Mercato (2012-2014)
- zahor
- Juventino
Ponieważ uważam że ze sporym prawdopodobieństwem Coentrao wolałby przejść do zespołu mocniejszego niż słabszego, gdyby w obu miał mieć zagwarantowane miejsce w składzie. Przy czym niekoniecznie mówimy tutaj o zespole mocniejszym w tym sezonie ale takim który w przeciągu kilku najbliższych lat będzie wyżej notowany w Europie. Nikt w tej chwili, może poza ścisłym kierownictwem Juventusu, nie wie jakie są plany długofalowe tego klubu, jakim budżetem będzie dysponować Marotta w przyszłe (i jeszcze następne) mercato, w jakich piłkarzy będzie mierzyć i jakie cele będzie sobie stawiać, więc zainteresowani muszą starać się odszyfrowywać to na podstawie różnych przesłanek, wskazówek i poszlak, takich jak między innymi wypowiedzi prezesa. Jakiś czas temu DS mówił że Pogba nie jest na sprzedaż, a obecnie prezes mówi że raczej nie uda się go zatrzymać, powodując tym samym niemałe zamieszanie we Włoszech. Wiele osób odebrało to jako dość ważny i niepokojący sygnał, inaczej głosu nie zabierałby w tej sprawie Raiola, Di Marzio i kilka innych osób, starając się uspokoić nastroje. Skoro komunikat kazał wielu osobom poważnie zastanowić się czy cele Juventusu są aby na pewno tak wysokie, jak to się im wydawało, sądzę że taką samą niepewność mógł zasiać i u samego Portugalczyka, jego agenta czy osób z jego otoczenia. Nie wiem jak duże jest prawdopodobieństwo że tak się stało, mam natomiast pewność że nie wywołał reakcji przeciwnej, tzn. wzmocnienie jego przekonania o wielkich celach Juventusu.Alfa i Omega pisze: Na jakiej podstawie twierdzisz, że istnieje takie ryzyko?
- Alfa i Omega
- Juventino
Aha, w ten sposób. Cóż, myślę że nie ma sensu tego roztrząsać z kilku powodów:
1. Wydaje mi się, że reakcja na wypowiedź Agnellego spowodowana była samymi negocjacjami nad kontraktem Pogby, nie traktowałbym tego jako sugestię niskich aspiracji Juventusu, choć - w przypadku średniego pod względem jakości gry naszego początku sezonu - wielu zdaje się szukać w tych słowach dowodu niskich aspiracji, a nawet powodu słabej gry
2. Okienko transferowe letnie odbywa się po zakończeniu sezonu, gdy wiemy co klub osiągnął i zdajemy sobie mniej-więcej sprawę z tego, jakie ma cele na przyszły sezon, ergo: piłkarze raczej średnio się kierują wypowiedzią z października, może raczej ewentualnymi konsekwencjami tejże. Jakby nie patrzeć, to dorośli ludzie, którzy nim przyjadą na testy medyczne, zapewne odbędą jakąś rozmowę z trenerem, prezydentem, kimkolwiek z otoczenia.
3. Inne włoskie drużyny ruszyły z kopyta, by pozostać konkurencyjni prawdopodobnie nie będziemy mogli zwolnić tempa wzmocnień, a nie sądzę, by wszystkich związanych z Juve interesowało kokoszenie się na miejscu innym niż pierwsze.
4. No, to takie wróżenie z fusów jest.
1. Wydaje mi się, że reakcja na wypowiedź Agnellego spowodowana była samymi negocjacjami nad kontraktem Pogby, nie traktowałbym tego jako sugestię niskich aspiracji Juventusu, choć - w przypadku średniego pod względem jakości gry naszego początku sezonu - wielu zdaje się szukać w tych słowach dowodu niskich aspiracji, a nawet powodu słabej gry

2. Okienko transferowe letnie odbywa się po zakończeniu sezonu, gdy wiemy co klub osiągnął i zdajemy sobie mniej-więcej sprawę z tego, jakie ma cele na przyszły sezon, ergo: piłkarze raczej średnio się kierują wypowiedzią z października, może raczej ewentualnymi konsekwencjami tejże. Jakby nie patrzeć, to dorośli ludzie, którzy nim przyjadą na testy medyczne, zapewne odbędą jakąś rozmowę z trenerem, prezydentem, kimkolwiek z otoczenia.
3. Inne włoskie drużyny ruszyły z kopyta, by pozostać konkurencyjni prawdopodobnie nie będziemy mogli zwolnić tempa wzmocnień, a nie sądzę, by wszystkich związanych z Juve interesowało kokoszenie się na miejscu innym niż pierwsze.
