Mercato (Lato 2015)
- BlackJacky
- Juventino
- Podziekował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Nie wiem o co chodzi z laską dla Sikorskiego, nie mam takich kanalow, ale pamietasz taki moment, kiedy to Barca oczekiwala za Chilijczyka 25mln. a nasz DS sie wyglupial z piętnastakiem? Domniemywam, ze gdyby wtedy dal te 25, to dzisiaj Alexis strzelalby dla Juve.pęto pisze:Można psioczyć rzecz jasna, ale Alexis S. za 30 mln E? Chyba łącznie z, stosują nazewnictwo Sikorskiego, Alaską dla Barcelony. Arsenal wysupłał na niego w Euro dobrze ponad 40.
5) Musi byc obrotny dyrektor sportowy z dobra gadana.pęto pisze: 1) zawodnik musi najmniej jako tako trafiać w gusta trenera (u nas było lekkie zawirowanie, a Morata wjechał dokładnie w oko cyklonu Antonio)
2) zawodnik musi chcieć do klubu i grać za tyle sałaty, ile mu dać ten klub może (a może Griezmann miał gwarant na więcej lub po prostu lubi hiszpańskie pomarańcze)
3) agent musi przy tym nie grymasić
4) klub sprzedający musi się zgodzić na takie, a nie inne warunki (Depay nie zmienił otoczenia, więc może wołali za niego trochę ponad sufit).
Podejrzewam, ze w 4-3-2-1 za napastnikiem. Nie upowaznia, ale daje realna nadzieje, ze juz w nadchodzacym sezonie bedzie lepiej, bo chyba nie wierzysz ze 18-latek Coman (ktoremu kibicuje i mam nadzieje, ze beda z niego ludzie) pociagnie nas level up juz teraz?jackop pisze:Hipotetycznie. Zamiast Moraty mamy Xherdana. Wydajemy 30 mln. dajemy 3-4 mln kontraktu. Jak znaleźć dla niego miejsce w 11stce? Nawet jeśli dla niego z marszu zmieniamy system, czy to upoważnia nas do pisania: Marotta 10/10, LM w tym roku nasza!!!!11111oneoneone???
Moge sie mylic, ale Contego juz nie bylo z nami, jak nasi podpisywali papiery z Morata.jackop pisze:Morata był pierwszym transferem za większe pieniądze. Przypomnij sobie jak wyglądała wtedy sytuacja w Juventusie. Conte na ławce, taktyka 3-5-2, gracz przychodzi jako zmiennik dla Llorente. Marotta zrobił dokładnie to, czego oczekiwałeś. Dogadał nam zawodnika pod ustawienie, jakie preferował Antonio.
Juz sie tak nie unosalessandro1977 pisze:Nie dziwię się teraz Conte, że uciekł z tego okrętu...Galliani zawstydził Marottę i mam nadzieje, że jeśli sezon będzie marny to łysy poleci z Juve !
Zgadzam sie tez ze stwierdzeniem, ze jak na razie dzieki "dobrym relacjom z innymi klubami" te inne kluby nas dymaja zamiast my... czerpac z tego korzysci.
Wybierz, komu chcesz pomóc: https://www.siepomaga.pl
"Lepszy [Arturo Vidal] prosto z baru Semafor niż ta cała reszta"
"Lepszy [Arturo Vidal] prosto z baru Semafor niż ta cała reszta"
- Marat87
- Juventino
- Podziekował: 17 razy
- Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Co ty chłopie z tymi groszami? Real go może wykupić z powrotem za 28-30 milionów. Biorąc pod uwagę jego pensje, to ew. po tych dwóch latach wyjdzie tak, jakby był na darmowym wypożyczeniu, z kontraktem opłacanym przez Real.
- Arbuzini
- Juventino
Warunki to wiadomo, sprawa dość fatalna. Jednak wcale nie jest powiedziane, że jak się u nas sprawdzi to Real koniecznie go odkupi. Nie wykluczone, że za rok w oko wpadnie im jakiś killer Benzemy i wybulą na niego 50 lub więcej baniek. W takim wypadku nikt o Moracie nie będzie już raczej pamiętał, a i samemu zawodnikowi nie będzie chyba śpieszno do powrotu. Sytuacja jest kiepska, ale nie bez wyjścia.
Tak pochopny ruch, jak i błyskawiczny telefon do Allegriego mogę tłumaczyć tylko chęcią jak najszybszego przywrócenia równowagi. Jak by się zastanowić to zamysł bardzo dobry, a czy zrobiono to odpowiednio pokaże czas. Nie ma lekko ten klub, każdy sukces odkupiony musi być jakimiś przeciwnościami losu.
Tak pochopny ruch, jak i błyskawiczny telefon do Allegriego mogę tłumaczyć tylko chęcią jak najszybszego przywrócenia równowagi. Jak by się zastanowić to zamysł bardzo dobry, a czy zrobiono to odpowiednio pokaże czas. Nie ma lekko ten klub, każdy sukces odkupiony musi być jakimiś przeciwnościami losu.
