Mercato (2012-2014)
- Kruczenzo
- Juventino
To jednak nie ja mam problemy z czytaniem bo we wcześniejszych postach wyraźnie zaznaczyłem że nie jest dobrze ale czynione są działania mające poprawić ten stan.SKAr7 pisze:A to akurat nie ma wielkiego znaczenia. Rekonstrukcja podejścia do sektora młodzieżowego zaczęła się jakieś dwa lata temu. Rekonstrukcja La Masii pod koniec 90tych trwała tak z 8-10 lat. Wiadomo, że dziś nie gra u nas w primce nowy Moura, w gio Neymar, a wczoraj do trampkarzy zapisaliśmy nowego Maradone. A jeśli tak, to wyłącznie dzięki szczęściu, a nie zawdzięczając to temu "nowemu projektowi"Ardjan pisze: To że dobrze nie jest najlepiej chyba tłumaczy fakt że ostatni wychowankowie użyteczni w składzie pochodzą z rocznika 86
Natomiast wiek 20 lat to zdecydowanie za wcześnie, żeby skreślać piłkarza w którego jeszcze niedawno ponoć wierzyliśmy. Piłkarze rozwijają się w różnym tempie, niektórzy uważani za wielkie talenty gasną łatwo i chętnie, inni o których mówi się w juniorach, że są przeciętni i nie mają szans na wybicie się, potem są gwiazdami mając jakiś przełomowy sezon w 21, 22, czy 23 roku życia. Trzymając grono pozornie takich samych i średnich grajków zwiększamy po prostu swoją szansę na to, że któryś z nich wypali i będzie z tego gracz na miarę Juve, albo chociaż dużo kapuchy. Trzymamy się stopniowego projektu rozwoju klubu, który póki co ma swoje efekty i sukcesy. Załatwienie sobie Moury na pół roku kosztem Boakye nijak się w ten projekt nie wpasowuje.
Z resztą poniekąd sie zgadzam. Aczkolwiek majac mozliwosc angazu nawet na pol roku zawodnika ktory realnie podnosi sile druzyny i moze wydatnie pomoc w osiagnieciu jakiegos trofeum za pozbycie sie jednego z wielu utalentowanych mlodych grajkow zrobilbym to.
SKAr7 pisze:A bo yanek ogólnie mądre rzeczy pisze, jak już znajdzie chwilę dla forum. Ten podpis pojawił się w okresie przedtevezowym, kiedy fani Higuaina i Teveza przerzucali się jaki to ten drugi jest słaby bo nie strzelił nawet 20 bramek w mijającym sezonie, albo że ma średnią bramka/minuta gorszą niż Giovinco.Ardjan pisze:Tak jak ktos ma dobrze w podpisie umieszczone "Ogladajcie pilke, nie statystyki!"
Natomiast jest też druga strona medalu. Statki piłkarskie są kiepskim, ale jednak jedynym dostępnym obiektywnym medium "oglądania" meczu. Czuję, że jarają Cię psychologiczne formułki a po nocach trzepiesz do obrazka prof. Strelaua, więc nie muszę Ci tłumaczyć jak selektywna percepcja wpływa na odbiór meczu i poszczególnych zawodników, sam wiesz najlepiej i najlepiej wytłumaczysz.
I cóż, jest sytuacja na forum, kiedy dwóch widzi ten sam mecz, jeden twierdzi i gotów zabić za stwierdzenie, że Giovinek zagrał dobrze, drugi broni jak Częstochowy, że Giovinek grał padakę. Dwa subiektywne wrażenia, do czego się odwołasz? Ja zdaję sobie sprawę, że są na forum ludzie, którzy jak napiszą 10 razy "Marchisio zagrał słabo" to nabierze to jakąś tam moc argumentu, ale obawiam się, że współczesne językoznawstwo jeszcze nie dorosło do tego myślenia.
Ogólnie marzy mi się, żeby dyskurs piłkarski wypracował sobie coś takiego jak "Advanced Stats" w NBA. Z jednej strony cały ten amerykański motłoch jarający się stateczkami ma te swoje proste, takie jakie mamy w piłce nożnej. Z drugiej każdemu szanującemu się ekspertowi z poziomem ekperckości powyżej 9000 jednostek na wieść, że ktoś rzuca 40 punktów na mecz nawet nie stanie, tymczasem przy efficiency 35% pręży się chętnie i dumnie.
