Quiz - piłkarze
- Barisz
- Juventino
Pewnikiem chodzi o naszego przyjaciela z Napletów, Morgana De Sanctisa.
------------------
1. Chociaż głównie znany z gry w krajowym potentacie, gdzie występował przez 6 lat (w tym czasie 4 mistrzostwa i europejski puchar (!) ), miał również parę epizodów zagranicznych, m.in. przez dwa sezony był piłkarzem Bianconerich.
2. Zdobywał mistrzostwo ligi w dwóch europejskich krajach. Nie miał tam z pewnością problemów z komunikacją, gdyż w obu tych państwach jest ten sam język urzędowy. Obecnie jest asystentem trenera w klubie, z którym zdobył pierwsze mistrzostwo w swojej karierze. Wcześniej był tam też trenerem drużyn młodzieżowych.
3. Uczestnik dwóch interesujących meczów: jednego z najbardziej pamiętnych finałów europejskiego pucharu oraz prawdopodobnie najbardziej spektakularnej porażki swojej reprezentacji w XXI wieku. Co ciekawe, zarówno porażka klubowa, jak i reprezentacyjna miała miejsce z rywalem z tego samego kraju. Jeszcze ciekawszym jest fakt, że oba te mecze sędziował ten sam łysy arbiter ; ) Ponadto należy nadmienić, że w tym drugim meczu nasz bohater strzelił bramkę, która jak się okazało była tylko golem honorowym.
Odpowiedź oczywiście dobra.
------------------
1. Chociaż głównie znany z gry w krajowym potentacie, gdzie występował przez 6 lat (w tym czasie 4 mistrzostwa i europejski puchar (!) ), miał również parę epizodów zagranicznych, m.in. przez dwa sezony był piłkarzem Bianconerich.
2. Zdobywał mistrzostwo ligi w dwóch europejskich krajach. Nie miał tam z pewnością problemów z komunikacją, gdyż w obu tych państwach jest ten sam język urzędowy. Obecnie jest asystentem trenera w klubie, z którym zdobył pierwsze mistrzostwo w swojej karierze. Wcześniej był tam też trenerem drużyn młodzieżowych.
3. Uczestnik dwóch interesujących meczów: jednego z najbardziej pamiętnych finałów europejskiego pucharu oraz prawdopodobnie najbardziej spektakularnej porażki swojej reprezentacji w XXI wieku. Co ciekawe, zarówno porażka klubowa, jak i reprezentacyjna miała miejsce z rywalem z tego samego kraju. Jeszcze ciekawszym jest fakt, że oba te mecze sędziował ten sam łysy arbiter ; ) Ponadto należy nadmienić, że w tym drugim meczu nasz bohater strzelił bramkę, która jak się okazało była tylko golem honorowym.
Juras_Senat pisze:Carsten Jancker
Jestem gamoniem, bo pierwsze co zrobiłem to sprawdziłem skład Niemców z przegranego 1:5 meczu z anglikami. Oczywiście uznałem, że nikt nie pasuje.

Ostatnio zmieniony 30 kwietnia 2013, 17:33 przez Barisz, łącznie zmieniany 1 raz.
"Chtěl bych jak divoký kůň běžet běžet
nemyslet na návrat
s koňskými handlíři vyrazit dveře
to bych rád"
nemyslet na návrat
s koňskými handlíři vyrazit dveře
to bych rád"
- Juras_Senat
- Qualità Juventino
- Juras_Senat
- Qualità Juventino
Zebrałem się w sobie i postanowiłem wznowić quiz. Barisz biedny czeka ponad rok na nową zagadkę. 
1. Piłkarz karierę rozpoczynał i kończył w tym samym klubie.
2. Po jej końcu spróbował swoich sił jako działacz i polityk. Wykorzystał swoją popularność i został burmistrzem miasta w którym mieścił się klub z punktu 1.
3. Należał do złotej generacji piłkarzy w swoim kraju. Brał udział w największym sukcesie reprezentacji na turnieju rangi miedzynarodzowej, nie było to jednak miejsce na pudle.

2. Po jej końcu spróbował swoich sił jako działacz i polityk. Wykorzystał swoją popularność i został burmistrzem miasta w którym mieścił się klub z punktu 1.
3. Należał do złotej generacji piłkarzy w swoim kraju. Brał udział w największym sukcesie reprezentacji na turnieju rangi miedzynarodzowej, nie było to jednak miejsce na pudle.
- zbysioJuve
- Juventino
Chyba ubiegłem BariszaJuras_Senat pisze:Zebrałem się w sobie i postanowiłem wznowić quiz. Barisz biedny czeka ponad rok na nową zagadkę.

