Mercato (2012-2014)

Wszystko o transferach Juventusu, wasze przewidywania, opinie, najnowsze informacje.
Zablokowany
19

Juventino
Juventino
Podziekował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy

Nieprzeczytany post 01 marca 2013, 13:01

Supersonic pisze:
Fajnie, że przedłużyli z Melo, niech wraca do Turynu do rotacji.

Melo nie wróci do Juve, przedłużenie ma na celu podbicie jego ceny

De Rossi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 marca 2013, 15:13

kurde Słoik masz te mecze na kompie, czy na żywo je oglądałeś? Może nagrałeś coś komórką? Byłbym wdzięczny.

Juventus kupił Melo z Galatasraj.

ObrazekObrazek
Supersonic

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 marca 2013, 16:45

De Rossi pisze:kurde Słoik masz te mecze na kompie, czy na żywo je oglądałeś? Może nagrałeś coś komórką? Byłbym wdzięczny.
Przeszukałem mój specjalny calciodysk i znalazłem 4u. Ten gol dał mu transfer do Lecce, pamiętam jak dziś od razu pomyślałem nowy Puskas.. lub Baggio bo tego pierwszego możesz nie kojarzyć wszak nie grał w Serie A.

Podobno Juventus interesuje się Amorebietą, którego - jak zawsze w przypadku Bilbao - można pozyskać w lecie za free :prochno: jestem za.

Skibil

Redaktor
Redaktor
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 marca 2013, 19:39

Supersonic pisze:Podobno Juventus interesuje się Amorebietą, którego - jak zawsze w przypadku Bilbao - można pozyskać w lecie za free :prochno: jestem za.
Niby dlaczego? Nie sądzisz chyba, że facet podniesie jakość defensywy. Ani nie wygryzie nikogo z podstawy, ani w rezerwie nie będzie pierwszy do wejścia, nie jest też żadnym "młodym, obiecującym". Po co w takim razie nam taki zawodnik?

Arbuzini

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 marca 2013, 04:11

Tak jest. Vucinic jest świetnym napastnikiem fundamentalnym dla naszej taktyki. Jeśli nasz system opiera się na żenującej skuteczności to muszę przyznać rację zażartym fanom Czarnogórca - nie możemy się bez niego obejść.

Dziwią mnie trochę usilne poszukiwania środkowego obrońcy i to w sumie za niemałe pieniądze. Źle mamy? Barzagli, Bonucci, Chiellini oraz Caceres to moim zdaniem jedni z najlepszych stoperów na świecie. Mało jest drużyn, które posiadają tak silne zestawienie środkowych obrońców dodatkowo wspieranych przez genialnego bramkarza. Jest jeszcze Marrone, który mnie osobiście bardziej przekonuje jako libero niż regista oraz (przynajmniej póki co) coraz bardziej poprawny Peluso. Nie widzę specjalnie sensu szukać kosztownych wzmocnień na tę pozycję. Za darmo do zgarnięcia jest Hilton - wyśmienity obrońca, ale niestety bez paszportu UE i już wiekowy.

Przebudowa ataku to jest absolutna konieczność. Trzeba to zrobić szybko i drastycznie, bo i tak nie będzie po czym płakać. Kluczowe ogniwa dla zespołu powoli osiągają newralgiczny wiek i trzeba będzie myśleć o następcach.

pumex

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 marca 2013, 13:10

Arbuzini pisze:Dziwią mnie trochę usilne poszukiwania środkowego obrońcy i to w sumie za niemałe pieniądze
Szukanie dodatkowych obrońców to nic w porównaniu do tracenia czasu i funduszy na kolejne transfery pomocników o wątpliwej jakości.
Arbuzini pisze:Przebudowa ataku to jest absolutna konieczność. Trzeba to zrobić szybko i drastycznie, bo i tak nie będzie po czym płakać.
Każdy z nas marzy o przebudowanie ataku, ale ja ciągle się zastanawiam, na ile jest to realne? Czy możemy być pewni, że po sezonie pożegnamy choć jednego zawodnika z żenującego duetu Giovinco-Vucinic? Moim zdaniem niestety jest to mało realne. Prawdopodobnie skończy na tym, że rozstaniemy się z Anelką oraz z Quagliarellą, w ich miejsce przyjdzie Llorente i w najlepszym razie Sanchez.
Giovinco, Vucinic, LLorente, Sanchez, Matri - wybaczcie, ale w moich oczach wygląda to tak: null, null, ??, ?, Matri. Rewolucja? Niet. Ewolucja, ale czy taka, która nas zbawi? Mam pewne wątpliwości.

(nie, żebym miał coś przeciwko Sanchezowi. Po prostu korzystniej wyszłoby, gdyby pośrednio wymienić Gio/Mirasa na Sancheza i sprowadzić kogoś jeszcze, ale to już całkowite sci-fi)

Obrazek
Arbuzini

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 marca 2013, 15:59

pumex pisze:Giovinco, Vucinic, LLorente, Sanchez, Matri - wybaczcie, ale w moich oczach wygląda to tak: null, null, ??, ?, Matri. Rewolucja? Niet. Ewolucja, ale czy taka, która nas zbawi? Mam pewne wątpliwości.
Zaraz zlecą się randomy z okrzykiem na ustach: "Po co nam rewolucja?! Jesteśmy uber!"