Tekstu o trzepaniu nie skomentuje. Rzeczywiscie yanquez jest jednym z niewielu uzytkownikow piszacych z sensem na forum, dodatkowo posiadajacym rzadka cecha nie robienia z siebie nieomylnego wizjonera, ktoremu zostaly objawione boskie prawdy plynace z oswiecenia. Po prostu raza mnie stwierdzenia że np Padoin jest lepszy od Isli bo ma 0,2 wslizgu wiecej od niego na mecz i 1.2% celnosci podan. Sam zreszta przyznajesz to piszac o przykladzie Giovinco i Teveza.
A z subiektywna ocena Giovinco no coz ja odwolam sie do swojej oceny ;]
- Arbuzini
- Juventino
http://www.transfermarkt.de/de/nicola-m ... 71399.html
Jeszcze jakieś źródło potwierdzające, że temu chłopakowi w lecie kończy się kontrakt? Do tej pory nie traktowałem go zbyt poważnie jako wzmocnienia, ale jeśli po zakończeniu sezonu będzie do wyjęcia za darmo to ma +100 do lansu u Marotty. Co prawda nie jestem fanem włoskich bocznych obrońców (szczególnie w roli wahadłowych), bo od transferu Zambrotty do Barcelony żaden makaroniarz nie potwierdził swojej wartości na tej pozycji i nie nawiązał do światowej czołówki, ale takich okazji się nie przepuszcza. Nie mówię, że widzę w chłopaku od razu zawodnika pierwszego składu, ale zasysanie z rynku takich zawodników to nasza specjalność.
BTW.
mamy lidera :>
Jeszcze jakieś źródło potwierdzające, że temu chłopakowi w lecie kończy się kontrakt? Do tej pory nie traktowałem go zbyt poważnie jako wzmocnienia, ale jeśli po zakończeniu sezonu będzie do wyjęcia za darmo to ma +100 do lansu u Marotty. Co prawda nie jestem fanem włoskich bocznych obrońców (szczególnie w roli wahadłowych), bo od transferu Zambrotty do Barcelony żaden makaroniarz nie potwierdził swojej wartości na tej pozycji i nie nawiązał do światowej czołówki, ale takich okazji się nie przepuszcza. Nie mówię, że widzę w chłopaku od razu zawodnika pierwszego składu, ale zasysanie z rynku takich zawodników to nasza specjalność.
BTW.
mamy lidera :>
- couec
- Juventino
Była kiedyś w Włoszech, niewłoska drużyna budowana w takim duchu. Udało im się nawet (niestety) wygrać CL. Jednak jak budowanie drużyny tu i na teraz, bez odpowiedniego zabezpieczenia przed "postarzaniem drużyny" się skończyło, wszyscy widzieliśmy.Ardjan pisze: majac mozliwosc angazu nawet na pol roku zawodnika ktory realnie podnosi sile druzyny i moze wydatnie pomoc w osiagnieciu jakiegos trofeum za pozbycie sie jednego z wielu utalentowanych mlodych grajkow zrobilbym to.
Drugi aspekt, to Ci utalentowani młodzi grajkowie w liczbie - wielu. Jakoś tego nie widzę, ale tu to ja mogę być krótkowzroczny.
- Kruczenzo
- Juventino
To Ci Kuba troche pomoge - Zaza,Berardi,Boakye,Immobile czy Gabbiadini( licze samych napastnikow).couec pisze:Była kiedyś w Włoszech, niewłoska drużyna budowana w takim duchu. Udało im się nawet (niestety) wygrać CL. Jednak jak budowanie drużyny tu i na teraz, bez odpowiedniego zabezpieczenia przed "postarzaniem drużyny", wszyscy widzieliśmy.Ardjan pisze: majac mozliwosc angazu nawet na pol roku zawodnika ktory realnie podnosi sile druzyny i moze wydatnie pomoc w osiagnieciu jakiegos trofeum za pozbycie sie jednego z wielu utalentowanych mlodych grajkow zrobilbym to.
Drugi aspekt, to Ci utalentowani młodzi grajkowie w liczbie - wielu. Jakoś tego nie widzę, ale tu to ja mogę być krótkowzroczny.
