Polityka
- Castiel
- Juventino

Mimo, że chyba nigdy ich nie będę miał to powiem to - kocham dzieci takie jak Ty. Tyle w nich nadzieji...LordJuve pisze::rotfl:...smutno wiedzieć, że liczba myślących schematami wcale się nie zmniejsza (a pono teraz te ludzie takie oświecone, szczególnie ateiści i wszelkiej maści "wolnomyśliciele").Castiel pisze::lol:
Fajnie jest widzieć kogoś kto nie uznaje stereotypów. Każdy szkot to sknerus, każdy chińczyk to beznadziejny kierowca, każdy grek to leser, a polak to złodziej...
Mamy przyszytą łatkę jakbyś nie wiedział i może za kilkadziesiąt lat się to zmieni.
Trochę świata zobaczyłem i jak już wyszło na jaw, że jestem polaczkiem to co jakiś czas dało się zauważyć takie hmmm sprawdzanie u ludzi czy portfel jest na właściwym miejscu więc chyba z opinią złodziejstwa miałem więcej doświadczenia niż Ty.
Statystycznie to każdy człowiek ma jednego cycka i jedno jądro...ta, ta...pogmyraj se w majtach i sprawdź, czy ty na pewno masz dwa (a może trafiło ci się trzecie? tak w gratisie po jakimś Chińczyku...) - to, że komuś się wydaje, że wie cokolwiek sensownego na temat tak ogromnej populacji jak "naród" trąci o zwykłą megalomanie i prostactwo umysłowe. Trzeba myśleć.
Twoje bzdurne gadanie (i deszczowego) przyczynia się do tego, że ta łatka prędko nie zniknie. Stwierdzanie stereotypu i powtarzanie go tylko utwierdza w przekonaniu, że musi być on "prawdą". Na tej zasadzie na zachodzie myślą, że Polacy to złodzieje (bo jakiś żabojad spotkał złodzieja, akurat Polaka, rozpowiedział i okazało się nagle, że WSZYSCY Polacy to muszą być złodzieje).
Oczywiście ty zacząłeś się pewnie głupio szczerzyć i potwierdzać stereotyp jak zauważyłeś, że ludzie sprawdzają kieszonki przy tobie?
- LordJuve
- Juventino

I chwała Panu...podobno Ziemia przeludniona jest. Od tego momentu, oficjalnie, tytułuję Cię godnością walenroda Ziemian! Chcesz sygnaturkę okolicznościową?Castiel pisze:Mimo, że chyba nigdy ich nie będę miał to powiem to - kocham dzieci takie jak Ty. Tyle w nich nadzieji...
- Castiel
- Juventino

Wisi mi to.LordJuve pisze:I chwała Panu...podobno Ziemia przeludniona jest. Od tego momentu, oficjalnie, tytułuję Cię godnością walenroda Ziemian! Chcesz sygnaturkę okolicznościową?Castiel pisze:Mimo, że chyba nigdy ich nie będę miał to powiem to - kocham dzieci takie jak Ty. Tyle w nich nadzieji...
Jeśli ktoś wierzy w stereotyp uczciwego Polaka to taki osobnik chyba mieszka w lesie i go nie opuszcza.
W tym kraju jest ile, 40 mln ludzi? Jeśli ktoś nie spotkał się z jakąkolwiek kradzieżą to chyba właśnie w takim lesie mieszka. Każdy zna kogoś komu coś skradziono, coś droższego. Ale problemu nie ma
Jacy są Polacy jak mnie pytają obcokrajowcy...? Pytam sie co sami wiedzą i albo potwierdzam albo nie. I co słyszę - alkoholik, złodziej, hipokryta...i tak tacy najczęściej wyjeżdzają za granicę. Nie wiem czemu się burzysz bo może to Cię zaboli, ale mówię jak jest, a nie bawie się jak Ty w stakie stonowane odpowiedzi by jak najbezpieczniej się wypowiedzieć by nikogo nie obrazić.
Albo jesteśmy mili albo mówimy prawdę.
- SKAr7
- Juventino

