jestem i prosto do tego podchodzę, ale cierpię ogromnie co się przez te ostatnie lata dzieje z moim krajem. Dobranoc

blackadder

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Wszystko wskazuje na to że Platforma straci niebawem swojego patrona i notariusza. Przez najbliższe 2 tygodnie będziemy mieli walkę o elektorat Kukiza oraz plucie jadem na Dudę. Może przy tym wszystkim uda się rozliczyć obecnego prezydenta z pewnych spraw.

Ale.. byle do jesieni. Już ostatni sondaż partyjny pokazał że do sejmu mogą wejść tylko 3 partie. Jeśli Korwinowi udałoby się dogadać z Kukizem i zdobyć choćby połowę jego elektoratu, będziemy mieli małą rewolucję.
Ouh_yeah pisze:
blackadder pisze:Jeśli Korwinowi udałoby się dogadać z Kukizem
Oni się raczej nie dogadają, po tym jak Korwin wywinął mu numer w debacie, a Kukiz ze swoimi głosami teraz nie ma za bardzo powodów do układania się z Korwinem.
Kukiz jest sam, to nie jest partia. Nie ma struktur i władz. Jest on sam. Żeby powtórzyć wynik musi znaleźć mnóstwo kandydatów, zarejestrować listy w całym kraju. Jego wynik dałby 130 mandatów. Sam tego nie zrobi. Korwin chyba żałuje swojego zachowania, widać to ostatnio, bo bardzo się teraz Kukizowi przymila.
Ostatnio zmieniony 10 maja 2015, 23:43 przez blackadder, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek
Ouh_yeah

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 10 maja 2015, 23:35

Oni się raczej nie dogadają, po tym jak Korwin wywinął mu numer w debacie, a Kukiz ze swoimi głosami teraz nie ma za bardzo powodów do układania się z Korwinem.

Alex96

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 10 maja 2015, 23:42

Ouh_yeah pisze:
Dawno juz dogadane i pogodzone. Proponuje zajrzec na ich profile fb czy strony.
A Makiavel caly czas w pracy, ludzie tu z ulga pisza o wyniku wyborow a ten pisze kolejnego posta za 50groszy odnoszac sie do "wyksztalcenia" wyborców. (jakby to wykształcenie teraz mialo jakakolwiek wartosc, ludzie przejrzeli na oczy i zeby cos osiagnac trzeba miec wiedze i chec do pracy no chyba, ze kolega w urzedzie prace zalatwi )
A chyba zapomnial, ze to ta "wyksztalcona Polska A" nie potrafila w wyborach samorzadowych oddac waznego glosu znacznie czesciej niz "Polska B"

Makiavel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 10 maja 2015, 23:43

Ouh_yeah pisze:Makiavel przeciwko demokracji, tego jeszcze nie grali.
Ależ ja akceptuje wyroki ludu. Tylko odpowiadam, m.in. Tobie (jak dobrze pamiętam, pytałeś tu o to) kto głosuje na Komorowskiego. Wyrażam też niezadowolenie z tych wyroków, do czego mam prawo. Osobiście wolałbym żeby prezydent wygrał w wyborach głosami ludzi świadomych i rozumiejących to, o czym mowa w wyborach. Wygląda na to, że zostanie wybrany głosami tych, którzy wierzą, że wprowadzenie euro spowoduje niewiarygodną drożyznę, tych, którzy myślą, że będą krócej pracować i dostawać wyższe emerytury, etc.. To mnie martwi.

blackadder

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 10 maja 2015, 23:47

Makiavel pisze:Wygląda na to, że zostanie wybrany głosami tych, którzy wierzą, że wprowadzenie euro spowoduje niewiarygodną drożyznę, tych, którzy myślą, że będą krócej pracować i dostawać wyższe emerytury, etc.. To mnie martwi.
Mnie martwi to że ludzie nadal głosują masowo na partię która rządzi od 7 lat, a wygrywała wybory na obietnicach niskich i prostych podatków, obniżenia biurokracji...

