Mercato (Lato 2015)
- Arbuzini
- Juventino
W Sassasulo mieli ostatnio mocne zawirowania na ławce trenerskiej. Z tego, co wiem w marcu wrócił dawny szkoleniowiec, którego zwolniono w styczniu. Cyrk na kółkach. Takie rzeczy tylko w Polsce i we Włoszech. Po tej zmianie znowu zaczęli jakoś grać i na boisko wrócili Antei i właśnie Domenico.
Nie wiem, czy Berardi grał dzisiaj aż tak tragicznie, że został zmieniony, ale to on zaliczył kluczowe podanie przy dzisiejszym trafieniu Zazy. Być może trener go ściągnął, dlatego że Cagliari wyrównało i zaczęła się nerwówka, a Domenico miał już na koncie żółty kartonik.
Sassasulo i tak spada więc wziął bym go w lecie do nas i ocenił, czy warto go zostawić u nas. Ciągłości i tak nie możemy mu zapewnić, bo powrót do Serie B jest bezsensu, a w innych zespołach grających w pucharach wcale lepiej mieć nie będzie.
Nie wiem, czy Berardi grał dzisiaj aż tak tragicznie, że został zmieniony, ale to on zaliczył kluczowe podanie przy dzisiejszym trafieniu Zazy. Być może trener go ściągnął, dlatego że Cagliari wyrównało i zaczęła się nerwówka, a Domenico miał już na koncie żółty kartonik.
Sassasulo i tak spada więc wziął bym go w lecie do nas i ocenił, czy warto go zostawić u nas. Ciągłości i tak nie możemy mu zapewnić, bo powrót do Serie B jest bezsensu, a w innych zespołach grających w pucharach wcale lepiej mieć nie będzie.
Ostatnio zmieniony 12 kwietnia 2014, 23:10 przez Arbuzini, łącznie zmieniany 1 raz.
- koki90
- Juventino
Transfer Drogby byłbym w stanie zaakceptować gdybyśmy zatrzymali Pogbę i ściągnęli do tego 2 klasowych graczy lub 2 graczy pretendentujących do tego miana, np. Muniain, Griezmann i Cuadrado. Wtedy ściągnięcie zawodnika na rok i oszczędzanie ma sens. Nie od wczoraj wiadomo, że nasz Juventus ma dużo więcej potrzeb niż pieniędzy. Martwiłaby natomiast średnia wieku naszej drużyny - nie sposób byłoby nie dostrzec analogii do ruchów transferowych Milanu, z którego sami się śmialiśmy, że to dom spokojnej starości.
- Lucas87
- Juventino
Dotyczy to chyba wszystkich klubów na świecie z wyjątkiem City, PSG, Chelsea może jeszcze Realu itp.koki90 pisze: Nie od wczoraj wiadomo, że nasz Juventus ma dużo więcej potrzeb niż pieniędzy.
Z Pogbą i Drogbą razem na Europę

Od zakończenia telenoweli pt" Transfer Pogby do Realu/Pe es dże" - zależy w największym stopniu - nasze pole manewru (choć niekoniecznie stopień jakości transferów), podczas letniego Mercato. Jeśli Marotta twierdzi, że Pogba jest nie na sprzedaż, a ponadto oferta za niego nie napłynęła, to ja nie mam pojęcia czy jest sens mu wierzyć, czy stosuje jedynie zasłonę dymną przed kibicami.
Jednak w dalszym ciągu sądzę, że można zrobić bardzo udane Mercato, nawet dysponując (zakładając wariant optymalny jak na nasze obecne możliwości/ lub czytaj - politykę Beppe/ niepotrzebne skreślić*) kwotą ok. 30 milionów euro+ Vuciniciem i Fabio (jako naszą ewentualną kartą przetargową - buuhahaaa, np. chcąc sprowadzić Candrevę), gdybyśmy jednak Pogbę w swoim składzie zatrzymali.
