Mercato (Lato 2015)
- wagner
- Juventino
Też mam podobne odczucia. Ale to chyba normalne. Przechodzimy trudniejszy okres i ludzie moga sobie wreszcie po narzekać przed komputerem. Jakby problemem był pojedynczy gracz, a nie cała drużyna.Hypeman pisze:Zostawcie już tego Llorente, bo wstyd mi za was kiedy widzę ten brak wiary jak u hala dzieci, gdzie piłkarza się pozbywa po kilku gorszych spotkaniach. Fernando to profesjonalista, człowiek który zrobił wszystko by grać dla Juventusu, jest po świetnym, pierwszym sezonie i ledwo złapał zadyszkę a wy już chcecie się go pozbywać? Wstyd, wstyd, wstyd.
PS: Słyszycie ? To zbliża się wielkimi krokami sprzedaż, będącego w super formie Vidala. Piona !
- Urbi27
- Juventino
- Podziekował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
LL powinien ustępować miejsca Moracie, po sezonie jednak musimy na nim zarobić jakieś w miarę poważne pieniądze, które starczą na Berardiego lub Gabbidaniego i jeszcze coś zostanie. Fernando nie skreślałbym też jako zawodnika pierwszego składu. On jest bardzo uzależniony od gry całej drużyny, a jak wiemy aktualnie poziom gra Juventusu jest żenująco słaby.
Potrzeba przebudowy, sprzedaż Asa, Vidala i LL po sezonie da nam środki na przebudowanie zespołu, oczywiście trzeba zainwestować także w trenera, kogoś z prawdziwą wizją, a nie pierwszego lepszego Allegriego, który się nawinie...
Potrzeba przebudowy, sprzedaż Asa, Vidala i LL po sezonie da nam środki na przebudowanie zespołu, oczywiście trzeba zainwestować także w trenera, kogoś z prawdziwą wizją, a nie pierwszego lepszego Allegriego, który się nawinie...
- Arbuzini
- Juventino
W stosunku do Llorente mam mieszane uczucia. Naprawdę dokonał wielkiego poświęcenia żeby grać w Juventusie, a jego gra w Europie była najlepsza ze wszystkich naszych napastników. Zastanowiłbym się jeszcze nad jego sprzedażą, bo nie mamy zbyt mocnych alternatyw, a i Morata nagle może się ulotnić do Madrytu. Zaza? Bądźmy poważni.
Vidal przez trzy sezony był rewelacją Juventusu. Znów zbyt szybko skazujecie zawodników na wygnanie. Podobnie było z Marchisio, a obecnie to nasz najlepszy środkowy pomocnik, który jako jedyny może pełnić rolę b2b i registy. Ihmo duże poświęcenie w środku pomocy ma sens tylko wtedy, kiedy będziemy wiedzieli, że za te pieniądze przyjdzie do nas Verratti lub zawodnik o podobnych umiejętnościach, oczekiwaniach finansowych i wieku.
Oprócz oczywistego szrotu powinniśmy sprzedać zawodników, którzy balansują na granicy pierwszego składu lub często pełnią rolę zmienników, ale widać że powyżej pokrywki to oni się nie wychylą na dłużej niż 15 minut w ciągu całego sezonu. Dołączyłbym jeszcze do tego grona Lichtsteinera, którego dobra gra opiera się praktycznie w 100% na dyspozycji fizycznej, co przy jego wieku i oczekiwaniach względem nowego kontraktu powinno przesądzić o nie podpisywaniu nowej umowy.
Moimi kandydatami do odejścia są: Storari, Rubinho, Evra, Lichtsteiner, Asamoah, Marrone, Padoin, Motta, Pepe, Giovinco. To są dla mnie pewniacy do odejścia. Z Pirlo będziemy musieli męczyć się jeszcze przez rok, choć niestety trzeba wysłać mu jasny sygnał, że skoro wybrał powrót do reprezentacji to pierwsza 11 Juventusu nie jest już miejscem dla zawodnika w jego wieku.
