Mercato (Lato 2015)

Wszystko o transferach Juventusu, wasze przewidywania, opinie, najnowsze informacje.
Zablokowany
zahor

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 03 sierpnia 2014, 23:56

Jeżeli wierzyć doniesieniom medialnym (nie wiem na ile są one wiarygodne), kierownictwo klubu zupełnie przebimbało okres, w którym należało rozglądać się za następcą Conte. Skąd zatem taka pewność, że skoro obecnie z różnych powodów Vidal bierze pod uwagę zmianę otoczenia (jak Antek na wiosnę), to drugi raz tego błędu Marotta i spółka nie powtórzą?

Fakt, patrząc wyłącznie na poziom sportowy taka transakcja nie ma właściwie szans wyjść nam na plus, ale skąd pewność że celem numer jeden jest maksymalizowanie siły zespołu w sezonie 2014/15? Jak dla mnie wszystkie dotychczasowe ruchy transferowe wyglądają tak, jakby panowie chcieli ten rok może nie spisać na straty, ale jakoś prześlizgnąć się przez niego minimalnym nakładem środków tak, aby przy odrobinie szczęścia obronić scudetto i nic więcej. Transfery, których analizowanie w kontekście skoku jakościowego zespołu i wzrostu konkurencyjności w Europie pozostawiam żartownisiom. Trener, który od Ranieriego różni się głównie tym, że mając najsilniejszy skład w lidze jest w stanie wygrać scudetto, który z dużym prawdopodobieństwem nie będzie przeprowadzać żadnej rewolucji, postara się spieprzyć możliwie mało z tego, co zbudował jego poprzednik.

O ile atakowanie Ligi Mistrzów bez Vidala w obecnej chwili mija się z celem, o tyle nawet przy ewentualnej sprzedaży Chilijczyka, połączonej ze sprowadzeniem w jego miejsce gościa, który mógłby szorować mu buty, Juventus w dalszym ciągu powinien pozostać głównym faworytem do wygrania scudetto. Zazdroszczę Wam autentycznie tego spokoju i przeświadczenia, że "Marotta nie sprzeda go, bo to osłabiłoby zespół" - myślę że ja tego rodzaju ruchu transferowego przestanę się obawiać dopiero we wrześniu.

Lato1897

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 sierpnia 2014, 01:53

Myślę, że o Vidala możemy byś spokojniejsi, Unibet zdjął z oferty zakład na to gdzie na koniec okienka wyląduje Vidal,a kurs na Juve, który wynosił wczoraj 2,60 w ciągu dzisiejszego dnia zaczął szybko spadać. Mi się udało złapać jeszcze po 2,25.

http://www.tinypic.pl/3fpdg5alxalc

Jak już wspomniałem. zakład został wycofany z oferty co mnie osobiście uspokoiło, choć oczywiście do końca okienka wszystko może się zdarzyć zwłaszcza, że jak zauważył Zahor, angielskie kluby lubują się w zakupach w ostatnim dniu okienka transferowego.

Mnie to okienko nie przekonuje, ale wydaje mi się jest to winą zmiany trenera. Nie wiadomo jaką taktyką będziemy grali, coś się pisze o zmianie na grę czwórką z tyłu, a co z przodem? Ma być sprowadzony jeszcze jeden napastnik, ale brak trequaristy i niedobór skrzydłowych powoduje, że to wszystko będzie za mało elastyczne- ewentualnie będziemy ciągnęli jednym i tym samym składem (co patrząc na Milan Allegriego źle się pewnie skończy) zamiast tego będzie następny stoper. Dużo znaków zapytania. Np. Co z Asamoah przy przejściu na grę czwórką z tyłu? Kto za napastnikami przy 4-3-1-2? Ewentualnie kto na skrzydłach wspomagajacych Llorente przy 4-3-3?
No jakoś jałowo to wygląda. Przy obecnym składzie personalnym najlepiej dalej wygląda niestety 3-5-2.

Obrazek
Arbuzini

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 sierpnia 2014, 03:04

Lato1897 pisze:Kto za napastnikami przy 4-3-1-2?
Tevez, a przed nim Llorente i Morata. Wolę Argentyńczyka bliżej bramki, ale w City często grał jako ofensywny pomocnik i chyba taka rola nawet bardziej mu pasuje niż skrzydło. Morata nie po to został ściągnięty za 20 mln E żeby siedzieć na ławie. Poza tym oprócz obrońcy cały czas szukamy kogoś do ataku więc spokojnie z tym wróżeniem na jaką taktykę przejdziemy.

