Mercato (Lato 2015)
- jakku1
- Juventino
Zainteresowanie Giovinco jest bardzo duze i nie tylko Torino jest chetne na jego uslugi, ale przede wszystkim Fiorentina, poniekad Napoli i inne kluby. Szczerze, to osobiscie wolalbym oddac karte Seby do rywala zza miedzy, po pierwsze aby nie "wzmacniac" bezposredniego rywala w Serie A (ktorym do pewnego stopnia zawsze jest Napoli) a po drugie, aby przy okazji porozmawiac o Darmianie.
Juz od dluzszego czasu interesujemy sie bocznym obronca Torino i to jest tylko kwestia czasu, kiedy on odejdzie do lepszej druzyny. Taka wymiana zima Darmiana na Giovinco (z doplata z naszej strony) bylaby na reke nam i Torino. Oni dostaliby napastnika, ktorego potrzebuja, a my bocznego obronce mogacego grac po obu stronach boiska. Alternatywe dla Lichtsteinera i potencjalnie pierwszy wybor na lewa flanke.
Ale to jest jedna sprawa. Druga sprawa jest kwestia napastnika, ktorego wezmiemy za Giovinco. Mocne kandydatury sa trzy i cala trojka moze grac w LM: Kramaric, Berardi oraz Zaza. Sprawa jest poplatana i zalezy od wielu czynnikow, jednak mocno prawdopodobne jest, ze ktos z tej trojki do nas trafi zima.
Ciekawa kwestia tez jest, jak nam pojda sprzedaze tej zimy. Wszystko wskazuje na to, ze za nasza polowke karty Gabbiadiniego dostaniemy 6-7m euro, ale warto zwrocic uwage na fakt, ze Isla po slabym poczatku w QPR zaczal ostatnimi czasy radzic sobie naprawde swietnie (przejrzyjcie jego statystyki na whoscored) i klub z Anglii jest przekonany do tego, aby wykupic od nas Chilijczyka. Jesli nie w zimie to wezma go latem i bedzie to dodatkowe 11m euro dla nas. Giovinco moze wejsc w jakas transakcje wiazana z Torino (Darmian), wiec raczej nie nalezy sie nastawiac na jakikolwiek zysk. Niemniej, pieniadze z Gabbiadiniego i Isli to okolo 20m euro, co juz jest kwota dosc pokazna i pozwoli nam sfinansowac zakup napastnika i bocznego obroncy.
Przyjdzie prawdopodobnie jeszcze srodkowy obronca i glownym kandydatem na te pozycje jest teraz Rugani. Mowi sie o 6m euro. O innych kandydaturach juz pisalem (Schar, Nastasic, Rolando, etc.).
Podsumowujac, wyglada na to, ze nalezy sie liczyc z odejsciem Giovinco, spieniezeniem kart Gabbiadiniego i Isli (jesli nie teraz to latem). W zamian kupimy jakiegos napastnika (Kramaric, Berardi, Zaza), srodkowego obronce (Rugani?) oraz byc moze bocznego obronce.
Juz od dluzszego czasu interesujemy sie bocznym obronca Torino i to jest tylko kwestia czasu, kiedy on odejdzie do lepszej druzyny. Taka wymiana zima Darmiana na Giovinco (z doplata z naszej strony) bylaby na reke nam i Torino. Oni dostaliby napastnika, ktorego potrzebuja, a my bocznego obronce mogacego grac po obu stronach boiska. Alternatywe dla Lichtsteinera i potencjalnie pierwszy wybor na lewa flanke.
Ale to jest jedna sprawa. Druga sprawa jest kwestia napastnika, ktorego wezmiemy za Giovinco. Mocne kandydatury sa trzy i cala trojka moze grac w LM: Kramaric, Berardi oraz Zaza. Sprawa jest poplatana i zalezy od wielu czynnikow, jednak mocno prawdopodobne jest, ze ktos z tej trojki do nas trafi zima.
