Mercato (Lato 2015)
- Lucas87
- Juventino
gucio_juve pisze:Podobno Van Persie bardzo niezadowolony ze ściągnięcia Falcao i zapowiada odejście. Marotta, działaj
Kontrakt ważny jeszcze 2 sezony.wujek google pisze: Zarobki Holendra w United - 12,2 miliona GBP

Mata, niby również u nich na wylocie...
- Arbuzini
- Juventino
http://seriea.pl/index.php?dzial=aktual ... kul=288062
No i mamy pierwsze plany reform będące pokłosiem wyboru Tavecchio na prezia. Wrzucam w tym temacie, bo na pewno będą one rzutowały na naszą politykę transferową.
O ile okrojenie Serie A można uznać za całkiem niezły pomysł, bo spadnie ilość rozgrywanych spotkań, to cała reszta wygląda po prostu... głupio. Właściwie to nie głupio, bo przy braku drużyny rezerw i przy istniejącym już ograniczeniu zawodników non-EU takie zakusy są ekstremalnie głupie.
Naprawdę podpisaniu paru papierków, dowalenie kolejnych restrykcyjnych przepisów nic nie da, bo tu trzeba ruszyć zady i zacząć wprowadzać reformy u podstaw.
No i mamy pierwsze plany reform będące pokłosiem wyboru Tavecchio na prezia. Wrzucam w tym temacie, bo na pewno będą one rzutowały na naszą politykę transferową.
O ile okrojenie Serie A można uznać za całkiem niezły pomysł, bo spadnie ilość rozgrywanych spotkań, to cała reszta wygląda po prostu... głupio. Właściwie to nie głupio, bo przy braku drużyny rezerw i przy istniejącym już ograniczeniu zawodników non-EU takie zakusy są ekstremalnie głupie.
Naprawdę podpisaniu paru papierków, dowalenie kolejnych restrykcyjnych przepisów nic nie da, bo tu trzeba ruszyć zady i zacząć wprowadzać reformy u podstaw.
- pumex
- Juventino
Nie wiem co mają w łepetynie pomysłodawcy tego typu restrykcji. Śmieszno-straszne jest to, że ludzie uważający siebie za reformatorów calcio myślą, że twardy przepis o minimalnej liczbie Włochów na boisku polepszy status tamtejszego futbolu bez ruszania podstaw tj systemu szkolenia młodzieży, wprowadzenia drużyn rezerw.. :doh: To myślenie na zasadzie "ludziom w kraju brakuje pieniędzy to je dodrukujmy"...

- B@rt
- Juventino
- Podziekował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Typowo "piechniczkowa" mentalność. Zaczynam myśleć, że we władzach piłkarskich powinny być jakieś granice wieku, powyżej którego nie powinno się przyznawać mandatu działaczom, tak mniej więcej od 50 roku życia.
Tylko zmniejszenie liczby drużyn w klasach rozgrywkowych jakoś się broni, cała reszta to siedzenie w lesie. Czy też może inaczej - to BYŁOBY dobre, gdyby zostało wprowadzone jako następstwo zmian w szkoleniu.
Tylko zmniejszenie liczby drużyn w klasach rozgrywkowych jakoś się broni, cała reszta to siedzenie w lesie. Czy też może inaczej - to BYŁOBY dobre, gdyby zostało wprowadzone jako następstwo zmian w szkoleniu.
- @D@$
- Juventino
A to się nie gryzie jakoś z przepisami UE? Przecież idea była taka, że każdy w UE mam mieć takie same prawa, znaczy się, Francuz czy Belga może grać tak samo w Serie A jak Włoch. Moim zdaniem się ten pomysł rozmyje, a w ogóle to chyba nie do tematu mercato 
Sam nie wiem, w Polsce jak zniesiono limity obcokrajowców to reprezentacja na tym straciła a liga zyskała niewiele, jeśli w ogóle. Efekt jest taki, że ściągamy równie słabych zawodników, tylko tańszych, z trzecich lig brazylijskich jak niegdyś prezes Ptak...
Także pomysł nie do końca głupi, tyle, że zespoły rezerw to dużo lepsza opcja.

