Marco Verratti

Wszystko o transferach Juventusu, wasze przewidywania, opinie, najnowsze informacje.
Zablokowany
Piti

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 października 2013, 14:09

czuje że w najbliższej przyszłości (za rok, lub dwa) Zrobimy deal z PSG oddamy im ich rodaka Pogbę w zamian za Verrattiego :P

Lucas87

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 października 2013, 18:07

Verratti zapewne prędko do Italii nie wróci. Zaczyna się rozkręcać w PSG- dostanie pewnie podwyżkę i tyle go zobaczymy. Choć oczywiście plotki zawsze były, są i bedą...

SANCTI PER FIDEM VICERUNT REGNA OPERATI SUNT IUSTITIAM.
Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 października 2013, 13:17

Obrazek
filippo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 października 2013, 14:20

nie ma takiej opcji, Verratti jak najbardziej, ale nie za wszelką cenę. Po co taka wymiana. Mając Pogbę przynajmniej wiemy, że będzie dobrze grał. Z transferem zawsze jest jakieś ryzyko. Poza tym uważam, że sprzedaż takiego zawodnika jak Pogba jest nieoptymalna w wieku 20 lat. Potrzymać go jeszcze 2-3 lata. Wtedy jeszcze będzie uważany za młodego zawodnika, ale już z wielkimi umiejętnościami

forumowy ujadacz
Dante93

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 października 2013, 14:39

filippo pisze:nie ma takiej opcji, Verratti jak najbardziej, ale nie za wszelką cenę. Po co taka wymiana
Jeżeli PSG miałoby dorzucić jakąś w miare rozsądną sumke (co wydaje się być najbardziej logiczne) to dla mnie taki deal jest, może nie świetny bo jednak stracimy świetnego grajka, ale jednak bardzo logiczny i opłacalny. Co do tego, czy Veratti spełniłby w Juventusie oczekiwania co do niego nie mam wątpliwości, bo chłopak ma szanse stać się nowym, bardziej kompletnym Pirlo, o czym mówie od dwóch lat.
Veratti+10mln= Pogba? Jak dla mnie korzystanie dla Nas. Wymiany bezgotówkowej raczej bym nie brał pod uwage, bo poprostu na ten moment Poul jest piłkarzem troszke lepszym.

ktoś tam pisze:"(...)oni sa chorzy na zwyciestwa"
Hoffman

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 października 2013, 15:08

Kwestia dopłaty, ciężki orzech do zgryzienia, jeśli chodzi o wymianę bezgotówkową to nie ma takiej opcji nawet co brać pod uwagę.

szczypek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 24 razy

Nieprzeczytany post 29 października 2013, 15:13

Gdyby to miało wyglądać tak, że Veratti i Nainggolan in, Pogba out, to nie byłoby to złe rozwiązanie.
W mercato skupić się tylko i wyłącznie na SENSOWNYCH skrzydłach i wtedy skład kompletny w 100%.

squinter

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 października 2013, 15:38

a pomyslec, ze moglismy miec i Pogbę i Verattiego :(

Skibil

Redaktor
Redaktor
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 października 2013, 16:51

Gdyby Verrati przyszedł do nas za Pogbę, a PSG dorzuci jeszcze do mnicha z Cagliari - pięknie by było. Przy sprowadzeniu kogoś ogarniętego na lewe skrzydło i powrocie Asy na środek boiska mielibyśmy wyśmienicie obsadzoną tę pozycję.

Eric6666

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 października 2013, 17:28

poczekajmy z oddawaniem Pogby... Agnelli zrobił co zrobił i teraz media chcą pokruszyć relacje na linii Juventus-Pogba, ale jak sam francuz powiedział jest mu tu dobrze i nie zamierza odchodzić. Jeszcze wiele przed nim i wyżej go cenię niż Verattiego. I co z tego, że to nowy Pirlo, skoro nie jest Pirlo? Ilu mieliśmy polskich Messich? gdzie teraz są? formacja 3-5-2 już zaczyna robić się przewidywalna i zapewne będzie trzeba przejść na 4-3-3/4-3-1-2? W nich bez Pirlo powinniśmy sobie radzić.

