Mercato (2012-2014)

Wszystko o transferach Juventusu, wasze przewidywania, opinie, najnowsze informacje.
Zablokowany
Padoin

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 czerwca 2013, 16:54

zahor
Nie masz racji.
Jak na podstawowego jest bardzo dobry, już można mieć więcej pretensji do Marchisio o ten sezon.
Wszyscy będą teraz cwani bo zaczynamy sprowadzać dobrych zawodników, nigdy nie będziemy pod tym względem Realem Madryt, żeby tak dobrzy piłkarze jak Kwadwo Asamoah siedzieli u nas na ławie.

zahor

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 19 czerwca 2013, 17:02

Padoin pisze:zahor
Nie masz racji.
Jak na podstawowego jest bardzo dobry, już można mieć więcej pretensji do Marchisio o ten sezon.
Wszyscy będą teraz cwani bo zaczynamy sprowadzać dobrych zawodników, nigdy nie będziemy pod tym względem Realem Madryt, żeby tak dobrzy piłkarze jak Kwadwo Asamoah siedzieli u nas na ławie.
Czyli sugerujesz, że spośród pozostałych podstawowych piłkarzy Juventusu (Buffon, Chiellini, Bonucci, Barzagli, Lichtsteiner, Vidal, Marchisio, Pirlo, Vucinić, Giovinco/Quagliarella) tych, którzy na swojej pozycji są słabsi niż Asamoah jest więcej niż tych, którzy są lepsi? Wymień mi w takim razie pięć pozycji, które mamy obsadzone słabiej niż lewe skrzydło. Podpowiem, dwie z nich to atak.
alina pisze: Pomijasz ważne szczegóły, bo Ci nie pasują do tezy. Przecież jakby Marotta wziął całą kartę naraz to zapłaciłby 16, a bez rat pewnie kolejny milion mniej. Ciekawi mnie też, skąd wiesz ile aktualnie Marotta daje za Higuaina. Przecież np Agresti mówi o 25 milionach.
Za Higuaina chyba też chciał płacić w ratach, ale to nieistotne, ten milion czy dwa w tę czy w tamtą też nie mają większego znaczenia. W mojej opinii różnica w wartości rynkowej między oboma piłkarzami jest większa, niż mogą to sugerować ceny płacone/proponowane przez Marottę.
alina pisze: Co do Asy w środku - poza jakimiś epidemiami kontuzji nie widzę większego sensu, za słaba prawa noga.
Tutaj się już zgodzę - spośród trójki MVP każdy operuje słabszą nogą prawie tak samo jak lepszą, stąd ciężko mi jest sobie wyobrazić jak w rolę któregokolwiek z nich miałby się wcielić jednonożny Asamoah.
Ostatnio zmieniony 19 czerwca 2013, 17:13 przez zahor, łącznie zmieniany 1 raz.

alina

Redaktor
Redaktor
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz

Nieprzeczytany post 19 czerwca 2013, 17:03

zahor pisze:Sypnięcie bez większego targowania się 18 baniek za Asamoah'a, przy jednoczesnym obstawaniu że np. taki Higuain nie jest wart niż 22 dla mnie jest nieco dziwne.
Pomijasz ważne szczegóły, bo Ci nie pasują do tezy. Przecież jakby Marotta wziął całą kartę naraz to zapłaciłby 16, a bez rat pewnie kolejny milion mniej. Ciekawi mnie też, skąd wiesz ile aktualnie Marotta daje za Higuaina. Przecież np Agresti mówi o 25 milionach.

Co do Asy w środku - poza jakimiś epidemiami kontuzji nie widzę większego sensu, za słaba prawa noga.