:shock:Castiel pisze: Jeśli ktoś wierzy w stereotyp uczciwego Polaka to taki osobnik chyba mieszka w lesie i go nie opuszcza.
Ale kto tu wierzy w stereotyp uczciwego Polaka? Kto tu wierzy w jakikolwiek stereotyp? :shock:
- Castiel
- Juventino

Miło mi poznać pierwszego osobnika, który po wypowiedzeniu nazwy jakiejkolwiek narodowości cz jakiejkolwiek grupy zawodowej nie ma żadnego skojarzeniaSKAr7 pisze::shock:Castiel pisze: Jeśli ktoś wierzy w stereotyp uczciwego Polaka to taki osobnik chyba mieszka w lesie i go nie opuszcza.
Ale kto tu wierzy w stereotyp uczciwego Polaka? Kto tu wierzy w jakikolwiek stereotyp? :shock:
- LordJuve
- Juventino

Czy ty serio jesteś taki t.... czy tylko udajesz? :shock: Sam wpadasz i sypiesz stereotypami a potem masz pretensje do ludzi, którzy widzą trochę szerzej niż ty. To, że ty gdzieś tam byłeś i miałeś jakieś tam doświadczenia nie znaczy, że mają one jakiekolwiek znaczenie w skali marko.Castiel pisze:Miło mi poznać pierwszego osobnika, który po wypowiedzeniu nazwy jakiejkolwiek narodowości cz jakiejkolwiek grupy zawodowej nie ma żadnego skojarzeniaSKAr7 pisze::shock:Castiel pisze: Jeśli ktoś wierzy w stereotyp uczciwego Polaka to taki osobnik chyba mieszka w lesie i go nie opuszcza.
Ja się nie spotkałem, autentycznie, przez 18 lat życia się z czymś takim nie spotkałem. No, ale ja żyłem w tzw. Polsce B, tej najgorszej, wschodniej... :lol:...co za pech! Kolejny stereotyp nie zadziałał? Pewnie miałem szczęście...jeżeli tak to ty zapewne masz pecha co do środowisk, w których się obracasz za granicą. Pracowałeś na zmywaku może?Castiel pisze: W tym kraju jest ile, 40 mln ludzi? Jeśli ktoś nie spotkał się z jakąkolwiek kradzieżą to chyba właśnie w takim lesie mieszka. Każdy zna kogoś komu coś skradziono, coś droższego. Ale problemu nie ma![]()
No widzisz i mówią to tobie, Polakowi, który nie jest (?) alkoholikiem, złodziejem, hipokrytą...w takim wypadku jak mogą twierdzić, że Polacy (wszyscy) są tacy a owacy, skoro wystarczysz ty jeden żeby to twierdzenie było fałszywe? :lol:Castiel pisze:Jacy są Polacy jak mnie pytają obcokrajowcy...? Pytam sie co sami wiedzą i albo potwierdzam albo nie. I co słyszę - alkoholik, złodziej, hipokryta...
Bingo! Więc może to jest tak, że wyjeżdżają ci najgorsi a w takim wypadku wnioskowanie o wszystkich Polakach jest cholernie wykrzywione i mijające się z rzeczywistością? Hmm?Castiel pisze:i tak tacy najczęściej wyjeżdzają za granicę.
Mówmy prawdę! Włosi to rasiści! Jak byłem w południowej części słonecznej Italii to aż mi się włos jeżył na głowię widząc ich stosunek do czarnej części mieszkańców ich kraju! A mówią, że Polska to zacofany kraj...u nas np. nie widziałem sytuacji, w której ojciec zachęca swoje 7 letnie dziecko do przeklinana i przeganiania murzyna. (autentyczna sytuacja z jednej z włoskich plaż).Castiel pisze: Albo jesteśmy mili albo mówimy prawdę.
- Castiel
- Juventino

