LE 13/14 (1/8): JUVENTUS 1-1 Fiorentina

Przedmeczowe przewidywania, gorące pomeczowe dyskusje, wasze oceny gry Juve i poszczególnych zawodników.
Zablokowany
Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 marca 2014, 17:01

pan Zambrotta pisze:Nieważne na którym polu byśmy nie dyskutowali, zarówno jeśli chodzi o trenowanie Juventusu, jak i całą karierę, to Capello > Conte i to jest niekwestionowany fakt, który musisz uszanować. Oczywiście za 5 czy 50 lat sytuacja ma prawo się zmienić. Ale póki co nie powinnyśmy porównywać Antka do Don Fabio, bo to jak porównywać Skodę do Porsche. Juventus Antka to niepełnosprawni kombinatorzy, Juventus Capello sunął zarówno po Maccabi, jak po Ajaxie, oraz po Bayernie i wychodził dwa razy pewnie z pierwszego miejsca w grupie.
Zgadzam się z twierdzeniem, że Capello odniósł w karierze więcej sukcesów od Conte, ale jeżeli chodzi o trenowanie Juventusu to końcowe rezultaty są niemal identyczne.

Capello: 2x scudetto i 2x ćwierćfinał LM
Conte: 2x scudetto, 2x Superpuchar, 1x ćwierćfinał LM i 1x odpadnięcie w grupie

Gdzie Ty tutaj widzisz jakąś drastyczną różnicę?
pan Zambrotta pisze:
Vimes pisze:Druga kwestia to fakt, że w latach '90 Serie A była najlepszą ligą na świecie, więc tylko dwa europejskie puchary w gablocie Capello to raczej mogą powodować niedosyt.
Vimes, ja Cię proszę byś wyciągał jakieś poważniejsze argumenty, bo ostatnio tu, czy w dyskusji o SuperMario są one dość cienkie. Dario Hubner kiedyś zdobył koronę króla strzelców, tak to leciało?
Przepraszam bardzo, ale dlaczego to jest zły argument? Prowadząc zespół z topowej ligi chyba łatwiej jest wygrać LM. W latach '90 największe gwiazdy grały we Włoszech, a teraz nawet Verratti odpali Ci, że powrót do Włoch to krok w tył w karierze.
pan Zambrotta pisze:
Vimes pisze:Trzecia kwestia to skład jakim dysponował Capello w Juve i wielkie "G" jakie zwojował z tymi piłkarzami w Europie, a skład jakim dysponuje Conte.
Składy są porównywalne, tak jak porównywalna była stawka europejska sprzed 10 lat, do teraz. Ja wiem, że "kiedyś to było lepiej", "nie to, co teraz" itp., ale Conte ma w składzie ludzi, którzy wywalczyli wicemistrzostwo Europy, parę napastników z czołówki europejskiej i największy europejski talent młodego pokolenia, Capello miał ludzi, którzy wskoczyli później do finału MŚ. Równie dobrze można odpić piłeczkę w drugą stronę i podważyć - co to za niepokonane tytany, co nie potrafiły przejść 1/4 LM ? Obie jedenastki są porównywalne i deprecjonowanie jednej kosztem drugiej to przegięcie.
Składy są porównywalne? W takim razie, który z naszych obecnych obrońców mógłby zdobyć Złotą Piłkę jak Cannavaro? Llorente z całym dla niego szacunkiem przypomina Ci Ibrahimovicia lub Trezegueta? Asamoah na skrzydle to talent na miarę Nedveda, a Lichtsteiner to Camoranesi? Nie wspominając już o tym, że Buffonowi w tamtym okresie zdarzało się mniej wpadek. Moim zdaniem, Capello z takimi zawodnikami powinien osiągnąć coś więcej niż tylko dwa ćwierćfinały.

