Liga Mistrzów 2014/15

Serie A, Premier League, La Liga, Bundesliga, Liga Mistrzów, a nawet Ekstraklasa!
Zablokowany
wagner

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 15 grudnia 2014, 21:06

wagner pisze: Mała zabawa w typowanko ?
Atletico Madryt - Bayer Leverkusen
Real Madryt -Schalke 04
AS Monaco -Arsenal
Borussia - Juventus
Bayern Monachium - Shachtar
FC Barcelona - Man City

Chelsea - FC Basel
FC Porto - PSG
A kto to trafił tak rewelacyjnie pary tydzien temu, a kto. :dance: Biegnę do lotto.

Kejker

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 15 grudnia 2014, 21:11

Świetne losowanie dla Juventusu, ale nie oszukujcie się, dla BVB również. Tzn. oni mogli trafić na słabszy zespół, ale na dzień dzisiejszy Stara Dama potęga nie jest, w dodatku dobrym przeciwnikiem do grania na kontrę (w tym sezonie atak pozycyjny BVB to jakaś beka). W dodatku 2 miesiące z przerwą miesięczną to mnóstwo czasu...

AdiJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy

Nieprzeczytany post 15 grudnia 2014, 21:19

evilboy pisze:Przestrzegam przed zbytnim optymizmem po losowaniu.
Wiesz akurat co my sobie tutaj piszemy to nie ma żadnego wpływu na wynik meczu, także możemy być pewni nawet wygrania LM a to żadnego wpływu na wyniki drużyny nie będzie miało :smile:
evilboy pisze:Akurat ich bardziej niż nas stać na wzmocnienia w zimowym okienku, więc nawet gdyby w drużynie nic nie zaskoczyło do końca roku, w styczniu wydadzą dużo pieniędzy na wzmocnienia.
Nie powiedziałbym,że BvB się jakoś wzmocni zimą, po pierwsze kasa
a oni jej wcale tak dużo nie mają a druga sprawa w zimowym okienku wyrwać kogoś dobrego kto nie grał w LM za rozsądną kasę to zadanie niebywale trudne:)

Makiavel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 15 grudnia 2014, 21:23

zahor pisze:
Makiavel pisze:BVB w 15 meczach ligowych i 6 w LM straciła 26 bramek, Juventus rozegrał tyle samo spotkań tracąc 10. To chyba dość obrazowo ilustruje bloki defensywne obu drużyn
Niech mnie ktoś poprawi jeżeli coś pomyliłem, ale wydaje mi się że stosunkowo niedawno miało miejsce szczególne wydarzenie - po raz pierwszy od finału LM 2013 w wyjściowej jedenastce Borussii pojawili się wszyscy czterej podstawowi obrońcy. Jeżeli dyskutujemy o tym, kto na papierze ma lepszy pierwszy skład, to nie sięgajmy po tego typu argumenty skoro piłkarze, których chcemy ze sobą porównywać, co rusz wypadali ze względu na kontuzje. Dla mnie duet Subotić-Hummels to zdecydowanie lepsza para niż jakakolwiek dwójka z Juventusu. .

To niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę, ale u nas od początku sezonu kontuzjowany jest filar obrony z ostatnich lat - Barzagli, Lichy musi grać non-stop bo kontuzje ma Caceres, na lewej alternatywą dla Evry jest zapchajdziura Padoin bo kontuzjowany jest Asamoah. Co więcej Kielon jest w tym sezonie pod formą a rezerwowy Ogbonna też miał problemy ze zdrowiem. Ostatni ranking four-four-two na 100 najlepszych grajków wskazuje Bonucciego i Kielona na lepszych miejscach niż Hummels'a. Jak mówimy o optymalnej formie to ja wolę zdecydowanie duet Barzagli - Chiellini od dowolnej dwójki z BVB. W dodatku Piszczek obniżył loty i już w obronie nie jest tak pewny, jak np. w pamiętnym dwumeczu z Realem. Zerknąłem sobie specjalnie, zanim napisałem ile bramek straciła Borussia z kim je traciła. Traciła je zarówno z klubami z czołówki, jak i z leszczami. Dlatego porównując bloki defensywne (tj. bramkarza i linie obrony) Juventus na dzisiaj wypada znacznie lepiej.

