Mercato (2012-2014)
Crunny pisze:Darmowi piłkarze to w zbliżające się mercato nasza jedyna szansa. Lewandowski, Menez, X.Alonso, Matuidi, Fernando, Vidić, Diego, Sagna, Eto'o, Evra, Terry, Gomis, A.Cole, Heitinga, Fabio (ten z ManU), Musacchio, Riera, Berbatov, Beausejour, Eduardo, Rafinha, Lampard.Castiel pisze:Ja bym wolał po sezonie Fernando z Porto za darmo.
Z tej listy chętnie zobaczyłbym:
- Evrę na lewą (jako wingbacków można by też rozważyć Sagnę, Fabio i Rafinhę),
- Fernando lub Matuidiego jako zmiennika Vidala,
- X.Alonso lub Diego do środka, bo potrafią rozgrywać,
- Lewandowskiego jako rywalizującego o skład z Llorente (to jest już raczej nierealne, bo duet Tevez-Llorente inkasuje rocznie 10 mln).
Ci, co mówią, że dojście za do finału LE zarobimy niewiele mniej niż za dojście w zeszłym sezonie do 1/4 LM i będziemy mieli dzięki temu kasę na transfery, tylko się pocieszają i ośmieszają!
Bilety, transmisje i premie od UEFY - 3 główne źródła dochodów:
1) bilety
No przecież cena biletów na mecz Juventus - Trabzonspor czy Juventus - Fiorentina nie będzie chyba taka sama jak na Juventus - Chelsea czy Juventus - Barcelona? Poza tym w przypadku tych 2 pierwszych nie będzie pewnie pełnego stadionu (w przypadku pierwszego to na pewno).
2) transmisje
"W sezonie 2011/2012, 32 kluby biorące udział w Lidze Mistrzów zarobiły łącznie 754 miliony euro (dla porównania w tym samym sezonie 56 klubów uczestniczących w Lidze Europy zarobiło zaledwie 150 milionów euro)."
754 mln euro/32 drużyny = 23,56 mln euro (nawet jeśli UEFA zabiera z tego ponad połowę dla siebie, to widzimy ile generuje średnio jeden klub w LM)
150 mln euro/56 drużyny = 2,68 mln euro
To najlepiej pokazuje jakim zainteresowaniem reklamodawców i telewizji cieszą się reklamy w LE i prawa do transmisji tych rozgrywek. W zeszłym roku zarobiliśmy najwięcej spośród wszystkich klubów w LM właśnie dzięki tym prawom do transmisji, bo byliśmy jedynym tak długo reprezentantem Włoch.
3) premie UEFY
http://www.archiwumfutbolu.pl/lm/lm2012 ... rmacje.php
za rozegranie przez nas 11 meczów w LE i dojście do finału = 9 mln euro (0,82 mln/mecz)
za rozegranie przez nas 4 meczów w LM i odpadnięcie w ćwierćfinale = 7,4 mln (1,85 mln/mecz)
Reasumując: będzie dobrze jak w to lato nie sprzedamy nikogo ważnego i będziemy mieć chociaż te 20 mln na transfery. Nasz budżet płacowy bardzo szybko rośnie i zarząd pewnie spodziewał się, że skoro nikogo nie sprzedaliśmy, a jeszcze się wzmocniliśmy choćby takim Tevezem, który tyle zarabia, to w tym sezonie osiągniemy wynik co najmniej na poziomie zeszłego roku, a już wyjście z grupy LM będzie planem absolutnie minimum. Mam złe przeczucia, że w te wakacje pożegnamy kogoś naprawdę ważnego, kogoś z czwórki: Vidal, Pogba, Marchisio, Lichtsteiner.
Crunny po pierwsze primo:
to nie jest temat o finansach Juve.
Po drugie primo:
bilety- 43 tys. z barcą czy powiedzmy 60 tys. z Fiorą i trabzonem. Mniemam, że ta druga opcja jesli chodzi o bilety bedzie dla Juve dużo bardziej koszystna.