Padoin

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 czerwca 2013, 17:09

Nie wiem w czym widzisz problem? Do tej pory mieliśmy problem z lewym skrzydłem, do momentu sprowadzenia Asy. Myślę, że odzyska formę. Poza tym to paranoja co piszesz. To, że Asa jest słabszy od Vidala czy Barzagliego ma oznaczać, że najsłabsza pozycja to lewe skrzydło? Słabszy nie znaczy słaby. Tak jak powiedziałem do momentu PNA spisywał się świetnie.
Gdybyśmy wszystko rozpatrywali pod kątem ''godny do gry w Juve'' to już nie powinno tu być: Padoina, Peluso, Giaccheriniego, De Ceglie, Matriego i Giovinco.
Poza tym jeśli chodzi o pozycje to nie zawsze było różowo bo stronie Lichego, ale co tam przejedźmy się po Kwadwo jak po łysej kobyle..

zahor

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 19 czerwca 2013, 17:19

Padoin pisze:Nie wiem w czym widzisz problem?
Przede wszystkim w tym, że nie umiesz czytać ze zrozumieniem, bo zacząłeś mi wpierać że nazwałem Kwando słabym piłkarzem. Być przeciętnym, a być przeciętnym na tle Buffona czy Pirlo to dwie różne rzeczy.
Padoin pisze: Do tej pory mieliśmy problem z lewym skrzydłem, do momentu sprowadzenia Asy.
No zgadza się, ale czy to jest argument za tym że 18 baniek to dobra cena?
Padoin pisze: Myślę, że odzyska formę.
Pytanie na ile ten początek sezonu to była forma, a na ile syndrom Krasicia.
Padoin pisze: Poza tym to paranoja co piszesz. To, że Asa jest słabszy od Vidala czy Barzagliego ma oznaczać, że najsłabsza pozycja to lewe skrzydło?
Jeżeli pominąć atak, to tak, dokładnie to oznacza. Jeżeli na jednej pozycji mamy najlepszego gracza na świecie, na innej piłkarza ze ścisłej czołówki światowej, a na trzeciej niezłego ligowca, to oznacza właśnie że ta trzecia pozycja jest najsłabiej obsadzona. Analogicznie, gdyby w środku pola grał jakiś emeryt z Kolejarza Stróże, w defensywie trampkarz z Szombierek Bytom itd., to lewe skrzydło byłoby najlepiej obsadzoną pozycją.
Padoin pisze: Słabszy nie znaczy słaby. Tak jak powiedziałem do momentu PNA spisywał się świetnie.
Ale ja nigdzie nie napisałem że Asamoah jest słabym piłkarzem. Nie zgodzę się też że jest świetnym.
Padoin pisze: Gdybyśmy wszystko rozpatrywali pod kątem ''godny do gry w Juve'' to już nie powinno tu być: Padoina, Peluso, Giaccheriniego, De Ceglie, Matriego i Giovinco.
Tylko połowicznie się zgodzę - potrzebni są też goście na ławkę.
Padoin pisze: Poza tym jeśli chodzi o pozycje to nie zawsze było różowo bo stronie Lichego, ale co tam przejedźmy się po Kwadwo jak po łysej kobyle..
Różowo, nie różowo, na tle Bayernu Lichtsteiner był jednym z nielicznych w zespole którzy nie dali się golić jak dzieci. Asamoah był akurat pod formą, ale wątpię żeby nawet w optymalnej dyspozycji miał skutecznie zatrzymywać ataki Robbena.
Santos pisze:Zahor,
Jeśli Asa jest przeciętny na tle Vidala, Pirlo i Buffona to spokojnie można uznać, że jest bardzo dobrym graczem
No akurat na tle tej trójki to Asamoah nie jest przeciętny, tylko bardzo słaby (podkreślam jeszcze raz dla tych, którzy nie doczytali NA TLE TEJ TRÓJKI), a na tle całej wyjściowej jedenastki też wypada gorzej niż lepiej, skoro aż osiem pozycji mieliśmy obsadzonych lepiej i dwie gorzej. Albo inaczej mówiąc, tak jak nikomu do głowy nie przyjdzie żeby szukać teraz nowego środkowego obrońcy czy bramkarza do pierwszego składu, tak lewą stronę jednak chciałoby się wzmocnić - może nie za wszelką cenę, może nie tak pilnie jak atak, ale jakby się udało wyciągnąć jakiegoś Kolarova czy innego Coentrao za fajne pieniądze, to nikt by się nie pogniewał. I właśnie to mnie trochę mierzi, że płacimy 18 baniek za gościa grającego tak, że docelowo chciałoby się mieć na tej pozycji kogoś na wyższym poziomie.
Ostatnio zmieniony 19 czerwca 2013, 17:58 przez zahor, łącznie zmieniany 1 raz.

