Bundesliga
- Tobor
- Juventino
Bastian wstawił na fejsbuku wideo z nagraniem, gdzie przeprasza za swoje zachowanie, fanów, piłkarzy i ogólnie wszystkich, którzy się utożsamiają z BVB. Słowo w słowo nie zrozumiałem, ale mówił, że jest na urlopie i dotarło do niego wideło jak śpiewał z fanami w jakimś fanklubie Bayernu i przeprasza, a poza tym ma dobry kontakt z piłkarzami (tu mu tylko Grosskreutz przyszedł do głowy
) i przeprasza, przeprasza i przeprasza. To tak na marginesie :-D

- jarmel
- Redaktor
Stawiam na Neuera.
Basti może rzeczywiście trochę przesadził, ale fajnie jak piłkarze tak wielkich klubów jakoś tam utożsamiają się ze swoimi kibicami. A to, że na mundialu się z nimi ściskał czy co oni tam jeszcze robili to normalne, teraz przyszła pora na sezon i wracamy do codzienności
Tak jest przecież zawsze, choćby mundial 2006 i wszyscy Włosi lubiący Materazziego, przyszedł sezon i wszystko po staremu 
Basti może rzeczywiście trochę przesadził, ale fajnie jak piłkarze tak wielkich klubów jakoś tam utożsamiają się ze swoimi kibicami. A to, że na mundialu się z nimi ściskał czy co oni tam jeszcze robili to normalne, teraz przyszła pora na sezon i wracamy do codzienności

#AllegriOut
- Effe
- Bawarczyk
Niech sobie każdy odpowie czy chce jeszcze więcej współczesnego footballu z plastiku, czy prawdziwego. Bastian to nie jest najemnik, kolo od dziecka zna i rozumie klimat tamtejszej rywalizacji. To co zrobił nie było fajne i poprawne, ale było w jakiś sposób prawdziwe. W dodatku zrobione wśród swoich. Gdyby zrobił to Rafinha czy Martinez to byłby śmieszny. BTW akurat niektórzy fani BVB to hipokryci, bo o Bastim często sami mówią świnia z fajernu, a teraz można się dowiedzieć, że akurat "jego z fajernu szanowali" :lol: Spoko. Antagonizmy w świecie piłki były od zawsze i wkurza mnie, że teraz wszystko przykrywa komercha.
A jeżeli ktoś nie wierzy, że mimo swojego zachowania Bastian może mieć fajne relacje z piłkarzami BVB to niech dorośnie
Tylko niektórzy kibole-idioci nie odróżniają barw szlika od człowieka.
A jeżeli ktoś nie wierzy, że mimo swojego zachowania Bastian może mieć fajne relacje z piłkarzami BVB to niech dorośnie

- Dobry Mudżyn
- Juventino
Do-kla-dnie. Ja sam mam paru kumpli, kibicow Milanu czy Interu, a takze przeciwnego lokalnego klubu, i nie przeszkadza mi cisnac po ich klubach, czesto nawet szydzic z nich, ale absolutnie nie ma w tym personalnych wycieczek, i - nie wiem jak w ich wypadku, ale w moim na pewno - nie ma to na celu obrazenie ich jako ludzi, tylko po prostu droczenie sie z nimi, cos na ksztalt brata odsuwajacego krzeslo siostrze jak siada, wsadzajacego jej reke do goracej wody jak spi czy puszczajacego cichacza z nienacka siedzac obok niejEffe pisze: A jeżeli ktoś nie wierzy, że mimo swojego zachowania Bastian może mieć fajne relacje z piłkarzami BVB to niech dorośnieTylko niektórzy kibole-idioci nie odróżniają barw szlika od człowieka.

BESTER MANN, BESTEEER !

