Mercato (2012-2014)
- Zawidowianin
- Juventino
Jak dla mnie jest to głupota i nie jest to zgodne chociażby z Regulaminem FIFA w sprawie statusu i transferu zawodników. Reguluje on choćby kwestie transferów zagranicznych.zahor pisze:Odsyłam do FAQ, tam jest wyjaśnione dlaczego nie masz racji.Zawidowianin pisze: Chodziło mi oto, że Boakye zwolnił już miejsce zawodnikowi spoza UE swoim wypożyczeniem do ligi hiszpańskiej. Caceres jak był wypożyczony z Barcelony, to również zajmował miejsce, więc w drugą stroną jest chyba analogicznie.
I tak art. 10
1. Zawodowiec może zostać wypożyczony do innego klubu na podstawie pisemnej umowy między nim a zainteresowanymi klubami. Takie wypożyczenie podlega tym samym zasadom, jakie dotyczą transferu zawodników. (...)
Na podstawie art. 1 ust. 3 Regulaminu ww. przepis nie może być zmieniony przez narodowy związek
A tu wychodzi, że wypożyczenia zawodników non-EU w porównaniu z transferami są mniej korzystne dla klubów włoskich. Bez sensu.
Nie piszę tego, żeby w jakikolwiek sposób atakować Ciebie, ale to tylko świadczy o federacji włoskiej.
onliforpipul
- zahor
- Juventino
Mnie bardzo interesuje co jest napisane tam, gdzie u Ciebie jest wielokropek. Tego, że włoskie przepisy nie traktują wypożyczenia za granicę jako zwolnienia miejsca jestem absolutnie pewien, zaraz mogę wyszukać na stronie FIGC odpowiedni zapis i go tu wrzucisz jeżeli nie wierzysz. Opcje są zatem dwie - albo z tego, co jest tam dalej nie wynika, że przepis włoskich władz jest bezprawny, albo znalazłeś właśnie poważną lukę w prawie. Obawiam się że niestety opcja numer jeden.Zawidowianin pisze: I tak art. 10
1. Zawodowiec może zostać wypożyczony do innego klubu na podstawie pisemnej umowy między nim a zainteresowanymi klubami. Takie wypożyczenie podlega tym samym zasadom, jakie dotyczą transferu zawodników. (...)
A czy zasada jest bez sensu? Tak jak napisałem w FAQ, jeszcze bardziej bez sensu byłoby gdyby wypożyczeni zawodnicy nie mogli wrócić do klubu macierzystego z powodu braku miejsca non-UE. To były dopiero absurd, który trzeba by jakoś na szybko rozwiązać i takie rozwiązanie ad-hoc z pewnością miałoby więcej wad niż obecne ustalenia.
- Zawidowianin
- Juventino
zahor pisze:Mnie bardzo interesuje co jest napisane tam, gdzie u Ciebie jest wielokropek. Tego, że włoskie przepisy nie traktują wypożyczenia za granicę jako zwolnienia miejsca jestem absolutnie pewien, zaraz mogę wyszukać na stronie FIGC odpowiedni zapis i go tu wrzucisz jeżeli nie wierzysz. Opcje są zatem dwie - albo z tego, co jest tam dalej nie wynika, że przepis włoskich władz jest bezprawny, albo znalazłeś właśnie poważną lukę w prawie. Obawiam się że niestety opcja numer jeden.Zawidowianin pisze: I tak art. 10
A czy zasada jest bez sensu? Tak jak napisałem w FAQ, jeszcze bardziej bez sensu byłoby gdyby wypożyczeni zawodnicy nie mogli wrócić do klubu macierzystego z powodu braku miejsca non-UE. To były dopiero absurd, który trzeba by jakoś na szybko rozwiązać i takie rozwiązanie ad-hoc z pewnością miałoby więcej wad niż obecne ustalenia.
Artykuł 10 Wypożyczenie zawodowców
1. Zawodowiec może zostać wypożyczony do innego klubu na podstawie pisemnej umowy między nim a zainteresowanymi klubami. Wszelkie takie wypożyczenie podlega tym samym zasadom, jakie dotyczą transferu zawodników, w tym przepisom o Rekompensacie za szkolenie i mechanizmie solidarności.
