Polityka
- Vimes
- Juventino

Patrzę i nie wierzę własnym oczom :shock:Makiavel pisze:Sondaże http://fakty.interia.pl/raporty/raport- ... Id,1715153
Vimesie może dlatego tamte były przemilczane?
W podanym przez Ciebie newsie tvn zamieścił własną ankietę:

Ankieta została nieźle strollowana.
- Makiavel
- Juventino

To Interia na TVN 
Jak dobrze wiesz, chodziło mi o to, że wyniki tego sondażu, znanej i dużej "sondażowni" różnią się zasadniczo od tej niszowej, którą podałeś w swojej wiadomości. Obaj wiemy, że bardziej "karny" elektorat ma PiS i Duda i kiepskie sondaże to motywacja dla "uśpionych", którzy uważają, że PO/Komorowski da sobie radę bez ich głosów.
Jak dobrze wiesz, chodziło mi o to, że wyniki tego sondażu, znanej i dużej "sondażowni" różnią się zasadniczo od tej niszowej, którą podałeś w swojej wiadomości. Obaj wiemy, że bardziej "karny" elektorat ma PiS i Duda i kiepskie sondaże to motywacja dla "uśpionych", którzy uważają, że PO/Komorowski da sobie radę bez ich głosów.
"veritas odium parit obsequium amicos"
https://poema.pl/publikacja/2633-moj-dzionek
http://natemat.pl/210925,platna-prawica ... internetem
- Vimes
- Juventino

Faktycznie, teraz wychodzi moja podświadoma "miłość" do tvn-uMakiavel pisze:To Interia na TVN
Jeszcze a propos tego:
Czytałem ten news z natemat.pl wcześniej i moją uwagę zwrócił fakt, że osoby dezawuujące Rotha nie wypowiadają się pod nazwiskiem. Występuje tam: "Monika, która przez wiele lat mieszkała w Niemczech i obserwowała kontrowersje wokół dziennikarza" , "Wielu, anonimowo, zarzuca mu publikowanie niesprawdzonych informacji (...) mówi jeden z berlińskich autorów prasowych".Makiavel pisze:No i za sprawą Vimesa zagościł tu Smoleńsk...
http://natemat.pl/139125,juergen-roth-b ... repyutacji
Cóż, u siebie w ojczyźnie prorokiem nie jest, ale w Polsce, w "sekcie Smoleńskiej" idzie mu znacznie lepiej.
"Monika z Niemiec" i "jeden z berlińskich autorów prasowych"
Proposy dla "Żelaznej logiki": https://pl-pl.facebook.com/zelaznalogik ... 3884853574, za przewidzenie rozwoju zdarzeń:

Pięknie, nieprawdaż?
- zbysioJuve
- Juventino

Zgadza się , że obecny sondaż jest przytłaczający na korzyść obecnego prezydenta i nie wiem czy jest co tu dyskutować. Choć Jarubas już zaczął jęczeć, że TNS "drukuje wyniki":Makiavel pisze:Sondaże http://fakty.interia.pl/raporty/raport- ... Id,1715153
http://www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/kra ... ar-AAaTKRf
Chciałem jednak zwrócić uwagę na jedną rzecz, otóż na komentarze pod twoim linkiem Makiavel. Nie czytałem wszystkich, ale z tych co czytałem jest ich przytłaczająca większośc na korzyść PiS. A pod tymi komentarzami ilośc lajków na plus, w niektórych komantarzach jest ponad tysiąc pozytywnych do zaledwie 100 negatywnych. Chyba powinno też to o czymś świadczyć jak się mają te sondaże do zwykłej polskiej rzeczywistości. Stwierdzam tylko fakty.
- Vimes
- Juventino

Radziłbym nigdy nie sugerować się komentarzami pod newsami na dużych portalach, bo tam grasują partyjne trolle różnej maści.zbysioJuve pisze:Chciałem jednak zwrócić uwagę na jedną rzecz, otóż na komentarze pod twoim linkiem Makiavel. Nie czytałem wszystkich, ale z tych co czytałem jest ich przytłaczająca większośc na korzyść PiS. A pod tymi komentarzami ilośc lajków na plus, w niektórych komantarzach jest ponad tysiąc pozytywnych do zaledwie 100 negatywnych. Chyba powinno też to o czymś świadczyć jak się mają te sondaże do zwykłej polskiej rzeczywistości. Stwierdzam tylko fakty.
- zbysioJuve
- Juventino