Obrazek
Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 10 maja 2015, 23:49

Makiavel pisze:http://www.tvn24.pl/wybory-prezydenckie-2015,117,m Polecam poklikać. Miasta - Komorowski. Wyższe wykształcenie - Komorowski. Właściciel firmy - Komorowski. Dyrektor/kierownik/specjalista - Komorowski. To chyba odpowiedź na często stawiane tu pytanie - kto głosuje na Komorowskiego. Odpowiedź: dobrze wykształceni, kreatywni, przedsiębiorczy, z miast. Wygląda na to, że prezydenta wybiorą nam bezrobotni, rolnicy i robotnicy, ze słabym wykształceniem.
Pewnie to jest ta część przedsiębiorców, która żyje z rządowych kontraktów jak np. Nabino, które zrobiło niedziałający program do liczenia wyników wyborów albo ci, którzy budują w Polsce najdroższe drogi w Europie, które trzeba potem bardzo szybko remontować :wink:.

Pięknie z Ciebie wychodzi pogarda dla tych "gorszych" ludzi. Demokracja jest dobra dopóki wybierani są kandydaci, którzy Ci odpowiadają, ale jak motłoch dochodzi do głosu to odsłaniasz swoją prawdziwą twarz.
Makiavel pisze:Vimesie kogo chcesz nabrać? Mnie czy samego siebie. Mamy wyniki wyborów w W.Brytanii, mamy nasze do Senatu. Każda partia będzie rozstawiać, więc kandydat "niezależny" albo będzie miał Tuska, albo Kaczyńskiego, albo Millera, albo Kalisza, albo Piechocińskiego, albo Gowina, albo Cimoszewicza, albo Borowskiego, albo Ujazdowskiego, albo innego znanego polityka PO, PiS, SLD i PSL. Owszem pojedyncze mandaty: dla Kukiza, Korwina czy innych takich się znajdą i podejrzewam, że o to chodzi.
Znasz ostatnie sondaże i ile partii weszłoby do Sejmu? Polska i tak ewoluuje w kierunku systemu z dwiema partiami dominującymi.
Ostatnio zmieniony 10 maja 2015, 23:50 przez Vimes, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek
Azrael

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 10 maja 2015, 23:49

Makiavel pisze:Osobiście wolałbym żeby prezydent wygrał w wyborach głosami ludzi świadomych i rozumiejących to, o czym mowa w wyborach.
Chyba właśnie zacytowałeś poglądy Janusza Korwin-Mikke odnośnie demokratycznych wyborów. Świat staje na głowie... ;)

Pozdrawiam!
Ouh_yeah

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 11 maja 2015, 00:00

No cóż, kiedy Komorowski zostaje wybrany jest to dzieło młodych, wykształconych z wielkich miast i sukces polskiej demokracji, kiedy koncertowo przegrywa w zasadzie wygrane wybory (z trzeciorzędnym politykiem PiSu!), jest to tylko i wyłącznie dzieło bezrobotnych wieśniaków.

No i to już chyba by było na tyle, nawet nie wiem co mógłbym dopisać złośliwego.

Makiavel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 11 maja 2015, 00:01

@Azrael Ja nie powiedziałem, że trzeba komuś zabrać prawo a komuś dać większą siłę. Stwierdziłem fakt dotyczący preferencji wyborczych w zależności od wykształcenia i sprawowanej funkcji.

@Vimes Nie gardzę nikim. Znów, stwierdzam fakt. Na kogo działają takie sporty, jak te Dudy o euro? Ty przecież zaglądniesz sobie na statystyki i zobaczysz, że Duda kłamie. Ja te statystyki znam i wiem, jak sprawa wygląda. Ale ludzie słabo wykształceni, robotnicy czy rolnicy boją się tego, więc jak im się powie, że Komorowski wprowadzi w 5 lat euro i będzie drogo to głosują na Dudę. To samo z emeryturami. Lepiej wykształceni ludzie rozumieją pewne mechanizmy, więcej czytają, etc.. Wiedzą, że sytuacja jest taka, że mało nas się rodzi, żyjemy coraz dłużej i w całej Europie jest taki trend, że wiek emerytalny się podnosi. Ludzie tacy znają też treść wyroku TK. Gorzej wykształceni często takich informacji nie mają, więc wierzą w dyrdymały.
Oczywiście politycy kłamią. Nie spełniają obietnic. Jednak ja wiem, kiedy ktoś mnie oszukuje, na czym oszustwo polega i podejmuje świadomą decyzję. Czy można tak powiedzieć o ludziach słabo wykształconych, czerpiących wiedzę z tabloidów, Radia Maryja czy właśnie spotów telewizyjnych? Nie sądzę.

Leży mi na sercu dobro Polski, więc chciałbym by wybór głowy państwa na najbliższe 5 lat był świadomy. Świadomy czyli z wyraźnym zaznaczeniem tego, że euro w Polsce do 2020 jest mało realne a jak będzie, to inflacja, krótkoterminowo, skoczy o 2-3% a nie o 20-30. Wieku emerytalnego nikt odpowiedzialny nie obniży. Itd, itp.