Santos

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 19 czerwca 2013, 17:49

Zahor,
Jeśli Asa jest przeciętny na tle Vidala, Pirlo i Buffona to spokojnie można uznać, że jest bardzo dobrym graczem. Bo kto na ich tle nie wygląda przeciętnie? Tacy gracze jak Pirlo czy Vidal w normalnych warunkach kosztują pewnie po 50 mln E. więc ta cena Kwadwo też nie jest jakaś z kosmosu. A Higuain to dla mnie piłkarz bardzo dobry, podobnie jak Asamoah. Ja tam różnicy klas nie widzę.
Można tą poprzeczkę ustawić tak, że za słaby na Juve jest atak, można że jeszcze skrzydła, ale można i tak, że tylko Vidal jest odpowiedni, a cała reszta nie.

Podsumowując, nie szukaj problemów tam gdzie ich nie ma :wink: .

Kucharius1

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 19 czerwca 2013, 18:17

Kwadwo zagrał lepszy sezon od napastników i Kielona, a porównywalny do Lichego, Claudio. Pirlo jakoś też go nie dystansował, to samo Gigi - szczególnie w drugiej części sezonu. Wyraźnie lepsi byli tylko - Leo, Vidal i Barza.

Bardzo udany pierwszy sezon w barwach Juve , jeśli spojrzymy przez pryzmat PNA.

kamil cierniak

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 19 czerwca 2013, 18:20

@zahor

Kwadwo na lewej przed pucharem Afryki wymiatał, potem on pojechał na ten Puchar. Juve ściągło Peluso na zastępstwo... Ten spieprzył pierwszy mecz, jednak potem już grał przyzwoicie przez co Kwadwo musiał powalczyć o miejsce... jednak był bardzo zmęczony po rozgrywaniu mecz po meczu, dzień po dniu i potrzebował troche odpoczynku, bo mu się poprostu nie chciało i grał piach... pod koniec sezonu znów odzyskiwał forme i z meczu na mecz grał coraz lepiej. Dlatego śmiało twierdze, że Zuinga ok, jako opcja, czasami za Kwadwo, czasami za Stefana, do tego jeszcze Peluso i Padoin na wrazie czego i skrzydła są super... Peluso i Lichy - obrońcy, czyli wiedzą jak bronić, ale przez to że grali większość czasu we włoszech nie obcy jest im atak. Asa i Padoin - dwóch silnych pomocników, którzy potrafią odebrać, fajnie wrzucić, troche pobiegać, Asa potrafi jeszcze fajnie podać, dryblnąć i od czasu do czasu coś wykreować i mega szybo piegać... a Zuinga jako szybki skrzydłowy bardziej na 2 połowy by dobić zmęczonych rywali

pumex

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 czerwca 2013, 18:20

Naczelny TMW (dość wiarygodne źródło) podał przed chwilą newsa, że Juventus uczestniczy w zaawansowanych negocjacjach związanych z jakimś piłkarzem grającym w Bundeslidze, który nie jest obecnie ani piłkarzem Borussii, ani Leverkusen, zaś jego nazwisko będzie znane wkrótce.

Mocno zagadkowe... :think: Gomez? Niee, nie wierzę. Kim myśmy się jeszcze interesowali z Bundeskopanki? Beck? To już chyba dawno nieaktualne, na szczęście.

Obrazek
annihilator1988

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 czerwca 2013, 18:23

pumex pisze:Naczelny TMW (dość wiarygodne źródło) podał przed chwilą newsa, że Juventus uczestniczy w zaawansowanych negocjacjach związanych z jakimś piłkarzem grającym w Bundeslidze, który nie jest obecnie ani piłkarzem Borussii, ani Leverkusen, zaś jego nazwisko będzie znane wkrótce.Mocno zagadkowe... :think:
To pewnie Eugen jakiśtam :prochno: Chociaż nie miałbym nic przeciwko Ibiseviciowi

ktośtam na forum p$g pisze:Odnoszę wrażenie, że Ibra nie jest związany z PSG
zahor

