Mercato (2012-2014)
- Santos
- Juventino
Pan Mietek pisze:Mówi się ostatnio o Ibrze. Ja powiem tak - nie lubię go. Ale nie za to, że jest "najemnikiem" itd. Oczywiście, wkurzył mnie fakt, że odszedł akurat do Interu ale nie lubię go akurat dlatego, że to burak i cham, który nie potrafi przegrywać.
Ale w Juve bym go nie widział z zupełnie innego powodu - moim zdaniem po prostu tu nie pasuje. Siłą Juventusu jest zgranie, odpowiedni sposób gry już wpojony piłkarzom i do którego już przygotowuje się następców (Marrone, Pogba). Albo by trzeba było ułożyć taktykę pod Ibrę (co jest idiotyzmem - zmieniać dobrze działającą drużynę dla jednego piłkarza) albo Ibrę pod taktykę, co pewnie skończyłoby się jak jego przygoda w Barcelonie.
Jak dodamy to ile Szwed zarabia to dla mnie już nie ma wątpliwości, że nie ma tematu.

Też uważam, że Szwed to fatalny pomysł, nie ze względu na przeszłość, ale na charakter.
- zahor
- Juventino
Oczywiście jest to jakiś argument, ale zastanówmy się na spokojnie - mówimy o wielkiej przebudowie ataku, kompletnej rewolucji w naszej najsłabszej formacji. Ewentualna sprzedaż Giovinco może otwierać furtkę do sprowadzenia piłkarza będącego w stanie wznieść Juventus na wyższy poziom. Dzięki tej operacji problem "murującego się" Chievo czy Genoi może zostać rozwiązany albo chociaż znacznie zredukowany. Czy naprawdę uważasz że Marotta kupując, sprzedając, obracając milionami powinien kierować się kryterium "kogo kupić, żeby do LM nie trzeba było zgłaszać juniora z primavery i żeby zostało miejsce dla (przykładowo) Padoina"?Juras_Senat pisze: Wytlumaczę Ci to pragmatycznie, do LM każda drużyna musi zgłosić czterech piłkarzy będących wychowankami klubu. Na dziś dzień ten warunek spełniają De Ceglie, Marrone, Marchisio i Giovinco właśnie. Myślisz że pozbawimy się możliwości zgłoszenia pełnej kadry?
Co do Ibry, to warto ominąć wszystkie posty typu "zdrajca jak on muk odejść do interu niechce go w juwe!!!!!111jedenjedenjeden" i przejść do razu do tych dwóch kwestii, o których pisze Pan Mietek.
Po pierwsze, czy Ibra jest na tyle elastyczny, żeby dało się go wpasować do obecnego Juventusu? Prawdę mówiąc ciężko jest mi się na ten temat jednoznacznie wypowiedzieć, bo tak naprawdę nie wiadomo czego Conte wymaga od napastników. W obecnej chwili wygląda to tak że każdy orze jak może, ale myślę że docelowo każdy miałby grać w jakiś ustalony sposób, zgodny z założeniami taktycznymi. To, że Antek obecnie toleruje człapiącego Vucinicia wcale nie oznacza, że to jest jego pomysł na docelowy atak. W ogóle trzeba pamiętać żeby nie porównywać Ibry z obecnymi napastnikami, bo w porównaniu z nimi prawie każda opcja wygląda zachęcająco. Mnie niepokoi coś innego - Ibrahimović jest nauczony że jeżeli prosi o piłkę, to natychmiast ją dostaje. Zdarzało mu się nawet pobić z kolegą na treningu kiedy Szwed chciał podanie i się go nie doczekał. Problem jest taki, że w Juve jest już Pirlo, który działa na takiej samej zasadzie. Jest przyzwyczajony do pełnego posłuszeństwa, do tego że dostaje piłkę wtedy, kiedy sobie tego życzy (mówił o tym kiedyś Lichtsteiner). Druga sprawa - Andrea podaje temu, komu uzna za stosowne a nie temu, kto podnosi rękę do góry, nie wiem co na to Ibra.
