Wszystko o AS Roma

Serie A, Premier League, La Liga, Bundesliga, Liga Mistrzów, a nawet Ekstraklasa!
ODPOWIEDZ
Maly

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy

Nieprzeczytany post 18 sierpnia 2014, 18:32

Gotti pisze:
jak Serie A wyjdzie z kryzysu
Nie wyjdzie, bo nic w tym kierunku nie jest robione.
nie musi, żeby Roma czy Milany zarabiały więcej - wystarczą im własne stadiony

Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę.

magica Juve vinci

A nie mówiłem?
AdiJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy

Nieprzeczytany post 25 sierpnia 2014, 10:43

Roma ma na razie niezłe okienko, ale za chwilę może się to zmienić, Benatia chce odejść,Milan chce Destro za Ballo i już prowadzą negocjacje co potwierdził agent Destro, jak Roma straci na tydzień przed ligą dwóch tak ważnych graczy to średnio widzę ich w walce o scudetto.Benatia tam trzymał całą obronę, a Destro miał jedną z najlepszych o ile nie najlepszą średnio strzelonych goli na spotkanie.

Il Fenomeno

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 sierpnia 2014, 11:56

Kostas Manolas przebywa obecnie na testach w Rzymie (są już zdjęcia, pewna informacja). Czyli niestety dla Romy Benatia odchodzi. Nie znam kompletnie tego Greka, ma kosztować 13 mln euro, słyszałem jedynie kilka pochlebnych opini. Ktoś widział jakieś jego mecze? Niemniej jaki by nie był raczej ciężko będzie zastąpić Marokańczyka - był zdecydowanym liderem obrony.

Obrazek
zoff

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Nieprzeczytany post 26 sierpnia 2014, 12:13

Moim zdaniem kolejny dobry deal Romy. 26 mln € plus 4 mln bonusu. Wiadomo, że Benetia to lider obrony, ale nie ma ludzi nie do zastąpienia. A taki Manolas wydaje być się dobrym kandydatem. W transfer Destro nie wierzę, co z Martinezem w Milanie?

Obrazek
bendzamin

Redaktor
Redaktor
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 sierpnia 2014, 12:40

Nie nazwałbym sprzedaży Benatii za kwotę max. 30 milionów euro dobrym dealem. O ile sposób w jaki Sabatini działa na rynku transferowym jest zwykle godny podziwu, o tyle tutaj moim zdaniem dał trochę ciała. Jeśli przestaliby się czarować, że uda im się zatrzymać Marokańczyka już jakiś miesiąc temu, to pewnie do walki o transfer włączyłyby się przynajmniej dwa kluby i nikt nie mógłby tak obniżyć wymagań Romy, jak zrobił to teraz Bayern, będący jedynym chętnym.

Manolasa w akcji nie widziałem, ale nawet jeśli bardzo optymistycznie założymy, że jest w stanie grać na takim samym poziomie jak Benatia, to na pewno samo przystosowanie się do włoskiej piłki trochę czasu mu zajmie. Wygląda na to, że Roma będzie chciała do tego jeszcze jednego środkowego obrońcę, szczególnie jeśli Romagnoli odejdzie na wypożyczenie. Od dłuższego czasu przewija się nazwisko Marko Basy z Lille, ponoć ulubieńca Garcii.

Obrazek
Kucharius1

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 26 sierpnia 2014, 12:52

Moim zdaniem w tym roku obrona Romy może już nie być tak solidna. Morgan z roku na rok w Napoli obniżał loty. Na jednym boku Cole i Urby, na drugim Maicon i Torosidis. Środek to Castan, Manolas i Astori. Poza Anglikiem nie ma tam gracz który mógłby aspirować do pierwszej jedenastki naszego Juve, a i tak wole Evre chocby ze względu na narodowość i znajomość języka.

Zobaczymy kiedy i w jakim stylu wróci Kevin po ciężkiej kontuzji, bo Radja to jednak nie to samo.

W ataku ma robić różnicę Iturbe, a właściwie nie wiadomo jak ten zawodnik pokaże się w drużynie operującej atakiem pozycyjnym. Forma Tottiego i Destro to też znaki zapytania.

Żeby nie było doceniam ich klasę, ale kadrowo wcale nie uczynili wielkiego progresu. Niektórzy uznają ich okienko za bardzo dobre, a dystans może się zmniejszyć tylko ze względu na niewiadomą jaką jest nasz trener.