Po trzecie primo: transmisja jasnym jest to, że transmisja z Barca przyniosłaby nam wiele korzysci, ale jesli awansuje do 1/16 i 1/8 to już na tych 3 meczach mozemy sumarycznie wiecej zarobic
po czwarte primo: patrz po 3. Jesli przejdziemy kilka rund w LE to sumarycznie może to byc wiecej hajsu niż 1 runda w LM, Poza tym chciałbym zauwazyc, że licho strasznie gralim w tej edycji LM i nie możemy gwarantować, że przeszlibysmy dalej przy takim losowaniu ( tj. zamiast Galaty Juve z Mou).
po piąte primo: nikt tutaj nie mówi, że jedna runda LE da nam tyle co 1 runda LM, żeby odkuć się hajsem musimy dojść mniej wiecej do półfinalu LE, żeby pokryć stratę z odpadnięcia z LM i awansu tylko do 1/16 tych rozgrywek.
Reasumując: w LE są łatwiejsi przeciwnicy, hajs jest mniejszy, ale szansa na awans odpowiednio większa, wiec jesli uda się przedrzec kilka rund będzie i troche wiecej hajsu i troszkę wiecej pkt.
Wracając do tematu:
Nie wierzę, że zostaniemy z 3 napadziorami. A wydaje mi się, że brak hajsu będzie Juventus chciał załatać sprzedażą Mirasa, który obecnie jest po prostu wiecej wart niż Gio i jest dużo bardziej humorzasty, wiec pozbycie się obu będzie swiadczyło o jednym albo Gila albo Cassano pójda do Juve,a to jest dużo gorsze niż pozyskanie Radji, Biabianego.
- zahor
- Juventino
@Robaku
Zacytowałeś cały ten długi post, a nawet go nie przeczytałeś ze zrozumieniem. Podkreślam - forsa z biletów czy premii to są drobne. Największą kasę z Ligi Mistrzów ciągnie się z praw do transmisji. To czy sprzedamy 60 tys. biletów na dwa mecze, czy 43 tysiące droższych na jeden w tym momencie jest bez znaczenia. Problem jest taki, że reguły podziału pieniędzy z transmisji są tak zakręcone, że naprawdę ciężko oszacować o ile więcej dostalibyśmy w razie wyjścia z grupy. Pamiętać należy, że w zeszłym roku dotarliśmy raptem o jedną rundę dalej niż Milan, a przełożyło się to na kilkanaście, o ile mnie pamięć nie myli, baniek więcej.
Zacytowałeś cały ten długi post, a nawet go nie przeczytałeś ze zrozumieniem. Podkreślam - forsa z biletów czy premii to są drobne. Największą kasę z Ligi Mistrzów ciągnie się z praw do transmisji. To czy sprzedamy 60 tys. biletów na dwa mecze, czy 43 tysiące droższych na jeden w tym momencie jest bez znaczenia. Problem jest taki, że reguły podziału pieniędzy z transmisji są tak zakręcone, że naprawdę ciężko oszacować o ile więcej dostalibyśmy w razie wyjścia z grupy. Pamiętać należy, że w zeszłym roku dotarliśmy raptem o jedną rundę dalej niż Milan, a przełożyło się to na kilkanaście, o ile mnie pamięć nie myli, baniek więcej.
Zahor czy aby na pewno to nie ja przeczytałem ze zrozumieniem?zahor pisze:@Robaku
Przecież napisałem, że tutaj nie chodzi o porównanie 1 rundy LM do 1 rundzy LE. Bo tutaj nie ma porównania bo jest przepaść. Tutaj możemy przelić 1:3, i ja mam zdanie, że jesli chodzi o transmisje i hajs z nich to jednakowoż 1 runda w LM to podobna ilosc hajsu jak 3 rundy w LE, oczywistym jest, że jesli przjedziemy tylko Trabzon to finansowo będzie to słabiutkie w porównaniu do remisu w Stambule, ale jeśli przejdziemy Fiore to już może to lepiej wyglądąć pod każdym względem.
- zahor
- Juventino
Owszem, będzie to wyglądać lepiej o jakąś kwotę, która jest bardzo mała w porównaniu do pieniędzy, które dostaje się z praw do transmisji w Lidze Mistrzów. Tak samo można też się bawić w szacowanie ile to potencjalnie więcej możemy zarobić na koszulkach i biletach do klubowego muzeum wychodząc z założenia, że w LE zagramy więcej spotkań niż w LM, ale takie rozważania są pozbawione sensu z dokładnie tego samego powodu - mówimy tutaj o kwotach tak niewielkich, że nie będą one miały większego znaczenia na to, jak mocno będziemy w plecy finansowo.Robaku pisze:oczywistym jest, że jesli przjedziemy tylko Trabzon to finansowo będzie to słabiutkie w porównaniu do remisu w Stambule, ale jeśli przejdziemy Fiore to już może to lepiej wyglądąć pod każdym względem.
