Wszystko o Squadra Azzurra
- Maly
- Juventino
- Podziekował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
ale co ma twoim zdaniem do rzeczy siła kadry A do reprezentacji U-21? jeśli nie każdy może wystawić swój optymalny skład to jest to trochę bez sensu i tyle, no nie powiesz mi że to ma sens i jest wszystko ok
co więcej myślę nawet, że taki potencjalny medal tych Hiszpanów nie jest tyle warty ile byłby jakby w takiej Italii grał Balotelli czy w Brazylii Naymar, to dla mnie logiczne, a tak co jest wart taki medal ze sportowego punktu widzenia? skoro Isco nie może się zmierzyć z Naymarem?
co więcej myślę nawet, że taki potencjalny medal tych Hiszpanów nie jest tyle warty ile byłby jakby w takiej Italii grał Balotelli czy w Brazylii Naymar, to dla mnie logiczne, a tak co jest wart taki medal ze sportowego punktu widzenia? skoro Isco nie może się zmierzyć z Naymarem?
Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę.
magica Juve vinci
A nie mówiłem?
magica Juve vinci
A nie mówiłem?
- zahor
- Juventino
Nie zawsze da się zrobić tak, żeby wilk był syty i owca cała. Możliwości są trzy:Maly pisze:ale co ma twoim zdaniem do rzeczy siła kadry A do reprezentacji U-21? jeśli nie każdy może wystawić swój optymalny skład to jest to trochę bez sensu i tyle, no nie powiesz mi że to ma sens i jest wszystko ok
- niech Balotelli gra w reprezentacji A oraz w reprezentacji U-21, a włodarzy Milanu będzie trafiać szlag że ich piłkarz więcej czasu spędza na zgrupowaniach takiej czy innej kadry niż na trenowaniu w klubie. Nie wiem jak to dokładnie jest, ale klub chyba nie ma obowiązku zwalniać piłkarza na mecze dwóch różnych typów reprezentacji. W każdym razie nie znam przykładu zawodnika, który byłby regularnie powoływany do kadry zarówno młodzieżowej, jak i seniorskiej. Kluby i tak walczą o to, żeby minimalizować liczbę sparingów bo nie uśmiecha im się wysyłanie swoich graczy na zgrupowania kadry. Gdyby liczba takowych miała się w przypadku niektórych graczy podwoić, doszłoby chyba do zamieszek.
- uznać że priorytetem są mecze kadry U-21 i powoływać do nich każdego, kto tylko nie jest za stary i może w nich grać. Czyli El-Shaarawy z Balotelltim to młodzieżówki, a w ich miejsce do reprezentacji jakiś Giovinco czy inny Gilardino. Może dorosła kadra w Brazylii nie narobi szału, ale za to są duże szanse na złoto dla młodzieży. Tyle że to dalej nie eliminuje problemu, o którym pisałeś, bo jeżeli za rok w Brazylii nie zagra Balotelli z Neymarem, to wówczas reprezentacja A Hiszpanii też nie będzie się w razie zwycięstwa mogła nacieszyć tym pucharem w pełni
- wyjść z założenia że reprezentacje młodzieżowe są jedynie dodatkiem do kadry A, służącym do ogrywania zawodników który nie przebiliby się do składu kosztem starszych kolegów i wystawiać zawodników w najwyższej kategorii wiekowej, w której dają sobie rady, tzn. jeżeli 15-latek jest lepszy od 18-latków, to niech gra ich kosztem, a jeżeli 20-latek jest na swojej pozycji najlepszy w kraju, to dawać go do kadry A. Tak się to robi teraz.
Zasadniczo wszyscy są zgodni co do tego, że trzeci wariant jest najlepszy, ale oczywiście wolno Ci mieć swoje zdanie.
