fantasy
- Del Przemek
- Juventino
Pięcioksiąg Cadderly'ego :
- Kantyczka, Mroki Puszczy, Nocne Maski, Zdobyta Forteca, Klątwa Chaosu.
Trylogia Doliny Lodowego Wichru :
- Kryształowy Relikt, Strumienie Srebra, Klejnot Halflinga.
Cykl Harfiarze :
- Cień Elfa, Zawoalowany Smok, Magiczny Ogień, Morze Piasków, Korona Ognia.
Trylogia Awatarów :
- Cienista Dolina, Tantras.
oraz :
- Krainy Magii, Krainy Podmroku, Wrota Baldura II, Dziedzictwo, Splątane Sieci, Córka Mrocznego Elfa, Morczne Oblężenie, Bezgwiezdna Noc.
To wszystko to Zapomnieane Krainy. Na ich podstawie powstawały takie gry jak: Baldur's Gate, Icewind Dale i Neverwinter Nights. Gorąco polecam.
- Kantyczka, Mroki Puszczy, Nocne Maski, Zdobyta Forteca, Klątwa Chaosu.
Trylogia Doliny Lodowego Wichru :
- Kryształowy Relikt, Strumienie Srebra, Klejnot Halflinga.
Cykl Harfiarze :
- Cień Elfa, Zawoalowany Smok, Magiczny Ogień, Morze Piasków, Korona Ognia.
Trylogia Awatarów :
- Cienista Dolina, Tantras.
oraz :
- Krainy Magii, Krainy Podmroku, Wrota Baldura II, Dziedzictwo, Splątane Sieci, Córka Mrocznego Elfa, Morczne Oblężenie, Bezgwiezdna Noc.
To wszystko to Zapomnieane Krainy. Na ich podstawie powstawały takie gry jak: Baldur's Gate, Icewind Dale i Neverwinter Nights. Gorąco polecam.
- OskarG
- Juventino
Czyli poprostu Forgottem realms 

Oraz cie poprawie
Forgotten Realms
Według Cykli :
Pięcioksiąg Cadderly'ego -- Zdobyta Forteca - Klątwa Chaosu
Dylogia Shandril -- Magiczny Ogień - Korona Ognia
Trylogia Mrocznego Elfa -- Ojczyzna - Wygnanie - Nowy Dom
Trylogia Doliny Lodowego Wichru -- Kryształowy Relikt - Strumienie Srebra - Klejnot Halflinga
Tetralogia Dziedzictwo Mrocznego Elfa -- Dziedzictwo - Bezgwiezdna Noc - Mroczne Oblężenie - Droga do Świtu
Trylogia Awatarów -- Cienista Dolina - Tantras - Waterdeep
Saga Cormyru -- Cormyr - Poza wysoką drogą - Śmierć Smoka
Pieśni i Miecze -- Cień Elfa - wydanie II - Pieśń Elfa
Srebrne Cienie
Trylogia Kamienia Poszukiwacza-- Lazurowe Więzy - Ostroga Wywerna - Pieśń Sauriali
Cykl Wrót Baldura --- Wrota Baldura - Wrota Baldura 2 - Cienie Amnu - Wrota Baldura 2: Tron Bhaala
Opowieści z Krain -- Krainy Głębin: Groźba z morza - Krainy Magii - Krainy Podmroku - Krainy Chwały
Ścieżki Mroku -- Bezgłośna Klinga -- Grzbiet Świata
Wojna Pajęczej Królowej -- Upadek - Powstanie
Sembia -- Tajemnice Sztormowego Dworu
Doradcy i Królowie -- Ogar Magów
Groźba z morza -- Wzbierająca Fala
Powrót Arcymagów -- Wezwanie
Inne: Forgotten Realms -- Morze Piasków - Zawoalowany Smok -- Dylogia Liriel -- Sadzawka Blasku
TROCHE TO Długie ale tyle tego jest
Spis według wydawcy ksiazek w Polsce - ISA - www.isa.pl