Podsumowując - znaki zapytania i tu i tu, ale to my zatrzymaliśmy nasze filary.

zoff

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Nieprzeczytany post 26 sierpnia 2014, 12:53

bendzamin pisze:Nie nazwałbym sprzedaży Benatii za kwotę max. 30 milionów euro dobrym dealem.
30 mln € to wydaje się mało przy kwotach jakie przewijały się przez całe mercato. Ale na ile te oferty były prawdziwe? Benetia chciał odejść, Sabatini wyczekał do końca okienka, nie sprzedał Marokańczyka od razu, a wybrał ofertę która była atrakcyjna dla Romy i dla Benatii. Ja tak to widzę.

Obrazek
bendzamin

Redaktor
Redaktor
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 sierpnia 2014, 15:10

zoff pisze:30 mln € to wydaje się mało przy kwotach jakie przewijały się przez całe mercato. Ale na ile te oferty były prawdziwe? Benetia chciał odejść, Sabatini wyczekał do końca okienka, nie sprzedał Marokańczyka od razu, a wybrał ofertę która była atrakcyjna dla Romy i dla Benatii. Ja tak to widzę.
Wiadomo, że nigdy nie dowiemy się jak naprawdę było, ale moim zdaniem Roma jeszcze tydzień temu miała nadzieję, że zaoferuje Benatii nowy, wyższy kontrakt i on zostanie w zespole. O spotkaniu kierownictwa z graczem i jego agentem donosiły wiarygodne źródła (m.in. Di Marzio), a ze dwa dni później pojawiły się wiadomości o znacznym pogorszeniu relacji na linii Roma-Benatia, po czym obrońca został odsunięty od treningów z grupą. Ciężko powiedzieć, dlaczego zostawili rozmowy w sprawie podwyżki na tak późny termin, być może chcieli poczekać, aż chłop na dobre znów się zintegruje z grupą w czasie przedsezonowych przygotowań, a wypowiedzi z maja odejdą w zapomnienie. Tak czy inaczej, ja jestem zdania, że Sabatini mógł w lipcu sprzedać go drożej, a wyszłoby to im na lepsze też z tego względu, że nowy stoper miałby na zgranie się z resztą drużyny kilka tygodni, a nie kilka dni.

Tak czy inaczej, Roma gruntuje swoją pozycję jako selling club (po polsku chyba nie ma tak dobrego określenia). Za rok znowu będzie się kręciła karuzela, tym razem usiądzie na niej pewnie Pjanić, Strootman, Iturbe lub Destro (jeśli nie odejdzie na dniach).

Obrazek
Knursen

Romanista
Romanista

Nieprzeczytany post 26 sierpnia 2014, 16:31

Moim zdaniem Sabat czekał na jak najwyższe oferty całe lato, ale najwidoczniej nic godnego nie dostał. Zobaczcie jak się ciągną te negocjacje z Bayernem, widocznie problemem było nawet uzyskanie tych 30 milionów Euro.
Benatia tak naprawdę zagrał jeden kapitalny sezon w SerieA. W Udinese był bardzo dobry, ale nie fantastyczny. Dla drużyn z innych lig może być ryzykiem kupno mało medialnego zawodnika, który nie grał na mistrzostwach, ani w pucharach w zeszłym sezonie, a zagrał kapitalnie jedynie w SerieA. Widocznie bali się rzucać za niego wielkich kwot.
Sabat ma nosa do kasy jak mało kto, sprzedał Marcosa i Lamelę za ponad 60 baniek, Osvaldo za niemal 20!, Dodo za 9. Jak ktoś z Romy odchodzi, to Sabat doi ile może, a w przypadku Benatii widocznie nie rzucano ogromnych kwot, a zawodnika sprzedać w zasadzie trzeba było, bo co za pożytek ze zbuntowanego gracza.

Co do tego że Roma jest selling clubem, to powiem że tak myślałem jeszcze w tym okienku. Ale teraz wydaje mi się że jest chęć zbudowania czegoś trwałego. Roma sprzedała tylko Benatie i to nie dlatego że wypalił i można było zarobić, tylko zawodnik się skłócił, zażądał nie wiadomo jakich podwyżek po zaledwie roku gry i publicznie wyrażał niezadowolenie. Chciano mu dać podwyżkę, ale nie tak kolosalną, przecież ma jeszcze 4 lata kontraktu który podpisywał rok temu!
W zeszłym roku sprzedaliśmy naszych czołowych graczy (Lamele i Marcosa) za ponad 60 baniek, a sprowadziliśmy zastępców (Gervinho i Benatię) za lekko ponad 20 milionów. Wtedy jednak byliśmy bez LM i trzeba było gdzieś zarobić. Teraz zagramy w tych rozgrywkach i okienko wygląda trochę inaczej, udało się nawet zrobić transfer za grubszą kasę (Iturbe).
Faktem jest jednak że jak ktoś Romie rzuci nieprzyzwoity hajs za zawodnika, to nie licząc Tottiego i DDR-a każdy może odejść.

