Polityka

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
Makiavel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 20 marca 2015, 23:32

Masz racje, że faktyczną władze ma premier i, jeśli jest silny jak Tusk czy Kaczyński, to idziemy w kierunku ustroju kanclerskiego. Ale silny, aktywny prezydent, który pochodzi z ugrupowania rządzącego może pchnąć nas w kierunku semi-prezydenckiego. Ale to nie ważne. Inna sprawa jest istotna. Prezydent to głowa państwa. Spotyka się z innymi głowami państw, ma silne umocowanie wynikające z mandatu wyborczego. Przez 5 lat jest właściwie nieodwoływalny, za granicą stanowi wizytówkę Polski.

Prezydent musi być osobą odpowiedzialną, Kukiz tego warunku nie spełnia. Nie mam jakoś serca dla folkloru politycznego. Choć rozumiem Twój ból, bo faktycznie nie ma na kogo głosować i to jest dramat. Dla mnie start Kalisza był ostatnią nadzieją na oddanie głosu bez wyrzutów sumienia. Ogórek - wolałem, jak milczała. Komorowski - wstyd. Duda to figurant, na pslowską mafię nie głosuje nigdy. Zostaje piosenkarz, ochroniarz, podstarzały ekscentryk, osoba zawdzięczająca karierę zmianie płci (to wersja uładzona), pani z którą łączy mnie tylko jedna rzecz i nieco młodszy ekscentryk. Btw startuje Leszek Bubel? Zawsze miał fajne spoty wyborcze :-)

Wiesz, mnie to tłumaczenie o wypadku Millera nie przekonuje. Jest tak wiarygodne, jak tłumaczenie Kazika, że piosenka "DD" jest o jakimś tam niemieckim naziście. Jeśli mowa jest o wsadzeniu w helikoptery i o tym, że nie wrócą to jest to sugestia "ostatecznego rozwiązania". Zresztą wcześniej jest o waleniu do nich z kałacha, więc wszystko się zgadza. Jak to powiedział przyzwoity Marek Jurek bagatelizując działania swojego idola "Pinochet zabijał właściwie tylko komunistów i ich rodziny". To jednak bardziej pasuje, szczególnie, że Kukiz lubi się z ONR i MW.

A jak już jesteśmy przy Kukizie i od razu

oraz powód, dla którego nie zagłosuje na niego ;-)

Karowiew

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 marca 2015, 08:59

Szczerze Vimesie, to moje wątpliwości tylko ten wywiad zwiększył:
artysta pisze: Platforma Obywatelska …. Cóż. Szczerze żałuję ale… i tu sumienie mam czyste. .
Aha. Ma czyste sumienie, że gardłował za tym, żeby rządy objęła najgorsza, najbardziej umaczana ekipa w historii III RP. Brawo!
Byłem bowiem jednym z współtwórców postulatu PO zmiany ordynacji wyborczej na jednomandatową. Uważałem i do dziś uważam, ze jest to warunek sine qua non rozwalenia magdalenkowego układu i szansy na zmartwychwstanie Rzeczpospolitej.

Czyli dzięki wsparciu PO chciał rozwalić układ magdalenkowy. Aha. Przy pomocy partii, która wywodzi się wprost z Unii Wolności, a więc jest dzieckiem tegoż układu, chciał układ ten rozwalić.

Jestem również ciekawy, jak te JOW-y mają rozwalić układ magdalenkowy?
artysta pisze: Byłem bowiem jednym z współtwórców postulatu PO zmiany ordynacji wyborczej na jednomandatową. Uważałem i do dziś uważam, ze jest to warunek sine qua non rozwalenia magdalenkowego układu i szansy na zmartwychwstanie Rzeczpospolitej. Jest jeszcze druga droga- trotyl i rewolucja ale to ostateczność i raczej a wykonalne. .
Wychodzi na to, że popierał PO wyłącznie z powodu JOW-ów. To przypomnę jego partyjniacki tekst:
– Popieram centroprawicę, a taką partią jest Platforma Obywatelska – mówi Paweł K.. – Jestem związany z Platformą od lat. W tej kampanii, oczywiście, mogę zagrać
Paweł Kukiz błędy popełniał, ale potrafił się do nich przyznać, przeprosić i przynajmniej próbować naprawić jeżeli było to możliwe. Jeżeli o mnie chodzi to jego wyjaśnienia są dla mnie wystarczające, a czy przekonują Ciebie to osądź sam.
Na razie to wyczytałem, że żałuje popierania PO, ale dalej twierdzi, że ma "czyste sumienie". :-D

"(…) mówmy o przykrych rzeczach, ale… eee… musi… przejście na emeryturę musi być na tyle późne, że oczekiwany przeciętny oczywiście, oczekiwana przeciętna długość życia nie była bardzo długa" - Jacek Rostowski
Railis

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 marca 2015, 10:37

Nie jestem ekspetrem, więc czy ktoś mi wytłumaczy dlaczego poseł PiS został "odłączony" podczas przedstawiania swojego wniosku?