Jako że nie wymieniłes wszystkich tytułów to dodam trocheDel Przemek

Oraz cie poprawie
Forgotten Realms
Według Cykli :
Pięcioksiąg Cadderly'ego -- Zdobyta Forteca - Klątwa Chaosu
Dylogia Shandril -- Magiczny Ogień - Korona Ognia
Trylogia Mrocznego Elfa -- Ojczyzna - Wygnanie - Nowy Dom
Trylogia Doliny Lodowego Wichru -- Kryształowy Relikt - Strumienie Srebra - Klejnot Halflinga
Tetralogia Dziedzictwo Mrocznego Elfa -- Dziedzictwo - Bezgwiezdna Noc - Mroczne Oblężenie - Droga do Świtu
Trylogia Awatarów -- Cienista Dolina - Tantras - Waterdeep
Saga Cormyru -- Cormyr - Poza wysoką drogą - Śmierć Smoka
Pieśni i Miecze -- Cień Elfa - wydanie II - Pieśń Elfa
Srebrne Cienie
Trylogia Kamienia Poszukiwacza-- Lazurowe Więzy - Ostroga Wywerna - Pieśń Sauriali
Cykl Wrót Baldura --- Wrota Baldura - Wrota Baldura 2 - Cienie Amnu - Wrota Baldura 2: Tron Bhaala
Opowieści z Krain -- Krainy Głębin: Groźba z morza - Krainy Magii - Krainy Podmroku - Krainy Chwały
Ścieżki Mroku -- Bezgłośna Klinga -- Grzbiet Świata
Wojna Pajęczej Królowej -- Upadek - Powstanie
Sembia -- Tajemnice Sztormowego Dworu
Doradcy i Królowie -- Ogar Magów
Groźba z morza -- Wzbierająca Fala
Powrót Arcymagów -- Wezwanie
Inne: Forgotten Realms -- Morze Piasków - Zawoalowany Smok -- Dylogia Liriel -- Sadzawka Blasku
TROCHE TO Długie ale tyle tego jest
Spis według wydawcy ksiazek w Polsce - ISA - www.isa.pl

- Dionizos
- Juventino
To ja polecam troche mało znaną, ale bardzo fajna serie "strażnicy płomienia"- nazwa lekko durnawa, ale zawartosc niczego sobie. Oto wszystkie tytulu serii:
-Śpiacy smok
-Miecz i łańcuch
-Srebrna korona
-Dziedzic
-Wojownik żyje
Autor: Joel Rosenberg
Ksiązki sa moze troche zbyt "poprawne" politycznie, ale wciagajace.
-Śpiacy smok
-Miecz i łańcuch
-Srebrna korona
-Dziedzic
-Wojownik żyje
Autor: Joel Rosenberg
Ksiązki sa moze troche zbyt "poprawne" politycznie, ale wciagajace.
- kornknot
- Qualità Juventino
Po prostu wiecej częsci już jest diuny. Z tego co pamietam to teraz nawet sie syn F. Herberta wziął za kontynuacje sagi....Oskar8 pisze:???kornknot pisze:Panie Oskarze, ma Pan stare wiadomości, Diuny już wyszło więcej części :-D
Wytłumacz o co ci chodzi bo niechce mi sie domyslać
Jakie stare wiadomości ???
- OskarG
- Juventino
WOW NIE WIEDZIAŁEM DZIĘKI ŻE MNIE USWIADMOMIŁEŚ KURCZE.kornknot pisze:Po prostu wiecej częsci już jest diuny. Z tego co pamietam to teraz nawet sie syn F. Herberta wziął za kontynuacje sagi....Oskar8 pisze:???kornknot pisze:Panie Oskarze, ma Pan stare wiadomości, Diuny już wyszło więcej części :-D
Wytłumacz o co ci chodzi bo niechce mi sie domyslać
Jakie stare wiadomości ???
pozwole sobie zacytować siebie:P
Czytaj cała wypowiedz przynajmniej tej ksiązki która cie interesuje.Diuna - Franka Herberta - Poprostu majstersztyk według mnie jedna zlepszych książek z gatunku fantastyki jakie czytałem(A cztałem dużo)
Należ ona do fantastyki której akcja dzieje sie ileś tam tysięcy lat i jeszcze troche w przyszłości. Poprostu obowiązek dla każdego miłosnika
cały cykl składa się z 6 części
Wracając do sensownej wypowiedzi na temat Diuny
Sa jeszcze 3 dodatkowe części pod nazwą "Prelodium Diuny"(wolne tłumaczenie)
Jak powiedził kornknot autorem dodatkowych częsci jest to jego syn Brian Herbert wspólnie z Kevin J. Anderson(są oni również autorami "Legend Diuny").
"Prelodium Diuny":
Dom Atrydów (House Atreides)
Dom Harkonnenów (House Harkonnen)
Dom "Corrino" (House Corrino) nie wiem jak to sie tłumaczy(nie wiem czy jest wogóle przełozona na polski nie spotkałem jak narazie)
Jest również seria - "Legendy Diuny":
(The Butlerian Jihad)
(The Machine Crusade)
(The Battle of Corrin)-jeszcze nie wydana w angielskim nawet]
Tych 3 tytółów powyżej chyba wogóle nie ma w Polsce więc nie będe tłumaczył tytółów na Polski(bo z tytułami to jest róznie przy tłumaczeniu)
P.S ide spac jest 1:38am -wypadało by :d

