Mercato (2012-2014)

Wszystko o transferach Juventusu, wasze przewidywania, opinie, najnowsze informacje.
Zablokowany
jakku1

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 czerwca 2013, 12:10

zahor pisze: jakku1
A nie wiesz czy Fiorentina dalej rozważa opcję ze sprzedażą Ljajicia? Bo ostatnio DV się odgrażał że to jego się pozbędą, skoro nie chce przedłużyć kontraktu.
To znaczy, moim zdaniem to byl blef ze strony Fiorentiny. Oni nie chca sprzedawac Ljajicia. Chca postawic na gre w formacji 433 z Gomezem, Ljajiciem i np. Rossim. Fiorentina jest tutaj troche zaszachowana. Z jednej strony chca kupic Gomeza, z drugiej zatrzymac Ljajicia. Jesli nie opchna Jojo caly ich plan na mercato MOZE sie posypac. Oczywiscie wiaodmo jak to czasami jest... Moze bracia DV wyjda z zalozenia, ze na zlosc Juve odmroza sobie uszy, tak jak chociazby Athletic Bilbao w przypadku Llorente, ale moim zdaniem byloby to wybitna glupota.
yanquez pisze: PS. może byś zmienił ten awatar? ;)
Mate.G pisze: Spokojnie, poczeka jeszcze rok to się będzie wszystko zgadzało :prochno:
Wlasnie zmienilem i mam spokoj na pare lat :prochno:
yanquez pisze: Szczególnie, że pamiętam jak kilka ładnych (5-6) lat temu oglądałem Cavaniego i wyglądał bardzo podobnie - niby chaotycznie, rwanie, słabo koordynacyjnie i taktycznie ale jednak dynamicznie, odważnie ze sporym zaangażowaniem i zapierdzielaniem na boisku...
Z mojego punktu widzenia Gabbiadini przypomina troche mlodego Lewandowskiego. Potrafi zagrac technicznie, minac, poki jest ustawiany na boku nie musi miec takiej masy i sily, ale to jest podobny rodzaj napastnika. Powiedzialbym nawet, ze moim zdaniem Gabbiadini wyglada na bardziej utalentowanego, niz Lewandowski w jego wieku. Ale jak sie jego kariera potoczy, nie wiadomo. Nie wiadomo tez, czy nie utknie gdzies w srednich klubach Serie A do trzydziestki. Talent na pewno facet ma bardzo duzy.

Zapraszam tez na moje konto na twitterze => https://twitter.com/jakku113 ;)
strong return

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 czerwca 2013, 12:11

Marat88 pisze: Jeżeli jest opcja kupienia bardzo dobrego napastnika na lata,
Realna cena mniej - wiecej za Joveticia, uwzględniajac wiek i dobra przeszlosc to 20- 22 mln. "Suche". Po takim sezonie? Bardzo, bardzo, bardzo ewetualnie jakas połowka.
Marat88 pisze: Cała reszta to są twoje domysły, bez pokrycia w rzeczywistości.
Chiellini był kiedys lewym obronca. Analogicznie: "Skad wiesz, ze Asamoah bedzie przyzwoity i nie bedzie robil baboli na lewym wingbacku w sezonie 2012/2013?"
Jesli jest opcja nie przepalania chociazby na rezerwowqego kolejnych milionow euro, to ja bym się jej zdecydowanie przyglądał, a nie ja od razu odrzucal. To samo z Gabbiadinim przy "poziomie" obecnego napadu, jak to juz zostało zauwazone.

