Wszystko o Milanie

Serie A, Premier League, La Liga, Bundesliga, Liga Mistrzów, a nawet Ekstraklasa!
ODPOWIEDZ
SKAr7

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 sierpnia 2013, 12:22

Bubu1899 pisze: Z tego co pamietam to Milan zajal trzecie miejsce w lidze, mimo, ze w meczu z bezposrednim rywalem o to ostatnie miejsce na podium został mega przekręcony.
Bo oczywiście miejsce w tabeli wywalcza się w bezpośrednim meczu ligowym...
W wirtualnej tabeli (bez błędów) calciomercato.com Milan ma 58 punktów, Fiorentina 71. Fiorentinie zabrano 1 punkt, Milanowi dano 14. Można by to było zrozumieć, jeśli statystyka byłaby prowadzona na stronie Juve, Interu, czy Fiorentiny. Ale nie na w miarę szanowanym, ogólno-piłkarskim portalu. Czepianie się tutaj jednego, bezpośredniego meczu przypomina mi trochę sadzanie na ławie oskarżonych policjanta, który zabił w obronie własnej bez strzału ostrzegawczego człowieka, który zastrzelił chwilę wcześniej kilku ludzi. Cokolwiek niesmaczne.

Lucas87

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 sierpnia 2013, 13:00

SKAr7 pisze:
Bubu1899 pisze: Z tego co pamietam to Milan zajal trzecie miejsce w lidze, mimo, ze w meczu z bezposrednim rywalem o to ostatnie miejsce na podium został mega przekręcony.
Bo oczywiście miejsce w tabeli wywalcza się w bezpośrednim meczu ligowym...
W wirtualnej tabeli (bez błędów) calciomercato.com Milan ma 58 punktów, Fiorentina 71. Fiorentinie zabrano 1 punkt, Milanowi dano 14.
:prochno:
Ludzie co wy czytacie :?: Przecież ja mogę zaraz sporządzić tabele z której wynikać by mogło, że np. Inter miał 20 pkt i co z tego :rotfl:
Na jakiej podstawie to było obliczone, kto to sporządzał i w jakim celu :think: Policzono wszystkie karne w sezonie podyktowane dla Milanu :?: A następnie uznano je za podyktowane nieprawidłowo i przeliczono na punkty w tabeli...Jakie kryteria przyjęto na taką tezę bo 15 PKT różnicy to byłby megaprzekręt... Przecież takie cuda to każdy może napisać. Rozumiem, że ktoś nie mógł przeboleć, że Fiorentina została wyprzedzona przez Milan (który de facto wg. wielu nie zasłużył w ubiegłym sezonie na 3 miejsce),ale wypisywanie takich bajek na rzekomo znanych serwisach dla mnie jest rzeczą co najmniej dziwną :/

SKAr7

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 sierpnia 2013, 13:13

Lucas87 pisze: Ludzie co wy czytacie :?: Przecież ja mogę zaraz sporządzić tabele z której wynikać by mogło, że np. Inter miał 20 pkt i co z tego :rotfl:
To, że nikt, kto wypracował sobie jako taką markę się pod tą Twoją tabelą nie podpisze, ergo nikt nie weźmie jej poważnie. Nie przedrukują jej też włoskie dzienniki, ani serwisy internetowe.
Calcio co prawda nie wypisywało co prawda dokładnie wszystkich "zmiennych", ale robiło tę tabelę na tyle regularnie (jeśli nie co kolejkę), że można sobie dokładnie przeanalizować jakie mecze zmieniały stan posiadania poszczególnych klubów. Przykładowo- ich zdaniem przed ostatnią kolejką mecz Fiorentiny nie został przekręcony- Viola miała i mieć miała -1. Z kolei mecz Milanu, zamiast zakończyć się zwycięstwem Rossonerich, powinien skończyć się remisem, więc Milan z +12 podskoczył na +14. Nie oglądałem obu, więc się nie wypowiem, czy słusznie.
Szczerze mówiąc cieszę się, że to Milan będzie grał w CL. Uważam, że Fiorentina pokazałaby znacznie więcej niż Rossoneri, ale też nie na tyle, żeby nie opłacało się zrzucić fiołki do LE na małe expienie punktów do swojego rankingu i 2-3 koszyk LM.

Swoją drogą to śmieszne, że różnice w zdobywanych punktach rankingowych między CL i LE są tak maciupkie.

Rommanov

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 19 sierpnia 2013, 14:22

Lucas87 pisze:Rozumiem, że ktoś nie mógł przeboleć, że Fiorentina została wyprzedzona przez Milan (który de facto wg. wielu nie zasłużył w ubiegłym sezonie na 3 miejsce),ale wypisywanie takich bajek na rzekomo znanych serwisach dla mnie jest rzeczą co najmniej dziwną :/
Owa wirtualna tabela jest uzupełniana regularnie od 1 do 38 kolejki od kilku dobrych sezonów.

