Sezon 2014/2015
- Smok-u
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Ale ta liga jest cienka. Juve, Roma a potem przepaśśśśśśść i reszta. A dwie wymienione drużyny nawet nie są zaliczane do tych "najlepszych" w Europie. Napoli, inter, Milan, Fiorka na dzień dzisiejszy to jakiś żart. Nie widzę kandydata do zajęcia 3 miejsca, który by sobie poradził w LM. I tutaj nie chodzi nawet o wyniki ale po prostu o grę.
- Crunny
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Serie A zrobi się typową dualną ligą, jak do pojawienia się Atletico było Primera Division z Realem i Barceloną, jak niegdyś szkocka z Celtikiem i Rangersami, jak przez moment niemiecka z Bayernem i Borussią czy francuska z PSG i Monaco. Nie mówię, że potrwa to wiecznie, ale parę następnych sezonów może być napędzane tą rywalizacją na linii Turyn-Rzym. Roma, jako drugi klub we Włoszech będzie miała własny stadion. Zarówno my, jak i Rzymianie mamy w składzie wielu graczy, którym daleko do 30-tki, a już decydują o sile swoich drużyn (Roma nawet więcej, niż my). Mamy gwiazdy, których możemy w każdej chwili sprzedać i zarobić 40-50 mln, gdybyśmy tylko nagle potrzebowali pieniędzy. Oprócz nas taki komfort ma jeszcze chyba tylko Napoli, ale oni mają swoje problemy: prowincjonalna mentalność szefostwa, brak stadionu, brak dobrego trenera, brak porządnego bramkarza i obrońców.
- Il Fenomeno
- Juventino
Oglądałem derby Genui, chcąc przyjrzeć się Sturaro i Gabbiadiniemu, ale przyćmił wszystkich Alessio Romagnoli. 19 lat, środek obrony, a ten grał jak profesor (ominąłem kilkanaście minut łącznie meczu, więc mogłem coś pominąć...). Lider obrony, wygrywał wszystkie pojedynki, wszystkie główki, gdy kamera go pokazywała, wyglądał jakby ustawiał swoich dużo bardziej doświadczonych kolegów, dwa razy co prawda źle wyprowadził piłkę, ale i tak idzie mu to bardzo sprawnie, widać, że jest dobry technicznie. Przyglądam się chłopakowi od 2 lat i naprawdę wydaje się, że będą mieli z niego Włosi dużą pociechę.

- zahor
- Juventino
Skoro mowa o tych derbach, jak sadzicie, kogo nalezy w jakim stopniu winic za utrate gola? Pierwsza moja mysl to taka, ze Perin puscil babola, ale potem jak sie zastanowilem - chyba trzech rywali zgubilo krycie i bylo bardzo blisko przeciecia tej pilki, co uzasadnia decyzje o zostaniu w miejscu. Trzecia mysl - dosrodkowanie (strzal) szlo tak gleboko, ze w sumie Perin mogl do tej pilki wyjsc zamiast czekac na linii. Nie wiem jak to ocenic 

- Skibil
- Redaktor
I właśnie dlatego nie winiłbym bramkarza. Ty mogłeś sobie to na spokojnie przeanalizować, a i tak nie jesteś pewny - on decyzję musiał podjąć błyskawicznie. Chłopak jest młody jak na bramkarza, jeszcze sporo nauki przed nim. Osobiście sądzę, że jednak obrońcy powinni taką piłkę wybić, bo była w ich zasięgu - ci jednak chyba bardziej skupili się na tym, żeby zostawić zawodników Sampy na spalonym.zahor pisze:Skoro mowa o tych derbach, jak sadzicie, kogo nalezy w jakim stopniu winic za utrate gola? Pierwsza moja mysl to taka, ze Perin puscil babola, ale potem jak sie zastanowilem - chyba trzech rywali zgubilo krycie i bylo bardzo blisko przeciecia tej pilki, co uzasadnia decyzje o zostaniu w miejscu. Trzecia mysl - dosrodkowanie (strzal) szlo tak gleboko, ze w sumie Perin mogl do tej pilki wyjsc zamiast czekac na linii. Nie wiem jak to ocenic
- zahor
- Juventino
Ależ ja nie wypominam Perinowi tego gola, a tym bardziej nie kwestionuję jego talentu. Zastanawiam się po prostu jakie zachowanie bramkarza w tej sytuacji byłoby optymalne. Próba wyjścia do dośrodkowania, czekanie na środku, jak to miało miejsce, czy też może przesuwanie się za piłką wzdłuż linii bramkowej?Skibil pisze: I właśnie dlatego nie winiłbym bramkarza. Ty mogłeś sobie to na spokojnie przeanalizować, a i tak nie jesteś pewny - on decyzję musiał podjąć błyskawicznie. Chłopak jest młody jak na bramkarza, jeszcze sporo nauki przed nim.