Nie padały z ust obraźliwe słowa, ani nic w tym stylu. Dlaczego?

Makiavel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 marca 2015, 11:48

Railis pisze:Nie jestem ekspetrem, więc czy ktoś mi wytłumaczy dlaczego poseł PiS został "odłączony" podczas przedstawiania swojego wniosku?

Nie padały z ust obraźliwe słowa, ani nic w tym stylu. Dlaczego?
Z prostej przyczyny. W Sejmie obowiązują pewne procedury i nie jest to Speakers' Corner w londyńskim Hyde Parku. Poseł miał zgłosić wniosek i go uzasadnić, do tego czasu miał głos. Potem wykroczył poza formułę swojego wystąpienia, więc głos mu odebrano. Takie pytania może stawiać gdy będzie odpowiednia debata sejmowa albo czas na inne, swobodne wystąpienia poselskie, ewentualnie na swojej konferencji prasowej. Gdyby mównica sejmowa miała być miejscem do tego, że każdy wychodzi i mówi kiedy chce co chce to Sejm w życiu nie uchwaliłby ani jednej ustawy.
Ma czyste sumienie, że gardłował za tym, żeby rządy objęła najgorsza, najbardziej umaczana ekipa w historii III RP. Brawo!

Obsesja PO... Właśnie przez takie wypowiedzi, rodem z Naszego Dziennika czy innej tuby propagandowej muszę tutaj występować jako adwokat PO.

Karowiew

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 marca 2015, 12:06

adwokat PO pisze: Obsesja PO... Właśnie przez takie wypowiedzi, rodem z Naszego Dziennika czy innej tuby propagandowej muszę tutaj występować jako adwokat PO.
Doceniamy twój trud i współczujemy dźwigać to ciężkie brzemię, które wziąłeś na siebie, żeby bronić czegoś, czego się obronić już nie da. Z drugiej strony, jaka partia, taki adwokat :wink:

"(…) mówmy o przykrych rzeczach, ale… eee… musi… przejście na emeryturę musi być na tyle późne, że oczekiwany przeciętny oczywiście, oczekiwana przeciętna długość życia nie była bardzo długa" - Jacek Rostowski
Makiavel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 marca 2015, 12:30

Karowiew pisze:
adwokat PO pisze: Obsesja PO... Właśnie przez takie wypowiedzi, rodem z Naszego Dziennika czy innej tuby propagandowej muszę tutaj występować jako adwokat PO.
Doceniamy twój trud i współczujemy dźwigać to ciężkie brzemię, które wziąłeś na siebie, żeby bronić czegoś, czego się obronić już nie da. Z drugiej strony, jaka partia, taki adwokat :wink:
Przed tak absurdalnymi ocenami jak Twoja daje radę wybronić tą partię łatwo. Wystarczy porównać wyniki gospodarcze Polski z ostatnich 8 lat do sąsiadów a w sprawie afer i kompromitacji przypomnieć krótką kadencję PiS.

Smok-u

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Nieprzeczytany post 21 marca 2015, 12:59

Ciekawe czy jest chociaż jedna osoba na tym forum, która stwierdzi, że faktycznie obroniłeś PO. :wink:

Karowiew

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 marca 2015, 13:45

Makiavel pisze: Przed tak absurdalnymi ocenami jak Twoja daje radę wybronićpartię łatwo. Wystarczy porównać wyniki gospodarcze Polski z ostatnich 8 lat do sąsiadów a w sprawie afer i kompromitacji przypomnieć krótką kadencję PiS.
Któż to daje radę wybronić? Dalej adwokacie, wymieniaj te afery i kompromitacje, chętnie poczytam ile ich było :-D

EDIT: http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju, ... 25758.html
Nabino była jedyną firmą, która przystąpiła do przetargu na system informatyczny do podliczania wyników w ubiegłorocznych wyborach samorządowych. System informatyczny zawiódł - komisje miały problem z obliczaniem wyników w systemie i sporządzaniem protokołów z głosowania. PKW zdecydowała o ręcznym sumowaniu głosów i sporządzaniu protokołów. W związku z tym wyniki wyborów zostały podane tydzień po wyborach. Zamieszanie doprowadziło m.in. do rezygnacji niemal wszystkich sędziów tworzących poprzedni skład PKW.

