Premier League
- mcsqrczybyk
- Juventino
Takie coś znalazłem na http://www.realmadryt.pl/index.php?co=a ... i&id=57201Kluby Premier League za każdy sezon pokazywania ligi na Wyspach Brytyjskich będą dostawać po 2,3 miliarda euro. W następnym roku negocjowane będą pakiety dla zagranicznych stacji i ich wartość także ma podskoczyć. Anglicy szacują, że w podanym okresie najsłabsze organizacje będą osiągać przychody z tego tytułu na poziomie 130 milionów euro, czyli niewiele mniej od tego, co obecnie dostają Real i Barcelona, a najlepsi otrzymają ponad 200 milionów euro. Podział odbywa się w następujący sposób: 50% do równego podziału, 25% dzielone według postawy sportowej, a 25% według oglądalności.
Juventus na nowych prawach ma zarabiać ok. 122,8 mln euro - http://www.espnfc.com/italian-serie-a/s ... ights-deal
W ogóle, to polecam ten wątek - http://forums.bigsoccer.com/threads/ser ... s.2008607/
- SKAr7
- Juventino
Są robione wyliczenia ile dziś kosztowałby np. Buffon, ile ówczesnych euro to dzisiejsze euro. Chyba pierwsze za to się zabrało France Football w 2010 roku, dziś tego jest masa. Jak sobie wpiszesz "inflation adjusted transfer fees", to znajdziesz choćby: http://www.football-times.net/?p=459zahor pisze: Swoja droga czy ktos juz zajal sie badaniem zjawiska inflacji w pilce noznej?
Zizou na drugim miejscu.
- Juvefanatp
- Juventino
- Podziekował: 1 raz
Gdzieś mi taka informacja się przewinęła, ale to co podał mcsqrczybyk wydaje się odpowiadać prawdzie.Maly pisze:A wiesz może kto zgarnie do kieszeni pozostałe 30% skoro piszesz tylko o 40?
Teraz nawet kluby nie grające w LM, będą miały większe przychody od nas! Mnie to trochę dołuje i przeraża zarazem.
- AdiJuve
- Juventino
- Podziekował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
No znowu nie przesadzajmy, będą miały większe wpływy ale tylko z praw ligowych i to nie dużo, z innych to jednak źródeł jeszcze Juve jednak góruje nad ponad połową ligi:)Juvefanatp pisze:Gdzieś mi taka informacja się przewinęła, ale to co podał mcsqrczybyk wydaje się odpowiadać prawdzie.Maly pisze:A wiesz może kto zgarnie do kieszeni pozostałe 30% skoro piszesz tylko o 40?
Teraz nawet kluby nie grające w LM, będą miały większe przychody od nas! Mnie to trochę dołuje i przeraża zarazem.
Ja kiedyś widziałem zestawienie względem wartości złota, nie wiem czy prawdziwe bo się na tym za bardzo nie znam,ale tam było,że jakby patrzeć względem złota to żeby pobić transfer Zizou trzeba w tej chwili wydać +/- 300 baniek.
- zahor
- Juventino
Nie, nie, nie. Mi chodzi o cos innego. To o czym Ty piszesz to inflacja, ze tak powiem, normalna, wskazujaca o ile wzrosly ceny towarow czy uslug w danym kraju w ciagu roku. W umiarkowanie cywilizowanych krajach nie przekracza ona z reguly 5%. Mi natomiast chodzi o sredni wzrost cen w pilce noznej, ktory to postepuje znacznie szybciej. Jezeli za kilogram chleba placil sie w danym kraju, dajmy na to, 1,5 raza wiecej niz X lat temu, a za pilkarza o danej charakterystyce, w danym wieku, o danych umiejetnosciach 2,5 raza wiecej, to warto moim zdaniem ta "pilkarska" inflacje od tej normalnej oddzielic. Moje pytanie - czy ktos juz to zrobil?SKAr7 pisze: Są robione wyliczenia ile dziś kosztowałby np. Buffon, ile ówczesnych euro to dzisiejsze euro. Chyba pierwsze za to się zabrało France Football w 2010 roku, dziś tego jest masa. Jak sobie wpiszesz "inflation adjusted transfer fees", to znajdziesz choćby: http://www.football-times.net/?p=459
Optymalne (ale i niewykonalne) byloby moim zdaniem porowananie kwoty transferu do calkowitej wartosci rynku futbolowego na swiecie. W pilce noznej krazy obecnie znacznie wiecej pieniedzy niz jeszcze 10 lat temu, stad nawet po uwzglednieniu inflacji milion milionowi nierowny.AdiJuve pisze: Ja kiedyś widziałem zestawienie względem wartości złota, nie wiem czy prawdziwe bo się na tym za bardzo nie znam,ale tam było,że jakby patrzeć względem złota to żeby pobić transfer Zizou trzeba w tej chwili wydać +/- 300 baniek.