Llorente przyjdzie za darmo, Sanchez to wydatek +/- 20 mln E, a znając nasze stosunki z Udinese zapewne bez większych oporów weszliby we współwłasność Muriela. Od strony finansowej spokojnie bylibyśmy w stanie przeprowadzić takie roszady, ale chyba nikt u nas nie zdecyduje się na takie kroki. Niestety odnoszę wrażenie, że z jakiś dziwnych powodów Vucinic, Giovinco oraz Matri zapewnili sobie status nietykalnych. Nie wiem jakim cudem, ale cóż... Odbije nam się to czkawką, bo bardzo utrudnimy sobie sprawę podczas mercato w 2014.

Santos

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 02 marca 2013, 16:31

Ja akurat Matriego jako uzupełnienie składu bym się nie czepiał. Gość nie marudzi jak siedzi na ławce, a jak wchodzi to daje z siebie wszystko. Jako rezerwowy moim zdaniem dobry grajek.

Niestety zgadzam się z Wami, że para Gio-Vucinic jest nietykalna, też nie wiem dlaczego. Już zwłaszcza Czarnogórzec, który nawet nie biega.

Jasne, że Llorente i Sanchez to zagadki, ale jesteśmy w takiej sytuacji, że każda zagadka, to i tak postęp, bo po Vucinicu niestety wiadomo czego można się spodziewać.

Kucharius1

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 02 marca 2013, 16:43

Sry przyjście Llorente i Alexisa + jakiś młodziak Belfodil czy Muriel ( w zależności kto by odszedł ), to już spora rewolucja. Niekiedy kibice tutaj się zachowują gorzej od hołoty że stron Realu czy Barcy, i nic im nie pasuje.

Karim w tym sezonie gra piach strzelił 7 goli (a okazji ma mimo wszystko sporo więcej) ale to by wam nie przeszkadzało jakby do nas doszedł , bo to Benzema a nie ten kurdupel czy leń :doh:

Z resztą czego wy oczekujecie ? Macie oczekiwania wobec Gio czy Mirko jakby byli mistrzami. Oni nimi nigdy nie byli, zostali sprowadzeni do Juve jako zmiana ewolucyjna w stosunku do tego co było wcześniej. Osobiście jestem zdania że na ławce znajdzie się dla nich miejsce jeszcze w przyszłym sezonie może dwóch, bo w przypadku przyjścia Sancheza raczej na grę w pierwszym składzie nie będą mieć dużych szans.

By nie było offtopu napiszę że Vladimír Weiss bedzie dostępny za free jeśli Pescara spadnie (jak nie spadną uruchomi mu się klauzula przedłużenia o rok), ciekawy zawodnik jeśli chcielibyśmy pograć jeszcze 4-3-3. Jego agentem jest spasiony Mino ;)

Santos

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 02 marca 2013, 16:55

@up
Oczekujemy napastników, którzy nie będą swoim poziomem odbiegać ZNACZNIE od reszty zespołu.
Dalsza Twoja argumentacja, czepiasz się statystyk Benzemy (swoją drogą nie kojarzę, żeby ktoś tu bardzo na niego naciskał), a twierdzisz, że Alexis będzie pewniakiem w pierwszym składzie. Gdzie konsekwencja?

Vucinic, ok, przyszedł kiedy nie byliśmy na tym poziomie, na jakim dziś jesteśmy i rzeczywiście przy Amaurim, Iaquincie itp był wzmocniem, ale już Gio? Przyszedł do zespołu, który zdobył tytuł nie przegrywając meczu, mającego świetną każdą inną formację, więc czego mamy od niego wymagać?

Naszym napastnikom wiele się wybacza, bo cały zespół gra świetnie, gdyby obrońcy odrobinę częściej popełniali błędy, Buffon zrobił kilka kiksów jak ten z Lecce, a Marchisio czy Vidal w paru meczach nie zanotowali bramki ani asysty, to wszyscy pamiętaliby pudła naszych asów. Tak nic się nie dzieje, bo przecież dalej przeważnie wygrywamy...

Ouh_yeah

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 marca 2013, 17:11

Arbuzini, twierdzisz, że przyjście Sancheza i Llorente nie będzie odpowiednią rewolucją, ale kiedy do tego dojdzie jeszcze Muriel, to już będzie okej? Co takiego jest w tym chłopaku, który pograł sezon w Lecce a teraz 10 meczów w Udine, że robi taką różnicę dla obecnego Juventusu?

