Polityka

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
Gotti

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 22 lutego 2013, 14:16

Ja wtrącę tu swoje i powiem wam, że choćby Rząd dostał 2 biliony euro z Unii to i tak nic by z tego nie wynikło. W roku 1989 Polska miała 50 miliardów euro(czy dolarów) długu, a obecnie mamy tego długu 800 miliardów!!! Co za tą kasę zostało zbudowane ja się pytam? Gdzie są te pieniądze, które będą spłacać jeszcze nasze prawnuki.
Ogólnie panowie to fakt jest taki, że od roku 1989 nasz kraj jest systematycznie rozpieprzany i nie wiem za ile, ale już za niedługo podzielimy los może nie tyle Grecji chociaż cholera wie, ale stan w jakim są obecnie Włochy to 100% scenariusz dla Polski.

Nie jestem lewakiem. Bardziej mi do prawicy, a ogólnie to bym siebie określił jako centrowca. Mimo wszystko doceniam dorobek Polski Ludowej, bo wtedy nie mieliśmy chorych długów, a gospodarka działała znacznie lepiej, a swego czasu była bodajże 10 gospodarką świata! Stocznie działały, samochody szły na eksport, a teraz? Nic nie produkujemy, bo kraj jest rozprzedany.

Tu mam fajny obrazek:
http://www.facebook.com/photo.php?fbid= ... nt_count=1

Ogólnie to ja z kraju mam zamiar wyemigrować i nie dlatego, że mi się tu nie podoba, bo podoba i bym na pewno tęsknił, ale dlatego, że w Polsce jest zwyczajnie ciężko się czegoś dorobić, tzn. kupić mieszkanie i zapewnić dzieciom stabilną przyszłość.

Siewier

Administrator
Administrator
Awatar użytkownika
Podziekował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Nieprzeczytany post 22 lutego 2013, 14:20

Gotti pisze:Mimo wszystko doceniam dorobek Polski Ludowej, bo wtedy nie mieliśmy chorych długów, a gospodarka działała znacznie lepiej, a swego czasu była bodajże 10 gospodarką świata! Stocznie działały, samochody szły na eksport, a teraz? Nic nie produkujemy, bo kraj jest rozprzedany.
Dokształć się i to sporo, bo aż się płakać chce jak się takie bzdury czyta napisane przez młodego człowieka :roll: Rozumiem płacze starszych ludzi, którzy wspominają, że za Gierka to się żyło lepiej (praca była, kraina mlekiem i stalą płynąca, cud i miód ogólnie) bo ci ludzie byli wychowani w duchu TAKIEJ rzeczywistości...

Gotti

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 22 lutego 2013, 14:38

Siewier pisze:
Gotti pisze:Mimo wszystko doceniam dorobek Polski Ludowej, bo wtedy nie mieliśmy chorych długów, a gospodarka działała znacznie lepiej, a swego czasu była bodajże 10 gospodarką świata! Stocznie działały, samochody szły na eksport, a teraz? Nic nie produkujemy, bo kraj jest rozprzedany.
Dokształć się i to sporo, bo aż się płakać chce jak się takie bzdury czyta napisane przez młodego człowieka :roll: Rozumiem płacze starszych ludzi, którzy wspominają, że za Gierka to się żyło lepiej (praca była, kraina mlekiem i stalą płynąca, cud i miód ogólnie) bo ci ludzie byli wychowani w duchu TAKIEJ rzeczywistości...
Niczego nie muszę się dokształcać, bo Ty nie zrozumiałeś w ogóle tego co napisałem. Ustrój socjalistyczny był zły i dobrze, że upadł, ale obecny też jest zły, bo ani to demokracja, ani to kapitalizm, takie nie wiadomo co u nas jest. Podałem tylko przykład gospodarki, która przed 89 rokiem, a dokładniej jakoś w latach 70 była 10 gospodarką całego świata, a teraz jesteśmy gdzieś na 20-25 miejscu. Wystarczy spojrzeć na stocznie, które prężnie działały, a teraz nie działają w ogóle.

