Serie A: Mercato 2013
- zahor
- Juventino
fazzi pisze: No nie do końca, Higuain całkiem mocno pracuje na boisku, dużo biega ( ok nie aż tyle co Cavani, ale jednak ) i wcale nie jest typowym egzekutorem. Całkiem dobrze czuje się z piłką przy nodze, potrafi minąć rywal, stworzyć sytuację koledze. Trochę chyba jest niedoceniany na jp. .

Wnioskowanie na zasadzie "nie pracuje na boisku tyle, co Cavani -> typowy dokładacz nogi" jest bardzo głupie, bo żaden środkowy napastnik na świecie nie haruje tyle, co Urugwajczyk - nawet Mandziukić. Pamiętacie jak ostatnio na Pucharze Konferedacji Cavani we własnym polu karnymi idealnym wślizgiem odebrał piłkę Brazylijczykowi? Nie wiem czy kiedykolwiek w życiu widziałem coś takiego w wykonaniu jakiegoś innego snajpera.
Natomiast cena, jaką zapłacono za Argentyńczyka, wprawia mnie w ogromne zdziwienie. Jeżeli od Juventusu chcieli 30 milionów w momencie, kiedy mieli kontrofertę Arsenalu, a chodziły głosy, że była ona jeszcze do lekkiej negocjacji, to skąd teraz nagle 40 baniek

- Marat87
- Juventino
- Podziekował: 17 razy
- Otrzymał podziękowanie: 38 razy
Jak się chwali na prawo i lewo, że na transfery ma się 60 milonów + 63 miliony ze sprzedaży Cavaniego ( w dodatku wiadomo, że potrzebują napastnika na gwałt ), to potem wychodzą takie kwiatki. Oby więcej takich prztyczków w nos dla Juventusu 

- Filippo911
- Juventino
Może te 30 mln to taka specjalna oferta dla Juve (10 mln rabatu)zahor pisze:...
Natomiast cena, jaką zapłacono za Argentyńczyka, wprawia mnie w ogromne zdziwienie. Jeżeli od Juventusu chcieli 30 milionów w momencie, kiedy mieli kontrofertę Arsenalu, a chodziły głosy, że była ona jeszcze do lekkiej negocjacji, to skąd teraz nagle 40 baniek

Igła - wszystko fajnie itp , ale nie za takie pieniądze . Jeśli sie sprawdzi to oczywiście nikt złego słowa nie powie (ale to jednak kupa kasy).
Pozostaje się tylko cieszyc ze Serie A nie jest supermarketem:P
- Lucas87
- Juventino
A kto jeśli nie Laurentis chwalił się całemu światu, że ma 130 baniek na transfery. Zobaczyli, że Napoli ma dużo forsy i jest gotowe zapłacić nawet więcej niż Higuain ma zapisane w klauzuli, więc skorzystali z okazji. Z pewnością zawodnik gwarantuje przyzwoitą liczbę goli, lecz bardzo cieszę się, że nie kupiliśmy słabszego z dwóch rozpatrywanych przez Juventus argentyńskich kandydatów do zasilenia ataku. Igła nie jest typem tylko stojącym i czekającym, aż ktoś mu poda piłkę lecz uważam, że cena dwukrotnie zawyżona.zahor pisze:Natomiast cena, jaką zapłacono za Argentyńczyka, wprawia mnie w ogromne zdziwienie. Jeżeli od Juventusu chcieli 30 milionów w momencie, kiedy mieli kontrofertę Arsenalu, a chodziły głosy, że była ona jeszcze do lekkiej negocjacji, to skąd teraz nagle 40 baniek
- stahoo
- Juventino
Niekoniecznie. Z tego co kojarzę, wykup zawodnika poprzez wykorzystanie klauzuli wiąże się z pewnym sporym podatkiem. Dochodzimy do sytuacji, w której kupno gracza do pewnej kwoty powyżej klauzuli może się opłacać bardziej. Nie chce mi się teraz o tym szukać informacji, jak ktos ma czas i chęci to proszęHoffman pisze:W różne bajki można wierzyć, ale nie w to że Napoli zapłaciło więcej niż jest w klauzuli.. :roll:

Inna sprawa że Lucas87 nie miał tego na myśli i palnął jedną z wielu głupot z której ja go teraz, jako dobry staszek, bronię

