Mercato (2012-2014)

Wszystko o transferach Juventusu, wasze przewidywania, opinie, najnowsze informacje.
Zablokowany
SkibolPatryk

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 07 lutego 2014, 13:42

- Berardi, ze wzgledu na uniwersalnosc, szybki rozwoj oraz ,,to cos''
Z góry zaznaczam, że nie oglądałem wielu meczy Sassuolo w tym sezonie, ale z tego co się orientuje, to blisko połowę goli strzelił z jedenastki. Zdania na jego temat też czytam podzielone.
Czy to jego "coś" to nie przypadkiem Bonera z Milanu?

Arbuzini

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 lutego 2014, 13:44

fazzi pisze:Conte woli być spokojniejszy o tył, bo z porzodu jak widać ( pomijając CL ) dajemy radę strzelać te bramki.
I dlatego rok po przyjściu Lichsteinera zawitał do nas Isla. Niby jaką rolę on miał pełnić? Napastnika? Rysiu ogarnia w obronie jak mało kto, ale Maicon za czasów świetności też był bardzo dobry w tym elemencie i między innymi to go różniło od Alvesa. Był dobry na całej długości boiska, tak jak teraz jest Vidal.

@pumi
Aleś chopie wybredny. Candreva i Verratti bez oddania Pogby to byłoby naprawdę niezłe, a nie średnie mercato. Fakt, te wzmocnienia Skibila na skrzydłach dość słabe, ale sensowny rezerwowy na obie flanki naprawdę by się nam przydał. Nieodżałowany Zuniga za grosze...

Zaś jeśli chodzi o Immobile i Giabbiadiniego. Ciro rozgrywa naprawdę fajny sezon, chyba wszystkie bramki zdobył z gry. Jednak nie sądzę, że tego typu snajpera potrzebujemy. Manolo jest uniwersalny i na skrzydle sprawdza się lepiej od Quaga. To jest jego duża zaleta. Zresztą naprawdę sądzisz, że byłaby to wymiana na gorsze? Jak dla mnie Gio i Fabio już się w Juventusie wypalili i kimś trzeba ich zastąpić.

@SkibolPatryk
Fakt, sporo goli ma zdobytych z karnych, ale większość z tych 11 wywalczył sobie sam. Zresztą to też jest jakiś wyznacznik, że zawodnik w tym wieku jest oddelegowany do tego zadania. Berardi jest naszym największym talentem na wypożyczeniu, większym niż kiedyś Giovinco więc nie ma co dyskredytować jego umiejętności. Oby nam na tych wypożyczeniach chłopak nie skisł.

pumex

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 lutego 2014, 15:06

Arbuzini pisze:@pumi
Aleś chopie wybredny. Candreva i Verratti bez oddania Pogby to byłoby naprawdę niezłe, a nie średnie mercato
Zgadzam się, zdecydowanie! Po prostu na mnie jak płachta na byka działają te wspomniane, mało sensowne podmiany rezerwowych i transfery w ramach "sztuki dla sztuki", dlatego wyraźnie napisałem, żeby wykreślić zbędne nazwiska i już to ładniej wygląda :wink:
Arbuzini pisze:Zresztą naprawdę sądzisz, że byłaby to wymiana na gorsze? Jak dla mnie Gio i Fabio już się w Juventusie wypalili i kimś trzeba ich zastąpić.
Zdecydowanie! Popieram, czas w Juve zarówno Gio jak i Quaga skończył się, jednak serio byłbym spokojniejszy widząc jednego bądź drugiego przeciwko np. Bayernowi czy nawet przeciwko Romie, niż Gabbiadiniego czy Immobile. Ja naprawdę widzę sporą przewagę naszej obecnej dwójki nad tymi nieopierzonymi napastnikami ze średnim talentem. Już Inter próbował szukać rezerwowych w osobach Icardiego i Belfodila, którzy, przypominam, przed sezonem mieli o wiele wyższe notowania, a jednak polegli na całej linii.