Pogba>Veratti a sprzedaże najlepszych zawodników mogą sprawić, że staniemy się Arsenalem i za Pogbą pójdzie Vidal, Markiz ( PSG za niego chciało dać 30, nie lepiej jego oddać? (( ile osób chciało, ale to on wziął po DP 10? :prochno: )), Kielon itd.

1. Powinniśmy wrócić do środka Markiz-Pirlo-Vidal i dać odpocząć francuzowi, bo gra strasznie dużo i zdarzają mu się błędy, po których media furczą. Z drugiej strony Conte sadzając Pogbę chociażby na 1 spotkanie jeszcze bardziej podgrzeje atmosferę.

"The two most important days in your life are the day you are born and the day you find out why."
Mark Twain
zahor

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 29 października 2013, 18:00

Dante93 pisze: Jeżeli PSG miałoby dorzucić jakąś w miare rozsądną sumke (co wydaje się być najbardziej logiczne)
Eric6666 pisze: Pogba>Veratti
Wybaczcie jeżeli pytam o oczywiste rzeczy, ale mimo wszystko poprosiłbym o wyjaśnienie - co takiego ma Pogba, czego nie ma Verratti i co czyni go lepszym/bardziej obiecującym, a przez to droższym piłkarzem? To nie jest prowokacja, po prostu chciałbym się dowiedzieć, bo ja naprawdę nie wiem który czynnik sprawia, że Pogbę można w tym momencie bez zastanowienia śmiało postawić ponad Włochem. Tylko proszę bez argumentów typu "raz oglądałem mecz PSG i Verratti szału nie robił".
Arbuzini pisze:Dla mnie dość oczywiste jest, że PSG powinno dopłacić do tej wymiany i to nie dlatego, że uważam Pogbę za lepszego od Verrattiego, a po prostu operacja ma być dla nas opłacalna. Korzyści z 1:1 specjalnie nie widzę.
W sensie że PSG bardziej chce Pogbę, niż my Verrattiego? Może i tak, aczkolwiek nie wiem czy do końca tak jest. To pewne uproszczenie, ale zasadniczo młode talenty kupuje się po to, żeby nie płacić za nich wielkich kwot później, kiedy staną się piłkarzami światowej klasy. Juventus potrzebuje zawodnika, który będzie w stanie przejąć rolę Pirlo, który już teraz prezentuje solidny poziom ale nie kosztuje jeszcze worka złota. Wydaje mi się że mimo wszystko PSG w razie fiaska w sprawie sprowadzenia Pogby ma dużo większe pole manewru, głównie za sprawą nieporównywalnie większego budżetu.
Ostatnio zmieniony 29 października 2013, 18:49 przez zahor, łącznie zmieniany 1 raz.

Arbuzini

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 października 2013, 18:26

Dla mnie dość oczywiste jest, że PSG powinno dopłacić do tej wymiany i to nie dlatego, że uważam Pogbę za lepszego od Verrattiego, a po prostu operacja ma być dla nas opłacalna. Korzyści z 1:1 specjalnie nie widzę.

Nie uważam, że regista to tylko zawodnik pod 352. Marzył mi się Pirlo od naszego awansu do Serie A i w końcu się doczekałem. Taki zawodnik robi różnicę i tego oczekuję od jego następcy. Wcale nie musi być jego klonem, tak jak Nedved nie był klonem Zizu. Skoro już jesteśmy przy zawodnikach podobnych do Maestro to na whoscored ostatnio był artykuł o Clasiem: http://www.whoscored.com/Blog/rrtg_8ci1 ... lands-Need

Midfield Controller - to dobre określenie zawodnika, którego w swoim składzie ma praktycznie każda klasowa drużyna.

>edit
Tak zahor, dopłaćmy jeszcze PSG, bo potrzebujemy registy ;). Chcenie nie ma tutaj wiele na rzeczy, a bardziej PR i po prostu uważam, że jest to do ogarnięcia żeby jeszcze na tym zarobić.