- Il Fenomeno
- Juventino
Balotelli miał już swoje 5 minut w U21, nawet na mistrzostwach do lat 21 cztery lata temu grał. Wszedł do kadry gdzie liderem był Giovinco i z miejsca zabrał mu to miano. Na mistrzostwach też robił szał, dopóki nie zaliczył dwóch głupich żółtek w jednym meczu i pożegnał się ze Szwecja. Także, on już swoje w takim turnieju pograł. Kibice młodzieżowych turniejów powinni się w ogóle cieszyć, że Prandelli puścił Verrattiego czy kilku innych aspirujących do pierwszej reprezentacji chłopaków. Kadra wydaje się personalnie podobnie silna jak ta z roczników 84. Personalnie, bo na boisku tamta poległa.

- De Rossi
- Juventino
Kadra, którą Prandelli zabiera do Brazylii na Puchar Konfederacji.
Bramkarze: 1 Buffon (Juventus), 13 Marchetti (Lazio), 12 Sirigu (Paris St. Germain);
Obrońcy: 20 Abate (Milan), 4 Astori (Cagliari), 15 Barzagli (Juventus), 19 Bonucci (Juventus), 3 Chiellini (Juventus), 5 De Sciglio (Milan), 2 Maggio (Napoli);
Pomocnicy: 7 Aquilani (Fiorentina), 6 Candreva (Lazio), 16 De Rossi (Roma), 23 Diamanti (Bologna), 22 Giaccherini (Juventus),8 Marchisio (Juventus), 18 Montolivo (Milan), 21 Pirlo (Juventus);
Napastnicy: 9 Balotelli (Milan), 17 Cerci (Torino), 14 El Shaarawy (Milan), 11 Gilardino (Bologna), 10 Giovinco (Juventus).
Prandelli zapowiada, że dalej będzie grał czterema pomocnikami, ale chce mieć możliwość szybkiego przejścia na 4-3-3. Fajnie jakby na przyszłoroczny mundial wrócił Giuseppe Rossi, którego znamy z Villarreal, czy Cassano do jako-takiej formy fizycznej, bo to jednak niesamowity gracz i kadrze jego podania by się przydały. Swoją drogą czytałem ostatnio wywiad z Tottim, który coś tam mówi o mundialu w Brazylii, że jak kolejny sezon byłby w takiej formie jak w tym to kto wie, czy nie zdecydowałby się wrócić. Ale to już chyba tylko fantastyka.
Bramkarze: 1 Buffon (Juventus), 13 Marchetti (Lazio), 12 Sirigu (Paris St. Germain);
Obrońcy: 20 Abate (Milan), 4 Astori (Cagliari), 15 Barzagli (Juventus), 19 Bonucci (Juventus), 3 Chiellini (Juventus), 5 De Sciglio (Milan), 2 Maggio (Napoli);
Pomocnicy: 7 Aquilani (Fiorentina), 6 Candreva (Lazio), 16 De Rossi (Roma), 23 Diamanti (Bologna), 22 Giaccherini (Juventus),8 Marchisio (Juventus), 18 Montolivo (Milan), 21 Pirlo (Juventus);
Napastnicy: 9 Balotelli (Milan), 17 Cerci (Torino), 14 El Shaarawy (Milan), 11 Gilardino (Bologna), 10 Giovinco (Juventus).
Prandelli zapowiada, że dalej będzie grał czterema pomocnikami, ale chce mieć możliwość szybkiego przejścia na 4-3-3. Fajnie jakby na przyszłoroczny mundial wrócił Giuseppe Rossi, którego znamy z Villarreal, czy Cassano do jako-takiej formy fizycznej, bo to jednak niesamowity gracz i kadrze jego podania by się przydały. Swoją drogą czytałem ostatnio wywiad z Tottim, który coś tam mówi o mundialu w Brazylii, że jak kolejny sezon byłby w takiej formie jak w tym to kto wie, czy nie zdecydowałby się wrócić. Ale to już chyba tylko fantastyka.

- annihilator1988
- Juventino
A na stronie interu płacz, bo Giacherinni i Giovinco dostali powołanie 
ktośtam na forum p$g pisze:Odnoszę wrażenie, że Ibra nie jest związany z PSG
- PrzemasJuve
- Juventino
a oni kogos z interu by chcieli? vieriego chyba, ewentualnie toldo 
co do doroslej kadry wiemy, ze zobaczymy ja na antenach tvp, a jak z mlodymi? eurosport czy cos bedzie pokazywac mistrzostwa?