Ciekawa kwestia tez jest, jak nam pojda sprzedaze tej zimy. Wszystko wskazuje na to, ze za nasza polowke karty Gabbiadiniego dostaniemy 6-7m euro, ale warto zwrocic uwage na fakt, ze Isla po slabym poczatku w QPR zaczal ostatnimi czasy radzic sobie naprawde swietnie (przejrzyjcie jego statystyki na whoscored) i klub z Anglii jest przekonany do tego, aby wykupic od nas Chilijczyka. Jesli nie w zimie to wezma go latem i bedzie to dodatkowe 11m euro dla nas. Giovinco moze wejsc w jakas transakcje wiazana z Torino (Darmian), wiec raczej nie nalezy sie nastawiac na jakikolwiek zysk. Niemniej, pieniadze z Gabbiadiniego i Isli to okolo 20m euro, co juz jest kwota dosc pokazna i pozwoli nam sfinansowac zakup napastnika i bocznego obroncy.
Przyjdzie prawdopodobnie jeszcze srodkowy obronca i glownym kandydatem na te pozycje jest teraz Rugani. Mowi sie o 6m euro. O innych kandydaturach juz pisalem (Schar, Nastasic, Rolando, etc.).
Podsumowujac, wyglada na to, ze nalezy sie liczyc z odejsciem Giovinco, spieniezeniem kart Gabbiadiniego i Isli (jesli nie teraz to latem). W zamian kupimy jakiegos napastnika (Kramaric, Berardi, Zaza), srodkowego obronce (Rugani?) oraz byc moze bocznego obronce.
Zapraszam tez na moje konto na twitterze => https://twitter.com/jakku113 

- mrozzi
- Juventino
- Podziekował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Brać Zazę i w lecie dobrać Berardiego. Wczoraj pojawiły się informacje, że to jednak Chelsea jest faworytem do pozyskania Kramaricia i nam daje się obecnie niezbyt duże szanse. Zobaczymy.
Giovinco miał mnóstwo okazji, by je wykorzystać, ale za każdym praktycznie razem zawodził (może z jednym, dwoma wyjątkami). Lata mu uciekają, kontrakt u nas się kończy, więc jestem pewien, że się go pozbędziemy. Z Fiorentiną nie róbmy lepiej żadnych interesów, bo wiadomo, jak to wygląda. Mówi się o wymianie na Savicia, ale jakoś nie chce mi się w to wierzyć.
Rugani + Darmian to by były świetne posunięcia - 2 znakomitych, perspektywicznych młodych obrońców. Marotta już jakiś czas temu miał oko na tego drugiego i pewnie przeanalizuje możliwość wymiany na Sebę, którego przecież klub zza miedzy chce od dłuższego czasu. Rugani przyszedłby do nas w lecie na lepszych warunkach (pewne jest to, że przybyłby do nas, co zresztą potwierdzają działacze obecnego klubu zawodnika), ale teraz byłoby raczej ciężko. Wszystko może rozwiązać kwestia nieco większej gotówki, ale Empoli nie chce go stracić już teraz, bo bije się o utrzymanie.
Ładny gol Ruganiego w meczu z neapolitańczykami. Dobrze będzie mieć go u siebie.
Ładnie Empoli ciśnie miejscowych, tak swoją drogą. Można wygrywać 2 bramkami w Neapolu? Można. 
Giovinco miał mnóstwo okazji, by je wykorzystać, ale za każdym praktycznie razem zawodził (może z jednym, dwoma wyjątkami). Lata mu uciekają, kontrakt u nas się kończy, więc jestem pewien, że się go pozbędziemy. Z Fiorentiną nie róbmy lepiej żadnych interesów, bo wiadomo, jak to wygląda. Mówi się o wymianie na Savicia, ale jakoś nie chce mi się w to wierzyć.
Rugani + Darmian to by były świetne posunięcia - 2 znakomitych, perspektywicznych młodych obrońców. Marotta już jakiś czas temu miał oko na tego drugiego i pewnie przeanalizuje możliwość wymiany na Sebę, którego przecież klub zza miedzy chce od dłuższego czasu. Rugani przyszedłby do nas w lecie na lepszych warunkach (pewne jest to, że przybyłby do nas, co zresztą potwierdzają działacze obecnego klubu zawodnika), ale teraz byłoby raczej ciężko. Wszystko może rozwiązać kwestia nieco większej gotówki, ale Empoli nie chce go stracić już teraz, bo bije się o utrzymanie.
Ładny gol Ruganiego w meczu z neapolitańczykami. Dobrze będzie mieć go u siebie.