Oprócz tego są uniwersalni Pereyra i Romulo.

MRN

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 206 razy

Nieprzeczytany post 04 sierpnia 2014, 10:32

Ale co z tego, że angielskie kluby w ostatni dzień okienka lubią robić zakupy ? Zawodnika pokroju Vidala nie można ot tak sobie sprzedać i kupić w ciągu jednego dnia....w ostatnim dniuu mercato to mogą sobie gościa pokroju Motty kupić, którego sprzedaż w żadnym wypadku nie obniży jakości zespołu...

Obrazek
Karowiew

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 sierpnia 2014, 10:50

Miałbym pytanko. Czy ktoś doszukał się może we włoskich gazetach ile zarobić mają w JUVE na sezon tacy zawodnicy jak Romulo, Pereyra i Coman?

"(…) mówmy o przykrych rzeczach, ale… eee… musi… przejście na emeryturę musi być na tyle późne, że oczekiwany przeciętny oczywiście, oczekiwana przeciętna długość życia nie była bardzo długa" - Jacek Rostowski
mrozzi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy

Nieprzeczytany post 04 sierpnia 2014, 11:25

alessandro1977 pisze:Ale co z tego, że angielskie kluby w ostatni dzień okienka lubią robić zakupy ? Zawodnika pokroju Vidala nie można ot tak sobie sprzedać i kupić w ciągu jednego dnia....w ostatnim dniuu mercato to mogą sobie gościa pokroju Motty kupić, którego sprzedaż w żadnym wypadku nie obniży jakości zespołu...
Marotta wyjaśnił to bardzo dobrze. Już w chwili obecnej ciężko by nam było pozyskać kogoś sensownego, wykorzystując pieniądze z Vidala (do końca mercato pozostał ledwie miesiąc). Nasz transferowy guru przyznał, że zrobilibyśmy jakieś transfery gotówkowe, gdyby klub uzyskał środki ze sprzedaży Arturo, ale w przypadku jego zatrzymania skupimy się na wypożyczeniach z prawem pierwokupu.

Obecność Arturo na liście piłkarzy lecących do Azji -> piłkarz zostaje. Nikt nie fatygowałby piłkarza w sytuacji, gdyby jego odejście było bliskie.

AdiJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy

Nieprzeczytany post 04 sierpnia 2014, 11:45

Lato1897@
Nie tyle,ze usunęli ale zmienili kurs na Juve i United i teraz na Juve jest 1,5 a na United 2,2.Pisałem,że oni głównie sugerują się prasom,wypowiedziami władz klubowych i tym co się dzieje z graczem, wyjazd Arturo na zgrupowanie do Azji wg Unibetu odwrócił szanse na to gdzie Vidal zagra w przyszłym sezonie:) Ja tam nie grywam, ale kto złapał Vidala w Juve po kursie ponad 2, może sporo zarobić a bukchamecher i tak wyjdzie na swoje bo wielu zapewne postawiło na United wcześniej:)

MRN

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 206 razy

Nieprzeczytany post 04 sierpnia 2014, 11:46

Też tak uważam ale dla niektórych te fakty to nadal mało i porównują styl zarządzania Juve do stylu Milanu...

Obrazek
Haris

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 4 razy

Nieprzeczytany post 04 sierpnia 2014, 12:01

A co do sprzedaży Vidala bardzo ciężko byłoby mi się pożegnać z moim ulubionym zawodnikiem, ale ostatnio obudziłem się w środku nocy i zacząłem myśleć o naszych transferach... I doszedłem do wniosku, że gdybyśmy sprzedali Arturo za jakieś 60-70 mln i za to kupili Verattiego oraz Isco i jeszcze trochę kasy zostało to może nie wyszlibyśmy na tym gorzej, ale to tylko takie gdybanie i raczej mało prawdopodobne.

