Mercato (2012-2014)

Wszystko o transferach Juventusu, wasze przewidywania, opinie, najnowsze informacje.
Zablokowany
Dybala 4ever

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 kwietnia 2013, 22:12

annihilator1988 pisze:
Elo Vidal:) pisze:Cały czas zrzędzicie na Marottę a prawda jest taka, że jest ograniczony sztywnym budżetem narzuconym przez Elkanna i świtę.
W swojej wypowiedzi masz rację, ale jeżeli tak jest, to tego lata Giuseppe nie powinien skupiać się na "Polich". Za samego Włocha Sampa najprawdopodobniej otrzyma 7/8 mln euro + dwóch młodzików ze szkółki Juve, których będzie mogła sobie wypożyczyć. Podobnie jak Ty nie wierzę w "topa". Jeżeli zostanie kupiony jakiś napadzior, to będzie nim piłkarz Muriela.
Ktoś już powyżej napisał, że on szuka pod następstwo Pirlo. Stąd Poli- metoda prób i błędów. Niestety odpuścił Verrattiego i teraz doskonale wie, że jest poza zasięgiem finansowym Juve dlatego rozgląda się za takimi piłkarzami. Nam to nie w smak, ale nic nie poradzimy.

Lypsky

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 kwietnia 2013, 22:37

Żeby była jasność - nie oczekuję od Marotty cudów w stylu Suareza, ale jeśli Sanchez odejdzie z Barcelony za +/- 20mln. i nie trafi do nas, będę miał ogromne pretensje do naszego DS.
Niech umiejętnie wykorzystuje prawdziwe okazje, zamiast sprowadzać Bendtnerów.

a ja kocham gołe baby, gołe baby do przesady
sebatiaen666

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 12 kwietnia 2013, 23:07

Wsumie to tak na powaznie to moze gdyby Marotta nie zatrudnial Del neriego to Diego po ktorym wcale nie plakalem jak odchodzil nadal gralby teraz w Juventusie pod wodza Conte?

Moze w przyszlym roku gralibysmy w przodzie Vucinic-Llorente-Diego i ta gra byla by naprawde piekna:(?
powtorze jeszcze raz ze nie plakalem po brazylijczyku ale teraz troche tej kreatywnosci by sie przydalo.
Chcial powrotu Giovinco a nie chcial wczesniej zostawic Diego.
Dziwne podejscie.
Od dawna nie podoba mi sie zarzadzanie Marotty , ok jezeli chodzi o finanse klubu to swietnie to rozegral ale jezeli chodzi o przeprowadzanie ciezkich transferow to jest pampers a jak cos mu sie uda to potem wszystkim opowiada jaka to ta transakcja trudna nie byla.
W tym roku konczy mu sie kontrakt i powinien sie naprawde postarac bo Llorente to wciaz bardzo malo.

wojczech7

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 kwietnia 2013, 00:14

sebatiaen666 pisze:Poprostu nie udane transfery Giovinco i Isli mozna bylo sobie odpuscic i kupic na raty za 28 mln euro kogos naprawde dobrego.
:| Za takie sformułowania to ban powinien profilaktyczny lecieć. Ty myślisz, że ktokolwiek w zarządzie zakładał, że te transfery będą nieudane? Giovinco w Parmie grał bardzo dobrze, zdawało się, że dojrzał do Juventusu. 3/4 forum domagało się jego powrotu. Isla w Udinese był świetny i gdyby nawiązał do tej formy wygryzłby Lichego z prawego wahadła, a i czasem połatałby z powodzeniem środek pomocy. Czasem tak bywa w futbolu, że z pozoru dobry transfer okazuje się nie do końca udany. Po fakcie każdy specjalista.
Lypsky pisze:Żeby była jasność - nie oczekuję od Marotty cudów w stylu Suareza, ale jeśli Sanchez odejdzie z Barcelony za +/- 20mln. i nie trafi do nas, będę miał ogromne pretensje do naszego DS.
O to, to. Miałbym podobnie. Choć sporo zależałoby też od tego gdzie, jeśli nie do nas, miałby trafić (kwestia kontraktu). Tym niemniej jak słyszę o zainteresowaniu Interu Alexisem, to uśmiecham się delikatnie z myślą - taka konkurencja, to nie konkurencja. Mam nadzieję, że rzeczywistość mi tego uśmiechu z twarzy nie zdejmie, bo będę zły na Giuseppe.