- pęto
- Juventino
Mówiłem (w pełni "życzeniowo") o czapce prawdziwych gruszek [szybkie 3 mln ex. na początku okienka], a nie kwocie windowanej ostatecznie przez PSG.jackop pisze:15-25 mln € to cena, która przewijała się mediach w kontekście transferu do Romy. Najdroższa czapka gruszek o jakiej słyszałem.pęto pisze:Szkoda, że nie wyłapali za czapkę gruszek Rabiota
Pamiętam, że tak pisano tu i ówdzie (o tych 25 i 15 również). Czy prawda to za li czy tylko czcze wymysły? Stawiam, że czcze wymysły.Jacky pisze:Nie wiem o co chodzi z laską dla Sikorskiego, nie mam takich kanalow, ale pamietasz taki moment, kiedy to Barca oczekiwala za Chilijczyka 25mln. a nasz DS sie wyglupial z piętnastakiem? Domniemywam, ze gdyby wtedy dal te 25, to dzisiaj Alexis strzelalby dla Juve.pęto pisze:Można psioczyć rzecz jasna, ale Alexis S. za 30 mln E? Chyba łącznie z, stosują nazewnictwo Sikorskiego, Alaską dla Barcelony. Arsenal wysupłał na niego w Euro dobrze ponad 40.
We will say what time will tell....
Verbum Labile debet non esse stabile.
Verbum Labile debet non esse stabile.
- Tobor
- Juventino
@ MishaAveJuve
dla Ciebie z dedykacją
http://www.juventus.com/wps/wcm/connect ... 1771cc4505
nie mam niestety wykształcenia księgowego (choć studiuje nieco inne ekonomiczne rzeczy), ale może ktoś ogarnięty w temacie wie jak zmienią się finanse na przestrzeni 4 kwartału rozliczeniowego (kwiecień-maj-czerwiec). Fajnie się czyta, choć sprawy księgowania a tym bardziej księgowość sportowa jest mi obca
dla Ciebie z dedykacją
nie mam niestety wykształcenia księgowego (choć studiuje nieco inne ekonomiczne rzeczy), ale może ktoś ogarnięty w temacie wie jak zmienią się finanse na przestrzeni 4 kwartału rozliczeniowego (kwiecień-maj-czerwiec). Fajnie się czyta, choć sprawy księgowania a tym bardziej księgowość sportowa jest mi obca

- Don Paolo
- Juventino
Z transferem Moraty jest trochę tak jak z tą szklanką która dla niektórych jest do połowy pusta, a dla innych do połowy pełna.Marat87 pisze:Co ty chłopie z tymi groszami? Real go może wykupić z powrotem za 28-30 milionów. Biorąc pod uwagę jego pensje, to ew. po tych dwóch latach wyjdzie tak, jakby był na darmowym wypożyczeniu, z kontraktem opłacanym przez Real.
Załóżmy, że dostajemy te 30 ew. 36 mln euro za Moratę. Tak po prawdzie nie jest to zły pieniądz.
Za takie pieniądze można już kupić konkretnego klasowego napastnika. Tak patrzę na nazwiska napastników którzy zasili co poniektóre kluby w tym okienku i widzę...
Lukaku - 35,36 mln euro
Griezmann - 30,00 mln euro
Markovic - 25,00 mln euro
Mandzukic - 22,00 mln euro
Iturbe - 22,00 mln euro
Balotelli - 20,00 mln euro
Immobile - 19,40 mln euro
Cerci - 16,00 mln euro
Valencia - 15 mln euro
Long - 14,90 mln euro
Tadic - 14,00 mln euro
Origi - 12,63 mln euro
McCormack - 11,83 mln euro
Adrian - 11,00 mln euro
Jimenez - 10,50 mln euro
Ulloa - 10,12 mln euro
Remy - 10,10 mln euro
Ideye - 10,00 mln euro
Pelle - 10,00 mln euro
Ramos - 9,70 mln euro
Finnbogason - 8,00 mln euro
Paulinho - 8,00 mln euro
Marlos - 8,00 mln euro
Ezekiel - 8,00 mln euro
Snodgrass - 7,50 mln euro
Gomez - 7,50 mln euro
itp. itd.
...i widzę, że dysponując 30-36 mln euro możemy sprowadzić klasowego następcę Moraty

Ostatnio zmieniony 02 września 2014, 00:29 przez Don Paolo, łącznie zmieniany 2 razy.
- Filippo911
- Juventino
wtrącę się w dyskusję - to media mówiły że Barca tyle chce, co nie musi być prawdą, jeśli tak by było to działacze Arsenalu są frajerami - dali za niego te 35 czy 40 mln.Jacky pisze:Nie wiem o co chodzi z laską dla Sikorskiego, nie mam takich kanalow, ale pamietasz taki moment, kiedy to Barca oczekiwala za Chilijczyka 25mln. a nasz DS sie wyglupial z piętnastakiem? Domniemywam, ze gdyby wtedy dal te 25, to dzisiaj Alexis strzelalby dla Juve.pęto pisze:Można psioczyć rzecz jasna, ale Alexis S. za 30 mln E? Chyba łącznie z, stosują nazewnictwo Sikorskiego, Alaską dla Barcelony. Arsenal wysupłał na niego w Euro dobrze ponad 40.
równie prawdopodobne jest to że całą historie Juve- Alexis - Barca wymyślili dziennikarze i nie ma tam grama prawdy.
- AVE JUVE!!!
- Juventino
alessandro1977 pisze:Nie dziwię się teraz Conte, że uciekł z tego okrętu...Galliani zawstydził Marottę i mam nadzieje, że jeśli sezon będzie marny to łysy poleci z Juve !
