Ustawianie meczów
- Vimes
- Juventino
Dzisiaj pojawił się news, że Europol wziął pod lupę 380 meczów, których rezultaty mogły zostać ustawione. Podejrzanych jest ponad 400 osób, w tym sędziowie, dyrektorzy, zawodnicy i członkowie organizacji przestępczych. Rzekomo całym procederem kierował syndykat przestępczy z Azji, który miał wpływać na wyniki meczów kwalifikacyjnych mistrzostw świata i Europy. Podejrzanie padło nawet na jeden mecz Ligi Mistrzów rozegrany w Anglii.
Również na początku obecnego roku, Javier Tebas wiceprezydent LFP wyjawił, że podejrzewa, iż ustawianie meczów ma miejsce w pierwszej lidze hiszpańskiej: "There is match-fixing in La Liga, claims LFP vice-president".
Jak widać problem dotyczy nie tylko Włoch. Ciekawe o jakim konkretnie meczu Ligi Mistrzów mowa, bo poza tym, że rozegrano go w Anglii, nic nie wyjawiono. Osobiście to bardziej podejrzewałbym mecz Olympique Lion z Dinamem Zagrzeb i Ajaksu z Realem. Dla jasności, w tym drugim przypadku nie podejrzewam zawodników tylko sędziego, który jeżeli mnie pamięć nie myli nie uznał dwóch prawidłowych goli dla Ajaksu.
Również na początku obecnego roku, Javier Tebas wiceprezydent LFP wyjawił, że podejrzewa, iż ustawianie meczów ma miejsce w pierwszej lidze hiszpańskiej: "There is match-fixing in La Liga, claims LFP vice-president".
Jak widać problem dotyczy nie tylko Włoch. Ciekawe o jakim konkretnie meczu Ligi Mistrzów mowa, bo poza tym, że rozegrano go w Anglii, nic nie wyjawiono. Osobiście to bardziej podejrzewałbym mecz Olympique Lion z Dinamem Zagrzeb i Ajaksu z Realem. Dla jasności, w tym drugim przypadku nie podejrzewam zawodników tylko sędziego, który jeżeli mnie pamięć nie myli nie uznał dwóch prawidłowych goli dla Ajaksu.
- juventussek
- Juventino
Tak to ciekawe co powiecie o Barcelona - Milan i dwóch karnych dla barcelony, szczególnie ten drugi kiedy był rzut rożny. Wczoraj Barca karny z kapelusza, nie mówie o karnym dla Milanu bo to tym bardziej porażka, Besiktas 2-0 wygrywa, przeciwnicy grają w 10 i nagle robi się 2-2, druga bramka padła bardzo ciekawie stoper może podać do lewej jak i prawej strony oraz do bramkarza ale z niewiadomego powodu biegnie powoli w strone swojej bramki i napastnik z 10 metrow mial do niego podbiegl zabrał piłkę i strzelił na 2-2 to jest tylko ten weekend a do tego widzialem tylko kilka meczów... ODECHCIEWA SIĘ OGLĄDAĆ TEGO SZAJSU.
- baka
- Juventino
Ahh , ale by był mentalny liść dla tych wszystkich fanboyów Messiego i całej ekipy z Farsy i akurat jakbym miał obstawiać których klubów to dotyczy to Barcelonka była by pierwsza , ile razy Barca wygrywała mecze po pomocy sędziów.
- filippo
- Juventino
Jakiś czas temu media obiegły podobne informacje, po czym przez dłuższy czas (z rok) nastała cisza. Myślę podobnie j/w że sprawa się rozmyje i zapomnimy o sprawie. Barcelona i ustawienie meczu? Weźcie chłopaki zejdźcie na Ziemię. Jeśli jakiś mecz miałby zostać ustawiony to pewnie grupowy między drużynami 3 a 4 w grupie. Tyle w temacie
- jarmel
- Redaktor
Dokładnie tak. Nie wiem o jaką kasę by musiało chodzić, żeby komukolwiek opłacało się ustawiać taki prestiżowy mecz.filippo pisze:Jakiś czas temu media obiegły podobne informacje, po czym przez dłuższy czas (z rok) nastała cisza. Myślę podobnie j/w że sprawa się rozmyje i zapomnimy o sprawie. Barcelona i ustawienie meczu? Weźcie chłopaki zejdźcie na Ziemię. Jeśli jakiś mecz miałby zostać ustawiony to pewnie grupowy między drużynami 3 a 4 w grupie. Tyle w temacie
#AllegriOut
- szczypek
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Nie uważasz, że trochę dużo tych przypadków, zbiegów okoliczności i błędów akurat w takich decydujących, jak ten z Chelsea, meczach?filippo pisze:Barcelona i ustawienie meczu? Weźcie chłopaki zejdźcie na Ziemię.