Don Paolo

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 29 października 2013, 20:17

zahor@

Powiem Ci jak to widzę z mojej perspektywy. Dlaczego Pogba jest lepszy od Verrattiego, dlaczego jest droższy od Włocha, bardziej wartościowy?
1. Pogba jest młodszy. Wiem, że to jest tylko kwestia miesięcy, ale zawsze to coś. Mówimy tu na papierze o roczniku 1993 Pogby, a 1992 Verrattiego.
2.. Fejm. Prawa do wizerunku. Nie wiem jak dla was, ale z moich obserwacji Pogba lepiej się sprzedaje w mediach. Gdybym był kimś odpowiadającym za reklamę sprzętu sportowego to biłbym się o długoletni kontrakt z Francuzem. Pewna ekscentryczność w tym przypadku to zaleta.
3. Warunki fizyczne... i tutaj znowu Pogba > Verratti.
4. Cechy przywódcze. Opaska kapitańska jednak zobowiązuje, a Pogba w swojej reprezentacji młodzieżowej, w reprezentacji juniorskiej Mistrzów Świata pełnił rolę kapitana. Verrattiego ten zaszczyt w reprezentacji młodzieżowej Włoch ominął. Mowa tu o ostatnich ME U21 w przypadku Włocha i MŚ U20 w przypadku Francuza.
5. Osiągnięcie z młodzieżówkami. Pogba przeszedł przez niemal wszystkie stopnie edukacji. Poczynając od kadry U16 kończąc na U21. Francuz to Mistrz Świata do lat 20, MVP tej imprezy tak jak kiedyś Messi czy Maradona. Oprócz tego półfinał ME do lat 19. Wtedy Francja przegrała dopiero po rzutach karnych z późniejszym mistrzem Hiszpanią, a Pogba w tym meczu jak i na całym turnieju należał do najlepszych! Verratti to wicemistrz Europy do lat 21, ale tam grał przeciętnie, właściwie to zawiódł. Owszem został wybrany do szerokiej "23" turnieju, ale nie wiem na jakiej podstawie. Bramki nie strzelił, żadnej asysty zdaje się nie miał.
6. Futbol klubowy. Osiągnięcia drużynowe? Tutaj postawiłbym remis. Jeśli chcecie dokonać wskazania to proszę bardzo.
7. Statystyki. Patrzę na ogół statystyk na Transfermarkt i co ja widzę:
Pogba: 18 bramek/15 asyst
Verratti: 4 gole/17 asyst (z czego aż 11 na poziomie Serie B)
...a przypominam, że to Pogba rocznikowo jest młodszy!
8. Dorosła reprezentacja: Na remis.
9. Nagrody indywidualne? Pogba to MVP MŚ 2013 do lat 20 i wciąż ma szansę zostać Golden Boy wg plebiscytu Tuttosport. Verratti wygrał plebiscyt Bravo Award i został MVP Serie B.
10. Liczba występów. Verratti przeważa wliczając Serie B, ale to Pogba ma ich więcej na poziomie najwyższej klasy rozgrywkowej.

Siła:
Pogba > Verratti

Szybkość:
Pogba > Verratti

Gra w defensywie:
Pogba > Verratti

Gra w ofensywie:
Pogba > Verratti

Gra głową:
Pogba > Verratti

Drybling:
Pogba > Verratti

Podanie:
Pogba < Verratti

Strzał na bramkę:
Pogba > Verratti

zahor

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 29 października 2013, 20:46

Don Paolo pisze: 2.. Fejm. Prawa do wizerunku. Nie wiem jak dla was, ale z moich obserwacji Pogba lepiej się sprzedaje w mediach. Gdybym był kimś odpowiadającym za reklamę sprzętu sportowego to biłbym się o długoletni kontrakt z Francuzem. Pewna ekscentryczność w tym przypadku to zaleta.
To jest ten punkt, z którym nie będę polemizować, bo faktycznie się z nim zgadzam. Do pozostałych natomiast muszę się przyczepić. Patrzenie na osiągnięcia zespołowe raczej nie ma większego sensu, zwłaszcza w kontekście tak młodych zawodników. Gdyby PSG wyeliminowało Barcelonę (brakowało bardzo niewiele), to wywindowałoby akcje Verrattiego względem Pogby? Ze Pogba w młodzieżówce gra już od kadry U16, a Włoch dopiero od U19? A jakie to ma w tym momencie znaczenie? Kandydata na studia doktoranckie nikt nie pyta o oceny w gimnazjum. Przede wszystkim jednak w Twojej analizie najbardziej po oczach bije to, że jest ona oparta na wikipediach i innych transfermarktach, a czego jak czego, ale talentu na pewno w ten sposób nie da się zmierzyć i porównać.