No i ten charakter Ibry - wszyscy wiemy jak to wygląda, niemniej jednak to nie jest powód żeby z automatu skreślać go na starcie. Kwestia tego czy piłkarze Juventusu są w stanie przymknąć oko na jego chamowate zachowanie, raz czy drugi ugryźć się w język albo odpuścić w imię wyników zespołu. No i sam Conte - czy będzie w stanie się zmusić żeby traktować Ibrę jak duże, rozpieszczone dziecko i iść na ugodę? Z jego wypowiedzi wynika, że sam Szweda w zespole by widział, a nie wierzę w to, że nie zdaje sobie sprawy z jego osobowości.
Wydaje mi się że jest szansa na to, żeby jednak na te 7 baniek rocznie się zgodził z jednego powodu - facet do emerytury ma bliżej niż dalej, wygrał już w karierze dużo trofeów, ale Ligi Mistrzów jeszcze mu się podbić nie udało i być może jest to ostatni moment. Prawdą jest że dla Ibry pieniądze są, delikatnie mówiąc, istotne, ale mimo wszystko myślę że chciałby jednak zdobyć to trofeum, nawet kosztem niższych zarobków. Pytanie tylko czy gdyby naszło go na atakowanie Europy, wybierze akurat Juventus, czy też będzie próbować szczęścia w Anglii. Ciekawą opcją byłby Bayern gdyby nie osoba Guardioli.@D@$ pisze:Nie wiem także skąd te teorię, że skoro dostaje teraz 12-14 mln, to nagle zgodzi się na 5-7.
Ostatnio zmieniony 13 marca 2013, 11:11 przez zahor, łącznie zmieniany 1 raz.
- @D@$
- Juventino
Nie ma jak zacytowac dupny post, żeby wrzucić nic nie wnoszące zdanie. Gdzie konkretnie te brednie?Bandiera_Rossa pisze:O boże, co za brednie
Zejdzcie z Cabriniego, bo akurat dobrze gada. Nie jestem tak naiwny by myśleć, że każdy zawodnik Juve marzy tylko o tym klubie i nie odejdzie nawet za 3-krotną pensję, z resztą z dosyć ekstremalnych zespołów przychodzili (Pirlo-Milanista, Vucinic-Romaista, Aquilani-Romanista z Liverpoolu (OMG) itp.), niemniej są pewne granice, nais raczej potrafią zachowac się z klasą, a przede wszystkim grają dla zespołu a nie dla siebie.
Zlatan te granice przekracza zapatrzeniem we własny geniusz, głupotą, chamstwem, itp. Ja takiego typa nie chcę. Nie wiem także skąd te teorię, że skoro dostaje teraz 12-14 mln, to nagle zgodzi się na 5-7. "Bo wypowiadał się dobrze o Juve"? Aha.
@Szaq - nie no skąd, Cabrini jest w błędzie, Zlatana będą czekać: owacja na stojąco i strzelające szampany :doh:
Kurde a tyle czasu wszyscy się zastanawili, po co trzymamy De CeglieJuras_Senat pisze:Wytlumaczę Ci to pragmatycznie, do LM każda drużyna musi zgłosić czterech piłkarzy będących wychowankami klubu. Na dziś dzień ten warunek spełniają De Ceglie, Marrone, Marchisio i Giovinco właśnie. Myślisz że pozbawimy się możliwości zgłoszenia pełnej kadry?

@Mietek - też prawda, ale myślę, że i tacy by sie znaleźli, którzy chcieliby zmienić dobrze funkcjonującą taktykę by ściągnąć wymarzonego "topa" :doh:
Edycja (nie chcę nabijać postów):
Chirico może jest mało wiarygodny po tym jak sugerował, że jeden z dwójki Conte<->Marotta odejdzie, ale TU dobrze prawi:
W sumie nic odkrywczego, nie raz takie rzeczy były dementowane, ale potem i tak za rok/pół roku wrcamy do sprawy jego, Balotelliego, czy innego Teveza.Po Vidalu w Bayernie Monachium i Conte w Chelsea, mamy kolejny popis gazet - powrót Ibrahimovica do Juve. I tylko po to, by uwiarygodnić plotkę, cytuje się wypowiedź Nedveda, który zwyczajnie docenił swojego byłego kolegę z drużyny. Sprawa jest prosta - agentem Nedveda był Raiola, Pavel jest bliskim doradcą Andrei Agnellego, więc.... Tani chwyt - Ibrahimovic nigdy nie wróci do Juve, ponieważ kosztowałby około 20 milionów euro (ma 31 lat, a przypominam, że Pirlo był okazją, gdyż był transferem darmowym) i musiałby się liczyć z drastyczną obniżką zarobków. Zakłóciłby także spokój w drużynie i mógłby sprawić, że zespół nie byłby już taki 'szczelny'. Pamiętajmy jednak o 2006 roku i szczerze mówiąc, nawet nie rozważałbym jego kandydatury
Ostatnio zmieniony 13 marca 2013, 13:06 przez @D@$, łącznie zmieniany 1 raz.
