Mercato (Lato 2015)
- AdiJuve
- Juventino
- Podziekował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Ja bym jednak Gio zostawił, po prostu w ataku grając tyłem do bramki traci 90% atutów;/ Zaś na skrzydle może być wartościowym zmiennikiem:)
Nie ma za dużo kasy, ale można naprawdę ciekawą ekipę ułożyć wydając więcej kasy tylko na newralgiczne pozycje tj. lewa obrona i prawe skrzydło.
najchętniej widziałbym tam Rodrigueza z VFL i Sanchez ok 50mln za obu. Trochę dużo ale gwarancja skoku jakościowe praktycznie 100%.
Odejść powinni Vucinić,Quaglia,Isla,Peluso,Motta,De Ceglie i ew. Bouy,Rossi, jeżeli Conte ich nie chce to nie ma sensu ich trzymać.
Przyjść mogą Immobile,Gabbiadini,Berardi, wtedy atak byłby mieszanką rutyny i doświadczenia o naprawdę dużym potencjale
Do tego Murru na lewą obronę na zmiennika. Tak za kasę ze sprzedaży + 2 topowych graczy na newralgiczne pozycję można zrobić drużynę konkurencyjną w Europie 
Nie ma za dużo kasy, ale można naprawdę ciekawą ekipę ułożyć wydając więcej kasy tylko na newralgiczne pozycje tj. lewa obrona i prawe skrzydło.
najchętniej widziałbym tam Rodrigueza z VFL i Sanchez ok 50mln za obu. Trochę dużo ale gwarancja skoku jakościowe praktycznie 100%.
Odejść powinni Vucinić,Quaglia,Isla,Peluso,Motta,De Ceglie i ew. Bouy,Rossi, jeżeli Conte ich nie chce to nie ma sensu ich trzymać.
Przyjść mogą Immobile,Gabbiadini,Berardi, wtedy atak byłby mieszanką rutyny i doświadczenia o naprawdę dużym potencjale

- Adrian27th
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Pumi, wyjasnij mojemu imiennikowi dlaczego Giovinco nie jest skrzydłowym bo widzę że po raz kolejny ktoś go tam widzi.. 
Wszystko dwucyfrowe za Atomowego jest strzałem w.. 10
Facet robi wiatr, a nam potrzebny zawodnik robiący różnice.

Wszystko dwucyfrowe za Atomowego jest strzałem w.. 10

Facet robi wiatr, a nam potrzebny zawodnik robiący różnice.
"It seems today, that all You see, it's violence in movies and sex on Tv..."
"per noi altri terza stella, per voi altri terzo dito!"
Pumex pisze:Francuz (Pogba) nie ma najmniejszych szans na realną walkę o pierwszy skład.
- pablo1503
- Juventino
Nie jest napastnikiem, nie jest skrzydłowym... to kim on do cholery jest?Adrian27th pisze:Pumi, wyjasnij mojemu imiennikowi dlaczego Giovinco nie jest skrzydłowym bo widzę że po raz kolejny ktoś go tam widzi..
Akurat się tutaj z Tobą nie zgodzę. Jeżeli mielibyśmy mieć jakąkolwiek pociechę z Sebastiana, to właśnie na skrzydle. Nieźle ułożona noga, szybki, coś potrafi przedrylować. Jedynie siły mu brakuje, ale podczas biegania po skrzydle nie miałby aż tylu bezpośrednich kontaktów z przeciwnikiem. W sumie dziwne, chłop w teorii ma tyle zalet, a w praktyce jest bezużyteczny

Nie wierzę w takie sumy.Adrian27th pisze:Wszystko dwucyfrowe za Atomowego jest strzałem w.. 10
Ostatnio zmieniony 13 maja 2014, 16:31 przez pablo1503, łącznie zmieniany 1 raz.

- zahor
- Juventino
:doh:pablo1503 pisze:szybki
Jeden z najpowszechniejszych mitow, jakze bledny. Na dystansie dluzszym niz 20 metrow Giovinco jest jednym z najwolniejszych pilkarzy w kadrze. Ilez to razy sie zdarzalo ze kontra nie wyszla, bo krasnala dogonil masywny obronca rywali?
- Il Fenomeno
- Juventino
Sprawa wyjaśniona już wiele miesięcy temu, box-to-boxem.pablo1503 pisze:Nie jest napastnikiem, nie jest skrzydłowym... to kim on do cholery jest?