Obrazek
@D@$

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 lutego 2014, 16:21

Arbuzini pisze:Zaś jeśli chodzi o Immobile i Giabbiadiniego. Ciro rozgrywa naprawdę fajny sezon, chyba wszystkie bramki zdobył z gry. Jednak nie sądzę, że tego typu snajpera potrzebujemy. Manolo jest uniwersalny i na skrzydle sprawdza się lepiej od Quaga. To jest jego duża zaleta. Zresztą naprawdę sądzisz, że byłaby to wymiana na gorsze? Jak dla mnie Gio i Fabio już się w Juventusie wypalili i kimś trzeba ich zastąpić.
Ale @Pumex ma dużo racji. Oczywiście można jednego najlepszego wprowadzić, ale wielu forumowiczów chciałoby wywalić trójkę: Mirko+Fabio+Seba i zastąpić np. tercetem Zaza-Gabbiadini-Immobile co mija się z celem. "Bo gorsi nie będą", e tam. Tevez będzie musiał kilka meczów opuścić i np. w LM może być problem.
Tak daleko bym nie poszedł, ze z żadnego nic nie będzie, ale też nie ma gwarancji dadzą choć tyle co Vucinic czy Fabio. Oczywiście wiek jest argumentem za, ale doświadczenie już nie. Z resztą Marotta z Paraticim i Conte robią dobrą robotę, ja im ufam, zwłaszcza Conte. Jak nie będzie chciał żadnego z młodych napastników to widocznie ma powody.

Veratti i Candreva? Brzmi nieźle, ale ciężko będzie.

Pewnie sprzedać Islę i kupić po jednym konkretnym RWB i LWB byłoby miło, ale akurat Peluso bym nie ruszał. Przyda się, połata jakby co za Asę czy Chielliniego.

@Arbuz - ale Osvaldo za 10-12 już by wyglądało lepiej
Ostatnio zmieniony 07 lutego 2014, 16:44 przez @D@$, łącznie zmieniany 1 raz.

Arbuzini

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 lutego 2014, 16:40

Belfodil nie myśli na boisku, a Icardi poza nim. Tym się różni od nich Gabbiadini. Giovinco miał w Parmie świetne statystyki, ale nie można się ciągle na to powoływać. Jego problemem nie jest brak umiejętności, a psychika. No i w polu karnym przeciwnika stawiamy jednak bardziej na siłę niż mobilność/spryt więc Seba po prostu tu nie pasuje.

Dajmy Gabbiadiniemu rozegrać sezon do końca, a potem może wyrokujmy na podstawie statystyk. Równie dobrze ja mogę napisać, że w zeszłym sezonie Vucinic po 20 spotkaniach miał na koncie 5 goli, a Quag po 29 kolejkach jednego więcej niż Manolo ma obecnie. Zresztą co to za kryterium, które w przypadku Manolo stanowi o jego przydatności, a przy Immobile już nie?

Uwierzcie mi, ja w pełni podzielam Wasz pogląd, co do jakości całego składu. Przecież nieraz o tym pisałem. Ściągnięcie całej trójki: Immobile, Berardi i Gabbiadini to jakieś SF, ale sezon trwa i jak dajmy na to taki Ciro będzie dalej w TOP3 strzelców Serie A to żal będzie chłopa puścić do Torino za 4 mln E, kiedy ci zgolili nas na 15 baniek przy transferze Ogbonny. Czy wolałbym Lukaku od Immobile? Jasna sprawa, ale póki nie dobiliśmy jakiegoś kosmicznego targu sprzedaży nie szastajmy pieniędzmi, których nie mamy.

Vucinic i Quag są już jedną nogą poza klubem więc nasz sztab na pewno ma zaplanowane różne warianty na taki wypadek. Giovinco ma najmocniejszą pozycję, ale też nie jest powiedziane, że nie odejdzie. Powiem szczerze, że ja naprawdę byłbym zadowolony, jakbyśmy po sezonie ściągnęli po taniości Berardiego oraz Gabbiadiniego, a pozycję wysokiego snajpera wzmocnili np. Lukaku. Choć znając życie skończy się na Berardim i Osvaldo za 19 baniek, co wcale nie jest moim zdaniem ciekawym scenariuszem...