Maly

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy

Nieprzeczytany post 15 grudnia 2014, 21:28

ale panowie podstawy się kłaniają - za stratę bramek bardzo często jak nie częściej winni są pomocnicy ;] jak my mieliśmy w środku takiego przecinaka jak Melo straciliśmy w lidze 100 goli w 2 sezony... 100 goli...

Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę.

magica Juve vinci

A nie mówiłem?
zahor

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 15 grudnia 2014, 21:38

Makiavel pisze:Jak mówimy o optymalnej formie to ja wolę zdecydowanie duet Barzagli - Chiellini od dowolnej dwójki z BVB.
Twoje prawo, zapytam tylko z ciekawości gdzieś Ty się tak naoglądał cudów na kiju w wykonaniu tego duetu, że stawiasz ich zdecydowanie wyżej niż doskonalę uzupełniającą się parę Hummels-Subotić, która rok temu doprowadziła BVB do finału Ligi Mistrzów? Bo ja na dobrą sprawę nie pamiętam kiedy ostatni raz oglądałem środek obrony Juventusu składający się z tych dwóch panów. Niewykluczone że było to na początku przygody Conte w Turynie.

Co do reszty Twojej wypowiedzi, jest ona nie na temat. Przedmiotem dyskusji jest to, który zespół ma lepszą defensywę przy założeniu, że dostępni są wszyscy zawodnicy. Nie wiem co wnosi do niej argument że zdziesiątkowana obrona Juve > przetrzebiona kontuzjami formacja defensywna BVB.

evilboy

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 15 grudnia 2014, 21:58

AdiJuve pisze:
Wiesz akurat co my sobie tutaj piszemy to nie ma żadnego wpływu na wynik meczu, także możemy być pewni nawet wygrania LM a to żadnego wpływu na wyniki drużyny nie będzie miało :smile:
A to już nie mogę Was, forumowiczów, przestrezgać przed zbytnim optymizmem, żeby potem nie było płaczu, wściekłości na Marottę i tekstów "jak można było nie wygrać z Borussią"?
AdiJuve pisze:
evilboy pisze:Akurat ich bardziej niż nas stać na wzmocnienia w zimowym okienku, więc nawet gdyby w drużynie nic nie zaskoczyło do końca roku, w styczniu wydadzą dużo pieniędzy na wzmocnienia.
Nie powiedziałbym,że BvB się jakoś wzmocni zimą, po pierwsze kasa a oni jej wcale tak dużo nie mają a druga sprawa w zimowym okienku wyrwać kogoś dobrego kto nie grał w LM za rozsądną kasę to zadanie niebywale trudne:)
Jestem pewien, że mogą wydać nawet 50 mln euro, jeśli uratuje ich to przed spadkiem. Oczywiście bardziej od wzmocnień ja obawiam się tego, że się po prostu ogarną i z dnia na dzień coś zaskoczy, a oni zaczną wygrywać mecz za meczem.

"Un cavaliere non lascia mai una signora."
Alex Del Piero
pitrek

Juventino
Juventino
Podziekował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Nieprzeczytany post 15 grudnia 2014, 22:22

To już nie jest ta sama drużyna co 2 lata temu lub rok pewnie ze względu na brak Roberta i kilku kontuzjowanych graczy, aczkolwiek dalej są mocni co mówi wygrana przez nich grupa w LM. Jeszcze jest dużo czasu i tak jak mówicie może być różnie za 3 miesiące w BVB jak i u nas. Ja osobiście oceniam szanse 50/50, bardzo dużo będzie zależało od tego czy stracimy bramkę w 1 meczu u siebie co zdecydowanie trochę skomplikuje sprawę.