Do Romy musi przyjść teraz dwóch obrońców, jeden to prawdopodobnie Manolas, drugi pewnie ktoś z dwójki Basa (w jedenastce LigueA zeszłego sezonu) lub Balanta. Ciężko powiedzieć czy uda się Marokańczyka zastąpić, ale myślę że jakiegoś skoku jakościowego in minus nie będzie. Może być gorzej, więcej traconych goli, ale nie sądzę że jakoś dramatycznie się to zmieni. Problemem będzie zgranie obrony, bo sezon się zaczyna, a tu nowy gracz w formacji.

Kucharius1
,,Forma Tottiego i Destro to też znaki zapytania" - mógłbyś to rozwinąć, czy tak na siłę szukałeś jakiś haków na nich? Totti grał w sparingach jak młodzieniec, dużo biegał, Destro w zeszłym tygodniu w sparingu z Fenerbahce strzelił dwie bramki. Czemu akurat u nich ma być coś nie tak z formą?

Kucharius1

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 26 sierpnia 2014, 17:24

Knursen - owszem mogę. Nie stwierdziłem że zagrają słabo. Totti z roku na rok odnotowuje jednak regres, i nie oszukujmy się na dłuższą metę powinien być lekko odsuwany. Sparingi to nie Serie A, Włoch już jest bardzo wolny, z klasowymi obrońcami wyglądał nienajlepiej.

Co do Destro, on musi jeszcze potwierdzić swoją klasę. Miał świetne pół sezonu, może kontynuować swoją passę, ale ile już takich było Włoskich napastników? Matri, Pazzini, Fabio Q., a nawet Floro Flores czy Amauri czy Bianchi, każdy miał krótkotrwały wzlot, poprzedzony wcześniejszym niezłym okresem. Destro nie jest piłkarzem po którym "widać" niezwykłe umiejętności, jak np. U młodego Tottiego. Obecnie może być nowym Pippo, lub RvN albo przeciętniakiem. Wystarczy dłuższy moment bez gola i przekonamy się jak na to zareaguje.

Adrian27th

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 4 razy

Nieprzeczytany post 26 sierpnia 2014, 17:54

Cieszy mnie osłabienie Romy. Wyrwali im najlepszego obrońce.

"It seems today, that all You see, it's violence in movies and sex on Tv..."
"per noi altri terza stella, per voi altri terzo dito!"
Pumex pisze:Francuz (Pogba) nie ma najmniejszych szans na realną walkę o pierwszy skład.
Osgiliath

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 sierpnia 2014, 18:05

Adrian27th pisze:Cieszy mnie osłabienie Romy. Wyrwali im najlepszego obrońce.
... i mogą jeszcze (może nie najlepszego) napastnika, bo po Destro ustawia się kolejka od Milanu (pff...) po Koguty. Jakby jeszcze poszedł do końca okienka, to nawet Manolas ich okienka nie uratuje, bo z przodu jakoś tam wyglądają, ale z def? Hmm... Oczywiście, tym lepiej dla nas, bo jak Inter i Milan i raczej też Napoli nie zrobiły żadnego progresu w te wakacje jeśli chodzi o transfery (patrząc pod kątem wzmocnienia nie własnej drużyny, ale względem Juve), tak Roma z zakupem Cole'a i Iturbe to co innego. Tymczasem w tak krótkim czasie raczej nie znajdą zastępstwa.

Ps. na stronie Romy zaczął się gromadny pojazd po Benatii. Z jednej strony wieś, ale z drugiej nie mniej gorąco byłoby u nas gdyby (tfu) Vidal poszedł do ManUtd.

Don Paolo

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 26 sierpnia 2014, 18:40

Adrian27th pisze:Cieszy mnie osłabienie Romy. Wyrwali im najlepszego obrońce.
jw.

