Polityka
- Castiel
- Juventino

Nie ma idealnych rozwiązań. Ktoś zawsze będzie pokrzywdzony i zawsze będzie druga strona medalu. Dobrze było w Ameryce zanim się socjaliści dorwali do władzy. Każdy tam wyjeżdzał by się dorobić i jesteśmy za nimi dziesiątki czy setki lat. Kluczem chyba do sukcesu jest to by tych pokrzywdzonych było jak najmniej.LordJuve pisze:Nie da się tak. Rozwój Chin nie dzieje się w próżni. Ma miejsce w określonej przestrzeni i czasie. To, że Chiny wykorzystały swoją szansę i stały się fabryką świata to jedno, drugą kwestią - której pomijać nie można - są konsekwencje takich a nie innych działań. Jeżeli ktoś stawia za wzór rozwoju Chiny w oderwaniu od tej drugiej strony medelu to nie można takiego kogoś traktować poważnie.Castiel pisze:Sam bardziej skłaniam się ku temu, że on ma Chiny za wzór nie tego dokładnie co tam się dzieje i jak, ale jak szybko się to rozwija. Chińczyków jest bardzo dużo, ale że w 30 lat z państwa będącego 20x biedniejszego od Polski dało się zrobić 2 potęgę na świecie to akurat godne uwagi.
Może JKM powinien poszukać sobie jakiegoś bardziej adekwatnego wzoru? Państwo w naszym kręgu kulturowym i cywilizacyjnym, o podobnych parametrach demograficznych? Z podobnymi bogactwami naturalnymi?
Samo porzucenie zasady powtarzanej przez Korwina na każdym kroku (chcącemu nie dzieje się krzywda) jest już dowodem, że dzieje się źle. Każdy jest jak na smyczy.
- deszczowy
- Juventino

Smok-u pisze: Woooooo, nie wierzę! Dożyłem momentu kiedy się z Tobą zgadzam. Takie jest i moje zdanie! Każdy powinien zarabiać na siebie, krew mnie zalewa, iż jakiś % z moich ciężko zarobionych pieniędzy idzie na jakiegoś pajaca, który nie chce pracować. (Tak zdaję sobie sprawę ,że zaraz przyjdzie Deszczowy i popsuje tą wspaniałą chwilę).
Pozdrawiam

- Smok-u
- Juventino

- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Deszczowy ja mając 21 lat od 16 roku pracowałem w wakacje i od 2 lat pracuję godząc to ze studiami. Więc sorry ale słabo Ci to wyszło. W trudnych czasach, dzięki naszym genialnym rządzącym zostałem zmuszony praktycznie utrzymywać siebie samego, i dlatego mnie wkurza fakt ,iż taki nierób dostaje pieniądze za nic. Ktoś bez ambicji, chęci itp powinien dostać kopa a nie kasę.3
Edit: Zabrzmi to pompatycznie, ale jakieś poczucie godności i szacunek do rodziców nakazał mi pracę. Nie można komuś kto pracuje oddawać jego kasy dla leniwych pijawek. Takie jest moje zdanie i jestem pewny ,że osoby, które pracują się z tym zgodzą.
Edit: Zabrzmi to pompatycznie, ale jakieś poczucie godności i szacunek do rodziców nakazał mi pracę. Nie można komuś kto pracuje oddawać jego kasy dla leniwych pijawek. Takie jest moje zdanie i jestem pewny ,że osoby, które pracują się z tym zgodzą.
- deszczowy
- Juventino

No widzisz? Rząd Tuska obudził w Tobie pokłady zaradności i przedsiębiorczości! Fajnie!Smok-u pisze:Deszczowy ja mając 21 lat od 16 roku pracowałem w wakacje i od 2 lat pracuję godząc to ze studiami. Więc sorry ale słabo Ci to wyszło. W trudnych czasach, dzięki naszym genialnym rządzącym zostałem zmuszony praktycznie utrzymywać siebie samego,
Powiedz to ludziom, którzy chcieliby pracować, ale nie mogą. Chorym, niedołężnym czy zwyczajnie na to za starym.Smok-u pisze:i dlatego mnie wkurza fakt ,iż taki nierób dostaje pieniądze za nic. Ktoś bez ambicji, chęci itp powinien dostać kopa a nie kasę.3
- Smok-u
- Juventino

- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Powiedz to Tuskowi, który nic nie robi z tym problemem. Ja nie zamierzam tracić swoich pieniędzy dlatego ,że mamy nie udolny rząd. Sorry taka prawda, najłatwiej jest zabrać tym biedniejszym zamiast rozwiązać problem. I nie pytaj się mnie co powinien zrobić, bo to nie ja jestem premierem 38 milionowego kraju od 5 lat.
- Pan Mietek
- Juventino

Ale takim ludziom pomoc się należy, tego nikt nie kwestionuje. Z tym, że systemy socjalne się tak rozrosły, że w Niemczech czy na Wyspach jest możesz przez 30 lat praca się nie splamić a hajs i tak dostaniesz. A pan Ryfiński z Ruchu Palikmiota chce, żeby ludzie z publicznych pieniędzy dostawali talony na dziffki.deszczowy pisze:Powiedz to ludziom, którzy chcieliby pracować, ale nie mogą. Chorym, niedołężnym czy zwyczajnie na to za starym.Smok-u pisze:i dlatego mnie wkurza fakt ,iż taki nierób dostaje pieniądze za nic. Ktoś bez ambicji, chęci itp powinien dostać kopa a nie kasę.3
- Castiel
- Juventino

To wszystko stoi na głowie. Wolny rynek by tą sytuację uleczył. Nie w całości, ale byłoby dużo lepiej.
Wiele razy wracając do domu po pracy mijam wsiowy sklepik gdzie na ławeczce siedzi sobie grupka meneli i dzień w dzień piją...zupełnie jak w tym serialu. I powiedzcie mi skąd mają na to pieniądze? Ja siedzę w robocie czasami całe dnie, a napić się zwykłej gorzały mam okazje góra raz na miesiąc, a tu goście sobie żyją jak chcą, robią co chcą i nic ich nie obchodzi.
To dotyczy moim zdaniem sporej grupy ludzi bo każdy na tym forum taką sytuację widział na własne oczy.
Nikt starych ludzi do roboty gonić nie chce, a to że wszyscy składamy się na wszystkich a kasa po drodze gdzieś się rozłazi to dlatego musimy pracować do 67 roku. To jest kpina bo gdybyś przez lata pracy sam sobie odkładał po 300-400zł na jakąś lokatę no powiedzmy 4% to miałbyś około 0,8-1,1 mln na koncie przechodząc na emeryturę.
Jak ktoś jest chory to też ma jakieś opcje i nie jest poświęcany i nie trzeba się z nim obchodzić jak z jajkiem.
Przestańmy w końcu uszczęśliwiać ludzi na siłę z myślą, że my wiemy lepiej co ktoś potrzebuje. Po prostu nie przeszkadzajmy nikomu i niech się każdy troszczy o siebie i swoich najbliższych.
Jak ktoś ma dobre serce i chce to będzie dawał pieniądze na chorych. Będzie tego więcej i będzie dawał więcej, ale nie można nikogo zmuszać do tego.
Z tymi miejscami pracy to też nie jest do końca prawdą to, że ich nie ma. Po prostu wielu ludzi tkwi na bezrobociu bo nie chce pracować za głodową pensję i ja im się nie dziwię bo w dzisiejszych czasach zarabiać 1200zł na miesiąc i jeździć dzień w dzień do roboty się nie opłaca i lepiej znaleźć pracę na czarno i tak żyć.
Wiele razy wracając do domu po pracy mijam wsiowy sklepik gdzie na ławeczce siedzi sobie grupka meneli i dzień w dzień piją...zupełnie jak w tym serialu. I powiedzcie mi skąd mają na to pieniądze? Ja siedzę w robocie czasami całe dnie, a napić się zwykłej gorzały mam okazje góra raz na miesiąc, a tu goście sobie żyją jak chcą, robią co chcą i nic ich nie obchodzi.
To dotyczy moim zdaniem sporej grupy ludzi bo każdy na tym forum taką sytuację widział na własne oczy.
Nikt starych ludzi do roboty gonić nie chce, a to że wszyscy składamy się na wszystkich a kasa po drodze gdzieś się rozłazi to dlatego musimy pracować do 67 roku. To jest kpina bo gdybyś przez lata pracy sam sobie odkładał po 300-400zł na jakąś lokatę no powiedzmy 4% to miałbyś około 0,8-1,1 mln na koncie przechodząc na emeryturę.
Jak ktoś jest chory to też ma jakieś opcje i nie jest poświęcany i nie trzeba się z nim obchodzić jak z jajkiem.
Przestańmy w końcu uszczęśliwiać ludzi na siłę z myślą, że my wiemy lepiej co ktoś potrzebuje. Po prostu nie przeszkadzajmy nikomu i niech się każdy troszczy o siebie i swoich najbliższych.
Jak ktoś ma dobre serce i chce to będzie dawał pieniądze na chorych. Będzie tego więcej i będzie dawał więcej, ale nie można nikogo zmuszać do tego.
Z tymi miejscami pracy to też nie jest do końca prawdą to, że ich nie ma. Po prostu wielu ludzi tkwi na bezrobociu bo nie chce pracować za głodową pensję i ja im się nie dziwię bo w dzisiejszych czasach zarabiać 1200zł na miesiąc i jeździć dzień w dzień do roboty się nie opłaca i lepiej znaleźć pracę na czarno i tak żyć.
- yanquez
- Juventino