Ale i ja uzbroję się w cierpliwość bo wiele sobie obiecuję po Moracie i Comanie !
a czym to niby Galliani zawstydzil Marotte ? Tym ze sprzedal swoja najwieksza gwiazde , rozumiem ze sprzedaz Vidala i zakup pol srodkow z jego sprzedazy by Cie zadowolila ? A do ataku sprowadzil glosne nazwisko ktore formy szuka trzeci sezon
Z transferami Milanu i ich kadra napewno bym sie nie zamienil , wole naszego guru i jego pomysly
Tak a propo tego zawstydzania to w sumie jest taka sprawa ktora mogla by zawstydzic naszego Marotte . Nasi pilkarze nie splacaja jeszcze transferu z wlasnej kieszeni i trzeba z budzetu klubu , niestety
- MRN
- Juventino
- Podziekował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 205 razy
Jak już wspomniałem - dla takiego klubu jak Juve szczytem szczęścia i majstersztyku nie może być zatrzymanie najlepszych graczy...w kontekście walki na 3 frontach marnie to wygląda bo sezon długi. Choć wiele sobie obiecuję po Moracie i Comanie to zastanawiam się na ile Coman w razie kontuzji podstawowych graczy będzie w stanie przejąć presję na swoje barki...wątpię, że w obliczu zbliżającego się finiszu poszczególnych rozgrywek ten młokos poradzi sobie z presją, obym się mylił...co do Moraty to nie mam obaw bo on akurat mecze o stawkę ma już za sobą...co do LM to nie chcę się wypowiadać bo chyba ponownie będzie zgrzyt i wielkie rozczarowanie a następnie teksty, że odpadliśmy z wielkim Bayernem...no właśnie - według Marotty i Agnellego mieliśmy systematycznie zmniejszać dystans do tych najlepszych ale dla mnie to wygląda tak, że ten dystans się zwiększa...oby przynajmniej scudetto obronili bo Roma na papierze wygląda bardzo dobrze, nie wiem czy nie lepiej od nas...
Galliani mimo wszystko zrobił ostatnio nawet ciekawe ruchy za kwoty, których od Juve nie chcieliby przyjąć...szkoda Meneza, który tyle czasu był łączony z Juve za free, nie kapuję dlaczego olali temat. Dobry skrzydłowy, których u nas po prostu nie ma !
Kiedyś Juve pierwsze stawało w kolejce po dobrych zawodników, teraz musi zadowolić się okruchami po zjedzonym posiłku przez najbogatszych...
No dawanie się dymać takiej Parmie to żenada...wszyscy narzekali na złe warunki transferu Moraty ale wątpię aby Real się po niego zgłosił kiedy wszyscy będą od nich oczekiwali wielkich nazwisk...dopiero warunki kuczera to przegięcie...przedłużyli z tym drewnem kontrakt, dali mu dość dobra pensję, teraz wypożyczają nie zarabiając na nim i jeszcze będą mu płacić większość miesięcznych poborów, co to ma być ?
A transferowej perełki transferowej Marotty nikt już nie chce nawet za darmo...mam tu na myśli Mottę dla którego samo założenie koszulki Juve powinno skończyć się karą 25 lat ciężkich robót...
Galliani mimo wszystko zrobił ostatnio nawet ciekawe ruchy za kwoty, których od Juve nie chcieliby przyjąć...szkoda Meneza, który tyle czasu był łączony z Juve za free, nie kapuję dlaczego olali temat. Dobry skrzydłowy, których u nas po prostu nie ma !
Kiedyś Juve pierwsze stawało w kolejce po dobrych zawodników, teraz musi zadowolić się okruchami po zjedzonym posiłku przez najbogatszych...
No dawanie się dymać takiej Parmie to żenada...wszyscy narzekali na złe warunki transferu Moraty ale wątpię aby Real się po niego zgłosił kiedy wszyscy będą od nich oczekiwali wielkich nazwisk...dopiero warunki kuczera to przegięcie...przedłużyli z tym drewnem kontrakt, dali mu dość dobra pensję, teraz wypożyczają nie zarabiając na nim i jeszcze będą mu płacić większość miesięcznych poborów, co to ma być ?
A transferowej perełki transferowej Marotty nikt już nie chce nawet za darmo...mam tu na myśli Mottę dla którego samo założenie koszulki Juve powinno skończyć się karą 25 lat ciężkich robót...

- Astarot
- Juventino
Pomijając biadolenie co poniektórych to okienko (przy założeniu, że chociaż jeden z dwójki Coman -Morata wystrzeli, na co jest duża szansa) nie jest aż tak beznadziejne, nieeestety nie było też dobre. Osobiście miałem problem z jego oceną dla tego rozłożyłem je sobie na czynniki pierwsze, w skali od 0 do 10:
1 Odejście Conte 2
2 Przybycie Allegriego 6,5
3 Zatrzymanie Vidala 9
4 Zatrzymanie Pogby 7
5 Brak przedłużenia kotraktu Pogby 3
6 Transfer Moraty 2
7 Transfer Sturaro 5
8 Transfer Pereyry 7
9 Transfer Evry 6,5
10 Transfer Romulo 8
11 Transfer Comana 7,5
12 Wymiana Marrone = Peluso +0,5 mln 8
13. Niepozbycie się Ogbonny 3
14. Niepozbycie się pozostałego szrotu 2
15. Brak piątego SS/OP 3
16. Zabezpieczenie na przyszłość 7
Średnia: 5,4.
1. Najbardziej doniosłe wydarzenie mercato, które zapewne w trakcie seoznu niejednokrotnie odbije się nam czkawką (w lidze)
2. Niestety w sytuacji w jakiej zostawił nas Conte była to najbardziej rozsądna kandydatura, mimo to pozostawia sporo do życzenia.
3. Najważniejsze wydarzenie na + tego okienka, pozostawienie w zespole serca drużyny daje jasny sygnał, że być może nie posiadamy składu, który może z powodzeniem walczyć o najwyższe cele (póki co), to jednak posiadamy chociaż aspiracje aby taki skład posiadać
4. W tym sezonie wydawało mi się mało prawdopodobne aby Pogba odszedł, ale wątpliwości będą narastać z każdym kolejnym okienkiem.
