Serie A 14/15 (6): JUVENTUS 3-2 Roma

Przedmeczowe przewidywania, gorące pomeczowe dyskusje, wasze oceny gry Juve i poszczególnych zawodników.
Zablokowany
koki90

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 października 2014, 10:34

Moim zdaniem jedynym wątpliwym karnym był ten na Pogbie. Maicon w momencie wyskoku był w polu karnym, swoją drogą metr dalej niż powinien stać mur. Piłkarze powinni zostawać od razu dodatkowo karani za przekraczanie tej linii żółtą kartką. Śmieszą mnie te protesty romanistów, bo w ich opinii powinien zostać podyktowany kolejny rzut wolny niemal na linii pola karnego, a przecież jeśli Maicon w ich opinii był poza polem karnym, czyli 2 metry od miejsca, gdzie powinien stać to rzut wolny po prostu powinien zostać powtórzony a Maicon ukarany żółtkiem.

Ogólnie mecz, w którym było wiele goli, a niewiele sytuacji bramkowych. Po obejrzeniu po raz kolejny sytuacji z Moratą zastanawiam się, czy może nie można się odwołać od tej czerwonej kartki, bo przecież on tam nic takiego nie zrobił. Faul na czerwoną na pewno nie był.

Crunny

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 14 razy

Nieprzeczytany post 06 października 2014, 10:44

Obejrzałem dziś rano długi skrót tego meczu w jakości FullHD i niestety, ale patrząc obiektywnie, niemal wszystkie decyzje w kontrowersyjnych sytuacjach, były błędne.

1) pierwszy karny dla nas:
Co prawda Maicon stał w murze jakiś metr-pół metra w polu karnym, ale wyskakując (jak to piłkarze mają często w zwyczaju) wyskoczył do przodu, lądując kilka cm poza polem karnym. Mniejsza o to, bo Maicon wyraźnie zasłaniał swoją twarz. Łokciem odbił piłkę, którą i tak dostałby w głowę.
mój werdykt: powtórka rzutu wolnego za wyskoczenie graczy z muru do przodu, zamiast do góry

2) karny dla Romy:
Lichtstiener dał się troszkę sprowokować. Przytrzymywali się razem z Tottim, ale w decydującym momencie tej akcji, nasz Szwajcar położył sobie całą rękę na barkach Francesco, co sprawiło wrażenie, jakby upadek nastąpił jedynie pod wpływem. Wina Szwajcara, że tak go objął łapami.
mój werdykt: mało zdecydowany, ale jednak karny dla Romy

3) drugi karny dla nas:
Dla mnie najbardziej kontrowersyjna sytuacja, ale spróbujcie sobie zatrzymać w momencie, gdy jest kontakt nogi Pjanica z nogami Pogby. Na kamerze znad bramki Skorupskiego widać, że Pjanic raczej zahaczył o lewą, a nie prawą nogę Pogby. Pogba lewą nogę miał właściwie przed polem karnym, a prawa znajdowała się już w połowie w polu karnym, w połowie nad linią. Faul nastąpił zatem idealnie nad liną.
mój werdykt: mało zdecydowany, ale jednak rzut wolny z linii pola karnego (choć sędzia miał prawo podyktować rzut karny, to w takich decyzjach, gdyby większość komentujących starała się być tutaj obiektywna, zazwyczaj dyktuje się rzut wolny z linii pola karnego)

4) gol Bonucciego:
Vidal stał niestety idealnie przed Skorupskim. A co za tym idzie, na pewno utrudniał mu obserwację toru lotu piłki. Podobna sytuacja miała miejsce chyba w finale LM 2002/03. Ale wówczas to Milan zdobył niemal identyczną bramkę, sędzia jej nie uznał i wszyscy kibice Juve bili mu brawo. Nie słyszałem, aby od tego czasu przepisy się zmieniły. Jeśli zawodnik jest na pozycji spalonej i w jakikolwiek sposób utrudnia interwencję bramkarzowi, akcja powinna zostać przerwana.
mój werdykt: zdecydowany spalony