"Błogosławiony, kto nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa."
sebatiaen666

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 13 kwietnia 2013, 00:26

Giovinco juz za Ranieriego sobie srednio radzil w Juventusie.
Gral chaotycznie i niedokladnie.
On poprostu nie pasowal do Juve, teraz kiedy glownym atutem Juve nie jest gra techniczna a gra fizyczna seba odpada.
On poprostu do Juve nie pasuje i to Marotta powinien wiedziec.

Isla to zawodnik po ciezkiej kontuzji, ja bylem przekonany ze on przychodzi do srodka pomocy ale okazalo sie ze wydalismy chyba na niego albo mamy lacznie wydac 18mln euro. [wiem ze skomplikowana forma transferu wtym jest]On mial przyjsc na prawa pomoc gdzie jest swietny Lichtsteiner, jest tez Caseres ktory co jak co sie sprawdza, Gchacherini moze tam grac a takze Padoin.

Czlowieku po co sprowadzamy graczy niepewnych do formacji[jak wprzypadku prawego pomocnika/obroncy] ktore tak naprawde przeciez mielismy dobrze obstawione a zaniedablismy dwie kluczowe pozycje lewy pomocnik i napad?
nie piszcie ze ASA przychodzil do nas z mysla o lewej pomocy bo to nie prawda, on przychodzil na srodek, dopiero pozniej sie okazalo ze Pogba sobie radzi i on moze wskoczyc na lewa.
Gdyby Pogba nie wybuchnal i rozwijal sie ja wiekszosc to asa gralby na srodku jako rezerwowy co chwile a na lewej byly by problemy caly czas.

jakku1

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 kwietnia 2013, 12:22

Ostatnio pojawilo sie sporo plotek, zwlaszcza jesli chodzi o nasza formacje ofensywna, ja sie jednak zastanawiam nad czyms innym. Zastanawiam sie bardziej nad tym, czy najblizsze mercato nie powinno byc okazja nie tylko do wzmocnienia formacji ofensywnej, ale takze do zapewnienia odpowiedniej alternatywy dla pilkarzy, ktorzy w niedlugiej przyszlosci beda sie zegnac z klubem/konczyc kariere. Nie mam tutaj na mysli chyba tylko Buffona, bo jak wiadomo bramkarze moga grac nawet do 40-stki i szczerze mowiac, nie mialbym nic przeciwko, gdyby Gigi bronil tak dlugo. Fakty sa natomista takie, ze trzon naszej druzyny powoli zaczyna sie starzec (Buffon - Barzagli - Pirlo - Vucinic) i wydaje mi sie, ze lato 2013 to bedzie ostatnia okazja, aby: a) poszukac nastepcow na spokojnie; b) otrzymac jakies w miare przyzwoite pieniadze w razie ewentualnej sprzedazy (tutaj mowie glownie o Vuciniciu, Quagliarelli, Matrim, etc).

Pirlo ma juz 34 lata, zostal mu jeszcze jeden rok kontraktu z nami i nawet jesli obie strony dojda do porozumienia jesli chodzi o kolejny sezon, to i tak jest to niepokojaca bliska perspektywa. Co by nie mowic o Vuciniciu, jest on drugim chyba najbardziej kreatywnym graczem z naszej ekipy, ale problem polega na tym, ze rocznikowo tez juz mu stuknela 30-stka. Wiek sam w sobie, nigdy nie byl dla mnie jakims wielkim czynnikiem, ktory od razu z gory dyskwalifikowalby w jakis sposob danego pilkarza. Bardziej sie obawiam jedynie tego, ze w razie "nieudanego" przyszlego sezonu (tfu, tfu), zbyt wiele rzeczy i zbyt wielu pilkarzy trzeba bedzie wymieniac jednoczesnie.