- stahoo
- Juventino
Optymalnie: Przesuwanie za piłką i parada z wybiciem na róg. Samo przesuwanie za piłką (i pewny chwyt) spowodowałoby odsłonęcie zbyt dużej części bramki.
Z kolei w polu karnym był duży chaos, mało który goalkeeper zdecydowałby się na wyjście.
Niby to nie błąd Perina ale... chyba każdy miałbym pretensje do Gigiego gdyby wpuścił takie coś w fazie pucharowej LM.
Z kolei w polu karnym był duży chaos, mało który goalkeeper zdecydowałby się na wyjście.
Niby to nie błąd Perina ale... chyba każdy miałbym pretensje do Gigiego gdyby wpuścił takie coś w fazie pucharowej LM.
- rad
- Juventino
Jak czytam komentarze po meczu, to mnie czarnowidztwo dopada. Już nie wiem co myśleć. już chyba tylko nadzieja zostaje na to, że ktoś w Juve - a powinien to być teraz Allegri - ma sprawny kawałek mózgu i widzi co się dzieje w tym sezonie.
- mcsqrczybyk
- Juventino
Wielkie dziwy w Serie B.
Brescia - Carpi 3:3
33. min Caracciolo z karnego 1:0
38. min Gagliolo 1:1
61. min Suagher czerwona kartka, gracz Carpi
62. min Bianco czewona kartka, gracz Carpi
64 min. Caracciolo z karnego 2:1
79. min Caracciolo z karnego 3:1
88. min. Inglese 3:2
90. min Inglese z karnego 3:3
Trzeba obejrzeć skrót, bo to jakieś futbolowe jaja :lol:
Trzeba obejrzeć skrót, bo to jakieś futbolowe jaja :lol:
- PrzemasJuve
- Juventino
27 lat i młodsiCrunny pisze:Zarówno my, jak i Rzymianie mamy w składzie wielu graczy, którym daleko do 30-tki, a już decydują o sile swoich drużyn (Roma nawet więcej, niż my).
Juve - średnia - 28,6 -zawodnicy Bonucci (27, pytanie czy to daleko?), Ogbonna 26, Caceres 27, Marrone 24, Pogba 21, Vidal 27, Pereyra 23, Romulo 27, Mattiello 19, Asa 25, Giovinco 27, Coman 18, Morata 22 - 13 piłkarzy
Roma - średnia - 28,1 - zawodnicy Skorupski 23, Manolas 23, Astori 27, Mbiwa 25, Pjanic 24, Strootman 24, Naingollan 26, Ucan 20, Paredes 20, Florenzi 23, Ljajic 23, Iturbe 21, Gervinho 27, Destro 23, Sanabria 18 - 15 piłkarzy
faktycznie podobnie, jakościowo jak i liczbowo, ja jednak bym był pomału za odmładzaniem - Rugani, chłopaki z Sass, może ten Kramarić, myślę, że mercato będzie szło w tym kierunku
Magica Juve resiste il mio cuore lontano da te soltanto se penso alla figa!!
- zbysioJuve
- Juventino
Nie ma się co dziwić we Włoszech wszystko jest możliwe, ale chyba trochę za wcześnie jeszcze na kolejki cudów.mcsqrczybyk pisze: Wielkie dziwy w Serie B.
Tak przeglądnąłem obecny sezon w serie a i dzisiejszą kolejkę można zaliczyć jako ewenement w tym sezonie. Nie zdarzyło się jeszcze w tym sezonie, (nie wiem może nawet kiedykolwiek) żeby na 9 meczy żaden nie zakończył się zwycięstwem gospodarzy. A było przecież kilku faworytów w tym przecież zespół Napoli i tak oglądając teraz skróty bramek z tego meczu to przy dwóch bramkach dla Cagliari obrońcy Napoli zachowali się co najmniej biernie. Torino przy stanie 0:0 nawet karnego nie potrafiło wykorzystać. W meczu kończącym niedzielne mecze Milan w derbach Mediolanu mógł wreszcie jako pierwszy zespół w tej kolejce wygrac mecz w roli gospodarza. Zabrakło jednak trochę szczęścia przy stanie 1;1, El Shaarawemu( strzał w poprzeczkę) i Poliemu w ostatniej minucie meczu. W sumie jednak derby można chyba było zaliczyć do raczej ciekawych meczy, a remis 1:1, który ostatecznie padł raczej był sprawiedliwym wynikiem.