Sporo jest przecież niezłych lub dobrych zawodników z kończącymi się kontraktami w 2014 (np. Murru, Klose, Emanuelson, Menez, Gomis, Briand, Diego, Musacchio, Sagna, Eto'o, Terry, Evra,, Beck, czy 2015 - szansa na wynegocjowanie dobrej ceny, jeśli w odpowiednim momencie, nie zdecydują się na przedłużenie kontraktów ze swoimi bieżącymi zespołami (Rannocchia, Abate, Ibarbo, Pato, Sirigu, Ayew, Gignac, Muniain, Rakitic, Benzema, Khedira, Dzeko, Nasri, Kolarov,, Gundugan, Zieler etc.)
Nie wiem również czy w ogóle zainteresowane strony, na serio rozpatrywały możliwość wymiany typu: Pogba za Coentrao, Di Marię + 20 melonów lub Pogba za Cavaniego, Verrattiego i tryliardy innych kombinacji dotyczących naszych planów transferowych.
Jak już było w tym miejscu kilkukrotnie dawane do zrozumienia, najważniejszą sprawą będzie, zmiana podejścia do gry w Europie i możliwość zastosowania większej elastyczności taktycznej w meczach z zagranicznymi rywalami. Jeśli to nie będzie stosowane, wówczas nie pomogły by nawet 50-sięcio milionowe transfery. Myślę, że Conte będzie miał bardzo dużo wniosków do wyciągnięcia, lecz w dalszym ciągu wierzę, że nie jest on skostniałym zwolennikiem jednego, jedynego 3-5-2 do końca świata i jeden dzień dłużej, tylko po prostu potrzeba kilkoro więcej graczy gwarantujących zarówno skok jakościowy, jak również większe pole manewru przy ustalaniu zaleceń taktycznych.
SANCTI PER FIDEM VICERUNT REGNA OPERATI SUNT IUSTITIAM.
- zahor
- Juventino
Widzisz, problemem Juventusu na rynku transferowym jest to, że cały czas jest jakieś "coś za coś", cały czas trzeba iść na kompromis. Podobnie jest i w tym przypadku. Moim zdaniem w związku z tym, że rdzeń zespołu jest coraz starszy, kontuzje i wahania formy dają o sobie znać coraz częściej i konieczna jest dość radykalna przebudowa, nie da się w jedno mercato, nawet przy sprzedaży Pogby sprowadzić takiego zestawu zawodników, z których dałoby się stworzyć jedenastkę o klasę mocniejszą od obecnej, a jednocześnie zmieniać ustawienie z 3-5-2 na 4-3-3 czy diabli wiedzą jakie bez żadnego spadku jakości. A nie przekonasz mnie że lepiej jest mieć piłkarzy gorszych, ale za to takich, których można ustawić w kilku różnych formacjach.Lucas87 pisze:Myślę, że Conte będzie miał bardzo dużo wniosków do wyciągnięcia, lecz w dalszym ciągu wierzę, że nie jest on skostniałym zwolennikiem jednego, jedynego 3-5-2 do końca świata i jeden dzień dłużej, tylko po prostu potrzeba kilkoro więcej graczy gwarantujących zarówno skok jakościowy, jak również większe pole manewru przy ustalaniu zaleceń taktycznych.
Żeby było jasne - ja nie wyznawcą 3-5-2 jako jedynego słusznego ustawienia, gdyby teoretycznie pojawiła się możliwość dokonania kilku ciekawych transferów, które wykluczyłyby dalszą grę w tej formacji, ale za to zagwarantowałyby skok jakościowy, byłbym jak najbardziej za. Problem w tym że ja takiej możliwości nie widzę. To by wymagało nie tyle przewietrzenia szatni, co wielkiej rewolucji. Ja wiem że zaraz znajdzie się tutaj dziesięć osób, które wypiszą listę graczy, którym kończą się kontrakty/są tanio do wyjęcia i którzy pasują do 4-3-3, ale ciągle za dużo by w tym wszystkim było Football Managera.