Dlatego jednak chcialbym, abysmy w najblizszym okienku - oprocz calkowitej przebudowy ataku - skoncentrowali sie takze na "alternatywie dla Pirlo". I nie mowie tutaj tylko i wylacznie o pilkarzu "Pirlopodobnym" (Verratti), ale bardziej o takim wzmocnieniu skladu (pomocy i ataku), aby w kazdej chwili te machina potrafia grac bez Pirlo. Moze nalezaloby zakupic trequartiste i sprobowac ustawic Marchisio i Pogbe na pozycji dwoch defensywnych pomocnikow grajacych w linii? Moze jakies inne rozwiazanie?

Szczerze mowiac, nie zawahałbym sie tez jesli nadeszlaby dobra oferta za Vucinicia. Za 10 - 15m spokojnie bym go sprzedal, a oprocz niego jeszcze Quagliarelle i Matriego. Ci napastnicy sa juz w Juve 2 - 3 lata, nic wiecej z takim skladem osobowym po prostu nie wymyslimy. Cieszy przyjscie Llorente, ale oprocz Hiszpana potrzebujemy jeszcze co najmniej jednego gracza bardzo wysokiej klasy (Jovetic, Sanchez, etc), oraz odpowiednich zmiennikow. Diamanti nie bylby wcale zla opcja na rezerwe. Owszem, ma swoj wiek, ale on nigdy nie schodzi ponizej pewnego poziomu i za niska kwote (8m?) bylby odpowiednim wzmocnieniem skladu. Poza tym, nie mamy w kadrze zadnego pilkarza, ktory potrafi tak krotko prowadzic pilke na wysokiej predkosci.

Pozostaje jeszcze kwestia Vidala. Szczerze mowiac wiem, ze to bardzo kontrowersyjnie zabrzmi, ale... jesli nadeszlaby za niego bardzo dobra oferta to ja bym ja przynajmniej rozwazyl (na ten przyklad: 25m euro + Verratti). Uwazam, ze druzyna bedzie silniejsza, jesli dokoptujemy do skladu Verrattiego oraz (za te 25m) Joveticia, a w zamian oddamy tylko Vidala. Zwlaszcza, ze na rezerwie mamy swietnego Pogbe.

Zapraszam tez na moje konto na twitterze => https://twitter.com/jakku113 ;)
zahor