Kupa śmiechu ten kraj :lol:

Railis

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 marca 2015, 14:01

Karowiew pisze:
Nabino była jedyną firmą, która przystąpiła do przetargu na system informatyczny do podliczania wyników w ubiegłorocznych wyborach samorządowych. System informatyczny zawiódł - komisje miały problem z obliczaniem wyników w systemie i sporządzaniem protokołów z głosowania. PKW zdecydowała o ręcznym sumowaniu głosów i sporządzaniu protokołów. W związku z tym wyniki wyborów zostały podane tydzień po wyborach. Zamieszanie doprowadziło m.in. do rezygnacji niemal wszystkich sędziów tworzących poprzedni skład PKW.

Kupa śmiechu ten kraj :lol:
I niech mi ktoś powie, że na oba z tych systemów był rozpisany przetarg, to go zabije śmiechem. Jestem w stanie sobie rękę odciąć, że to jakaś forma nepotyzmu. ;)

gregor_g4

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 marca 2015, 20:49

Makiavel pisze: Wystarczy porównać wyniki gospodarcze Polski z ostatnich 8 lat do sąsiadów a w sprawie afer i kompromitacji przypomnieć krótką kadencję PiS.
Masz wyprany do reszty mózg... Albo Ci Twoi wielcy doktorzy, profesorzy, którzy to na wykładach mówili Ci o tym i tamtym, to tak naprawde Tomasz Lis i Monika Olejnik. Inaczej nie mogę tego wytłumaczyć.
Spróbuj choć raz spojrzeć obiektywnie. Media za czasów PIS były przeciwne władzy, tylko czekały na jej potknięcie lub wpadke. Gdyby takie rzeczy jak obecnie wyprawia Komorowski przytrafiały się ŚP Lechowi Kaczyńskiemu, albo jego bratu to media trąbiły by o tym non stop. Jednak, że jest im to nie na ręke, to nie wspominają o tym. Najważniejsze tematy dotyczące losów tego kraju są tuszowane przez małoważne gówna którymi zapychają głowy ludzi podczas fucktów TVN i innych programów "informacyjnych". Chciałbym, żeby media były obiektywne w tym co nam podają do informacji, ale gdy są na garnuszku partii rządzącej to jest im to nie na rękę.
Nie popieram, ani nie popierałem PIS. Pamiętam, jak wygrali wybory - przeklinaliśmy ich razem ze znajomymi. PO to miała być partia która odmieni ten kraj, ale niestety zawiodła zaufanie ogromnej liczby ludzi. Teraz szykuje się na 2 turę wyborów. Nie pójdę tam zagłosować na PIS, pójdę głosować przeciwko PO....

Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 marca 2015, 22:20

Proszę bardzo, a nie mówiłem, że Platforma próbując wykorzystać hak ze SKOK-ami przeciwko PiS dźgnęła się tym hakiem we własne oko: http://niezalezna.pl/65322-klamstwo-obn ... z-wolomina. Prezydent Komorowski może się wypierać jak żaba błota, ale w gazetce wydawanej przez SKOK Wołomin jest jego wspólne zdjęcie z WSI-owymi aferzystami.

Obrazek
Makiavel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 marca 2015, 22:30

Karowiew pisze:
Makiavel pisze: Przed tak absurdalnymi ocenami jak Twoja daje radę wybronićpartię łatwo. Wystarczy porównać wyniki gospodarcze Polski z ostatnich 8 lat do sąsiadów a w sprawie afer i kompromitacji przypomnieć krótką kadencję PiS.
Któż to daje radę wybronić? Dalej adwokacie, wymieniaj te afery i kompromitacje, chętnie poczytam ile ich było :-D

Taśmy Beger, korupcja w Ministerstwie Sportu, Blida, Agent Tomek i CBA (uwodzenie Sawickiej, Marczuk-Pazury, szukanie haków na Kwaśniewskich), afera gruntowa, żona Hofmana w KGHM , wpisanie na listę leków refundowanych ivabradyny w chwilę po spotkaniu Piechy z przedstawicielem jej producenta w restauracji, wyczyny Ziobry: m.in. oskarżenie Garlickiego o zabójstwo i metody przesłuchań w jego sprawie porównane przez sędziego do metod używanych w czasach stalinizmu, upolitycznienie prokuratury, bezprecedensowa w polskiej historii prokuratury degradacja z prokuratury krajowej na prokuratora rejonowego kobiety, która oblała go na egzaminie aplikanckim w Krakowie (wypadło mi nazwisko, chyba Wilkosz-Śliwa), ujawnienie danych osób współpracujących z wywiadem, co naraziło ich na niebezpieczeństwo, zagrażało polskim misjom zagranicznym i kosztowało Skarb Państwa już całkiem pokaźną kwotę po przegranych procesach.

http://forum.gazetalubuska.pl/pis-parti ... ow-t51429/ tu też jest tego trochę (szczególnie istotne jest kłamstwo, które najprawdopodobniej pozwoliło wygrać wybory parlamentarne "jeśli brat zostanie prezydentem, ja nie zostanę premierem".

