Sezon 2014/2015
- zoff
- Qualità Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Ok. Ale Juventus wielu swoich graczy wypożycza, bądź są na szczęście ostatni rok na tych współwłasnościach. Boakye, Berardi, Zaza, Sturaro, Rugani, Leali i jeszcze pewnie by się kilku znalazło.TottiGol pisze:
Juve - zawodnicy Marrone 24, Pogba 21, Pereyra 23, Mattiello 19, Coman 18, Morata 22 - 6 piłkarzy
Roma - zawodnicy Skorupski 23, Manolas 23, Pjanic 24, Strootman 24, Ucan 20, Paredes 20, Florenzi 23, Ljajic 23, Iturbe 21, Destro 23, Sanabria 18 - 11 piłkarzy
I tutaj już jest przepaść. Zarówno pod względem liczbowym, jak i jakościowym... Juve ma kadrę w "kwiecie wieku" obecnie, natomiast dzisiejsza Roma to wciąż melodia przyszłości.
Generalnie wiele zależy od filozofii trenera. Allegri nie boi się postawić na młodego gracza lub dać mu ciekawy wymiar czasowy. Za Conte trzeba było mieć talent jak Pogba, bo jeśli miałeś trochę mniej szcześcia to Antonio preferował zmiany w stylu Padoin czy Peluso.
- AdiJuve
- Juventino
- Podziekował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Tylko,że Juventus ma jeszcze mnóstwo graczy na wypożyczeniach/współwłasnościach bądź z prawem pierwokupu:Rugani,Berardi,Gabbiadini,Zaza,Boakye,Vrsaljko,Leali,Sorensen,Sturaro,Bouy,Rossi to gracze grający mniej lub więcej ale w SerieA czy za granicą.TottiGol pisze:a 24 i mniej:PrzemasJuve pisze:
27 lat i młodsi
Juve - średnia - 28,6 -zawodnicy Bonucci (27, pytanie czy to daleko?), Ogbonna 26, Caceres 27, Marrone 24, Pogba 21, Vidal 27, Pereyra 23, Romulo 27, Mattiello 19, Asa 25, Giovinco 27, Coman 18, Morata 22 - 13 piłkarzy
Roma - średnia - 28,1 - zawodnicy Skorupski 23, Manolas 23, Astori 27, Mbiwa 25, Pjanic 24, Strootman 24, Naingollan 26, Ucan 20, Paredes 20, Florenzi 23, Ljajic 23, Iturbe 21, Gervinho 27, Destro 23, Sanabria 18 - 15 piłkarzy
faktycznie podobnie, jakościowo jak i liczbowo, ja jednak bym był pomału za odmładzaniem - Rugani, chłopaki z Sass, może ten Kramarić, myślę, że mercato będzie szło w tym kierunku
Juve - zawodnicy Marrone 24, Pogba 21, Pereyra 23, Mattiello 19, Coman 18, Morata 22 - 6 piłkarzy
Roma - zawodnicy Skorupski 23, Manolas 23, Pjanic 24, Strootman 24, Ucan 20, Paredes 20, Florenzi 23, Ljajic 23, Iturbe 21, Destro 23, Sanabria 18 - 11 piłkarzy
I tutaj już jest przepaść. Zarówno pod względem liczbowym, jak i jakościowym... Juve ma kadrę w "kwiecie wieku" obecnie, natomiast dzisiejsza Roma to wciąż melodia przyszłości.
W Romie takich graczy jest 2 czy 3 z czego Jedvaja i tak pewnie opylą.
Dodatkowo oba kluby pewnie będą dalej inwestowały w młodzież, nie widzę,żeby Roma miała tutaj jakąkolwiek przewagę nad Juve Bo np. patrząc tylko po graczach u-21 regularnie grający związanych z oboma klubami to Pogba,Berardi,Rugani,Leali,Sturaro a po stronie Romy Iturbe,Romagnoli i Jedvaj.
Teraz Allegri nie boi się stawiać na młodych czego przykładem jest Matiello za Conte z Lazio po czerwonej Padoina na lewej by wylądował pewnie Vidal, a Allegri nie miał oporów posłać młodego chłopaka do gry.
Młodość młodością, ale trzeba też mieć kilku doświadczonych graczy, a Juventus takich ma klasy światowej: Buffon,Tevez,Chiellini,Lichsteiner, Pirlo.
- TottiGol
- Romanista
Wszystko ok, ale porównujemy obecne kadry... Nie zmienia to faktu, że obie drużyny w jakiś sposób już zainwestowały w przyszłość (bliższą bądź dalszą) i efekty przyjdą w odpowiednim czasie. W każdym razie ja o przyszłość ASR się nie obawiam.