Od kołyski, aż po grób Stara Dama to mój klub! Forza Juve! <3
Alexis93

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 sierpnia 2014, 12:19

Jeszcze nie czas na podsumowania mercato ale jak widać nie zanosi się na żadnego kultowego już top playera więc parę słów od siebie dodam. Jestem w miarę kontent z dotychczasowych wzmocnień. W miarę rozsądne transakcje (ew. warunki przejścia Moraty są dyskusyjne), wzmocnienie ławki i póki co brak osłabienia pierwszej "11" zespołu. Nie wierzę że Vidal czy inny kluczowy zawodnik mieliby odejść pod koniec mercato ale takie rzeczy się zdarzają. Martwi mnie jednak fakt, że stoimy w miejscu, a w LM może się nawet cofamy względem innych klubów. Powoli przestaje się patrzeć przez pryzmat tragicznych wyników przed Conte, teraz każdy kibic chciałby sukcesów w Europie a z takim składem i Allegrim nie są na to za duże szanse. Oczywiście gdybym chciał co okienko czytać że do mojego ulubionego klubu przychodzą kolejne gwiazdy to wspierałbym City, PSG czy inny klub z bogatym właścicielem. Prawda jest jednak taka że bez wydania dużych pieniędzy bardzo trudno o sukces na arenie europejskiej, chyba każdy tu się wypowiadający uważa to za oczywiste. Kończąc optymistycznie wierzę że walka w Serie A będzie ciekawa a w Europie nasi gracze zaskoczą i pokażą dobrą grę. Mamy solidną kadrę, jeśli trener nie zawiedzie a piłkarze będą dawać z siebie 100% to trzeba wierzyć w sukces.

Juventus na zawsze!
sebatiaen

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 04 sierpnia 2014, 16:45

Moglibyśmy sprowadzić tego Chicharito:)
dobry napadzior;)

Ja bym go chciał:)Morata,Chiczarito,Tevez,Llorente spoko;)

19

Juventino
Juventino
Podziekował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy

Nieprzeczytany post 04 sierpnia 2014, 17:06

Gebraudo wypożyczony do Vicenzy grającej w Serie C

naros

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 sierpnia 2014, 17:38

Małe podsumowanie:

Bramkarz:

Wiadomo że Buffon jest tu nr 1 a ławkowicze prezentują bardzo dobry poziom zwłaszcza Storari co do Rubinho cięzko powiedzieć bo w ogóle nie gra ale miejmy nadzieję że nie będzie konieczności wypróbowania jego umiejętności.

Lewy Obrońca:
Pozycja która od ładnych paru lat powoduję u nas ból głowy w końcu zaczyna wyglądać dość przyzwoicie. Pewniakiem w ustawieniu z 4 obrońców wydaję się Evra a jako jego zmiennicy mogą grać Ogbonna oraz Chiellini z czego Giorgio już od dawno nie przekonuję na skrzydle. Możliwe jest również wystawienie Asamoah ale on sam kiedyś marudził w jakimś wywiadzie że woli grać w środku lub jako wing back. W przypadku plagi kontuzji można wystawić tu Caceres'a który grywa na lewym boku w reprezentacji.

Środkowy obrońca:
Dla mnie bezapelacyjne dwójką podstawowych środkowych obrońców powinni być Chiellini oraz Barzagli. W przypadku tego drugiego i jego częstych ostatnimi czasy urazów powinien grać Bonucci. Jako rezerwowi na tą pozycję widnieją także Caceres i Ogbonna i myślę że nie powinniśmy szukać nowego środkowego obrońcy tak jak mówi nam lewe oko Beppe ale zostać przy tym co mamy a pieniądze zainwestować w innych zawodników na inne pozycje. W przypadku katastrofy w kadrze mógłby tu zagrać Marrone jednak nie wiadomo czy zostanie z nami na następny sezon.

Prawy obrońca:
Jedna z lepiej obsadzonych pozycji w naszym zespole. Lichtsteiner jest tu pierwszym wyborem a na ławce na swoją szanse czekają Romulo i Caceres. Każdy z tej trójki prezentuję naprawdę solidny poziom.

Środkowy Pomocnik:
Zdecydowanie najlepsza pozycja w naszym zespole! Na pozycji registy maestro Pirlo którego świetnie potrafi zastąpić Il Principino Marchisio. Dalej, bardziej po bokach Vidal i Pogba czyli poziom ultraeuropejski! Na ławce do zastąpienia owych Panów mamy uniwersalnego Padoina oraz jeszcze bardziej uniwersalnego Pereyra'e. Na upartego również Pepe mógłby pograć na pozycji chilijczyka. Oczywiście każdą role w środku pola może pełnić Książę Turynu.