Obrazek
pan Zambrotta

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 marca 2014, 17:20

Vimes pisze:Gdzie Ty tutaj widzisz jakąś drastyczną różnicę?
wystarczy włączyć TV i obejrzeć mecze, żeby widzieć różnicę Juventusu Capello w LM, a obecnym Juventusem. Nie chcę się powtarzać.
Vimes pisze:Capello: 2x ćwierćfinał LM
Conte: 1x ćwierćfinał LM i 1x odpadnięcie w grupie
a więc proste: Capello > Conte
Vimes pisze:Przepraszam bardzo, ale dlaczego to jest zły argument? Prowadząc zespół z topowej ligi chyba łatwiej jest wygrać LM.
to są argumenty w stylu: "Barcelonę to i sprzątaczka umiała poprowadzić", na które nie ma siły odpowiadać. Lippi też w sumie dużo nie osiągnął w sezonie 02/03, bo wtedy Serie A była wciąż silna, kluby angielskie też w sumie niewiele zdziałały w Europie, bo były najsilniejsze i to był ich obowiązek, a Guardiola? Barca była najsilniejsza, co to za sukces zdobyć LM?

Vimes pisze:Składy są porównywalne? W takim razie, który z naszych obecnych obrońców mógłby zdobyć Złotą Piłkę jak Cannavaro?
z lekkim zażenowaniem przypominam, że ZP jest przyznawana za relatywnie najlepszego piłkarza w danym roku, nie jest wyznacznikiem wskoczenia na jakiś nieosiągalny poziom. Na resztę porównań X czy Y nie mam siły. Wiem, kiedyś to byli gracze! Dziś Pogba, Vidal, BBC, Tevez to piony, cienie tamtych lat.
Moim zdaniem, Capello z takimi zawodnikami powinien osiągnąć coś więcej niż tylko dwa ćwierćfinały.
aaa widzisz, to tak jak Antoś ze swoim składem. Różnica polega na tym, że Capello jednak osiągał absolutne minimum, a Antosia niemal nie wyrzucili górnicy z Ukrainy i truskawkarze z Danii, a teraz wyrolowali farmerzy z Danii i kebabowcy z Turcji. I to w grupie. Arsenal i Liverpool to finaliści ówczesnych edycji.

prezes3c pisze: 12 sierpnia 2020, 22:06
Sorek21 pisze: 12 sierpnia 2020, 21:45Neymar mógł trzy gole wsadzić do przerwy.
A Juventus mógł 2 razy wygrać LM między 2015 a 2017
Kucharius1

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 14 marca 2014, 18:17

pan Zambrotta pisze:
Vimes pisze:Gdzie Ty tutaj widzisz jakąś drastyczną różnicę?
wystarczy włączyć TV i obejrzeć mecze, żeby widzieć różnicę Juventusu Capello w LM, a obecnym Juventusem. Nie chcę się powtarzać.
Właśnie. Dzięki za argument przeciw Capello. Tych meczy nie dało się oglądać.

Capello objął drużynę która była trzecia w lidze, a sezon wcześniej była bliska wygrania LM. Przy czym trenerem był Lippi więc nie zostawił ekipy w rozsypce.

Conte objął drużynę po rządach, kolejno Ranieriego, Ciro, Zacka i Del Nieriego. Po dwóch 7 lokatach
(a i wcześniej o mistrzostwie mogliśmy tylko pomarzyć), i w pierwszym sezonie wygrał ligę bez porażki.

Obecne Juve strzela właśnie wyjątkowo dużo goli(jak na włoską ekipę) i gra atrakcyjnie. W lidze na tym etapie mamy już tylko 4 gole mniej zdobyte niż Juve Capello przez cały sezon 04/05 (8 remisów, 4 porażki), oraz o 8 goli mniej niż te Juve rok później ( 10 remisów, 1 porażka).

Juve Capello było dobre, ale nie spełniało ówczesnych oczekiwań. Od obecnego Juve, poza tym odpadnięciem z LM w tym sezonie, nie można było oczekiwać niczego więcej.

Capello wiadomo legenda, i trener bardziej utytułowany, ale jego Juve było nudne. Z tymi ćwierćfinałami też miał olbrzymiego farta( mecz z Werderem). Z grup wychodził pewnie, ale też byliśmy losowani z pierwszego koszyka.

Na koniec odnosisz się do stylu odpadnięcia z Bayernem (i tak styl mieliśmy lepszy niż wielka Barca), a zapominasz jak wyglądały mecze z m.in. Arsenalem i LvL.

Jak dla mnie Juve Conte > Juve Capello.

pan Zambrotta

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 marca 2014, 18:32

Szczerze to dawno się tak nie zszokowalem czytając opinie ze woli oglądać Juventus grający ponoć joga bonito i nie potrafiący ograć ogórków niż wygrywający konsekwentnie Juventus 10 lat temu. Ale co kto woli.