Aha rozumiem. Ja raczej jestem Januszem w tych tematachVimes pisze:Radziłbym nigdy nie sugerować się komentarzami pod newsami na dużych portalach, bo tam grasują partyjne trolle różnej maści.zbysioJuve pisze:Chciałem jednak zwrócić uwagę na jedną rzecz, otóż na komentarze pod twoim linkiem Makiavel. Nie czytałem wszystkich, ale z tych co czytałem jest ich przytłaczająca większośc na korzyść PiS. A pod tymi komentarzami ilośc lajków na plus, w niektórych komantarzach jest ponad tysiąc pozytywnych do zaledwie 100 negatywnych. Chyba powinno też to o czymś świadczyć jak się mają te sondaże do zwykłej polskiej rzeczywistości. Stwierdzam tylko fakty.
- Vimes
- Juventino

Prekursorem takich działań była Platforma: "Tajna instrukcja PO: Przejąć internet!", ale obecnie PiS też to robi. Pozostałe partie zapewne również działają w taki sposób.
- zbysioJuve
- Juventino

Ciekawy artykuł pokazujący do jakich sposobów można się posuwać, aby tylko pisać w samych superlatywach o swoich partiach. Choć tak patrząc to i na tej stronie można dostrzec takie osoby, nie wymieniając z nicku, no bo jak wytłumaczyć, że dany użytkownik ma więcej napisanych postów w temacie POLIYTKA niż tych czysto piłkarskich a o których jest właśnie ta strona.Vimes pisze:Prekursorem takich działań była Platforma: "Tajna instrukcja PO: Przejąć internet!", ale obecnie PiS też to robi. Pozostałe partie zapewne również działają w taki sposób.
- Azrael
- Juventino

Wypada zadać pytanie: substytutem czego jest od 5 lat pan Komorowski?Makiavel pisze:Komorowski może powiedzieć, że nie będzie dyskutował z Dudą tak długo, jak długo Duda nie udowodni, że jest czymś więcej niż substytutem Kaczyńskiego. Jak na razie nie jest niczym więcej.
Porównanie kompletnie nietrafione, bo "partyjne trolle" w internecie mają za zadanie przekonywać do głosowania za partiami, za którymi optują, a w przypadku naszego Kolegi z forum efekt jest zgoła odmienny...zbysioJuve pisze:Choć tak patrząc to i na tej stronie można dostrzec takie osoby, nie wymieniając z nicku, no bo jak wytłumaczyć, że dany użytkownik ma więcej napisanych postów w temacie POLIYTKA niż tych czysto piłkarskich a o których jest właśnie ta strona.
Pozdrawiam!
- Makiavel
- Juventino