Castiel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 lutego 2014, 17:03

Nie wiem kiedy to się stało, ale od kiedy błędy Interu w inwestowaniu w młodzież są dla nas jakimś wyznacznikiem? Odkąd nie ma tam Mourinho to nic im tam nie wyszło. Zaryzykowali i nie wyszło. Trudno. Przypomnieć nasze ryzykowanie? Bonucci. Po pierwszym sezonie każdy chciał go powiesić albo wychłostać. Jeśli nic z nich nie wyjdzie to Leali, Zaza, Gabbiadini, Masi, Boakye swoje też kosztowali. Proszę nie podawać Interu jako jakiś wyznacznik który ma nam cokolwiek sugerować. Odkąd w klubie pojawił się na stołku dyrektora Branca to więcej jest tam decyzji głupich niż średnich i dobrych.
Wypadałoby moim zdaniem dać chłopakom spróbować gry w Juve. Nawet Ibrahimovic w Barcelonie grał średnio jak na swój poziom więc może na wypożyczeniu chłopaki też nie mają jak się rozwinąć jak trenują ze słabiakami.

19

Juventino
Juventino
Podziekował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy

Nieprzeczytany post 07 lutego 2014, 17:21

Wielu z nas uważa, że trzeba sprzedać Vucinicia, Giovinco i Quagliarelle. Ja też tak uważam, ale musimy się zastanowić kto przyjdzie na ich miejsce. Popatrzmy wprawdzie w oczy, nie stać nas by zbudować atak w postaci Llorente, Tevez, Mandzukić, Dzeko i np. ściągnięcie Joveticia z City. Ciężko będzie zbudować taki atak bo żaden z tej trójki nie skusi się by iść do mało atrakcyjnej ligi by ciężko walczyć o skład.
Alternatywą i to realną dla takich nazwisk są piłkarze typu Osvaldo, Ibarbo i np. pozostanie Giovinco.
Więc dlatego moim zdaniem powinno się wykupić Osvaldo, Gabbiadiniego i Immobile.
Lepiej dlatego, że jest to pomysł realny a nie oparty na marzeniach jak pierwsza propozycja, a od drugiej lepsza bo bardziej perspektywiczna, a także pod względem umiejętności.

Castiel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 lutego 2014, 17:44

Nie no Dżeko wcale nie wydaje mi się takim wielkim sci-fi. Kończy mu się kontrakt w 2015r. więc Beppe może z Conte próbować zrobić to samo co z Tevez'em.

zahor

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 07 lutego 2014, 19:40

@D@$ pisze: Ale @Pumex ma dużo racji.
Z pewnością ma rację pisząc, że jest taka możliwość że nowi napastnicy będą gorsi od starych. O ile sam mam już naprawdę serdecznie dosyć tej trójki i im mniej będę ich oglądać na boisku w barwach Juventusu, tym lepiej, o tyle mam świadomość tego że da się grać gorzej od nich. A zatem nie, to nie jest taka zamiana, w której można tylko zyskać, a w najgorszym razie wyjść na zero. Można zyskać, można stracić.

Należy sobie tylko odpowiedzieć na jedno pytanie - jeżeli będziemy chcieli robić same "bezpieczne" transakcje, takie które nie wiążą się ze zbyt dużym ryzykiem czy to wtopy finansowej, czy to zostania z ręką w nocniku jeżeli chodzi o zasoby ludzkie na danej pozycji, to dokąd zajdziemy dysponując takim budżetem na transfery i pensje, jakim dysponujemy obecnie? Niewykluczone że we Włoszech uda się utrzymać pozycję najsilniejszego zespołu ligowego, natomiast w Europie już tak różowo może nie być. Jeżeli z jednej strony będzie nas paraliżować strach, że w kadrze znajdzie się zawodnik, który w razie czego da nam mniej niż Vucinić, z drugiej z kolei Marotta postawi sobie za cel nie przepłacić za żadnego gracza więcej niż 10 milionów, to prognozuję że czeka nas stabilizacja/stagnacja (co kto woli) na obecnym poziomie.