Dzięki Beppe za Teveza!
I believe in Fernando GoLLente!
Marat87

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy

Nieprzeczytany post 22 czerwca 2013, 12:32

strong return pisze: Realna cena mniej - więcej za Joveticia, uwzględniajac wiek i dobra przeszlosc to 20- 22 mln. "Suche". Po takim sezonie? Bardzo, bardzo, bardzo ewetualnie jakas połowka.
Ale doskonale wiesz, że rynek transferowy rządzi się swoimi prawami, a im więcej szejków, tym ceny mniej realne. Jeżeli chcemy dobrego napastnika, to będzie on najprawdopodobniej przepłacony ( oby jak najmniej ).
strong return pisze:Chiellini był kiedys lewym obronca. Analogicznie: "Skad wiesz, ze Asamoah bedzie przyzwoity na lewym wingbacku w sezonie 2012/2013?"
Jesli jest opcja nie przepalania chociazby na rezerwowqego kolejnych milionow euro, to ja bym się jej zdecydowanie przyglądał, a nie ja od razu odrzucal. To samo z Gabbiadinim przy "poziomie" obecnego napadu, jak to juz zostało zauwazone.
Wyobrażasz sobie, że Conte stawia na stałe Marrone za Barzagliego? Wątpie, to jest kompletnie nierealne i przykład Kielona niczego tu nie zmienia.
Nie można się opierać na przypuszczaniach typu, a może Marrone wystrzeli na jakiejś innej pozycji, a może zmienimy system gry, a może pół składu straci formę. To są wszystko domysły.
Tu i teraz jest realna opcja, kupujemy napastnika i pozbywamy się naszej największej luki w składzie, za cenę Marrone, który na dzień dzisiejszy jest ledwo co rezerwowym i może przez najbliższe lata nie przebić się do pierwszej jedenastki. Fiorentina chce akurat jego, mówi się trudno, pewnie że lepiej byłoby im dać 15 milionów + Melo, DeCe i Malaka w prezencie...

A co do Manolo, to jego bym akurat wolał zostawić.

PS: Kto to jest Marat88? :prochno:

strong return

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 czerwca 2013, 12:58

Marat87 pisze: Nie można się opierać na przypuszczaniach typu, a może Marrone wystrzeli na jakiejś innej pozycji, a może zmienimy system gry, a może pół składu straci formę. To są wszystko domysły.
To zdecydowanie zalezy, jak na to spojrzysz.... Moze nie mozna, a moze wrecz trzeba. Czy domysłem nie jest, fakt że w Juventusie Jovetic znowu odpali, choc za ostatnia rundę, to i 15 mln, ciezko za niego zaplacic, czy domyslem nie jest wiara w to, że Higuain zacznie grać lepiej niż w zeszłym sezonie, czy domyslem nie jest, ze jak Tevez byl na szczycie jest silny i ma dobrą technike oraz nie jest podatny na kontuzje, to moze na ten szczyt u Conte powrocic i stanowic idelany element w tej układance? (moj ulubiony domysl, bo równiez tani i bez dodatkow)
Wszystko jest domyslem i w takiej jestesmy sytuacji na rynku, ze mozemy starać się o tych, nie do konca pewnych zawodnikow. Mimo wszystko dalbym szanse "swojakom". (rez. Caceres kosztował 10, a Marrone 0) Chyba, ze Antek jest megahiperarcyprzekonany, ze zrobi z Jo-Jo gwiazde, to by mnie moglo przekonac, a nie ze Marotta majlepiej czuje sie na rynku wloskim zwyczajnie.

Przepraszam za przekrecenie nicka, to nie bylo celowe. :)

Dzięki Beppe za Teveza!
Marat87

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy

Nieprzeczytany post 22 czerwca 2013, 13:13

Ale tak to i można powątpiewać, czy Messi po przyjściu do Juventusu będzie dawał rade, bo więcej autobusów stawiają ogórki, bo nie ma Iniesty i Xaviego... :prochno: I dochodzimy trochę do absurdu.
Skoro nic nie jest pewne, to trzeba wybrać opcję bardziej prawdopodobną. Czy większe szanse są, że 24-letni Jovetic ( tylko o rok starszy od Marrone - a dokładnie to 5 miesięcy :D ) który rozegrał już kilka sezonów w Serie A i błyszczał w LM, da rade na swojej nominalnej pozycji?
Czy może Marrone, który grał do tej pory praktycznie kilka meczy na sezon + ogony, da radę na pozycji której kompletnie nie zna?
Jak ma się danie szansy "swojakom" do Marrone? Potrzebny jest napastnik, więc nijak ma się to do Luki. A na innych pozycjach też chłop nie dostanie szansy, bo są już w składzie piłkarze którzy grają na jego pozycji.