Sam nie wiem, w Polsce jak zniesiono limity obcokrajowców to reprezentacja na tym straciła a liga zyskała niewiele, jeśli w ogóle. Efekt jest taki, że ściągamy równie słabych zawodników, tylko tańszych, z trzecich lig brazylijskich jak niegdyś prezes Ptak...
Także pomysł nie do końca głupi, tyle, że zespoły rezerw to dużo lepsza opcja.
- Arbuzini
- Juventino
Sam w sobie, oderwany zupełnie od sensownych podwalin do jego wprowadzenia jest głupi. Bardzo.@D@$ pisze:Także pomysł nie do końca głupi, tyle, że zespoły rezerw to dużo lepsza opcja
Nie wiem, czy porównanie do polskiej ligi jest w pełni trafione. Trochę strach pomyśleć kogo byśmy z Serie A ściągnęli zamiast Vidala, Teveza itd. Wreszcie, kiedy zaczynamy łowić piłkarzy na rynkach innych niż włoski pojawiają się takie pomysły, które dla klubów są zwyczajnie szkodliwe i moim zdaniem osłabiają ligę. Owszem, bardzo możliwe, że cierpi na tym reprezentacja, ale co mnie to - Włochem nie jestem. Kibicowanie Squadrze jest tylko dodatkiem do bycia fanem Juventusu, na pewno nie na równi, a co dopiero na odwrót.
Po naszej degradacji do Serie B niemal z automatu szansę gry dostali De Ceglie, Marchisio oraz Giovinco. Przesunięto młodego Chielliniego z boku obrony na środek. Wtedy była to konieczność, ale szansa dana młodym zawodnikom do nas wróciła - Książę i King-kong to przecież jedni z lepszych w swoim fachu na świecie, a Mrówkę można nazwać solidnym ligowcem. Naprawdę władze ligi mogły wyciągnąć lekcję z tego wydarzenia, ale widać drużyny rezerw grające w Serie B są komuś wybitnie w niesmak. A jak nie wiadomo o co chodzi...
Czy wprowadzenie takich restrykcji sprawi, że nagle wśród Włochów obrodzi nowymi maldinimi, nestami, zambrottami, czy baggiami? Raczej wątpię. Jestem zdecydowanie przeciwny wszelkim regulacjom, które mogą niepotrzebnie utrudnić pracę Marottcie oraz Paraticiemu.
- zahor
- Juventino
Gryzie, gryzie. Dla dobra tego starszego pana ktoś mu powinien zawczasu uświadomić że palnął głupotę i powinien się z niej jak najszybciej wycofać. Jak nagle połowa klubów zacznie się sądzić z FIGC (a każdy sąd musi w tym momencie przyznać im rację), to zrobi się gnój jakiego chyba nawet we Włoszech jeszcze nie było. Gdyby facet był politykiem to sądziłbym że po prostu rzuca propozycje ku uciesze tłumu mając pełną świadomość nie są one do zrealizowania, ale większość ciemnej masy to kupi bez zastanowienia. A że nie jest, spisuję to na karb demencji starczej.@D@$ pisze:A to się nie gryzie jakoś z przepisami UE? Przecież idea była taka, że każdy w UE mam mieć takie same prawa, znaczy się, Francuz czy Belga może grać tak samo w Serie A jak Włoch. Moim zdaniem się ten pomysł rozmyje, a w ogóle to chyba nie do tematu mercato![]()
Oczywiście, jakoś się broni, podobnie jak jakoś by się obroniła propozycja zwiększenia ligi do 20 drużyn, gdyby liczyła ona 18 zespołów. Jedno i drugie rozwiązanie ma swoje plusy i minusy. Liczbę drużyn można zmieniać co dwa lata, używając naprzemiennie argumentów o większych wpływach z transmisji/biletów oraz o przemęczeniu i meczach o pietruszkę - i za każdym razem taka decyzja będzie przecież jakoś uzasadniona. Mi osobiście wydaje się, że nieco lepiej byłoby gdyby zespołów było o dwa mniej niż obecnie, ale to akurat bez znaczenia - rzecz w tym że ja tutaj nie dostrzegam jakiegoś wielkiego planu, raczej pachnie mi to myśleniem na zasadzie "jest tak i jest źle, to zróbmy na odwrót, a nuż będzie dobrze".B@rt pisze: Tylko zmniejszenie liczby drużyn w klasach rozgrywkowych jakoś się broni, cała reszta to siedzenie w lesie. Czy też może inaczej - to BYŁOBY dobre, gdyby zostało wprowadzone jako następstwo zmian w szkoleniu.