5) czerwone dla Moraty i Manolasa:
Kompletnie nie rozumiem czerwonej kartki dla Moraty. Dostał ją za to, że Grek wstał, popychał go, a nasz Hiszpan się nie przewrócił, tylko twardo stał na nogach?
mój werdykt: Morata w tej sytuacji nie powinien dostać nawet żółtej kartki; Manolas żółtą na pewno, co do czerwonej też bym się zastanowił, bo choć zachował się nieładnie i niesportowo, to do żadnego mordobicia tam nie doszło

Reasumując: Mam spory niesmak, bo bez błędów sędziego (lub kontrowersyjnych sytuacji, jak inni wolą) rozstrzygniętych w większości na naszą korzyść, nie wygralibyśmy tego meczu. U siebie, na takie pojedynki powinniśmy się mobilizować i wygrywać pewnie, a nie dzięki jakimś darom losu.

wloski

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 października 2014, 10:57

Zanim weźmiesz się za analizy Ty i kibice innych drużyn to przypomnij sobie, że sędzia ma brawo się pomylić. Sytuacja z ręką jest o tyle wygodniejsza do oceny, że ręka to ręka i co z tego, że dostałby w głowę, która jest również elementem gry w piłce nożnej. Sytuacja z Tottim jest taka, że gdyby tam stał Barzagli albo Bonucci to nie doszłoby do takiej sytuacji. Chiellini i Lichy to najbardziej nieodpowiedzialni gracze w polu karnych jakich znam. Chłopaki czasem są tak naelektryzowani, że im mózg wyłącza. Totti jest starym wygą po tym jak Juventus "dostał" karnego, sam spróbował swoich sił. Sorry, ale królewicz Rzymu jest postawniejszy od Szwajcara i gdyby to były prawdziwe zapasy to nie miałby nic do gadania. Karny z dupy, bo był bardzo łatwy do oceny. Inna sprawa, że w ogóle wolnego być nie powinno. Wślizg był prawidłowy i czysty. Karny na Pogbie ewidentny, pytanie czy był po prostu na linii czy nie. Mi to jest ciężko ocenić z perspektywy takiej jak widziałem w TV. Nie mniej, zachowanie faulującego tak samo idiotyczne jak Lichiego. Pozdrawiam i skończcie tą chorą dyskusje.

I jeszcze jedna sprawa. Gdyby Roma zremisowała wszystkie wczorajsze wypowiedzi byłby inne. Jednak stało się inaczej to jazda pełną gębą. Przypominam, że za każdym razem gdy Juventus prowadził było tylko chamstwo, a nie gra w piłkę ze strony Rzymian. Nie przypominam sobie, żeby Juventini tak grali, gdy przegrywaliśmy 2:1.

juvemaroko

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 06 października 2014, 11:02

Mamy 3 punktow to dobrze, jednak po tym meczu obawiam sie ze przez kilka spotkan kazdy sedzia bedzie sie bal podyktowac jedenastka dla juve.

TottiGol

Romanista
Romanista
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 października 2014, 11:10

Crunny pisze:Obejrzałem dziś rano długi skrót tego meczu w jakości FullHD i niestety, ale patrząc obiektywnie, niemal wszystkie decyzje w kontrowersyjnych sytuacjach, były błędne.

1) pierwszy karny dla nas:
Co prawda Maicon stał w murze jakiś metr-pół metra w polu karnym, ale wyskakując (jak to piłkarze mają często w zwyczaju) wyskoczył do przodu, lądując kilka cm poza polem karnym. Mniejsza o to, bo Maicon wyraźnie zasłaniał swoją twarz. Łokciem odbił piłkę, którą i tak dostałby w głowę.
mój werdykt: powtórka rzutu wolnego za wyskoczenie graczy z muru do przodu, zamiast do góry

2) karny dla Romy:
Lichtstiener dał się troszkę sprowokować. Przytrzymywali się razem z Tottim, ale w decydującym momencie tej akcji, nasz Szwajcar położył sobie całą rękę na barkach Francesco, co sprawiło wrażenie, jakby upadek nastąpił jedynie pod wpływem. Wina Szwajcara, że tak go objął łapami.
mój werdykt: mało zdecydowany, ale jednak karny dla Romy