- Juras_Senat
- Qualità Juventino
Myśle, że będzie miał to na względzie, zwłaszcza, że można poświęcić innego napastnika i Gio wcale nie musi być ofiarą tejże przebudowy.zahor pisze:Oczywiście jest to jakiś argument, ale zastanówmy się na spokojnie - mówimy o wielkiej przebudowie ataku, kompletnej rewolucji w naszej najsłabszej formacji. Ewentualna sprzedaż Giovinco może otwierać furtkę do sprowadzenia piłkarza będącego w stanie wznieść Juventus na wyższy poziom. Dzięki tej operacji problem "murującego się" Chievo czy Genoi może zostać rozwiązany albo chociaż znacznie zredukowany. Czy naprawdę uważasz że Marotta kupując, sprzedając, obracając milionami powinien kierować się kryterium "kogo kupić, żeby do LM nie trzeba było zgłaszać juniora z primavery i żeby zostało miejsce dla (przykładowo) Padoina"?Juras_Senat pisze: Wytlumaczę Ci to pragmatycznie, do LM każda drużyna musi zgłosić czterech piłkarzy będących wychowankami klubu. Na dziś dzień ten warunek spełniają De Ceglie, Marrone, Marchisio i Giovinco właśnie. Myślisz że pozbawimy się możliwości zgłoszenia pełnej kadry?
- zahor
- Juventino
Czyżbyś zakładał wariant taki, że za każdego z naszych napastników napłynie multum ofert i Marotta będzie miał dylemat ilu by tu sprzedać i których? Mi się wydaje mało prawdopodobne, żeby za któregokolwiek z dwójki Giovinco-Vucinić ktoś chciał latem kupić za pieniądze, który by nas satysfakcjonowały, więc jeżeli trafi się jakaś konkretna oferta, to odrzucenie jej z tak błahego powodu byłoby głupotą. Innymi słowy, szansa że na biurku Marotty latem będą leżały dwie bardzo konkretne oferty kupna tych gości są moim zdaniem iluzoryczne.Juras_Senat pisze: Myśle, że będzie miał to na względzie, zwłaszcza, że można poświęcić innego napastnika i Gio wcale nie musi być ofiarą tejże przebudowy.
- Kucharius1
- Juventino
zahor ja myślę że nie ma szans na taką obniżkę pensji. Powód ? Bez problemu znajdzie się klub grający w LM, który wybuli te 14 mln na sezon (Chelsea, Man C, Real).
Z nowych newsów to:
- monitorujemy sytuacje Cardozo
- Milan chce na podkraść Tonnyego Trindade de Vilhena
- dziś pojawiają się ploty o Igle i Suarezie, temat Ibry poszedł nieco w odstawkę
Z nowych newsów to:
- dziś pojawiają się ploty o Igle i Suarezie, temat Ibry poszedł nieco w odstawkę
- Juras_Senat
- Qualità Juventino
zahor pisze:Czyżbyś zakładał wariant taki, że za każdego z naszych napastników napłynie multum ofert i Marotta będzie miał dylemat ilu by tu sprzedać i których?Juras_Senat pisze: Myśle, że będzie miał to na względzie, zwłaszcza, że można poświęcić innego napastnika i Gio wcale nie musi być ofiarą tejże przebudowy.
Bynajmniej, zakładam wręcz, że tradycyjnie bedą problemy ze sprzedażą.