Ano niestety. W innych krajach mozolnie reformowano czy wręcz budowano od podstaw cały system, żeby z czasem powoli zaczęło to przynosić efekty, a tutaj wyskakuje wizjoner który znalazł drogę na skróty i załatwi to samo jednym czy dwoma dekretami.pumex pisze:Nie wiem co mają w łepetynie pomysłodawcy tego typu restrykcji. Śmieszno-straszne jest to, że ludzie uważający siebie za reformatorów calcio myślą, że twardy przepis o minimalnej liczbie Włochów na boisku polepszy status tamtejszego futbolu bez ruszania podstaw tj systemu szkolenia młodzieży, wprowadzenia drużyn rezerw..
- evilboy
- Juventino
Grande Tavecchione, spośród trzech zaproponowanych zmian jedna jest kosmetyczna, druga absurdalna, a trzecia niezgodna z prawem UE
Oprócz długo wałkowanej drużyny rezerw w Serie B, lepszą zmianą od wyżej zaproponowanych byłyby jakieś modernizacje w kwestii ogrywania juniorów - chociażby minimalna ilość minut/meczów przez nich rozegranych (jeśli nie w lidze to przynajmniej w Coppa Italia).

Oprócz długo wałkowanej drużyny rezerw w Serie B, lepszą zmianą od wyżej zaproponowanych byłyby jakieś modernizacje w kwestii ogrywania juniorów - chociażby minimalna ilość minut/meczów przez nich rozegranych (jeśli nie w lidze to przynajmniej w Coppa Italia).
"Un cavaliere non lascia mai una signora."
Alex Del Piero
Alex Del Piero
- Bezimienny
- Juventino
Ograniczenie liczby zespołów na plus, minimalna liczba przy braku zespołów rezerw tak naprawdę mija sie z celem. Pozwolenia na pracę - wątpię by tyczyly sie zawodników EU - zawodnicy non-EU by ich potrzebowali a to chyba bedzie zgodne z prawem europejskim ( tak to przecież chyba wyglada na wyspach)
- MRN
- Juventino
- Podziekował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 205 razy
Z tych pomysłów, jedyne co ma sens to zmniejszenie liczby zespołów...wprowadzanie minimalnej ilości Włochów w składzie spowodowałoby jeszcze większe pogrążenie włoskiej piłki bo ile o reprezentację można byłoby być spokojnym, o tyle kluby w europejskich rozgrywkach wpadłyby w jeszcze większy marazm...

- Karowiew
- Juventino
Nie wiem, czy było na JP, ale ponoć JUVE chce pozyskać z Boca Tomasa Pochettino: http://gianlucadimarzio.com/en/calciome ... ochettino/
Nigdy go w akcji nie widziałem, ale w nagłówkach pojawiło się mocne określenie "Nowy Pogba"
Nigdy go w akcji nie widziałem, ale w nagłówkach pojawiło się mocne określenie "Nowy Pogba"
"(…) mówmy o przykrych rzeczach, ale… eee… musi… przejście na emeryturę musi być na tyle późne, że oczekiwany przeciętny oczywiście, oczekiwana przeciętna długość życia nie była bardzo długa" - Jacek Rostowski
- AdiJuve
- Juventino
- Podziekował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Z tymi 6 Włochami docelowo to ostre przegięcie. Nawet tych 4 niektórym drużyną ciężko będzie wystawić. Słabsze ekipy są oparte głównie na Włochach, ale Inter,Viola,Napoli,Lazio czy nawet Roma miałyby duży problem, w 4 pierwszych drużynach z ww. w ostatniej kolejce zagrało raptem 3 Włochów od 1min. , we Florencji żaden(Aqua wszedł z ławki). Violi ciężko by było wystawić na tą chwilę 2 Włochów w a co dopiero 4.Udinese nie dużo lepiej w sumie 3, ale oni żyją z ogrywania talentów z całego świata, mają świetną sieć skautów i ograniczyłoby to ich bardzo.