I naprawde porownanie Juve do Interu conajmniej niesmaczne

@Kucharius1 - wiem dobrze o tym

Ostatnio zmieniony 25 listopada 2013, 23:23 przez Kruczenzo, łącznie zmieniany 1 raz.
- Kucharius1
- Juventino
Całkiem fajny gracz, ale jeszcze nie regularny jak na 18sto latka przystało. Talent ma olbrzymi co potrafi pokazać i w ofensywie i w defensywie.Castiel pisze:Ten Murru to aż taki dobry?
Btw. Ibarbo dziś się ładnie w defensywie pokazał, być może z jego zaletami (szybkość , drybling, wytrzymałość, siła, kondycja, waleczność ) skrzydłowy napastnik nie jest najlepszą możliwą pozycją.
Ardjan pisze:(..)
Ogólnie w wielu rzeczach się z Tobą zgadzam, ale na Lucasa nie ma akurat najmniejszych szans więc kilkustronicowy konflikt jest niepotrzebny

Ostatnio zmieniony 25 listopada 2013, 23:19 przez Kucharius1, łącznie zmieniany 1 raz.
- meda11
- Juventino
Jak na 18latka zaczyna nawet nawet ogarniać. Pytanie czy to co pokazuje teraz i co pokaże pokaże w najbliższych dwóch latach to będzie jego max czy też dalej będzie się rozwijał. Drugiego Criscito wolałbym uniknąć ale koleś będzie dostępny za free więc nic nie szkodzi go zaklepać i zostawić w Cagliari na dwa sezony.
- couec
- Juventino
No to teraz rozumiem, chodziło o takie "talenty" jak Immobile bądź Zaza. Nie no to nie mamy się nad czym zastanawiać wymieniać, sprzedawać, pożyczać byle trzymać jak najdalej z od naszej szatni.Ardjan pisze: To Ci Kuba troche pomoge - Zaza,Berardi,Boakye,Immobile czy Gabbiadini( licze samych napastnikow).
Wręcz obleśne, ale Twoja konkluzja była bliska ich ówczesnej polityce.Ardjan pisze: I naprawde porownanie Juve do Interu conajmniej niesmaczne![]()
- Arbuzini
- Juventino
Media donoszą, że nasi wysłannicy byli na dzisiejszym meczu i obserwowali Murru oraz Ibarbo.
Młody Włoch to zapewne zawodnik rozpatrywany w kategorii talentu. Lewa strona wymaga konkretnego wzmocnienia, ale sezon jeszcze trwa i wiele zależy od tego jak się młodzian pokaże. Szczerze to fajnie byłoby go wprowadzać do składu przy bardziej doświadczonym koledze, tak jak było to z Pogbą. Nie mam tu na myśli jednak Asamoaha. Ciągle mam wrażenie, że lekiem na lewą stronę, obok dobrych transferów, jest przesunięcie Asy do środka. Podobają mi się Radja, Allan, czy Jorginho, ale nie potrzeba nam kolejnego b2b, a rozgrywającego odpowiedzialnego również za długie piłki.
Ciekawy zawodnik z tego Ibarbo. Warunki ma świetne i ciężko pracuje, ale zbyt rzadko przekuwa to na strzelone gole i zaliczone asysty, aby poważnie rozpatrywać go jako cofniętego napastnika. Z pewnością zawodnik z potencjałem, który może podobać się Conte. Jeśli Antonio ma na niego pomysł to Kolumbijczyk może wiele tym transferem ugrać.
Transfermarkt podaje, że Murru ma ważny kontrakt do końca czerwca 2014, a Ibarbo tylko rok dłużej. Moglibyśmy mieć dwa niezłe transfery za małe pieniądze. Pszaja to!
EDIT:
@deszczu
Pewnie go łykną Niemcy albo Holendrzy. Belgia i Szwajcaria takie malutkie kraje, a jak młodych potrafią szkolić na świetnych piłkarzy...
Młody Włoch to zapewne zawodnik rozpatrywany w kategorii talentu. Lewa strona wymaga konkretnego wzmocnienia, ale sezon jeszcze trwa i wiele zależy od tego jak się młodzian pokaże. Szczerze to fajnie byłoby go wprowadzać do składu przy bardziej doświadczonym koledze, tak jak było to z Pogbą. Nie mam tu na myśli jednak Asamoaha. Ciągle mam wrażenie, że lekiem na lewą stronę, obok dobrych transferów, jest przesunięcie Asy do środka. Podobają mi się Radja, Allan, czy Jorginho, ale nie potrzeba nam kolejnego b2b, a rozgrywającego odpowiedzialnego również za długie piłki.