- Lucas87
- Juventino
Sprawdź sobie wartość zawodnika na transfermarkt. Sądzicie, że sam Real wycenia Argentyńczyka na więcej niż 40 baniek :rotfl: Ponadto są różne wersje wysokości kwoty transferu, więc nie mówić hop.stahoo pisze: Inna sprawa że Lucas87 nie miał tego na myśli i palnął jedną z wielu głupot z której ja go teraz, jako dobry staszek, bronię
- zahor
- Juventino
Lucas87, a masz jakieś informacje na temat tego, że klauzula wykupu Higuaina wynosi mniej, niż dało za niego Napoli? Bo ja na fichajes.com znalazłem, że ma tam wpisane 200 milionów. Tutaj piszą coś o 250 bańkach, gdzieś indziej wyczytałem o 150, ale w każdym razie wygląda na to że miał on tam wpisaną jakąś kosmiczną kwotę, a nie taką, która byłaby niższa od sumy wyłożonej przez Napoli.
- Lucas87
- Juventino
Zahor, raz 200 raz 250 może od razu 500. Więc jaka jest wiarygodność tych portali. Ale zakładając nawet, że faktycznie wpisali taką kosmiczną kwotę nie ulega wątpliwości jedno, że Real słysząc o przechwałkach Napoli (o wysokości budżetu transferowego) postanowił nieco więcej wynegocjować. I jeśli doniesienia o 40 bańkach będą prawdziwe, wówczas zrobią super interes na sprzedaży Igły. Dwieście mln, to mógłby dać jakiś szejk za Messiego. Dziwne, że kluby mogą wpisywać sobie dowolną wysokość, która często jest kwotą wziętą z sufitu.
- Arbuzini
- Juventino
Cena odstępnego robi wrażenie, ale bardziej powalają zarobki :shock: . 7 mln euro?! Jeśli to prawda to w ogólnym rozrachunku, biorąc pod uwagę kwotę transferu i różnice w zarobkach, prawie cała kasa z Cavaniego zostanie wpompowana w Igłę. Nie wiem ile Urugwajczyk zarabiał w Napoli, ale oni do tej pory jakoś specjalnie hojni nie byli więc strzelam, że miał w okolicach 3-4 mln E. Transfer Argentyńczyka wydaje się strasznie przepłacony, ale chwalili się, że są tacy kasiaści to niech mają. Ciekawe ile w tym prawdy, a ile fantazji dziennikarzy. W przypadku Teveza pod koniec negocjacji byli blisko prawdy.
Szczególnie ciekawy wydaje mi się transfer Callejona. Dla nas gracz raczej anonimowy, ale robi dobre wrażenie. Albiol i Mertens to też niezłe ruchy. Jednak lepiej będzie dla Napoli jak chyba na Reinie skończą swoje hiszpańskie podboje.
Szczególnie ciekawy wydaje mi się transfer Callejona. Dla nas gracz raczej anonimowy, ale robi dobre wrażenie. Albiol i Mertens to też niezłe ruchy. Jednak lepiej będzie dla Napoli jak chyba na Reinie skończą swoje hiszpańskie podboje.
- zahor
- Juventino
No dobrze, ja ze swojej strony przytoczyłem kilka źródeł, między którymi jest kilka rozbieżności, ale zasadniczo wszystkie potwierdzają teorię że przy transferze Higuaina wyłożenie na stół forsy zapisanej w klauzuli nie wchodziło w grę. Ty natomiast rzuciłeś sobie kwotę zupełnie z sufitu, nie podając żadnego, nawet najmniej wiarygodnego źródła i na tej podstawie nabijasz się z De Laurentiisa że zapłacił więcej niż musiał.Lucas87 pisze:Zahor, raz 200 raz 250 może od razu 500. Więc jaka jest wiarygodność tych portali.
A to już prędzej, tyle że między nieumiejętnością wynegocjowania 30 milionów, zamiast 40, a płaceniem 40 kiedy wystarczy dać 30 jest kolosalna różnica.Lucas87 pisze: Ale zakładając nawet, że faktycznie wpisali taką kosmiczną kwotę nie ulega wątpliwości jedno, że Real słysząc o przechwałkach Napoli (o wysokości budżetu transferowego) postanowił nieco więcej wynegocjować.
A jak Ty to sobie inaczej wyobrażasz? Powinien przychodzić rzeczoznawca (na JP akurat takowych na szczęście jest pod dostatkiem) i dokonywać wyceny? Na zasadzie "Panie, ten wasz Higuain jest wart max. 20 baniek, więcej wam nie pozwolimy wpisać do klauzuli"? Wartość klauzuli wykupu ustala klub z piłkarzem przy podpisywaniu kontraktu. Jeżeli grajek nie ma nic przeciwko temu, żeby była tam wpisana kwota z sufitu, to w czym problem?Lucas87 pisze:Dziwne, że kluby mogą wpisywać sobie dowolną wysokość, która często jest kwotą wziętą z sufitu.
- Crunny
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Wczoraj napisałem, że Reina wypożyczony w Napoli, bo dodali go już tam nawet na Transfermarkt, a teraz patrzę, że z powrotem przenieśli go do Liverpoolu. Może Benitez woli jednak od razu ściągnąć go za 20 mln i dać kontrakt 4 mlnArbuzini pisze:Jednak lepiej będzie dla Napoli jak chyba na Reinie skończą swoje hiszpańskie podboje.
- Kucharius1
- Juventino
Zdaje się że w lidze Hiszpańskiej wpisanie klauzuli odstępnego jest obowiązkowe. Kluby wpisując absurdalne kwoty zabezpieczają się przed odejściem zawodnika wbrew woli klubu, co przecież nie zmienia faktu że gracz z 100 milionową klauzulą może odejść za drobne.
Cavani miał ponoć 4-4,5 na sezon.
Niezły komin sobie na śmietniku wybudowali jeśli kontrakt Igły to prawda. Ciekawe co na to taki Hamsik czy Inler ?
Cavani miał ponoć 4-4,5 na sezon.
Niezły komin sobie na śmietniku wybudowali jeśli kontrakt Igły to prawda. Ciekawe co na to taki Hamsik czy Inler ?