Ja rozumiem, że są fani dla których jedyne źródło informacji stanowią serwisy typu Onet, WP lub fanowskie jak JP czy SJ, ale czasami warto chociaż zachować pozory zamiast pisać dyrdymały.

Lucas87

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 sierpnia 2013, 14:29

SKAr7 pisze:
Lucas87 pisze:
To, że nikt, kto wypracował sobie jako taką markę się pod tą Twoją tabelą nie podpisze, ergo nikt nie weźmie jej poważnie. Nie przedrukują jej też włoskie dzienniki, ani serwisy internetowe.
Domyślam się, nie mam takich układów :prochno:

Też nie oglądałem tych meczów, więc nie mogę potwierdzić czy nie piszą przypadkiem prawdy, ale tyle punktów róznicy wskazuje, że albo coś jest nie tak z tym co wnikliwie sporządzał te obliczenia...albo tamtejszą piłką rządzi mafia lub jeszcze jakiś inny powód :shock:
Odnośnie reprezentowania w Lidze Mistrzów. Może Fioretnina bardziej na to zasłużyła swoją postawą, lecz Milan to zespół niezwykle doświadczony w tych rozgrywkach i w najgorszym razie do 1/8 finału L.M awansuje. W eliminacjach trafili na PSV, za których trzymam kciuki w tym starciu, ale nie daje im zbyt dużych szans w konfrontacji z Czerwono-czarnymi.

@Rommanov
A rozumiem,że dla Ciebie serwis JP jest mało wiarygodny?
:rotfl:

Rommanov

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 19 sierpnia 2013, 17:07

Pisząc o serwisach fanowskich miałem na myśli zakres dostarczanych przez nie wiadomości, a nie ich wiarygodność. Temat rozmowy w tym wątku nie dotyczy Juve. Trudno nie odnieść wrażenia, że źródłem Twojej wiedzy o włoskiej piłce, która bezpośrednio nie dotyczy Juve, jest co najwyżej zakładka Liga Włoska na Onecie.

juvemaroko

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 20 sierpnia 2013, 22:42

Pierwsze spotkanie PSV - Milan 1-1
Moglo byc lepiej ale tez gorzej szczegolnie ze bylo widac ze pilkarze Milan graja pierwsze oficjalne spotkanie kiedy ich rywale grali przed tym 3 spotkanie o punktow. Po 70 minutach pilkarzom Milan zabraklo sile.
Sprawa awansu jest nadal otwarta i nie bede zdziwiony jesli Milan nie zagra w fazej grupowej. Jak zwykle super Mario mogl byc bohaterym badz oslabic swoja druzyna.

Pluto

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 11 razy

Nieprzeczytany post 21 sierpnia 2013, 00:42

Jest szansa, ze sprawiedliwosci stanie sie zadosc. Chlopaki z PSV wiedza jak stwarzac okazje bramkowe. Licze na dramatyczna koncowke Milanu, po ktorej dla odmiany nie dostana karnego... i mine łysego.

Olek1987

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 sierpnia 2013, 09:33

Dla wloskiej pilki lepiej zeby Milan jednak awansowal

Zero szacunku dla Pogby
Vanquish

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy

Nieprzeczytany post 21 sierpnia 2013, 10:30

Może ktoś wyjaśnić sens twierdzenia "Milan w lepszej sytuacji"? W sytuacji 1-1 i perspektywie meczu u siebie wygląda to jednak nieciekawie. Wystarczy jedna bramka PSV by Milan musiał strzelić co najmniej jedną żeby nie odpaść od razu a każda kolejna stracona niesie ze sobą presję zdobycia kolejnych dwóch, bo inaczej ciao.

Łukasz

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 sierpnia 2013, 10:49

Kimi pisze:Może ktoś wyjaśnić sens twierdzenia "Milan w lepszej sytuacji"? W sytuacji 1-1 i perspektywie meczu u siebie wygląda to jednak nieciekawie.
Własny stadion większości ekip pomaga, bramki strzela się łatwiej. Na wyjeździe jest strzelona, więc wystarczy bezbramkowy remis - co tu rozumieć?
;)

Ale, Alex, Alessandro. DEL PIERO!

http://wsamookno.bloog.pl
jakku1

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 sierpnia 2013, 11:23

A ja jestem w rewanzu za PSV. Milan moze tez nazbierac punkty do rankingu w Lidze Europejskiej :prochno: Jesli bedziemy mieli tylko 2 wloskie druzyny w LM to po raz kolejny najpewniej dostaniemy najwiecej pieniedzy, co zostalo juz zreszta udowodnione. Mamy tutaj wiec wymierna korzysc dla Juventusu.