Vidal przez trzy sezony był rewelacją Juventusu. Znów zbyt szybko skazujecie zawodników na wygnanie. Podobnie było z Marchisio, a obecnie to nasz najlepszy środkowy pomocnik, który jako jedyny może pełnić rolę b2b i registy. Ihmo duże poświęcenie w środku pomocy ma sens tylko wtedy, kiedy będziemy wiedzieli, że za te pieniądze przyjdzie do nas Verratti lub zawodnik o podobnych umiejętnościach, oczekiwaniach finansowych i wieku.
Oprócz oczywistego szrotu powinniśmy sprzedać zawodników, którzy balansują na granicy pierwszego składu lub często pełnią rolę zmienników, ale widać że powyżej pokrywki to oni się nie wychylą na dłużej niż 15 minut w ciągu całego sezonu. Dołączyłbym jeszcze do tego grona Lichtsteinera, którego dobra gra opiera się praktycznie w 100% na dyspozycji fizycznej, co przy jego wieku i oczekiwaniach względem nowego kontraktu powinno przesądzić o nie podpisywaniu nowej umowy.
Moimi kandydatami do odejścia są: Storari, Rubinho, Evra, Lichtsteiner, Asamoah, Marrone, Padoin, Motta, Pepe, Giovinco. To są dla mnie pewniacy do odejścia. Z Pirlo będziemy musieli męczyć się jeszcze przez rok, choć niestety trzeba wysłać mu jasny sygnał, że skoro wybrał powrót do reprezentacji to pierwsza 11 Juventusu nie jest już miejscem dla zawodnika w jego wieku.
- Arbuzini
- Juventino
Odważna teza biorąc pod uwagę, że Padoin i Peluso to podobno pomysły właśnie Conte. Przepłacony Ogbonna to też transfer na życzenie naszego byłego trenera. Tyle dobrze, że Angelo przynajmniej się ogarnął. Chcąc rozdzielać sprawiedliwie trzeba przyznać, że jeden i drugi mają swoje za uszami, a Marotta ściągnął też wielu świetnych zawodników.sebatiaen pisze:Antonio jak był to potrafił się postawić, Marotta nakupi szrotu.
Jeśli mamy bać się sprzedaży zawodników po prostu poprawnych, jakimi są Asamoah i Gio, bo Marotta na pewno spieprzy temat, to może przestańmy cokolwiek pisać w tym temacie i zadowólmy się po prostu mocną pozycją w Serie A.
- MCJuveForza32Scudetto
- Juventino
A co zawinił Rubinho? przecież musi ktoś być rezerwowym bramkarzem, i tak naprawdę obojętnie kto. Ważne by był to ktoś taki, kto zgodzi się siedzieć cały sezon na trybunach i byle nie zawiódł w razie awarii. Storari? Lata swoje ma - ale co umiejętności mu brakuje? Evra Lichtsteiner hmm Jeżeli mieli byśmy za Evre ściągnąć np. Rodrigueza - jestem na tak! Na prawą flankę chciałbym Zunigę - ale wiadomo Napoli. Mimo zbliżonego wieku jednego i drugiego RO, to Zuniga dałby więcej. Tak czy siak stawianie na Llorente z przodu ma sens tylko wtedy, gdy ma się skrzydła - więc w przypadku konceptu z nim, trzeba zainwestować właśnie w takich zawodników, których jest u nas deficyt. Jeszcze inna sprawa, propo bramkarzy - może faktycznie się ich pozbyć i zgłosić do CL wychowanków - i tak raczej nie pograją w pierwszej drużynie - a w rytmie meczowym będą grając regularnie w Primaverze, więc na mecze Juve jeździli by sobie - Extra. My za to byśmy mogli mieć szerszą kadrę. Giovinco się pozbyć? po co ? Wychowanek nie zabiera miejsca w CL, a żeby na 5 napastnika zgłosić np. Gabbiadiniego trzeba by skreślić kogoś innego. Cassilas w wieku 16 musiał zadebiutować w CL - a jakim był później bramkarzem wszyscy wiedzą.