To nie jest kwestia posiadania własnego zdania, tylko dostępu do informacji, na podstawie których można to wyliczyć, albo chociaż z grubsza oszacować. Skąd wziąłeś ten stosunek 3:1? Widziałeś jakie są dysproporcje między LM i LE jeżeli chodzi o stosunek wielkości puli do liczby uczestników? Przytoczę raz jeszczeRobaku pisze: ja mam zdanie, że jesli chodzi o transmisje i hajs z nich to jednakowoż 1 runda w LM to podobna ilosc hajsu jak 3 rundy w LE
Warto też dodać, że w 1/8 LM bylibyśmy obok Milanu jedynym klubem z Włoch, podczas gdy w LE drużyn z Italii jest na pęczki i każda z nich ma spore szanse zabrnąć dość daleko.Crunny pisze: 754 mln euro/32 drużyny = 23,56 mln euro (nawet jeśli UEFA zabiera z tego ponad połowę dla siebie, to widzimy ile generuje średnio jeden klub w LM)
150 mln euro/56 drużyny = 2,68 mln euro
- Kucharius1
- Juventino
@dyskusja wyżej
Bonusy z transmisji są w dużej mierze uzależnione od kraju. Włosi dostają wielkie gratyfikacje jak Juve 44,815 mln , cz AC Milan 36,257 mln ( dla porównania Real Madryt - 23,541 mln, Barca - 20,108 mln ). Końcowe 65,315 mln w przypadku Juventusu, to jeszcze dodatek za wejście do LM (8,5 mln), bonusy za zwycięstwa i remisy w grupie ( 1 mln za win, 0,2 mln za remis ) i przejścia rund.
W tym roku strata była nieunikniona, gdyż aż trzy ekipy z Włoch prezentowały się w LM. Trzeba się dzielić na trzy. Pod tym kątem , szkoda że Milan wyszedł z grupy, bo udział transmisyjny musiały by być podzielona na równo.
Czy można więc mówić że nie awansując straciliśmy szansę na powtórzenie wyniku sprzed roku ? Nie. Nie było możliwości powtórki , wraz z awansem Milanu do LM z baraży.
Moim zdaniem straciliśmy tylko bonusy za awans z grupy ( 3,5 mln), plus drobne za wyniki.
Pytanie więc jest takie : jak bardzo będzie się różnił nasz wynik z praw transmisyjnych, od Milanu, zakładając nawet że przejdą Hiszpanów i wejdą do ćwierćfinału. P$G z samych praw transmisyjnych otrzymało 23,690 mln, a Montpellier - 22,752 mln. Na koniec oczywiście nas wyprzedzą , ale premiami za awans i wynikami. Więc Crunny zmień bieliznę i nie pisz że darmowe transfery to nasza jedyna szansa.
Spadek dochodów z LM z pewnością był kalkulowany ponieważ każdy głupi zakładał że Milan przejdzie baraże.
Z tej Twojej listy to jedynie Menez, ewentualnie Fernando , ale też tylko na ławę. Matuidi pewnie przedłuży , Lewy jest już duchem w Bawarii. A reszta... to nie żartujmy nawet.
Bonusy z transmisji są w dużej mierze uzależnione od kraju. Włosi dostają wielkie gratyfikacje jak Juve 44,815 mln , cz AC Milan 36,257 mln ( dla porównania Real Madryt - 23,541 mln, Barca - 20,108 mln ). Końcowe 65,315 mln w przypadku Juventusu, to jeszcze dodatek za wejście do LM (8,5 mln), bonusy za zwycięstwa i remisy w grupie ( 1 mln za win, 0,2 mln za remis ) i przejścia rund.
W tym roku strata była nieunikniona, gdyż aż trzy ekipy z Włoch prezentowały się w LM. Trzeba się dzielić na trzy. Pod tym kątem , szkoda że Milan wyszedł z grupy, bo udział transmisyjny musiały by być podzielona na równo.
Czy można więc mówić że nie awansując straciliśmy szansę na powtórzenie wyniku sprzed roku ? Nie. Nie było możliwości powtórki , wraz z awansem Milanu do LM z baraży.