- Maly
- Juventino
- Podziekował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
raczej sam to wyliczyłeś - dostawali 3mld, będą dostawali 5 więc palnąłeś że to wzrost o 40% podczas gdy realnie wzrost wynosi ok 70Juvefanatp pisze:Gdzieś mi taka informacja się przewinęłaMaly pisze:A wiesz może kto zgarnie do kieszeni pozostałe 30% skoro piszesz tylko o 40?
@zahor: wydaje mi się, że nie ma tu stałego procentu co roku a wzrost jest uzależniony od nowych praw TV, zwiększenia kasy w LM i tym podobnych czynników/przychodów, które są okresowe a nie co rok, przykładowo kluby PL dostanie więcej kasy za TV więc automatycznie będą mogły podbić ceny transferów i wydatki na kontrakty, przy obecnej umowie natomiast takie coś by nie przeszło bo przeszkadza w tym chociażby od niedawna FFP, obawiam się więc, że jest to niepoliczalne a dokładniej nie wiem jak sobie wyobrażasz policzenie takiego czegoś...
przykładowo jeśli równowartością Zizu był ówczesny dochód z praw TV i reklam na koszulkach (Realu) to jego wartość "dziś" widziałbyś jako dzisiejsze dochody Realu w tych materiach? albo niekoniecznie Realu tylko klubu z tej samej pozycji Forbesa czy coś?
Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę.
magica Juve vinci
A nie mówiłem?
magica Juve vinci
A nie mówiłem?
- MCL
- Juventino
@zahor nie trzeba być geniuszem, żeby stwierdzić, że przeciętny oglądacz piłki nożnej z ligi Hiszpańskiej zna dwa zespoły, ewentualnie tym trzecim jest drugi zespół z Madrytu. We Włoszech natomiast mamy wiele rozpoznawalnych marek - na czele z Juve, Milanem, Interem, Romą, Lazio, kontrowersyjne Napoli... co potwierdzają dane ze sprzedaży praw transmisji - w serie A to się ładnie rozkłada, natomiast w La Liga trzeci zespół traci do drugiego gruby hajs.
http://mclpl.blogspot.com <-- Opowiadania, recenzje i inne ciekawe teksty 

- zippo01
- Juventino
Nie przesadzajmy ale Valencia, Sevilla, Villareal, Atletico Madryt nie licząc Barcelony i Realu. Wymieniłem Ci te zespoły a ligę Hiszpańską oglądam raz na jakiś czas w skrótach na nc+. Więc nie bądźcie aż tak nieobiektywni. Tak wiem, co oni ostatnio osiągnęli w Europie? Poza Barcelona i Realem to nic wielkiego, no jeszcze ostatni wybryk Atletico, ale to samo się tyczy Włoskich ekip.MCL pisze:@zahor nie trzeba być geniuszem, żeby stwierdzić, że przeciętny oglądacz piłki nożnej z ligi Hiszpańskiej zna dwa zespoły, ewentualnie tym trzecim jest drugi zespół z Madrytu. We Włoszech natomiast mamy wiele rozpoznawalnych marek - na czele z Juve, Milanem, Interem, Romą, Lazio, kontrowersyjne Napoli... co potwierdzają dane ze sprzedaży praw transmisji - w serie A to się ładnie rozkłada, natomiast w La Liga trzeci zespół traci do drugiego gruby hajs.