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 19 czerwca 2013, 18:24

Kucharius1 pisze:Kwadwo zagrał lepszy sezon od napastników i Kielona, a porównywalny do Lichego, Claudio. Pirlo jakoś też go nie dystansował, to samo Gigi - szczególnie w drugiej części sezonu. Wyraźnie lepsi byli tylko - Leo, Vidal i Barza.
Nie mogę się zgodzić. Gdyby ktoś zasugerował że kupujemy pomocnika, który posadzi na ławie Marchisio, albo że sprowadzamy obrońcę, dla którego Chiellini będzie zmiennikiem, każdy normalny człowiek nakazałby mu się puknąć w łeb. Jak pojawiają się plotki sugerujące że możemy się zainteresować Kolarovem czy Coentrao, to chyba nikt nie pisze "bez sensu, przecież na lewej mamy Asamoah'a, na co nam tam jeszcze lepszy piłkarz?", tylko raczej "no byłoby fajnie, ale najpierw trzeba wzmocnić atak".
kamil cierniak pisze: Kwadwo na lewej przed pucharem Afryki wymiatał, potem on pojechał na ten Puchar
PNA był w styczniu czy w lutym (już nie pamiętam), Asamoah wymiatać skończył gdzieś w październiku, potem grał na poziomie co najwyżej solidnego ligowca, natomiast w fazie grupowej LM widać było jego ograniczenia.
kamil cierniak pisze:Ten spieprzył pierwszy mecz, jednak potem już grał przyzwoicie przez co Kwadwo musiał powalczyć o miejsce...
No to też powinno dać do myślenia, jeżeli taki, nic mu nie umniejszając, Peluso jest w stanie zabrać miejsce w składzie facetowi za 18 baniek.
kamil cierniak pisze: jednak był bardzo zmęczony po rozgrywaniu mecz po meczu, dzień po dniu i potrzebował troche odpoczynku, bo mu się poprostu nie chciało i grał piach... pod koniec sezonu znów odzyskiwał forme i z meczu na mecz grał coraz lepiej.
A to on jeden jedyny grał mecz po meczu?

szczypek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 24 razy

Nieprzeczytany post 19 czerwca 2013, 18:31

Pampararampamanpamanapan. Zgadzam się z zahorem. Gdyby Was satysfakcjonował Asamoah nie mówilibyście o Kolarovie czy innym Coentrao.
pumex pisze:Mocno zagadkowe... :think: Gomez? Niee, nie wierzę. Kim myśmy się jeszcze interesowali z Bundeskopanki? Beck? To już chyba dawno nieaktualne, na szczęście.
Draxler? :whistle:
Ostatnio zmieniony 19 czerwca 2013, 18:32 przez szczypek, łącznie zmieniany 1 raz.

mrozzi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy

Nieprzeczytany post 19 czerwca 2013, 18:32

pumex pisze:Naczelny TMW (dość wiarygodne źródło) podał przed chwilą newsa, że Juventus uczestniczy w zaawansowanych negocjacjach związanych z jakimś piłkarzem grającym w Bundeslidze, który nie jest obecnie ani piłkarzem Borussii, ani Leverkusen, zaś jego nazwisko będzie znane wkrótce.

Mocno zagadkowe... :think: Gomez? Niee, nie wierzę. Kim myśmy się jeszcze interesowali z Bundeskopanki? Beck? To już chyba dawno nieaktualne, na szczęście.
Wiem, że to nierealne, ale gdyby tak Draxler... Takie tam żarty - dopiero przedłużył kontrakt i nas po prostu nie stać.

W sprawie Teveza pojawiają się sprzeczne informacje. Jedne źródła podają, że zawodnik jutro bądź pojutrze zostanie oficjalnie potwierdzony przez Juventus. Mamy oferować 12 mln, Anglicy (Araby) żądają 15, ale i tak miałoby stanąć na naszym. Jest jednak także Panorama, według której Galliani dwa dni temu spotkał się potajemnie z agentem Argentyńczyka i zaproponował piłkarzowi 5,5 mln (tym samym mediolańczycy mieli się ponownie wysunąć na prowadzenie w walce o podpis zawodnika). Póki co mowa jedynie o tym jednym źródle, ale mam nadzieję, że to tylko plotka. :pray: Należy pamiętać o tym, że Milan musi w pierwszej kolejności sprzedać, by pozwolić sobie choćby na te 12 mln dla City. Przebąkuje się coś o mega-ofercie Monaco za dwójkę Boateng-Szary (rzekomo 60 mln), ale w to mi się nie chce zbytnio wierzyć.