3) drugi karny dla nas:
Dla mnie najbardziej kontrowersyjna sytuacja, ale spróbujcie sobie zatrzymać w momencie, gdy jest kontakt nogi Pjanica z nogami Pogby. Na kamerze znad bramki Skorupskiego widać, że Pjanic raczej zahaczył o lewą, a nie prawą nogę Pogby. Pogba lewą nogę miał właściwie przed polem karnym, a prawa znajdowała się już w połowie w polu karnym, w połowie nad linią. Faul nastąpił zatem idealnie nad liną.
mój werdykt: mało zdecydowany, ale jednak rzut wolny z linii pola karnego (choć sędzia miał prawo podyktować rzut karny, to w takich decyzjach, gdyby większość komentujących starała się być tutaj obiektywna, zazwyczaj dyktuje się rzut wolny z linii pola karnego)

4) gol Bonucciego:
Vidal stał niestety idealnie przed Skorupskim. A co za tym idzie, na pewno utrudniał mu obserwację toru lotu piłki. Podobna sytuacja miała miejsce chyba w finale LM 2002/03. Ale wówczas to Milan zdobył niemal identyczną bramkę, sędzia jej nie uznał i wszyscy kibice Juve bili mu brawo. Nie słyszałem, aby od tego czasu przepisy się zmieniły. Jeśli zawodnik jest na pozycji spalonej i w jakikolwiek sposób utrudnia interwencję bramkarzowi, akcja powinna zostać przerwana.
mój werdykt: zdecydowany spalony

5) czerwone dla Moraty i Manolasa:
Kompletnie nie rozumiem czerwonej kartki dla Moraty. Dostał ją za to, że Grek wstał, popychał go, a nasz Hiszpan się nie przewrócił, tylko twardo stał na nogach?
mój werdykt: Morata w tej sytuacji nie powinien dostać nawet żółtej kartki; Manolas żółtą na pewno, co do czerwonej też bym się zastanowił, bo choć zachował się nieładnie i niesportowo, to do żadnego mordobicia tam nie doszło

Reasumując: Mam spory niesmak, bo bez błędów sędziego (lub kontrowersyjnych sytuacji, jak inni wolą) rozstrzygniętych w większości na naszą korzyść, nie wygralibyśmy tego meczu. U siebie, na takie pojedynki powinniśmy się mobilizować i wygrywać pewnie, a nie dzięki jakimś darom losu.
Nareszcie jakiś głos, z którym się w 80% zgadzam. Jeśli chodzi o brakujące procenty: 10% to karny na Tottim. Moim zdaniem nie można dyktować "11" jeśli obaj się trzymają. Sam Totti był lekko zdumiony i nie wiedział, o co sędziemu chodzi. Drugie 10% to Moracie imo należała się żółta kartka za faul, albo może bardziej za niebezpieczne zagranie. Manolas się wk...ł, bo niewiele zabrakło, a Morata wyrwałby mu nogę razem z korzeniami. Poza tym, w pierwszej chwili wydawało mi się, że gol Bonucciego był prawidłowy, jednak po obejrzeniu powtórki zza bramki już tak nie myślę. Może i przemawia przeze mnie frustracja, ale ...ileż można?

Forza Roma
albertcamus

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 06 października 2014, 11:18

Crunny pisze:
Zajmuj Ty się może lepiej malowaniem obrazów, co?

Smok-u

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Nieprzeczytany post 06 października 2014, 11:19

Tak przemawia przez Ciebie frustracja. Jeżeli dla Ciebie gol Leo był nieprawidłowy to weź już opuść to forum. I co znaczy "ile można"? W sensie, że ciągle jak przyjeżdżacie do Turynu to są kontrowersje? Pierwszy raz od x czasu nawiązaliście tutaj jakąś walkę i od razu pokrzywdzone owieczki. 99,9% Osób we Włoszech mówi, że Bonucci strzelił głowa prawidłowo, ale dla Was NIE i koniec.

jakku1

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 października 2014, 11:23

Crunny pisze:
mój werdykt: mało zdecydowany, ale jednak rzut wolny z linii pola karnego
Ale co to jest "rzut wolny z linii pola karnego"?:-)

Linia pola karnego to juz pole karne.