Zapraszam tez na moje konto na twitterze => https://twitter.com/jakku113 ;)
zahor

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 21 sierpnia 2013, 12:16

jakku1 pisze:Jesli bedziemy mieli tylko 2 wloskie druzyny w LM to po raz kolejny najpewniej dostaniemy najwiecej pieniedzy, co zostalo juz zreszta udowodnione. Mamy tutaj wiec wymierna korzysc dla Juventusu.
Chyba muszę poszperać w internecie w poszukiwaniu dokładnych informacji i zrobić odpowiedni punkt w FAQ, bo widzę że na forum wyrasta nowy mit p.t. "jak wszystkie włoskie kluby będą dostawać oklep w LM i odpadać najszybciej jak się da, to Juventus zarobi miliardy". Przypominam o przykładzie Galatasaray - był to jedyny turecki zespół w LM, więc skupiał na sobie uwagę wszystkich kibiców z tego 75-milionowego kraju, w którym piłka nożna jest bardzo popularnym sportem. Zaszedł do ćwierćfinału, tak jak Juventus, a mimo tego dostał nieporównywalnie mniej pieniędzy niż Stara Dama. Jeżeli wszystkie włoskie kluby oprócz Juventusu będą dostawały bęcki, to należy się liczyć z tym że kwota do podziału pomiędzy nie będzie z roku na rok bardzo szybko maleć i może się to nawet Starej Damie odbić czkawką.

Reguły dotyczące tego w jaki sposób określana jest pula dla każdego z krajów są bardzo zagmatwane i nie udało mi się dotrzeć do informacji pozwalających określić jaki scenariusz byłby dla Juventusu na długą metę optymalny, ale stwierdzenie "Milan odpadnie -> więcej hajsu dla nas" jest baaaaardzo dużym uproszczeniem, które może prowadzić do błędnych wniosków. Wartość marketingowa Milanu jest ogromna i myślę że jeżeli nie załapie się do tegorocznej LM, to Włosi mogą mieć do podziału znacznie mniej niż rok temu. Przypuszczam (aczkolwiek to tylko moje przypuszczenia) że fakt, że w zeszłym roku Juventus zarobił najwięcej ze wszystkich wziął się z tego, że z Włoch były tylko dwie drużyny, ale za to te najbardziej rozpoznawalne i medialne i to właśnie chyba był ten optymalny przypadek, bo nie trzeba było dzielić tych wpływów między "sępów", które marketingowo wniosły niewiele.

fazzi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz

Nieprzeczytany post 21 sierpnia 2013, 13:02

zahor pisze:Przypuszczam (aczkolwiek to tylko moje przypuszczenia) że fakt, że w zeszłym roku Juventus zarobił najwięcej ze wszystkich wziął się z tego, że z Włoch były tylko dwie drużyny, ale za to te najbardziej rozpoznawalne i medialne i to właśnie chyba był ten optymalny przypadek, bo nie trzeba było dzielić tych wpływów między "sępów", które marketingowo wniosły niewiele.
Ktoś na forum podawał gdzieś newsa, z którego wynikało że o całej kwocie decyduje chyba wielkość rynku TV w danym kraju ( czy coś takiego :P ). Stąd też ( tak przypuszczam ) cała pula dla Italii byłą większa niż dla klubów angielskich czy hiszpańskich a wiadomo, że Juve i Milan nie są przecież lepsze marketingowo od Utd czy Realu. Dlatego nie wiem czy ta "medialność" ma tu jakiś wpływ.

Pavel Nedved pisze:"Juve ponownie jest nieprzyjemne? Mam nadzieję, nie interesuje mnie bycie miłym, tylko zwycięskim"
Vanquish

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy

Nieprzeczytany post 21 sierpnia 2013, 13:33

Łukasz pisze:więc wystarczy bezbramkowy remis - co tu rozumieć?
;)
Może to, co w cytowanym fragmencie pominąłeś? :roll:
Wyraźnie tam napisałem, że każda bramka PSV sprawia, że Milan znajdzie się w ciemnej dupie (z wyjątkiem stanu 0-1 wtedy dupa jest jaśniejsza). 1-2 postawi Mediolańczyków w sytuacji gdzie wyrównanie gówno im daje więc, tak jak pisałem już wcześniej - na tę jedną bramkę PSV będą musieli odpowiedzieć dwiema. Czy to faktycznie lepsza sytuacja?

ODPOWIEDZ