- @D@$
- Juventino
Czepiliście się Giorgio, a ja wam mówię, ze co najmniej te 4-5 lat jeszcze w Juve pogra. Nie widzę opcji by zawodnicy typu Chiellini czy Marchisio zostali wystawieni na listę transferową (tzw., bo oficjalnie chyba nic takiego nie ma). Serducho tu zostawili i są od lat liderami zespołu.Jacky pisze:Chiellini - albo raczej Pinokio. No chyba, ze marza Ci sie kolejne kiksy, straty blisko naszej bramki, niepotrzebne kartki... Chociaz jemu konczy sie kontrakt i trudno moze byc znalezc chetnego na niego jelenia.
Alex? A po co nam ten kloc? Beppe go oglądał go pare lat temu, ostatecznie go olał a Alex poszedł do PSG a my na tym dobrze wyszliśmy. Meneza chciałem, ale wychodzi na to, że latem takiego skrzydłowego nie szukaliśmy. Nie wiem czy mieliśmy czym rywalizować o Xabiego z Bayernem i Guardiolą...Sorek21 pisze:Można gdzieś sprawdzić komu latem kończą się kontrakty ? Interesuje mnie kogo będzie miał w notesie nasz zez . Latem zawalił z Xabim Alonso , Menezem i Alexem.
Przez Asę gramy 3-5-2? Raczej został kupiony do 3-5-2. Aha i ja bym nie wzmacniał drużyny w ten sposób by sprzedawać zawodników z podstawy, raczej trzeba dokupić równorzędnych rywali byśmy nie widzieli spadku jakości gdy Lichy czy Kwadwo nie grają. Zobaczyłbym w końcu tego Romulo, bo trochę to już wkurzające, że mamy listopad a gość nie zagrał minuty. Niby nic mu poważnego nie jest a ciągle pauzuje a Max musi się ratować Pereyrą żeby Stefana nie zajechać.
- Arbuzini
- Juventino
A gdzie widzisz w podstawie Asamoaha przy grze czwórką w obronie? Nie twierdzę, że przez niego gramy 352, ale że do innych systemów jest za słaby (tam gdzie mógłby grać), żeby nie pokusić się na 15-20 mln E możliwych do uzyskania z jego sprzedaży.@D@$ pisze:ja bym nie wzmacniał drużyny w ten sposób by sprzedawać zawodników z podstawy, raczej trzeba dokupić równorzędnych rywali byśmy nie widzieli spadku jakości gdy Lichy czy Kwadwo nie grają
Lichtsteiner ogólnie ostatnio mnie wkurza, zalatuje mi od niego arogancją i ma zbyt wysokie wymagania finansowe, jak na swój wiek i umiejętności. Do tego gra coraz słabiej i jakoś mniej w tym wszystkim zaangażowania, którym kiedyś imponował. Zresztą praktycznie wszystkie topowe kluby sprzedają czasami kogoś z podstawy i okazuje się, że jednak zastąpienie danego zawodnika jest możliwe. Nie ma się co panicznie bać takich ruchów.
- wagner
- Juventino
Granie w 4 w obronie ? Panowie rozmawiacie o czymś czego nie ma.. Nie warto.Arbuzini pisze:A gdzie widzisz w podstawie Asamoaha przy grze czwórką w obronie? Nie twierdzę, że przez niego gramy 352, ale że do innych systemów jest za słaby (tam gdzie mógłby grać), żeby nie pokusić się na 15-20 mln E możliwych do uzyskania z jego sprzedaży.
- Arbuzini
- Juventino
Liczę, że w końcu się odbetonujemy i postanowimy grać tak jak reszta czołówki jakimś normalnym systemem, do którego nie trzeba supermocy i sprzyjającego układu gwiazd żeby znaleźć odpowiednich wykonawców. Nie liczę, że nastąpi to już w tym sezonie, ale w końcu coś musi drgnąć.
- rufi8
- Juventino
Bez względu na to jaki ostatecznie będzie ten sezon, trzeba pomyśleć o jakiejś przebudowie składu bo średnia wieku rośnie. Tacy zawodnicy jak Pirlo, Barzagli czy o zgrozo Pepe łapią kontuzje i powrót do pełni formy zajmuje im sporo czasu. Do Giovinco już dawno straciłem cierpliwość, Evra jest cienki jak sik pająka, Lichy przesadza z tą kasą jaką chce przytulać.