Byłeś w Neapolu? Ja tak i to kilkakrotnie i białas żyje tam w miarę w porządku, ale od jakiegoś czasu sprowadziło się tam mnóstwo marokańców i zaczęli się strasznie panoszyć. Zresztą gadaliśmy z handlarzem bronią itp to mówił (nie wiem ile w tym prawdy) że w najbliższym czasie wychodzą z pudła jacyś mafiozi i mają zrobić z tym porządek.
Możesz patrzeć na ludzi bez stereotypów i masz taką samą szansę na to, że się sprawdzi jak i taką, że nie. Ja sypie stereotypami bo w moim przypadku się sprawdzają niemal zawsze (ahhh ten pech).
A co do włochów jeszcze...to są to tacy idioci, tacy <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)>, że tego się nie da opisać. Trzeba to zobaczyć. Wystarczy fakt, że ktoś kto mieszka 2-3 lata we Włoszech mówi lepiej po włosku niż Włoch
Możesz patrzeć na ludzi bez stereotypów i masz taką samą szansę na to, że się sprawdzi jak i taką, że nie. Ja sypie stereotypami bo w moim przypadku się sprawdzają niemal zawsze (ahhh ten pech).
A co do włochów jeszcze...to są to tacy idioci, tacy <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)>, że tego się nie da opisać. Trzeba to zobaczyć. Wystarczy fakt, że ktoś kto mieszka 2-3 lata we Włoszech mówi lepiej po włosku niż Włoch
- SKAr7
- Juventino

Wydaje mi się, że czym innym jest mieć skojarzenia, a czym innym jest im ulegać i w nie wierzyćCastiel pisze:Miło mi poznać pierwszego osobnika, który po wypowiedzeniu nazwy jakiejkolwiek narodowości cz jakiejkolwiek grupy zawodowej nie ma żadnego skojarzenia
Poza tym skąd pomysł, że skoro ktoś nie wierzy w stereotyp polaka-złodzieja, to od razu musi wierzyć w polaka-świętoszka? Nie ma nic pomiędzy?
- deszczowy
- Juventino

Ty przeżyłeś. Idź na spacer, bo pier....LordJuve pisze: Jakbyście, smarkacze, przeżyli tak ze 30 lat w komunie to może byście zrozumieli...
- juveman7
- Juventino