5. Niestety mimo pozostawienia Pogby w składzie oraz jasnych deklaracji działaczy świadczących o tym iż Paul pozostanie z nami przez najbliższe lata, przedłużenie jego kontraktu miało być w.g trzecim (pomijajac zmianę szkoleniowca) najważniejszym zadaniem Marotty na to mercato.
6. Nie ulega wątpliwości, iż Alvaro posiada wszystko co niezbędne aby w niedalekiej przyszłosci stać się tzw. "top playerem", jednak warunki na jakich nas zasilił są dla klubu o tradycji i aspiracjach Juventusu, określając to najmniej dosadnie - "uwłaczające".
7. Bardzo drogi no-name, wolałbym wstrzymać się z oceną tego transferu o co najmniej rok szczególnie ,że do tej pory wszystkie nasze inwestycje w młodych wydawały się słuszne jednak na tą chwilę Sturaro wydaje się niezwykle przepłaconym zawodnikiem.
8. Transfer niezłego zawodnika ze sporym potencjałem, ogranego we włoskiej lidze który z bardzo dobrej strony pokazuje się w meczach przedsezonowych, jednak zestawiając ten transfer z pozyskaniem przez Romę Iturbo pozostaje pewien niesmak.
9. Za niewielkie pieniądze zakontraktowaliśmy zawodnika o niesamowitym doświadczeniu, gracza który potrafi pozytywnie wpłynąć na morale druzyny. Pomimo całej mojej sympatii do tego gracza, Evra jest niestety wiekowy, do tego warunki kontraktu (3,5 mln pensji netto) budzą pewne zastrzeżenia. Jednak biorąc pod uwagę brak środków na transfer lewego wahadłowego/obrońcy oraz kontekście zblizających się mistrzostw czarnego lądu koniecznośc zastąpienia Asamoaha - transfer na +.
10. Na obecną chwilę, najbardziej jakościowy transfer tego okienka. Romulo to bardzo niedoceniany zawodnik, który z miejsca może wskoczyć do pierwszego składu na prawą stronę obrony/pomocy bez jakiejkolwiek straty jakości na tej pozycji, do tego z powodzeniem może grać na środku pomocy. Oceniając ten transfer należy mieć ponadto na uwadze znośne warunki pierwokupu i niewielką pensję zawodnika nie obciążająca zbytnio budżetu..... generalnie Romulo=Lichsteiner=>......->Isla
11. Jestem daleki od hurraoptymizmu w stylu "mamy drugiego Pogbę". Coman tO fajne/chwytliwe nazwisko do tego potencjał który pokazał w meczach przedsezonowych i potyczce z Chiebo oraz diametralne pogorszenie naszych relacji z PSG po jego przyjściu (pomimo macoszego traktowania swoich zawodników widocznie PSG na Kingsleu bardzo zależało, co optymistycznie nastawia do tego transferu), może sugerować że w dłuższej perspektywie będzie to nasz najlepszy transfer w tym okienku.
12. Pozbycie się totalnego starego bezużytecznego szrotu ( z naszej perspektywy - Peluso nic u nas nie grał) za solidnego zawodnika bez większego potencjału, który pomimo niezbyt udanej przygody w beniaminku w swoim macierzystym klubie może odpalić (...no może bardziej - "grać na swoim potencjalnym (oby) poziomie niż odpalić"), to może nie interes życia Marotty ale jednak bardzo przyzwoita zamiana.....
13. W przypadku pozostania w klubie Marrone oraz w kontekście docelowego przejścia na system z czwórką obrońców, pozostawienie Angelo w klubie wydaje się nieprzyzwoitą rorzutnością na jaką nas zwyczajnie nie stać.
14. Pozostawienie Padoina i Motty, do tego wyporzyczenie De Ceglie z obowiązkiem pokrycia lwiej części jego pensji to już totalna wpadka naszego DS'a. (chyba że tfu tfu przydaży się plaga kontuzji) Niby nie zarabiają wiele (brutto: Motta 1,2 mln; Padoin 1,4 mln, De Ceglie 2,6 mln). Ale grosz do grosza... daje to 5,2 mln - 1 mln który prawdopodobnie pokryje Parma.
15.Pozbyliśmy się Immboile (chociaż wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że to on nie chciał grać dla nas- ...... kibic Napoli), oddaliśmy Mirco (biorąc pod uwagę jego pensję to akurat dobrze), pozbyliśmy się lekką ręką Q, w obwodzie byli Berardi, Gabbiadini i ew. Bokaye..... byliśmy łączenie z Falcao :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: i Shakirą a jednak żadnego z w/w w naszym klubie nie ma, jedyny + to jakieś oszczędności w kontekście "pewnych wydatków" związanych z przyszłym Mercato.
16. Ta ocena dotyczy raczej naszej długofalowej polityki transferowej dot. młodych zawodników niż tego konkretnego mercato. Leali, Rugani , Vitale, Sturaro, Bouy, Gabbiadini, Bokaye i Berardi oraz oczywiście Coman (a niedługo może i Rabiot) wydają się zawodnikami o olbrzymim potencjale i prawdopodobnie chociaż 4 z nich otrzyma swoją szansę w drużynie seniorów, jednak czy nasze działania zmierzające do odmłodzenia kadry są wystarczające? Szczególnie jeżeli spojrzymy jak na rynku transferowym działają obecnie kluby z Anglii - Liverpool, Chelsea czy oczywiście Arsenal.
