Mercato (2012-2014)
- wojczech7
- Juventino
Nie udzielałem się za bardzo w trakcie mercato, napiszę dwa zdania po jego zakończeniu:
1. Osvaldo WZMACNIA nasz zespół. Podnosi nie tylko liczebność (o czym w co drugim poście tutaj), ale także jakość naszego ataku. Kto go porównuje do Bendtnera, ten ma nierówno pod sufitem, delikatnie mówiąc..
2. Większość forum dostaje palpitacji serca widząc Giovinco na boisku, teraz Ci sami ludzie narzekają, że będzie chłopak grzał ławkę. Logika godna pozazdroszczenia...
Ja wiem, że Polak jak nie narzeka, to nie żyje, ale na litość: wstrzymajcie się chociaż do zakończenia sezonu z oceną zasadności transferu Pablo. Potencjał chłopak ma wielki - wystarczy rzucić okiem na jego ostatnią bramkę z ManCity. Życzę mu jak najlepiej.
1. Osvaldo WZMACNIA nasz zespół. Podnosi nie tylko liczebność (o czym w co drugim poście tutaj), ale także jakość naszego ataku. Kto go porównuje do Bendtnera, ten ma nierówno pod sufitem, delikatnie mówiąc..
2. Większość forum dostaje palpitacji serca widząc Giovinco na boisku, teraz Ci sami ludzie narzekają, że będzie chłopak grzał ławkę. Logika godna pozazdroszczenia...
Ja wiem, że Polak jak nie narzeka, to nie żyje, ale na litość: wstrzymajcie się chociaż do zakończenia sezonu z oceną zasadności transferu Pablo. Potencjał chłopak ma wielki - wystarczy rzucić okiem na jego ostatnią bramkę z ManCity. Życzę mu jak najlepiej.
"Błogosławiony, kto nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa."
- Cabrini_idol
- Juventino
Ty nadal nie rozumiessz, że tu nikt nie narzeka na to ze przyszedl za darmoche, tylko to że zostajemy z 6 napastnikami ,gdzie 2 bedzie pobierac niemałą pensje z ławki a trzeci z wysokosci trybun, bo nie wierze ze Conte bedzie stawial na lawce 4 rezrwowych napastnikow. Po drugie moglismy wzmocnic srodek pola gdzie mamy tylko 4 nominalnych zawodnikow na 3 pozycje.wojczech7 pisze:
Wydaje mi się że Marotta po prostu sie przeliczyl i dal du py. Myslal, że bedziemy w stanie albo wymienic Gurina na Vucinicia a w gorszych przypadku sprzedac ktoregos z naszych bombardierow. Koniec koncow inter nas wydymal pozyskujac Hernanesa i przedluzajac kontrakt z Guarinem, zostawiajac nas ze szwagrem. Do tego doszly notoryczne odmowy ofert Fabio egoisty do Lazio, Cardiff, Arsenalu, Valenci itd itd. O niziołku nie wspominam bo jego nikt nie chcial poza Genoą, ktora chciala wypozyczyc

Widzisz teraz roznice ? A jesli okaze sie jeszcze , ze wykupimy Osvaldo w lecie za wiecej niz 10 mln to sie konkretnie @!#!@#e. Poniewaz kolejne lato zamiast przeznaczyc kase na graczy ktorzy wniosą nas na ten jeden poziom wyżej do gory umozliwiajacy gre o zwyciestwo w LM, to bedziemy sie paprać w jakiś półsrodkach.
BO chyba każdy sie ze mna zgodzi , że po 3 latach domincji we Wloszech, dobryej stabilnej sytuacji finansowej, dochodwym marketingu przyszedl czas na to aby trzykrotny mistrz Wloch właczyl sie do walki o mistrzostwo Europy. Chyba, że niektorych satysfakcjonuje same mistrzostwa Wloch, w takim razie nue potrzebujemy super zawodnikow, stracza po prostu dobrzy jak Osvaldo

- wagner
- Juventino
Jakiekolwiek numerki są zbędne. W 2 w ataku będą grali Llorente i Tevez, a przy 75min będą zmiany w zależności od wyniku, szanse na grę pozostałych widzę tylko w LE lub przy zmianie taktyki 4-3-3.Sorek21 pisze: Sytuację w ataku widzę tak :
1Tevez
2 Vucinić
3 Giovinco
1 Llorente
2 Osvaldo
3 Quagliarella
- meda11
- Juventino
Ja rozumiem post kolegi wyżej jako Tevez i Llorente podstawa, a zmiennikami są odpowiednio Vucinić i Giovinco (dla Teveza) i Osvaldo z Quagliarellą (dla Llorente).wagner pisze:Jakiekolwiek numerki są zbędne.