- Mehehehe
- Juventino
- Podziekował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Il Fenomeno pisze:Sprawa wyjaśniona już wiele miesięcy temu, box-to-boxem.pablo1503 pisze:Nie jest napastnikiem, nie jest skrzydłowym... to kim on do cholery jest?
A jakbyś grał w FIFĘ 13, to byś wiedział, że jeszcze niezły z niego wahadłowy.
Mit o szybkości Gio? On jest piekielnie szybki. Aktualnie chyba tylko Asa, Vidal i Pogba rozwijają podobne prędkości co Następca. Chociaż prawdą jest, że zwolnił w stosunku do tego co prezentował na początku i w Parmie - teraz przybrał masy, więc i prędkość poszła trochę w dół, ale jest zawodowcem, więc nie może to być zbyt wielka różnica (ja jak zrobiłem masę pod rzeźbę, to ledwo byłem w stanie 4km przetruchtać).
- zoff
- Qualità Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Nie chcę bronić Giovinco tylko zwrócić uwagę na aspekt, że w współczesnej piłce nożnej sprintów pow. 20 m praktycznie nie ma. Jasne, że może mieć miejsce jakaś typowa laga i wtedy taki dystans jest wykorzystywany. Ale dzisiaj w nożnej mówimy o sprintach 5 m 10 m 15 m. I co by nie mówić o Giovinco na tych kilku metrach ma odejście. A to co robi później z piłką (a właściwie to czego nie robi!) to zupełnie inna bajka.zahor pisze: Jeden z najpowszechniejszych mitow, jakze bledny. Na dystansie dluzszym niz 20 metrow Giovinco jest jednym z najwolniejszych pilkarzy w kadrze.
Giovinco ma wiele szczęścia. W poprzednim roku jest sprzedaż byłaby nieopłacalna. W tym roku na wylocie są Quagliarella, Osvaldo i Vucinić, także też nie zapowiada się nam na to, że Seba odleci gdzieś w tym mercato.
- zahor
- Juventino
No bez przesady, przypomnij sobie chociażby finał Pucharu Króla i bramkę Bale'a. Tam był sprint na 60 metrów chybazoff pisze: Nie chcę bronić Giovinco tylko zwrócić uwagę na aspekt, że w współczesnej piłce nożnej sprintów pow. 20 m praktycznie nie ma. Jasne, że może mieć miejsce jakaś typowa laga i wtedy taki dystans jest wykorzystywany. Ale dzisiaj w nożnej mówimy o sprintach 5 m 10 m 15 m. I co by nie mówić o Giovinco na tych kilku metrach ma odejście.