Poukladany zespół po lippim w 03/04 [°] nothing to do here, spadam

prezes3c pisze: 12 sierpnia 2020, 22:06
Sorek21 pisze: 12 sierpnia 2020, 21:45Neymar mógł trzy gole wsadzić do przerwy.
A Juventus mógł 2 razy wygrać LM między 2015 a 2017
Arbuzini

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 marca 2014, 18:34

Rozumiem, że te porównania biorą się ze sporu medialnego obu trenerów, ale ja osobiście wcale bym nie chciał żeby Antonio równał do poziomu drużyny Capello. Przecież to nie były jakieś szczególnie cudowne i niezapomniane lata w historii Juventusu. Chyba nie to nam się marzy.

Mam wrażenie, że za wyciągnięcie Juventusu z bagna, Conte został dożywotnio namaszczony bogiem trenerki. To młody i uzdolniony szkoleniowiec, ale też mam wrażenie, że trochę arogancki. Być może to mylne odczucie, ale naprawdę ja nie widzę znacznego progresu w stosunku do drużyny z zeszłego sezonu. Owszem, teraz gramy w lidze pewnie i ciągle punktujemy, nawet jeśli nasz styl nie zachwyca. Jednak ciągle mam w głowie jesień, którą w dużej mierze uratowali nam sędziowie.

Niektórzy myślą, że przejście na 433 od razu zrobi z nas drużynę pucharową, ale ja szczerze mam co do tego spore wątpliwości. Gadanie o braku ogrania też jest już trochę nudne. Nawet jeśli Pirlo regularnie przygasa to nie mam wątpliwości, że kadrowo jesteśmy z roku na rok mocniejsi, ale zupełnie nie przekłada się na to na naszą postawę w europejskich rozgrywkach.

jakku1

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 marca 2014, 19:41

To zeby nie bylo tak nudno i smutno wrzuce zaaktualizowany ranking UEFA :prochno: W teorii jestesmy juz w 2 koszyku, dzieki temu punktowi zdobytemu na Fiorentinie. Ale teraz trzeba sie jeszcze nie dac wyprzedzic i jeszcze zdobyc pare punktow (czyli przejsc Viole...).

Na zielono druzyny, ktore na 95-100% zagraja w przyszlorocznej LM (np. Atletico Madryt).
Na niebiesko druzyny, ktore maja bardzo duze szanse na baraze lub bezposredni awans do LM (np. Porto).
Na czerwono druzyny, ktore nie maja juz duzych szans na gre w LM (np. Lyon).
Na pomaranczowo druzyny, ktore maja male szanse na gre w LM, ale wciaz jednak maja (np. PSV).

Obecne zestawienie koszykow na przyszly rok:

I koszyk:
1. Barcelona
2. Bayern
3. Real
4. Chelsea
---MU--- na 90% bez LM w przyszlym roku
5. Benfica
6. Arsenal
7. Atletico
---Valencia--- na 90% bez LM w przyszlym roku
8. Porto

II koszyk:
---Milan--- na 99% bez LM w przyszlym roku
---Lyon--- na 80% bez LM w przyszlym roku

1. Schalke
---Inter--- na 90% bez LM w przyszlym roku
2. Borussia - 79.1, graja dalej w LM
3. PSG - 78.2, graja dalej w LM
4. Shakhtar - 78
5. Tottenham - 74.6, wciaz graja w LE
6. City - 72.6, odpadli z LM
7. Zenit[ - 71.79, w zasadzie odpadli z LM
8. Juventus - 71,054 pkt, wciaz gramy w LE.