Co się tyczy sytuacji napastników. Większość płacze jaki to Marotta daremny i nie potrafi pozbywać się balastu. Od kiedy Tevez zaczął się zazębiać z Llorente właściwie przestali istnieć inni napastnicy. Tak więc Vucinić nie chce się ruszać z Italii. Vucinić nie chce grać na prowincji. Vucnić nie zamierza rezygnować z kilku baniek rocznie. Efekt? Wstępne zainteresowanie i koniec końców olanie gorszej strony Mediolanu. Quagliarella podobnie jak szwagier nie pali się do opuszczenia granic czy też do przeprowadzki do klubu walczącego najwyżej o LE i tym samym uszczuplenie swojej kieszeni. Nawet kwota 6 baniek jest zaporowa dla Europy, a sam Fabio ani myśli przejść do takiego Lazio. No i nasz następca. Sebastian Giovinco. Człowiek dla którego kapelusz Juventusu jest o rozmiar za duży co nie znaczy, że nie byłby wzmocnieniem dla większości ekip takiej Serie A. Efekt? Jedna biedna Genoa zgłasza się z propozycją wypożyczenia. Łaaaaaaaaaaał
Może faktycznie Beppe liczył na to, że jednak któryś z naszej trójki wspaniałych odejdzie. Czy się przeliczył? Nie sądzę. Najprawdopodobniej o samego Osvaldo zabiegał Conte więc biorąc pod uwagę jak mało czasu dostają na murawie nasi dotychczasowi zmiennicy można wysnuć hipotezę pt. "brakowało mi właśnie kogoś takiego jak Pablo". A że tamci jeszcze bardziej się oddalili od piłki? Czy dużą różnicę robi Wam to że Giovinco wejdzie na na ostatnie 8 min spotkania czy też przesiedzi całe spotkanie na ławce rezerwowych bądź w skyboxie oglądając kolegów w TV?
Argentyńczyk dołączył za równowartość 4 (może 5) miesięcznych wypłat. Naprawdę Was to boli? Bo odnoszę wrażenie, że bardzo łatwo obchodzicie się z pieniędzmi, a raczej PIENIĘDZMI. Znacie wszystkie zawiłości i myki mercato, a jakby zobaczyć czym się zajmujecie na co dzień to wyjdzie, że wykładacie towar w Biedronce, sprzedajecie czajniki w Saturnie, doręczacie paczki w UPS, wlepiacie mandaty za parkowanie, podbijacie wnioski w urzędzie lub tłumaczycie z norweskiego na polski ulotki reklamowe i karty gwarancyjne. Jedyny Wasz kontakt z pieniędzmi w piłce na światowym poziomie to gry video. No ale przecież Quagliarelle udało Wam się sprzedać do Evertonu za 7.5 mln ojro, po Vucinicia zgłosiło się Monaco i wytargowaliście razem z premiami 12 baniek (a sam zawodnik pensje w wysokości 5 mln rocznie), a Giovinco zostawiliście, bo strzelił w 23 meczach 12 bramek i asystował przy 14. Brawo Panowie!

Ostatnio zmieniony 01 lutego 2014, 11:34 przez meda11, łącznie zmieniany 1 raz.
- deszczowy
- Juventino
Swoja drogą uświadomiłem sobie dzisiaj, kogo mi przypomina Osvaldo w tym meloniku i okularach - postać graną przez Johnny'ego Deppa w "Truposzu".