Myślę ,że ocena 5,4 na 10 dosyć rzetelnie oddaje przebieg tego mercato. Zdecydowanie najważniejszym punktem tego okienka była zmiana szkoleniowca, co w kontekście naszych niegdysejszych europejskich podbojów nie wydaje się zmianą kompletnie na minus…. na plus raczej też nie. To zmiana z rodzaju tych o których mówi się "chu**** ale stabilnie". Drugim najważniejszym wydarzeniem było zatrzymanie naszych gwiazd oraz kontyuowanie długoterminowej polityki transferowej - tj. wymiany pokoleń. O ile te okienko można było rozegrać na wiele sposobów, to kolejne mercato jest przewidywalne jak śnieg w grudniu ( z małą poprawką w razie ew. braku kwalifikacji do LM.... wtedy będzie kombinowanie).
[/u]
1 Odejście Conte 2
2 Przybycie Allegriego 6,5
3 Zatrzymanie Vidala 9
4 Zatrzymanie Pogby 7
5 Brak przedłużenia kotraktu Pogby 3
6 Transfer Moraty 2
7 Transfer Sturaro 5
8 Transfer Pereyry 7
9 Transfer Evry 6,5
10 Transfer Romulo 8
11 Transfer Comana 7,5
12 Wymiana Marrone = Peluso +0,5 mln 8
13. Niepozbycie się Ogbonny 3
14. Niepozbycie się pozostałego szrotu 2
15. Brak piątego SS/OP 3
16. Zabezpieczenie na przyszłość 7
Średnia: 5,4.
1. Najbardziej doniosłe wydarzenie mercato, które zapewne w trakcie seoznu niejednokrotnie odbije się nam czkawką (w lidze)
2. Niestety w sytuacji w jakiej zostawił nas Conte była to najbardziej rozsądna kandydatura, mimo to pozostawia sporo do życzenia.
3. Najważniejsze wydarzenie na + tego okienka, pozostawienie w zespole serca drużyny daje jasny sygnał, że być może nie posiadamy składu, który może z powodzeniem walczyć o najwyższe cele (póki co), to jednak posiadamy chociaż aspiracje aby taki skład posiadać

4. W tym sezonie wydawało mi się mało prawdopodobne aby Pogba odszedł, ale wątpliwości będą narastać z każdym kolejnym okienkiem.
5. Niestety mimo pozostawienia Pogby w składzie oraz jasnych deklaracji działaczy świadczących o tym iż Paul pozostanie z nami przez najbliższe lata, przedłużenie jego kontraktu miało być w.g trzecim (pomijajac zmianę szkoleniowca) najważniejszym zadaniem Marotty na to mercato.
6. Nie ulega wątpliwości, iż Alvaro posiada wszystko co niezbędne aby w niedalekiej przyszłosci stać się tzw. "top playerem", jednak warunki na jakich nas zasilił są dla klubu o tradycji i aspiracjach Juventusu, określając to najmniej dosadnie - "uwłaczające".
7. Bardzo drogi no-name, wolałbym wstrzymać się z oceną tego transferu o co najmniej rok szczególnie ,że do tej pory wszystkie nasze inwestycje w młodych wydawały się słuszne jednak na tą chwilę Sturaro wydaje się niezwykle przepłaconym zawodnikiem.
8. Transfer niezłego zawodnika ze sporym potencjałem, ogranego we włoskiej lidze który z bardzo dobrej strony pokazuje się w meczach przedsezonowych, jednak zestawiając ten transfer z pozyskaniem przez Romę Iturbo pozostaje pewien niesmak.
9. Za niewielkie pieniądze zakontraktowaliśmy zawodnika o niesamowitym doświadczeniu, gracza który potrafi pozytywnie wpłynąć na morale druzyny. Pomimo całej mojej sympatii do tego gracza, Evra jest niestety wiekowy, do tego warunki kontraktu (3,5 mln pensji netto) budzą pewne zastrzeżenia. Jednak biorąc pod uwagę brak środków na transfer lewego wahadłowego/obrońcy oraz kontekście zblizających się mistrzostw czarnego lądu koniecznośc zastąpienia Asamoaha - transfer na +.
10. Na obecną chwilę, najbardziej jakościowy transfer tego okienka. Romulo to bardzo niedoceniany zawodnik, który z miejsca może wskoczyć do pierwszego składu na prawą stronę obrony/pomocy bez jakiejkolwiek straty jakości na tej pozycji, do tego z powodzeniem może grać na środku pomocy. Oceniając ten transfer należy mieć ponadto na uwadze znośne warunki pierwokupu i niewielką pensję zawodnika nie obciążająca zbytnio budżetu..... generalnie Romulo=Lichsteiner=>......->Isla
11. Jestem daleki od hurraoptymizmu w stylu "mamy drugiego Pogbę". Coman tO fajne/chwytliwe nazwisko do tego potencjał który pokazał w meczach przedsezonowych i potyczce z Chiebo oraz diametralne pogorszenie naszych relacji z PSG po jego przyjściu (pomimo macoszego traktowania swoich zawodników widocznie PSG na Kingsleu bardzo zależało, co optymistycznie nastawia do tego transferu), może sugerować że w dłuższej perspektywie będzie to nasz najlepszy transfer w tym okienku.
12. Pozbycie się totalnego starego bezużytecznego szrotu ( z naszej perspektywy - Peluso nic u nas nie grał) za solidnego zawodnika bez większego potencjału, który pomimo niezbyt udanej przygody w beniaminku w swoim macierzystym klubie może odpalić (...no może bardziej - "grać na swoim potencjalnym (oby) poziomie niż odpalić"), to może nie interes życia Marotty ale jednak bardzo przyzwoita zamiana.....