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 13 kwietnia 2013, 12:56

jakku1 pisze:Zastanawiam sie bardziej nad tym, czy najblizsze mercato nie powinno byc okazja nie tylko do wzmocnienia formacji ofensywnej, ale takze do zapewnienia odpowiedniej alternatywy dla pilkarzy, ktorzy w niedlugiej przyszlosci beda sie zegnac z klubem/konczyc kariere. Nie mam tutaj na mysli chyba tylko Buffona, bo jak wiadomo bramkarze moga grac nawet do 40-stki i szczerze mowiac, nie mialbym nic przeciwko, gdyby Gigi bronil tak dlugo. Fakty sa natomista takie, ze trzon naszej druzyny powoli zaczyna sie starzec
Z tego właśnie powodu o którym piszesz drażniło mnie pewne zjawisko. Kiedy jedni (w tym ja) krytykowali Marottę za to, że kolejny raz odwlekał decyzję o wydaniu grubszych pieniędzy na napastnika, broniono go słowami "drużyna jest w budowie, nie wszystko na raz, projekt idzie w dobrą stronę itp.". Problem jest taki że w odróżnieniu od sytuacji chociażby Fiorentiny, Romy czy nawet Milanu, które w tej chwili są daleko za plecami Juventusu, u nas czas raczej nie pracuje na naszą korzyść. W tym sezonie zabrakło nam dwóch, trzech klasowych piłkarzy żeby na poważnie włączyć się do walki o najwyższe cele w Lidze Mistrzów. Nie chcę zapeszać, ale nie wiem czy za dwa, trzy lata będziemy mieli taką sytuację, czy też tych brakujących mistrzów nie będzie czterech, pięciu. Można sobie oczywiście wmawiać że "mamy zdolną młodzież", że "jest Masi, jest Gabbiadini, jest Soerensen, Boakye itp.", tyle że nikt nie jest nam w stanie zagwarantować że którykolwiek z tych gości będzie kiedykolwiek w Juve chociaż solidnym rezerwowym.
jakku1 pisze: Szczerze mowiac, nie zawahałbym sie tez jesli nadeszlaby dobra oferta za Vucinicia. Za 10 - 15m spokojnie bym go sprzedal, a oprocz niego jeszcze Quagliarelle i Matriego.
Ja za takie pieniądze do Czarnogórca dołączyłbym jeszcze sztuczne wąsy, tylko naprawdę nie spodziewam się żeby taką ofertę ktokolwiek miał złożyć. Pisałem już o tym kiedyś - we Włoszech 10-15 baniek to całkiem spora kwota, mało który klub może sobie pozwolić na wydanie jej na jednego piłkarza, a te zespoły które mają taki komfort dysponują lepszymi napastnikami - tzn. takimi, z których w przeciągu całego sezonu jest więcej pożytku niż z miewającego przebłyski Vucinicia.
A oferty zza granicy? Czy w tegorocznej edycji LM facet zabłysnął czymś takim, żeby ktoś zapragnął go mieć w swoim składzie za takie pieniądze? Naprawdę wątpię.
jakku1 pisze: Pozostaje jeszcze kwestia Vidala. Szczerze mowiac wiem, ze to bardzo kontrowersyjnie zabrzmi, ale... jesli nadeszlaby za niego bardzo dobra oferta to ja bym ja przynajmniej rozwazyl (na ten przyklad: 25m euro + Verratti). Uwazam, ze druzyna bedzie silniejsza, jesli dokoptujemy do skladu Verrattiego oraz (za te 25m) Joveticia, a w zamian oddamy tylko Vidala. Zwlaszcza, ze na rezerwie mamy swietnego Pogbe.
W rezerwie mamy potencjalnie świetnego, a obecnie niezłego Pogbę, który potrafi raz na jakiś czas pokazać się bardzo ciekawie z przodu, natomiast w odbiorze nie daje nawet jednej piątej tego, co Chilijczyk. Czego jak czego, ale duetu Vidal-Lichtsteiner nie rozbijałbym w żadnych okolicznościach.
sebatiaen666 pisze: Do tego dokupie przynajmniej jednego z trojki Suarez/Sanchez/Jovetic.
Przynajmniej jednego, powiadasz? Czyli jakby przybył do nas, oprócz wymienionego przez Ciebie szczyla i zakontraktowanego już Llorente wyłącznie Suarez, to byłoby takie absolutne minimum? :roll:
Ostatnio zmieniony 13 kwietnia 2013, 13:17 przez zahor, łącznie zmieniany 1 raz.

pumex

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 kwietnia 2013, 13:00

Nedved1983 pisze:
pumex pisze:Z tego co się orientuję, nikt nie odmawia Marottcie zbudowania ciekawej drużyny, wręcz przeciwnie, wszyscy jak jeden mąż chwalą transfery Pirlo, Vidala, Barzagliego i tak dalej. Problem jest inny. Duża część kibiców widzi wyraźny zarys polityki Marotty i zastanawia się, czy pozwoli ona przeskoczyć drużynie na kolejny, jeszcze wyższy poziom, czego naturalnie powinniśmy oczekiwać. Jak zadajesz powyższe pytanie, to zadaj również inne. Czy w nowożytnych czasach futbolu widziałeś drużynę na stałe goszczącą w półfinałach LM i zdobywającą mistrzostwo, która była budowana tylko i wyłącznie w oparciu o zawodników dobrych i solidnych, którzy kosztowali do 15mln? No właśnie...
zmieńmy Marottę, przyjdzie nowy DS i:
a) pójdzie do Elkanna z bronią w ręku i wymusi dodatkowe miliony,
b) znajdzie tajne konta Marotty,
c) przejrzy budżet, usłyszy ile może wydać i zrobi dokładnie to samo co Marotta( ewentualnie zmieni się kilka nazwisk, które będzie chciał, ale za podobną cenę).