Trequarista:
Nie posiadamy topowego zawodnika którego nominalną pozycją jest ta za napastnikami ale mamy piłkarzy którzy mogą spełniać tę rolę przede wszystkim przy ustawieniu 4-3-2-1 którego zaczynam być zwolennikiem. Tevez jest świetnym napastnikiem ale wiele razy pokazał że potrafi grać przed polem karnym i z tamtąd ładować bramki lub dogrywać do kolegów. Ta pozycja wydaję się idealna dla Giovinco. Ze swoją szybkością i zwinnością grając z partnerem na tej pozycji mógłby wiele wnieść do gry zespołu. Coman to nie wiadomo ale tak jak innemu francuzowi dwa lata temu jemu również trzeba dać szansę. Myślę że z charakterystyką jaką się zapoznaliśmy odnośnie tego gracza poradziłby sobie jako zmiennik na tej pozycji. Mamy jeszcze przecież uniwersalnego Marchisio oraz chyba jeszcze bardziej ofensywnie nastawionego Pereyre więc o tą pozycję nie martwiłbym się tak bardzo tym bardziej że dochodza nas słuchy że w klubowej kasie zostały już tylko grosiaki.

Napastnik:
W zależności czy będzie to trójka, dwójka czy może tylko jeden napastnik mamy tu mały kłopot. Nie mówię konkretnie o kontuzji Moraty bo jednak przed zimą podobno ma wrócić i wtedy jako zmiennik dla Llorente będzie idealny. Ci dwaj piłkarze to typowi napastnicy na szpicy i jeśli będą zdrowi nie musimy martwić się o ten typ piłkarza. Tevez to zdecydowanie nasz najlepszy napastnik i dla niego miejsce u boku któregoś z poprzedniej dwójki jest zagwarantowane z miejsca. Jego zmiennikiem może być oczywiście Giovinco i nie wiadomo do końca czy taka pozycja odpowiada Coman'owi ale jeśli tak to również mógłby się pokazać wchodząc z ławki. Czegoś jednak brakuje prawda? Przynajmniej ja tak uważam. Przydałby się zawodnik o nieco innej charakterystyce niż pozostała 5. Kimś takim jest Hernandez i jeśli mamy szansę go ściągnąć nie zastanawiałbym się nawet chwili. Jest szybki i zwinny, potrafi znaleźć się w polu karnym i ma nosa do strzelania bramek. Takie zaskoczenia w polu karnym nam trzeba. Lavezzi to chyba niestety temat zamknięty po prostu nas na niego nie stać a szkoda bo przy graniu 4-3-3 byłby idealnym kandydatem na prawe skrzydło. Bez zakupu skrzydłowego na prawej stronie ataku zostaje nam tylko Pepe.

Obrazek
Un capitano c'è solo un capitano!!!
AdiJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy

Nieprzeczytany post 04 sierpnia 2014, 19:20

Marottcie powinni okroić budżet do 5 baniek wtedy mielibyśmy tylko Evrę,Comana,Pereyrę i Romulo, 35mln zaoszczędzonych an Moracie,Isli,Marrone i Sturaro to akurat tyle ile będzie trzeba za rok wyłożyć na Berardiego i wykup Pereyry oraz Romulo. W sumie widać,ze kasy jest mało bo 10mln na minusie i już dużo więcej wydać nie mogą, dlatego za zmarnowanie tych 35 baniek ktoś powinien Marottę postawić do pionu i porządnie zrugać bo takie coś nie powinno mieć miejsca.
No i w przyszłe mercato może szykować już te 35 baniek, oczywiście jeżeli wszyscy wypalą z tej trójki w co osobiście wierzę i w sumie patrząc po tym i poprzednim mercato to będzie na tyle(oczywiście będzie musiał te chociaż 20 baniek zarobić). Także niestety to słabe okienko może rzutować na kolejne, chyba,że coś się zmieni i jakaś większa kasa będzie al znając Marotte znowu lwia część rozpierdzieli na głupoty;/

wojczech7

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 sierpnia 2014, 19:29

AdiJuve pisze:dlatego za zmarnowanie tych 35 baniek ktoś powinien Marottę postawić do pionu i porządnie zrugać bo takie coś nie powinno mieć miejsca.
Kolejny znawca, co to by na miejsu Marotty pościągał Sanchezów, Iturbów i Shaqirich. Zmarnowane, bo Ty tak twierdzisz? Czy te pieniądze zostały dobrze spożytkowane osądzi czas, nie Ty, drogi AdiJuve.

"Błogosławiony, kto nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa."
Zablokowany