co do doroslej kadry wiemy, ze zobaczymy ja na antenach tvp, a jak z mlodymi? eurosport czy cos bedzie pokazywac mistrzostwa?
Magica Juve resiste il mio cuore lontano da te soltanto se penso alla figa!!
- Maly
- Juventino
@zahor: ale jednak mimo wszystko sporo rozwiązuje zasada, że mogą grać tylko ci któzy w dzień rozpoczęcia turnieju mają mniej niż 21 lat... w innym wypadku w kadrze Włoch masz takiego 22-letnigo Boriniego, który w eliminacjach do tego turnieju rozegrał jeden mecz... i w międzyczasie jeden towarzyski... on po prostu nawet nie jest częścią tej reprezentacji, gra bo jest za słaby by pojechać na PK ;] czyli im lepsza reprezentacja A tym potencjalnie lepsi zawodnicy mogą zagrać w U-21...
a co do składu reprezentacji A właśnie to czyżby De Sciglio miał grać na lewej obronie w podstawowym składzie?
a co do składu reprezentacji A właśnie to czyżby De Sciglio miał grać na lewej obronie w podstawowym składzie?
magica Juve vinci
A nie mówiłem?
magica Juve vinci
A nie mówiłem?
- zahor
- Juventino
Jak zwał tak zwał, czy nazwiesz zawody turniejem U-19 (bo tyle lat mają goście, którzy w nim grają w momencie rozpoczęcia eliminacji), czy U-21 (bo tyle będą mieli w momencie rozpoczęcia finałów) to tylko kwestia nomenklatury. Po prostu Twoja reforma postuluje ucięcie "najstarszej" kategorii rozgrywek młodzieżowych. Ale po co?Maly pisze:@zahor: ale jednak mimo wszystko sporo rozwiązuje zasada, że mogą grać tylko ci któzy w dzień rozpoczęcia turnieju mają mniej niż 21 lat...
To źle?Maly pisze: w innym wypadku w kadrze Włoch masz takiego 22-letnigo Boriniego
No to chyba właśnie temu służą rozgrywki młodzieżowe - ogrywaniu w (powiedzmy) ważnych turniejach gości, którzy nie łapią się póki co do kadry A, ale są jeszcze młodzi i w przyszłości może z nich być pożytek.Maly pisze: który w eliminacjach do tego turnieju rozegrał jeden mecz... i w międzyczasie jeden towarzyski... on po prostu nawet nie jest częścią tej reprezentacji, gra bo jest za słaby by pojechać na PK ;]
Ameryki nie odkryłeś, do tego wszystko się sprowadza, ale powtórzę się - to źle? Dla mnie to wszystko jest logiczne i układa się w jedną całość. Napisz mi dokładnie które elementy tak funkcjonującego systemu są Ci solą w oku, co chciałbyś zmienić i dlaczego, bo ja nie widzę tutaj potrzeby dokonywania rewolucji.Maly pisze: czyli im lepsza reprezentacja A tym potencjalnie lepsi zawodnicy mogą zagrać w U-21...
- Piti
- Juventino
ponoc sie tym Ranocchią interesujemy a w zasadzie to przegral rywalizacje o powolanie z równie słabym Astorim (tak, slabym..slaby miał ten sezon)
niewiem co tam w sumie robi Giovinco, ale moze chłop coś tam postrzela i uwierzy w siebie.
niewiem co tam w sumie robi Giovinco, ale moze chłop coś tam postrzela i uwierzy w siebie.
- Maly
- Juventino
bo gracze powyżej 21 roku życia nie powinni grać w młodzieżowych reprezentacjach, w tym wieku zawodnik już jest ukształtowany z zasady więc po co robić turniej dla niezdar?zahor pisze:Twoja reforma postuluje ucięcie "najstarszej" kategorii rozgrywek młodzieżowych. Ale po co?
magica Juve vinci
A nie mówiłem?
magica Juve vinci
A nie mówiłem?