13. W przypadku pozostania w klubie Marrone oraz w kontekście docelowego przejścia na system z czwórką obrońców, pozostawienie Angelo w klubie wydaje się nieprzyzwoitą rorzutnością na jaką nas zwyczajnie nie stać.
14. Pozostawienie Padoina i Motty, do tego wyporzyczenie De Ceglie z obowiązkiem pokrycia lwiej części jego pensji to już totalna wpadka naszego DS'a. (chyba że tfu tfu przydaży się plaga kontuzji) Niby nie zarabiają wiele (brutto: Motta 1,2 mln; Padoin 1,4 mln, De Ceglie 2,6 mln). Ale grosz do grosza... daje to 5,2 mln - 1 mln który prawdopodobnie pokryje Parma.
15.Pozbyliśmy się Immboile (chociaż wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że to on nie chciał grać dla nas- ...... kibic Napoli), oddaliśmy Mirco (biorąc pod uwagę jego pensję to akurat dobrze), pozbyliśmy się lekką ręką Q, w obwodzie byli Berardi, Gabbiadini i ew. Bokaye..... byliśmy łączenie z Falcao :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: i Shakirą a jednak żadnego z w/w w naszym klubie nie ma, jedyny + to jakieś oszczędności w kontekście "pewnych wydatków" związanych z przyszłym Mercato.
16. Ta ocena dotyczy raczej naszej długofalowej polityki transferowej dot. młodych zawodników niż tego konkretnego mercato. Leali, Rugani , Vitale, Sturaro, Bouy, Gabbiadini, Bokaye i Berardi oraz oczywiście Coman (a niedługo może i Rabiot) wydają się zawodnikami o olbrzymim potencjale i prawdopodobnie chociaż 4 z nich otrzyma swoją szansę w drużynie seniorów, jednak czy nasze działania zmierzające do odmłodzenia kadry są wystarczające? Szczególnie jeżeli spojrzymy jak na rynku transferowym działają obecnie kluby z Anglii - Liverpool, Chelsea czy oczywiście Arsenal.
Myślę ,że ocena 5,4 na 10 dosyć rzetelnie oddaje przebieg tego mercato. Zdecydowanie najważniejszym punktem tego okienka była zmiana szkoleniowca, co w kontekście naszych niegdysejszych europejskich podbojów nie wydaje się zmianą kompletnie na minus…. na plus raczej też nie. To zmiana z rodzaju tych o których mówi się "chu**** ale stabilnie". Drugim najważniejszym wydarzeniem było zatrzymanie naszych gwiazd oraz kontyuowanie długoterminowej polityki transferowej - tj. wymiany pokoleń. O ile te okienko można było rozegrać na wiele sposobów, to kolejne mercato jest przewidywalne jak śnieg w grudniu ( z małą poprawką w razie ew. braku kwalifikacji do LM.... wtedy będzie kombinowanie).
[/u]
- mrozzi
- Juventino
- Podziekował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Jako kibice mamy się prawo czuć zawiedzeni.
Na plus na pewno fakt, że odmłodziliśmy skład i wzmocniliśmy ławkę (wygląda teraz zacnie; nikt we Włoszech nie może się z nami równać pod tym względem). To nieocenione przy grze w LM i w obecnej sytuacji możemy liczyć w końcu na zdobycie 10. CI. Piłkarze na ławce nie ustępują bowiem w dużym stopniu tym, którzy będą wychodzić w podstawie (rzecz jasna z wyjątkiem kilku graczy - Pogba, Vidal, Tevez, ale tych niezwykle ciężko zastąpić). Udało się nam także zatrzymać najlepszych zawodników, co zadaniem łatwym nie jest - w największych klubach Europy cały czas dokonuje się sporych zmian. Cieszy także fakt, że w ostatnim dniu mercato Marotta się nie podpalił i nie ściągnął jakiegoś gałgana (Denis, Borriello). Coman jednym meczem zjadł ich obu na śniadanie.
To tyle plusów..
Na minus:
- Marotta w dalszym ciągu działa po macoszemu; w ostatnich latach nie zdołał pozyskać skrzydłowego, w obecnym mercato miał na celu pozyskanie kogoś grającego za plecami napastników w ustawieniu 4-3-1-2. Wiele mówiło się też o tym, że chcemy pozyskać obrońcę, a zostajemy z bardzo niepewnymi Bonuccim oraz Ogbonną. [*] Otwarcie też mówił o chęci pozyskania kolejnego napastnika, ale jak zwykle z biegiem czasu zmuszeni byliśmy weryfikować nasze oczekiwania i skupialiśmy się na coraz to słabszych piłkarzach... Norma. Zaczynamy okienko interesując się kimś zacnym, po czym okazuje się, że "zawodnik ma ważną umowę ze swoim klubem i ciężko go będzie wyciągnąć"...
- mercato, na nieszczęście Marotty, rozlicza się ze wzmocnień pierwszego składu, a tych u nas brak. Pojawił się Evra, który jest sporym progresem w stosunku do tuzów pokroju De Ceglie czy też Peluso; piłkarz nie jest już jednak najmłodszy, a jego ostatni sezon w United wątpliwości nie rozwiewa. Na ligę powinno to starczyć, ale w LM takim składem sobie do tej pory nie radziliśmy...