@zbysioJuve JuvePoland to nie tylko to forum, ale też, a właściwie głównie, strona internetowa publikująca newsy. Zanim się tu zalogowałeś, ja, po swoim powrocie do aktywnego uczestnictwa, w 2011 roku, napisałem setki komentarzy czysto piłkarskich + 3 albo 4 felietony. Na forum i do tematu "Polityka" zaglądnąłem z ciekawości i zacząłem czytać różne, wątpliwej jakości "mądrości" i tak to się zaczęło. Na stronie przyszło mi "dyskutować" z użytkownikami typu pussykilerxxl albo MCForza... oraz jeszcze paroma innymi, którzy wyprowadzali mnie z równowagi co skrzętnie wypomniał mi Karowiew jakiś czas temu. Na forum dyskutuje się znacznie lepiej. Zresztą gdyby zliczyć to nie sądzę bym napisał więcej postów tutaj niż w innych tematach. Nie moja wina, że jestem tu jedyną osobą o poglądach odmiennych od tych obowiązujących. Kłótnie w zgodnej rodzinie politycznej JuvePoland, jak np. ta o Kukiza, zdarzają się niezwykle rzadko od kiedy śledzę dyskusje. Dla mnie to forum to jest jedyny kontakt z ludźmi, którzy uważają, że Kowalski, Kukiz czy JKM to dobrzy kandydaci na prezydenta, jedyny kontakt i zarazem źródło informacji o tym co piszę "niepokorna, niezależna" prawicowa prasa od mediów rydzykowych począwszy na ziemkiewiczach i wildsteinach skończywszy. Szkoda mi pieniędzy i czasu na "Do Rzeczy" "UważamRze" "W Sieci", "Nasz Dziennik" "Gazetę Polską Codzienną" i ich internetowe i telewizyjne odłamy a tu dostaje kompleksowy przedruk ich poglądów w postaci komentarzy moich kolegów. Od dziecka byłem wychowywany w nurcie, w którym ikonami polityki byli Skubiszewski, Geremek, Bartoszewski, Mazowiecki, Kuroń, Rotfeld, politykami dużego formatu Oleksy, Cimoszewicz, Chrzanowski, Olechowski, Suchocka. W moim środowisku Kukiza to się słucha na imprezach a nie głosuje na niego w wyborach prezydenckich.
Vimesie ale dwie, bardzo duże i poważne niemieckie gazety były wymienione z nazwy (w tym albo drugim artykule o tych sensacjach na natemat.pl).
Vimesie ale dwie, bardzo duże i poważne niemieckie gazety były wymienione z nazwy (w tym albo drugim artykule o tych sensacjach na natemat.pl).
Źródło: http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title, ... aid=114ad3Jak twierdzi Roth, w swoich dochodzeniach opiera się na "sobie tylko znanych i zaufanych źródłach". Jednak takich dokumentów i informacji nie sposób zweryfikować. W przeszłości często okazywało się, że podane wiadomości były fałszywe. Nie wiadomo nawet, czy rzeczywiście istnieli opisywani informatorzy. Sąd kilkakrotnie udowodnił dziennikarzowi, że nigdy nie rozmawiał z osobami, na które w książkach się powoływał bądź wręcz oskarżał.
Tak było m.in. w przypadku książki "Die Graue Eminenz" ("Szara eminencja"). Proces wytoczył mu człowiek, którego Roth przedstawił jako ważną figurę w mafijnych strukturach, na podstawie znajdujących się - podobno w rękach autora - dowodów. Jak się okazało, Roth nigdy nie spotkał się z oskarżaną w książce osobą i nie dał jej możliwości przedstawienia swojego punktu widzenia. Tymczasem człowiek ten okazał się niewinny, a Roth przegrał sprawę. Sąd zarzucił mu złamanie podstawowych zasad dziennikarstwa. - Popełniłem błąd. Nigdy nie mówiłem, że jestem bezbłędny - przyznał wtedy Jürgen Roth. Książka została wycofana ze sprzedaży, autor musiał zapłacić odszkodowanie bohaterowi, podobnie jak innej postaci ze swojego reportażu telewizyjnego.
- zbysioJuve
- Juventino

No cóż a może po prostu słabo się staraAzrael pisze:zbysioJuve pisze:Choć tak patrząc to i na tej stronie można dostrzec takie osoby, nie wymieniając z nicku, no bo jak wytłumaczyć, że dany użytkownik ma więcej napisanych postów w temacie POLIYTKA niż tych czysto piłkarskich a o których jest właśnie ta strona.
Porównanie kompletnie nietrafione, bo "partyjne trolle" w internecie mają za zadanie przekonywać do głosowania za partiami, za którymi optują, a w przypadku naszego Kolegi z forum efekt jest zgoła odmienny...![]()
- minimav
- Juventino