- Lucas87
- Juventino
Nie chodziło mi oczywiście o całkowitą rezygnację z 3-5-2, tylko o możliwość dopasowania najodpowiedniejszej taktyki na potrzeby starcia z danym rywalem. Nie twierdzę, że 4-3-3 było by najlepszym wyjściem na lata świetlne. Marzyłbym tylko o sprowadzeniu zawodników, gwarantujących poziom wystarczający do tego, aby przynajmniej stanowili godną alternatywę dla naszego pierwszego składu, lub w najlepszym przypadku wygryźli z wyjściowej jedenastki - jednego lub dwóch graczy (a wówczas będziemy mieli również pewność- nieco silniejszej ławki rezerwowych). A czy Conte w dalszym ciągu w większości spotkań będzie stawiał na 3-5-2, inną taktykę, czy może wymyśli jakieś kompletnie nowatorskie cudo to już inna sprawa. Ważne, aby to wreszcie działało w taki sposób, żebyśmy nie wychodzili na Galatę czy Szachtar (o Duńczykach nie wspominając), sprawiając wrażenie - zamiaru zmarnowania większości meczu na zbadanie intencji przeciwnika. Taktyka pozostanie jedynie gołymi cyferkami na papierze, jeśli zawodnicy nie będą w stanie poukładać sobie pewnych spraw do głowy. Skoro skazywana na klęskę BvB - nie kalkulując (bo nie miała zresztą czego, po 0-3 w Madrycie), potrafiła bez jakichkolwiek kompleksów, zasuwać non-stop do przodu z Realem (ba, Real praktycznie cudem obronił - zaliczkę z Bernabeu), to tym bardziej Juventus może stać się w ten sposób grającym zespołem. I może wyglądać to na szaleństwo, ale wierzę, że Conte jeszcze może odmienić nasze oblicze w Europie.zahor pisze: nie da się w jedno mercato, nawet przy sprzedaży Pogby sprowadzić takiego zestawu zawodników, z których dałoby się stworzyć jedenastkę o klasę mocniejszą od obecnej, a jednocześnie zmieniać ustawienie z 3-5-2 na 4-3-3
Edit:
W porządku, ale czy za pieniądze z ewentualnego transferu Pogby, będziemy w stanie pozyskać graczy lepszych od wymienionych na kilka różnych pozycjizahor pisze:nazwiska, którymi jesteśmy karmieni w kontekście 4-3-3 czy też płynnego przechodzenia między oba ustawieniami (Nani, Candreva, Menez) akurat nie są w stanie Juventusu dźwignąć na wyższy poziom

Ostatnio zmieniony 13 kwietnia 2014, 16:35 przez Lucas87, łącznie zmieniany 2 razy.
- zahor
- Juventino
Ależ ja właśnie o tym piszę. Jeżeli w przyszłym sezonie chcemy mieć możliwość, żeby w środę zagrać 3-5-2, ale z piłkarzami lepszymi niż ci, których mamy obecnie do dyspozycji, a w niedzielę 4-3-3 tak, aby jakość drużyny nie była gorsza niż w środę, to musimy dokupić kilku klasowych (lepszych od obecnych) graczy do 3-5-2 i paru na podobnym poziomie do 4-3-3. Być może dałoby się sprowadzić jednego takiego, który mógłby grać w obu ustawieniach, ale trzeba też pamiętać że im piłkarz bardziej uniwersalny, tym droższy. Jak dla mnie jest to nierealne, nie w jedno mercato, nie w momencie kiedy trzeba na poważnie rozglądać się za następcą Pirlo. A nazwiska, którymi jesteśmy karmieni w kontekście 4-3-3 czy też płynnego przechodzenia między oba ustawieniami (Nani, Candreva, Menez) akurat nie są w stanie Juventusu dźwignąć na wyższy poziom.Lucas87 pisze: Nie chodziło mi oczywiście o całkowitą rezygnację z 3-5-2, tylko o możliwość dopasowania najodpowiedniejszej taktyki na potrzeby starcia z danym rywalem. Nie twierdzę, że 4-3-3 było by najlepszym wyjściem na lata świetlne.