Forza Roma
- Arbuzini
- Juventino
Pytanie ilu z tych młodych i kluczowych zawodników jesteście w stanie zatrzymać w klubie. Mimo wszystko dużo ciężej jest wyrwać kogoś wartościowego z Juventusu niż z Romy.
A tak swoją drogą dodałbym, że macie prawa do Romagnoliego i Antei, których oceniłbym nawet wyżej niż niektórych młodych, którzy obecnie są w Waszej kadrze. Poza tym należy pamiętać, że w Romie tradycja stawiania na młodych jest bardziej wykształcona niż w Juventusie. U nas jest to znak nowych czasów, a w Rzymie zawsze jakoś chętniej sięgano po wychowanków i młodych zawodników.
A tak swoją drogą dodałbym, że macie prawa do Romagnoliego i Antei, których oceniłbym nawet wyżej niż niektórych młodych, którzy obecnie są w Waszej kadrze. Poza tym należy pamiętać, że w Romie tradycja stawiania na młodych jest bardziej wykształcona niż w Juventusie. U nas jest to znak nowych czasów, a w Rzymie zawsze jakoś chętniej sięgano po wychowanków i młodych zawodników.
- Il Fenomeno
- Juventino
Dobra. Di Natale 200. bramka w Serie A. Średnia 0.5 na mecz. Brawo.

- TottiGol
- Romanista
Mit. Raz na 5 lat trafia się jeden wychowanek - trudno to nazwać tradycją. A stawianie na młodych tak na dobre rozpoczęło się z momentem przejęcia klubu przez Amerykanów... Mnie się taka droga podoba, choć częstotliwość wyciągania młodych z własnej akademii powinna być większa.Arbuzini pisze:Pytanie ilu z tych młodych i kluczowych zawodników jesteście w stanie zatrzymać w klubie. Mimo wszystko dużo ciężej jest wyrwać kogoś wartościowego z Juventusu niż z Romy.
Ilu nam się uda zatrzymać? Nie wiem, ale wiem, że za odpowiednią cenę każdy jest na sprzedaż. Bez względu na to, w którym klubie gra. Tym bardziej, że Sabatini doskonale wie, co robi inwestując tyle kasiory w nastolatków
Forza Roma
- Arbuzini
- Juventino
Curci, Aquilani, De Rossi, Florenzi, Totti - niby nie powala na tle Barcelony i Bayernu, ale wskaż mi inny włoski klub mający ambicje należeć do czołówki Serie A, w którym w ostatnim czasie wychowankowie odgrywali dość znaczącą rolę. W lecie pewnie do tego grona dołączy Romagnoli.
.
Hmmm... Benatia, Marqinhos, Lamela, Borini, Aquilani - zgłasza się klub zza granicy i nie ma zawodnika. U nas ostatnim piłkarzem podstawowego składu, który odszedł był Diego i po prostu nie pasował do koncepcji Conte. Ogólny schemat transferów out jest jednak taki, że murzyn zrobił swoje, murzyn może odejśćTottiGol pisze:za odpowiednią cenę każdy jest na sprzedaż. Bez względu na to, w którym klubie gra

- Sila Spokoju
- Juventino
- Podziekował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 51 razy
Brescia to w ogóle cuda ostatnimi czasy wyprawia. Przed meczem z Carpi zagrali 3 spotkania pod rząd, w których padły łamane wyniki. Śledzę uważnie zakłady bukmacherskie i wiem, że takie coś się nie zdarza zbyt często, a Ci zasrani fixiarze zagrali tak 3x pod rząd, co jest co najmniej śmieszne:mcsqrczybyk pisze:Obejrzałem skrót - i wygląda to na ordynarną ustawkę. Karne totalnie z tyłka. Swoją drogą ciekawe czy zawodnicy wiedzieli, że mają padać po najmniejszym kontakcie z przeciwnikiem, dając pretekst sędziemu do gwizdania?
Jak dla mnie, to mecz wyreżyserowany pod zakłady bukmacherskie. Przecież w 80-85 min stawka na remis przy stanie 3:1 i grze w "9" gości musiała być kosmiczna. Ktoś zgarnął niezłą kasę.
Czuję, że włoską piłką w najbliższych latach wstrząśnie kolejny skandal.
Edit:
Ten mecz, to nie jedyny przypadek cudów w tej kolejce. La Repubblica wytyka dziwne decyzje sędziów jeszcze w: Frosinone, Perugii, Modenie, Vicenzie i Bari...
http://www.repubblica.it/sport/calcio/s ... 101187941/
http://pl.tinypic.com/view.php?pic=906ays&s=8
Zwróć uwagę na zachowanie obrońców przy bramce na 1:2
To lepiej jak się znowu ustawiają na dane wyniki, a ludzie dostają po kieszeni przez ustawki ? Ty chyba raczysz żartować...AdiJuve pisze:Żeby znowu Włosi sobie sami nasrali jak podczas calcioppoli?Sila Spokoju pisze:W SerieB coraz więcej spotkań śmierdzi śmiesznymi ustawkami.