- Podziekował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Nie no jasne, że byłoby lepiej gdyby hajs socjalny był lepiej targetowany, ale jest to niemożliwe niestety. Nie da się uwzględnić ludzkiej chciwości, a lepiej, przynajmniej moim zdaniem, "dać" kasę 9ciu oszustom i jednemu potrzebującemu niż nikomu.Pan Mietek pisze:Ale takim ludziom pomoc się należy, tego nikt nie kwestionuje. Z tym, że systemy socjalne się tak rozrosły, że w Niemczech czy na Wyspach jest możesz przez 30 lat praca się nie splamić a hajs i tak dostaniesz.deszczowy pisze:Powiedz to ludziom, którzy chcieliby pracować, ale nie mogą. Chorym, niedołężnym czy zwyczajnie na to za starym.Smok-u pisze:i dlatego mnie wkurza fakt ,iż taki nierób dostaje pieniądze za nic. Ktoś bez ambicji, chęci itp powinien dostać kopa a nie kasę.3
Ta lepiej... Ten sam problem co u Mietka i JKMa -> ideologicznie rewelacja, ale brak uwzględnienia jakiegokolwiek czynnika ludzkiego.Castiel pisze:To wszystko stoi na głowie. Wolny rynek by tą sytuację uleczył. Nie w całości, ale byłoby dużo lepiej.
Tak naprawdę wasze teorie mają dla mnie bardzo dużo wspólnego z komunizmem - zakładają piękny, kolorowy świat, ale są niemożliwe do realizacji.
Po prostu dostrzegacie pozytywne strony kapitalizmu i wolnego rynku, a pomijacie negatywne. Wyobrażacie sobie, że w jednej chwili dostajecie podwyżkę za prąd - powiedzmy siedemdziesięciokrotną. Co wtedy? przecież wiadomo, że żaden nowy podmiot nie wejdzie na lokalny rynek, bo nikt nigdy nie będzie miał szans z monopolistą. Takich przykładów mam miliard. Za twoim płotem powstałby burdel, a za drugim krematorium, powodując, że Twoja ziemia straci kilkukrotnie na wartości.
Ja oczywiście sam jestem liberałem - takim prawdziwym, nie jak Korwin-Majk i staram się łączyć ideologię z realizmem.
PS. Jeszcze tylko dodam, że socjal jest BARDZO korzystny dla gospodarki, choć oczywiście im lepiej ukierunkowany... tym lepiej
E tam tragedia - można sobie z tym poradzić - patrz na północCastiel pisze:I dlatego jest jak jest. Tragedia.yanquez pisze: Nie no jasne, że byłoby lepiej gdyby hajs socjalny był lepiej targetowany, ale jest to niemożliwe niestety. Nie da się uwzględnić ludzkiej chciwości, a lepiej, przynajmniej moim zdaniem, "dać" kasę 9ciu oszustom i jednemu potrzebującemu niż nikomu.
Ostatnio zmieniony 14 lutego 2013, 08:25 przez yanquez, łącznie zmieniany 3 razy.
- Castiel
- Juventino