III koszyk:
1. Basel - 70,4 pkt, wciaz w grze w LE
2. Marsylia - 70,2 pkt, juz odpadli
3. Leverkusen - 70,1 pkt, odpadli z LM, duze szanse na LM lub baraze
---Rubin--- na 90% bez LM w przyszlym roku
4. Olimpiakos - 67.7 pkt, wciaz graja w LM
5. CSKA - 66 pkt, juz odpadli
6. PSV - 64 pkt, juz odpadli
7. Ajax - 61 pkt, odpadli.
8. Napoli - 60,0 - graja dalej

IV koszyk:
1. Sevilla - 59.8, graja dalej

Zapraszam tez na moje konto na twitterze => https://twitter.com/jakku113 ;)
ewerthon

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 14 marca 2014, 19:48

Wczorajszej nocy doszedłem do wniosku, że te moje podpisy to jednak faktycznie klątwa (spadek po Oł_je). Motta, Ziegler, Isla, a teraz Ogbonna - najwięksi frajerzy bądź niewypały sezonu. Latem wybiorę jakiegoś leszcza, żeby nie było takiego problemu :prochno:

Coraz częściej zastanawiam się nad słowami ludzi, którzy piszą, że z Conte trudno będzie cokolwiek ugrać w Europie. Juventus personalnie nie jest słabszy od Bayeru Leverkusen, Olympiakosu, Schalke, Zenitu czy wreszcie Galatarasay. Od Fiorentiny jest mocniejszy i ten dwumecz powinien wygrać. Conte zaczyna się upodabniać do Manciniego, który ze swoimi drużynami był zawsze impotentem w Europie, a w rozgrywkach ligowych zachowuje się zupełnie inaczej.

fazzi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz

Nieprzeczytany post 14 marca 2014, 19:59

pan Zambrotta pisze:
Vimes pisze:Składy są porównywalne? W takim razie, który z naszych obecnych obrońców mógłby zdobyć Złotą Piłkę jak Cannavaro?
z lekkim zażenowaniem przypominam, że ZP jest przyznawana za relatywnie najlepszego piłkarza w danym roku, nie jest wyznacznikiem wskoczenia na jakiś nieosiągalny poziom. Na resztę porównań X czy Y nie mam siły. Wiem, kiedyś to byli gracze! Dziś Pogba, Vidal, BBC, Tevez to piony, cienie tamtych lat.
No bez jaj, nikt nie mówi że to piony, ale z obecnego składu to chyba tylko środek pomocy jest na tym samym poziomie bądź wyższym ( choć też ciężko to porównać, bo środek u Capello był typowo defensywny ). Jak sobie przypomnę np. środek defensywy Canna-Thuram to mam do dziś mokro.

Pavel Nedved pisze:"Juve ponownie jest nieprzyjemne? Mam nadzieję, nie interesuje mnie bycie miłym, tylko zwycięskim"
albertcamus

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 14 marca 2014, 23:24

Idealizujecie Juventus Capello. Niedobrze.

Aha, Pogba niech spada do szejków za grube petrodolary. Byle jak najprędzej.

AdiJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy

Nieprzeczytany post 14 marca 2014, 23:54

Nie wiem jak można pisać,ze Capello więcej osiągnął w Juve niż Conte mając podobnych piłkarzy. Z obecnej kadry Juve to może do 11 w tamtym czasie załapaliby się Vidal i Pirlo. Nijak nie idzie porównać tych dwóch drużyn.
Siła ławki tamtej ekipy była niesamowita, wystarczy zaznaczyć,że w ataku byli Treze,Del Piero,Ibra,Mutu i Zalayeta. Jak się to ma do dzisiejszego ataku? Tevez i Llorente to świetni gracze, ale ówczesny tercet Treze,Del Piero,Ibra bez porównania lepszy.

Hoffman

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 marca 2014, 23:59

pan Zambrotta pisze:Szczerze to dawno się tak nie zszokowalem czytając opinie ze woli oglądać Juventus grający ponoć joga bonito i nie potrafiący ograć ogórków niż wygrywający konsekwentnie Juventus 10 lat temu. Ale co kto woli.

Poukladany zespół po lippim w 03/04 [°] nothing to do here, spadam
Rozumiem, że chcesz mocno wszystko nagiąć na swoją korzyść, ale jednak wypada czasami popatrzeć obiektywnie, mówię tutaj o grze zespołu, to że zespół wygrywał nie ma nic wspólnego z dobrym widowiskiem, i o tym tutaj mówimy, ten zespół na pewno nie ma tak klasowej 11 jak wtedy była, są gwiazdy, ale są też braki, tam jednak wszystko było kompletne, inna epoka, każdy to rozumie, teraz ten zespół gra kiepskie mecze, od niedawna nawet mają trochę tej mentalności Capello, ale jednak, moim zdaniem, jest to dużo przyjemniejsze dla oka niż wizja Capello.
AdiJuve pisze:Nie wiem jak można pisać,ze Capello więcej osiągnął w Juve niż Conte mając podobnych piłkarzy. Z obecnej kadry Juve to może do 11 w tamtym czasie załapaliby się Vidal i Pirlo. Nijak nie idzie porównać tych dwóch drużyn.
Myślisz że Buffona by nie wzięli? (suchar).