Moim zdaniem straciliśmy tylko bonusy za awans z grupy ( 3,5 mln), plus drobne za wyniki.
Pytanie więc jest takie : jak bardzo będzie się różnił nasz wynik z praw transmisyjnych, od Milanu, zakładając nawet że przejdą Hiszpanów i wejdą do ćwierćfinału. P$G z samych praw transmisyjnych otrzymało 23,690 mln, a Montpellier - 22,752 mln. Na koniec oczywiście nas wyprzedzą , ale premiami za awans i wynikami. Więc Crunny zmień bieliznę i nie pisz że darmowe transfery to nasza jedyna szansa.
Spadek dochodów z LM z pewnością był kalkulowany ponieważ każdy głupi zakładał że Milan przejdzie baraże.
Z tej Twojej listy to jedynie Menez, ewentualnie Fernando , ale też tylko na ławę. Matuidi pewnie przedłuży , Lewy jest już duchem w Bawarii. A reszta... to nie żartujmy nawet.
Zahor nie mogę zgodzić się z tym, że kwestia otrzymania hajsu za transmisje jest wynikową rozgrywek w jakich udział bierzemy,według mnie to wynikowoa nazwijmy to zaintersowania srodowiska takim meczem, wiec jeśli wyloswalibysmy powiedzmy Zenit w 1/16 LM ( nie rozpatrując hipotetycznie czy jest to mozliwe) mozemy mniej zarobic na transmisji tego meczu niż na meczu z Fiorą.
Skad to wiem? Nie mam żadnym danych amerykanskich naukowców pamiętam tylko mecze m.in. Wisły za czasów Kasperczaka i Groclinu za czasów Radolyskiego. Wlasciciele obu klubów woleli wylosować silniejszy zespol jako rywala, zeby zarobic na transmisjach sporo ( wtedy najwieksze propsy mialo się za mecz z Angolami i Niemcami - stad radosc z wylosowania Schalke), niz wylosować kogoś z Rumunii i przejśc i tak sobie analogicznie przełożyłem to na lata 2013 i na Juve.
Wiec oczywistym jest, że w pewien sposob hajs z transmisji robią nam rozgrywki w ktorych bierzemy udział, ale głowna składową hajsu jest jednak przeciwnik.
Skad to wiem? Nie mam żadnym danych amerykanskich naukowców pamiętam tylko mecze m.in. Wisły za czasów Kasperczaka i Groclinu za czasów Radolyskiego. Wlasciciele obu klubów woleli wylosować silniejszy zespol jako rywala, zeby zarobic na transmisjach sporo ( wtedy najwieksze propsy mialo się za mecz z Angolami i Niemcami - stad radosc z wylosowania Schalke), niz wylosować kogoś z Rumunii i przejśc i tak sobie analogicznie przełożyłem to na lata 2013 i na Juve.
Wiec oczywistym jest, że w pewien sposob hajs z transmisji robią nam rozgrywki w ktorych bierzemy udział, ale głowna składową hajsu jest jednak przeciwnik.
- zahor
- Juventino
Nie, nie jest główną składową. Jeżeli kwota z praw transmisji przypadająca na jeden zespół jest dziesięciokrotnie mniejsza, niż w LM, to na kogo byśmy nie trafili, musimy dostać znacznie mniej. Druga sprawa jest taka, że akurat na Zenit nie moglibyśmy trafić. W najgorszym, najmniej medialnym przypadku wylosowalibyśmy Atletico, a wydaje mi się że i tak ten pojedynek przyciągnąłby przed telewizory więcej widzów niż jakiekolwiek spotkanie LE.Robaku pisze: Wiec oczywistym jest, że w pewien sposob hajs z transmisji robią nam rozgrywki w ktorych bierzemy udział, ale głowna składową hajsu jest jednak przeciwnik.
Kucharius1
Zgadza się, przy wyniku takim samym jak rok temu pieniędzy dostalibyśmy mniej. Ale to w dalszym ciągu nie dowodzi, że w LE dostaniemy więcej niż wypłacono by nam w razie wyjścia z grupy.
Oczywiście że coś tam można ugrać, do tego te punkty o których piszesz. Mi chodzi tylko i wyłącznie o to, że te wyliczenia, które rzekomo wykazują że finansowo wyjdziemy na plus, nie uwzględniają najważniejszego czynnika, a co za tym idzie są obarczone tak dużym błędem, że nic niewarte.Marat87 pisze:Tylko czy w przypadku Juventusu, nie jest rozsądniej wyciągnąć nawet te marne 10 milionów więcej?