Arbuzini

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 marca 2013, 18:14

@Ouh_yeah
Zapowiada się na dobrego napastnika i byłoby nas stać na jego kupno. Nasz napad to niezła wiocha i kupno tylko dwóch zawodników jakoś mnie nie przekonuje. Tym bardziej, że wszystko robi się żeby zrobić to jak najniższym kosztem. Nie mówię, że to źle - wręcz przeciwnie. Taką politykę transferową sobie cenię. Niektórzy też nie zauważają, że atak jest nie tylko daremny, ale także przydałoby się go odmłodzić.

Ok, załóżmy kupno Sancheza. Przy paru sprzedażach, nawet jeśli nie będą zbyt syte, nie jest to ostre trzepanie sakwy. No i co dalej? Szczerze to ja bym wolał żeby na tym już skończyły się ruchy do pierwszej drużyny niż znowu zostać uraczonym dokooptowywaniem jakiś wynalazków.

Odpowiadając na Twoje pytanie. W sumie tak. I to nie ze względu kto by przyszedł (na Muriela są największe szanse, ale równie dobrze można wpisać tu inne nazwisko typu Aubameyang, Icardi itd. itp.), a kto odszedł. Jesteś daremny - wylatujesz. Tak zrobił Marotta zaraz po odejści Del Neriego. Przydałoby się wrócić do korzeni.
Ostatnio zmieniony 02 marca 2013, 18:17 przez Arbuzini, łącznie zmieniany 1 raz.

Castiel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 marca 2013, 18:16

To, że teraz Sanchez gra kupe mi akurat nie przeszkadza. Moglibyśmy kupić go dużo taniej. Zresztą nawet będący w kiepskiej formie Sanchez i tak jest lepszy od każdego naszego napastnika.

@D@$

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 marca 2013, 18:19

Ouh_yeah pisze:Arbuzini, twierdzisz, że przyjście Sancheza i Llorente nie będzie odpowiednią rewolucją, ale kiedy do tego dojdzie jeszcze Muriel, to już będzie okej? Co takiego jest w tym chłopaku, który pograł sezon w Lecce a teraz 10 meczów w Udine, że robi taką różnicę dla obecnego Juventusu?
a nie znasz tej starej maksymy, że "każdy byłby lepszy od naszych kopaczy". Nieważne kto to, ważne że ma 20 lat, miał obiecujący sezon czy pół to gorszy od naszych nie będzie. Loża ekspertów zarządziła trzeba wykopać cały atak latem i tyle. Przypomnę że większość orzekła, że Matri leci zimą bo nic już z niego nie będzie, gra na poziomie ekstraklasy, opchać go i za 2 mln byle się pozbyć.

Tak naprawdę, rewolucji latem nie będzie, maks jeden napastnik zostanie sprzedany, póki co wszystko wskazuje na Quagliarellę, ale jeśli będzie pasować mu rola "piątego" to może i on zostanie. Żadne krzyki tego nie zmienią, pozdrawiam.
P.S. Vucinic jest nie do ruszenia :dance:

Co do innych spraw. Też mnie dziwi przedłużenie kontraktu z Melo. Tym dziwniejsze, że swego czasu Marotta wolał rozwiązywać kontrakty niż płacić pensje i próbować za rok, wypożyczanie 30-latka też niedługo przestanie mieć sens bo skończą się chętni. A przecież nie ma bata, by Melo tu wrócił. Jedyna pozytywna wiadomość w tym wszystkim jest taka, że i z Barzaglim przedłużono kontrakt, chyba niedługo trzeba będzie i z Caceresem.
Przy okazji zauważyłem, że Vidal ma umowę do 2016, więc dyskusja o koniecznej podwyżce dla niego (która była pare stron temu), myślę że może być odroczona o co najmniej rok. 2 lata przed końcem, można pomyśleć a na razie trzeba pochwalić Beppe, że podpisał 5-letnią umowę na tak korzystnych warunkach płacowych jak dla tej klasy zawodnika (rzecz jasna, w dzisiejszych czasach) :ok:

Co do obrony, to sam nie wiem. Niby mamy 3 świetnych w pierwszym składzie a na rezerwie mocnego i wszechstronnego Caceresa plus jeszcze dwóch. Jedyny problem jest taki, że tak naprawdę żaden z rezerwowych nie jest typowym stoperem, pytanie czy takowego potrzebujemy. Mnie tam Marrone na dłuższą metę nie przekonuje na tej pozycji, ale kto wie. Fajnie jakby się wgryzł kiedyś w pozycję Pirlo, pytanie czy ma faktycznie umiejętności na cofniętego rozgrywającego już tam pomijając klasę Pirlo...

Virgil

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 marca 2013, 18:20

Dokładnie niech Sanchez obsysa do końca sezonu, nie mam nic przeciwko jeżeli cena za niego byłaby w okolicach 18mln. Wtedy nie ma co się skupiać na żadnych obrońcach , kasę przeznaczyć na Verattiego i koniec okienka, ewentualnie ktoś na lewą stronę, tylko raczej nikogo tam nie będziemy szukać :angry:

Veratti+ Sanchez = jak dla mnie bomba.

Zablokowany