Mercato (Lato 2015)
Lulic zalicza kolejna asyste, naprawde z Cuadrado notuja fantastycczny koniec sezonu.
Pocieszajce jest tylko to, ze obaj nieszczegolnie chcetnie mowia o pozostaniu w swoich klubach na nastepny sezon.
Lulic otwarcie nie chce przedluzyc kontraktu, a Cuadrado mowi, ze skupa sie na teraźniejszosci, raczej wiadomo co to oznacza. Mam nadzieje,ze Beppe wykorzysta dobre stosunki z Udine i zapewni nam Kolumbijczyka, a chec pozyskanai Fabio przez Lazio tez uda sie nam przekłuc na fajny transfer.
Pocieszajce jest tylko to, ze obaj nieszczegolnie chcetnie mowia o pozostaniu w swoich klubach na nastepny sezon.
Lulic otwarcie nie chce przedluzyc kontraktu, a Cuadrado mowi, ze skupa sie na teraźniejszosci, raczej wiadomo co to oznacza. Mam nadzieje,ze Beppe wykorzysta dobre stosunki z Udine i zapewni nam Kolumbijczyka, a chec pozyskanai Fabio przez Lazio tez uda sie nam przekłuc na fajny transfer.
- Arbuzini
- Juventino
Po jego meczu przeciwko Bayernowi nie wierzę, że by sobie nie poradził. O Marcelo mam podobne zdanie i o wielu innych. Na pewno problemem jest kupno "gotowego" wahadłowego, bo niewiele klubów gra w taki sposób. Jestem też ciekawy jak wyglądałoby 352 z ofensywnymi skrzydłami typu np. Cuadrado-Ayew i środkiem z jednym przecinakiem (hmmm... np. Allan z Udinese). Chyba zainstaluję FIFĘ żeby sobie to sprawdzićewerthon pisze:Moim zdaniem problemem 3-5-2 jest to, że w Europie nie ma za bardzo piłkarzy, którzy mogliby grać tam na skrzydłach i robiliby to na światowym poziomie. Nie wiadomo jak wypadłby tam taki Coentrao i czy ogarniałby wszystkie swoje zadania

Podobne kombinacje odchodziły i w tym sezonie, ale niemal zawsze wyglądało to marnie, bo ciągle na siłę graliśmy długimi piłkami, co w takim wariancie nie przynosi zbyt ciekawych rezultatów. Sanchez i Cuadrado, czyli chyba skrzydłowi, na których mamy największą chrapkę, pasują do obu systemów, ale najlepiej grają ustawieni ofensywnie na boku. Dokładając do tego Teveza oraz Gio i/lub Gabbiadiniego śmiało moglibyśmy powiedzieć, że co jak co, ale skrzydła hańby nam nie przynoszą. Szkoda, że na razie to tylko medialne spekulacje i tylko Gabbiadiniego możemy być pewniŁukasz pisze:A ja bym nie był taki pewny, czy nie pasuje. Czy Giovinco przypadkiem nie wrócił po to, żeby stworzyć duet z Vuciniciem? Conte przypomina nam czasem, że chyba lubi grać dwójką cofniętych...Arbuzini pisze:Jako duet napastników średnio mi się widzą Sanchez i Tevez w obecnej filozofii Conte. Teoretycznie mogłoby to zadziałać, bo Alexis dawał radę grając w tandemie z Di Natale, ale takie rozwiązanie nie pasuje mi do naszego trenera i jego pomysłu na grę.

BTW. Dlaczego Kolarov miałby odejść w lecie z City, skoro to jego drugi najlepszy sezon w City pod względem rozegranych minut i zbiera tam bardzo dobre oceny za swoje występy?
- Łukasz
- Juventino
Pytanie, czy Conte nie wychodzi z założenia, że nie ze względu na jakość podwykonawcówArbuzini pisze: Podobne kombinacje odchodziły i w tym sezonie, ale niemal zawsze wyglądało to marnie, bo ciągle na siłę graliśmy długimi piłkami, co w takim wariancie nie przynosi zbyt ciekawych rezultatów.