Mam nadzieję, że ktoś się weźmie za sprawdzenie tych meczów, bo to co ostatnio tam się dzieje przechodzi ludzkie pojęcie.

- zoff
- Qualità Juventino
Ok. To jest prawda. Ale Roma robi świetne interesy. Tak na prawdę chyba na miejsce każdego z tych zawodników przyszedł ktoś świeży, ktoś, który grał jeszcze lepiej. Wyłączam na razie Benatie, gdyby nie szpital w obronie to Roma nadal miałaby (ma!) spokój w tyłach. A hajs się zgadzał.Arbuzini pisze: Hmmm... Benatia, Marqinhos, Lamela, Borini, Aquilani - zgłasza się klub zza granicy i nie ma zawodnika. U nas ostatnim piłkarzem podstawowego składu, który odszedł był Diego i po prostu nie pasował do koncepcji Conte. Ogólny schemat transferów out jest jednak taki, że murzyn zrobił swoje, murzyn może odejść.
Ile wynosi najwyższa sprzedaż w Juve w ostatnich latach? Matri 11 mln €?
- bramek
- Juventino
Zoff
Z tym spokojem w tyłach bym nie szalał. Wiem że Bayern to nie jest wyznacznik, ale bardzo umiejętnie pokazał, że tak różowo wcale nie jest.
Oczywiste, że zagadką jest jaką różnicą bramek my byśmy przegrali z Bayernem, ale 0:7 raczej by nie wpadło.
A za ile sprzedaliśmy to żaden wyznacznik. Możemy puścić Vidala lub Pogbę w każdej chwili. Tylko po co?
Z tym spokojem w tyłach bym nie szalał. Wiem że Bayern to nie jest wyznacznik, ale bardzo umiejętnie pokazał, że tak różowo wcale nie jest.
Oczywiste, że zagadką jest jaką różnicą bramek my byśmy przegrali z Bayernem, ale 0:7 raczej by nie wpadło.
A za ile sprzedaliśmy to żaden wyznacznik. Możemy puścić Vidala lub Pogbę w każdej chwili. Tylko po co?
- Arbuzini
- Juventino
No tak, ale jak u nas pojawiają się głosy, że można dostać 60 mln E za Pogbę to całe forum w krzyk, całe forum w płacz, że zezowaty Marotta rozwali ten hajs na dziwki, lasery i 10 Padoinów.
Polityka transferowa obu klubów ma wspólne punkty, ale są też widoczne oczywiste różnice. Póki co to my, a nie Rzymianie mamy trzy mistrzostwa z z rzędu i liderujemy w obecnym sezonie Serie A więc nie widzę powodów żebyśmy mieli narzekać. Nasz prezydent otwarcie przyznaje, że każdy jest do wyciągnięcia, ale dotychczas nikogo znaczącego nie sprzedaliśmy więc te kwoty muszą być naprawdę zaporowe nawet dla najbogatszych.
Póki co nie boję się jakoś szczególnie, że nagle nam się kadra zestarzeje. Tendencja przy poszukiwaniu zawodników jest dość oczywista i skupiamy się na coraz młodszych piłkarzach. Wyjątkiem jest Evra, ale on kosztował 1,5 mln E i nie tylko my daliśmy się skusić na podstarzałe, ale uznane nazwisko. Czasem trafi się Pirlo, a czasem właśnie taki Evra. Myślę, że ryzyko jest wkalkulowane w takie działania.
Polityka transferowa obu klubów ma wspólne punkty, ale są też widoczne oczywiste różnice. Póki co to my, a nie Rzymianie mamy trzy mistrzostwa z z rzędu i liderujemy w obecnym sezonie Serie A więc nie widzę powodów żebyśmy mieli narzekać. Nasz prezydent otwarcie przyznaje, że każdy jest do wyciągnięcia, ale dotychczas nikogo znaczącego nie sprzedaliśmy więc te kwoty muszą być naprawdę zaporowe nawet dla najbogatszych.
Póki co nie boję się jakoś szczególnie, że nagle nam się kadra zestarzeje. Tendencja przy poszukiwaniu zawodników jest dość oczywista i skupiamy się na coraz młodszych piłkarzach. Wyjątkiem jest Evra, ale on kosztował 1,5 mln E i nie tylko my daliśmy się skusić na podstarzałe, ale uznane nazwisko. Czasem trafi się Pirlo, a czasem właśnie taki Evra. Myślę, że ryzyko jest wkalkulowane w takie działania.