" Vincere non è importante è l'unica cosa che conta " :juveflag:
AdiJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy

Nieprzeczytany post 15 grudnia 2014, 22:23

evilboy pisze:
AdiJuve pisze:
Nie powiedziałbym,że BvB się jakoś wzmocni zimą, po pierwsze kasa a oni jej wcale tak dużo nie mają a druga sprawa w zimowym okienku wyrwać kogoś dobrego kto nie grał w LM za rozsądną kasę to zadanie niebywale trudne:)
Jestem pewien, że mogą wydać nawet 50 mln euro, jeśli uratuje ich to przed spadkiem. Oczywiście bardziej od wzmocnień ja obawiam się tego, że się po prostu ogarną i z dnia na dzień coś zaskoczy, a oni zaczną wygrywać mecz za meczem.
Nie wiem czy ktokolwiek bierze na poważnie możliwość spadku BvB w tym składzie, także wątpię czy będą robić transfery żeby się utrzymać bo tam nikt nawet nie bierze spadku jako realnej opcji :) W 50mln bardzo ciężko mi uwierzyć, no chyba,ze sprzedadzą Reusa, ale i tak ciężko:)

Zhx123

Dortmundczyk
Dortmundczyk
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 15 grudnia 2014, 22:31

Transferow w zime raczej nie bedzie, chyba ze jakies kosmetyczne. Z prostego powodu - Borussia ma material nad ktorym musi popracowac. mamy dobrych pilkarzy. Musi cos zatrybic. Nikt nie powie ze to sklad na 18 miejsce Bundesligi. Zreszta widac ta skrajnosc. W momencie gdy po 4 kolejkach LM zapewnilismy sobie juz awans, w rozgrywkach krajowych ten sam klub byl w strefie spadkowej. Nieprawdopodobne, jakby 2 rozne druzyny.

fazzi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz

Nieprzeczytany post 15 grudnia 2014, 22:35

evilboy pisze:
AdiJuve pisze:
A to już nie mogę Was, forumowiczów, przestrezgać przed zbytnim optymizmem, żeby potem nie było płaczu, wściekłości na Marottę i tekstów "jak można było nie wygrać z Borussią"?
Tato ale my juz jesteśmy duże chłopy, nie musisz nas przestrzegać przed niebezpieczeństwami tego świata.

Pavel Nedved pisze:"Juve ponownie jest nieprzyjemne? Mam nadzieję, nie interesuje mnie bycie miłym, tylko zwycięskim"
Adrian27th

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 4 razy

Nieprzeczytany post 15 grudnia 2014, 22:46

Zhx123 pisze:Uwielbiam te porownania. Kazdy bedzie faworyzowal swojego(bo 90% o druzynie przeciwnika ma bardzo nikle pojecie), a na koncu jakis madry napisze ze w pilce nie zawsze 2+2=4, po czym trzech innych mu przytaknie.
Normalnie dyskusja - :rotfl: . Moze parametry z Fify porownajcie poszczegolnych zawodnikow? :-D Aubameyangiem dobrze sie gra bo szybki :-D
Z całym szacunkiem kolego ale mój brat jest Borussen od dobrych 15 lat i jestem zmuszony ogladać wasze mecze.

Subotic jest po prostu mierny. Miał jeden sezon i tyle. Hummels jest swietny, ale regularnie wali babole. Jedyny który ostatnio gra to Sokratis.

@Zahor - Nie rozumiem Twojego ironizowania. Napastnicy Serie A głosuja że to wlasnie Chiellini jest najtrudniejszym przeciwnikiem z jakim przychodzi im grać. Nie jest to wirtuoz piłki ale obrońcą jest przednim. Ja zaliczam go do Top 10 na swojej pozycji. To samo Barzagli. Zdrowy i w formie jest po prostu genialnym defensorem.

"It seems today, that all You see, it's violence in movies and sex on Tv..."
"per noi altri terza stella, per voi altri terzo dito!"
Pumex pisze:Francuz (Pogba) nie ma najmniejszych szans na realną walkę o pierwszy skład.
BlackJacky

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Nieprzeczytany post 16 grudnia 2014, 00:20

Ciekawy przeciwnik. Jesli mecz bylby w srode albo za tydzien, to powiedzialbym, ze nie mamy czego szukac w LM z aktualna "forma". No ale na szczescie jest jeszcze troche czasu na... no wlasnie, na co? Transfery? Zmiana taktyki? Jakies genialne posuniecia trenera? Nie wiem...