2. z zastrzeżeniem art. 5, par. 3, minimalny okres wypożyczenia to czas upływający między dwoma kolejnymi Okresami rejestracyjnymi.
3. Klub, który przyjmuje zawodnika na zasadach wypożyczenia, nie jest uprawniony do jego transferu do klubu trzeciego bez pisemnej zgody ze strony klubu, który zwolnił zawodnika dla celów wypożyczenia oraz ze strony zainteresowanego zawodnika.
Polecam zwłaszcza fragment komentarza FIFA do tego przepisu

Wypożyczenie do klubu w innym związku
1. Administracyjnie, wypożyczenie jest transferem. Tak więc ITC musi zostać wydany każdorazowo, gdy zawodnik opuszcza klub w jednym związku i przechodzi do klubu w innym związku, jak również zawsze wtedy, gdy po upływie okresu wypożyczenia zawodnik powraca do związku klubu, który go wypożyczył. Kopia umowy wypożyczenia musi zostać załączona do ITC, z przeznaczeniem "do rąk" nowego związku. Ponadto klub, w którym zawodnik jest zarejestrowany na czas wypożyczenia, musi być wymieniony w paszporcie zawodnika.
2. Ponieważ dla administracyjnego aspektu rejestracji zawodników wypożyczenie jest traktowane jako transfer, wypożyczanie zawodników odbywa się w okresie rejestracyjnym
dla wyjaśnienia - ITC to Międzynarodowy Paszport Zawodnika.
Mam nadzieję, że zaspokoiłem ciekawość, co tak starannie ukryłem w wielokropku. Odpowiem - nic co wnosiłoby cokolwiek do dyskusji.
Nie napisałem, że Ci nie wierzę. Napisałem, że w takim razie jest to idiotyczny zapis.
onliforpipul
- SKAr7
- Juventino
Ale mówisz tutaj o wymianie Tevez-Messi, czy Boakye-Moura? Bo to pierwsze potencjalnie świadczy o złym zarządzaniu składem, drugie o tym, że z naszym zarządzaniem sektora "talenckiego" nie jest tak dobrze jak mówią i nie wiem, które mam tłumaczyć, a nie chce mi się obu jeśli któreś rozumiesz.Ardjan pisze: Albo skomentuje, czyli uwazasz ze przyjscie nawet na pol roku zawodnika który realnie podnosi mozliwosci skladu i jego mozliwosci w zamian za odejscie jednego z zawodnikow ktorych mamy na peczki typu Zaza,Immobile czy Gabbiadini swiadczy o zlym zarzadzaniu skladem?
Ciśnięcie alinie za whoscored jest nudne i niemodne. Teraz w dobrym tonie jest pocisnąć mu za juventiknows albo zonalmarking. Każdy poważny dżentelmen to wie.
- zahor
- Juventino
Powiem tak - wydaje mi się że chodzi o coś innego. O to że piłkarz wypożyczony do klubu ma takie same prawa i obowiązki, dotyczą go takie same procedury itp. jak gdyby był kupiony na stałe. Co za tym idzie, nie można wypożyczyć piłkarza poza oknem transferowym, do klubu objętego zakazem przeprowadzania transferów, piłkarz podlega pod jurysdykcję federacji klubu, w którym przebywa, a nie klubu macierzystego itp. Natomiast przepisy FIFA nijak nie regulują ograniczeń co do obcokrajowców, narzucanych przez krajowe związki piłkarskie. Hipotetycznie, FIGC mogłaby sobie np. wymyślić, że obcokrajowiec który przebywa w danym klubie dłużej niż trzy lata, odchodząc za graniczę nie zwalnia miejsca - nie ma przecież żadnego zapisu, który by im uniemożliwiał sformułowanie takiej zasady. W myśl przepisów FIFA transfer gracza, który gra w klubie od roku traktowany jest dokładnie tak samo, jak sprzedaż zawodnika który występował w danym klubie przez pięć czy dziesięć lat.