- Zhx123
- Dortmundczyk
Mnie to po prostu zdziwiło. Tak jak często widac nienawisc np pomiedzy Barca a Realem to miedzy BVB a Bayernem byla taka lekka cukierkowatosc. Nasi kibice sie nie lubia, miedzy zarzadami tez byly docinki w mediach, ale jesli chodzi o pilkarzy to byla taka lekka cukierkowatosc. Wielu wrecz to sie nawet nie podobalo gdy np niektorzy zawodnicy Bayern i BVB przed meczem wychodzili w obieciach. Albo to wspieranie sie w mediach jesli chodzi o Lige Mistrzow itp
A w czasie tych mistrzostw to poziom slodkosci siegnal zenitu...te wsyzstkie focie, wypowiedzi, jaka to wspaniala atmosfera( np Hummels organizuje wyprawe na Chorwacje w ktorej wezmie udzial 18 zawodnikow z kadry rep), a tu nagle taka przyspiewka z dupy :lol: Po prostu sie zdziwiłem.
Ale rozumiem w sumie. Bastian chcial sie przypodobac kibicom, ale Bayern ma tego pecha, ze nie ma prawdziwego rywala na ktorego za przeproszeniem mozna nawrzucac bez powodu w imie odwiecznej walki. Teraz BVB jako tako jest silna wiec padlo na Borussie, 10lat temu spiewalby pewnie o Leverkusen jakie to <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> a wczesniej o Gladbach. Wiec nie biore tego do siebie.
Dobrze, że my mamy to Schalke gdzie się dzieje delikatnie mówiąc, podczas np takich derbów, ale i w czasie reszty sezonu jest ciekawie
A tu Borussia odpowiedziała biednemu Bastioanowi "tak tak Bastian, i tak jestes wielkim sportowcem" :lol:
Wracając do poważnych spraw.
Jak wiadomo jest to ostatni sezon Sebastiana Kehla. Jako, że malo gra, postanowił zrezygnowac z opaski kapitanskiej. Mowi się, że opaske ma przejąc wychowanek Bayernu Monachium - Mats Hummels.
A w czasie tych mistrzostw to poziom slodkosci siegnal zenitu...te wsyzstkie focie, wypowiedzi, jaka to wspaniala atmosfera( np Hummels organizuje wyprawe na Chorwacje w ktorej wezmie udzial 18 zawodnikow z kadry rep), a tu nagle taka przyspiewka z dupy :lol: Po prostu sie zdziwiłem.
Ale rozumiem w sumie. Bastian chcial sie przypodobac kibicom, ale Bayern ma tego pecha, ze nie ma prawdziwego rywala na ktorego za przeproszeniem mozna nawrzucac bez powodu w imie odwiecznej walki. Teraz BVB jako tako jest silna wiec padlo na Borussie, 10lat temu spiewalby pewnie o Leverkusen jakie to <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> a wczesniej o Gladbach. Wiec nie biore tego do siebie.
Dobrze, że my mamy to Schalke gdzie się dzieje delikatnie mówiąc, podczas np takich derbów, ale i w czasie reszty sezonu jest ciekawie

Wracając do poważnych spraw.
Jak wiadomo jest to ostatni sezon Sebastiana Kehla. Jako, że malo gra, postanowił zrezygnowac z opaski kapitanskiej. Mowi się, że opaske ma przejąc wychowanek Bayernu Monachium - Mats Hummels.
- Effe
- Bawarczyk
Właśnie o tym pisałem i nie rozumiem Twojego zdziwienia. Oni dalej mogą jechać ekipą i dalej się lubią, bo konkretny koleś to nie BVB. Antagonizmy na większą skalę u Niemców nie mają racji bytu, bo niby dlaczego? To są bardziej regionalne rywalizacje (jak S04 i BVB), lub po prostu sportowe (tak jak napisałeś, ponad dekadę temu mógłby celować piosenką w Aptekarzy), a nie jakaś historycznie uzasadniona niechęć z podtekstem narodowym w tle (jak w Hiszpanii) lub dodatkowo religijnym (Szkocja).Zhx123 pisze:Mnie to po prostu zdziwiło. Tak jak często widac nienawisc np pomiedzy Barca a Realem to miedzy BVB a Bayernem byla taka lekka cukierkowatosc. Nasi kibice sie nie lubia, miedzy zarzadami tez byly docinki w mediach, ale jesli chodzi o pilkarzy to byla taka lekka cukierkowatosc. Wielu wrecz to sie nawet nie podobalo gdy np niektorzy zawodnicy Bayern i BVB przed meczem wychodzili w obieciach. Albo to wspieranie sie w mediach jesli chodzi o Lige Mistrzow itp
Hummels będzie dobrym kapitanem BVB i chyba jak nikt zasługuje na opaskę z tej kadry. W dodatku wydaje się wiernym klubowi kandydatem na legendę. Chyba, że za rok ucieknie za granicę, to nici z pomysłu i z legendy

- Zhx123
- Dortmundczyk
W skrócie:
* Borussia przegrała 4:0 w sparingu z Liverpoolem
* Hummels został kapitanem
* Watzke podpisał kontrakt do 2019 r.
* Powrót Reusa wydaję się być kwestią godzin.
* Jakub Błaszczykowski ukończył znaczną część porannej sesji treningowej.
* Już w srode SuperPuchar Niemiec (BVB vs Bayern)
* Borussia przegrała 4:0 w sparingu z Liverpoolem
* Hummels został kapitanem
* Watzke podpisał kontrakt do 2019 r.
* Powrót Reusa wydaję się być kwestią godzin.
* Jakub Błaszczykowski ukończył znaczną część porannej sesji treningowej.
* Już w srode SuperPuchar Niemiec (BVB vs Bayern)
- Zhx123
- Dortmundczyk
Do przerwy 1:0 po golu Mikiego. Niestety załapałem się tylko na końcówke pierwszej połowy, ale chyba jest dobrze skoro niemiecki komentator powiedział, że Bayern jest gwałcony.
Martinez został zniesiony na noszach, podobno wyglądało to poważnie, coś z kolanem(?).
Martinez został zniesiony na noszach, podobno wyglądało to poważnie, coś z kolanem(?).