1.Rozpoczynał i kończył karierę w FK Sliven, choć na koniec miał jeszcze mały epizod w CSKA Sofia.
2.W latach 2003 - 2010, był burmistrzem Slivenu , choć ponoć został w 2010 roku skazany na 2 lata ponoć za defraudację .
3.Fakt Bułgaria miała wtedy chyba najlepszą generację piłkarzy w historii swego kraju, obok niego jeszcze przecież był sławny Christo Stoiczkow, Krasimir Bałakow czy Emil Kostadinow. Zajeli wtedy 4 miejsce na mundialu w 1994 w USA, przegrana w półfinale 1-2 z ITALIĄ, a w meczu o 3 miejsce zdecydowanie bo 0-4 ulegli Szwedom.
Dzisiaj przeczytałem tą zagadkę i powiem szczerze, że trochę mi to zajęło, bo z początku myślałem, ze to będzie któryś z naszych byłych orłów

@Juras_Senat
Okey, zgadza się? Mam zadawać następną zagadkę?
- zbysioJuve
- Juventino
Dobrze, nie widzę potwierdzenia mojej odp. to przypuszczam, że zgadłem i żeby kontynuować zabawę zadam kolejną zagadkę anusz może ktoś się skusi:
1.Urodził się na kontynencie afrykańskim.
2.Jako zawodnik w karierze seniorskiej występował w 6 klubach europejskich w tym w Newcastle Utd. i VFL Wolfsburg.
3.Od 2013 roku reprezentuje barwy jednego z klubów amerykańskich w lidze MLS.
4.Był podstawowym reprezentantem swojego kraju na Pucharze Narodów Afryki w 2006,2008 i 2010 roku.
5.Chyba decydująca podpowiedz. Strzelił gola w meczu półfinałowym LM jednej z edycji tych rozgrywek, a o tym meczu można by było powiedzieć, ze było to spotkanie derbowe.
Chyba łatwe, o kim myślę?
1.Urodził się na kontynencie afrykańskim.
2.Jako zawodnik w karierze seniorskiej występował w 6 klubach europejskich w tym w Newcastle Utd. i VFL Wolfsburg.
3.Od 2013 roku reprezentuje barwy jednego z klubów amerykańskich w lidze MLS.
4.Był podstawowym reprezentantem swojego kraju na Pucharze Narodów Afryki w 2006,2008 i 2010 roku.
5.Chyba decydująca podpowiedz. Strzelił gola w meczu półfinałowym LM jednej z edycji tych rozgrywek, a o tym meczu można by było powiedzieć, ze było to spotkanie derbowe.
Chyba łatwe, o kim myślę?
- zbysioJuve
- Juventino
zbysioJuve pisze:Chyba łatwe, o kim myślę?
Bingo, zgadza się. Chyba teraz masz prawo do zadania następnej łamigłówki, oczywiście jeśli tylko Ci się chce.zahor pisze:Obafemi Martins
Swoja drogą to kolega Zahor chyba pamięta wszystkie ważniejsze mecze z przed co najmniej kilkunastu lat, szacunek i gratulacje