4. No, to takie wróżenie z fusów jest.
- zahor
- Juventino
Mimo wszystko, wyścig po scudetto z Romą czy odbudowanym za rok Milanem a walka w Lidze Mistrzów to dwa zupełnie inne poziomy aspiracji.Alfa i Omega pisze: Inne włoskie drużyny ruszyły z kopyta, by pozostać konkurencyjni prawdopodobnie nie będziemy mogli zwolnić tempa wzmocnień, a nie sądzę, by wszystkich związanych z Juve interesowało kokoszenie się na miejscu innym niż pierwsze.
Owszem, tyle że nigdzie nie jest powiedziane że Coentrao podejmując decyzję o ewentualnym transferze będzie się kierował skrajnie racjonalnymi przesłankami. Agnelli palnął to co palnął, włoskie media to rozdmuchały, sporo osób zabrało na ten temat głos. Dalej podchwyciły to media na Półwyspie Iberyjskim, wybierając pasujące fragmenty. Którą część wypowiedzi wybrał sobie jako nagłówek newsa najpoczytniejszy portugalski dziennik sportowy?Ten, mówiący że najlepsi gracze traktują Włochy jako odskocznię do wielkiej piłki. Nie wiem jaki wpływ może to mieć na zmianę postrzegania włoskiej piłki, nie wiem jak zostanie to odebrane przez Coentrao, jego agenta, jego otoczenie, ale będę się upierać że komuś tam gdzieś może utkwić to w podświadomości.Alfa i Omega pisze: No, to takie wróżenie z fusów jest.
Że wymyślił to ktoś, dla kogo środkowy pomocnik to środkowy pomocnik, niezależnie jaką rolę pełni. Jeżeli w pierwszym akapicie sugerują, że przecinak Thiago Motta ma stanowić alternatywę dla rozgrywającego Verrattiego, to jak dla mnie całego newsa można olać.naros pisze: Co o tym sądzicie?
Ostatnio zmieniony 13 października 2013, 13:14 przez zahor, łącznie zmieniany 1 raz.
- naros
- Juventino
http://www.seriea.pl/index.php?dzial=ak ... kul=261454
Co o tym sądzicie? Pewnie plotka ale w każdej plotce jest troche prawdy. Dla mnie zawodnik już zaawansowany wiekowo więc nie wiem czy jest sens kupować go i płacić 3 mln na sezon. Najlepszą opcją z calej czwórki tam podanej jest Nainggolan.
Co o tym sądzicie? Pewnie plotka ale w każdej plotce jest troche prawdy. Dla mnie zawodnik już zaawansowany wiekowo więc nie wiem czy jest sens kupować go i płacić 3 mln na sezon. Najlepszą opcją z calej czwórki tam podanej jest Nainggolan.

Un capitano c'è solo un capitano!!!
- Pabloz9
- Juventino
Nie w każdej:naros pisze:http://www.seriea.pl/index.php?dzial=ak ... kul=261454
Co do Motty. Zawsze lubiłem tego zawodnika i uważam, że może nam coś dać w linii pomocy, a już na pewno przyda się w rotacji. Wcale nie mamy takiego przesytu na ławce rezerwowych.- Czy to prawda, że w Moskwie na Placu Czerwonym rozdają Mercedesy?
- Prawda, ale z małymi poprawkami: nie w Moskwie tylko w Leningradzie, nie Mercedesy tylko rowery i nie rozdają tylko kradną
"I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego."
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego."
- sebastian10
- Juventino
Radja Naingollan wydaje sie w zasiegu moze byc przydatny w lepszym srodowisku u lepszego trenera moze grac jeszcze lepiej i zna lige włoska ograny w reprezentacji i ciagle gra . I jeden pomocnik srodkowy starczy . Napad miał byc juz teraz, latem przebudowany ale sie nie udało, tak jak byśmy chcieli i zima znowu trza spróbować. Plotki niedawne o Benteke fajne ale on ma takie branie w lidze angielskiej i lekko trzeba z 20 wydać na niego Nie wiem skad juve ma miec taka kase może kogoś poświeci jak nie awansujemy w lm z grupy 

- Adrian27th
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Transfer zakrawajacy na styl Marotty:
Diego - sprzedali , teraz skonczyl mu sie kontrakt i mozna go brac za darmo.
Chlopak w Italii spisywal sie swietnie, dal by Antosiowi duze pole manewru przy zmianie taktyki.
Cieszyłbym sie.
Chlopak w Italii spisywal sie swietnie, dal by Antosiowi duze pole manewru przy zmianie taktyki.
Cieszyłbym sie.
"It seems today, that all You see, it's violence in movies and sex on Tv..."
"per noi altri terza stella, per voi altri terzo dito!"
Pumex pisze:Francuz (Pogba) nie ma najmniejszych szans na realną walkę o pierwszy skład.
