Liga Mistrzów 2012/13
- zahor
- Juventino
Tytanom matematyki od "równych szans" proponuję postawić na triumf Malagi w LM. Szanse na wygranie takie same, jak każda inna drużyna, czyli 0,125, kurs (na bwin.com) 67, czyli wartość oczekiwana wygranej to 8,375 tego co się postawi (minus podatek, jeżeli dobrze pamiętam).
- pumex
- Juventino
Jakieś źródło, screen? Pytam, ponieważ takie pary krążą już od rana, bo ludzie błędnie zinterpretowali obrazek z FoxTV, gdzie po prostu do zapowiedzi losowania dołączono grafikę z wymienionymi uczestnikami ćwierćfinałów:Bazyliszek pisze:Wyniki losowania próbnego w Nyonie:
Barça-Juve
Real - Borussia
Malaga-Bayern
PSG-Galatasaray

- mati888
- Juventino
i Ibrahimovicia na łódceVimes pisze:Chciałem zauważyć, że rysownik bardzo dobrze odwzorował Lennona.
po wczorajszym wyczynie Bayernu przestałem sądzić, że w stawce pozostała drużyna, która jakoś wyraźnie wyróżnia się poziomem na plus. A to dobrze dla widowiska, dla nas samych z resztą też
'Czasem lepiej nic nie mówić i sprawiać wrażenie głupiego niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości'
- mrozzi
- Juventino
- Podziekował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Osobiście dopiero w półfinale chciałbym trafić na któregoś z najbardziej wymagających przeciwników (Bayern/Barcelona/Real). Nie chce mi się wierzyć, że ponownie wylosujemy najłatwiejszego rywala, ale biorąc pod uwagę fakt, że mamy w UEFA wysoko postawionego człowieka...
Ktoś z trójki Malaga/Galata/PSG to doskonałe losowanie. Trudniej byłoby z BVB, ale i w tym meczu bylibyśmy faworytem (choć "znafcy" NSport czy TVP1 są innego zdania - nie mają racji). Nie zmienia to faktu, że jesteśmy w stanie pyknąć każdego. Wczoraj fatalnie zaprezentował się Bayern (ograny przez przeciętnie grający Arsenal), w pierwszym meczu na SS koszmarnie Barcelona, a Real ciągle gra w kratkę.
Ciekawostka:
Mundo Deportivo (kataloński dziennik od zawsze będący blisko środowiska Barcelony) jest przekonany, że jedynym klubem, którego Barka nie chciałaby wylosować jest właśnie Juventus. Hiszpanie (właściwie Katalończycy) obawiają się przede wszystkim naszej defensywy, bramkarza, także znakomitej atmosfery w zespole i ogromnej chęci odnoszenia zwycięstw.
Ktoś z trójki Malaga/Galata/PSG to doskonałe losowanie. Trudniej byłoby z BVB, ale i w tym meczu bylibyśmy faworytem (choć "znafcy" NSport czy TVP1 są innego zdania - nie mają racji). Nie zmienia to faktu, że jesteśmy w stanie pyknąć każdego. Wczoraj fatalnie zaprezentował się Bayern (ograny przez przeciętnie grający Arsenal), w pierwszym meczu na SS koszmarnie Barcelona, a Real ciągle gra w kratkę.
Ciekawostka:
Mundo Deportivo (kataloński dziennik od zawsze będący blisko środowiska Barcelony) jest przekonany, że jedynym klubem, którego Barka nie chciałaby wylosować jest właśnie Juventus. Hiszpanie (właściwie Katalończycy) obawiają się przede wszystkim naszej defensywy, bramkarza, także znakomitej atmosfery w zespole i ogromnej chęci odnoszenia zwycięstw.
- yanquez
- Juventino
- Podziekował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
To w takim razie, jako ten mniej ogarnięty, proponuję zakład:pan Zambrotta pisze:no ale mateo369, jak i ja i każdy ogarnięty człowiek wie, że szanse wszystkich drużyn w lidze mistrzów w formule pucharowej są takie same, co od samego początku było jasne...joy pisze:Tylko że w losowaniu lotto prawdopodobieństwo każdego zdarzenia jest takie samo (no chyba, że ktoś podgrzewa kuleczki). A drużynom należałoby przypisać wagi, bo szanse (choćby ze względu na warunki kadrowe) nie są takie same dla wszystkich
Ja twierdzę, że wygra ktoś z trójki Real/Barca/Bayern, a Ty, że ktoś z trójki Malaga/Galata/PSG. Mamy równe szanse (według ogarniętych) więc jestem skłonny nawet wkręcić handicap - jak wygram płacisz mi stówkę, a jak Ty wygrasz, to płacę Ci dwie. Zakład stoi?
- Cabrini_idol
- Juventino
ja zrobilem sobie losowanie i mi tak wlasnie wyszlo, najsmieszniejsze ze kumpel tez zrobil i wyszlo identycznie.Bazyliszek pisze:Wyniki losowania próbnego w Nyonie:
Barça-Juve
Real - Borussia
Malaga-Bayern
PSG-Galatasaray
Bedzie Barca