- zahor
- Juventino
Ano właśnie tego nie wiem. Wiem tylko tyle, że jeżeli weźmie się ówczesną cenę w euro i uwzględni inflację, czyli czynnik obrazujący jak w Hiszpanii w tym czasie zmieniły się ceny żywności, mebli czy papieru toaletowego, a nie piłkarzy, to nie będzie to do końca miarodajne, bo ceny w piłce nożnej rosły szybciej. Stąd moje pytanie czy jakaś mądra głowa podjęła się zaproponowania jakiegoś dokładniejszego modelu.Maly pisze: przykładowo jeśli równowartością Zizu był ówczesny dochód z praw TV i reklam na koszulkach (Realu) to jego wartość "dziś" widziałbyś jako dzisiejsze dochody Realu w tych materiach? albo niekoniecznie Realu tylko klubu z tej samej pozycji Forbesa czy coś?
Fajno, udowodnij mi z łaski swojej że Lazio jest globalnie bardziej rozpoznawalną marką niż Valencia, bo dla mnie to nie jest nic oczywistego. Oczywiste za to jest dla mnie, że w wielu krajach świata Barcelona i Real razem są rozpoznawalne bardziej niż wszystkie kluby Serie A razem wzięte.MCL pisze:@zahor nie trzeba być geniuszem, żeby stwierdzić, że przeciętny oglądacz piłki nożnej z ligi Hiszpańskiej zna dwa zespoły, ewentualnie tym trzecim jest drugi zespół z Madrytu. We Włoszech natomiast mamy wiele rozpoznawalnych marek - na czele z Juve, Milanem, Interem, Romą, Lazio, kontrowersyjne Napoli... co potwierdzają dane ze sprzedaży praw transmisji - w serie A to się ładnie rozkłada, natomiast w La Liga trzeci zespół traci do drugiego gruby hajs.
- Cabrini_idol
- Juventino
Zawsze mi poprawia humor jak Manu przegrywa
i widze Barca tez a więc podwojne szczescie... Może rzeczywiscie nie ma co narzekac na Juve, jak widze problemy innych poteg, ktore graja odpowiednio ze slaba Swansea i jesszcze slabsza Malagą, które w bezposrednim pojedynku z Atalanta nie fawaortyami nie byliby.
edit: O zobaczcie CFC 1 : 1 u siebie z jakims ogorem i broni wyniku

edit: O zobaczcie CFC 1 : 1 u siebie z jakims ogorem i broni wyniku

- Maly
- Juventino
no ale jakby takie błędy popełnił sędzia w lidze włoskiej to by go tydzień linczowaliCabrini_idol pisze:edit: O zobaczcie CFC 1 : 1 u siebie z jakims ogorem i broni wyniku
magica Juve vinci
A nie mówiłem?
magica Juve vinci
A nie mówiłem?
- Maly
- Juventino
http://www.footballtradedirectory.com/n ... -year.htmlPremier League leaders Chelsea agree £40m a year shirt deal with Japanese tyre deal
Jeep wygląda jak krewny z Chełma...
magica Juve vinci
A nie mówiłem?
magica Juve vinci
A nie mówiłem?
- Maly
- Juventino
chyba nikt się nie interesuje PL więc 3 post z rzędu ode mnie...
tym razem wpadło mi w oczy porównanie gry zespołów do filmów
ciekawe jak takie zestawienie wyglądałoby w przypadku Serie A
tym razem wpadło mi w oczy porównanie gry zespołów do filmów
http://metro.co.uk/2015/03/05/from-the- ... 1/?ito=v-bChelsea –The Untouchables
Manchester United – The Hangover Part 2
ciekawe jak takie zestawienie wyglądałoby w przypadku Serie A

magica Juve vinci
A nie mówiłem?
magica Juve vinci
A nie mówiłem?
- Cabrini_idol
- Juventino
http://www.juvenews.eu/notizie/in-primo ... rrenza-psg
Di Maria poprosil swojego agneta aby ten zaczął szukać mu nowego klubu.
Marzenie..gdyby nie te zarobki .. Chociaz po nieoczekiwanym wygraniu LM przez nas
Di Maria poprosil swojego agneta aby ten zaczął szukać mu nowego klubu.
Marzenie..gdyby nie te zarobki .. Chociaz po nieoczekiwanym wygraniu LM przez nas