- AdiJuve
- Juventino
- Podziekował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
A widziałeś co zrobił Kramer w meczu obu Borussi? Przy tej ustawcze to te włoskie to pikuś, gość lobuje bramkarza z 40m dobrze widział co robi i czemu to robi, w Niemczech nie pieją w mediach,ze ustawka. Owszem Włosi mogą być ostatnimi sprawiedliwymi, ale kolejna afera po calcioppoli zupełnie pogrążyłaby włoską piłkę. Wałki są wszędzie, Włosi zrobili głupotę bo sami się zniszczyli podczas calcioppoli (no chyba,że kierował tym ktoś z zewnątrz, co jest całkiem realne). Jeżeli zrobią coś takiego drugi raz to będzie ostatni gwóźdź do trumny.Sila Spokoju pisze:Brescia to w ogóle cuda ostatnimi czasy wyprawia. Przed meczem z Carpi zagrali 3 spotkania pod rząd, w których padły łamane wyniki. Śledzę uważnie zakłady bukmacherskie i wiem, że takie coś się nie zdarza zbyt często, a Ci zasrani fixiarze zagrali tak 3x pod rząd, co jest co najmniej śmieszne:mcsqrczybyk pisze:Obejrzałem skrót - i wygląda to na ordynarną ustawkę. Karne totalnie z tyłka. Swoją drogą ciekawe czy zawodnicy wiedzieli, że mają padać po najmniejszym kontakcie z przeciwnikiem, dając pretekst sędziemu do gwizdania?
Jak dla mnie, to mecz wyreżyserowany pod zakłady bukmacherskie. Przecież w 80-85 min stawka na remis przy stanie 3:1 i grze w "9" gości musiała być kosmiczna. Ktoś zgarnął niezłą kasę.
Czuję, że włoską piłką w najbliższych latach wstrząśnie kolejny skandal.
Edit:
Ten mecz, to nie jedyny przypadek cudów w tej kolejce. La Repubblica wytyka dziwne decyzje sędziów jeszcze w: Frosinone, Perugii, Modenie, Vicenzie i Bari...
http://www.repubblica.it/sport/calcio/s ... 101187941/
http://pl.tinypic.com/view.php?pic=906ays&s=8
Zwróć uwagę na zachowanie obrońców przy bramce na 1:2
To lepiej jak się znowu ustawiają na dane wyniki, a ludzie dostają po kieszeni przez ustawki ? Ty chyba raczysz żartować...AdiJuve pisze:Żeby znowu Włosi sobie sami nasrali jak podczas calcioppoli?Sila Spokoju pisze:W SerieB coraz więcej spotkań śmierdzi śmiesznymi ustawkami.
Mam nadzieję, że ktoś się weźmie za sprawdzenie tych meczów, bo to co ostatnio tam się dzieje przechodzi ludzkie pojęcie.
- zoff
- Qualità Juventino
Pewnie. Roma też kupiła przecież Keitę, który młody nie jest, a gra rzetelnie. Trochę inaczej jest już z Cole'm...Arbuzini pisze:Czasem trafi się Pirlo, a czasem właśnie taki Evra. Myślę, że ryzyko jest wkalkulowane w takie działania.
Co do tych zaporowych cen zawsze można powtórzyć Zahora. Widział ktoś te oferty? Widział ktoś te miliony na biurku Marotty?
Ja aż takim pesymistą nie jestem i wydaje mi się, że do ogromnej transakcji dojść może, ale co by nie mówić to Roma świetnie sprzedaje. My czekamy. Ale dopóki jesteśmy na pierwszym miejscu w Serie A nie widzę żadnego problemu

- Arbuzini
- Juventino
Jak na zawołanie potwierdził je Raiolazoff pisze:Co do tych zaporowych cen zawsze można powtórzyć Zahora. Widział ktoś te oferty? Widział ktoś te miliony na biurku Marotty?

Nikt też mi nie wmówi, że sytuacja z Vidalem była tak naprawdę spokojna jak niewzburzone morze.
- mcsqrczybyk
- Juventino
Oglądałem cały mecz Dortmundu z Gladbach i trudno się tam doszukiwać ustawki. Oczywiście kontrowersje może budzić nieszczęsne trafienie Kramera. Jednak biorąc pod uwagę jego technikę raczej nie udałby mu się tak precyzyjny strzał
Po prostu chciał podać do bramkarza, ale źle podszedł do zagrania i wyszło cudo 
Natomiast to, co pokazał Siła Spokoju jest piłkarskim kryminałem. Z drugiej strony, tacy grajkowie z Serie B kokosów nie zarabiają, a Włosi jak to Włosi. Mogą próbować dorobić sobie u buków. Jedno wiem na pewno - z tej ligi unosi się smród.

Natomiast to, co pokazał Siła Spokoju jest piłkarskim kryminałem. Z drugiej strony, tacy grajkowie z Serie B kokosów nie zarabiają, a Włosi jak to Włosi. Mogą próbować dorobić sobie u buków. Jedno wiem na pewno - z tej ligi unosi się smród.