- mateo369
- Juventino
Czytasz czyjeś wypowiedzi, czy tylko się wymądrzasz dla zasady? :roll: Z matematycznego punktu widzenia akurat każda drużyna ma w tej chwili 12.5% szans na wygranie LM i to nie podlega żadnej dyskusji. Ale mi nie chodzi o matematyczne a o realne szanse, które wg mnie też właśnie są jednakowe dla wszystkich drużyn. Teoretycznie jest to niemożliwe biorąc pod uwagę potencjał każdej z ekip (i to właśnie biorą pod uwagę bukmacherzy i ja to rozumiem i nie mam zamiaru polemizować) a co mimo wszystko dobitnie pokazał wczorajszy mecz. Pewnie się dużo nie pomylę jeśli powiem, że za każdą złotówkę postawioną wczoraj na awans Arsenalu płacili ze 30 a za Bayernu 1,1. Niby przepaść a boisko pokazało zupełnie co innego, bo to jest LM i na tym etapie nie ma już słabych drużyn, każdy może wygrać z każdym i moje 12.5%, które jest wynikiem prostego rachunku prawdopodobieństwa, to właśnie miało pokazać.zahor pisze:Tytanom matematyki od "równych szans" proponuję postawić na triumf Malagi w LM. Szanse na wygranie takie same, jak każda inna drużyna, czyli 0,125, kurs (na bwin.com) 67, czyli wartość oczekiwana wygranej to 8,375 tego co się postawi (minus podatek, jeżeli dobrze pamiętam).
"Freddy believes if a fridge falls in front of you, it's your job to get out of its way. I believe it's the fridge's job to get out of mine." - Frank Underwood
- pumex
- Juventino
Doprawdy nie rozumiem, dlaczego ludzie sugerują się wczorajszym meczem Bayernu z Arsenalem. Hello, to był mecz o takiej randze jak nasze rewanżowe spotkanie z Celtikiem, wszystko było rozstrzygnięte w pierwszym spotkaniu. Co prawda Arsenal wygrał 2:0 i był blisko awansu, ale to raczej dlatego, że Bawarczycy byli całkowicie rozluźnienie i nieskoncentrowani. Obie drużyny zagrały zdecydowanie słabo, Kanonierzy wykorzystali co mieli. Miarodajne było pierwsze starcie tych drużyna na Emirates.mati888 pisze:po wczorajszym wyczynie Bayernu przestałem sądzić, że w stawce pozostała drużyna, która jakoś wyraźnie wyróżnia się poziomem na plus.

- pan Zambrotta
- Juventino
tak, dokładnie takie samo. Tyle ze my ten swój mecz wygralismy, a Niemcy srali w gacie żeby tamci im nie wbili trzeciego gola. A polowa forum srala dwa tygodnie temu płacząc "tylko nie bajern" :lol:pumex pisze:Doprawdy nie rozumiem, dlaczego ludzie sugerują się wczorajszym meczem Bayernu z Arsenalem. Hello, to był mecz o takiej randze jak nasze rewanżowe spotkanie z Celtikiem, wszystko było rozstrzygnięte w pierwszym spotkaniu.mati888 pisze:po wczorajszym wyczynie Bayernu przestałem sądzić, że w stawce pozostała drużyna, która jakoś wyraźnie wyróżnia się poziomem na plus.
Jankezie, nie zakładam się, ryzyko 50% ze strace stowke jest zbyt duże.
- Wiking
- Juventino
- Podziekował: 3 razy
Czyli wygląda na to, że trafiłem pary z próbnego losowania
Niby niewiele, ale zawsze coś
Co do szans na awans:
@mateo369
Liczysz szanse na wylosowanie jednej drużyny, a nie na wygraną. Chyba, że twierdzisz, że jakby rozegrać 1000 meczów Realu z Galatą, to bilans byłby w okolicach 500:500

Niby niewiele, ale zawsze coś

Co do szans na awans:
@mateo369
Liczysz szanse na wylosowanie jednej drużyny, a nie na wygraną. Chyba, że twierdzisz, że jakby rozegrać 1000 meczów Realu z Galatą, to bilans byłby w okolicach 500:500