- na tym etapie budowy zespołu wzmocnić go niezwykle ciężko i większe zakupy są nieodzowne. Marotta liczy na to, że któryś z pozyskanych piłkarzy nagle wypali i podniesie swoją wartość. To jest dramat, że klub zdobywający Scudetto w 3 ostatnich latach, jako jedyny we Włoszech posiadający własny stadion i związane z tym zyski, grający w LM (dostający najwięcej z włoskich klubów w związku z prawami TV), nie może sobie pozwolić na zakup jednego piłkarza za pieniądze rzędu 30/40 mln €.. Doskonale zdaję sobie sprawę z faktu, że do tego dochodzą jeszcze kwestie podatków i zarobków piłkarza, ale co by takie posunięcie oznaczało dla poziomu czysto sportowego w klubie.
Do tej pory Marotta miał mnóstwo szczęścia. Wypalili tacy piłkarze jak Pirlo, Barzagli, Tevez, trafił z Pogbą. Nie podoba mi się jednak to, że klub pokroju Juve ogranicza się do wzmocnień piłkarzami za darmo albo odrzutami, których w innych klubach się nie chce. Nie ma ani jednego piłkarza, którego wyciągnęliśmy mimo oporów dotychczasowego klubu i świetnej gry. Stajemy się powoli "klubem drugiej szansy".
Na plus na pewno fakt, że odmłodziliśmy skład i wzmocniliśmy ławkę (wygląda teraz zacnie; nikt we Włoszech nie może się z nami równać pod tym względem). To nieocenione przy grze w LM i w obecnej sytuacji możemy liczyć w końcu na zdobycie 10. CI. Piłkarze na ławce nie ustępują bowiem w dużym stopniu tym, którzy będą wychodzić w podstawie (rzecz jasna z wyjątkiem kilku graczy - Pogba, Vidal, Tevez, ale tych niezwykle ciężko zastąpić). Udało się nam także zatrzymać najlepszych zawodników, co zadaniem łatwym nie jest - w największych klubach Europy cały czas dokonuje się sporych zmian. Cieszy także fakt, że w ostatnim dniu mercato Marotta się nie podpalił i nie ściągnął jakiegoś gałgana (Denis, Borriello). Coman jednym meczem zjadł ich obu na śniadanie.
To tyle plusów..
Na minus:
- Marotta w dalszym ciągu działa po macoszemu; w ostatnich latach nie zdołał pozyskać skrzydłowego, w obecnym mercato miał na celu pozyskanie kogoś grającego za plecami napastników w ustawieniu 4-3-1-2. Wiele mówiło się też o tym, że chcemy pozyskać obrońcę, a zostajemy z bardzo niepewnymi Bonuccim oraz Ogbonną. [*] Otwarcie też mówił o chęci pozyskania kolejnego napastnika, ale jak zwykle z biegiem czasu zmuszeni byliśmy weryfikować nasze oczekiwania i skupialiśmy się na coraz to słabszych piłkarzach... Norma. Zaczynamy okienko interesując się kimś zacnym, po czym okazuje się, że "zawodnik ma ważną umowę ze swoim klubem i ciężko go będzie wyciągnąć"...
- mercato, na nieszczęście Marotty, rozlicza się ze wzmocnień pierwszego składu, a tych u nas brak. Pojawił się Evra, który jest sporym progresem w stosunku do tuzów pokroju De Ceglie czy też Peluso; piłkarz nie jest już jednak najmłodszy, a jego ostatni sezon w United wątpliwości nie rozwiewa. Na ligę powinno to starczyć, ale w LM takim składem sobie do tej pory nie radziliśmy...
- na tym etapie budowy zespołu wzmocnić go niezwykle ciężko i większe zakupy są nieodzowne. Marotta liczy na to, że któryś z pozyskanych piłkarzy nagle wypali i podniesie swoją wartość. To jest dramat, że klub zdobywający Scudetto w 3 ostatnich latach, jako jedyny we Włoszech posiadający własny stadion i związane z tym zyski, grający w LM (dostający najwięcej z włoskich klubów w związku z prawami TV), nie może sobie pozwolić na zakup jednego piłkarza za pieniądze rzędu 30/40 mln €.. Doskonale zdaję sobie sprawę z faktu, że do tego dochodzą jeszcze kwestie podatków i zarobków piłkarza, ale co by takie posunięcie oznaczało dla poziomu czysto sportowego w klubie.
Do tej pory Marotta miał mnóstwo szczęścia. Wypalili tacy piłkarze jak Pirlo, Barzagli, Tevez, trafił z Pogbą. Nie podoba mi się jednak to, że klub pokroju Juve ogranicza się do wzmocnień piłkarzami za darmo albo odrzutami, których w innych klubach się nie chce. Nie ma ani jednego piłkarza, którego wyciągnęliśmy mimo oporów dotychczasowego klubu i świetnej gry. Stajemy się powoli "klubem drugiej szansy".
- bartekoo2
- Juventino
Juve ma zobowiązania na 206 mln euroTobor pisze:@ MishaAveJuve
dla Ciebie z dedykacją

- MRN
- Juventino
- Podziekował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 205 razy
mrozzi dobrze to ująłeś i o to samo mi chodziło ale cały czas ktoś jednak broni naszego mercato i Marottę. Najgorszy jest właśnie fakt, że Juve nie jest w stanie wyciągnąć z klubu dobrze grającego zawodnika, którego nikt nie myśli się pozbywać. Z tym klubem drugiej szansy to trafiłeś.