Nawet w Juve w ostatnim meczy było 4 Włochów, docelowo w 3-5-2 może być ich nawet 6, ale najpewniej 5, Gigi,obrona i Markiz/Pirlo, ale już w 4-3-cośtam nawet tyko 4. Wiadomo jest dużo młodych włoskich graczy, ale to jeszcze niewiadome. Głupota, jedynie te zmniejszenie drużyn jest ok, ale powinno się to odbyć kosztem wcześniejszego startu lepszych ekip w PW, jak to ma miejsce w Niemczech w pucharze. Wtedy w pierwszych rundach szanse pokazania się ze słabszymi rywalami mogliby dostać młodzi zdolni gracze.To byłaby dobra zamiana: 4 mecze o pkt w lidze zamienić na wcześniejszy start w PW. Na pewno nieco pomogłoby to młodym graczom włoskim, w niedużym stopniu, ale jednak dostaliby szanse pokazania się w oficjalnym meczu topowych ekip i zawsze jakiś pożytek by z tego mieli:)
Nawet w Juve w ostatnim meczy było 4 Włochów, docelowo w 3-5-2 może być ich nawet 6, ale najpewniej 5, Gigi,obrona i Markiz/Pirlo, ale już w 4-3-cośtam nawet tyko 4. Wiadomo jest dużo młodych włoskich graczy, ale to jeszcze niewiadome. Głupota, jedynie te zmniejszenie drużyn jest ok, ale powinno się to odbyć kosztem wcześniejszego startu lepszych ekip w PW, jak to ma miejsce w Niemczech w pucharze. Wtedy w pierwszych rundach szanse pokazania się ze słabszymi rywalami mogliby dostać młodzi zdolni gracze.To byłaby dobra zamiana: 4 mecze o pkt w lidze zamienić na wcześniejszy start w PW. Na pewno nieco pomogłoby to młodym graczom włoskim, w niedużym stopniu, ale jednak dostaliby szanse pokazania się w oficjalnym meczu topowych ekip i zawsze jakiś pożytek by z tego mieli:)
- AdiZ
- Juventino
Lepsze takie reformy niż żadne.
Ja bym zostawił 20 zespołów w Serie A tylko stratował z rozgrywkami 2 tygodnie wcześniej bo zagranie 1 kolejki i przerwa na reprezentacje to kpina. Kalendarz da się rozciągnąć tak by nie było spotkań w środku tygodnia. Natomiast zmniejszenie liczby drużyn w Serie B jak najbardziej 18 zespołów brzmi sensownie.
3 czy 4 włochów w każdej drużynie też jestem za. W Finale CI było 1 czy 2 włochów i od tego ta burza. Ten problem nie dotyczy Juventusu więc nie widzę nic złego w nim. My opieramy zespół na Włochach. Włoski football nie upadnie niżej z tego powodu niż jest.
Ja bym zostawił 20 zespołów w Serie A tylko stratował z rozgrywkami 2 tygodnie wcześniej bo zagranie 1 kolejki i przerwa na reprezentacje to kpina. Kalendarz da się rozciągnąć tak by nie było spotkań w środku tygodnia. Natomiast zmniejszenie liczby drużyn w Serie B jak najbardziej 18 zespołów brzmi sensownie.
3 czy 4 włochów w każdej drużynie też jestem za. W Finale CI było 1 czy 2 włochów i od tego ta burza. Ten problem nie dotyczy Juventusu więc nie widzę nic złego w nim. My opieramy zespół na Włochach. Włoski football nie upadnie niżej z tego powodu niż jest.
- Ouh_yeah
- Qualità Juventino
Docelowo 6 Włochów w wyjściowym składzie? Czyli jak połapią kontuzje, to trzeba będzie mieć drugą szóstkę w zapasie, albo brać chłopaków z Primki... Tavecchio dramatyzuje, ostatnio dużo śmielej stawia się na młodzież, jest w Serie A naprawdę duże pole do pokazania się. Wiecie jak podskoczą ceny zdolnych Włochów? Ile teraz kosztuje choćby trochę wyróżniający się Anglik w Premier League...