Zapraszam tez na moje konto na twitterze => https://twitter.com/jakku113 ;)
AdiZ

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 października 2014, 11:36

Crunny pisze:Obejrzałem dziś rano długi skrót tego meczu w jakości FullHD i niestety, ale patrząc obiektywnie, niemal wszystkie decyzje w kontrowersyjnych sytuacjach, były błędne.
3) drugi karny dla nas:
Fajnie, że obejrzałeś skrót, poczytaj jeszcze przepisy i wtedy bierz się za analizę :stop: Linia pola karnego to pole karne, faul na linii to faul w polu karnym. Faul przed linia to rzut wolny. A gol Bonucciego jak najbardziej prawidłowy.

A co do meczu to dawno takiej żenady nie widziałem. Pierwsze 20 minut fajnie się oglądało ale wszystko później rozwalił 2 najlepszy arbiter we Włoszech tzn Rocchi. To co wyprawiał ten pan to istny kabaret. Swoim zachowaniem i decyzjami zaognił mecz i nie panował nad nim. Gwizdał i sypał kartkami w amoku. Ja bym żadnego karnego nie odgwizdał i żadnej kartki nie dał tylko puścił mecz walki gladiatorów na gołe klaty :smile:
Roma fajnie grała :bravo:

pumex

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 października 2014, 11:37

Crunny pisze:rzut wolny z linii pola karnego
Obrazek
TottiGol pisze:...ileż można?
Ileż można... czego? Sry, ale czy Wasi ulubieńcy od wczoraj interesują się piłką, że nie wiedzą, co to jest minimalizacja ryzyka w pewnych sytuacjach? Nie wiedzą, że w polu karnym lub w jego obrębie dobrze jest jednak uchronić się przed kontaktem piłki z ręką, bo niezależnie od reguł gry sędzia może wpaść na jakiś genialny pomysł? Nie wiedzą, że przy linii pola karnego faul raz może być karnym, a raz wolnym? Nieskromnie powiem, że Romaniści powinni wziąć przykład ze mnie - ja w takich sytuacjach zawsze w pierwszej kolejności wskazywałem na bezmyślność zawodników, a dopiero później na kontrowersyjną decyzję arbita.

Tifosi Romy w większości są tak przytłoczeni swoją frustracją, że wypisują głupoty warte natychmiastowego zapomnienia. Trzeba jednak Giallorossim oddać jedno: naprawdę mocno zbliżyli się do Juve i walka o scudetto dalej jest otwarta.

Obrazek
wloski

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 października 2014, 11:39

TottiGol pisze: gol Bonucciego był prawidłowy, jednak po obejrzeniu powtórki zza bramki już tak nie myślę. Może i przemawia przeze mnie frustracja, ale ...ileż można?
Nowe przepisy pozwalają na to, co zobaczyłeś wczoraj. Wiem, że niektórzy nie podążają za szybko zmieniającymi się przepisami, ale przede wszystkim trzeba mieć otwarty umysł.

Obrazek
Obrazek

Przekaż te zdjęcia swoim kolegom i oceńcie sami czy Luki został zasłonięty i czy Vidal absorbuje swoim zachowaniem. Artek jak pień stał.

Gotti

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 06 października 2014, 11:47

No to zdjęcie wyżej ewidentnie przekonuje chyba każdego, że bramka w 100% prawidłowa.

A tu macie małą lekcje historii:
http://www.youtube.com/watch?v=QWUJdjOVSWc
:smile:

mrozzi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy

Nieprzeczytany post 06 października 2014, 11:49

Smok-u pisze:99,9% Osób we Włoszech mówi, że Bonucci strzelił głowa prawidłowo, ale dla Was NIE i koniec.
Ba. Twierdzi tak nawet Fifa. :wink: Wprowadziła ona NOWE rozporządzenia odnośnie spalonego, wystarczy poczytać wcześniejsze wpisy z przytoczonymi faktami. Gol Bonucciego prawidłowy i ta sytuacja została przeanalizowana już pod każdym kątem (odległość piłkarzy od bramki, brak zainteresowania piłką, Vidal nie stał na linii strzału, Skorupski widzi piłkę, Arturo jest dokładnie w jednej linii z Nainggolanem = prawidłowy gol Juve). Śmiesznym jest także stwierdzenie, że nie było karnego na Pogbie. Francuz był faulowany NA LINII BRAMKOWEJ :!: Ile można wałkować, że ta jest interpretowane jak pole karne :?: Wątpliwości można mieć przy sytuacji z Maiconem, ale nie miałoby to już wpływu (w obliczu powyższych sytuacji) na fakt zdobycia przez Juve 3 pkt. Gazzetta z Mediolanu, która często pluje na Juventus po błędach sędziowskich, pełni w tej sytuacji rolę obiektywnego obserwatora.

Corriere dello Sport to rzymski dziennik i, podobnie jak Tuttosport (Turyn), jest delikatnie rzecz ujmując stronniczy. Strona główna dzisiejszego wydania i nagłówek Campionato falsato!, potem pretensje do partnerki Agnellego, która na słowa Tottiego słusznie zareagowała - to on powinien grać w innej lidze. :smile:

Max_LP

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 października 2014, 12:16

Jestem w stanie zrozumieć, że kibice Romy czepiają się o te dwa karne, ale w jaki sposób można stwierdzić, że trzeci gol był nieprawidłowy to ja nie jestem w stanie sobie wyobrazić. Mam wrażenie, że próbują nam wmówić, że Łukasz poradziłby sobie z tym strzałem gdyby tylko nie było tam Arturo.
Gwarantuje w 100% i jestem w stanie założyć się o co chcecie, że nawet jeśli przed Skorupskim nie byłoby żadnego piłkarza zarówno Romy jak i Juventusu to nie byłby w stanie wybronić tej bomby Bonu.

bianco che abbraccia il nero..
biel, która obejmuje czerń..
AdiJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy

Nieprzeczytany post 06 października 2014, 12:24

Sędzia, sędzią, ale miał bardzo trudne zadanie. Zawodnicy robili wszystko by mu uprzykrzyć życie, aczkolwiek czy w tych kluczowych sytuacjach popełnił rażące błędy? W mojej ocenie nie.
Maicon był ustawiony w murze dobry metr jak nie 2 w obrębie 16, wyskoczył do przodu i zatrzymał piłkę ręką, ale chyba jeszcze w polu karny, w sumie 2x przekroczył przepisy, wyszedł przed mur i zagrał celowo piłkę ręką, za oba zdarzenia są żółte kartki, sędzia wybrał opcję bardziej korzystną dla Juve w myśl tendencji faworyzowania drużyny atakującej.
Karny na Pogbie dyskusyjny, ale sędzia też podjął decyzję o faworyzowaniu drużyny atakującej. Tutaj ciężko ocenić, Pogba w sumie już wpadał w pole karne w momencie kontaktu, po części w tym polu karnym był.Teraz nie wiem jak mówią dokładnie przepisy, czy faulu musi być w polu karny, czy faul musi być na zawodniku będącym w polu karnym..
Bo teraz taka sytuacja stoi zawodnik na lini 16, ma rękę wyciągniętą do tyłu, jest faulowany przez rywala,który go powala za ta wyciągniętą rękę, faulujący jest poza polem karnym, faulowany w polu karnym i co wtedy, jeżeli karny, to w mojej ocenie na Pogbie też się należał, jeżeli nie no to nie.
Karny na Tottim także kontrowersyjny, obaj się trzymali, nie brali udziału w grze, sędzia gwizdnął na pewno się wybroni, jak i z każdej innej decyzji.
Co do gola Bonu to osoby piszące o spalonym żyją chyba w erze archaicznej, teraz przepis stanowi tak,że zawodnik musi wziąć czynny udział w akcji by była odgwizdana pozycja spalona. A Skorupskiemu nie przeszkadzał, bo nie stał na linii strzelający-bramkarz.
Sędzia akurat z tymi sytuacjami sobie w mojej ocenie nie poradził jakoś źle, bywały błędy a raczej wielbłądy o której mówiono i pisano mniej niż o tych kontrowersjach.

Zablokowany