- pumex
- Juventino
To, co stało się w ostatniej kolejce ligowej sezonu 11/12 w Primera Division zza stratosfery wygląda na śmierdzącą sprawę. Już dokładnie nie pamiętam, o który dokładnie mecz chodzi, ale uczestniczyły w nim drużyny zagrożone spadkiem. W przypadku porażki Villarrealu obydwu ekipom o którym mowa wystarczyłby remis. Wszystkie spotkania były rozgrywane równolegle, Żółte Łodzie tracą gola w końcówce, w drugim meczu kapitan jednych podchodzi do rywala, coś tam gadają, po chwili pada wyrównanie na 1:1 i obie drużyny utrzymują się w lidze. Strzelam, że jeśli jest jakiś syf w Hiszpanii, to również wokół tego meczu.Vimes pisze:Również na początku obecnego roku, Javier Tebas wiceprezydent LFP wyjawił, że podejrzewa, iż ustawianie meczów ma miejsce w pierwszej lidze hiszpańskiej: "There is match-fixing in La Liga, claims LFP vice-president"
Co więcej? Kurna, ten Lyon z zeszłego sezonu wygląda wręcz odlotowo. Barcy sędziowie wyciągnęli tyle królików z kapelusza, że tylko fani Blaugrany nie połączyliby w myślach tego z wypływającą korupcją.
Ja już jestem tak uczulony na tego typu przecieki, że autentycznie boję się, czy sprawa nie zahaczy o Juve, choć to wynika tylko i wyłącznie z traumy po Calciopoli
Ostatnio zmieniony 04 lutego 2013, 16:53 przez pumex, łącznie zmieniany 1 raz.
- Vimes
- Juventino
Szczypek, szczerze wątpię, żeby w to był bezpośrednio zamieszany któryś z czołowych klubów. Całym procederem miał kierować ten azjatycki syndykat. W takiej sytuacji wystarczyłoby im się dobrać jakoś do sędziego, a same kluby niekoniecznie musiały coś wiedzieć. Powiedzmy, że ktoś tam sobie obstawia UNDER lub OVER 2,5, a sędzia ma dopilnować, żeby więcej bramek nie padło lub w razie potrzeby podyktować jakiś rzut karny jak brakuje.
I dajcie spokój z tym hejterstwem Barcelony.
I dajcie spokój z tym hejterstwem Barcelony.
- szczypek
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Te under lub over bardzo często decydują o ostatecznym wyniku spotkania, a co za tym idzie na przykład o awansie do finału Ligi Mistrzów. Jestem w stanie zrozumieć błąd sędziego, ale nie jeśli on stoi cztery metry od sytuacji i świadomie uznaje, że nie widzi nic niedozwolonego.Vimes pisze:Szczypek, szczerze wątpię, żeby w to był bezpośrednio zamieszany któryś z czołowych klubów. Całym procederem miał kierować ten azjatycki syndykat. W takiej sytuacji wystarczyłoby im się dobrać jakoś do sędziego, a same kluby niekoniecznie musiały coś wiedzieć. Powiedzmy, że ktoś tam sobie obstawia UNDER lub OVER 2,5, a sędzia ma dopilnować, żeby więcej bramek nie padło lub w razie potrzeby podyktować jakiś rzut karny jak brakuje.
Wiesz, mnie nawet nie chodzi o sam klub, ale o to, że coś ten klub pcha do przodu i to niekoniecznie uczciwie. Mi wystarczyłoby, aby ktoś to przyznał i na tym sprawa mogłaby się zakończyć.