- ewerthon
- Juventino
Rugani - tak, ale Darmiana nie nazwałbym młodym obrońcą. W jego wieku obrońcy potrafią odgrywać czołowe role w europejskich klubach. Co nie zmienia faktu, że sto razy bardziej wolałbym na lewej obronie jego niż Evrę.mrozzi pisze:
Rugani + Darmian to by były świetne posunięcia - 2 znakomitych, perspektywicznych młodych obrońców.
- AdiJuve
- Juventino
- Podziekował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Darmian mnie zupełnie nie przekonuje nie rozumiem czemu się nim tak wszyscy jarają. Owszem lepszy od Evry ale to nie poziom Juve. Jeżeli zimą nie da rady pozyskać kogoś na lewą to przesunąć tam Chielliniego, może tam zacznie coś grać. Pozostają jeszcze Padoin,Evra i przede wszystkim Caceres, który może tam spokojnie zagrać.
No genialny planAdiJuve pisze: Jeżeli zimą nie da rady pozyskać kogoś na lewą to przesunąć tam Chielliniego, może tam zacznie coś grać.

Pavel Nedved pisze:"Juve ponownie jest nieprzyjemne? Mam nadzieję, nie interesuje mnie bycie miłym, tylko zwycięskim"
- Arbuzini
- Juventino
"Przede wszystkim Caceres"
Mówimy o tym Urugwajczyku, który regularnie przez 1/3 sezonu leczy urazy, a jak już może grać to potrzebuje 2-3 spotkań żeby wskoczyć na właściwy poziom?
Pomysłu o tym, że gra na boku obrony miałaby pomóc Chielliniemu wrócić do formy nawet nie skomentuję
Jakoś "jarania się" Darmianem nie zauważyłem. To jest po prostu porządny, regularny i uniwersalny zawodnik na bok obrony. Na pewno lepszy od Evry, Asamoaha, czy Vrsaljko, z którym się nas łączy. Jeśli możemy oddać piątego napastnika i w zamian wziąć gościa, który do lata będzie podstawowym wyborem na lewą stronę, a potem będzie pewnym zmiennikiem na obie flanki to moim zdaniem klub nie może postąpić lepiej. Raczej żaden z niemieckich, francuskich lub holenderskich klubów nie odda nam swoich zawodników w zimie, o Olympiakosie nie wspominając. W dalszej perspektywie prędzej mamy romans z De Ceglie niż Willemsem więc zawodnik Torino wygląda naprawdę sensownie jako koło ratunkowe.

Mówimy o tym Urugwajczyku, który regularnie przez 1/3 sezonu leczy urazy, a jak już może grać to potrzebuje 2-3 spotkań żeby wskoczyć na właściwy poziom?
Pomysłu o tym, że gra na boku obrony miałaby pomóc Chielliniemu wrócić do formy nawet nie skomentuję

Jakoś "jarania się" Darmianem nie zauważyłem. To jest po prostu porządny, regularny i uniwersalny zawodnik na bok obrony. Na pewno lepszy od Evry, Asamoaha, czy Vrsaljko, z którym się nas łączy. Jeśli możemy oddać piątego napastnika i w zamian wziąć gościa, który do lata będzie podstawowym wyborem na lewą stronę, a potem będzie pewnym zmiennikiem na obie flanki to moim zdaniem klub nie może postąpić lepiej. Raczej żaden z niemieckich, francuskich lub holenderskich klubów nie odda nam swoich zawodników w zimie, o Olympiakosie nie wspominając. W dalszej perspektywie prędzej mamy romans z De Ceglie niż Willemsem więc zawodnik Torino wygląda naprawdę sensownie jako koło ratunkowe.
- pumex
- Juventino
Jeden go nazwie porządnym, inny średnim - kwestia doboru określenia, pewnie w zależności od stosunku do tej propozycji transferowej. Pytanie jest takie: czy warto wydawać dość konkretny pieniądz na gracza, którego największą zaletą jest uniwersalność, co chyba dobitnie świadczy o jego aktualnej klasie sportowejArbuzini pisze:Jakoś "jarania się" Darmianem nie zauważyłem. To jest po prostu porządny zawodnik

Darmian to taki odpowiednik Cerciego - średni piłkarz wybijający się w średnim klubie, kosztujący dwukrotnie więcej od swoich jakościowych odpowiedników z mniej wypromowanym nazwiskiem.