Nie uważam, że Marotta odrzuci każdą ofertę za Giovinco "bo LM". Zwyczajnie nie widzę go wsród piłkarzy na wylocie. Vucinicia też zresztą nie, choć przyznaje w tym przypadku wolałbym żeby było inaczej.zahor pisze:I się wydaje mało prawdopodobne, żeby za któregokolwiek z dwójki Giovinco-Vucinić ktoś chciał latem kupić za pieniądze, które by nas satysfakcjonowały, więc jeżeli trafi się jakaś konkretna oferta, to odrzucenie jej z tak błahego powodu byłoby głupotą. Innymi słowy, szansa że na biurku Marotty latem będą leżały dwie bardzo konkretne oferty kupna tych gości są moim zdaniem iluzoryczne.
W mojej opini rozstaniemy się Fabio - który juz dawno powinien dostać snickersa, pijanym Duńczykiem i Anelką.
- Castiel
- Juventino
Co do ostatniej dwójki to pełna zgoda, ale z Fabio Q nie mogę się zgodzić. Snickersa powinni dostać i Gio i Vucinic bo Quag ma 2x mniej minut, a tyle samo goli zdobytych co oni. Quag nigdy chyba w tym sezonie nie zagrał pełnych 90 minut.Juras_Senat pisze: W mojej opini rozstaniemy się Fabio - który juz dawno powinien dostać snickersa, pijanym Duńczykiem i Anelką.
- francois
- Juventino
Robisz konkurencję dla jakku1?Kucharius1 pisze:Z nowych newsów to:

Cardozo był już na tapecie kilka razy i nie przeszedł, więc tym bardziej nie przejdzie w wieku 30 lat.
Ten młody Holender to ciekawy zawodnik, ale w Holandii jest sporo perełek, które jednak nie zawsze wypływają dalej. Na pewno nie ma sensu się o niego zabijać już teraz.
Higuain i Suarez to never ending story. A temat Ibry powoli się już przejada, bo realny raczej nie był ani przez chwilę.
„To jest miejsce wyjątkowe,
tu się mogą ziścić sny,
za te barwy, herb, tradycję,
zostaw serce, pot i łzy”
tu się mogą ziścić sny,
za te barwy, herb, tradycję,
zostaw serce, pot i łzy”
- Kucharius1
- Juventino
Ja do jakku1 nie mam startu bo jeszcze nie ogarniam tych włoskich forum.
Ogólnie jestem zdania, że lepiej rzucić jakimś byle jakim newsem, niż po raz kolejny rozkmniniać jak Gio może być taki słaby, a Mirko leniwy.
Co do tego talentu z Niderlandów od grubego Mino, lepiej zgarnąć chłopaka już w takim wieku , bo w lidze holenderskiej rozwinie się tylko do pewnego pułapu, później i tak będzie musiał znikać z tej słabiutkiej obecnie ligi.
Brejkin Njus Ponoć Juve ma chrapkę na Konstantina Rauscha z H96, chłopak ma dobry sezon i będzie dostępny za free. To lewy obrońca.
edit. Dorzucam jeszcze info że coraz częściej Buraka wymienia się w kontekście gry w Serie A. Zawodnik na pewno ciekawy, imponujący statami w lidze i LM.
Ogólnie jestem zdania, że lepiej rzucić jakimś byle jakim newsem, niż po raz kolejny rozkmniniać jak Gio może być taki słaby, a Mirko leniwy.
Co do tego talentu z Niderlandów od grubego Mino, lepiej zgarnąć chłopaka już w takim wieku , bo w lidze holenderskiej rozwinie się tylko do pewnego pułapu, później i tak będzie musiał znikać z tej słabiutkiej obecnie ligi.
Brejkin Njus Ponoć Juve ma chrapkę na Konstantina Rauscha z H96, chłopak ma dobry sezon i będzie dostępny za free. To lewy obrońca.
edit. Dorzucam jeszcze info że coraz częściej Buraka wymienia się w kontekście gry w Serie A. Zawodnik na pewno ciekawy, imponujący statami w lidze i LM.
- Arbuzini
- Juventino
Nie znam człenia. Na lewą stronę nie potrzebujemy półśrodków, a kogoś kto naprawdę ogarnia. Pisałem już wcześniej, ale nie zaszkodzi powtórzyć - po ataku skrzydła są naszą najsłabiej obsadzoną formacją. Także tego - I believe in Mauricio Isla, ale kogoś sensownego na lewą stronę przydałoby się ściągnąć.Kucharius1 pisze:Brejkin Njus Ponoć Juve ma chrapkę na Konstantina Rauscha z H96, chłopak ma dobry sezon i będzie dostępny za free. To lewy obrońca.
Buffon i Burak - to chyba za dużo jak na jedną drużynęKucharius1 pisze:edit. Dorzucam jeszcze info że coraz częściej Buraka wymienia się w kontekście gry w Serie A. Zawodnik na pewno ciekawy, imponujący statami w lidze i LM.

- Kucharius1
- Juventino
Arbuzini ten niemiec ma 22 lata, poza lewą obroną, grywa też w pomocy, więc teoretycznie wpisywał by się w szkic naszego winga idealnie. Z tego co się zorientowałem na Niemieckich forach , jest całkiem ogarnięty w ataku i ma szybki start do piłki. Na repre szans nie ma, bo tam powołuje się tylko graczy z 2-3 klubów w Niemczech.
Co do Buraka, ja jestem jak najbardziej za jeśli cena będzie przystępna. Llorente i Burak , brzmi lepiej niżeli Matri i Fabio Q mimo wszystko. Ale to i tak pewnie plota.
Co do Buraka, ja jestem jak najbardziej za jeśli cena będzie przystępna. Llorente i Burak , brzmi lepiej niżeli Matri i Fabio Q mimo wszystko. Ale to i tak pewnie plota.
- 19
- Juventino
- Podziekował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Widziałem kilka spotkań Hanoveru i chłopak faktycznie ma pojęcie o grze jest szybki ma dobre podanie w pole karne. Asamoah najprawdopodobniej będzie pierwszym wyborem na tej pozycji, ale Rausch to ciekawa alternatywa.
- annihilator1988
- Juventino
Taki urok forum. Ja, Buraka, jako uzupełnienie linii ataku, przywitałby ciepło. To samo tyczyłoby się: Ramireza, Ilicicia czy Diamantiego. Żywię nadzieję, że latem jeden z w/w piłkarzy zasili, za rozsądne pieniądze, szeregi "Starej Damy", a natomiast z Turynem pożegna się leniwy Mirko, który w trakcie jednego sezonu z Juventusem zdobył więcej, a niżeli z Romą przez pięć. Minimalizm aż kipi z tego "snajpera". Informacja o sprzedaży Vucinicia będzie dla mnie równie radosna, co ta o wypchnięciu Amauriego z drużyny. Swoją drogą, jestem ciekaw czy Żebrole byłyby zainteresowane wymianą Melo-Burak?Arbuzini pisze:Nawet w ubiegłym roku kandydatura Turka była regularnie obśmiewana.
ktośtam na forum p$g pisze:Odnoszę wrażenie, że Ibra nie jest związany z PSG
- Arbuzini
- Juventino
Całkiem znośne noty na kickerze ma ten Rausch. W dodatku jak piszecie, że chłop ma talent to może faktycznie warto rozważyć jego kandydaturę. To, że jest za darmo to dla mnie tylko taki bonusik, bo jednak na pierwszym miejscu stawiałbym jakość.
Ostatnio whoscored ma lepsze artykuły niż oceny pomeczowe: http://www.whoscored.com/Blog/d_8_wp-e3 ... and-Baines
Od kilku sezonów piszę, że kupno klasowego bocznego obrońcy (bądź też wahadłowego przy naszej taktyce) to wzmocnienie 2w1.
Ostatnio whoscored ma lepsze artykuły niż oceny pomeczowe: http://www.whoscored.com/Blog/d_8_wp-e3 ... and-Baines
Od kilku sezonów piszę, że kupno klasowego bocznego obrońcy (bądź też wahadłowego przy naszej taktyce) to wzmocnienie 2w1.