To są tylko takie moje luźne przemyślenia, nie jestem prawnikiem i nie mi tutaj interpretować dokładnie znaczenie każdego paragrafu, ale domyślam się że musi chodzić mniej więcej o coś takiego, w przeciwnym razie ktoś by to już chyba zaskarżył.
To są tylko takie moje luźne przemyślenia, nie jestem prawnikiem i nie mi tutaj interpretować dokładnie znaczenie każdego paragrafu, ale domyślam się że musi chodzić mniej więcej o coś takiego, w przeciwnym razie ktoś by to już chyba zaskarżył.
- Kruczenzo
- Juventino
@SKAr7 oczywiscie chodzi o wymiane Boakye-Moura. To że dobrze nie jest najlepiej chyba tłumaczy fakt że ostatni wychowankowie użyteczni w składzie pochodzą z rocznika 86.( mówię tu o zawodnikach obecnej kadry żeby zaraz nikt mi tu z Marrone nie wyskakiwał).
Widocznie nie jestem dzentelmenem. Tak jak ktos ma dobrze w podpisie umieszczone "Ogladajcie pilke, nie statystyki!"
Widocznie nie jestem dzentelmenem. Tak jak ktos ma dobrze w podpisie umieszczone "Ogladajcie pilke, nie statystyki!"
- Zawidowianin
- Juventino
Tym bym się nie sugerował. W polskich związkach sportowych jest tyle kretyńskich przepisów (w PZPN też), a też nie są skarżone. Panuje przekonanie, że skoro zrobili to "fachowcy", to pewnie tak ma być.zahor pisze: To są tylko takie moje luźne przemyślenia, nie jestem prawnikiem i nie mi tutaj interpretować dokładnie znaczenie każdego paragrafu, ale domyślam się że musi chodzić mniej więcej o coś takiego, w przeciwnym razie ktoś by to już chyba zaskarżył.
Wracając do tematu - miejsce non-EU oczywiście znajdzie się po tym, jak Isla odejdzie do Realu

onliforpipul
Whoscored już dawno jest passé, tylko lamusy tam siedzą. Teraz przynajmniej 4h dziennie siedzę na squawka.comArdjan pisze:Prawie tak dobrze jak Ci przegladanie whoscored.alina pisze:Ardjan, jak Ci idą na j. polskim testy czytania ze zrozumieniem?
.
Jeżeli jest tak jak mówisz, to z kolei nie za dobrze świadczyłoby to o prawnikach Juventusu. Ich klient jest baaaardzo zainteresowany tym, żeby przepis ten wycofać, więc jeżeli nawet nie próbowali zagłębić się w temat i poszukać kruczków, to znaczyłoby że są niepoważni. Zresztą nie tylko oni, praktycznie każdy silniejszy zespół w Serie A jest zainteresowany tym, żeby móc sobie sprowadzać obcokrajowców bez limitów.Zawidowianin pisze: Tym bym się nie sugerował. W polskich związkach sportowych jest tyle kretyńskich przepisów (w PZPN też), a też nie są skarżone. Panuje przekonanie, że skoro zrobili to "fachowcy", to pewnie tak ma być.
Tjaa, to będzie odpowiedź Królewskich na bombę transferową Barcelony w postaci Giovinco, o której to już nieraz mówił jego agentZawidowianin pisze: Wracając do tematu - miejsce non-EU oczywiście znajdzie się po tym, jak Isla odejdzie do Realu

- whitesignus
- Juventino
A najszczesliwsi bylibysmy myzahor pisze:Tjaa, to będzie odpowiedź Królewskich na bombę transferową Barcelony w postaci Giovinco, o której to już nieraz mówił jego agentZawidowianin pisze: Wracając do tematu - miejsce non-EU oczywiście znajdzie się po tym, jak Isla odejdzie do Realu

Serce w barwach bialo czarnych od 2003r.