@Down: Wyczytałeś to w podręczniku od WOS-u? :prochno:
Czy Fernandinho jest wart 40 milionów? Czy dałoby rade kupić za mniej np. Fellainiego?
Czy Martinez ( z Bayernu ) jest wart 40 milionów ( czy ile tam za niego dali )? Czy dało się kupić wcześniej Vidala za mniejszą sumę?
Ostatnio zmieniony 22 czerwca 2013, 13:28 przez Marat87, łącznie zmieniany 3 razy.

zahor

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 22 czerwca 2013, 13:20

Marat87 pisze:
strong return pisze: Realna cena mniej - więcej za Joveticia, uwzględniajac wiek i dobra przeszlosc to 20- 22 mln. "Suche". Po takim sezonie? Bardzo, bardzo, bardzo ewetualnie jakas połowka.
Ale doskonale wiesz, że rynek transferowy rządzi się swoimi prawami, a im więcej szejków, tym ceny mniej realne. Jeżeli chcemy dobrego napastnika, to będzie on najprawdopodobniej przepłacony ( oby jak najmniej ).
Co rozumiecie przez "realną cenę"? Dla mnie realna cena za piłkarza X to taka, za którą można kupić gracza o podobnych do niego umiejętnościach, w podobnym wieku, z podobnym potencjałem i z podobnym kontraktem. Analogicznie, jeżeli twierdzę że cena za zawodnika X jest zawyżona, to oznacza że za pieniądze, które trzeba by na niego wydać, można kupić kogoś lepszego/młodszego/ambitniejszego itd., ewentualnie są na rynku kandydaci niczym piłkarzowi X nie ustępujący, których można kupić taniej.

I tutaj dochodzimy do najważniejszego - o ile pojedyncza cena za danego piłkarza może być wzięta z sufitu, o tyle nie można powiedzieć że ogółem ceny na rynku "stają się mniej realne", ani tym bardziej że globalnie "piłkarze są przepłaceni". Idąc tym tokiem, ktoś mógłby powiedzieć że obecnie KAŻDY PIŁKARZ jest przepłacony, bo przecież taki Maradona kosztował kiedyś raptem 5 mln funtów, kiedy szedł do Napoli jako wielka gwiazda. Czasy się zmieniły, teraz "realna" cena za gracza tej klasy jest jakieś +/- piętnaście razy wyższa.

Równie bezsensowne jest stwierdzenie że prawie każdy klasowy napastnik będzie przepłacony. Jeżeli za 90% piłkarzy na danym poziomie trzeba zapłacić kwotę X (albo i drożej), a 10% można kupić taniej, za Y, to chyba oczywiste jest że realną ceną jest w tym przypadku jest X (nawet jeżeli kilka lat temu było nią Y).
Marat87 pisze: @Down: Wyczytałeś to w podręczniku od WOS-u? :prochno:
Czy Fernandinho jest wart 40 milionów? Czy dałoby rade kupić za mniej np. Fellainiego?
Czy Martinez ( z Bayernu ) jest wart 40 milionów ( czy ile tam za niego dali )? Czy dało się kupić wcześniej Vidala za mniejszą sumę?
Proponuję poćwiczyć czytanie ze zrozumieniem. Możesz się posłużyć wspomnianym podręcznikiem od WOSu. Czy ja napisałem że żaden piłkarz nie jest przepłacony, czy też raczej że głupotą jest twierdzenie że każdy (albo prawie każdy) kosztuje za drogo? Różnica jest taka, jak między zapłaceniem za litr benzyny 10 złotych, a biadoleniem że "teraz żeby zatankować to trzeba przepłacić" bo "realna cena powinna być niższa" (nie wchodząc w kwestię akcyzy itd., sugerując się jedynie cenami na rynku).
Czy Martinez jest wart 40 mln? Ja uważam że tak. To na swojej pozycji jeden z najlepszych piłkarzy świata, w zasadzie nie wiem czy oprócz Arturo istnieje piłkarz, któremu Hiszpan ustępuje. Skoro Vidala wyceniamy na 50+, to wydaje mi się że Martinez jest wart pieniędzy, które na niego wydano. A że Vidala udało nam się kupić nieporównywalnie taniej? Pomijając już fakt że wówczas nie był aż takim genialnym zawodnikiem, to była właśnie promocja - raz na ruski rok z różnych względów udaje się kogoś kupić za grosze, znacznie poniżej ceny rynkowej. Chyba że będziesz się upierał że realna cena za światowej klasy snajpera to 15 mln, bo tyle kosztował Cavani.