PS.
Pamietam tamten final, jak dzis. Juve bylo faworytem, a tu bęcki. Na oslode przyjemna brama Del Piero.

PS2.
Do chlopakow z Dortmundu: nie bojcie sie, Kielon lub Bonu na pewno Wam jakas brameczke sprezentuja.

Wybierz, komu chcesz pomóc: https://www.siepomaga.pl

"Lepszy [Arturo Vidal] prosto z baru Semafor niż ta cała reszta"
Makiavel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 16 grudnia 2014, 01:27

zahor pisze:
Makiavel pisze:Jak mówimy o optymalnej formie to ja wolę zdecydowanie duet Barzagli - Chiellini od dowolnej dwójki z BVB.
Twoje prawo, zapytam tylko z ciekawości gdzieś Ty się tak naoglądał cudów na kiju w wykonaniu tego duetu, że stawiasz ich zdecydowanie wyżej niż doskonalę uzupełniającą się parę Hummels-Subotić, która rok temu doprowadziła BVB do finału Ligi Mistrzów? Bo ja na dobrą sprawę nie pamiętam kiedy ostatni raz oglądałem środek obrony Juventusu składający się z tych dwóch panów. Niewykluczone że było to na początku przygody Conte w Turynie.

Co do reszty Twojej wypowiedzi, jest ona nie na temat. Przedmiotem dyskusji jest to, który zespół ma lepszą defensywę przy założeniu, że dostępni są wszyscy zawodnicy. Nie wiem co wnosi do niej argument że zdziesiątkowana obrona Juve > przetrzebiona kontuzjami formacja defensywna BVB.
Widziałem mnóstwo świetnych występów Kielona i Barzagliego w trójce, gdzie np. łatali dziury po babolach Bonucciego ;-) Ale tak na poważnie. Obaj grali ze sobą bardzo wiele razy i nie sądzę, że większą wagę ma to czy grali w dwójce czy trójce. Indywidualnie, w optymalnej formie, są lepsi od dowolnych dwóch obrońców BVB a zgranie mają z Juve i z kadry, ze sobą z Buffonem co jest bardzo ważne.
Jeśli przetrzebiona obrona BVB jest dziurawa jak szwajcarski ser a przetrzebiona obrona Juve szczelna jak okna Drutexu, to chyba świadczy o sile formacji, czyż nie?

Zresztą to zweryfikuje boisko. Gdyby patrzeć na papierze, to zważywszy na to, że u nas gra Buffon, Marchisio, Vidal, Pogba, Pirlo i Tevez to BVB z jednym Reusem nie miałaby po co wychodzić z szatni. Więc to tylko gdybanie.

mcsqrczybyk

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 16 grudnia 2014, 01:54

Olivier Bartlett. Może jeszcze za wcześnie na takie wnioski, jednak ku zastanowieniu rzucam czy rokroczna plaga kontuzji w Borussii to naturalna cena, jaką trzeba było zapłacić za świetne sezony mistrzowskie i ligomistrzowskie czy też jednak efekt odejścia znakomitego trenera przygotowania fizycznego. Dopóki Bartlett pracował w Dortmundzie, kontuzje zdarzały się bardzo rzadko. Teraz w drugim sezonie z rzędu drużyna jest zdziesiątkowana.
A ja w tym upatruję nasze największe szanse :) Za wpisem http://michaltrela.blog.pl/2014/09/29/b ... rzygnieta/

Borussia wcześniej potrafiła zabiegać każdego. Teraz nie ma kto biegać, a piłkarsko, jak koledzy wcześniej wspominali jesteśmy lepsi. Buffon, środek obrony, w którym mamy 4 gości na poziomie a BvB 1,5 (Hummels plus Subotic i Sokratis razem wziętych), Pirlo, Vidal, Pogba, Tevez vs. Reus i trochę Gundogan.

Reszta w Dortmundzie wygląda przeciętnie. Sahin i Kagawa wrócili, bo nie dali rady w klubach z topu. Ciro, Ramos i sprinter o trudnym nazwisku dają tyle, co i Morata.

Zablokowany