Ostatnio zmieniony 17 grudnia 2013, 21:04 przez zahor, łącznie zmieniany 1 raz.
- Marat87
- Juventino
- Podziekował: 17 razy
- Otrzymał podziękowanie: 41 razy
Tylko czy w przypadku Juventusu, nie jest rozsądniej wyciągnąć nawet te marne 10 milionów więcej? Oczywiście, o ile nie trafi się jakaś plaga kontuzji, spadek formy, co zagrozi obronie mistrzostwa.
Tutaj zestawienie zarobków klubów grających w LE w poprzednim sezonie:
http://www.uefa.com/MultimediaFiles/Dow ... WNLOAD.pdf
Zresztą o wiele ważniejsze są punkty do rankingu, więc jeżeli da się pogodzić ligę z LE, to liczę na to, że Juventus jednak powalczy na poważnie.
Tutaj zestawienie zarobków klubów grających w LE w poprzednim sezonie:
Zresztą o wiele ważniejsze są punkty do rankingu, więc jeżeli da się pogodzić ligę z LE, to liczę na to, że Juventus jednak powalczy na poważnie.
Czyli tak jak podawała prasa, strata w granicach 20-30 milionów. Czy jest to na prawdę tak ogromny ubytek, że Juventus nie tylko nie będzie mógł nic kupić, ale wręcz będzie musiał sprzedać Pogbe bądź Vidala ( jak wieszczą niektórzy )? No nie przesadzajmy.Bonusy z transmisji są w dużej mierze uzależnione od kraju. Włosi dostają wielkie gratyfikacje jak Juve 44,815 mln
- Kucharius1
- Juventino
Wiadomo że lepiej jest grać w LM, inaczej drużyny które i tak nie mają szans na triumf odpadałby celowo z trzecich miejsc ... choć odpadnięcie Benfiki, Porto i Ajaxu jednocześnie jest niepokojące, bo wiadomo że tam najpierw hajs a później wynik.zahor pisze: Kucharius1
Zgadza się, przy wyniku takim samym jak rok temu pieniędzy dostalibyśmy mniej. Ale to w dalszym ciągu nie dowodzi, że w LE dostaniemy więcej niż wypłacono by nam w razie wyjścia z grupy.
Chciałem tylko wykazać że dochody z transmisji to tylko w małym stopniu wypadkowa wyników, a przecież o stracie głównie tych pieniędzy ( a nie bonusów) mówi się najwięcej.
Zakładając że odpadlibyśmy w następnej rundzie, wynik finansowy ( uwzględniający bonusy i prawa tv) byłby podobny co wygranie teraz LE, plus to co i tak zgarniemy za LM. Tylko jeszcze trzeba to wygrać, a do tego daaaaleka droga.
Guarin się nie nadaje do kolektywu. Najchętniej zobaczyłbym u nas Jorginho w pakiecie z Irturbe.
up Powinna być strata 20 mln, tak lekko licząc, z tym że awans dalej niewiele by ją zniwelował.
Widzę że Chelsea ugrała w LE ponad 10 baniek. Więc jest jednak o co grać.
- zahor
- Juventino
No ale to nie jest wykazanie, a raczej bardziej zgadywanie. Nie wiadomo jak dokładnie te pieniądze są dzielone, nie wiadomo też jak wyniki obecne wpływają na wysokość kwoty do podziału w kolejnych edycjach. Pisałem już zresztą o tym w sierpniu, kiedy wielu bez zastanowienia pisało "niech Milan odpadnie w eliminacjach, zgarniemy kupę forsy".Kucharius1 pisze: Chciałem tylko wykazać że dochody z transmisji to tylko w małym stopniu wypadkowa wyników, a przecież o stracie głównie tych pieniędzy ( a nie bonusów) mówi się najwięcej.
Ciężko odpowiedzieć na to pytanie jednoznacznie, należy jednak pamiętać że jest to kwota większa niż ta, którą w ubiegłe mercato "na czysto" wydał Juventus.Marat87 pisze: Czyli tak jak podawała prasa, strata w granicach 20-30 milionów. Czy jest to na prawdę tak ogromny ubytek, że Juventus nie tylko nie będzie mógł nic kupić, ale wręcz będzie musiał sprzedać Pogbe bądź Vidala ( jak wieszczą niektórzy )?