- filippo
- Juventino
Z drugiej strony za Immobile może udałoby się wyciagnąć 10 mln euro. On tak naprawdę nadaje się do gry z kontry, w ustawieniu 3-5-2 nie widze go niestety. Jeśli jednak nie będzie kupca za poważną kwotę - tzn. jeśli będziemy mieli możliwość wyciągnięcia go z Toro do 8 mln euro, to jestem za...na ławkę mocny zmiennik
forumowy ujadacz
- Arbuzini
- Juventino
A jakim ustawieniem gra Torino? Nie wiem, dlaczego uważa się, że umiejętność gry z kontry to cecha słabych zawodników. Brak dobrych kontr = brak sukcesów w Lidze Mistrzów. Powie to każdy ogarnięty trener, czy to Ancelotti, czy Mourinho.filippo pisze:On tak naprawdę nadaje się do gry z kontry, w ustawieniu 3-5-2 nie widze go niestety
- AdiJuve
- Juventino
- Podziekował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Szybka gra z kontry teraz jest najlepszą bronią, Juventus musi mieć szybkość na bokach i w ataku by coś ugrać w Europie w połączeniu z żelazną defensywą to może dać sukces. Niestety, ale nasze skrzydła praktycznie nigdy nie biorą udziału w szybkim ataku, Lichy w formie jeszcze jakoś biega, nawet bardzo dobrze do kontr, ale Asa w kontrach istna tragedia, za czym on się zbierze to już trzeba budować atak od obrony.
Pamiętam mecz z Lazio i kapitalna kontra gdzie na środku ataku znalazł się Chiellini a dogrywał mu Lichy, czy mecz z Milanem Markiz-Lichy-Tevez-Llorente, kilkanaście sekund i gol. Wtej chwili tak gra Real i to działa na praktycznie każdą drużynę
Tylko przy skuteczności graczy Juve to może nie wyjść, dlatego taki gracz jak Ciro byłby nieoceniony
Pamiętam mecz z Lazio i kapitalna kontra gdzie na środku ataku znalazł się Chiellini a dogrywał mu Lichy, czy mecz z Milanem Markiz-Lichy-Tevez-Llorente, kilkanaście sekund i gol. Wtej chwili tak gra Real i to działa na praktycznie każdą drużynę

Tylko przy skuteczności graczy Juve to może nie wyjść, dlatego taki gracz jak Ciro byłby nieoceniony

- pablo1503
- Juventino
Oglądając ostatnimi czasy Barcelone wcale nie zdziwiłbym się, gdyby faktycznie było coś na rzeczy w kontekście transferu Alexisa. Facet jest najzwyczajniej niedoceniany w Hiszpanii. Zarówno przez kolegów, jak i zarząd oraz trenera. Messi może cały mecz przechodzić, Pedro grać padake porównywalną do Krasicia, a Neymar tak symulować, że w końcu dostanie Oscara... nic sobie z tego tam nie robią, Sanchez i tak będzie tym 'gorszym' i pierwszym do zmiany. Dzisiejszy mecz to potwierdza.
Kolejnym argumentem jest sam Messi. Żaden, ale to chyba żaden ambitny napastnik nie nie chciałbym grać u boku Argentyńczka, bo z góry będzie skazany na porażkę - nie ważne, jaką formę prezentuje czy jakie statystyki posiada, on będzie wiecznie tym drugim. Sam trener i zarząd też nie są chyba jakimiś fanbojami Czilijczyka. Jeżeli te plotki są prawdziwe i naprawdę się o niego staramy, to mówię Wam - wyrwiemy go za max. 25 baniek.
E: Zacząłem pisać, jak było 2:1. Włączam z powrotem mecz i bum... 2:3. Ja to mam takie szczęście.
Kolejnym argumentem jest sam Messi. Żaden, ale to chyba żaden ambitny napastnik nie nie chciałbym grać u boku Argentyńczka, bo z góry będzie skazany na porażkę - nie ważne, jaką formę prezentuje czy jakie statystyki posiada, on będzie wiecznie tym drugim. Sam trener i zarząd też nie są chyba jakimiś fanbojami Czilijczyka. Jeżeli te plotki są prawdziwe i naprawdę się o niego staramy, to mówię Wam - wyrwiemy go za max. 25 baniek.
E: Zacząłem pisać, jak było 2:1. Włączam z powrotem mecz i bum... 2:3. Ja to mam takie szczęście.