- SKAr7
- Juventino
A to akurat nie ma wielkiego znaczenia. Rekonstrukcja podejścia do sektora młodzieżowego zaczęła się jakieś dwa lata temu. Rekonstrukcja La Masii pod koniec 90tych trwała tak z 8-10 lat. Wiadomo, że dziś nie gra u nas w primce nowy Moura, w gio Neymar, a wczoraj do trampkarzy zapisaliśmy nowego Maradone. A jeśli tak, to wyłącznie dzięki szczęściu, a nie zawdzięczając to temu "nowemu projektowi"Ardjan pisze: To że dobrze nie jest najlepiej chyba tłumaczy fakt że ostatni wychowankowie użyteczni w składzie pochodzą z rocznika 86
Natomiast wiek 20 lat to zdecydowanie za wcześnie, żeby skreślać piłkarza w którego jeszcze niedawno ponoć wierzyliśmy. Piłkarze rozwijają się w różnym tempie, niektórzy uważani za wielkie talenty gasną łatwo i chętnie, inni o których mówi się w juniorach, że są przeciętni i nie mają szans na wybicie się, potem są gwiazdami mając jakiś przełomowy sezon w 21, 22, czy 23 roku życia. Trzymając grono pozornie takich samych i średnich grajków zwiększamy po prostu swoją szansę na to, że któryś z nich wypali i będzie z tego gracz na miarę Juve, albo chociaż dużo kapuchy. Trzymamy się stopniowego projektu rozwoju klubu, który póki co ma swoje efekty i sukcesy. Załatwienie sobie Moury na pół roku kosztem Boakye nijak się w ten projekt nie wpasowuje.
A bo yanek ogólnie mądre rzeczy pisze, jak już znajdzie chwilę dla forum. Ten podpis pojawił się w okresie przedtevezowym, kiedy fani Higuaina i Teveza przerzucali się jaki to ten drugi jest słaby bo nie strzelił nawet 20 bramek w mijającym sezonie, albo że ma średnią bramka/minuta gorszą niż Giovinco.Ardjan pisze:Tak jak ktos ma dobrze w podpisie umieszczone "Ogladajcie pilke, nie statystyki!"
Natomiast jest też druga strona medalu. Statki piłkarskie są kiepskim, ale jednak jedynym dostępnym obiektywnym medium "oglądania" meczu. Czuję, że jarają Cię psychologiczne formułki a po nocach trzepiesz do obrazka prof. Strelaua, więc nie muszę Ci tłumaczyć jak selektywna percepcja wpływa na odbiór meczu i poszczególnych zawodników, sam wiesz najlepiej i najlepiej wytłumaczysz.
I cóż, jest sytuacja na forum, kiedy dwóch widzi ten sam mecz, jeden twierdzi i gotów zabić za stwierdzenie, że Giovinek zagrał dobrze, drugi broni jak Częstochowy, że Giovinek grał padakę. Dwa subiektywne wrażenia, do czego się odwołasz? Ja zdaję sobie sprawę, że są na forum ludzie, którzy jak napiszą 10 razy "Marchisio zagrał słabo" to nabierze to jakąś tam moc argumentu, ale obawiam się, że współczesne językoznawstwo jeszcze nie dorosło do tego myślenia.
Ogólnie marzy mi się, żeby dyskurs piłkarski wypracował sobie coś takiego jak "Advanced Stats" w NBA. Z jednej strony cały ten amerykański motłoch jarający się stateczkami ma te swoje proste, takie jakie mamy w piłce nożnej. Z drugiej każdemu szanującemu się ekspertowi z poziomem ekperckości powyżej 9000 jednostek na wieść, że ktoś rzuca 40 punktów na mecz nawet nie stanie, tymczasem przy efficiency 35% pręży się chętnie i dumnie.