- baka
- Juventino
Zgadzam sięMaly pisze:bo gracze powyżej 21 roku życia nie powinni grać w młodzieżowych reprezentacjach, w tym wieku zawodnik już jest ukształtowany z zasady więc po co robić turniej dla niezdar?zahor pisze:Twoja reforma postuluje ucięcie "najstarszej" kategorii rozgrywek młodzieżowych. Ale po co?

- zahor
- Juventino
Czyli jak np. 22-letni bramkarz nie jest w stanie przebić się do pierwszego składu swojej reprezentacji żeby nabierać szlifów w międzynarodowych turniejach, to powinien sobie już odpuścić i zapomnieć o grze w kadrze? Taki De Gea to niezdara? Wiem, przykład skrajny, ale ma na celu pokazanie że turnieje U-21 nie są z definicji rywalizacją nieudaczników.Maly pisze: bo gracze powyżej 21 roku życia nie powinni grać w młodzieżowych reprezentacjach, w tym wieku zawodnik już jest ukształtowany z zasady więc po co robić turniej dla niezdar?
- Il Fenomeno
- Juventino
Np. taki Chiellini w wieku 23 lat grał na tym turnieju. To niezdara, nieudacznik. Już nie wypominając o Pirlo...Maly pisze:bo gracze powyżej 21 roku życia nie powinni grać w młodzieżowych reprezentacjach, w tym wieku zawodnik już jest ukształtowany z zasady więc po co robić turniej dla niezdar?
To i tak nie zmieni tego, że niektóre kadry nie pojadą dalej w najsilniejszych składach, bo np. El Shaarawy czy De Sciglio mają poniżej 21, a Prandelli ich zabiera. Czy obniżysz czy podwyższysz wiek o 2 lata to i tak mało zmieni.Maly pisze:@zahor: ale jednak mimo wszystko sporo rozwiązuje zasada, że mogą grać tylko ci któzy w dzień rozpoczęcia turnieju mają mniej niż 21 lat...
Verratti ma 20 i też nie jest nawet częścią tej reprezentacji, a został zwolniony z pierwszej kadry na turniej w Izarealu. Nie ma reguły.Maly pisze:w innym wypadku w kadrze Włoch masz takiego 22-letnigo Boriniego, który w eliminacjach do tego turnieju rozegrał jeden mecz... i w międzyczasie jeden towarzyski... on po prostu nawet nie jest częścią tej reprezentacji, gra bo jest za słaby by pojechać na PK ;]

- Maly
- Juventino
ludzie... zawodnik który ma 23 lata mógł grać na turnieju U-21 dwa lata wcześniej... to nie jest aż takie trudne chyba do zrozumienia? no i ten de gea grał już na takich mistrzostwach właśnie 2 lata temu... nawet je wygrał 
@Il Fenomeno: masz rajcę, zawsze zdarzy się jakiś naymar czy inny Balotelli, ale tacy gracze najczęściej także mają już w swojej karierze zaliczone takie mistrzostwa tylko, że w wieku 18 lat... np Balot grał w 2009r. ;]

@Il Fenomeno: masz rajcę, zawsze zdarzy się jakiś naymar czy inny Balotelli, ale tacy gracze najczęściej także mają już w swojej karierze zaliczone takie mistrzostwa tylko, że w wieku 18 lat... np Balot grał w 2009r. ;]
magica Juve vinci
A nie mówiłem?
magica Juve vinci
A nie mówiłem?
- zahor
- Juventino
Nie, nie mógł, bo wtedy z dużym prawdopodobieństwem w kadrze byli 23-latkowie lepsi od niego. Zresztą cały czas się czepiasz tylko i wyłącznie nomenklatury. Gdyby turniej U-21 nazwać U-23, U-17 zmienić na U-19 itp. to byłbyś ukontentowany jak rozumiem, bo wszystkie Twoje argumenty sprowadzają się do takiego a nie innego nazewnictwa kategorii wiekowych.Maly pisze:ludzie... zawodnik który ma 23 lata mógł grać na turnieju U-21 dwa lata wcześniej... to nie jest aż takie trudne chyba do zrozumienia? no i ten de gea grał już na takich mistrzostwach właśnie 2 lata temu... nawet je wygrał