Co do samego transferu to mam podobne odczucia co bendzamin. Dla mnie sprzedaż Benatii na takich warunkach to jest mała porażka Sabatiniego.

a) piłkarz miał do końca kontraktu jeszcze cztery lata więc o jakim szantażu my mówimy? Jeśli ktoś w tej sytuacji mógłby być szantażystą to tylko i wyłącznie klub, a nie piłkarz któremu nagle co się odwidziało.
b) Benatia w sezonie 2013/2014 był najlepszym obrońcą w Serie A, a może i nawet najlepszym piłkarzem Romy. Porównując to do sytuacji Davida Luiza w Chelsea, który odszedł do PSG za niebotyczne pieniądze, a który w defensywie wywijał takie numery to naprawdę sprzedaż Benatii wygląda słabo lub co najwyżej średnio.
c) Transfer Marquinhosa z Romy do PSG wyniósł 31,4 mln euro... i teraz porównajcie sobie grę wówczas 18,19-letniego Brazylijczyka, członka zemanowskiej defensywy do Benatii, który po prostu wymiatał. Szalał nawet w ofensywie (ten jego rajd z Sampdorią do dziś mam w pamięci). Marquinhos dla wielu osób niespecjalnie interesujących się Serie A dopiero od niedawna zerwał z łatką całkowitego nołnejma. Zagrał dla tamtej Romy (która w sezonie 2012/2013 straciła w samej tylko Serie A... 56 bramek) 26 meczów ligowych i chyba nawet na fanach calcio nie zrobił zbyt wielkiego wrażenia.
d) Jeśli prawdą jest to, że Roma miesiąc temu mogła wyjąć za niego nawet 45 milionów euro (a ja pamiętam, że czytałem o sumie nawet 50 milionów) to wychodzi na to, że Sabatini na pewno dał ciała...

Knursen

Romanista
Romanista

Nieprzeczytany post 26 sierpnia 2014, 19:08

Kucharius1, Franek w zeszłym sezonie strzelił 8 bramek i miał 10 asyst, jasne że nie ma już sprintu jak 10 lat temu, ale w dalszym ciągu to najwięcej dający Romie człowiek na boisku. Wiadomo też że ma 38 lat i w końcu zacznie przynosić więcej szkody niż pożytku, ale patrząc na sparingi na to się nie zanosi jeszcze w tym roku, więc o jego formę się nie martwię.

Don Paolo ,,Jeśli prawdą jest to, że Roma miesiąc temu mogła wyjąć za niego nawet 45 milionów euro (a ja pamiętam, że czytałem o sumie nawet 50 milionów) to wychodzi na to, że Sabatini jednak dał ciała..." - naprawdę daj mi jeden powód dla którego w Rzymie by nie przyjęli takiej oferty. Wtedy już Benatia był skłócony i robił fochy, więc to wymysł dziennikarzyn, nic więcej. Przy takich sumach się już nie dyskutuje tylko bierze je w ciemno, przynajmniej w Romie.

Co do tego wyzywania Benatii, to ma na to wpływ kilku czynników, a mianowicie na wstępie Benatia mówił że odrzucił możliwość gry w LM (transfer do drużyny grającej w tych rozgrywkach), żeby przejść do Romy. Świetnie się prezentował na boisku, był idolem kibiców, w pewnym momencie dano mu nawet opaskę kapitańską (oczywiście w kolejności po Tottim i DDR). I co? I nagle zaczyna wykłócać się o duże pieniądze, a co gorsza robi to publicznie. Np. Castan dostał podwyżkę 300 tyś i to rozumiem. Benatii zaproponowano podwyżkę, ale ten chciał nie wiadomo jakiej kasy. Podpisał kontrakt rok temu i się obudził teraz że mu się hajs nie zgadza? Jakby dano jemu podwojenie zarobków, to co inni zawodnicy by pomyśleli? Mógł powstać efekt domina i każdy by chciał kupę kasy nagle.

Marcos dla przykładu odszedł w zeszłym roku, było mi smutno, ale pretensji do chłopaka nie miałem, był skromny, poukładany, nie naciskał na transfer, Roma chciała go sprzedać gdy trafiła się wysoka oferta. Benatia to totalne przeciwieństwo, narobił smrodu i nic więcej. Świetny piłkarz ale w głowie siano.

Ouh_yeah

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 sierpnia 2014, 19:23

To nie do końca tak, że Benatia po roku się zorientował, że mu kasa nie pasuje, tylko z tego co czytałem na początku mercato, on miał obiecaną podwyżkę po pierwszym sezonie, tylko panowie nie gadali o konkretnych kwotach, dlatego Sabat myślał że kilkaset tysięcy załatwi sprawę, a piłkarz liczył że mu po genialnym sezonie podwoją :prochno: jeśli pokręciłem, to sorry.

ODPOWIEDZ