Ale my tutaj mówimy o podnoszeniu jakości zespołu. Jasne, dałoby się tak zakombinować, żeby sprowadzić po kosztach takich graczy, którzy pozwoliliby utrzymać podobny poziom i w 4-3-3. Tyle że Europy to my w ten sposób nie podbijemy.Arbuzini pisze:Sęk w tym, że 352 z Bonuccim i Asamoahem też wcale nie musi być lepsze od 433 z Candrevą i Coentrao.
Ostatnio zmieniony 13 kwietnia 2014, 17:33 przez zahor, łącznie zmieniany 1 raz.
- Arbuzini
- Juventino
Sęk w tym, że 352 z Bonuccim i Asamoahem też wcale nie musi być lepsze od 433 z Candrevą i Coentrao. Teoretycznie jakość drużyny dalej jest na tym samym poziomie (przynajmniej tak załóżmy), ale skoro trener decyduje się na takie, a nie inne ustawienie, to w tej decyzji upatruje większych szans na korzystny rezultat. Zresztą w pewnym momencie wzmocnienia do obu systemów stają się ze sobą zbieżne, szczególnie przy obecnej modzie wystawiania skrzydłowych w roli środkowych pomocników. Conte też stosował ten manewr z Gackiem i w awaryjnej sytuacji z Pepe. Nikt nie mówi, że koło Di Marii albo Ayewa ma wtedy grać 35-letni Pirlo. Kwestie cofniętych napastników na skrzydłach albo wahadłowy/boczny obrońca są często dość oczywiste.
HIT
Borek na TT podał, że Juve chce kupic Pawła Stolarskiego ( Lechia Gdańsk, 18 latek - wielki prospekt polskiej piłki obrońca, który w zimie przeszedł do Lechii z WIsły, choć biło się o niego pół Europy i cała Polska, obecnie nie za wiele pogrywa w Lechii).
Pewnie do primavery, ale i tak mnie to dziwi bo jakos specjalnie się nie prezentuje w T-ME.

Borek na TT podał, że Juve chce kupic Pawła Stolarskiego ( Lechia Gdańsk, 18 latek - wielki prospekt polskiej piłki obrońca, który w zimie przeszedł do Lechii z WIsły, choć biło się o niego pół Europy i cała Polska, obecnie nie za wiele pogrywa w Lechii).
Pewnie do primavery, ale i tak mnie to dziwi bo jakos specjalnie się nie prezentuje w T-ME.
- annihilator1988
- Juventino
Mam nadzieje, że to plota. Poza Lewandowskim nie ma polskiego piłkarza, który nadawałby się nawet do Primki. Szkoda czasu i miejsca w akademii dla bezmózgich kopaczyRobaku pisze:HITBorek na TT podał, że Juve chce kupic Pawła Stolarskiego ( Lechia Gdańsk, 18 latek - wielki prospekt polskiej piłki obrońca, który w zimie przeszedł do Lechii z WIsły, choć biło się o niego pół Europy i cała Polska, obecnie nie za wiele pogrywa w Lechii). Pewnie do primavery, ale i tak mnie to dziwi bo jakos specjalnie się nie prezentuje w T-ME.