- Maggie Del Piero
- Qualità Juventina
że tak powiem WOW
jesteście wielcy powaga nie spodziewał bym się takiej czytałności na forumie;). Ja to raczej gustuję w krótszych opowiadankach Pilipiuka za to śmieszne jak 150 choć to bardziej Fantastyka jak fantazy, i Kir Bułyczow czy jakoś tak to w 1 klasie czytałam też posmiać się idzie:)
Pozatym polecam gazety " Nowa Fantastyka" i "science fiction" mnie bardziej przekonuje ta druga jakoś tematyka naukowa jest mi łatwiejsza do przyswajania:) a w "NF" są świetne galerie zwłaszcze Tomka Siudmaka
serdecznie polecam:)
jesteście wielcy powaga nie spodziewał bym się takiej czytałności na forumie;). Ja to raczej gustuję w krótszych opowiadankach Pilipiuka za to śmieszne jak 150 choć to bardziej Fantastyka jak fantazy, i Kir Bułyczow czy jakoś tak to w 1 klasie czytałam też posmiać się idzie:)
Pozatym polecam gazety " Nowa Fantastyka" i "science fiction" mnie bardziej przekonuje ta druga jakoś tematyka naukowa jest mi łatwiejsza do przyswajania:) a w "NF" są świetne galerie zwłaszcze Tomka Siudmaka

Najtańszy Show na jaki stać ten utytłany w szmirze świat ....
- Manifestos
- Juventino
na poczatek, jesli chcesz sie wciagnac - polecam salvatore'a - sage drizzta, po prostu genialne:)
ale i tak, najlepsza kninge jaka czytalem fantasy (ooou a bylo tego spoooro!!) to WAMPIR Z MGIEŁ - dotyczacy ciemnej strony frealms - RAVENLOFTU. napisala go chyba golding, czytalem kilka razy, kto jeszcze nie cdzytal to goraco polecam. sa jeszcze inne knigi o ravenlofcie w tym rycerz rozy ktorego czytalem, ale nie umywaja sie do wampiira. po prostu instant classic.
a z innej beczki polecam stephena kinga - np. bastion
mhaaaaa!!!
ale i tak, najlepsza kninge jaka czytalem fantasy (ooou a bylo tego spoooro!!) to WAMPIR Z MGIEŁ - dotyczacy ciemnej strony frealms - RAVENLOFTU. napisala go chyba golding, czytalem kilka razy, kto jeszcze nie cdzytal to goraco polecam. sa jeszcze inne knigi o ravenlofcie w tym rycerz rozy ktorego czytalem, ale nie umywaja sie do wampiira. po prostu instant classic.
a z innej beczki polecam stephena kinga - np. bastion

too bad she won't live....but than again, who does
:--{======>cannibal holocaust<======}--:
- OskarG
- Juventino
PilipukMaggie Del Piero pisze:że tak powiem WOW
Pozatym polecam gazety " Nowa Fantastyka" i "science fiction" mnie bardziej przekonuje ta druga jakoś tematyka naukowa jest mi łatwiejsza do przyswajania:) a w "NF" są świetne galerie zwłaszcze Tomka Siudmakaserdecznie polecam:)

Polecam również ksiązki Andrzeja Pilipiuka -
--Kroniki Jakuba Wędrowniczka--
--Weźmiesz czarno kure ... ---
P.S Siudmak ma naprawde ładne

Jesli lubisz tego typu rysunki to polecam ci siągnąć sobie zdięcia "Luis Royo" -też są swietne.
Ostatnio zmieniony 14 lutego 2004, 01:14 przez OskarG, łącznie zmieniany 1 raz.

- Manifestos
- Juventino
ps. polecam tez gorąco władce pierscienni widzianego oczami mordoru - genialne!!!!!!!!!!!!!!!!! trylogia od drugiej strony...dla kazdego fana tolkiena po prostu mus (a widze ze fanow coraz wiecej, pewnie przez film:P). tylko nie pamietam tytulu, jak ktos bedzie chcial to sobie przypomne, pamietam ze autorem jest YESKOV.
naprawde piekne:)
naprawde piekne:)
too bad she won't live....but than again, who does