opcja c jest najbardziej prawdopodobna. wy chyba myślicie, że Marotta najpierw pól dnia siedzi i liczy kasę na koncie ( przy okazji walcząc z AA i Conte, którzy ośmielają się żądać transferów), po czym kupuje za grosze/ ściąga za darmo bo za bardzo lubi dużo 0 na naszym koncie
Nie rozumiesz o czym piszę. Mam na myśli politykę transferową, jaką prowadzi Marotta i którą widać jak na dłoni. Ty broniąc w ten sposób Marotty nieświadomie robisz z niego idiotę, po sugerujesz, że nie ma on kompletnie kasy, przez co jest skrajnie ograniczony, ale mimo tego zachowuje się jak kretyn sprowadzając typowego rezerwowego Padoina za 5,5 bańki czy połówkę Isli za 9mln. Czyli Beppe działa jak szaleniec? Nie znaczy, że piętnuje powyższe transfery ani broń Boże nie nawołuję do wyrzucenia Marotty, ale chcę Ci przedstawić, że nasz DS ma po prostu pewną filozofię, której się trzyma i prawdopodobnie będzie się trzymał nawet w przypadku przypływu gotówki. Jasne, że nie stać nas na płacenie po 50mln za zawodnika czy nawet 30mln za piłkarza z pensją 10mln rocznie, jednak niekt mi nie wmówi, że mistrz 4-tej ligi na świecie i uczestnik ćwierćfinału LM aspirujący do przynajmniej tej fazy w przyszłorocznej edycji nie może pozwolić sobie na transfer za 20mln i pensję rzędu 5mln rocznie. Może, ale to nie wpisuje się w koncepcję Marotty i o to większość tu narzekających ma pretensję, a nie o to, że nie rywalizujemy z PSG o C. Ronaldo.

jakku1, raz że chyba nie doceniasz wkładu Vidala w funkcjonowanie obecnej drużyny, dwa, nie bardzo wiem, jaki sens miałaby sprzedaż Vucinicia za 10mln i kupienie chwilę potem Diamantiego za 8-10mln. Dla mnie taki ruch byłby stratą czasu. Zresztą, Diamanti jest fajnym zawodnikiem, ale jak oczekuję Juventusu, gdzie byłby on ewentualnie rezerwowym wchodzącym od czasu do czasu za prawego napastnika z prawdziwego zdarzenia.

Obrazek
sebatiaen666

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 13 kwietnia 2013, 13:08

Do napadu za Mirko powinien przyjsc Boyake albo Gabbiadini.
Do tego dokupie przynajmniej jednego z trojki Suarez/Sanchez/Jovetic.

Ja tez pisalem wczesniej o tym o czym pisze Jaku, dokladnie to samo napisalem.
Jezeli nie kupimy teraz naprawde dobrych graczy do przodu to potem jak to wykonamy jak bedzie trzeba zastapic Barzagliego Pirlo i nawet Vucinica?
napad caly do sprzedazy, musimy cos na nich zarobic, porpostu glupota jest trzymac to co teraz mamy bo problem bedzie coraz powazniejszy.

Dolce Vita

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 kwietnia 2013, 13:15

Boakye? Ten co to strzelił z 10 bramek w Serie B? Faktycznie, wzmocnienie, że hej... To ja już wolę opieprzającego się szwagra :stop:

:plflag: :juveflag: :plflag:
StaryDobryNedved

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 13 kwietnia 2013, 13:25

Boakye to ciekawy talent, on dopiero w tym roku skończy 20 lat a w Serie B od dwóch lat strzela w miarę regularnie, a w reprze Ghany już zadebiutował i strzelił 2 bramki w 5 meczach. Przypomnijcie sobie Del Piero, w wieku 19 lat też dopiero zaczynał, w Padovie chyba 1 bramkę ustrzelił. Ja widzę w młodym Ghańczyku potencjał, on może przepaść na wypożyczeniach (jak wielu innych), a jak damy mu szansę to mógłby przebojem się wedrzeć do składu jak Pogba, El Shaarawy czy Icardi.

To nie byłoby złe wyjście:
Sprzedaż: Vucinic i Matri
Kupno: Llorente, top ss i ściągnięcie z powrotem Boakye
Zostają: Llorente, FabioQ, Giovinco, top ss i Boakye.