Przypominam, że to nie będzie darmowe koło ratunkowe, lecz prawdopodobnie dość kosztowne.Arbuzini pisze:zawodnik Torino wygląda naprawdę sensownie jako koło ratunkowe.

- AdiJuve
- Juventino
Czyli twierdzisz,ze Darmian lepszy? :doh:fazzi pisze:No genialny planAdiJuve pisze: Jeżeli zimą nie da rady pozyskać kogoś na lewą to przesunąć tam Chielliniego, może tam zacznie coś grać.Kielon jest zbyt drewniany, ślamazarny, koślawy, słaby technicznie, do grania na boku obrony.
Ile razy widziałeś go w akcji?
Ja uważam,że jak nie da rady ściągnąć kogoś konkretnego to lepiej postawić na to co się ma Chiellini,Evra,Padoin,Caceres niż kupować Darmiana,który poziomu nie podniesie a kosztował będzie sporo kasy.
Arbuzini@
No to Caceres już to 1/3 sezonu odczekał, także wg Twojej"mądrej" teorii teraz będzie zdrowy do końca sezonu? Operować liczbami to trzeba umieć a nie rzucać na lewo i prawo.
Poza tym co jest dziwnego w tym,że zawodnik z ławki będzie potrzebował 2-3 meczy by grać na dobrym poziomie?
Jako koło ratunkowe?Za które pewnie Toro policzy sobie Gio i jeszcze parę baniek, toi ma wyglądać sensownie?
Jeżeli Beppe ściągnie Darmiana da jasny sygnał,że jednak jakość się nie liczy a dalej brniemy w ilość. Potrzebujemy kogoś konkretnego do 11 a nie kolejnego średniaka,którego największym atutem jest uniwersalność.
To też największa zaleta Padoina czy Caceresa.
Chiellini grając w 3-5-2 często grał praktycznie lewego obrońce bo włączał się do akcji znacznie częściej niż Barzagli i przesunięcie go na bok nie zmieniłoby dużo, tylko dało większą gwarancję w defensywie niż Evra, w ofensywie pewnie nic by nie zdziałał, ale Darmian także nie jest żadnym super ofensywnym. Ten transfer byłby po prostu bezcelowy. Nie stać nas na dobrego lewego obrońcę a to kupimy średniaka,który pogra wszędzie w obronie i się kibicom wciśnie kit,że to bardzo dobry gracz bo uniwersalny a oni to łykną. Taki transfer to na SerieA a nie LM po stokroć wolę Chielliniego/Padoina na lewej Darmiana.
- Arbuzini
- Juventino
W takim razie wymień mi tych mniej wypromowanych zawodników, którzy są realnie łączeni z naszym klubem. To nie jest tak, że ja sobie tego Darmiana wymyśliłem. Doniesienia mówiące o tym, że jesteśmy nim zainteresowani są dość konkretne, pojawiają się regularnie i nie widzę żeby prasa podawała jakieś alternatywy dla niego. O warunkach tego transferu nic mi nie wiadomo, jedynie tyle, że Torino podoba się Giovinco więc tylko do tego mogę się póki co odnieść.pumex pisze:Darmian to taki odpowiednik Cerciego - średni piłkarz wybijający się w średnim klubie, kosztujący dwukrotnie więcej od swoich jakościowych odpowiedników z mniej wypromowanym nazwiskiem
Myślisz, że nie wolałbym jakiegoś bardziej spektakularnego transferu? Oczywiście, że bym wolał. Jednak biorąc pod uwagę naszą skład personalny na bokach obrony i jak wyglądają okoliczności zimowego mercato trzeba przyznać, że sytuacja jest krytyczna, a takie wymagają podjęcia jakiś działań, a nie ciągłych debat "co by było lepsze".