Do tego dochodzi mianowanie na szefa Narodowego Banku Polskiego człowieka bez kompetencji, uczynienie Leppera v-ce premierem, stawanie na baczność przez Rydzykiem i wysyłanie mu rządowych limuzyn oraz sporo spraw opisanych tutaj (choć są tu też głupoty i insynuacje, ale warto poczytać): http://www.4lomza.pl/forum/read.php?f=1 ... 5&t=250965

To dorobek dwóch lat ich rządów. Warto przypomnieć, że szef CBA i agent Tomek zostali posłami PiS co wiele mówi o tym, jak "niezależne" były służby specjalne. Zresztą po okresie rządzenia też nie pozwalali o sobie zapomnieć: a to pijana Kruk w Sejmie, a to pijani posłowie rozbijający meleksy na Cyprze, a to dziwne pożyczki Hofmana, a to słynny wypad do Madrytu.

PO można krytykować za bardzo wiele rzeczy: za zaniechania, niespełnione obietnice, za złe decyzje personalne i merytoryczne, ma też swoje afery. Niestety, nie odbiega in minus od swoich poprzedników (od PiS, odbiega in plus) w tej ostatniej kwestii a jej rządy, w bardzo trudnym okresie, były przyzwoite pod względem gospodarczym i budowania pozycji Polski, czego nie można powiedzieć o przejadającym okres prosperity PiS, z jego wojenkami i tupaniem nóżkami.

Popieranie PO, jako główny zarzut wobec Kukiza brzmi więc groteskowo.

@ gregor g4 Mógłbym się zniżyć do Twojego poziomu i ubliżyć Ci, ale tego nie zrobię. Znajdź sobie w Internecie dane dotyczące skumulowanego wzrostu gospodarczego w UE w latach 2007-2014, czyli akurat rządy PO. Również polecam dane dotyczące wzrostu wydajności pracy w tym czasie. Porównaj to z analogicznymi statystykami PiS. Potem polecam refleksje nad własnym mózgiem.
Ostatnio zmieniony 21 marca 2015, 22:59 przez Makiavel, łącznie zmieniany 3 razy.

Makiavel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 marca 2015, 22:45

do usunięcia

zbysioJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 marca 2015, 23:30

Tak się jednak składa, że jednak za rządów PiS-u próbowano jakoś walczyć z np. z korupcją, z nieuczciwym osobami i mi się wydaje, że po prostu było lepiej. Po prostu próbowano coś robić. A teraz co się dzieje? Można powiedzieć, że każdy niczego się nie boi bo i tak będzie bezkarny. Czy to np. lekarze, policjanci, urzędnicy, prokuratorzy nawet takie osoby co sprawują wysoką władzę, ostatnio była jakaś afera z prezydentem Gdańska oni i tak wiedzą, że nawet w przypadku większych błędów czy zaniedbań włos im z głowy nie spadnie i nie stracą swoich stanowisk a co najwyżej zostaną przeniesieni na inne stanowisko. Można powiedzieć, że co by się złego nie działo to i tak każdy jest bezkarny bo wie, że wszystko i tak zostanie zamiecione pod dywan. I nic z tym nie jest w ogóle robione a powinno bo przecież rządy sprawuje koalicja, która ma większość i coś powinna z tym robić, jednym słowem ukrócać te wszystkie afery a nie tylko zamiatać pod dywan i mówić, że wszystko jest w jak najlepszym porządku.

gregor_g4

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 marca 2015, 00:51

Makiavel pisze: @ gregor g4 Mógłbym się zniżyć do Twojego poziomu i ubliżyć Ci, ale tego nie zrobię. Znajdź sobie w Internecie dane dotyczące skumulowanego wzrostu gospodarczego w UE w latach 2007-2014, czyli akurat rządy PO. Również polecam dane dotyczące wzrostu wydajności pracy w tym czasie. Porównaj to z analogicznymi statystykami PiS. Potem polecam refleksje nad własnym mózgiem.
Nigdzie Ci nie ubliżyłem. To po pierwsze. Nie muszę szukać danych, bo akurat wzrost w krajach UE w tym okresie o czym doskonale wiesz, jest zależny od kryzysu. Dobrze też wiesz, że polski rząd nie zrobił nic by kryzysowi przeciwdziałać, bo nie miał pojęcia jak się za to zabrać, co później okazło się najlepszym posunięciem.
Jeśli już chcesz być taki skrupulatny w porównywaniu PIS i PO, to proszę Cię rób to obiektywnie, a nie tak jak masowe media - wybierają to co im pasuje, by pokazać ludziom, że niby jest dobrze.
Tak samo zrobiłeś Ty, ciekawe tylko czemu np nie pokazałeś tego jak wyglądał dług międzynarodowy Polski, za czasów ww partii. Bo PO Wypadło by blado?

ODPOWIEDZ