- Eric6666
- Juventino
http://transfery.info/62632,oficjalnie- ... argentynie
tak sobie przypomniałem, że wiele osób chciało go w Juve. Transfer mocno zadziwiający. Naprawdę wypadł z pierwszego składu?
Wiadomo, że odszedł by zgrać na Mundialu, ale szkoda, że się nim nie zainteresowaliśmy. Młody i już ograny w Europie
tak sobie przypomniałem, że wiele osób chciało go w Juve. Transfer mocno zadziwiający. Naprawdę wypadł z pierwszego składu?
Wiadomo, że odszedł by zgrać na Mundialu, ale szkoda, że się nim nie zainteresowaliśmy. Młody i już ograny w Europie

"The two most important days in your life are the day you are born and the day you find out why."
Mark Twain
Mark Twain
- pumex
- Juventino
Ja mam podobne odczucie, choć nieco inne. Mianowicie, Osvaldo nic ciekawego nie pokaże, ale ostatecznie i tak hajs na niego wybulimy.elpueblo pisze:a ja mam jakies dziwne przeczucie ze Osvaldo bedzie wymiatal i go kupimy,
Nie kminię ludzi, którzy są rozczarowani tym mercato, a już tym bardziej tych, którzy jęczą, że rywale się wzmacniają a my nie. Kogo tak zazdrościcie innym drużynom? Bastosa? Taarabta? Postigi? Nie rozbrajajcie mnie

- ewerthon
- Juventino
26 lat. Nie można go już nazywać młodym, jeśli patrzy się na niego jak na piłkarza. To powinien być już ukształtowany zawodnik, a Banega jest wiecznie niespełnionym talentem, który nigdy nie wypalił w Valencii. Naszym środkowym pomocnikom może buty czyścić.Eric6666 o Banedzę pisze:
- Kruczenzo
- Juventino
Cabrini_idol pisze:Ty nadal nie rozumiessz, że tu nikt nie narzeka na to ze przyszedl za darmoche, tylko to że zostajemy z 6 napastnikami ,gdzie 2 bedzie pobierac niemałą pensje z ławki a trzeci z wysokosci trybun, bo nie wierze ze Conte bedzie stawial na lawce 4 rezrwowych napastnikow. Po drugie moglismy wzmocnic srodek pola gdzie mamy tylko 4 nominalnych zawodnikow na 3 pozycje.wojczech7 pisze:
Wydaje mi się że Marotta po prostu sie przeliczyl i dal du py. Myslal, że bedziemy w stanie albo wymienic Gurina na Vucinicia a w gorszych przypadku sprzedac ktoregos z naszych bombardierow. Koniec koncow inter nas wydymal pozyskujac Hernanesa i przedluzajac kontrakt z Guarinem, zostawiajac nas ze szwagrem. Do tego doszly notoryczne odmowy ofert Fabio egoisty do Lazio, Cardiff, Arsenalu, Valenci itd itd. O niziołku nie wspominam bo jego nikt nie chcial poza Genoą, ktora chciala wypozyczyc.
Widzisz teraz roznice ? A jesli okaze sie jeszcze , ze wykupimy Osvaldo w lecie za wiecej niz 10 mln to sie konkretnie @!#!@#e. Poniewaz kolejne lato zamiast przeznaczyc kase na graczy ktorzy wniosą nas na ten jeden poziom wyżej do gory umozliwiajacy gre o zwyciestwo w LM, to bedziemy sie paprać w jakiś półsrodkach.
BO chyba każdy sie ze mna zgodzi , że po 3 latach domincji we Wloszech, dobryej stabilnej sytuacji finansowej, dochodwym marketingu przyszedl czas na to aby trzykrotny mistrz Wloch właczyl sie do walki o mistrzostwo Europy. Chyba, że niektorych satysfakcjonuje same mistrzostwa Wloch, w takim razie nue potrzebujemy super zawodnikow, stracza po prostu dobrzy jak Osvaldo
W pełni się podpisuję pod tym. Transfer Osvaldo to jest sztuka dla sztuki. Specjalnie nam do niczego nie jest potrzebny. Nam potrzebny był 5 zawodnik do środka pomocy. To tam tkwi nasza najwieksza sila, to ta formacja w najwiekszym stopniu decydowala o naszych 2 mistrzostwach. Bo czy z przodu grał Matri czy Giovinco nie robiło specjalnej różnicy(żeby nie było doceniam ich wkład w Scudetto), ale już czy gra Padoin czy Pogba to jest różnica. Dlatego szkoda, że nie przybył Guarin albo nawet taki Lodi.