Pogba nic by nie osiągnął gdyby nie dostał szansy do tej pory, Conte i zarząd mu zaufali, chłopak pokazał, że umie i teraz mamy jeden z największych talentów piłki nożnej jeśli chodzi o pomoc.

Co do Vidala to ja bym się go nie pozbywał, to jeden z najlepszych defensywnych świata, zalicza masę odbiorów, jest bramkostrzelny, potrafi też podać i wziąć ciężar na siebie, a do tego ma serce do gry.
Już wolałbym Markiza opchnąć jeśli musiałbym wybierać.

jareckik

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 kwietnia 2013, 13:32

Ja sprzedał bym dwóch z naszej wspaniałej czwórki i to obojętnie kogo, byle wpłynęły odpowiednie oferty tak żeby zgarnąć za obydwu 30mlnE. Vucinic+Matri(30mln Realne), Quag+Giovinco(30mlnRealne), Matri+Gio(Realne +30), i w koncu(Quag+Vucinic -30 )... Za kogo wpłyną oferty tego trzeba sprzedać i kupić jednego napadziora za 30+;] Tyle w temacie...

Obrazek

http://zmieleni.pl/ - postaw na jednomandatowe okręgi wyborcze!
wagner

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 kwietnia 2013, 13:33

jakku1 pisze:Pirlo ma juz 34 lata
albo dopiero. Całe forum krzyczało gdy przychodził że to piłkarski emeryt i nic nam po nim. Teraz gdy nie ma Pirlo nie ma podań. Nauczyłem się nie odsyłać piłkarzy na emerytury wam też radzę.
jakku1 pisze:Cieszy przyjscie Llorente
Przepraszam ale nie widzę tu powodów do zadowolenia. To nie sezon choć by 2011/12 czy nawet gorsze lat 2007-2010. Jesteś tak dobry jak Twój ostatni sezon.. A te X bramek to i Matri potrafił strzelić w którymś tam sezonie. Więc chętnie poznałbym argumentację "cieszenia" się że owy piłkarz jest u nas zakontraktowany. :whistle:
zahor pisze:duetu Vidal-Lichtsteiner nie rozbijałbym w żadnych okolicznościach.
:bravo:

I nie rozumiem czemu Giovinco jest postrzegany do zostania, a Matri, Vucinic, Quagliarella tak czy siak mają odejść.. A no tak że młody talent i że wybuchnie ?

jarmel

Redaktor
Redaktor
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 kwietnia 2013, 13:38

jareckik pisze:Ja sprzedał bym dwóch z naszej wspaniałej czwórki i to obojętnie kogo, byle wpłynęły odpowiednie oferty tak żeby zgarnąć za obydwu 30mlnE. Vucinic+Matri(30mln Realne), Quag+Giovinco(30mlnRealne), Matri+Gio(Realne +30), i w koncu(Quag+Vucinic -30 )... Za kogo wpłyną oferty tego trzeba sprzedać i kupić jednego napadziora za 30+;] Tyle w temacie...
Skąd wziąłeś te sumy? Myślisz, że ktoś dałby więcej niż jakieś 15mln za Giovinco albo Mirko? To samo z Q i Matrim, 10 to pewnie maks za ile udałoby się opchnąć któregoś z nich.

#AllegriOut
AdiZ

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 kwietnia 2013, 13:54

pumex pisze:Chcę Ci przedstawić, że nasz DS ma po prostu pewną filozofię, której się trzyma i prawdopodobnie będzie się trzymał nawet w przypadku przypływu gotówki.
Nazwij to po imieniu a nie ubieraj ładnie w słowa. Narośl z mniejszych klubów lub prowincjonalność. Z tą naroślą (o ile się jej nie wytnie) za 2 - 3 lata mistrzów (Pirlo, Barzagli ) zastąpią znajomi Marotty w postaci Poliego czy Motty.
jakku1 pisze:Ostatnio pojawilo sie sporo plotek, zwlaszcza jesli chodzi o nasza formacje ofensywna
Mógłbyś rozszerzyć ten wątek :pray:

Zablokowany