Bym ogólnie powiedział, że wtedy było źle, ale stabilnie, a teraz jest lepiej(chociaż nie dla wszystkich) i bardzo nie stabilnie, bo nie będzie miał kto na nasze emerytury za parę lat pracować, bo ludzie z kraju wyjeżdżają, a polityka prorodzinna to dla Rządu termin nieznany.

Smok-u

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 lutego 2013, 14:58

No chyba się nie łudzisz ,że jakąkolwiek emeryturę dostaniesz? :D
Ale tutaj nie ma co się kłócić, dostaliśmy kasę z Unii, gospodarka prężnie się rozwija. Co z tego ,że jesteśmy 3 najbiedniejszym krajem w Unii! Przecież jest SUPER! :)

Wiking

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 14 razy

Nieprzeczytany post 22 lutego 2013, 14:59

@Gotti

Ojoj... Bagno wciąga Cię coraz głębiej...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Propaganda_sukcesu

Bardziej wiarygodne już jest porównanie PKB per capita Polski, Hiszpanii, Portugalii, Irlandii oraz Grecji w 1950, oraz 2004.

mixery

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 lutego 2013, 15:03

Siewier ma racje, jest wiele artykułów o Gierkowych długach w necie, proponuje kilka przeczytać, np. ten który bardzo szybko to tłumaczy - http://wyborcza.pl/1,76842,6455378,Dlug ... ierka.html

Cytacik z wiki - "Kredyty zagraniczne PRL mające przyczynić się do zmniejszenia dysproporcji gospodarczych pomiędzy Polską a krajami rozwiniętymi okazały się w rzeczywistości istotną barierą rozwoju"

Gotti

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 22 lutego 2013, 15:07

70 mld długu Gierka to pryszcz przy 800, które narobił obecny i poprzedni rząd nie uważasz?

Smok-u

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 lutego 2013, 15:10

Gotti pisze:70 mld długu Gierka to pryszcz przy 800, które narobił obecny i poprzedni rząd nie uważasz?
Bo to Donek tego nie zrozumiesz :)
Wiecie ,że w tym roku licznik długu publicznego wyniesie 1 bilion 56 miliardów. Tym co nie rozumieją co to znaczy wytłumacżę że od czasów Gierka po dzień objecia władzy przez PO (około 37 lat) zadłużenie (włącznie z długami jakie pozostawił Gierek) urosło do 528 miliardów złotych. Na następne 528 miliardów Donald Tusk potrzebował tylko 5 lat i 3 miesiące. Paradoksalnie, sukces ten osiągnął by już rok wcześniej gdyby nie 120 miliardów wpływów ze sprzedaży przedsiębiorstw (prywatyzacji) które powstały w większości... za Gierka i wygenerowały cżęść sumy wcześniejszego zadłużenia.
Trzeba fenomena aby takie długi wygenerować w czasie gdy do Polski płyną dziesiątki miliardów euro funduszy unijnych na lata 2007 - 2013.

Siewier

Administrator
Administrator
Awatar użytkownika
Podziekował: 3 razy

Nieprzeczytany post 22 lutego 2013, 15:14

Gotti pisze:Niczego nie muszę się dokształcać, bo Ty nie zrozumiałeś w ogóle tego co napisałem.
A na ile sposobów można zrozumieć to co napisałeś, a do czego (i tylko tego) się odwołałem?

==>
To jest po prostu szczyt ignorancji i niewiedzy o tym jak działała gospodarka PRLu. Doczytaj skąd się wziął wzrost gospodarczy tamtych czasów (10 gospodarka :lol:), jak to funkcjonowało i przede wszystkim jak się skończyło.

Widać nawet goebbels mógłby się sporo nauczyć od speców zajmujących się propagandą w PRLu, która do dzisiaj funkcjonuje w głowach ludzi.