- Kucharius1
- Juventino
http://www.calciomercato.com/mercato/as ... ari-796314
Pal licho Astoriego, ale Murru bym u nas widział, bo według mnie to najbardziej przyszłościowy boczny obrońca w Serie A.
http://www.tuttojuve.com/calciomercato/ ... ito-165737
Plota o Hiszpanie, prawie tak dobra jak ta o Lucasie
http://www.tuttojuve.com/calciomercato/ ... ero-165720
Coraz bliżej Radja, coraz bliżej Radja...
http://www.tuttojuve.com/calciomercato/ ... n-a-165694
Greka ponoć obserwuje połowa Serie A.
http://www.tuttojuve.com/calciomercato/ ... yra-165708
Pedulla o Radji, możliwym Menezie, Jorginho i kolejnym graczu Udine
Pal licho Astoriego, ale Murru bym u nas widział, bo według mnie to najbardziej przyszłościowy boczny obrońca w Serie A.
http://www.tuttojuve.com/calciomercato/ ... ito-165737
Plota o Hiszpanie, prawie tak dobra jak ta o Lucasie

http://www.tuttojuve.com/calciomercato/ ... ero-165720
Coraz bliżej Radja, coraz bliżej Radja...
http://www.tuttojuve.com/calciomercato/ ... n-a-165694
Greka ponoć obserwuje połowa Serie A.
http://www.tuttojuve.com/calciomercato/ ... yra-165708
Pedulla o Radji, możliwym Menezie, Jorginho i kolejnym graczu Udine

- annihilator1988
- Juventino
Ja bym tam się cieszył z przyjścia Belga, ale tylko wtedy gdyby 6 podstawowych pomocników Juve pozostała na dłużej w Turynie. Belg idealnie wpisuje się w zamysł Conte. Nieustępliwy, waleczny no i potrafiący od czasu do czasu popisać się celnym, mocnym strzałem. Gdyby tylko było możliwe wyciągnięcie go z Cagilari za mniej niż 10 mln euro. Z chęcią zobaczył bym też Schiattarelle ale od kolejnego sezonuKucharius1 pisze:Coraz bliżej Radja, coraz bliżej Radja...
ktośtam na forum p$g pisze:Odnoszę wrażenie, że Ibra nie jest związany z PSG
- Kucharius1
- Juventino
Mimo wielkiego szacunku dla umiejętności Belga, nie widzę jego transferu już w tym okienku. Licząc naszych BtB mamy trzech zawodników podobnej lub wyższej klasy. Wydaje mi się że to dla niego zbyt duże ryzyko przed MŚ, prędzej wybierze Inter gdzie by miał pewny plac.annihilator1988 pisze:Ja bym tam się cieszył z przyjścia Belga, ale tylko wtedy gdyby 6 podstawowych pomocników Juve pozostała na dłużej w Turynie. Belg idealnie wpisuje się w zamysł Conte. Nieustępliwy, waleczny no i potrafiący od czasu do czasu popisać się celnym, mocnym strzałem. Gdyby tylko było możliwe wyciągnięcie go z Cagilari za mniej niż 10 mln euro. Z chęcią zobaczył bym też Schiattarelle ale od kolejnego sezonuKucharius1 pisze:Coraz bliżej Radja, coraz bliżej Radja...
Schiattarella mnie absolutnie nie przekonuje.
http://www.tuttojuve.com/calciomercato/ ... ile-165858
Wydaje mi się że koniec końców P$G przedłuży z nim kontrakt i obejdziemy się smakiem. Bardzo bym go u nas widział (mimo charakteru), bo może grać na skrzydle jak i napastnika.
- Szilgu
- Juventino
Serio? Mniej niż 10mln?annihilator1988 pisze:Ja bym tam się cieszył z przyjścia Belga, ale tylko wtedy gdyby 6 podstawowych pomocników Juve pozostała na dłużej w Turynie. Belg idealnie wpisuje się w zamysł Conte. Nieustępliwy, waleczny no i potrafiący od czasu do czasu popisać się celnym, mocnym strzałem. Gdyby tylko było możliwe wyciągnięcie go z Cagilari za mniej niż 10 mln euro. Z chęcią zobaczył bym też Schiattarelle ale od kolejnego sezonuKucharius1 pisze:Coraz bliżej Radja, coraz bliżej Radja...
Jeśli przyszedłby do nas za mniej niż 14-15mln to uznałbym ten ruch za genialny. Radja mógłby u nas wskoczyć na wyższy poziom. Jego gra naprawdę mi się podoba.