ktośtam na forum p$g pisze:Odnoszę wrażenie, że Ibra nie jest związany z PSG
- Mehehehe
- Juventino
- Podziekował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Zanim odszedł z Wisły do Lechii, już był z nami łączony. Czemu plota? maks 100 tys euro będzie kosztować, kilka lat pogra na wypożyczeniu i się sprzeda 'Nowego Peluso' za symbolicznego Padoina. Ziarnko do ziarnka.annihilator1988 pisze:Mam nadzieje, że to plota. Poza Lewandowskim nie ma polskiego piłkarza, który nadawałby się nawet do Primki. Szkoda czasu i miejsca w akademii dla bezmózgich kopaczyRobaku pisze:HITBorek na TT podał, że Juve chce kupic Pawła Stolarskiego ( Lechia Gdańsk, 18 latek - wielki prospekt polskiej piłki obrońca, który w zimie przeszedł do Lechii z WIsły, choć biło się o niego pół Europy i cała Polska, obecnie nie za wiele pogrywa w Lechii). Pewnie do primavery, ale i tak mnie to dziwi bo jakos specjalnie się nie prezentuje w T-ME.
- Szilgu
- Juventino
Pisałem z telefonu, ale widzę, że się nie pojawił mój komentarz.
Jaki hit? Jaka plota?
W zimie nawet agent Stolarskiego mówił, że była oferta z Juve, ale Stolarski nie chce grać w młodzikach. Mówił też o klubie pokroju Udinese (też do młodzieżówki). W końcu miał wybrać Legię, a poszedł do... Lechii.
Nie mam nic przeciwko przejściu Polaka do Primavery. Ale zapewne znowu odrzuci ofertę.
Jaki hit? Jaka plota?
W zimie nawet agent Stolarskiego mówił, że była oferta z Juve, ale Stolarski nie chce grać w młodzikach. Mówił też o klubie pokroju Udinese (też do młodzieżówki). W końcu miał wybrać Legię, a poszedł do... Lechii.
Nie mam nic przeciwko przejściu Polaka do Primavery. Ale zapewne znowu odrzuci ofertę.
- Crunny
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Wywiad WhoScored z ponoć najlepszym w tym sezonie młodym obrońcą Serie A:
http://www.whoscored.com/Articles/knbpa ... an-Mustafi
I nieco o nim:
- http://www.transfermarkt.pl/pl/shkodran ... 88590.html
- http://www.whoscored.com/Players/80921/
Prawonożny, okazjonalnie grywa też na prawej obronie, ma bardzo dobre statystki gry głową i odbiorów oraz jak na obrońcę bardzo rzadko fauluje. Idealny kandydat do gry na pozycji Barzagliego w 3-5-2. Póki co nie miałby u nas szans na pierwszy skład. Dlatego chyba warto zakręcić się obok jego połówki, która obecnie będzie pewnie warta max 5 mln. Jeśli w przyszłym sezonie znowu będzie grał tak dobrze, to w tym wieku zawołają za niego 25 mln i pójdzie gdzieś do Bayernu czy Borussi.
I nieco o nim:
Prawonożny, okazjonalnie grywa też na prawej obronie, ma bardzo dobre statystki gry głową i odbiorów oraz jak na obrońcę bardzo rzadko fauluje. Idealny kandydat do gry na pozycji Barzagliego w 3-5-2. Póki co nie miałby u nas szans na pierwszy skład. Dlatego chyba warto zakręcić się obok jego połówki, która obecnie będzie pewnie warta max 5 mln. Jeśli w przyszłym sezonie znowu będzie grał tak dobrze, to w tym wieku zawołają za niego 25 mln i pójdzie gdzieś do Bayernu czy Borussi.
- Mehehehe
- Juventino
- Podziekował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Crunny pisze:Wywiad WhoScored z ponoć najlepszym w tym sezonie młodym obrońcą Serie A:
I nieco o nim:
Weaknesses: Crossing, Style of Play: Likes to Cross

Nadaje się

- Lucas87
- Juventino
Dajta spokój, Conte z całą pewnością sto razy szybciej sprowadzi Ranocchie, niż jakiegoś młodzika. Ciekawe też jak ostatecznie zakończy się sprawa ze szotem Cegłą i Mottą. I co zrobią z Marrone. Według komentatorów Canal minus - Arsenal proponuje 12 baniek za Vucinicia. Aż za piękne... :shock: