Polityka

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
Dolce Vita

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 marca 2013, 20:47

Dobrze, że nie wybrali Papieża z Europy, która jest coraz bardziej laicka. Zakonnik, z Ameryki Południowej. Z twarzy wydaje się sympatyczny. Osobiście sądziłem, że wybiorą kogoś młodszego, ale zobaczymy. Oby zdrowie dopisywało.

:plflag: :juveflag: :plflag:
Castiel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 marca 2013, 20:50

Ciekawe czy w innych krajach też to tak przeżywają jak w Polsce bo jak na ironie we Włoszech to do kościołów chodzą głównie turyści i emeryci...?!

Dolce Vita

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 marca 2013, 20:56

Castiel pisze:Ciekawe czy w innych krajach też to tak przeżywają jak w Polsce bo jak na ironie we Włoszech to do kościołów chodzą głównie turyści i emeryci...?!
Boli Cię to?

Smok-u

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Nieprzeczytany post 13 marca 2013, 20:59

Castiel pisze:Ciekawe czy w innych krajach też to tak przeżywają jak w Polsce bo jak na ironie we Włoszech to do kościołów chodzą głównie turyści i emeryci...?!
Dziwne mam rodzinę i sporo znajomych we Włoszech i jakoś chodzą do kościoła :shock: . Papież pierwsze wrażenie zrobił na mnie bardzo pozytywne.

LordJuve

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 13 marca 2013, 21:00

Jeżeli Twój świat nie ogranicza się tylko i wyłącznie do kontynentu europejskiego (a w zasadzie tylko do jego fragmentu potocznie nazywanego Europą zachodnią) to musisz sam stwierdzić, że twoja teza jest błędna.

Podsumowując: jest zaskoczenie. Faworyci nie wygrali, nowy papież zadziwił nie tylko swoim pochodzeniem czy nazwiskiem, ale także imieniem, które przybrał. Liczę, że jego pontyfikat da dobry, w sensie ewangelicznym, owoc. Są ku temu szanse.

jsduga

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 marca 2013, 21:06

Argentyńczycy mają Messiego i teraz jeszcze Papieża, nieźle :smile:
Pierwsze wrażenie pozytywne, zaskoczenie, że nie Europejczyk, ale to lepiej dla Kościoła. Liczyłem, że wybiorą młodszego Papieża, ale jak na swój wiek to Papież Franciszek się dobrze "trzyma".
Oby zrobił wiele dobrego dla Kościoła, ale na zniesienie celibatu nie mamy co liczyć chyba, a szkoda.

I dziwi mnie (albo w sumie nie), że najwięcej w tym temacie mają do powiedzenia (krytyki) przeciwnicy Kościoła, zatwardziali ateiści (czy ludzie, którzy myślą, że nimi są).

Szanujmy się, bo kłótnie na linii wiara - ateiści nie miała nigdy sensu.

„Będąc na początku sezonu czwartą-piątą siłą tej ligi, udało nam się zdobyć mistrzostwo. Gdybym mógł, podpisałbym je własną krwią." - Gigi Buffon
Castiel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 marca 2013, 21:13

Dolce Vita pisze:
Boli Cię to?
Nie nie boli mnie to. Po prostu byłem we Włoszech kilka razy i kościoły stoją puste. Tata ma znajomego księdza to też, mówi że to nie to samo co lat temu np 10 i dalej. Po prostu z roku na rok coraz mniej ludzi tam chodzi.
A w Kościele moi państwo to się nic nie zmieni. Nie liczcie na to.
Mogliby im znieść celibat, ale też są to marne szanse. Przynajmniej byłby spokój z niektórymi ludzkimi słabościami.

Cabrini_idol

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 marca 2013, 21:13

jsduga pisze:zatwardziali ateiści (czy ludzie, którzy myślą, że nimi są).\

hehe, a Ty wies kto nim jest a kto nie :D i wies co inni myslą, poprzez internetowe forum ^^. Chyb ze chcesz powiedziec ze ateista tak na prawde nim nie jest bo wierzy w potwora spaghetti :P

Zobaczymy co zrobi papiez, jestem przekonany ze nic konkretnego, jak poprzednik.