Lucas87

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 czerwca 2013, 16:10

Tak własnie widze "kolejne" wiarygodne źródła informacji o Joveticu.
Niestety wygląda na to, że szybciej Fiorentina odda go gdzie indziej za pół darmo jak chociażby za 20 baniek do Juventusu. Więc dyskusje o tym kogo lepiej oddać są raczej bezprzedmiotowe.

Nie sposób policzyć natomiast ilu piłkarzy jest łączonych z Madrytem.
Jakoś nie specjalnie wierzę również w to, że pozbędą się Ronaldo.

Santos

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 22 czerwca 2013, 16:17

Zgadzam się z Zahorem odnośnie sytuacji na rynku transferowym obecnie.

Co nie zmienia faktu, że Jovetic za 30 mln Euro będzie przepłacony, bo choćby pozostała dwójka którą sie interesujemy jest tańsza i raczej lepsza od Czarnogórca.

strong return

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 czerwca 2013, 16:37

Łał wiadomo jak się ma sprawa z Joveticiem, wiadomo dlaczego, ale rozpisanie się w sposób teoretyczny o sytuacjach, które nie mają za wiele do rzeczy stricte w kontekście samego (tego jednego, jedynego) transferu oraz jego realiów na ten moment - zawsze spoko. :ok: <Ahhhhh, mlask, mlask>

Moja chcieć Teveza, a potem się modlić, co by mu przez 2 sezony nie odbić.

Dzięki Beppe za Teveza!
jakku1

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 czerwca 2013, 20:54

W ramach ciekawostki :prochno:

http://forum.juventuz.org/attachment.ph ... 1371910531

Dziennikarzy Sky tez czasami ponosi wyobraznia :D

Zapraszam tez na moje konto na twitterze => https://twitter.com/jakku113 ;)
Orkos

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 22 czerwca 2013, 22:29

Może jeden porządny napastnik do nas przyjdzie. Ten Ogbonna jest całkiem ogarnięty więc na niego tak bardzo bym nie psioczył, ale boję się, że z napastnikami zrobią interes w stylu zamienił stryjek siekierkę na kijek. Pozbędą się np Matriego czy Quaga, a ściągnął jakiegoś Osvaldo czy innego Belfodila czy jak mu tam.

francois

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 czerwca 2013, 00:09

jakku1 pisze:W ramach ciekawostki :prochno:

I to konkretnie przyszaleli. Marchisio na lewej stronie? :roll:

„To jest miejsce wyjątkowe,
tu się mogą ziścić sny,
za te barwy, herb, tradycję,
zostaw serce, pot i łzy”
francois

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 czerwca 2013, 00:09

I to konkretnie przyszaleli. Marchisio na lewej stronie? :roll:

„To jest miejsce wyjątkowe,
tu się mogą ziścić sny,
za te barwy, herb, tradycję,
zostaw serce, pot i łzy”
Łukasz

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 czerwca 2013, 08:04

3 rzeczy mi nie pasują:
1. Marchisio na lewej, gdzie gra słabo
2. Chiellini w centrum
3. Dwóch cofniętych napastników razem

...ale przypominam, że to SKY jako pierwsze wrzuciło skład z Asamoahem na lewej w zeszłym roku.

Ale, Alex, Alessandro. DEL PIERO!

http://wsamookno.bloog.pl
wojczech7

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 czerwca 2013, 09:02

Łukasz pisze:

3 rzeczy mi nie pasują:
1. Marchisio na lewej, gdzie gra słabo
2. Chiellini w centrum
3. Dwóch cofniętych napastników razem

...ale przypominam, że to SKY jako pierwsze wrzuciło skład z Asamoahem na lewej w zeszłym roku.
Myślę, że przedstawili to w ten sposób, żeby upchnąć na siłę w składzie potencjalne nowe twarze. Nie sądzę, żeby byli na tyle nieogarnięcie, żeby jednego z najsłabszych w rozegraniu stoperów na Świecie (spośród tych najlepszych w ogóle) ustawiać na środku trzyosobowego bloku.

"Błogosławiony, kto nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa."
Zablokowany