- wojczech7
- Juventino
Każdego tutaj boli, że rezerwowy będzie pobierał niemałą pensję. Pytanie: czemu tak Was to boli? Pytam całkiem poważnie. Z Waszych kieszeni ubywa, czy jak? Widocznie nas na to stać. Sportowo na tym transferze zyskujemy i o to mi chodzi. Mamy teraz 4 napastników klasy międzynarodowej, mieliśmy 3. Na moje to jest progres... Marotta wykorzystał okazję, żeby praktycznie za darmo wzmocnic nasz atak Na drugą część sezonu. Tak to widzę.Cabrini_idol pisze:Ty nadal nie rozumiessz, że tu nikt nie narzeka na to ze przyszedl za darmoche, tylko to że zostajemy z 6 napastnikami ,gdzie 2 bedzie pobierac niemałą pensje z ławki a trzeci z wysokosci trybunwojczech7 pisze:
"Błogosławiony, kto nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa."
- Skibil
- Redaktor
Ja to widzę tak, że Marotta wypożyczeniem Osvaldo zabezpieczył się przed odejściem Vucinicia i/lub Fabio. To, że koniec końców nic z tego nie wyszło to już nie wina naszego DS. Lepiej mieć za dużo zawodników, niż za mało. Bo gorzej by było, gdyby odszedł i Mirek i Q, a my zostalibyśmy tylko z Giovinco w rezerwie. Też liczyłem na jakieś ruchy na skrzydłach i w środku pola ale widocznie zamieszanie z Interem skutecznie odwiodło szalonookiego od myślenia nad innymi wzmocnieniami. Osobiście jestem troszkę zawiedziony tym okienkiem - mogło być lepsze. Oby letnie mercato wyglądało solidniej 

- jareckik
- Juventino
Tak na prawdę nigdy nasze okienko zimowe nie wyglądało bombowo. Jak widać nasi rezerwowi szału nie robią, ale zobaczcie jak nasz atak zyskał na jakości od tamtego roku. Mirko był podstawowym zawodnikiem, mając formę i jej nie mając a teraz będzie 4 albo nawet 5 napastnikiem. Od przybytku głowa nie boli ;] W lecie ktoś na bank weźmie Vucinica, a może Quag pójdzie do Rosji, ale na to bym raczej nie liczył...
- naros
- Juventino
Przez pół roku musimy żyć z 6 napastników. Latem albo nie wykupimy Osvaldo albo odejdzie Miras. Przynajmniej nie mamy się o co martwić w przypadku plagi kontuzji a nóż, może Conte w LE chce grać 3 z przodu i pokombinuję. Pożyjemy, zobaczymy. Nie twierdze że dobrze się stało bo 5 w ataku to wystarczająca ilość a pensję trzeba płacić ale nie można narzekać. Mamy silny atak i bardzo jestem ciekaw jak zaprezentuję się Osvaldo.

Un capitano c'è solo un capitano!!!
- jakku1
- Juventino
Quag pewnie pojdzie do Lazio po sezonie w wymianie na jakiegos gracza z ich szeregow a Vucinicia sprzedamy za pare melonow. I jednemu i drugiemu konczy sie kontrakt w czerwcu 2015 roku, wiec bedzie to dla nich ostatnia szansa zeby podpisac niezla umowe z jakims rozgarnietym klubem. Po poltora roku siedzenia na lawce, 32 latach na karku, zarowno Mirko jak i Quag moga podzielic czesciowo los Iaquinty - malo kto bedzie ich chcial w swoich szeregach. Dlatego sadze, ze najpewniej z ta dwojka pozegnamy sie juz w czerwcu. Z Lazio wezmiemy Lulicia/Cavande/Candreve doplacimy im jakis hajs, oddamy Quagliarelle i zamkniemy transakcje. Tyle.