Tak, tyle że w dalszym ciągu nie wiem jaki jest schemat podziału tych środków oraz jak wyglądać będzie pula dla Włochów w kolejnych latach, jeżeli będą zadawać w LM szyku tak jak w tym roku. Za dużo tutaj niewiadomych żeby wyciągać konkretne wnioski i wykazywać czarno na białym że wygrywając LE będziemy tyle i tyle do przodu.Kucharius1 pisze: Jeśli zgłębisz się w podział zysków tylko z praw transmisyjnych , zauważysz że w zeszłym sezonie przedstawiciele największych lig ( czyli niemieckiej, włoskiej , angielskiej ,hiszpańskiej ) podostawali po "+","-" 80 mln do podziału według zasług, w obrębie własnej federacji.
Ostatnio zmieniony 17 grudnia 2013, 21:27 przez zahor, łącznie zmieniany 1 raz.
- Kucharius1
- Juventino
Jeśli zgłębisz się w podział zysków tylko z praw transmisyjnych , zauważysz że w zeszłym sezonie przedstawiciele największych lig ( czyli niemieckiej, włoskiej , angielskiej ,hiszpańskiej ) podostawali po "+","-" 80 mln do podziału według zasług, w obrębie własnej federacji.zahor pisze:No ale to nie jest wykazanie, a raczej bardziej zgadywanie. Nie wiadomo jak dokładnie te pieniądze są dzielone, nie wiadomo też jak wyniki obecne wpływają na wysokość kwoty do podziału w kolejnych edycjach. Pisałem już zresztą o tym w sierpniu, kiedy wielu bez zastanowienia pisało "niech Milan odpadnie w eliminacjach, zgarniemy kupę forsy".Kucharius1 pisze: Chciałem tylko wykazać że dochody z transmisji to tylko w małym stopniu wypadkowa wyników, a przecież o stracie głównie tych pieniędzy ( a nie bonusów) mówi się najwięcej.
- Marat87
- Juventino
- Podziekował: 17 razy
- Otrzymał podziękowanie: 41 razy
To tu jeszcze macie do analizy płace z zeszłorocznej LM.
A i jeszcze pytanie, czy pula na daną ligę to nie jest przypadkiem stała?
- Zawidowianin
- Juventino
Wracając do mercato w ścisłym tego słowa znaczeniu - jeżeli jakikolwiek pismak wspomniał o Cassano w Juve u Conte, to jest niespełna rozumu. Tylko tyle i aż tyle 
Konwersacja obu panów w zeszłym roku na łamach prasy (cytaty z konkurencji):
Cassano:

Konwersacja obu panów w zeszłym roku na łamach prasy (cytaty z konkurencji):
Cassano:
AntekConte twierdzi, że ja 'po prostu dużo gadam'? To nie ja jestem zawieszony za brak zgłoszenia korupcji... Zrobiłem w moim życiu wiele głupich rzeczy, to tzw. 'Cassanate', za co również byłem zawieszony. Jeśli jednak Conte zaczyna mówic mi o moralności, to chyba zbliża się koniec świata."
I tyle w temacieMyślę, że pan Cassano wielokrotnie w swojej karierze piłkarskiej i pozaboiskowej pokazywał - m.in. wyrażając opinie na temat Fabio Capello podczas swojej gry w Realu Madryt czy pokazując obraźliwe gesty w kierunku sędziego Roberto Rosettiego - że nie ma tych cech, których szukam. Inne anegdoty na temat swojego życia opisał w autobiografii, polecam lekturę strony 109. Myślę, że nie muszę niczego więcej dodawać i zapewniam, że mam świadomość, jakich zwrotów używam.

onliforpipul
- Kucharius1
- Juventino
Są to wynegocjowane procenty od całościowego dochodu z tv, które otrzymuje LM.Marat87 pisze:http://www.uefa.com/MultimediaFiles/Dow ... WNLOAD.pdf
Nie ma miejsca dla Antonio w Juventusie i nie będzie.
- Łukasz
- Juventino
@Zawidowianin - nawet nie wiedziałem, że mają taką kosę. Ale nawet bez tego przejście C. do Juve byłoby nierealne (kwestie sportowe)
Ciekawe, co jest na tej stronie?Zawidowianin pisze: Antek
polecam lekturę strony 109.