- Juras_Senat
- Qualità Juventino
- zahor
- Juventino
No to lecimy:
1. Karierę piłkarską zaczynał w sekcji młodzieżowej klubu z miasta, w którym się urodził, ale nie udało mu się rozegrać ani jednego meczu w pierwszym zespole. Można to uzasadnić tym, że drużyna ta wkraczała wówczas w jeden z najlepszych okresów w swojej historii i o miejsce w kadrze było niezwykle ciężko.
2. Następne dwa zespoły których grał to również kluby z jego ojczyzny. Transfery z pierwszego z nich do drugiego, bardziej utytułowanego, w której bohater naszej zagadki odniósł kilka sukcesów, ostatnimi laty jakby znowu stały się modne.
3. Ostatnim jego poważnym klubem w karierze był zespół zagraniczny, który obecnie na miano poważnego już nie zasługuje. W tym samym czasie trafiło do tej drużyny dwóch jego rodaków - jeden zabawił tam dłużej, przyczyniając się do zdobycia wielu trofeów, drugi po roku wrócił do ojczyzny, by potem święcić triumfy w klubie, o którym mowa w punkcie pierwszym.
4. Buty na kołku zawiesił będąc już po czterdziestce.
5. W reprezentacji narodowej wystąpił dwa razy - jednym z rywali był kraj liczący w przybliżeniu tyle mieszkańców, co jego rodzinne miasto, a drugim reprezentacja państwa jeszcze mniejszego.
1. Karierę piłkarską zaczynał w sekcji młodzieżowej klubu z miasta, w którym się urodził, ale nie udało mu się rozegrać ani jednego meczu w pierwszym zespole. Można to uzasadnić tym, że drużyna ta wkraczała wówczas w jeden z najlepszych okresów w swojej historii i o miejsce w kadrze było niezwykle ciężko.
2. Następne dwa zespoły których grał to również kluby z jego ojczyzny. Transfery z pierwszego z nich do drugiego, bardziej utytułowanego, w której bohater naszej zagadki odniósł kilka sukcesów, ostatnimi laty jakby znowu stały się modne.
3. Ostatnim jego poważnym klubem w karierze był zespół zagraniczny, który obecnie na miano poważnego już nie zasługuje. W tym samym czasie trafiło do tej drużyny dwóch jego rodaków - jeden zabawił tam dłużej, przyczyniając się do zdobycia wielu trofeów, drugi po roku wrócił do ojczyzny, by potem święcić triumfy w klubie, o którym mowa w punkcie pierwszym.
5. W reprezentacji narodowej wystąpił dwa razy - jednym z rywali był kraj liczący w przybliżeniu tyle mieszkańców, co jego rodzinne miasto, a drugim reprezentacja państwa jeszcze mniejszego.
- zbysioJuve
- Juventino
Strzelam, choć nie wszystko się zgadza, bądź nie znam wszystkich faktów;zahor pisze:No to lecimy:
1. Milan
2. Atalanta--->Juventus
3.Glasgow Rangers, na pewno G. Gatusso--->Milan, drugi-?
4. mój typ po 38 zakończył
5. 2 razy, ale nie wiem z kim
SERGIO PORRINI?
Pewnie zle? Powiem tylko, że przeważnie szukałem wśród Włochów.
- zbysioJuve
- Juventino
1. Mimo, że urodził się w jednym z państw afrykańskich to jednak reprezentował barwy jednego z państw europejskich.
2.Wygrał dwa razy Ligę Mistrzów jednak w dwóch różnych klubach. Ponadto w jego dorobku znajdują się inne sukcesy odniesione z drużynami klubowymi, w których występował. Wiadomo, że były to tzw. topowe drużyny.
3.Zdobył MŚ z reprezentacją z punktu pierwszego.
4.Zakończył karierę w jednym z klubów z Azji.
2.Wygrał dwa razy Ligę Mistrzów jednak w dwóch różnych klubach. Ponadto w jego dorobku znajdują się inne sukcesy odniesione z drużynami klubowymi, w których występował. Wiadomo, że były to tzw. topowe drużyny.
3.Zdobył MŚ z reprezentacją z punktu pierwszego.
4.Zakończył karierę w jednym z klubów z Azji.
- Juras_Senat
- Qualità Juventino
- zbysioJuve
- Juventino
Zgadza się. Możesz pisać następną.
- Juras_Senat
- Qualità Juventino
Bedzie banalnie łatwo, nie mam czasu myślec a nie chcę wstrzymywać quizu. Także kto pierwszy ten lepszy. 
1. Urodził się w innym kraju niż ten który reprezentuje.
2. Jest najmłodszym strzelcem bramki w historii rodzimej ekstraklasy.
3. Jest wychowankiem jednej z najlepszych szkółek piłkarskich na świecie.
W bardzo młodym wieku został kapitanem pierwszej drużyny. Gdy odszedł jego miejsce w składzie zajął chłopak rownież będący wychowankiem i uchodzący za jeszcze większy talent.

1. Urodził się w innym kraju niż ten który reprezentuje.
2. Jest najmłodszym strzelcem bramki w historii rodzimej ekstraklasy.
3. Jest wychowankiem jednej z najlepszych szkółek piłkarskich na świecie.
W bardzo młodym wieku został kapitanem pierwszej drużyny. Gdy odszedł jego miejsce w składzie zajął chłopak rownież będący wychowankiem i uchodzący za jeszcze większy talent.
Jasnezahor_jr pisze: Kovačić?

Ostatnio zmieniony 04 sierpnia 2014, 23:13 przez Juras_Senat, łącznie zmieniany 1 raz.