Obrazek
Dolce Vita

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 marca 2013, 21:15

Cabrini_idol pisze: Zobaczymy co zrobi papiez, jestem przekonany ze nic konkretnego jak poprzednik.
Jakieś objawienie miałeś? Może Ciebie powinni wybrać?

Cabrini_idol

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 marca 2013, 21:17

No zawsze mi dziadek mowil idz na ksiedza bedziesz mial jak paczek w masle :P.

Obrazek
Dolce Vita

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 marca 2013, 21:18

Cabrini_idol pisze:No zawsze mi dziadek mowil idz na ksiedza bedziesz mial jak paczek w masle :P.
Dziadek mądry gość ;-)

jsduga

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Cabrini_idol pisze:
jsduga pisze:zatwardziali ateiści (czy ludzie, którzy myślą, że nimi są).\

hehe, a Ty wies kto nim jest a kto nie :D i wies co inni myslą, poprzez internetowe forum ^^. Chyb ze chcesz powiedziec ze ateista tak na prawde nim nie jest bo wierzy w potwora spaghetti :P

Zobaczymy co zrobi papiez, jestem przekonany ze nic konkretnego, jak poprzednik.
Co Ty próbujesz sobie lub nam udowodnić? Że jesteś lepszym wierzącym czy lepszym, bo nie wierzącym? Obstawiam to drugie, bo byś z takim zacięciem nie krytykował każdego komentarza osób broniących Kościoła. Boli Cię to, że ktoś ma inny pogląd niż Ty? Masz wąskie horyzonty.

„Będąc na początku sezonu czwartą-piątą siłą tej ligi, udało nam się zdobyć mistrzostwo. Gdybym mógł, podpisałbym je własną krwią." - Gigi Buffon
Smok-u

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Cabrini_idol pisze:hehe, a Ty wies kto nim jest a kto nie :D i wies co inni myslą, poprzez internetowe forum ^^. Chyb ze chcesz powiedziec ze ateista tak na prawde nim nie jest bo wierzy w potwora spaghetti :P

Sorry no dłużej się nie da. Posłowie PO głosowali przeciwko budżetowi UE.

Cabrini_idol

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 marca 2013, 21:21

O RLY>?

papiez moze byc, mimo 77 lat widac ze trzyma forme. Oby zmienil oblicze nswiata ^

jsduga. Nie nie chodzi o to . Po prostu wg wiary katolickiej, najwazniejszym haslem jest milosc do blizniego swego, ktorej ja nie widze w kosciele katolickim. Widze obzartych ksiezy jezdzacych nowymi autkami i majacych wlasne sluzace gotujace sprzatajace piorace. TO jest rozpusta w kosciele sprzeczna z doktryna gloszona przez Jezusa Chrystusa.

Wiem ze moze uogolniam, ale moja narzeczona ma kuzyna ksiedza, ktory jest od niedawna ksiedzem i widze jak sie zmienil, rozleniwil , nie chce mu sie nawet sniadania samemu zrobic, ktory mysli o kupnie auta, tylko nie moze sie zdecydowac na GOLFA 6 czy Mondeo :prochno:. Wiara wielu ludziom pomaga i jest dla nich wazna, tylko ze ksieza i kosciol to wykorzystuje dla wlasnych celow... czesto materialnych.
Ostatnio zmieniony 13 marca 2013, 21:28 przez Cabrini_idol, łącznie zmieniany 3 razy.

Obrazek
Dolce Vita

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 marca 2013, 21:22

jsduga pisze:Co Ty próbujesz sobie lub nam udowodnić? Że jesteś lepszym wierzącym czy lepszym, bo nie wierzącym? Obstawiam to drugie, bo byś z takim zacięciem nie krytykował każdego komentarza osób broniących Kościoła. Boli Cię to, że ktoś ma inny pogląd niż Ty? Masz wąskie horyzonty.
A podobno to ''katole'' są nietolerancyjni, prawda? :wink:

ODPOWIEDZ