Gotti

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 22 lutego 2013, 15:29

Propaganda działa w dwie strony. Obecna ma na celu ośmieszyć i całkowicie oczernić całą Polskę Ludową i ta propaganda po Twoim przypadku widać świetnie działa. Nie wiem ile masz lat, ale nie sądzę, że tyle abyś pamiętał jak się wtedy żyło, więc skąd czerpiesz wiedzę? Z propagandy i internetu?

charles

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 lutego 2013, 15:29

Gotti pisze:Nic nie produkujemy, bo kraj jest rozprzedany.
ktoś tych liberałów wybrał. prywatyzacje trzeba robić z głową, a obecnie ważne by drogo sprzedać. druga sprawa czy UE chce byśmy cokolwiek produkowali, Polska ma być rynkiem zbytu dla produktów z zachodu i tak w coraz większym stopniu jest.
kilka tygodni temu była mowa że PŻM kupuje chyba 20 statków min. do przewozu gazu który będzie odbierany w nowo budowanym gazoporcie w Świnoujściu, problem jest taki żę to duże zamówienie będzie realizowane w Japonii. pół województwa miało by robotę na kilka lat ale po co? damy zarobić komu innemu, takich przykładów można by mnożyć.
PO :angry:
Gotti pisze: doceniam dorobek Polski Ludowej, bo wtedy nie mieliśmy chorych długów
ale więzienia były pełne patriotów a gazety drukowała Moskwa

DRUGHI ULTRA' CURVA SUD
Smok-u

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 lutego 2013, 15:39

Gotti pisze:Propaganda działa w dwie strony. Obecna ma na celu ośmieszyć i całkowicie oczernić całą Polskę Ludową i ta propaganda po Twoim przypadku widać świetnie działa. Nie wiem ile masz lat, ale nie sądzę, że tyle abyś pamiętał jak się wtedy żyło, więc skąd czerpiesz wiedzę? Z propagandy i internetu?
Może z relacji rodziców, dziadków którzy wtedy żyli? Ty serio myślisz ,że wtedy było fajnie? To kiedy wyjeżdżasz? Polecam Korę Północną, od razu sobie sprawdzisz jak się żyło w PRL-u.

Gotti

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 22 lutego 2013, 15:41

Smok-u pisze:
Gotti pisze:Propaganda działa w dwie strony. Obecna ma na celu ośmieszyć i całkowicie oczernić całą Polskę Ludową i ta propaganda po Twoim przypadku widać świetnie działa. Nie wiem ile masz lat, ale nie sądzę, że tyle abyś pamiętał jak się wtedy żyło, więc skąd czerpiesz wiedzę? Z propagandy i internetu?
Może z relacji rodziców, dziadków którzy wtedy żyli? Ty serio myślisz ,że wtedy było fajnie? To kiedy wyjeżdżasz? Polecam Korę Północną, od razu sobie sprawdzisz jak się żyło w PRL-u.
A gdzie ja napisałem, że było fajnie? Wyraźnie napisałem, że tamten ustrój był zły, ale obecny też jest zły. Nigdzie nie popieram komunizmu, ani nie jestem komunistą, ale w przeciwieństwie do wielu ludzi potrafię dostrzec nie tylko złe cechy starego ustroju, a też i plusy.

Wiking

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 14 razy

Nieprzeczytany post 22 lutego 2013, 16:00

@Gotti:

Przytocz plusy ustroju PRL, chętnie posłucham :think:

+ zadanie:
znajdź Polskę w pierwszej dziesiątce:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_co ... orical_GDP

Gotti

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 22 lutego 2013, 16:08

Z plusów to na pewno mieszkania od Państwa. Obecnie żeby młoda osoba kupiła sobie mieszkanie to kredyt niemal dożywotni trzeba wziąć.
Darmowe kolonie dla dzieci.
Dodatni przyrost naturalny.
Produkcja statków, samochodów na eksport.
Mniej chemii w żywności.
Praca dla każdego.

I na tym się plusy chyba kończą.

Z 10 gospodarką mogłem przesadzić, ale wiem, że kiedyś coś takiego czytałem, ale niestety nie pamiętam gdzie i mogła to być nieprawda.

ODPOWIEDZ