Nie potrafiliśmy takiego Manolasa sprowadzić a grajek jest całkiem dobry. Oglądałem ostatnio mecz Romy i Manolas zrobił na mnie wrażenie mimo, że wszedł do składu Romy prosto z lotniska. Czuję, że Roma szybko zapomni o Benatii jak Manolas będzie tak grał. Naingollan gra świetnie, pomyśleć, że był prawie u nas. Jeśli odejdzie od nich Strootman to nie odczują tego bo mają właśnie Belga i Pjanica. U nas, kiedy odejdzie Vidal lub Pogba, biorąc pod uwagę zaawansowany wiek Pirlo, sypnie się wszystko bo żadnych sensownych alternatyw nie mamy. Ba, nie mamy nawet alternatyw alternatyw...
Jesteśmy mistrzem Włoch, który dziaduje w kwestii mercato - najlepsze mercato miała Roma, która oglądała nasze plecy i do LM wraca po kilku latach...
Jeszcze tylko brakowałoby a by Coman i Morata okazali się drugimi Martinezami a nie Pogbami...
Fajnie, że wypalił Pogba, Vidal, Pirlo i Barzagli ale to tylko szczęście Marotty, który ma też wiele wtop. Wtopami tez mogą być nowo pozyskani zawodnicy bo na dłuższą metę takiego szczęścia mieć nie będziemy. Co do Vidala, Pogby - to pewne, że odejdą wkrótce tym bardziej, że gdzie indziej mogą walczyć o najważniejsze trofea. Póki co Vidal został ale mam wrażenie, że zrobił to tylko z wdzięczności albo nawet litości...z Pogbą póki co nie udało się przedłużyć kontraktu i myślę, że Francuz już sentymentem nie będzie się kierował ale tragedią byłoby to gdyby odszedł za darmo lub marne ochłapy...
Nie potrafiliśmy takiego Manolasa sprowadzić a grajek jest całkiem dobry. Oglądałem ostatnio mecz Romy i Manolas zrobił na mnie wrażenie mimo, że wszedł do składu Romy prosto z lotniska. Czuję, że Roma szybko zapomni o Benatii jak Manolas będzie tak grał. Naingollan gra świetnie, pomyśleć, że był prawie u nas. Jeśli odejdzie od nich Strootman to nie odczują tego bo mają właśnie Belga i Pjanica. U nas, kiedy odejdzie Vidal lub Pogba, biorąc pod uwagę zaawansowany wiek Pirlo, sypnie się wszystko bo żadnych sensownych alternatyw nie mamy. Ba, nie mamy nawet alternatyw alternatyw...

Jesteśmy mistrzem Włoch, który dziaduje w kwestii mercato - najlepsze mercato miała Roma, która oglądała nasze plecy i do LM wraca po kilku latach...
Jeszcze tylko brakowałoby a by Coman i Morata okazali się drugimi Martinezami a nie Pogbami...
Fajnie, że wypalił Pogba, Vidal, Pirlo i Barzagli ale to tylko szczęście Marotty, który ma też wiele wtop. Wtopami tez mogą być nowo pozyskani zawodnicy bo na dłuższą metę takiego szczęścia mieć nie będziemy. Co do Vidala, Pogby - to pewne, że odejdą wkrótce tym bardziej, że gdzie indziej mogą walczyć o najważniejsze trofea. Póki co Vidal został ale mam wrażenie, że zrobił to tylko z wdzięczności albo nawet litości...z Pogbą póki co nie udało się przedłużyć kontraktu i myślę, że Francuz już sentymentem nie będzie się kierował ale tragedią byłoby to gdyby odszedł za darmo lub marne ochłapy...

- Ouh_yeah
- Qualità Juventino
Zatrzymanie najbardziej wartościowych piłkarzy wciąż nie wybiela rzucania 20 milionów za dzieciaka praktycznie z rezerw Realu albo 13+2 za Ogbonne, obrońcę na ławkę, który w dodatku drugi sezon nie ogarnia, co się wokół niego dzieje na boisku. Po 5 milionów wydaliśmy na szałową parę Peluso/Padoin, kiedy okazuje się, że Bonaventura odszedł z Atalanty za 5+2.bendzamin pisze:Wydaje mi się, że wiele osób nie docenia tego, że potrafiliśmy zatrzymać naszych najbardziej wartościowych piłkarzy, a w tym samym czasie fapie do mercato m.in. Romy (która sprzedała filar - Benatię), Milanu (który nie reinwestował większości sumy ze sprzedaży Balotellego) i Atletico (które sprzedało za duże pieniądze Costę i Filipe Luisa). Cóż, co kto lubi.
Atletico kupuje Cerciego za 16, Roma ma Nainggolana za 15 rozłożone na chyba pięć lat. A my dostajemy za taką cenę Pereyrę. No fajny chłopak, ale ani to okazja, ani jakieś wielkie wzmocnienie... jeszcze żeśmy przy okazji odkupili Pasquato, za którego już nikt nam nigdy nie zapłaci. Jakaś przysługa dla Pozzo, albo machloje, cholera wie.
Raz zachowujemy się, jakbyśmy kompletnie nie mieli pieniędzy, żeby tydzień później rzucić kilka milionów w transakcje młodzików albo kilkanaście na piłkarza uzupełniającego skład, jakbyśmy byli Man City. I to jest frustrujące.
- AdiJuve
- Juventino
- Podziekował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Don Paolo@
Real Morate może wykupić za max. 30mln i to przy spełnieniu określonych warunków, ale 30mln to max.
Zobaczymy jak to wyjdzie w praniu, ale na razie wygląda to tak,że mamy na wzmocnienia ławki a na graczy do 11 już nie;/
Real Morate może wykupić za max. 30mln i to przy spełnieniu określonych warunków, ale 30mln to max.
Zobaczymy jak to wyjdzie w praniu, ale na razie wygląda to tak,że mamy na wzmocnienia ławki a na graczy do 11 już nie;/