W radiu slyszalem ze Polska z krajow UE znajduje sie na szarym koncu w skali biedoty, tak tak, BIEDOTY. Za Polska tylko Litwa, cos tam, cos tam i Rumunia. I w dodatku mamy szanse ciagle spasc nizej. ALe to tak na marginesie.
Odnosnie polakow, bo o tym piszecie. Zlodzieje,cwaniaki, hamy i prostaki a przede wszystkim wszystko wiedzacy specjalisci w kazdej dziedzinie zyciowej, niema madrzejszych, o nie. Tak mozna podsumowac. Mozna ludzi podzielic na dwie grupy. Pierwsza, naiwniacy majacy nadzieje ze wszystko sie zmieni i czekaja ich lepsze czasy i Druga, czyli ci, którzy juz posmakowali prawdziwego zycia i wyrobili sobie juz obiektywne zdanie. Ciekawostka. Ci pierwsi z czasem wskakuja do drugich, tak po prostu hop siup i juz zapominaja o swoich nadziejach.
Takie cos jeszcze slyszalem w radio. W niemczech skala ubostwa dotyka czlowieka jak jego dochody spadaja bodajze 830 euro lub cos kolo tego, ale na pewno osemka byla na przodzie. O tak, osiem stow. Powiedzmy to ogromnej liczbie polakow pracujacych, przepraszam, wyzyskiwanym za najnizsze stawki krajowe wynoszaca obecnie 1500 zl. Nie wiem jaki jest obecnie kurs euro, ale powiedzmy ze jest to 350 euro. :shock:
Osiem stow ubostwo a tu 350 i jest git, i oczywiscie jakos to bedzie.
Prawie dwa lata zylem za granica. Pamietam jak zaraz na poczatku kumpel powiedzial mi zdanie, ktore mocno utkwilo mi w pamieci. Nikt cie tak nie wyj...bie jak Polak lub podobne polaka najbardziej tylko polak potrafi <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)>. Rozmawialem z ludzmi, ktorym polacy zalatwiali super prace, sprzedawali swietne samochody, pomagali zalatwiac rozne sprawy w urzedach. Ta pomoc konczyla sie tragicznie. Obiecanki cacanki, zaliczki wplacone a potem ludzie znikali.
Tak po prostu. Wczoraj byli a dzisiaj nie istnieja. Do widzenia chlopaki, na razie pieniadze, czesc.
Z czasem wstydzilem sie swojej narodowosci, a potem calkowicie o niej zapomnialem. Mysle ze kazdego zagorzalego patriote by to czekalo.
Ale z drugiej strony niema co jechac na polakow. Tam gdzie bida zawsze jest zlodziejstwo, zazdrosc i hamstwo. Takich angoli czy niemcow postawic w polskich warunkach to tez by sie przeksztalcili w takich ludzi. Kasa robi cuda, dokladnie. Kraje bogate to fajni ludzie, ale gdy kasy brak rodzi sie zazdrosc.
To tak jak z poslkimi kierowcami. Czy nie potrafia jezdziec, bo ginie u nas najwiecej ludzi na drogach. A skad. Gdyby niemcy zaczeli jezdziec po naszych drogach liczba luydzi zabitych potroila by sie. Jestem tego pewien. Wszyscy wiemy jakie oni maja WARUNKI. Oczywiscie u nas maja pomysl na poprawe bezpieczenstwa. FOTORADARY.
To tyle chlopaki, jesli czegos zapomnialem to dopisze, ateraz trzymajcie za mnie kciuki bo ide zarejestrowac auto w polkim urzedzie i chce to kutwa zalatwic szybko,pa
Odnosnie polakow, bo o tym piszecie. Zlodzieje,cwaniaki, hamy i prostaki a przede wszystkim wszystko wiedzacy specjalisci w kazdej dziedzinie zyciowej, niema madrzejszych, o nie. Tak mozna podsumowac. Mozna ludzi podzielic na dwie grupy. Pierwsza, naiwniacy majacy nadzieje ze wszystko sie zmieni i czekaja ich lepsze czasy i Druga, czyli ci, którzy juz posmakowali prawdziwego zycia i wyrobili sobie juz obiektywne zdanie. Ciekawostka. Ci pierwsi z czasem wskakuja do drugich, tak po prostu hop siup i juz zapominaja o swoich nadziejach.
Takie cos jeszcze slyszalem w radio. W niemczech skala ubostwa dotyka czlowieka jak jego dochody spadaja bodajze 830 euro lub cos kolo tego, ale na pewno osemka byla na przodzie. O tak, osiem stow. Powiedzmy to ogromnej liczbie polakow pracujacych, przepraszam, wyzyskiwanym za najnizsze stawki krajowe wynoszaca obecnie 1500 zl. Nie wiem jaki jest obecnie kurs euro, ale powiedzmy ze jest to 350 euro. :shock:
Osiem stow ubostwo a tu 350 i jest git, i oczywiscie jakos to bedzie.
Prawie dwa lata zylem za granica. Pamietam jak zaraz na poczatku kumpel powiedzial mi zdanie, ktore mocno utkwilo mi w pamieci. Nikt cie tak nie wyj...bie jak Polak lub podobne polaka najbardziej tylko polak potrafi <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)>. Rozmawialem z ludzmi, ktorym polacy zalatwiali super prace, sprzedawali swietne samochody, pomagali zalatwiac rozne sprawy w urzedach. Ta pomoc konczyla sie tragicznie. Obiecanki cacanki, zaliczki wplacone a potem ludzie znikali.
Z czasem wstydzilem sie swojej narodowosci, a potem calkowicie o niej zapomnialem. Mysle ze kazdego zagorzalego patriote by to czekalo.
Ale z drugiej strony niema co jechac na polakow. Tam gdzie bida zawsze jest zlodziejstwo, zazdrosc i hamstwo. Takich angoli czy niemcow postawic w polskich warunkach to tez by sie przeksztalcili w takich ludzi. Kasa robi cuda, dokladnie. Kraje bogate to fajni ludzie, ale gdy kasy brak rodzi sie zazdrosc.
To tak jak z poslkimi kierowcami. Czy nie potrafia jezdziec, bo ginie u nas najwiecej ludzi na drogach. A skad. Gdyby niemcy zaczeli jezdziec po naszych drogach liczba luydzi zabitych potroila by sie. Jestem tego pewien. Wszyscy wiemy jakie oni maja WARUNKI. Oczywiscie u nas maja pomysl na poprawe bezpieczenstwa. FOTORADARY.
To tyle chlopaki, jesli czegos zapomnialem to dopisze, ateraz trzymajcie za mnie kciuki bo ide zarejestrowac auto w polkim urzedzie i chce to kutwa zalatwic szybko,pa
...kiedyś przyjdzie prawdziwy deszcz i zmyje cały ten gnój...
- Ouh_yeah
- Qualità Juventino