Nie zgodzę się: 15-20% głosów Komorowskiego to głosy lewicy? Tej samej, która w sondażach partyjnych ma po góra 10% (licząc zarówno SLD, Palikota jak i marginalnych Zielonych?). Poza tym, osobiście uważam PO za lewicę. Partia, która zarówno pod kątem obyczajowym jest wg nomenklatury lewicowa, jak i pod kątem gospodarczym - patrz podnoszenie podatków, rozbudowa administracji. Więc ciężko mi przyjąć stwierdzenie, że Komorowski może "zabrać lewicy głosy".Makiavel pisze: 1. W tych 40-50% Komorowskiego jest już te 15%-20%, które mógł zabrać lewicy. Przy Ogórek są ideowcy albo ludzie, którzy nie chcą głosować na Komorowskiego a prawicowe wynalazki powodują u nich nudności.
PS. Dla mnie PO była prawicowa, albo przynajmniej centroprawicowa w początkowych latach, kiedy wpływ na kształt partii miał Rokita, maksymalnie do okresu jako-takiego wpływu Gowina. Teraz już kompletnie nazywanie tej partii nawet centrową uwłacza wyborcom.
Bzdura. Rozumiem, że według Ciebie korwinizm to "religia", kuce są skutecznie omotani populizmem Korwina, a tak w ogóle 80% jego wyborców nie ma jeszcze 18 lat? Polecam jakiekolwiek relacje ze spotkań z Korwinem, 90% ludzi to są osoby w trakcie/po studiach, często z własnymi biznesami.Makiavel pisze: 2. Korwinowcy to jeszcze bardziej skrajny przypadek. To o czym piszesz to raczej wyjątek potwierdzający regułę. Przecież głosowanie na Korwina to jest głosowanie "anty PO,PiS,SLD,PSL" z założenia, ideologicznie.
Już wyżej wspomniano - to nie Kaczyński startuje, a Duda. Nazywanie Dudy substytutem Kaczyńskiego to jak nazywanie Komorowskiego substytutem Tuska.Makiavel pisze: 3. Komorowski może powiedzieć, że nie będzie dyskutował z Dudą tak długo, jak długo Duda nie udowodni, że jest czymś więcej niż substytutem Kaczyńskiego. Jak na razie nie jest niczym więcej.
Ta "wylizana miernota" szczyci się dyplomem kupionym na Oxfordzie za 10 funtów na stronie sejmu w oficjalnej rubryce. Jasne, zdobył tam tytuł odpowiadający naszemu licencjatowi, ale chlubienie się takim dodatkiem trochę kłuje w oczy. Z całym szacunkiem, ale tytuł doktora prawa jednak robi większe wrażenie niż Bachelor na Oxfordzie. A to, że został uznany jednym z czołowych światowych intelektualistów o niczym nie świadczy, podobnie jak przy wyborze Tuska do Rady Europejskiej czy Rostowskiego jako jednego z najlepszych ministrów finansów. Znajomi sobie pomagająMakiavel pisze: 5. Ta "wylizana miernota" gdy była szefem MSZ uznawana była za jednego z najlepszych ministrów spraw zagranicznych w UE, znalazła się na liście czołowych światowych intelektualistów, jest współautorem koncepcji, bez której Ukraina dalej, w całości, siedziała by pod butem Rosji, jest laureatem World Press Photo i w przeciwieństwie do Dudy ma doświadczenie w MON i MSZ a także obycie w świecie. Duda ma wykształcenie i tyle.
Czy Ty właśnie napisałeś, że zwiększenie wydatków na obronę to głupota? Zwłaszcza w obliczu konfliktu nie tak daleko od naszych granic? Jeśli dobrze pamiętam, to jesteś z Wrocławia, jakiś czas temu widziałem mapę z sondażem przedstawiającym chęć obrony kraju, tzw. ściana wschodnia miała dużo większy odsetek ludzi chcących Polski bronić.Makiavel pisze: 6. Militaryzm a zwiększanie wydatków na MON do wymogów NATO to dwie różne sprawy (choć to głupota, tak czy siak).
A ten zestaw map tylko tu zostawię, polecam porównać je z mapami przedstawiającymi rozkład głosów na partie polityczne - http://www.zelaznalogika.net/takie-tam-mapki/
- Makiavel
- Juventino