LordJuve

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 11 maja 2015, 00:11

Duda ma całkiem, całkiem żonę i fajną córę... będzie zdecydowanie lepiej realizował najważniejszą - reprezentacyjną - funkcję prezydenta. ;)

Pies to drapał! Duda, Komoruski? Co nam da taka zmiana? Będzie lepiej?

Kukiz? Facet nie ma struktur, doświadczenia w polityce centralnej. Ma fajne piosenki, ale on nie ma kompetencji by zmieniać na lepsze niemalże 40 milionowy kraj. Położony w tak beznadziejnym miejscu na mapie.

Brakuje nam kogoś pokroju Mazowieckiego, Havla... :(

Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 11 maja 2015, 00:17

Najpierw buta i arogancja:

Obrazek

a potem foch na rzeczywistość: pierwsza strona jutrzejszej "Wyborczej".

Makiavel jest idealnym przedstawicielem formacji ukształtowanej przez redakcję "Gazety Wyborczej" i polityków byłej Unii Wolności. Zachowuje się tak samo jak oni. Na pewno będzie zadowolony z tego porównania :wink:.

Obrazek
AdiJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy

Nieprzeczytany post 11 maja 2015, 00:19

Smok-u pisze:Ty masz wyższe wykształcenie, a ciągle jesteś na garnuszku rodziców, więc dlaczego zdanie ciężko tyrającego rolnika ma być mnie istotne od Twojego?
Ty się tak zgrywasz? :smile: Czy to na serio:)

Makiavel pisze:Odpowiedź: dobrze wykształceni, kreatywni, przedsiębiorczy, z miast. Wygląda na to, że prezydenta wybiorą nam bezrobotni, rolnicy i robotnicy, ze słabym wykształceniem.
Proste pytanie jak się rozkłada struktura społeczeństwa? Kogo jest więcej robotników,rolników czy przedsiębiorców,właścicieli firm no i wielce uczonych :smile: ? Chyba nie sugerujesz by rolników, robotnikom i ludziom bez matury czy studiów zabrać prawa wyborcze? :prochno:
Ty myślisz,że wszyscy ludzie sobie wybrali taki los jaki mają?Większości z nich nie dana była w ogóle szansa zdobycia wyższego wykształcenia bo musieli zapierdzielać od czasów szkolnych a nie siedzieli na garnuszku rodziców. Ot taka subtelna różnica.
Makiavel pisze: Oczywiście politycy kłamią. Nie spełniają obietnic. Jednak ja wiem, kiedy ktoś mnie oszukuje, na czym oszustwo polega i podejmuje świadomą decyzję

Co do bredni o tym,ze ludzie nie są świadomi to ciężko skomentować, bo większość osób czy to po podstawówce czy po studiach wie kim jest "polityk" i co ten "polityk" oferuje.Oni nie są głupi jak sugerujesz tylko bardzo naiwni a wręcz czasami zdesperowani a to spora różnica. W sumie podobna postawa do Twojej, wiesz,że Cię oszukują ale i tak pójdziesz,oddasz na któregoś z nich głos.
LordJuve pisze:Duda ma całkiem, całkiem żonę i fajną córę... będzie zdecydowanie lepiej realizował najważniejszą - reprezentacyjną - funkcję prezydenta. ;)
W sumie zawsze coś na +:)
LordJuve pisze: Pies to drapał! Duda, Komoruski? Co nam da taka zmiana? Będzie lepiej?

Kukiz? Facet nie ma struktur, doświadczenia w polityce centralnej. Ma fajne piosenki, ale on nie ma kompetencji by zmieniać na lepsze niemalże 40 milionowy kraj. Położony w tak beznadziejnym miejscu na mapie.
Cóż może i racja ale i tak próżno szukać kogoś bardziej zdeterminowanego do działania od Kukiza,który ma tak wysokie zaufanie społeczne.
Ostatnio zmieniony 11 maja 2015, 00:31 przez AdiJuve, łącznie zmieniany 3 razy.

Alex96

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 11 maja 2015, 00:29

LordJuve pisze: Brakuje nam kogoś pokroju Mazowieckiego, Havla... :(
Hmmm gdyby nie Pan od grubej kreski to teraz moglo byc juz w miare normalnie... No ale jak Ci kogos takiego brakuje... [']

ODPOWIEDZ