Jesli chodzi o nasze okienko transferowe to wydaje mi sie, ze jednak troche zawalilismy sprawe. Bylo wiadomo, ze potrzebujemy srodkowego pomocnika, bo nie mozemy grac tylko i wylacznie czwrotka Marchisio, Pirlo, Vidal, Pogba. Rozumiem, ze po meczu CI gdzie w ataku zagralismy doslownie koszmarnie Conte wyrazil chec sprowadzenia Osvaldo, zwlaszcza, ze ten pilkarz byl dostepny kompletnie za darmo. Jednak mimo wszystko, posiadanie w skladzie 6 napastnikow na 2 miejsca, przy jednoczesnych brakach w pomocy to jest niewypal.
Zwlaszcza, ze na rynku byli dostepni ciekawi gracze, ktorzy byc moze nie do konca pasowali charakterystyka do wymagan Conte (Jorginho) lub kosztowali troche zbyt duzo (Nainggolan), ale jednak wypadaloby powalczyc o ich podpis. Wierze, ze Conte jest na tyle dobrym trenerem, ze potrafilby odpowiednio wykorzystac potencjal Jorginho mimo faktu, ze szukalismy kogos "silniejszego" i bardziej ofensywnego do srodka pola. 5m za polowe karty tego chlopaka to marne grosze.
Podsumowujac:
Na plus:
+ sprowadzenie Osvaldo. Nasz rezerwowy atak udowodnil w meczu CI przeciwko Romie, ze nie jest w stanie stworzyc zagrozenia i przytrzymac pilki na polowe przeciwnika, gdy naprzeciwko siebie ma dobra druzyne. Potrzebny byl ktos o charakterystce Osvaldo. Warunki transferu takze sa bardzo dobre.
Na minus:
- brak zakupu kogos do srodka pomocy.
- nieumiejetna "sprzedaz" Quagliarelli/Vucinicia.
W skali dziesieciostopniowej ocenilbym to mercato na 4-.
Jesli chodzi o nasze okienko transferowe to wydaje mi sie, ze jednak troche zawalilismy sprawe. Bylo wiadomo, ze potrzebujemy srodkowego pomocnika, bo nie mozemy grac tylko i wylacznie czwrotka Marchisio, Pirlo, Vidal, Pogba. Rozumiem, ze po meczu CI gdzie w ataku zagralismy doslownie koszmarnie Conte wyrazil chec sprowadzenia Osvaldo, zwlaszcza, ze ten pilkarz byl dostepny kompletnie za darmo. Jednak mimo wszystko, posiadanie w skladzie 6 napastnikow na 2 miejsca, przy jednoczesnych brakach w pomocy to jest niewypal.
Zwlaszcza, ze na rynku byli dostepni ciekawi gracze, ktorzy byc moze nie do konca pasowali charakterystyka do wymagan Conte (Jorginho) lub kosztowali troche zbyt duzo (Nainggolan), ale jednak wypadaloby powalczyc o ich podpis. Wierze, ze Conte jest na tyle dobrym trenerem, ze potrafilby odpowiednio wykorzystac potencjal Jorginho mimo faktu, ze szukalismy kogos "silniejszego" i bardziej ofensywnego do srodka pola. 5m za polowe karty tego chlopaka to marne grosze.
Podsumowujac:
Na plus:
+ sprowadzenie Osvaldo. Nasz rezerwowy atak udowodnil w meczu CI przeciwko Romie, ze nie jest w stanie stworzyc zagrozenia i przytrzymac pilki na polowe przeciwnika, gdy naprzeciwko siebie ma dobra druzyne. Potrzebny byl ktos o charakterystce Osvaldo. Warunki transferu takze sa bardzo dobre.
Na minus:
- brak zakupu kogos do srodka pomocy.
- nieumiejetna "sprzedaz" Quagliarelli/Vucinicia.
W skali dziesieciostopniowej ocenilbym to mercato na 4-.
Zapraszam tez na moje konto na twitterze => https://twitter.com/jakku113