- Karowiew
- Juventino
Ciekawy tekst o Immobile ukazał się na goal.com: http://www.goal.com/en/news/1717/editor ... ?ICID=CP_3
Z tego co tam piszą, jedyną wadą Ciro jest "lacking in aerial ability". Z jednej strony fajnie byłoby mieć takiego napastnika, z drugiej dobra kasa od Borussii czy Atletico może pozwolić Marotcie na zakupienie jakiegoś obiektu życzeń naszego trenera, którym Immobile chyba nie jest
Z tego co tam piszą, jedyną wadą Ciro jest "lacking in aerial ability". Z jednej strony fajnie byłoby mieć takiego napastnika, z drugiej dobra kasa od Borussii czy Atletico może pozwolić Marotcie na zakupienie jakiegoś obiektu życzeń naszego trenera, którym Immobile chyba nie jest
"(…) mówmy o przykrych rzeczach, ale… eee… musi… przejście na emeryturę musi być na tyle późne, że oczekiwany przeciętny oczywiście, oczekiwana przeciętna długość życia nie była bardzo długa" - Jacek Rostowski
- jakku1
- Juventino
Kilka informacji od Agrestiego i nie tylko:
1. Pracujemy nad "sprawa" Cuadrado (bo ciezko to nazwac negocjacjami transferowymi). Agresti to powtarza od jakiegos czasu, teraz to potwierdzil Di Marzio (po raz drugi).
2. Cuadrado nie chce grac dalej we Florencji - Agresti.
3. Fiorentina sie nie moze dogadac z Udinese w sprawie transferu zawodnika - Agresti.
4. Bayern takze jest zainteresowany Kolumbijczykiem - Agresti.
5. Conte chce wrocic do gry 4 z tylu od przyszlego sezonu - La Stampa. Rzekomo ma to byc albo 433 albo 442.
6. Niedlugo bedziemy rozmawiac z Torino w sprawie Immobile - La Stampa.
7. Nie jest mozliwe, bez sprzedazy Pogby, zakontraktowanie Sancheza i Cuadrado (to tak tutaj dodaje przy okazji, bo i na VS i na juventuz.com i tutaj byly pytania odnosnie takiego scenariusza) - Agresti. W ogole Agresti twierdzi od dluzszego czasu, ze celem numer jeden jest Cuadrado, a Sanchez... tak, podoba sie nam ten zawodnik, ale jesli juz to bedzie on po prostu sporo drozszy, niz te 20m. Trudno mi sie z tym zreszta nie zgodzic.
1. Pracujemy nad "sprawa" Cuadrado (bo ciezko to nazwac negocjacjami transferowymi). Agresti to powtarza od jakiegos czasu, teraz to potwierdzil Di Marzio (po raz drugi).
3. Fiorentina sie nie moze dogadac z Udinese w sprawie transferu zawodnika - Agresti.
5. Conte chce wrocic do gry 4 z tylu od przyszlego sezonu - La Stampa. Rzekomo ma to byc albo 433 albo 442.
7. Nie jest mozliwe, bez sprzedazy Pogby, zakontraktowanie Sancheza i Cuadrado (to tak tutaj dodaje przy okazji, bo i na VS i na juventuz.com i tutaj byly pytania odnosnie takiego scenariusza) - Agresti. W ogole Agresti twierdzi od dluzszego czasu, ze celem numer jeden jest Cuadrado, a Sanchez... tak, podoba sie nam ten zawodnik, ale jesli juz to bedzie on po prostu sporo drozszy, niz te 20m. Trudno mi sie z tym zreszta nie zgodzic.
Zapraszam tez na moje konto na twitterze => https://twitter.com/jakku113 