@D@$

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 15 marca 2014, 08:29

@ewerthon - to źle wróży tym zmianom na juvepoland (podpis)
AdiJuve pisze:Nie wiem jak można pisać,ze Capello więcej osiągnął w Juve niż Conte mając podobnych piłkarzy. Z obecnej kadry Juve to może do 11 w tamtym czasie załapaliby się Vidal i Pirlo. Nijak nie idzie porównać tych dwóch drużyn.
Siła ławki tamtej ekipy była niesamowita, wystarczy zaznaczyć,że w ataku byli Treze,Del Piero,Ibra,Mutu i Zalayeta. Jak się to ma do dzisiejszego ataku? Tevez i Llorente to świetni gracze, ale ówczesny tercet Treze,Del Piero,Ibra bez porównania lepszy.
No ja myślę, że Lichtsteiner wygryzłby Zebinę, który często grał w tamtym okresie.
Ogólnie ciężko porównać te zespoły, bo jak porównać 4-4-2 do 3-5-2? :think: Pierwsze 4 mecze za Conte były w systemie 4-4-2 i kadrowo można powiedzieć było słabiej niż za Capello, ale to też nie ma sensu, bo od tego czasu się pozmieniało. Także porównywanie Asamoah do Nedveda na które ktoś się silił nie mają sensu.
Ja osobiście wolę dzisiejszy środek niż nudne Vieira-Emerson, ale to też jest nieporównywalne bo było 2, a teraz jest zawsze 3 w środku.
Wtedy była lepsza ławka? Chyba tylko w ataku, poniekąd jeszcze w obronie.
Z resztą porównania Capello z Conte mijają się z celem także z innego powodu, Antonio jest dopiero na początku drogi, będziemy wiedzieć coś więcej za 5-10 lat.

Makaron3

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 16 marca 2014, 09:15

zahor pisze:Lol, a Verratti powiedział że przejście do Juventusu byłoby krokiem w tył. Beka z typa, co on wgl wygaduje.
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Beka to jest z Ciebie, właśnie zakwalifikowałeś się w kategorii 'post roku' do finału. Miażdżysz konkurencję, póki co zajmujesz 1sze miejsce.

Masz ogromne szansę na wygranie nagrody głównej - wycieczka do Somalii w jedną stronę. :bravo:
AdiJuve pisze: Z obecnej kadry Juve to może do 11 w tamtym czasie załapaliby się Pirlo.
Ty zajmujesz drugie miejsce, ale brawo za walkę.

Dzisiejszy Pirlo to już pozostałości po geniuszu, to samo z Buffonem. W tamtej 11stce nawet by się nie załapał na ławę.

pablo1503

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 16 marca 2014, 11:21

Makaron3 pisze:Beka to jest z Ciebie, właśnie zakwalifikowałeś się w kategorii 'post roku' do finału. Miażdżysz konkurencję, póki co zajmujesz 1sze miejsce.
Ochłoń trochę, nowy!
Po poście stwierdzam, że bardzo rzadko tu zaglądasz.
Zremisowaliśmy, ale nadal jest szansa na awans. Ba, nawet duża szansa.

Obrazek
Myzarel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 16 marca 2014, 12:05

albertcamus pisze:Aha, Pogba niech spada do szejków za grube petrodolary. Byle jak najprędzej.
:ok: Nareszcie ktoś ma podobne zdanie co ja.

Spokojnie możemy przejść Violę bo nie pokazuje nic wielkiego, musimy się tylko odrobinkę bardziej przyłożyć i grać trochę więcej niż 45 minut.

Juve to wiara, którą noszę w sobie. Współczuję tym, którzy kibicują innym barwom, ponieważ wybrali cierpienie. - Giampiero Boniperti
Zablokowany