Ad. 1. W 2001 roku SLD wygrywało wybory mając prawie 50% poparcia, PO miało wtedy kilkanaście. Jak myślisz, gdzie są teraz głosy sporej części ludzi, którzy wtedy wybrali SLD? Podpowiedź: Rosati, Hubner, Arłukowicz.minimav pisze:Nie zgodzę się: 15-20% głosów Komorowskiego to głosy lewicy? Tej samej, która w sondażach partyjnych ma po góra 10% (licząc zarówno SLD, Palikota jak i marginalnych Zielonych?). Poza tym, osobiście uważam PO za lewicę. Partia, która zarówno pod kątem obyczajowym jest wg nomenklatury lewicowa, jak i pod kątem gospodarczym - patrz podnoszenie podatków, rozbudowa administracji. Więc ciężko mi przyjąć stwierdzenie, że Komorowski może "zabrać lewicy głosy".Makiavel pisze: 1. W tych 40-50% Komorowskiego jest już te 15%-20%, które mógł zabrać lewicy. Przy Ogórek są ideowcy albo ludzie, którzy nie chcą głosować na Komorowskiego a prawicowe wynalazki powodują u nich nudności.
PS. Dla mnie PO była prawicowa, albo przynajmniej centroprawicowa w początkowych latach, kiedy wpływ na kształt partii miał Rokita, maksymalnie do okresu jako-takiego wpływu Gowina. Teraz już kompletnie nazywanie tej partii nawet centrową uwłacza wyborcom.Bzdura. Rozumiem, że według Ciebie korwinizm to "religia", kuce są skutecznie omotani populizmem Korwina, a tak w ogóle 80% jego wyborców nie ma jeszcze 18 lat? Polecam jakiekolwiek relacje ze spotkań z Korwinem, 90% ludzi to są osoby w trakcie/po studiach, często z własnymi biznesami.Makiavel pisze: 2. Korwinowcy to jeszcze bardziej skrajny przypadek. To o czym piszesz to raczej wyjątek potwierdzający regułę. Przecież głosowanie na Korwina to jest głosowanie "anty PO,PiS,SLD,PSL" z założenia, ideologicznie.Już wyżej wspomniano - to nie Kaczyński startuje, a Duda. Nazywanie Dudy substytutem Kaczyńskiego to jak nazywanie Komorowskiego substytutem Tuska.Makiavel pisze: 3. Komorowski może powiedzieć, że nie będzie dyskutował z Dudą tak długo, jak długo Duda nie udowodni, że jest czymś więcej niż substytutem Kaczyńskiego. Jak na razie nie jest niczym więcej.Ta "wylizana miernota" szczyci się dyplomem kupionym na Oxfordzie za 10 funtów na stronie sejmu w oficjalnej rubryce. Jasne, zdobył tam tytuł odpowiadający naszemu licencjatowi, ale chlubienie się takim dodatkiem trochę kłuje w oczy. Z całym szacunkiem, ale tytuł doktora prawa jednak robi większe wrażenie niż Bachelor na Oxfordzie. A to, że został uznany jednym z czołowych światowych intelektualistów o niczym nie świadczy, podobnie jak przy wyborze Tuska do Rady Europejskiej czy Rostowskiego jako jednego z najlepszych ministrów finansów. Znajomi sobie pomagająMakiavel pisze: 5. Ta "wylizana miernota" gdy była szefem MSZ uznawana była za jednego z najlepszych ministrów spraw zagranicznych w UE, znalazła się na liście czołowych światowych intelektualistów, jest współautorem koncepcji, bez której Ukraina dalej, w całości, siedziała by pod butem Rosji, jest laureatem World Press Photo i w przeciwieństwie do Dudy ma doświadczenie w MON i MSZ a także obycie w świecie. Duda ma wykształcenie i tyle.
Czy Ty właśnie napisałeś, że zwiększenie wydatków na obronę to głupota? Zwłaszcza w obliczu konfliktu nie tak daleko od naszych granic? Jeśli dobrze pamiętam, to jesteś z Wrocławia, jakiś czas temu widziałem mapę z sondażem przedstawiającym chęć obrony kraju, tzw. ściana wschodnia miała dużo większy odsetek ludzi chcących Polski bronić.Makiavel pisze: 6. Militaryzm a zwiększanie wydatków na MON do wymogów NATO to dwie różne sprawy (choć to głupota, tak czy siak).
A ten zestaw map tylko tu zostawię, polecam porównać je z mapami przedstawiającymi rozkład głosów na partie polityczne - http://www.zelaznalogika.net/takie-tam-mapki/
Ad 2. Wiesz co, ja byłem na paru spotkaniach, gdzie występował profesor mówiący o konieczności powrotu do parytetu złota, który definitywnie upadł wraz z systemem z Bretton Woods, więc różnie to bywa. Rzecz w tym, że ktoś kto poważnie traktuje politykę nie traktuje raczej poważnie postulatów Korwina żywcem wziętych z XVIII i XIX wiecznych tekstów ekonomicznych, od szkoły austriackiej i ewentualnie "chłopców z Chicago", innymi słowy - zaśniedziałych ekonomicznie i nie funkcjonujących nigdzie "w realu".
Ad 3. Tusk, gdy Komorowski startował w wyborach był premierem a on sam był marszałkiem pełniącym obowiązki prezydenta. Trudno nazwać go substytutem. Duda to mało znany, trzecioligowy polityk wyciągnięty na potrzeby wewnętrzne Jarosława - czystej wody substytut.
Ad 5. http://www.wprost.pl/ar/463823/Profesor ... anii/?pg=1 Lepiej nie mówić o czymś o czym nie ma się pojęcia. Gdyby ktoś dał mi okazję zrobienia "Bachelora" na Oxfordzie, Harvardzie, Yale, LSE, MIT czy paru innych uczelniach to bym nawet sekundę się nie zastanawiał i rzucił doktorat w diabły. Rozumiem, że te wszystkie pochlebne opinie o nim nic nie znaczą bo Ty, Vimes i Karowiew mówicie, że jest inaczej?
Ad 6. Znajdź sobie wydatki Rosji na obronność i porównaj ją z naszymi. Potem jeszcze zobacz ile wydali w ostatnie 10 lat i porównaj z tym, co my wydaliśmy. Potem powiedz mi ile % PKB musimy wydawać żeby zrównać się potencjałem z Rosją (tzn. nadrobić te zaległości) i spróbuj ocenić ile czasu nam zajmie takie nadrabianie. Potem poczytaj ile kosztował Greków wyścig zbrojeń z Turcją i popatrz sobie co teraz u Greków słychać. Naszą JEDYNĄ szansą i gwarancją bezpieczeństwa są sojusze UE i NATO. Bez tego obronimy się przed napadem jakiegoś afrykańskiego plemienia, Andory, Dżibuti co najwyżej Białorusi. Rosji - nie w tym stuleciu. Pieniądze trzeba wydawać na polską naukę, na to, co zapewni nam konkurencyjność gospodarczą a nie na wojsko, którego i tak nikt się nie przestraszy.
- Karowiew
- Juventino