Ciekawy zawodnik z tego Ibarbo. Warunki ma świetne i ciężko pracuje, ale zbyt rzadko przekuwa to na strzelone gole i zaliczone asysty, aby poważnie rozpatrywać go jako cofniętego napastnika. Z pewnością zawodnik z potencjałem, który może podobać się Conte. Jeśli Antonio ma na niego pomysł to Kolumbijczyk może wiele tym transferem ugrać.
Transfermarkt podaje, że Murru ma ważny kontrakt do końca czerwca 2014, a Ibarbo tylko rok dłużej. Moglibyśmy mieć dwa niezłe transfery za małe pieniądze. Pszaja to!
EDIT:
@deszczu
Pewnie go łykną Niemcy albo Holendrzy. Belgia i Szwajcaria takie malutkie kraje, a jak młodych potrafią szkolić na świetnych piłkarzy...
Ostatnio zmieniony 26 listopada 2013, 00:48 przez Arbuzini, łącznie zmieniany 1 raz.
- deszczowy
- Juventino
Z cyklu #transferyztylka:
Maxime Lestienne - kto może o nim coś więcej powiedzieć? Podobno młode to-to i utalentowane.
Maxime Lestienne - kto może o nim coś więcej powiedzieć? Podobno młode to-to i utalentowane.
- Castiel
- Juventino
To jak ten Murru tak ogarnia to nawet mógłby przekiblować u nas pół roku czy nawet sezon. De Ceglie i Peluso to straszne słabiaki, a taki młodzian na pewno by wszedł na boisko patrząc na to jak często Chiellini łapie kontuzje czy kartki. Ibarbo z kolei to wiadomo było, że facet waleczny i na boisku bardzo pracowity tylko te staty nie wyglądają za dobrze jak na napastnika. Może w ciągu sezonu czy 2 czeka nas zaciąg 3 piłkarzy z Cagliari. Radja, Murru i Ibarbo. Jak dla mnie to mi to pasi byleby za małą kasę.
- Kucharius1
- Juventino
Piłkarz podobny charakterystyką do Mertensa, ale póki co nieco gorszy niemal w każdym elemencie gry. Nie jestem jego fanem ponieważ jego gra opiera się w większości na szybkości, którą bryluje na tle słabych przeciwników. Na tle Śląska odstawał od Soboty w formiedeszczowy pisze:Z cyklu #transferyztylka:

Piłkarz niezły, ale pewnie nie tani, więc lepiej poszukać kogo innego. W lidze Belgijskiej warto obserwować gracza Standardu - Michy Batshuayi. Świetny jest Thorgan Hazard, ale jest własnością Chelsea

Mimo wielu ciekawych graczy w tej lidze, nadal ciekawsza wydaje mi się liga Holenderska, Strootman , Mertens, Bony, Eriksen to tylko kilka przykładów z ostatniego mercato.
Ciekawy jest Richairo Zivkovic, którym ponoć się interesujemy. W Twente jest filigranowy murzynek Shadrach Eghan, bardzo przypomina Onaziego z Lazio. Hakim Ziyech i Davy Pröpper to najlepsze darmowe okazje w Europie, no i zostaje Bakkali który skazany jest na to by być wielkim piłkarzem.
- wagner
- Juventino
Mnie cały czas ciekawi rozwój talentu Criscito, gdyby w końcu ktoś zdecydował się na niego postawić u nas tak jak zrobiono to z chociaż by Giovinco, ale teraz to tylko można sobie gdybać... Spalona sprawa.Arbuzini pisze:Co prawda nie jestem fanem włoskich bocznych obrońców (szczególnie w roli wahadłowych), bo od transferu Zambrotty do Barcelony żaden makaroniarz nie potwierdził swojej wartości na tej pozycji i nie nawiązał do światowej czołówki, ale takich okazji się nie przepuszcza.
- mibor
- Juventino
Kolejne plotki o Pogbie, niejako Chelsea chce wyłożyć 60 mln za Pogbe i to już w styczniu, myślę, że z meczu na mecz cena jego rośnie, a po udanych MŚ mogla by jeszcze bardziej urosnąć
Juve, storia di un grande amore