Co będzie z Vidalem trudno powiedzieć.
Jest tylu ciekawych zawodników, że naprawdę można przebudować ten zespół przy odrobinie chęci. Wystarczy rzucić okiem na Francję, to jest prawdziwa kopalnia naprawdę dobrych i co najważniejsze nie aż tak kosztownych zawodników. Taki Imbula Wanga fajnie sobie radzi w pomocy Marsylii, w której na wylocie jest Gignac bo kończy mu się kontrakt. Thauvin to też ciekawy piłkarz. W Lyonie oczywiście Lacazette i Grenier (choć ich wartość rośnie dosyć szybko, więc Marotta musiałby się streszczać).
Na naszym podwórku priorytetem dla mnie będzie Berardi. Koniecznie trzeba dać mu szansę.
Co będzie z Vidalem trudno powiedzieć.
Jest tylu ciekawych zawodników, że naprawdę można przebudować ten zespół przy odrobinie chęci. Wystarczy rzucić okiem na Francję, to jest prawdziwa kopalnia naprawdę dobrych i co najważniejsze nie aż tak kosztownych zawodników. Taki Imbula Wanga fajnie sobie radzi w pomocy Marsylii, w której na wylocie jest Gignac bo kończy mu się kontrakt. Thauvin to też ciekawy piłkarz. W Lyonie oczywiście Lacazette i Grenier (choć ich wartość rośnie dosyć szybko, więc Marotta musiałby się streszczać).
Na naszym podwórku priorytetem dla mnie będzie Berardi. Koniecznie trzeba dać mu szansę.
- Hypeman
- Juventino
Francja jak Francja, ale Holandia? Taki Willems prawdopodobnie byłby lekiem na całe zło lewej strony. Zarówno świetny obrońca jak i pasowałby na wahadło, gość potrafi zagrać piłkę na nos, haruje i potrafi przyspieszyć. Dodatkowo z tyłu też nie daje dupy.
Nie wspominam już o takich gwiazdach jak Depay...
Nie wspominam już o takich gwiazdach jak Depay...
- sebatiaen
- Juventino
Pamiętam jak Chelsea kupowała kiedyś Robbena z Psv.
To nie była jakaś Bóg wie jaka gwiazda.
To samo Van Persie do Arsenalu ale opłaciło się.
Tak jak by Juve miało jakieś takie głupie nawyki z tymi bokami, przecież wszyscy widzą że w europie trzeba grać ofensywnie tylko nasi cały czas bronią się tymi problemami finansowymi i kupują graczy za 15/20 mln na ławę którzy nic nowego nie wniosą.
To nie była jakaś Bóg wie jaka gwiazda.
To samo Van Persie do Arsenalu ale opłaciło się.
Tak jak by Juve miało jakieś takie głupie nawyki z tymi bokami, przecież wszyscy widzą że w europie trzeba grać ofensywnie tylko nasi cały czas bronią się tymi problemami finansowymi i kupują graczy za 15/20 mln na ławę którzy nic nowego nie wniosą.
- Arbuzini
- Juventino
Moim niekrytym marzeniem jest wyrwanie całego lewego skrzydła PSV. Z Depayem pewnie byłby problem, ale Willems jest jak najbardziej w naszym zasięgu. Zresztą uważam, że jeśli tak naprawdę postawilibyśmy sobie to jako jedyny cel na mercato, bez jakichś biedackich planów XYZ, to powodzenie operacji wcale nie byłoby mrzonką.
Bardzo mi się nie widziały transfery Moraty i Pereyry, ale teraz oceniam je najwyżej. Nie myliłem się za to co do Evry. Kieruję się taką zasadą, że boczni obrońcy powyżej 32 roku życia nie nadają się już do gry na najwyższym poziomie. Oczywiście są od tej reguły wyjątki, ale zauważcie, że kluby grające takimi zawodnikami mają już w składzie potencjalnych następców.sebatiaen pisze:kupują graczy za 15/20 mln na ławę którzy nic nowego nie wniosą.