Żeby była jasność, moja wypowiedź ma charakter ogólny, nie tyczy się tych konkretnych nazwisk o których była mowa. Nie twierdzę że Immobile jest człowiekiem, który zaprowadzi nas do finału Ligi Mistrzów jeżeli akurat odpali.
@D@$ pisze: Z resztą Marotta z Paraticim i Conte robią dobrą robotę, ja im ufam, zwłaszcza Conte. Jak nie będzie chciał żadnego z młodych napastników to widocznie ma powody.
Owszem, podzielam ten pogląd - Conte, podobnie jak cały zarząd, ma jakieś swoje cele i z pewnością te wszystkie transfery są przeprowadzane według jakiegoś klucza. Smuci mnie jedynie fakt, że wiele wskazuje na to że ich cele nie są zbieżne z moimi oczekiwaniami. Conte wypuszczając drugi skład na pucharowy mecz z Romą, podczas gdy przeciwko największym ogórom w lidze gra prawie zawsze pierwszy garnitur, pokazał że absolutnym priorytetem jest liga, a puchary to sprawa nie drugo-, a trzecio- czy czwartorzędna. Mi osobiście sytuacja, w której w grudniu świętujemy scudetto a z pozostałych rozgrywek odpadamy najszybciej jak tylko się da niezbyt odpowiada - każde kolejne scudetto cieszy coraz mniej, a kolejne przedwczesne odpadnięcie z pucharu denerwuje coraz bardziej.
fazzi pisze: Nie próbuj być smieszny bo ci nie idzie. Na pewno żaden z nich nie bronił lepiej niż Asa.
:naughty:
Asamaoh dużo biega, jest upierdliwy i waleczny, co na pozycji wahadłowego w meczach ligowych wystarcza, ale jego umiejętności stricte defensywne, takie jak krycie, czytanie gry, pilnowanie linii spalonego itp. to na pewno nie jest światowy poziom. Ronaldo czy Bale robili z niego taki wiatrak, że szkoda gadać - nie pamiętam żeby ktokolwiek w ten sposób ośmieszał Maicona za najlepszych lat.
Ostatnio zmieniony 07 lutego 2014, 20:38 przez zahor, łącznie zmieniany 1 raz.

fazzi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz

Nieprzeczytany post 07 lutego 2014, 20:25

Skibil pisze:Maicon i Evra w formie byli gorsi od Asy w obronie? :prochno: Ja wiem, że Giovinco jako b2b nikt chyba nie pobije, ale byłeś blisko.
Nie próbuj być smieszny bo ci nie idzie. Na pewno żaden z nich nie bronił lepiej niż Asa.

Pavel Nedved pisze:"Juve ponownie jest nieprzyjemne? Mam nadzieję, nie interesuje mnie bycie miłym, tylko zwycięskim"
Cabrini_idol

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 lutego 2014, 20:31

fazzi pisze:
Skibil pisze:Maicon i Evra w formie byli gorsi od Asy w obronie? :prochno: Ja wiem, że Giovinco jako b2b nikt chyba nie pobije, ale byłeś blisko.
Nie próbuj być smieszny bo ci nie idzie. Na pewno żaden z nich nie bronił lepiej niż Asa.

Prosze CIe Maicon(2009-2010) w formie zjadal w grze obronnej Ase na sniadanie. Podobnie Evra(2007-2009). Nie zapedzaj się. Bez zająknięcia wymieniłbym z doplata 15-20ml z naszej strony za Maicona z 2010 roku albo Evre z 2008.

Obrazek
fazzi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz

Nieprzeczytany post 07 lutego 2014, 20:35

Cabrini_idol pisze:
fazzi pisze:

Prosze CIe Maicon(2009-2010) w formie zjadal w grze obronnej Ase na sniadanie. Podobnie Evra(2007-2009). Nie zapedzaj się. Bez zająknięcia wymieniłbym z doplata 15-20ml z naszej strony za Maicona z 2010 roku albo Evre z 2008.
Zjadali go z przodu, w tyłach lepszy żaden nie był.

Pavel Nedved pisze:"Juve ponownie jest nieprzyjemne? Mam nadzieję, nie interesuje mnie bycie miłym, tylko zwycięskim"
Arbuzini

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 lutego 2014, 21:09

Jakby Ci to przetłumaczyć... No byli. Zwyczajnie.

Ziółi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 lutego 2014, 22:30

Evra zjadający kogokolwiek z przodu :lol:

Dobry Mudżyn

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 lutego 2014, 23:27

Evra nie zjadal nikogo, ani z przodu, ani z tylu, za to Maicon i owszem, Asamoaha nawet i na te chwile zjada z przodu, a z tylu byl swego czasu top 3 wingbackiem na swiecie.

BESTER MANN, BESTEEER !

Obrazek
Zablokowany