Proszę wytłumacz mi, o co chodzi w tym podpunkcie. Szczerze, zgubiłem wątek i nie rozumiem argumentacji.Makiavel pisze: 2. Korwinowcy to jeszcze bardziej skrajny przypadek. To o czym piszesz to raczej wyjątek potwierdzający regułę. Przecież głosowanie na Korwina to jest głosowanie "anty PO,PiS,SLD,PSL" z założenia, ideologicznie.
Makiavelu, powiedz mi też, czemu ty nieustannie cytujesz całą wypowiedź danego użytkownika, która znajduje się bezpośrednio nad twoim postem?
EDIT: senor Zorro, czyli pan Lis, propagandysta podający się za dziennikarza, znowu w akcji: http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... aid=114ae0
"(…) mówmy o przykrych rzeczach, ale… eee… musi… przejście na emeryturę musi być na tyle późne, że oczekiwany przeciętny oczywiście, oczekiwana przeciętna długość życia nie była bardzo długa" - Jacek Rostowski
- zbysioJuve
- Juventino

Też to zauważyłem już jakiś czas temu. Kiepsko się to czyta. Widocznie kolega nie uważał na informatyce i musi się trochę podszkolić, ja mogłem po zawodówce i to i jemu na pewno się uda. Do dzieła Makiavelu!Karowiew pisze:Makiavelu, powiedz mi też, czemu ty nieustannie cytujesz całą wypowiedź danego użytkownika, która znajduje się bezpośrednio nad twoim postem?