-> http://www.canalejuve.it/news/corsa-a-t ... asso-89533

Coraz więcej źródeł z kolei potwierdza przenosiny Higuaina do Arsenalu.

Padoin

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 czerwca 2013, 18:32

1.Umiem czytać ze zrozumieniem, sam napisałeś, że jest słaby jak na pierwszą ''11'', ale ja się z tym nie zgadzam. I tyle.
2. Kwestia ceny powinna być już dawno zrozumiana, daliśmy za połówkę 9 w zeszłym roku to ile za drugą-2mln? Poza tym jak się chce mieć dobrego grajka to czasami (nie koniecznie zawsze) trzeba włożyć trochę grosza.
Mógłbym się tutaj przyczepić, że nie umiesz czytać ze zrozumieniem bo napisałem, że to adekwatna cena do jego umiejętności, ale pomińmy to.
3. Porównanie do Krasicia, moim zdaniem nietrafione. Sugerujesz, że Asa tylko szybko biega? Potrafi dobrze dośrodkować, zna kilka zwodów, umie strzelić-co pokazał w meczu o Superpuchar Włoch, poza tym to żelazne płuca, plusem jest również jego wiek.
4. Najsłabiej obsadzona, nie znaczy źle obsadzona. Ty go widzisz jako średniego ligowca, ale zaczekajmy. Spadek formy przyszedł niefortunnie, akurat gdy graliśmy w europie z Celtami i Bayernem. Ciężko go jeszcze na tle europejskich pucharów oceniać tak jak np. Vidala.
5. Może nie świetnie, ale obiecująco. Poza tym napisałeś, że jest przeciętny jak na 1 skład.
6. Myślałem, że chcesz jakąś gwiazdę na skrzydło i stąd tak wybrzydzasz.
7. Ataki Robbena powiadasz, jeśli chodzi o mecz z Bayernem to akurat ciężko było złapać jakieś jasne pkt z naszej gry. Nawet Barzagli zawiódł, więc wiesz.. Buffon też słabo, Peluso-tragedia. Mowa o 1 meczu. Więc nie widzę powodu by ten najsłabszy z pierwszego skłądu Kwadwo był krytykowany, gdy piłkarze wg Ciebie lepsi np. w/w nie dali rady.
8. Chciałbyś mieć Kolarova? Każdy by chciał, trzeba brać pod uwagę, że Juve nie jest wstanie zapłacić mu 6 mln pensji, więc nie liczyłby na niego
Zahor.
Tak Peluso zabrał mu miejsce, facetowi za 18 baniek, znowu mógłby się przyczepić o czytanie ze zrozumieniem, kolega Ci ładnie napisał, że po pierwsze Peluso przyszedł na zastępstwo, a po drugie Asamoah był zmęczony po PNA więc musiał walczyć o 1 skład. Prościej: Gdyby był w pełni sprawny Peluso siedziałby na ławce.

pumex

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 czerwca 2013, 18:39

szczypek pisze:
pumex pisze:Mocno zagadkowe... :think: Gomez? Niee, nie wierzę. Kim myśmy się jeszcze interesowali z Bundeskopanki? Beck? To już chyba dawno nieaktualne, na szczęście.
Draxler? :whistle:
Niee. Chciałbym, ale dobrze wiemy, że to niemożliwe. Koleś już teraz jest wart pewnie ze 30 baniek :(
mrozzi pisze:W sprawie Teveza pojawiają się sprzeczne informacje. Jedne źródła podają, że zawodnik jutro bądź pojutrze zostanie oficjalnie potwierdzony przez Juventus.
Heh, w 2 dni musielibyśmy oficjalnie dokończyć negocjacje z Tevezem, z City, piłkarz musiałby przyjechać na testy (które u nas zazwyczaj trwają dwa dni), podpisać kontrakt... 2 dni, mało czasu, dziennikarska głupota :wink:
Ostatnio zmieniony 19 czerwca 2013, 18:40 przez pumex, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek
Zablokowany