I dlatego jest jak jest. Tragedia.yanquez pisze: Nie no jasne, że byłoby lepiej gdyby hajs socjalny był lepiej targetowany, ale jest to niemożliwe niestety. Nie da się uwzględnić ludzkiej chciwości, a lepiej, przynajmniej moim zdaniem, "dać" kasę 9ciu oszustom i jednemu potrzebującemu niż nikomu.
Właśnie teraz mamy potężny monopol choćby przykład ORLEN. Socjal jest korzystny dla gospodarki? To powiedz w jakim średnio tempie się rozwija Polska rocznie, jakim np Niemcy, a jakim Chiny czy Japonia? No kitajce to zły przykład bo socjaliści znowu zadłużają kolejny kraj.
Wystarczy porównać sobie jak wyglądała po wojnie Warszawa, a jak Hiroszima.
Japonia to kraj jak Polska po wojnach, dodatkowo bombach atomowych i tsunami, a i tak jest bogatsza od nas.
Ty to byś podatkami wszystko załatwiał. Opodatkować dodatkowo bogatych no bo ich stać to mogą płacić :doh:
Już o tym wspomniałem o tej północy - tam jest mała korupcja bo się przez lata obcinało ręce, potem palce, a potem nos. U nas za to samo dostawało się drugą kadencję.
Brzydze się tym krajem. Tam jak Twoje dziecko coś zmaluje to nawet nie możesz na nie podnieść głosu bo pójdziesz za to siedzieć, nie mówiąc już o laniu dupska pasem.
Był taki przypadek ładnych parę lat temu gdzie gość sam wychowywał córkę (12lat) i jego suczka miała szczeniaki, a gość nie miał gdzie ich trzymać i chciał się ich pozbyć. Dziecko nie mogło się z tym pogodzić i powiedziało, że ojciec ją molestuje. Dostał 12 lat mimo że dzieciak chciał wszystko odkręcić, ale machina ruszyła i koniec tematu.
- LordJuve
- Juventino

Castiel a ty znów szukasz argumentacji w państwach kompletnie odmiennych od Polski. Jak nie Chiny to Japonia...a masz ty świadomość, że Japonia to znów kompletnie inna kultura pracy? Wiesz, że tam panuje, pod pewnymi względami, komunizm: tzn. praca jest najważniejsza a władzę dzierżą korporacje. Jesteś do jednej przypisywany zaraz po ukończeniu szkoły i w zasadzie przez całe życie pracujesz w jednym miejscu?
Tyle tylko, że im to odpowiada, w Europie natomiast obiera się to jako przejaw radykalnego korporacjonizmu. Japonia to cholernie hierarchiczne państwo, trzeba o tym pamiętać.
Dlaczego nie poszukasz, razem z JKM, inspiracji w jakimś europejskim państwie? Tyle ich tu mamy...wszystkie są źle rządzone? Od czego to zależy, że w Europie mamy taką a nie inną sytuację?
Tyle tylko, że im to odpowiada, w Europie natomiast obiera się to jako przejaw radykalnego korporacjonizmu. Japonia to cholernie hierarchiczne państwo, trzeba o tym pamiętać.
Dlaczego nie poszukasz, razem z JKM, inspiracji w jakimś europejskim państwie? Tyle ich tu mamy...wszystkie są źle rządzone? Od czego to zależy, że w Europie mamy taką a nie inną sytuację?
- yanquez
- Juventino