- zoff
- Qualità Juventino
No jasne.zahor pisze:Zgodzisz się chyba że jeżeli już trzeba przebiec jak najszybciej te 25-30 metrów, a nie 10 czy 15, to prędzej na skrzydle?
Ja bym się wstrzymał z taką opinią. Giovinco nie rozegrał pełnego spotkania za Conte w systemie choćby 4-3-3. W piłce nożnej 2+2 nie zawsze daje 4.zahor pisze: A zatem skoro karzeł nie daje rady wykorzystać swojego przyspieszenia grając na środku, to nie widzę żadnych powodów dla których miałby nagle zaistnieć na skrzydle.
Pewnie nic z tego nie będzie, bo skoro piłkarz nie zaskoczył do 27. roku życia to może już być tylko solidny. A niestety solidność na takiej pozycji to zdecydowanie za mało. Tym nie mniej, trzymajmy się tematu. Jest trzech innych do odpalenia z napadu, dlatego pewnie Seba zostanie.
- Adrian27th
- Juventino
Wybacz, ale 5-10 metrowy sprint? To jest odleglosc na której jeszcze,jeszcze Giovinco cos robi.zoff pisze: że w współczesnej piłce nożnej sprintów pow. 20 m praktycznie nie ma. Jasne, że może mieć miejsce jakaś typowa laga i wtedy taki dystans jest wykorzystywany. Ale dzisiaj w nożnej mówimy o sprintach 5 m 10 m 15 m.
Prawdziwe sprinty to jakies 30% boiska piłkarskiego. Bedąc sam napastnikiem ligi ogórkowej robie z 5-10 takich w meczu i najczesciej są to od polowy boiska do prawie końcowej z wrzutką.
Akcja Bale przeciwko Barcelonie jest najlepszym przykładem tego jakie sprinty musi robić napastnik/skrzydłowy.
Pumex pisze:Francuz (Pogba) nie ma najmniejszych szans na realną walkę o pierwszy skład.
- zoff
- Qualità Juventino
Dyskutujemy tutaj o poważnej piłce.Adrian27th pisze: Prawdziwe sprinty to jakies 30% boiska piłkarskiego. Bedąc sam napastnikiem ligi ogórkowej robie z 5-10 takich w meczu i najczesciej są to od polowy boiska do prawie końcowej z wrzutką.
To Real, który gra kontrą perfekcyjnie, ale sam zahor powiedział, że jest to przypadek dosyć... specyficzny. Ile bramek strzelił Juventus po jakimś 30 metrowym rajdzie, albo generalnie ile takich bramek pada w CL. Dzisiaj gra się piłką. Jeśli jest to kontra to nie jest to rajd jednego gościa, tylko wyjście 3-4, którzy wciągu 8 sekund mogą przedostać się z własnego pola karnego i rzecz jasna grają na jeden kontakt.Adrian27th pisze: Akcja Bale przeciwko Barcelonie jest najlepszym przykładem tego jakie sprinty musi robić napastnik/skrzydłowy.
- zahor
- Juventino
Oczywiście, ale w dalszym ciągu potrzeba żeby tych trzech, czterech gości przebiegło spod jednego pola karnego w drugie jak najszybciej, a jest to dystans znacznie większy niż dwadzieścia metrów. Tutaj jako przykładem znowu mogę się posłużyć Realem Madryt, a konkretnie sytuacją z zeszłego roku kiedy to próbowano oszacować w jakim czasie Cristiano Ronaldo przebiegł niemal całe boisko (oczywiście, głównie bez piłki) i wyszło że koło 10 sekund. Ile czasu zajęłoby to Następcy, nawet gdyby w ogóle miał nie zawracać sobie swojej wielkiej głowy piłką, tylko po prostu biec naprzód?zoff pisze: Jeśli jest to kontra to nie jest to rajd jednego gościa, tylko wyjście 3-4, którzy wciągu 8 sekund mogą przedostać się z własnego pola karnego i rzecz jasna grają na jeden kontakt.
W ustawieniu 4-3-3 faktycznie łatwiej o kontry niż w 3-5-2, więc jeżeli już kombinować ze zmianą systemu (chociaż co o tym sądzę pisałem już parokrotnie), to grzechem byłoby nie przebudować drużyny w ten sposób, żeby boczni napastnicy mogli, kiedy nadarzy się sposobność, spróbować tej formy ataku. Tyle że ja w tej roli niestety krasnala nie widzę. W żadnej innej zresztą też nie.
Wiadomo, zdarzają się przecież w piłce rzeczy, który zupełnie przeczą logice, nie dają się nijak wytłumaczyć, a tym bardziej przewidzieć. Ale mimo wszystko budując drużynę lepiej trzymać się racjonalnych przesłanek, zamiast, jak to postuluje wielu, robić coś, za czym nie przemawiają żadne logiczne argumenty, na zasadzie "a nuż się uda, co szkodzi spróbować". Kierowanie zespołem nie ogranicza się do, jak to wielu na tym forum sugeruje, wybrania jednego spośród trzech czy czterech ustawień i dobrania wyjściowej jedenastki, jest to proces znacznie bardziej złożony, wielowymiarowy, a co za tym idzie - możliwych rozwiązań jest zbyt dużo, żeby można było przetestować na pałę każde z nich. Większość, w tym pomysł z Giovinco na skrzydle, trzeba odrzucić bez sprawdzania w warunkach bojowych.zoff pisze:W piłce nożnej 2+2 nie zawsze daje 4.
- Adrian27th
- Juventino
Dokladnie. Tam jest tego jeszcze wiecej.zoff pisze:[
Dyskutujemy tutaj o poważnej piłce.
Hola,hola. Troszke tu zmieniasz temat z 'czym jest sprint w perspektywie oceny szybkosci Giovinco', na taktyke i ilosc naszych bramek.zoff pisze: To Real, który gra kontrą perfekcyjnie, ale sam zahor powiedział, że jest to przypadek dosyć... specyficzny. Ile bramek strzelił Juventus po jakimś 30 metrowym rajdzie, albo generalnie ile takich bramek pada w CL. Dzisiaj gra się piłką. Jeśli jest to kontra to nie jest to rajd jednego gościa, tylko wyjście 3-4, którzy wciągu 8 sekund mogą przedostać się z własnego pola karnego i rzecz jasna grają na jeden kontakt.
Sprint wedle tego co mówi Internet jest to bieg krótko dystansowy 60-100 metrów na najwyższej możliwej prędkości.
Nie jesteś w stanie osiągnać jej na 5-10 metrach,a jeżeli tak to uda sie to na ostatnim metrze. Usain Bolt - najszybszy człowiek na świecie osiąga swoją prędkość maksymalną po 4-5 sekundach od startu czyli na oko jest to około 30-40 metr. Zważając ze oczywiscie ktos moze miec super przyspieszenie etc. to 20-30 metrów jest dystansem w którym piłkarz jest w stanie w ogole osiągnąć sprint.
- zoff
- Qualità Juventino
W całej tej dyskusji o szybkości piję tylko do tego. Piłkarz ma mieć na te 20, no dobra nawet na te 30 metrów jak najkrótszy czas. Na 60 czy na 100 może mieć czas dziewiąty w klasie. Bo liczy się tylko to co do 30 metra.Adrian27th pisze: Nie jesteś w stanie osiągnać jej na 5-10 metrach,a jeżeli tak to uda sie to na ostatnim metrze. Usain Bolt - najszybszy człowiek na świecie osiąga swoją prędkość maksymalną po 4-5 sekundach od startu czyli na oko jest to około 30-40 metr. Zważając ze oczywiscie ktos moze miec super przyspieszenie etc. to 20-30 metrów jest dystansem w którym piłkarz jest w stanie w ogole osiągnąć sprint.