Ciekawe jaki wynik padnie w jutrzejszym meczu kończącym tą kolejkę? Czyżby szykowała się wygrana Palermo? Niemniej jednak naprawdę te wyniki potrafią czasem niezle zaskakiwać.
- Sila Spokoju
- Juventino
- Podziekował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 51 razy
W SerieB coraz więcej spotkań śmierdzi śmiesznymi ustawkami.
Mam nadzieję, że ktoś się weźmie za sprawdzenie tych meczów, bo to co ostatnio tam się dzieje przechodzi ludzkie pojęcie.
Mam nadzieję, że ktoś się weźmie za sprawdzenie tych meczów, bo to co ostatnio tam się dzieje przechodzi ludzkie pojęcie.

- AdiJuve
- Juventino
- Podziekował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Żeby znowu Włosi sobie sami nasrali jak podczas calcioppoli?Sila Spokoju pisze:W SerieB coraz więcej spotkań śmierdzi śmiesznymi ustawkami.
Co ostatnio zrobił Kramer w meczu dwóch Borussi widziałeś?
W Niemczech nikt się nie zająknął,że jakaś ustawka, a jak wytłumaczyć inaczej wytłumaczyć jego bramkę? Jeżeli to nie była ustawka to żaden inny mecz nią nie był.
- TottiGol
- Romanista
a 24 i mniej:PrzemasJuve pisze:
27 lat i młodsi
Juve - średnia - 28,6 -zawodnicy Bonucci (27, pytanie czy to daleko?), Ogbonna 26, Caceres 27, Marrone 24, Pogba 21, Vidal 27, Pereyra 23, Romulo 27, Mattiello 19, Asa 25, Giovinco 27, Coman 18, Morata 22 - 13 piłkarzy
Roma - średnia - 28,1 - zawodnicy Skorupski 23, Manolas 23, Astori 27, Mbiwa 25, Pjanic 24, Strootman 24, Naingollan 26, Ucan 20, Paredes 20, Florenzi 23, Ljajic 23, Iturbe 21, Gervinho 27, Destro 23, Sanabria 18 - 15 piłkarzy
faktycznie podobnie, jakościowo jak i liczbowo, ja jednak bym był pomału za odmładzaniem - Rugani, chłopaki z Sass, może ten Kramarić, myślę, że mercato będzie szło w tym kierunku
Juve - zawodnicy Marrone 24, Pogba 21, Pereyra 23, Mattiello 19, Coman 18, Morata 22 - 6 piłkarzy
Roma - zawodnicy Skorupski 23, Manolas 23, Pjanic 24, Strootman 24, Ucan 20, Paredes 20, Florenzi 23, Ljajic 23, Iturbe 21, Destro 23, Sanabria 18 - 11 piłkarzy
I tutaj już jest przepaść. Zarówno pod względem liczbowym, jak i jakościowym... Juve ma kadrę w "kwiecie wieku" obecnie, natomiast dzisiejsza Roma to wciąż melodia przyszłości.
Forza Roma
- mcsqrczybyk
- Juventino
Obejrzałem skrót - i wygląda to na ordynarną ustawkę. Karne totalnie z tyłka. Swoją drogą ciekawe czy zawodnicy wiedzieli, że mają padać po najmniejszym kontakcie z przeciwnikiem, dając pretekst sędziemu do gwizdania?
Jak dla mnie, to mecz wyreżyserowany pod zakłady bukmacherskie. Przecież w 80-85 min stawka na remis przy stanie 3:1 i grze w "9" gości musiała być kosmiczna. Ktoś zgarnął niezłą kasę.
Czuję, że włoską piłką w najbliższych latach wstrząśnie kolejny skandal.
Edit:
Ten mecz, to nie jedyny przypadek cudów w tej kolejce. La Repubblica wytyka dziwne decyzje sędziów jeszcze w: Frosinone, Perugii, Modenie, Vicenzie i Bari...
http://www.repubblica.it/sport/calcio/s ... 101187941/
Jak dla mnie, to mecz wyreżyserowany pod zakłady bukmacherskie. Przecież w 80-85 min stawka na remis przy stanie 3:1 i grze w "9" gości musiała być kosmiczna. Ktoś zgarnął niezłą kasę.
Czuję, że włoską piłką w najbliższych latach wstrząśnie kolejny skandal.
Edit:
Ten mecz, to nie jedyny przypadek cudów w tej kolejce. La Repubblica wytyka dziwne decyzje sędziów jeszcze w: Frosinone, Perugii, Modenie, Vicenzie i Bari...
http://www.repubblica.it/sport/calcio/s ... 101187941/