No Litwa to akurat w tym roku nas przegoniła jeśli chodzi o PKB na mieszkańca a za nami są Łotwa, Bułgaria i Rumunia z czego ci pierwsi zapewne również szybko nas przegonią bo pomniejsze państwa mają znacznie łatwiejszą sytuację gospodarczą.
Co do Polaka za granicą to zawsze lepiej obrobić Niemcowi chatę niż obrobić co innego.
Co do Polaka za granicą to zawsze lepiej obrobić Niemcowi chatę niż obrobić co innego.
- LordJuve
- Juventino

Syntetyczny, makroekonomiczny wskaźnik PKB to jedno...nie mniej istotny, a dla niektórych uczonych bardziej, jest współczynnik Giniego, w którym tak źle nie wypadamy na tle wymienionych przez Was państw. Polecam lekturę: Europejskie badanie dochodów i warunków życia (EU-SILC), macie tam trochę więcej istotnym wskaźników.
Wycieranie sobie gęby, nty raz, PKB niczego sensownego do rozmowy nie wnosi. Dla niektórych ten wskaźnik stał się dogmatem... :lol:
Wycieranie sobie gęby, nty raz, PKB niczego sensownego do rozmowy nie wnosi. Dla niektórych ten wskaźnik stał się dogmatem... :lol:
- Ouh_yeah
- Qualità Juventino

Nie trzeba czytać badania z 2010 bo zmieniając rok w nazwie pliku mamy już badanie 2011.
"Współczynnik Giniego jest powszechnie stosowaną miarą nierówności rozkładu dochodów. Im wyższa jest wartość wskaźnika, tym większy jest stopień koncentracji dochodów, a tym samym większe nierówności osiąganych dochodów."
Taki współczynnik przytacza ktoś kto wyśmiewa się z wskaźnika PKB. Według niego Polska jest jak Francja, w lepszej sytuacji niż Wlk Brytania i Irlandia a największymi potęgami Unii są Słowenia, Czechy czy Węgry.
Odsetek ludzi zagrożonych ubóstwem po transferach społecznych jednak nie jest chyba najlepszą miarą sytuacji gospodarczej danego kraju.
Czytając te papierki GUS do głowy przychodzi tylko jedno - "skoro jest tak dobrze to dlaczego jest aż tak źle?"
Wydaje mi się, że rozmawiamy o czymś innym niż to co sprawdzały te badania.
"Współczynnik Giniego jest powszechnie stosowaną miarą nierówności rozkładu dochodów. Im wyższa jest wartość wskaźnika, tym większy jest stopień koncentracji dochodów, a tym samym większe nierówności osiąganych dochodów."
Taki współczynnik przytacza ktoś kto wyśmiewa się z wskaźnika PKB. Według niego Polska jest jak Francja, w lepszej sytuacji niż Wlk Brytania i Irlandia a największymi potęgami Unii są Słowenia, Czechy czy Węgry.
Odsetek ludzi zagrożonych ubóstwem po transferach społecznych jednak nie jest chyba najlepszą miarą sytuacji gospodarczej danego kraju.
Czytając te papierki GUS do głowy przychodzi tylko jedno - "skoro jest tak dobrze to dlaczego jest aż tak źle?"
Wydaje mi się, że rozmawiamy o czymś innym niż to co sprawdzały te badania.
- deszczowy
- Juventino

"Ameryka też się sypie, to osobny rozdział...!"
Witamy w krainie kapitalistycznej szczęśliwości. Jesteś chory? Stary? Biedny? A zdychaj sobie, pasożycie!
Witamy w krainie kapitalistycznej szczęśliwości. Jesteś chory? Stary? Biedny? A zdychaj sobie, pasożycie!
- yanquez
- Juventino

- Podziekował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
No wystarczyło, że lewusy się dorwały do władzy i od razu biedadeszczowy pisze:"Ameryka też się sypie, to osobny rozdział...!"