- Podziekował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Rzadko zaglądam do tego tematu, ale chyba zacznę częściej :lol:Castiel pisze: Był taki przypadek ładnych parę lat temu gdzie gość sam wychowywał córkę (12lat) i jego suczka miała szczeniaki, a gość nie miał gdzie ich trzymać i chciał się ich pozbyć. Dziecko nie mogło się z tym pogodzić i powiedziało, że ojciec ją molestuje. Dostał 12 lat mimo że dzieciak chciał wszystko odkręcić, ale machina ruszyła i koniec tematu.
Ty tak na poważnie?
Wiesz... Był taki przypadek w Chinach (uwielbianych przez Ciebie), że szła sobie dziewczynka, a przyszedł żołnierz i ją zgwałcił. Kiedy poskarżyła się mamie i tacie, to żołnierz ich też zgwałcił. Wtedy całą trójką poszli do prokuratora generalnego, który również tyłka nie uchronił przed lokalnym watażką... Naprawdę chciałbyś, żeby u nas było tak samo???
Poważnie mówiąc:
I - co takie anomalie społeczne mają wspólnego z gospodarką i polityką fiskalną???
II - Oczywiście uważam, że podatek progresywny jest sprawiedliwszy od liniowego i że bogatsi powinni płacić więcej (choć w progresywnym wcale tak do końca nie jest). Masz tu parę słów kogoś mądrego - tym razem bez żadnej uszczypliwości - bardzo fajnie się ogląda ->P.G.Zimbardo
- LordJuve
- Juventino

No spoko, ale Chinami to się nie brzydzisz, państwem, które okupuje i morduje Tybetańczyków, w którym przysmakiem są ludzkie płody, gdzie dokonuje się miliony przymusowych aborcji (najczęściej kobiet co doprowadziło do załamania się wskaźników demograficznych w tym kraju), gdzie ciągle praktykuje się kanibalizm a całe, ludzkie życie jest sprawowane przez oligarchiczną, komunistyczną władzę? :lol:Castiel pisze: Był taki przypadek ładnych parę lat temu gdzie gość sam wychowywał córkę (12lat) i jego suczka miała szczeniaki, a gość nie miał gdzie ich trzymać i chciał się ich pozbyć. Dziecko nie mogło się z tym pogodzić i powiedziało, że ojciec ją molestuje. Dostał 12 lat mimo że dzieciak chciał wszystko odkręcić, ale machina ruszyła i koniec tematu.
Też się brzydzę Szwecją, ale podawanie za jakikolwiek przykład Chiny jest również oderwane od rzeczywistości.
- Azazel
- Juventino

Zaś co się tyczy Japonii to miała ona o wiele więcej lat na rzeczywisty rozwój, ponieważ nie mieli zarazy w postaci radzieckiego komunizmu. A dodatkowo byli wspierani amerykańskimi pieniędzmi w ramach pewnego zadośćuczynienia za spuszczone bomby.
- Pan Mietek
- Juventino

Z drugiej strony, jest tak jak mówił Mariusz Max Kolonko (którego tak nawiasem lubię oglądać na yt) - jakkolwiek byś tego systemu socjalnego nie zorganizował to i tak zawsze będzie ten margines ubóstwa. Dasz pieniądze? Przepije. Dasz mieszkanie? Wynajmie a spać będzie na ulicy albo pod mostem, po to, żeby mieć za co się sztachnąćyanquez pisze:Nie no jasne, że byłoby lepiej gdyby hajs socjalny był lepiej targetowany, ale jest to niemożliwe niestety. Nie da się uwzględnić ludzkiej chciwości, a lepiej, przynajmniej moim zdaniem, "dać" kasę 9ciu oszustom i jednemu potrzebującemu niż nikomu.
Zasiłek dla bezrobotnych powinien być tylko czasowy, w przeciwnym razie prowadzi to do rozleniwienia i osłabienia ambicji, szczególnie u młodych ludzi.
Ale czemu mnie wrzucasz do wora z tymi dwoma kosmitami?yanquez pisze:Ja oczywiście sam jestem liberałem - takim prawdziwym, nie jak Korwin-Majk i staram się łączyć ideologię z realizmem.
No niby jest bo zwiększa wydatki i konsumpcję ale z drugiej strony takie rozwiązania jak progresywne opodatkowanie nic wspólnego ze sprawiedliwością społeczną czy wyrównywaniem szans nie mają. Absolutnie mnie nie dziwi, że przed skandalicznie wysokim podatkiem uciekł Depardieu, aczkolwiek to, że został marionetką Putina dziwi mnie jeszcze bardziej.......yanquez pisze:PS. Jeszcze tylko dodam, że socjal jest BARDZO korzystny dla gospodarki, choć oczywiście im lepiej ukierunkowany... tym lepiej
Lordzie, ja myślę, że Castiel bredzi. Z tego co tam czasem usłyszę, JKM zachwala raczej Singapur czy Hong Kong.