- Łukasz
- Juventino
Yyyy... ten Diego, który dał nam 7. miejsce w tabeli?Adrian27th pisze: Diego - sprzedali , teraz skonczyl mu sie kontrakt i mozna go brac za darmo.
Chlopak w Italii spisywal sie swietnie
- Eric6666
- Juventino
z całego serca życzę mu, aby poszedł do Hiszpanii, tam naprawdę nieźle sobie radził.Adrian27th pisze:Transfer zakrawajacy na styl Marotty:
Cieszyłbym sie.
U nas? trochę ciężko byłoby go ścisnąć w składzie. Zawodnik interesujący, ale drugi raz do tej samej rzeki nie wejdzie.
Januzaj dalej bez nowego kontraktu

W styczniu liczę na pozbycie się Isli. Nie chcę krakać, bo na to za późno, ale wolałbym pozbyć się Mauricio w lecie na korzyść Interu, a zostawić Giaka.
Walczmy o Janmaata!
"The two most important days in your life are the day you are born and the day you find out why."
Mark Twain
Mark Twain
- Adrian27th
- Juventino
Oczywiscie ze nie wejdzie, bo ta woda w której byl juz dawno popłyneła.Eric6666 pisze:
U nas? trochę ciężko byłoby go ścisnąć w składzie. Zawodnik interesujący, ale drugi raz do tej samej rzeki nie wejdzie.
Heraklit mial wlasnie to na mysli, tj idealne odzwierciedlenie tej sytuacji. Diego zastał by lepszego trenera, lepszych partnerów, lepszy stadion.
Za darmo, jeżeli zaakceptował by 2-2,5 mil to naprawde uwazam ze to swietny ruch. Przejscie do 4-3-1-2 było by kolejna alternatywa dla Antka.
Pumex pisze:Francuz (Pogba) nie ma najmniejszych szans na realną walkę o pierwszy skład.
- Gość
Parę razy podglądałem grę tego gościa właśnie ze względu na łącznie go z Juve i nie zauważyłem w nim nic, co czyniłoby go godnym naszej uwagi. Lichtsteinerowi nie dorasta do pięt, powiedziałbym nawet, że nie wygrałby rywalizacji z Padoinem.Eric6666 pisze:Walczmy o Janmaata!
- Adrian27th
- Juventino
Tak dokładnie.Łukasz pisze:Yyyy... ten Diego, który dał nam 7. miejsce w tabeli?Adrian27th pisze: Diego - sprzedali , teraz skonczyl mu sie kontrakt i mozna go brac za darmo.
Chlopak w Italii spisywal sie swietnie
Ten który dał nam 7 miejsce. Bez niego pierwsza 10 była by CUDEM.
- Castiel
- Juventino
Moim zdaniem Diego był zbyt surowo potraktowany i uznany głównym winowajcą nieudanego sezonu. Głównym bo moim zdaniem był wtedy naszym najlepszym zawodnikiem, a takie pionki jak wtedy biegali w pierwszym składzie to w dzisiejszym Juventusie siedzieliby na trybunach lub w ogóle by wylecieli. Było mówione, że nie ma z kim grać. No bo taka była prawda. Grajcie sobie z klepki czy jakkolwiek z Nocerino, Tiago i Grygerą dla przykładu. Nie da się.
- Lucas87
- Juventino
Akurat Diego spisywał się co najmniej poprawnie. Niestety były to czasy w których, poczynianiami Juventusu dowodzili trenerzy dyletanci, a większość z naszych asów nie nadążała za Lechem Poznań itd.
Może powiedzenie- nie wchodzi się dwa razy do tej samej rzeki, nie zawsze musi się sprawdzać, ale Brazylijczyk nie powinien do nas ponownie wracać.
Nie widzę dla niego miejsca nawet po zmianie taktyki. Więc, żeby nie było powtórki z rozrywki, niech Diego lepiej szuka szczęścia gdzie indziej.
Może powiedzenie- nie wchodzi się dwa razy do tej samej rzeki, nie zawsze musi się sprawdzać, ale Brazylijczyk nie powinien do nas ponownie wracać.
Nie widzę dla niego miejsca nawet po zmianie taktyki. Więc, żeby nie było powtórki z rozrywki, niech Diego lepiej szuka szczęścia gdzie indziej.
SANCTI PER FIDEM VICERUNT REGNA OPERATI SUNT IUSTITIAM.
- rufi8
- Juventino
Diego nie pasował do 4-4-2 Del Neriego, średnio pasuje do 3-5-2 Conte, 4-3-3 to też nie jest wymarzone ustawienie dla niego, więc jak dla mnie nie ma o czym w ogóle gadać. Nie odgrzewajmy starych kotletów. Ribas niewątpliwie w piłkę grać potrafi, więc niech wraca do Atletico gdzie znakomicie sobie poczynał, a nie do Juve, gdzie zwyczajnie na ten moment nie pasuje.