- zakiii
- Juventino
- Podziekował: 1 raz
Ale nikt mi nie wmówi, że Cuadrado też nie będzie nas kosztował mniej niż 20mln. Cena za Cuadrado i Sancheza może być podobna.jakku1 pisze:Kilka informacji od Agrestiego i nie tylko:
- zahor
- Juventino
Jak tak czytam te wszystkie doniesienia od pewnego czasu, to utwierdzam się w przekonaniu że nikt w Juventusie tak na dobrą sprawę jeszcze nie wie jaką taktykę obrać na mercato, z pewnością po części dlatego, że nie wiadomo co z Pogbą, niejasne jest również na ile zbieżne są wizje Conte, Marotty i Agnellego. Ja to widzę tak, że póki co ludzie Zezowatego sondują różne, najróżniejsze możliwości, ale zasadniczo poruszają się trochę po omacku. Dziennikarze twierdzący że wiedzą co będzie na moje oko strzelają ślepakami, sugerując się tym że Paratici kogoś tam zapytał o cenę albo skontaktował się z tym czy innym agentem. Ciekawe jest szczególnie doniesienie o chęci gry czwórką z tyłu w momencie, w którym jedyny obrońca w kadrze czujący się lepiej w tej formacji powoli (podkreślam: powoli) będzie chyba odstawiany na boczny tor.
- pumex
- Juventino
Warto dodać, że Di Marzio bodaj dwa dni temu informował, że cena za Cuadrado w wariancie optymistycznym (optymistycznym dla Juve) będzie wynosiła przynajmniej 30mln euro, a jest opcja, że do walki o Kolumbijczyka włączą się prawdziwi potentaci, sam zawodnik rozegra dobry Mundial i jego cena skoczy do około 40 baniek.zakiii pisze:Ale nikt mi nie wmówi, że Cuadrado też nie będzie nas kosztował mniej niż 20mln. Cena za Cuadrado i Sancheza może być podobna.jakku1 pisze:1. Pracujemy nad "sprawa" Cuadrado (bo ciezko to nazwac negocjacjami transferowymi). Agresti to powtarza od jakiegos czasu, teraz to potwierdzil Di Marzio (po raz drugi).
Jakkolwiek to zabrzmi, nas nie powinno być stać na sprzedaż Immobile. Borussia nie wyda na 100% praw do niego więcej niż 20mln euro, z których my dostaniemy połowę. W sytuacji, kiedy Llorente jest jedynym wysuniętym napastnikiem w drużynie, a klub nie ma plantacji euro, które sobie rosną na drzewie i oszczędza gdzie może, nie stać nas na oddanie młodego króla strzelców mogąc go sprowadzić bez większego zachodu. Liczę, że jednak nasi nie postradali rozumu. Wyobrażacie sobie odwrotną sytuację - Borussia ma na smyczy 24-letniego króla strzelców Bundesligi i oddaje go za 10 baniek pierwszemu chętnemu? No f. waynaros pisze:Dobra tego już za dużo... Ciro do Juve! A jak nie to sprzedać ale za bardzo dużą kasę.

PS. i mam nadzieję, że Conte nie powróci do 4-4-2. Nie znoszę tego ustawienia, a poza tym gra jedynie dwójką w środku pola raczej nie przyniesie niczego dobrego.
PS2 - najlepiej, jak sobie odpuścimy tego Cuadrado, bo temat pachnie znanym nam scenariuszem - przez 3/4 lata nieudane podchody a potem bieganie z podpaloną głową po całej Italii w poszukiwaniu jakichś półśrodków, bo czasu coraz mniej :doh:

- Nedved1983
- Juventino
Nie wiadomo co z Pogbą, poza tym sondują rynek.
Najprawdopodobniej poprosili Conte o listę życzeń ( brakujące pozycje i najlepsi zawodnicy na nie, priorytety et. ) i o listę osób na sprzedaż. Teraz wypuszczają próbny balon i ustalają potencjalne ceny ( zarówno kupna jak i sprzedaży). Za jakiś czas podadzą Conte budżet na transfery i poproszą by w odniesieniu do niego zawęził wybór. Nie mamy setek milionów, mamy kilka pozycji do uzupełnienia, będziemy się starali zakryć za małą kołdrą jak najwięcej się da.
Pozostaje mieć nadzieję, że nasze inwestycje w młodzież zaczną wreszcie się zwracać.
To nie będzie łatwe okienko do śledzenia. Będzie sporo zasłon dymnych, sprzecznych plotek etc.
Najprawdopodobniej poprosili Conte o listę życzeń ( brakujące pozycje i najlepsi zawodnicy na nie, priorytety et. ) i o listę osób na sprzedaż. Teraz wypuszczają próbny balon i ustalają potencjalne ceny ( zarówno kupna jak i sprzedaży). Za jakiś czas podadzą Conte budżet na transfery i poproszą by w odniesieniu do niego zawęził wybór. Nie mamy setek milionów, mamy kilka pozycji do uzupełnienia, będziemy się starali zakryć za małą kołdrą jak najwięcej się da.
Pozostaje mieć nadzieję, że nasze inwestycje w młodzież zaczną wreszcie się zwracać.
To nie będzie łatwe okienko do śledzenia. Będzie sporo zasłon dymnych, sprzecznych plotek etc.