Ok, na koniec wypisałeś kilka cech z których wynika że Pogba>Verratti. Zakładając że wszystkie te nierówności się zgadzają, trzy sprawy:

1. Po co Verrattiemu miałaby być gra głową czy drybling? Maestro Pirlo w tych elementach prezentuje się mizernie (i to nie tylko teraz, na stare lata, ale przez całą karierę) i w niczym mu to nie przeszkadzało.

2. Brakuje takich elementów, jak przegląd pola czy umiejętność podejmowania decyzji, które również są bardzo ważne i w których Francuz Włochowi ustępuje.

3. Uwierzysz mi chyba na słowo że z powodzeniem mógłbym stworzyć zestawienie porównujące różne parametry u Messiego i jakiegoś innego napastnika dobierając je w ten sposób, że Argentyńczyk wypadłby blado (gra głową, gra słabszą nogą, siła itp), co również dowodzi że tego rodzaju porównania należy traktować z pewnym przymrużeniem oka, bo łatwo je naciągnąć pod konkretną tezę.

@Arbuzini

Nie jestem za tym, żeby zgadzać się w ciemno na każdą propozycję PSG, chodzi mi raczej o podkreślenie tego, że sytuacja jest dość złożona. Mamy w składzie bardzo perspektywicznego gracza. Jest nim zainteresowany kontrahent, mający kupę forsy, ale także równie utalentowanego gracza o unikatowej charakterystyce, na którym bardzo nam zależy. Z jednej strony wydaje się że namówienie kontrahenta na wymianę z dopłatą 10 czy 15 mln może wypalić, bo dla nich taka kwota to drobne i są w stanie wyłożyć ją od ręki. Z drugiej jednak strony należy działać z pewnym wyczuciem, bo o ile my się Verrattim interesujemy od dłuższego czasu (i to coraz intensywniej, bo czas dla Pirlo w tył nie płynie), o tyle PSG może się za chwilę rozmyślić i szukać wzmocnień zupełnie gdzie indziej, a wówczas szansa na wyjęcie Włocha z Paryża może zmaleć niemal do zera. Naprawdę nie podjąłbym się prowadzenia negocjacji w tej sprawie, bo nie wiem jaką linię należałoby w nich obrać. Wiem jedynie, że nie jest to stanowisko typu "dawaj Verrattiego i 60 baniek brudasie albo spadaj na drzewo!!!!!!1111razrazraz".

pablo1503

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 października 2013, 22:08

Przede wszystkim, Pogba, jest o wiele bardziej uniwersalny. Może zagrać wszędzie w pomocy. Regista, traquertista, b2b, a nawet skrzydłowy. Co prawda z przymusu, ale jak się go tam wystawi, to wstydu nie przyniesie.
Verratti to stricte regista. No, może co najwyżej środkowy pomocnik. Robiąc ową wymianę trzeba będzie z miejsca kupić środkowego pomocnika, bo nie będziemy mieli zmiennika dla naszych długodystansowców.
Jak na razie jestem na nie. Co prawda widziałem zaledwie kilka meczów Włocha i możliwe, że po prostu miałem pecha i widziałem te słabsze w jego wykonaniu, ale na pewno nie nazwałbym go po nich talentem na miarę Pogby.
Edytka:
Swoją drogą ciekaw jestem na ile jest wyceniany w tej chwili Marco. Fajnie byłoby mieć ich obu w składzie, ale pewnie trzeba byłoby sypnąć co najmniej 20 baniek na młodego Włocha.
Pirlo + 10mln = Verratti? :prochno:
Kto wie, może gdyby nadal trenował tam Ancelotti, to Maestro poszedłby na to. Zresztą o czym ja piszę. :whistle:

Obrazek
Zablokowany