No, dopiekłeś mi strasznie z tym cudzysłowem. Faktycznie przesadziłem z liczbą, źle zapamiętałem dane. Statystycznie wychodzi ok. 1/4 - 1/5 sezonu. Ten rok nie jest jakiś wyjątkowy, bo to nie pierwsza taka sytuacja, kiedy obecność Urugwajczyka ratowałaby nam skórę, a on jest zwyczajnie niedostępny. Ba, obecnie jego absencja bardzo się przedłuża i jest bardziej odczuwalna. To, że Caceres potrzebuje paru spotkań na rozruch jest raczej powszechną obserwacją, w dodatku popartą notami za mecze i nie ma sensu zaklinać rzeczywistości.AdiJuve pisze:No to Caceres już to 1/3 sezonu odczekał, także wg Twojej"mądrej" teorii teraz będzie zdrowy do końca sezonu? Operować liczbami to trzeba umieć a nie rzucać na lewo i prawo
Dla mnie zimowy transfer Darmiana wcale nie byłby sygnałem, że zamierzamy równać w dół, a że Evra jest na kopach.
Czytam i czytam jeszcze raz to co napisałem i nie widzę tam nic o Darmianie.AdiJuve pisze:Czyli twierdzisz,ze Darmian lepszy? :doh:fazzi pisze:No genialny planAdiJuve pisze: Jeżeli zimą nie da rady pozyskać kogoś na lewą to przesunąć tam Chielliniego, może tam zacznie coś grać.Kielon jest zbyt drewniany, ślamazarny, koślawy, słaby technicznie, do grania na boku obrony.
Pavel Nedved pisze:"Juve ponownie jest nieprzyjemne? Mam nadzieję, nie interesuje mnie bycie miłym, tylko zwycięskim"
- rufi8
- Juventino
Mam wrażenie, że w kontekście wzmocnienia defensywy, a w szczególności jej lewej strony, rozpatrujemy tylko i wyłącznie zawodników mówiących w języku włoskim, stąd transfer Evry latem, a teraz rozważania na temat Darmiana czy o zgrozo powrotu De Ceglie. Przypuszczam, że Marotta na nazwiska Rodrigueza, Willemsa, Amaviego etc. nie chce spojrzeć nawet jednym okiem.
- Robaku
- Juventino
Mino Raiola spotkał się z luidzmi z ManCity i pogadali sobie o Pogbie. Podobno spotkanie pozytywne, ale bez konkretów.
http://www.calciomercato.it/news/307924 ... -city.html
A poza tym, dyrektor Empoli powiedział, że nikt nie chce, żeby Rugani opuscił klub w zimę, włączając w to samego Daniele. Czyli zapewne młodziak przyjdzie w lato, ale z tym chyba wszyscy się liczyli.
http://www.calciomercato.it/news/307924 ... -city.html
A poza tym, dyrektor Empoli powiedział, że nikt nie chce, żeby Rugani opuscił klub w zimę, włączając w to samego Daniele. Czyli zapewne młodziak przyjdzie w lato, ale z tym chyba wszyscy się liczyli.
- BlackJacky
- Juventino
- Podziekował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Marotta powinien stanac na rzesach, zeby sprowadzic Nastasicia. Taka okazja, na takiego grajka moze mu sie nigdy w zyciu nie powtorzyc. A nasz Barza chyba juz nie wroci 
Ciekawym rozwiazaniem bylby Gignac. I tu rozwine, to troche bardziej: za sprzedaz Llorente, wpadnie jakies 15 (?), a Francuz w lecie dostepny za free. Czysty biznes.
Sledzi ktos poczynania Masiego w Serie B?

Ciekawym rozwiazaniem bylby Gignac. I tu rozwine, to troche bardziej: za sprzedaz Llorente, wpadnie jakies 15 (?), a Francuz w lecie dostepny za free. Czysty biznes.
Wybierz, komu chcesz pomóc: https://www.siepomaga.pl
"Lepszy [Arturo Vidal] prosto z baru Semafor niż ta cała reszta"
"Lepszy [Arturo Vidal] prosto z baru Semafor niż ta cała reszta"
- AdiJuve
- Juventino
Finansowo na pewno, ale czy sportowo?Niekoniecznie, Gignac to średniej klasy gracz coś ala Vucinić,Quaglia czy Matri nic więcej.Jacky pisze:Marotta powinien stanac na rzesach, zeby sprowadzic Nastasicia. Taka okazja, na takiego grajka moze mu sie nigdy w zyciu nie powtorzyc. A nasz Barza chyba juz nie wroci
Co do Nastasicia, mi tam się bardziej marzy Schar:)